abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_169387824
registreer om deze reclame te verbergen
De Jehovah's getuigen worden bestuurd door het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap in New York. De leden van de JG's staan over het algemeen bekend als hele vriendelijke mensen die een hoge moraal erop nahouden.

Wat geloven Jehovah's Getuigen?

De voornaamste verschillen tussen Jehovah's getuigen en andere Christelijke religies zijn:

-Ze prediken hun geloof van deur tot deur of op plaatsen waar veel mensen komen (stations en drukke pleinen etc). Ze zien dit als een opdracht van god die iedereen moet volgen. De leden dienen maandelijks een rapport in te dienen van het aantal gewerkte uren in deze prediking. Als je hieraan geen tijd besteedt als JG wordt je als 'inactief' aangemerkt binnen de organisatie.

Een voorbeeld van zo'n rapport:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
-Ze geloven niet in de drie-eenheid en hebben een eigen bijbelvertaling waarin verwijzingen naar deze leer zijn aangepast. Volgens eigen zeggen komt deze vertaling meer overeen met wat er bedoeld werd in de brontekst.

- Volgens de JG's gaat niet ieder goed persoon naar de hemel, maar zal god de aarde na Armageddon herstellen in een paradijs waar mensen voor eeuwig op kunnen leven zonder pijn te leiden en te sterven etc. Ze geloven ook niet in een hel.

- Een select groepje van 144.000 uitverkorenen gaat wel naar de hemel om daar samen met Jezus te regeren over de mensen die in het paradijs wonen

- De JG's vieren ook geen verjaardagen en feestdagen als kerstmis, pasen, carnaval, omdat deze een heidense afkomst hebben

- De JG's nemen het gebod om geen bloed te nemen zeer letterlijk en weigeren daarom levensreddende bloedtransfusies - Terwijl de algemene consensus bij andere religies is dat dit gebod enkel betrekking heeft op het eten / drinken van bloed

- De JG's denken ook dat zij de enige organisatie op aarde zijn die onder directe leiding van god staat. Via het 'besturende lichaam' in New York wordt er 'voedsel te rechter tijd' gegeven aan alle volgelingen. Dit plaatje laat de structuur zien:

watchtower-december-15-1971-p749-organization-chart.jpg

Meer informatie over de JG's van hun eigen website: https://www.jw.org/nl/jeh(...)ovah-getuige-geloof/

Kritiek op de Jehovah's Getuigen

De Jehovah's Getuigen worden vaak aangemerkt als sekte en volgens velen is het BITE model op hen van toepassing.

(meer info over het BITE model van Steven Hassan hier:
https://freedomofmind.com/bite-model/
https://freedomofmind.com/stereotypical-profile-of-cult-members/ )


Behaviour: Als Jehovah's Getuige dien je je op een bepaalde manier gedragen. Er wordt regelmatig streng aangeraden om alleen met andere JG's om te gaan, contact met wereldse mensen moet zoveel mogelijk beperkt worden. Je mag geen extreme kleding of haarstijlen dragen, tatoeages zijn uit den boze, piercings worden steng afgekeurd. Je dient je uiterste best doen om de zogenaamde 'koninkrijskbelangen' voor op te stellen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld wat veel met je hobby's bezig bent, je je schuldig voelt omdat je ook langs de deuren had kunnen gaan. In de psychologie weet men, als je je gedrag omvormt zal de geest volgen (cognitive behaviour therapy) en op deze manier beinvloedt het genootschap de geest van de volgeling.

Information: Als Jehovah's Getuige is er maar 1 geaccepteerde en betrouwbare bron van informatie en dat is het genootschap. Alle andere bronnen zijn werelds en staan onder invloed van Satan. Als Jehovah's Getuige ga je twee keer per week naar de koninkrijszaal om daar indoctrinatiesessies te volgen. Ook dien je een aantal studieprogramma's te volgen (bijbelstudieprogramma, koninkrijksdienst, gemeentelijke bijbelstudie). Verder dien je ook de tijdschriften te bestuderen die elke maand uitkomen en je dient de nieuwe boekjes en dvd's die uitkomen bekijken en lezen. De laatste jaren is daar ook nog JW TV bijgekomen. Zo blijft er weinig tijd over om nog andere dingen te lezen. Daarnaast geldt dat alleen de huidige boekjes acceptabel zijn. Je mag niet discussieren met andere JG's over oude boekjes uit bijvoorbeeld de tijd van Charles Taze Russel. Dit is zogenaamd 'oud licht' en staat vol met leerstellingen die niet meer acceptabel zijn. Als je de leerstellingen van CTR zou aanhouden wordt je uitgesloten. Je hebt geen privacy meer. Verborgen zonden moeten worden opgebiecht. Als JG geloof je dat wanneer jij je verborgen zonde niet opbiecht, Jehovah zijn heilige geest kan wegtrekken van de gemeente waar je in zit. Je gelooft ook dat de heilige geest er voor zorgt dat jouw verborgen zonde uiteindelijk toch openbaar wordt.

