Dat sluit natuurlijk aan op het hele 'grote sensor' gebeuren.quote:Op zondag 22 april 2018 19:43 schreef franklop het volgende:
[..]
Kwam bijvoorbeeld deze tegen; https://www.bol.com/nl/p/(...)oduct_specifications
Wat vind je daarvan (puur op specs)?
Ik begrijp wat je zegt, maar merk ook zeker nadat ik even gisteren wat camera's ben gaan proberen qua handligging, dat de grotere camera's eigenlijk niet passen voor en mijn kleine handen en de pijn die er momenteel ook is bij wat grotere dingen vastpakken.quote:Op maandag 30 juli 2018 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
De 350D mag dan wel wat ouder zijn, maar is een goede camera. Als je je foto’s niet groter dan A4 gaat afdrukken is er niets mis dat hij “maar” 8 megapixel heeft.
Je kan beter geld uitgeven aan een goed tele (zoom) objectief voor de safari
Een EOS M is al beduidend kleiner en lichter dan een 350D en zou dus een goeie keuze zijn. Qua sensorgrootte verslaat ie bijna elke compact qua beeldkwaliteit.quote:Op maandag 30 juli 2018 10:41 schreef Lingue het volgende:
---------8<----------
bijzonderheden Het zal een kwestie van testen gaan worden. Maar mijn rechterhand kan momenteel niet makkelijk de duim langdurig in een soort spreidstand hebben. De duim onder de camera langdurig/vaak gebruiken en ook de camera op laten leunen is eigenlijk niet handig. Wat daarin wel kan helpen is dat de body van de camera niet te hoog is. Maar ja, wat ik al zei dat zal een kwestie van testen worden wat fijn en goed in de hand ligt.
Om erachter te komen of die Ixus75 voor jou nog een beetje mee kan anno 2018 is er een handige oplossing: Opladen en er een serie plaatjes mee maken en kijken wat je ervan vindt.quote:Op zondag 13 januari 2019 18:03 schreef Notorious_Roy het volgende:
*schop*
Ik heb mijn oude camera weer gevonden (Canon Ixus 75) en dat ding heeft 7MP. Da's niet heel veel volgens mij tegenwoordig.
Als ik een nieuwe kleine camera (hij moet in m'n broekzak passen) wil, is een Ixus 190 dan een goed model? Of kan ik nog prima foto's maken met die Ixus 75?
Ben absoluut geen fotograaf, het is geen hobby en het moet zo goedkoop mogelijk zonder dat het een gsm-camera is.
Met iets meer dan dat budget kun je ook overwegen om bij je Nikon één Tamronnetje duurder te nemen en wel de 70-300mm met optische stabilisatie. Die is ook nog eens veel sneller en stiller met focussen en dat geeft je het voordeel dat alles gewoon met één camera kan.quote:Op maandag 21 januari 2019 11:13 schreef Schuimpjes het volgende:
Goedemorgen,
Ik ben een echte beginner als het om maken van foto's gaat, en eigenlijk maak ik alleen foto's tijdens vakanties. Ik heb in 2012 van mijn ouders een Nikon D3100 gekregen, toen zij een upgrade gemaakt hebben. Ik heb hierbij gewoon de standaard meegeleverd 18-55 lens.
Nu ga ik later dit jaar 3 weken naar Zuid-Afrika. En hoewel ik dus een echte beginner ben, weet ik al wel dat ik het dan met een 18-55mm lens niet ga redden. Van wat ik tot nu toe gelezen heb is een 70-300 toch wel het minimale wat je mee moet nemen.
Nu ben ik mij aan het oriënteren, en ben ik onder andere deze Tamron lens tegen gekomen. Wat ik hierover gelezen heb is dat het een prima lens is voor een prima prijs, maar dat er alleen geen sprake is van beeldstabilisatie.
En vooral bij dat laatste begint het een beetje te knagen bij mij. Er worden straks foto's gemaakt in Zuid-Afrika vanuit een (rijdende?) safari-jeep, dieren kunnen wellicht schrikken en wegrennen als je een foto probeert te maken. Met andere woorden: is voor een reis, met safaris, beeldstabilisatie een must?
