abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  maandag 17 april 2017 @ 15:16:48 #101
335643 faptist
Maakt fouten
pi_170285166
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zondag 16 april 2017 21:03 schreef mignonne het volgende:

[..]

:Y
Ik weet nog dat ik op de basisschool altijd de laatste 2 weken van augustus elke dag naar school liep (tegenover mijn wijk), omdat dan de naamkaartjes weer op de tafels stonden en ik wist wie waar zat. En dan een nieuw schriftje kopen en je 'handschrift oefenen'. Je etui honderd keer sorteren enz. Middelbare school idem. Hoewel ik daar niet zomaar langs ging want ver maar toch.
Dat deed ik ook!

En op de middelbare school een agenda uitzoeken en met mijn mooiste handschrift de gegevens erin schrijven. En mooie stickers/ foto's/ plaatjes erin plakken. <3
Och zwijmel.. Mijn agenda's hielden het altijd maar een maand of 3 uit.
Ik plakte hem vol met allerhande memento's. Hij puilde dan zo uit dat de kaft scheurde.
ik kocht dan medio december een nieuwe van een a-merk, omdat ze dan met 70% korting in de uitverkoopbak lagen. Hoorde ik er toch nog een beetje bij :')

Ik heb al mijn agenda's nog. O+
  dinsdag 15 januari 2019 @ 21:34:42 #102
480396 Sisu
Oudgediende
pi_184423984
Oke, ik heb serieus basisschoolkeuze leed. Hoop zo dat iemand mij van advies kan voorzien, want ik kan niet helder meer nadenken (werk veel, zwanger van 2e, bijna kleuter om me heen).

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zonder hoop geen leven.
  dinsdag 15 januari 2019 @ 21:40:52 #103
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_184424109
Ik denk dat je moet doen waar jullie het meest gelukkig van worden.
Zelf zou ik meer waarde hechten aan meer slaap, niet zo vroeg hoeven opstaan, niet zo ver hoeven reizen en lagere kosten. Dat is op de lange termijn voor jou en Ro het fijnst, denk ik. De vrije school is leuk, maar Jenaplan is ook een prima systeem. N zit nu op de vrijeschool kdv en gaat daar ook naar school straks, maar soms irriteren al die zweverigheid en het strenge ritme me nu al ;)
Is Ro z erg een vrijeschoolkind dat ze op een andere school ongelukkig zou worden? Zo niet, dan zou ik de keuze maken die het meeste gemak en minste stress oplevert.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  dinsdag 15 januari 2019 @ 21:41:59 #104
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_184424140
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zou zelf voor de Jenaplan gaan, maar ik heb dan ook NiETS met de vrije school

Kleine kanttekening over je opmerking over uitstroom: er kiezen relatief vaker hoger opgeleide ouders voor scholen als de vrije school. Dit vertekent de uitstroom ook, naar boven.
  dinsdag 15 januari 2019 @ 21:50:30 #105
460295 Budabuddumbam
What does the fox say?
pi_184424312
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 januari 2019 21:40 schreef SaskiaR het volgende:
Ik denk dat je moet doen waar jullie het meest gelukkig van worden.
Zelf zou ik meer waarde hechten aan meer slaap, niet zo vroeg hoeven opstaan, niet zo ver hoeven reizen en lagere kosten. Dat is op de lange termijn voor jou en Ro het fijnst, denk ik. De vrije school is leuk, maar Jenaplan is ook een prima systeem. N zit nu op de vrijeschool kdv en gaat daar ook naar school straks, maar soms irriteren al die zweverigheid en het strenge ritme me nu al ;)
Is Ro z erg een vrijeschoolkind dat ze op een andere school ongelukkig zou worden? Zo niet, dan zou ik de keuze maken die het meeste gemak en minste stress oplevert.
ditto!
pi_184424377
Ik heb een kind op een vrije school en ik zou direct voor de jenaplan gaan.

Vrije schoolonderwijs heeft heus voordelen, maar ook zat nadelen. 5 dagen in de week een uur van je leven vergooien voor zinloos reizen is wmb op zicjzelf al nadeel genoeg om op een school af te knappen.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_184424451
registreer om deze reclame te verbergen
Ik denk dat je de impact van die logistieke inspanningen niet moet onderschatten. Elke dag een uur is nogal wat; en straks moet je dan dus ook steeds die tijd met de baby op en neer. De voordelen die je noemt van de vs kun je, misschien in iets andere vorm, best op een andere school vinden. De nadelen van de jenaplan (‘rumoerig jaar’) kunnen bij wijze van spreken volgend jaar ook op de vs opduiken.