Thought: Jehovah's Getuigen moeten hun denkpatronen aanpassen. Het genootschap heeft de waarheid, de rest niet. Buitenstaanders zijn leugenaars. Er zijn geen grijswaarden meer. Of je bent JG, of je bent werelds en van Satan. Je denkt in het jargon van JG's waardoor moeilijke of rare concepten verteerbaar worden. Zo heb je bijvoorbeeld "de waarheid" in plaats van "ons geloof". Je denkt niet meer dat je 'een geloof' aanhangt, nee, je hebt "DE WAARHEID". En de waarheid kan niet liegen toch? Je gaat niet naar de kerk, maar naar de koninkrijkszaal. Je bent dus uniek en anders dan andere geloven, want jij gaat niet naar de kerk en mensen die wel naar de kerk gaan zijn dom en achterhaald.

Emotion: Als JG voel je je vaak schuldig. Je voelt je schuldig omdat je bijvoorbeeld een vergadering hebt overgeslagen. Als je de volgende keer weer in de koninkrijkszaal bent groet iedereen je met "We hebben je gemist." Conclusie, blijf maar niet weg want we hebben je wel door. Je voelt je schuldig als je niet genoeg langs de deuren gaat. Als je niet minimaal 8 - 10 uur per maand langs de deuren gaat, krijg je geen voorrechten in de gemeente, dan mag je bijvoorbeeld niet helpen met de geluidsinstallatie. Men ziet je dan ook als slechte omgang. Als een gezin bijvoorbeeld niet of heel weinig van deur tot deur gaat kan het zijn dat kinderen uit andere gezinnen niet meer met die kinderen mogen spelen.. een soort van "light" uitsluiting. Ook worden JG's volgeladen met angst. Als je niet luistert, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Als je op de wc te lang aan je piemel zit, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Als je niet genoeg tijd besteedt aan studie van de publicaties, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Het klinkt belachelijk, maar ik geloofde dat dus echt. Het is ook bijzonder dat sommige JG's hier komen, want normale JG's zijn bang van wereldse mensen, dat zijn namelijk allemaal leugenaars, moordenaars, verkrachters en als je met ze praat en ze overtuigen je dat God niet bestaat dan... gaat Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon.

Uitsluitingsregeling

JG's die zich hebben laten dopen (soms op hele jonge leeftijd) en die op latere leeftijd dingen doen die niet mogen zoals roken of sex voor het huwelijk worden uitgesloten, tenzij ze berouw tonen en hiermee stoppen.

Als uitgeslotene wordt je door de JG leden geexcommuniceerd. Aangezien je als JG geen of heel weinig vrienden hebt buiten deze gemeenschap zorgt dit vaak voor een ernstig sociaal isolement. Vaak zullen ook directe familieleden niet meer met je praten waardoor de druk om terug te komen bij de gemeenschap verder toeneemt.

Om deze reden zijn er veel JG's die bij de gemeenschap blijven ondanks dat ze eigenlijk niet meer geloven. Anderen zullen langzaam inactief worden ipv zich te laten uitsluiten in de hoop dat de excommunicatie minder extreem zal zijn. Ook zijn er gevallen bekend van uitgeslotenen die zelfmoord hebben gepleegd hierdoor.

Dit is een filmpje dat vorig jaar wereldwijd getoond werd op de congressen van de JG's waarin duidelijk aangemoedigd werd dat ouders zelfs geen enkel contact meer hebben met hun kinderen als die uitgesloten worden:
Kindermisbruik bij de Jehovah's Getuigen

Net als de Katholieke Kerk komen de Jehovah's Getuigen regelmatig in opspraak vanwege kindermisbruik schandalen. Ze wijken niet af van de richtlijn in de bijbel dat er altijd twee getuigen moeten zijn om iemand te veroordelen binnen de gemeente waardoor een dader van misbruik vaak zonder problemen kan blijven dienen in een gemeente.