Dan het alternatief, en daarom ook in het nieuwe camera-topic het berichtje gemaakt. Twee jaar geleden was ik in Amerika en daar had een reisgenoot van mij een Panasonic Lumix DC-FZ82. Deze camera heeft tot 60x optische zoom, wat zou neerkomen op 20-1200, en heeft ook beeldstabilisatie. Nadeel van deze camera is dat hij natuurlijk duurder is als de Tamron lens, en dat ik vervolgens dus twee camera's heb terwijl ik deze enkel tijdens vakanties gebruik. Ik moet er ook bij zeggen dat ik in Amerika wel merkte dat ik met de 18-55mm op sommige momenten tekort kwam
Kortom: Wat is jullie advies?
Budget: Maximaal 300 euro
Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body Of dus een bridge camera of bij de huidige DSLR blijven
Doel: Voornamelijk vakantiefoto's
Fotograaf: Beginner
Huidige camera: Nikon D3100
Welke camera’s twijfel je over: Panasonic Lumix DC FZ-82
Bijzonderheden: Zie het verhaal hierboven.
Bedankt voor de tip! Vandaag bij Mediamarkt een 70-300 VC kunnen bemachtigen voor 270 euro!quote:Op maandag 21 januari 2019 18:43 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Met iets meer dan dat budget kun je ook overwegen om bij je Nikon één Tamronnetje duurder te nemen en wel de 70-300mm met optische stabilisatie. Die is ook nog eens veel sneller en stiller met focussen en dat geeft je het voordeel dat alles gewoon met één camera kan.
Zou je er die Panny(of welke superzoomcompact ook) bij nemen dan ga je toch merken dat daar een veel kleinere sensor in zit en je kwaliteitssprongen tussen je plaatjes gaat zien.
Overigens gaat die stabilistatie niet zo ontzettend effectief zijn in een stuiterende auto, zoveel bewegingsruimte heeft die stabilisator nou ook weer niet.
Waar het wél goed voor is is dat je in de meeste situtaties minder opnamen verknald omdat je minimale bewegingen met je handen en dus met je camera maakt. Die worden door die stabilisatie voldoende onderdrukt en zeker bij het stuk tussen 200 en 300mm ga je dat verschil goed merken.
Of het een must is kun je eindeloos over discussieren, handig is het in elk geval wel.
De Sony en de Panasonic zijn qua specs redelijk gelijkwaardig en ontlopen elkaar kwalitatief ook niet echt.quote:Op zondag 27 januari 2019 15:18 schreef Kreator het volgende:
Ik zoek een kleine compacte camera voor vakanties, omdat mijn telefooncamera kut is. Nu zie ik door de bomen het bos niet meer en kwam uiteindelijk op dit lijstje uit.
Zijn dit een beetje prima cameras en zo ja, welke is dan de beste?
Alvast bedankt.
[ afbeelding ]
Overigens rijden de auto's vaak niet hoor wanneer je de foto maakt. Ga je zelf rijden in Zuid-Afrika of niet? Dan bedoel ik uiteraard tijdens de safari'squote:Op vrijdag 25 januari 2019 20:11 schreef Schuimpjes het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip! Vandaag bij Mediamarkt een 70-300 VC kunnen bemachtigen voor 270 euro!
Ja, dat zit ik dus een beetje te overwegen. Vind ik het belangrijk om veel te zoomen, of moet ie in de basis gewoon betere (hoeveel beter is beter?) plaatjes schieten en zal ik nooit veel verder gaan dan 3x optische zoom.quote:Op zondag 27 januari 2019 22:03 schreef Ouwesok het volgende:
Komt dus even de vraag wat je van je camera verwacht. Een alleskunner die verder gaat waar je telefoon het laat liggen of een camera die weliswaar wat beperkter is in gebruiksmogelijkheden maar waar hoogste kwaliteit plaatjes uit komen.
Zomaar even hardop denken.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 19:55 schreef Aspergermeisje het volgende:
Ik merk dat ik tegenwoordig meer fotografeer met mijn telefoon, omdat ik een beetje tegen de grenzen van mijn huidige apparatuur aanloop. Ik ben dus wel toe aan iets nieuws en ik hoop dat iemand me een beetje in de juiste richting kan wijzen.
Budget: voor een body zo'n 500-600 euro.
Formaat: systeemcamera. Hoewel ik ergens een hekel heb aan lenzen wisselen en ik een camera met vaste lens ook niet uitsluit, maar misschien ben ik daarvoor nog iets te vroeg in de ontwikkeling van zulke camera's voor wat ik wil.