Zonder je dilemma op enige wijze tekort te willen doen, zou het voor mij echt een no-brainer zijn. Sterker nog: voor mij zou de vs gezien de reistijd berhaupt geen overweging zijn geweest, hoe mooi ik het verder ook zou vinden.
  dinsdag 15 januari 2019 @ 22:38:12 #108
480396 Sisu
Oudgediende
pi_184425404
Ligt dit dan echt zo sterk aan hormonen en niet meer rationeel kunnen nadenken?
Serieus. Heerlijk. Zo makkelijk als jullie hier over denken. Ik kan dat dus niet meer. Zo gauw ik er al aan denk komen de tranen.. en de nachten zonder slaap vanwege het gepieker.. pff.
Zonder hoop geen leven.
pi_184425500
1 uur reistijd per dag... Dat zou ik ook niet eens overwegen. Plus dat vriendjes en vriendinnetjes van school dan waarschijnlijk deels nog verder weg wonen. Maar ik ben dan ook van het 'basisschool hoort op loopafstand te zitten'-team (in de randstad uiteraard, in een dorp is dat een ander verhaal).

Ik heb ook het idee dat, gezien de lengte en aantal punten van je voor en nadelen-lijstje, je eigenlijk je keuze al gemaakt hebt maar nog even definitief afscheid moet nemen van het vrije school-idee dat je had.
¸¸.´`.¸¸.´`.¸&gt;&lt;(((&gt;
pi_184426368
Tja, ik denk dat je idd moet kiezen wat voor jullie goed voelt Sisu!
Ik ben nu bijna een heel jaar onderweg met ‘lange’ reistijden van en naar school en ik heb tot op heden nog geen moeite gehad ermee.
Sowieso stap ik om 7.55 de deur uit om J op tijd op school te hebben als ik met de auto ga (overigens de zelfde tijd stapt de buurvrouw de deur uit om het buurmeisje naar school te brengen in ons dorp), 8.20 zit hij in de klas en school begint om 8.30. 20 min enkele reis ik vind het persoonlijk geen ramp.

Hoe was Ro met kijken bij beide scholen? Ook wij twijfelde tussen VS en JP. Mede door de afstand van de VS. J was bij JP erg aanhankelijk, hing aan ons lijf en mochten hem niet neerzetten. Bij de VS zei hij zelf, ik wil zelf lopen en kijken. Eigenlijk hebben we gekeken waar hij zich het meest zichzelf was met kijken. Voor ons wat dat duidelijk de VS. En nu een jaar later ben ik nog steeds enorm blij met onze keuze.

Ik snap dat in jullie situatie nu ook het hele opvang verhaal speelt en dat maakt het ook niet makkelijk. Wat zou je keuze zijn als die zorgen wegvielen? Is dat duidelijk voor jezelf?
♥ J & S
pi_184428863
Sisu, ik weet niet of het uitmaakt wat wij zouden doen. Dit is een heel persoonlijke keuze zo, denk ik. Ik snap de aantrekkelijkheid van een vs school wel. In onze buurt zit er ook eentje redelijk dichtbij. Maar voor mij was het geen optie, gezien de lestijden. Ik kan dat echt niet inpassen in onze werktijden en zoveel uren opvang afnemen of een gastouder zie ik niet zitten. Niet alleen financieel (alhoewel ik dat alleen al een goede reden vind), maar ook omdat ik liever heb dat mijn kind op school bezig is dan dat ze zoveel uren bij opvang is (of een gastouder). Daarnaast is er weinig tegen een JP school, denk ik. De vs school verschilt best van reguliere scholen, maar het is niet de heilige graal. Veel van die dingen die zij doen, kun je als je bewust opvoed zelf ook inbouwen of doen.

Heb je de laatste inspectierapporten gelezen van deze scholen? Dat heb ik steeds gedaan en dat helpt ook wel. Dan lees je toch op van een aantal punten even goed hoe de school bezig is, met name ook wat hun pedagogische beleid is en of het werkelijk zo goed is als wordt voorgespiegeld.