Ook wordt er in dit soort gevallen geen aangifte gedaan bij de 'wereldse' autoriteiten en is het daardoor vaker voorgekomen dat daders niet veroordeeld werden en dat slachtoffers geen goede hulp geboden werd, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Enkele voorbeelden:

De Australische Royal Commision heeft onderzoek gedaan naar meer dan 1000 gevallen van sexueel misbruik die stil zijn gehouden door de JG's, alleen al in Australie. Hun conclusie:

quote:
The Royal Commission found children are not adequately protected from the risk of child sexual abuse in the Jehovah's Witness organisation and does not believe the organisation responds adequately to allegations of child sexual abuse.
https://www.childabuseroy(...)organisations-releas

https://www.washingtonpos(...)m_term=.0b3a97eb52bd

Ook in het Verenigd Koninkrijk staat het Wachttoren Genootschap om vergelijkbare redenen onder druk:

https://www.theguardian.c(...)-sexual-abuse-claims

In de VS heeft het genootschap recentelijk geschikt met een slachtoffer van sexueel misbruik waarin de kerk zeer nalatig was geweest:

http://www.pennlive.com/n(...)ss_sexual_abuse.html

In 2014 heeft het genootschap zelfs 13,5 miljoen dollar moeten betalen aan een enkel misbruikslachtoffer in San Diego. De dader werd niet gestraft binnen de gemeente en werd later zelfs een ouderling!

http://www.dailymail.co.u(...)ses-molest-case.html

[ Bericht 0% gewijzigd door falling_away op 11-03-2017 12:51:54 ]
pi_169387921
Ik ken een paar JG, op de n of andere manier zijn ze vaak extreem vriendelijk, heeft dat ook een specifieke reden?
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169388016
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 09:49 schreef schommelstoel het volgende:
Ik ken een paar JG, op de n of andere manier zijn ze vaak extreem vriendelijk, heeft dat ook een specifieke reden?
Over het algemeen zijn JG's wel hele vriendelijke mensen die een vrij hoge moraal erop nahouden.

Maar je zult waarschijnlijk geen echte goede vriendschap met ze kunnen opbouwen tenzij je je bekeert. (Er zijn uitzonderingen aangezien sommige JG's zich niet houden aan het strenge advies om de omgang met 'wereldse' mensen te beperken)
pi_169388036
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 09:49 schreef schommelstoel het volgende:
Ik ken een paar JG, op de n of andere manier zijn ze vaak extreem vriendelijk, heeft dat ook een specifieke reden?
Vliegen vang je niet met azijn. ;)
pi_169388080
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 09:55 schreef falling_away het volgende:

[..]

Over het algemeen zijn JG's wel hele vriendelijke mensen die een vrij hoge moraal erop nahouden.

Maar je zult waarschijnlijk geen echte goede vriendschap met ze kunnen opbouwen tenzij je je bekeert. (Er zijn uitzonderingen aangezien sommige JG's zich niet houden aan het strenge advies om de omgang met 'wereldse' mensen te beperken)
De ouders van een hele goede vriend van mij zijn JG, hij zelf niet meer, heeft op zijn 18de die keuze gemaakt.

Zijn ouders zijn zeer vreindelijke mensen en weten ook hoe ik tegen geloof aan kijk.
Zie bij hem soms nog wel bepaalde denk patronen, kan dat dan ook gewoon tegen hem zeggen.

Ook heb ik het idee dat ze hun eigenwaarheid creeren.

Aangezien ik laatst hoorde dat ze het snelste internet ter wereld hebben en het duurste gebouw terwereld hebben gekocht of in het bezit hebben.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169388159
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 09:56 schreef ATON het volgende:

[..]

Vliegen vang je niet met azijn. ;)
Jup, goeie. :)
Maar ze krijgen mij echt niet bekeerd.
Dat weten ze ook wel denk ik.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
  donderdag 9 maart 2017 @ 10:12:39 #7
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169388243
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 09:42 schreef falling_away het volgende:

Wat geloven Jehovah's Getuigen?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
JG vieren geen verjaardag. Wat ik wel heb meegemaakt is dat kinderen van JG de dag ervoor of erna cadeautjes krijgen. Ken jij dat verschijnsel?
pi_169388284
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 10:12 schreef hoatzin het volgende:

[..]

JG vieren geen verjaardag. Wat ik wel heb meegemaakt is dat kinderen van JG de dag ervoor of erna cadeautjes krijgen. Ken jij dat verschijnsel?
Wat ik zag was dat ze heel het jaar door dure spullen krijgen.

Maar dus niet op feestdagen.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169388338
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 10:12 schreef hoatzin het volgende:

[..]

