abonnement Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 00:06:07 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190790263
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2019 22:50 schreef junkiexp het volgende:
Bakken jullie ook buiten?

Ik hier wel, even de vuurkorf opstoken en top 2000 aan.
Beetje vuurwerk afsteken ondertussen in de middag, biertje erbij.

Gezellig heur :D
Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190790354
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 00:06 schreef djkoelkast het volgende:

Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.
Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  dinsdag 31 december 2019 @ 06:30:19 #203
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_190796630
Zo de eerste emmers worden gemaakt, succes en veel plezier vandaag :)
Drop you like an ill, bad habit
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 31 december 2019 @ 07:36:55 #204
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_190797017
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:08:29 #205
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190797987
quote:
2s.gif Op dinsdag 31 december 2019 00:07 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:09:55 #206
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190798006
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 07:36 schreef qltel het volgende:
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 09:15:40 #207
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190798079
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen.

Ik laat tenminste 2x45 minuten rijzen. Over kwartier/half uur is de eerste emmer klaar.

De andere emmers rijzen gewoon drie kwartier+tijd totdat ze gebakken worden.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 31 december 2019 @ 09:18:02 #208
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_190798120
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.

Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren :D
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 10:27:41 #209
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190799263
Die 8L 3,5kW frituur is echt wel een mooi apparaat _O_
Kranplätze müssen verdichtet sein
  dinsdag 31 december 2019 @ 10:37:32 #210
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_190799520
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_190799821
ik doe ongeveer een uur met een keer doorslaan halverwege en een keer voordat ik begin met bakken.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190800876
Zo, beslag staat in de oven voor de eerste rijs. Zo de pan maar eens klaarzetten.

3 kwartier, platslaan/krenten erdoor mixen, en nog 3 kwartier rijzen.
pi_190801009
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190801034
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
Foto's willen we!
pi_190801399
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:16 #216
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801687
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
2x45min is ook goed :Y
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:53 #217
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801703
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:33 schreef cafca het volgende:

[..]

Foto's willen we!
Imgur doet kut :( app geüpdate en alles.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_190801794
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.

ik ben klaar en het zijn er exact 38 :)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190802021
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_190802089
quote:
^O^
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 14:48:11 #221
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190806269
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:

[..]

Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.

Niet terugslaan vlak voor het bakken: open structuur maar erg vette bollen
Wel terugslaan vlak voor het bakken: wat dichtere structuur maar geen vette bollen

Ik sla dus wel altijd terug vlak voor het bakken (of eigenlijk doe ik dat tijdens het scheppen met de portioneerlepel)

Dan heb je nog die het hele ei gebruiken (doe ik wel) of alleen de dooier. Ik laat per ei 50ml vocht weg uit mijn beslag. Dus 500g meel = 500g vocht meestal, met 2 eieren is het 400g vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190807208
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 31 december 2019 @ 15:32:38 #223
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190807543
750 gram bloem leverde hier 49 bollen op. De vulling is alleen niet eerlijk verdeeld, blijkbaar niet goed geroerd. Ik denk dat ik een grotere kom had moeten gebruiken.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 15:41:18 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190807833
quote:
10s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190808087
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')