Ik twijfelde eerst even of de buurtschool bij ons wel echt een goede school was. Hoorde allemaal verhalen van ouders in deze contreien die niet voor die school hadden gekozen, maar wel voor de montessori school en nog een paar andere op het eerste gezicht leukere/betere scholen, die wat verder weg voor ons zouden zijn, maar wel te doen.

Toen ben ik die inspectierapporten gaan lezen en die van de buurtschool uit 2017 was heel erg positief. Dat verraste me eigenlijk nogal. Het is dus een veel betere school dan ik op het eerste gezicht en op basis van verhalen dacht. Wat me toen vooral opviel in dat rapport is dat leerlingen die werden bevraagd massaal hadden gezegd dat ze zulke goede en leuke leraren hebben daar. Aangezien dit een van de belangrijkste factoren is voor het goed kunnen presteren op school vond ik dat echt doorslaggevend: betrokken, en aardige docenten.

Ook kun je op gesprek gaan bij de JP school en de zorgen die je hebt over wat je hebt gehoord op tafel leggen. Aangezien je zelf ook docent bent, kun je denk ik best veel uit zo'n gesprek halen door het stellen van goede vragen.

Ik zou dan al met al voor de JP school gaan (als inspectierapport en gesprek een positief gevoel geven), ook omdat BSO en kdv bij de school zitten. Dat is echt heel erg fijn en geeft de kinderen en jezelf ook rust.

Zijn dit echt de enige twee mogelijkheden of is er ook nog een derde optie?
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_184429252
Die reistijd zou voor mij ook een no go zijn. Wij horen ook bij het groepje die school op loop en of fietsafstand wil hebben. Speelvriendjes in de buurt etc.

We hadden de keuze uit een katholieke school of een openbare school. De katholiek net een tikkeltje dichterbij en kleinschaliger.

Kan je niet nog eens overal langs gaan? Kijken Wat dan je gevoel is?
  woensdag 16 januari 2019 @ 08:34:49 #113
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_184429452
Ik heb ook een tijd lang een uur reistijd gehad (met de auto) en ik vond het dus wel verschrikkelijk(er dan ik had gedacht).

+ dat het KDV naast de andere school zou zitten zou voor mij al doorslaggevend zijn als de school een beetje naar mijn zin zou zijn.

Ook zou ik kijken waar kinderen in de buurt naar school gaan, het is fijn als je na school makkelijk bij iemand kan blijven spelen en andersom.

Dus kort: ik zou de VS sowieso afstrepen, is Jena nog steeds niet helemaal naar je zin dan zou ik andere scholen gaan bekijken.
pi_184430200
Ik zou ook voor de Jena gaan.. destijds gekozen voor een Montessorischool op 15 minuten enkele reis in plaats van de reguliere op 5 minuten. Omdat mijn zoon zelf heel sterk de voorkeur liet zien. En omdat het type onderwijs ook voor mij beter was geweest vroeger, de oudste lijkt erg op mij.. Maar een uur vind ik ook wel erg veel. Dan moet de VS wel heel veel voordelen hebben. In jou geval had ik denk ik toch eerst de Jena geprobeerd. Je kunt altijd nog wisselen als het echt niet werkt.

En zelfs als het geschikt lijkt voor nr 1, is het maar de vraag of nr 2 het ook zo geweldig heeft.. voor ons lijkt het voor nr 2 nog beter te werken.
pi_184430716
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 januari 2019 21:34 schreef Sisu het volgende:
Oke, ik heb serieus basisschoolkeuze leed. Hoop zo dat iemand mij van advies kan voorzien, want ik kan niet helder meer nadenken (werk veel, zwanger van 2e, bijna kleuter om me heen).

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik gooi het even in een spoiler wegens mogelijke herkenbaarheid en omdat het zo'n lange lap tekst is geworden :P :

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  woensdag 16 januari 2019 @ 10:22:43 #116
12734 amaranta
Alles Dasty!
pi_184431225
Wat vindt je man? Neem aan dat hij ook een mening heeft.
  woensdag 16 januari 2019 @ 15:11:39 #117
131983 debuurvrouw
The girl nextdoor
pi_184436563
ik zou zelf nooit voor Vrije school kiezen. Geen idee of het nog zo is, maar "vroeger" mocht je pas leren lezen zodra je tanden ging wisselen. zulke dogmatische ideeen staan mij heel erg tegen. ik houd meer van adaptief onderwijs. En dat was (en is) voor mijn kinderen ook het beste geweest.