JG vieren geen verjaardag. Wat ik wel heb meegemaakt is dat kinderen van JG de dag ervoor of erna cadeautjes krijgen. Ken jij dat verschijnsel?
Nee niet echt, maar wel wat schommelstoel zegt, je krijgt wat vaker gedurende het jaar wat cadeautjes.
pi_169389817
Hoe objectief is de OP geschreven door een uitgesloten Jehovah's Getuige?
pi_169389959
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 11:59 schreef W-itchy het volgende:
Hoe objectief is de OP geschreven door een uitgesloten Jehovah's Getuige?
Liever dat dan door een JG zelf..
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169389975
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 11:59 schreef W-itchy het volgende:
Hoe objectief is de OP geschreven door een uitgesloten Jehovah's Getuige?
Ik zal straks nog wat extra bronvermeldingen erbij plaatsen.. Ook voor het BITE model
Oh en ik ben niet uitgesloten
  donderdag 9 maart 2017 @ 12:16:08 #13
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169390040
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 11:59 schreef W-itchy het volgende:
Hoe objectief is de OP geschreven door een uitgesloten Jehovah's Getuige?
Staan er grove fouten/onwaarheden in dan?

Hoe objectief kun jij kijken naar een uitgeslotene?
pi_169390369
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:10 schreef schommelstoel het volgende:

[..]

Liever dat dan door een JG zelf..
Dus wat jou betreft hoor je liever een kant die jij wilt horen.
Het verhaal van een JG in een JG is bij voorbaat al afgewezen.
Uitgeslotenen worden als individuen gezien, maar leden van JG zijn een organisatie.

Right!

[ Bericht 0% gewijzigd door W-itchy op 09-03-2017 13:12:45 ]
pi_169390402
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:16 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Staan er grove fouten/onwaarheden in dan?

Hoe objectief kun jij kijken naar een uitgeslotene?
Het is gekleurd, Hoatz.
Net zoals jij vindt dat de mening van een JG gekleurd is.

Ik kijk niet naar uitgeslotenen, anders had ik hem altijd genegeerd.
pi_169390418
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:38 schreef W-itchy het volgende:

[..]

Dus wat jou betreft hoor je liever een kant die jij wilt horen.
Het verhaal van een JG in een JG is bij voorbaat al afgewezen.
Uitgeslotenen worden als individuelen gezien, maar leden van JG zijn een organisatie.

Right!
Ja in een zekere zin wel ja, helemaal als het JG's betreft.

Die weten veel verhalen zo te draaien dat het past met wat "hun" geloven en goed vinden.

Een gesprek met een JG zal nooit objectief zijn.
Genoeg verhalen gelezen over personen die afstand namen van JG's.
Gelijk wat mij het meeste stoort aan hen komt dan boven.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169390574
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:42 schreef schommelstoel het volgende:

[..]

Ja in een zekere zin wel ja, helemaal als het JG's betreft.


Die weten veel verhalen zo te draaien dat het past met wat "hun" geloven en goed vinden.

Een gesprek met een JG zal nooit objectief zijn.
Genoeg verhalen gelezen over personen die afstand namen van JG's.
Gelijk wat mij het meeste stoort aan hen komt dan boven.
Een verhaal van een JG is idd net zo objectief als een verhaal van een uitgeslotene.


Als een echtpaar gaat scheiden heb je twee verhalen.

And yet krijgt de uitgeslotene meer oor. Omdat het meer past in je straatje. JG zijn mensen en vooral die jj ziet. Ze denken anders dan jou, maar ze hebben net zo goed gevoelens en maken net als jij hun eigen keuzes. Waarom vind jij jouw keuze beter dan die van hen? Is maar een deel ergens in deze organisatie dat net zo'n gedrag vertoont als een deel van de mensen in de wereld. Dat is dus niet typisch JG of omdat je een JG bent. Is iedere man een pedofiel? Zijn alle moslims terroristen? Zijn alle blanken klootzakken?

PS
Jouw eerste zin zegt meer over jou dan.

[ Bericht 1% gewijzigd door W-itchy op 10-03-2017 20:38:36 ]
pi_169390681
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:52 schreef W-itchy het volgende:

[..]

Een verhaal van een JG is idd net zo objectief als een verhaal van een uitgeslotene.

And jet krijgt de uitgeslotene meer oor. Omdat het meer past in je straatje. JG zijn mensen en vooral die jj ziet. Ze denken anders dan jou, maar ze hebben net zo goed gevoelens en maken net als jij hun eigen keuzes. Waarom vind jij jouw keuze beter dan die van hen? Is maar een deel ergens in deze organisatie dat net zo'n gedrag vertoont als een deel van de mensen in de wereld. Is iedere man een pedofiel? Zijn alle moslims terroristen? Zijn alle blanken klootzakken?