(waar ik nu op de middelbare school echt lle zeilen moet bijzetten om ze gemotiveerd te houden. het lukt de school in ieder geval niet.)
Ik zou dus sowieso voor de optie Jenaplan gaan. gewoon omdat die extra reistijd het mij niet waard zou zijn. En hoe moe en klaar kinderen zijn na een school-bso dag.
Het maakt ook niet uit of je koopt, kraakt of huurt, buurvrouw is steeds in de buurt.
pi_184437089
quote:
0s.gif Op woensdag 16 januari 2019 15:11 schreef debuurvrouw het volgende:
ik zou zelf nooit voor Vrije school kiezen. Geen idee of het nog zo is, maar "vroeger" mocht je pas leren lezen zodra je tanden ging wisselen. zulke dogmatische ideeen staan mij heel erg tegen. ik houd meer van adaptief onderwijs. En dat was (en is) voor mijn kinderen ook het beste geweest.
'Vroeger' was regulier onderwijs ook zo flexibel niet ;)

Op de VS van mijn kind zijn ze niet zo dogmatisch. Als wel, had hij er niet gezeten. Maar dat geldt voor elke vorm van onderwijs en overmatige dogma's.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  Licht Ontvlambaar woensdag 16 januari 2019 @ 16:18:15 #119
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_184437613
Staar je overigens niet blind op uitstroom... Dat was een van de paradepaardjes van de basisschool hier. Die hoge uitstromers zaten een jaar later regelmatig een niveau lager.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  woensdag 16 januari 2019 @ 16:20:11 #120
11682 Moonah
Jolie femme
pi_184437637
quote:
0s.gif Op woensdag 16 januari 2019 16:18 schreef Sjeen het volgende:
Staar je overigens niet blind op uitstroom... Dat was een van de paradepaardjes van de basisschool hier. Die hoge uitstromers zaten een jaar later regelmatig een niveau lager.
En dan nog. Het gemiddelde van de uitstroom zegt helemaal niets over de capaciteiten en de resultaten van jouw kind.

Ga sfeer proeven, voel of je je er thuis/welkom voelt. Je kind moet er immers elke dag 5 uur naartoe....
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie d k wir.
  woensdag 16 januari 2019 @ 19:17:32 #121
480396 Sisu
Oudgediende
pi_184440459
Bedankt voor al jullie reacties. Het wordt echt rustiger in Mn hoofd zo. Vandaag op de vrijeschool geweest en het was er gewoon fijn.

Amarantha,
Mijn man kiest voor de jenaplan. Dat deed hij al in het vroege begin, maar hij wist hoe gek ik ben op de vrije school en wilde het een kans geven.

Ik denk dat we echt gaan switchen naar jenaplan. Het scheelt me tijd en geld per maand.
Ik heb volgende week een gesprek bij hun bso om even rond te kijken en te praten over de mogelijkheden qua tijden.
Intakeformulier ligt op de keukentafel.
Ik vind het echt moeilijk..
Zonder hoop geen leven.
  woensdag 16 januari 2019 @ 21:06:22 #122
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_184443255
Probeer je gevoel dat jij zelf liever op een VS had gezeten niet teveel te projecteren op Ro, ook.

Als de JP een fijne school is dan is het vast goed!

Ook: een keus is niet voor het leven. School switchen als het heel erg tegenvalt kan altijd nog! Niet ideaal maar ook niet onoverkomelijk.
pi_184957182
Mijn peuter is 2 jaar en 3 maanden, wij zijn ons nu aan het orinteren voor een basisschool omdat we haar op haar 3e willen inschrijven. Ik merk echter dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Ik dacht eerst altijd vrij rechttoe rechtaan, gewoon een openbare basisschool en klaar. Nu ik mijn beide dochters op een Montessori opvang heb, merk ik dat dat mij toch beter bevalt dan ik in eerste instantie had verwacht. Dat maakt mij ook meteen aan het twijfelen, zou een doorgroei naar bijvoorbeeld een Montessori basisschool voor de meiden zelf niet veel beter zijn?

Met die gedachten ben ik dus gaan googelen naar verschillende scholen. De vrije school vind ik het minst passend dus die valt af, maar naast Montessori kwam ik ook Jenaplan en Dalton tegen. Ik krijg de indruk dat Dalton nog het meeste in de buurt komt van regulier onderwijs en dat spreekt mij dan ook het meeste aan, omdat ik daarmee het beste van twee werelden hoop te kunnen combineren. Maar al die promopraatjes van de scholen zelf, ik zie ook door de bomen het bos niet meer en weet de theorie in mijn hoofd niet te vertalen naar de mogelijke praktijk.

Vandaar even mijn berichtje hier, omdat ik hoop dat er mensen zijn die meer van de verschillende vormen onderwijs afweten en die wat duidelijke verschillen uiteen kunnen zetten. En of er mensen zijn die bijvoorbeeld ervaring hebben met Dalton onderwijs, en die mij vanuit die ervaring wat meer kunnen vertellen omdat ik bang ben dat ik dingen mooier maak omdat het gewoonweg heel mooi gebracht kan worden door scholen die werken met die methoden :+
pi_184958866
Ik weer niet heel veel van allerlei schoolsoorten af, maar wat ik wel merkte tijdens onze zoektocht was dat je het verschil echt wel merkt. We zijn bij vier scholen geweest, ze hadden mooie praatjes, maar ook best wel een duidelijke visie. En daarin merkten wij toch wel wat ons wel/niet aansprak. Uiteindelijk hebben wij voor een Montessorischool gekozen om verschillende redenen:
- Redelijk kleine school;
- Rustige sfeer waar leerlingen binnen een vaste structuur best wat vrijheid hebben;
- Gericht op zelf leren, veel samenwerking. Dus: eerst zelf proberen, dan samen met een klasgenoot en pas dan naar de docent;
- Rekenonderwijs wordt heel visueel aangeboden, met bijvoorbeeld kettingen met gegroepeerde kraaltjes om de tafels te leren;
- Integrale aanpak van vakken als geschiedenis, biologie en aardrijkskunde.

Maar het belangenafweging toch de sfeer en de visie op hoe kinderen leren. Wie weet kan iemand anders je helpen met een uiteenzetting van de verschillende schoolsoorten, maar hopelijk heb je hier ook wat aan.
pi_184963688
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 17:09 schreef Schanu het volgende:
Mijn peuter is 2 jaar en 3 maanden, wij zijn ons nu aan het orinteren voor een basisschool omdat we haar op haar 3e willen inschrijven. Ik merk echter dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Ik dacht eerst altijd vrij rechttoe rechtaan, gewoon een openbare basisschool en klaar. Nu ik mijn beide dochters op een Montessori opvang heb, merk ik dat dat mij toch beter bevalt dan ik in eerste instantie had verwacht. Dat maakt mij ook meteen aan het twijfelen, zou een doorgroei naar bijvoorbeeld een Montessori basisschool voor de meiden zelf niet veel beter zijn?

Met die gedachten ben ik dus gaan googelen naar verschillende scholen. De vrije school vind ik het minst passend dus die valt af, maar naast Montessori kwam ik ook Jenaplan en Dalton tegen. Ik krijg de indruk dat Dalton nog het meeste in de buurt komt van regulier onderwijs en dat spreekt mij dan ook het meeste aan, omdat ik daarmee het beste van twee werelden hoop te kunnen combineren. Maar al die promopraatjes van de scholen zelf, ik zie ook door de bomen het bos niet meer en weet de theorie in mijn hoofd niet te vertalen naar de mogelijke praktijk.

Vandaar even mijn berichtje hier, omdat ik hoop dat er mensen zijn die meer van de verschillende vormen onderwijs afweten en die wat duidelijke verschillen uiteen kunnen zetten. En of er mensen zijn die bijvoorbeeld ervaring hebben met Dalton onderwijs, en die mij vanuit die ervaring wat meer kunnen vertellen omdat ik bang ben dat ik dingen mooier maak omdat het gewoonweg heel mooi gebracht kan worden door scholen die werken met die methoden :+
Schanu, ik heb nog wel voldoende inside info van de scholen in jullie wijk. Dus als je meer wil weten weet je me te vinden.

Neem echt de tijd om je te orinteren. Verschillende onderwijssoorten lijken heel mooi, maar ik zie/hoor regelmatig dat het vanuit de visie van de ouders heel mooi leek maar het niet paste bij het kind. En Jawel is nog jong en er zijn tot zo ver ik weet geen wachtlijsten. Scholen vinden het wel fijn als je ze rond de leeftijd van 3,5 inschrijft.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')