PS
Jouw eerste zin meer over jou dan.
Ho ho, je legt woorden in mijn mond die ik niet gezegd heb.


Het verbreken van een familie band of het neer kijken op mensen die hen verlaten Is in mijn ogen geen goede instelling.
Het doet mij zelfs denken aan Scientology.

Als iemand 18 Is en maakt de keuze om te blijven bij de JG's maar op latere leeftijd hen alsnog verlaat is zijn eigen keuze.
Maar om dan meteen te worden negeert en geen contact meer mee te hebben is jammer.

Mensen veranderen dus je kan op je 18de denken dat je een goede keuze maakt, maar die mening/keuze kan veranderen naarmate de jaren verstrijken.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169390758
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:52 schreef W-itchy het volgende:

[..]


PS
Jouw eerste zin zegt meer over jou dan.
Waar kom jij vandaan?
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169390815
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 12:58 schreef schommelstoel het volgende:

[..]

Ho ho, je legt woorden in mijn mond die ik niet gezegd heb.


Het verbreken van een familie band of het neer kijken op mensen die hen verlaten Is in mijn ogen geen goede instelling.
Het doet mij zelfs denken aan Scientology.

Als iemand 18 Is en maakt de keuze om te blijven bij de JG's maar op latere leeftijd hen alsnog verlaat is zijn eigen keuze.
Maar om dan meteen te worden negeert en geen contact meer mee te hebben is jammer.

Mensen veranderen dus je kan op je 18de denken dat je een goede keuze maakt, maar die mening/keuze kan veranderen naarmate de jaren verstrijken.
Maar wanneer een JG zegt, of twee JG zeggen, dat het een PERSOONLIJKE keuze is om familiebanden te verbreken en op mensen neer te kijken, worden ze niet gelooft.
Maar wanneer een uitgeslotene komt vertellen dat zijn ouders met hem hebben gebroken omdat ze uitgesloten zijn, dan is er geen twijfel.

Ik heb nooit gemerkt dat JG op mensen neerkijken, trouwens. Dat gevoel komt vast uit jezelf. Omdat ze zich afzijdig houden. Maar ik verzeker je, ze kijken op niemand neer.
pi_169390822
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 13:02 schreef schommelstoel het volgende:

[..]

Waar kom jij vandaan?
Waarom wil je dat weten?
pi_169390886
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 13:06 schreef W-itchy het volgende:

[..]

Maar wanneer een JG zegt, of twee JG zeggen, dat het een PERSOONLIJKE keuze is om familiebanden te verbreken en op mensen neer te kijken, worden ze niet gelooft.
Maar wanneer een uitgeslotene komt vertellen dat zijn ouders met hem hebben gebroken omdat ze uitgesloten zijn, dan is er geen twijfel.

Ik heb nooit gemerkt dat JG op mensen neerkijken, trouwens. Dat gevoel komt vast uit jezelf. Omdat ze zich afzijdig houden. Maar ik verzeker je, ze kijken op niemand neer.
Ze kijken neer op de mensen die hen verlaten.
Personen die als ze 18 zijn de keuze maken om bij hen aangesloten te blijven, maar op latere leeftijd toch de keuze maken om zich los te maken van het geloof.


Als je mijn vorige post hebt gelezen dan lees jij dat ik zeg dat het vriendelijke mensen zijn.

Ik heb sterk het idee dat jij ook een JG bent en of mensen om jou heen het zijn.

Je praat op bijna precies dezelfde manier namelijk.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
  donderdag 9 maart 2017 @ 13:11:58 #23
458427 Panterjong
I Refuse Limitation
pi_169390896
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 13:06 schreef W-itchy het volgende:

Ik heb nooit gemerkt dat JG op mensen neerkijken, trouwens. Dat gevoel komt vast uit jezelf. Omdat ze zich afzijdig houden. Maar ik verzeker je, ze kijken op niemand neer.
Biancorry en Exrudis nooit gesproken?
Rest your mind in distant wilderness
Take your time and concentrate on it
Take a stand and make your hand a fist
We got a reason to resist
pi_169390909
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2017 13:07 schreef W-itchy het volgende:

[..]

Waarom wil je dat weten?
Je manier van schrijven.
En of je niet uit n of ander hoofdkantoor komt van de toren of wat de naam ook alweer Was van het boekje.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_169390950
Plus het feit dat ze niet geloven in een hel

Tenzij je niet JG bent, dan bestaat die wel.
Een vrij extreme gedachte richting anders denkenden.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')