Doel: ik wil voornamelijk macrofotografie verder ontwikkelen. Ik fotografeer graag de natuur. Ik heb een eigen bedrijf en ook een eigen blog, dus daar maak ik foto's voor. Soms verkoop ik een foto op print, dus redelijk groot af kunnen drukken is ook wel een voorwaarde.
Fotograaf: ik ben goed bekend met de techniek en ik kan dus in handmatige modus schieten. Ik hou ervan om een beetje te pielen; dingen uit te proberen om bepaalde effecten teweeg te brengen. Ik zie overal iets moois in en ik kan een half uur doen over 100 meter lopen als ik mijn camera bij me heb, omdat ik in elk detail een goede foto zie.
Huidige camera: ik heb nu een Sony Nex 5R. Op zich nog een prima body denk ik, maar wel redelijk oud. Daarbij heb ik een 30mm macrolensje (met die macro kan ik vrij weinig, omdat je dus niet heel dichtbij komt en de achtergrond niet onscherp genoeg wordt naar mijn zin), een 70-210mm lens (niet lichtsterk genoeg dus kwalitatief teleurstellende foto's), een 16-55mm lens (gebruik ik eigenlijk nooit). Ik was altijd echt verliefd op de Minolta 50mm 1.8 lens die ik had, maar omdat adapters met autofocus in verhouding zo duur zijn heb ik die verkocht.
Welke camera’s twijfel je over: ik heb het geld niet om een hele nieuwe set te kopen (body+lenzen), dus ik vraag me af of ik misschien eerst voor een goede macrolens moet gaan (heb al gezien dat die ook behoorlijk aan de prijs zijn) en daarna pas een nieuwe body moet kopen die daarbij past. Of dat ik wat langer moet sparen en dan helemaal opnieuw beginnen... De Sony A7, hoewel voor nu iets boven budget, heb ik dan in gedachten.
Bijzonderheden: ik ben redelijk gehecht aan Sony, omdat ik daar altijd mee gefotografeerd heb, maar is dat nog het go to-merk voor systeemcamera's? Blijft er genoeg keus in lenzen bijvoorbeeld? Of kan ik beter naar een ander merk overstappen?
Bedankt voor het meedenken! Misschien moet ik dan toch aan de adapter ja... Heb jij zelf zo'n adapter? Ik kon slecht inschatten of dat goed werkt, maar het klinkt van wel. Dan zou ik ook meer keuze in macrolenzen hebben inderdaad. Een adapter waarmee je handmatig scherp moet stellen heb ik een tijdje gehad, maar dat ging me toch te langzaam. Ik had in eerste instantie voor Sony gekozen (spiegelreflex toen nog), omdat mijn moeder nog wat Minoltalenzen had liggen. Daar heb ik echt wel een tijdje plezier van gehad. Dus met zo'n adapter en wellicht een nieuwe body zou ik wel stap voor stap uit kunnen breiden.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 23:54 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Zomaar even hardop denken.
Momenteel koop je de Sony A6000 voor hele nette prijzen. Het is ongemerkt een van de meest succesvolle systeemcamera's geworden en net vorige week is er een opvolger aangekondigd wat direct zijn uitwerking op de prijs heeft.
De A6000 is een stuk veelzijdiger dan de Nex, hij is bloedjesnel en bij manual focussen heel nauwkeurig.
Bij die A6000 doe je een rare investering, een Sony LA-EA4-adapter waarmee je A6000 het ineens met A-mountlenzen doet. Kost best wel serieus geld maar opent wel de deur naar meer dan dertig jaar Minolta en Sony lenzen die je vaak voor heel leuk geld koopt en waarin je zeer zeker een goeie en betaalbare macro kunt vinden die dan op dat adapter gewoon net zo goed, snel en nauwkeurig werkt als ie bedoeld was.
Die A6000 is met die 30mm macro ook meer dan bruikbaar en je gaat merken dat je meer controle hebt dan met de Nex.
Andere optie met de A6000 is om voor een paar euro een adapter naar een klassieke vatting te kopen en er dan een oude MF-macrolens op te draaien. Uit ervaring kan ik melden dat dat meer dan aardig werkt.
Voorbeeldje uit mijn A6000 met een Komine 2.8/135mm macro ergens uit 1980
[ link | afbeelding ]Sympetrum sanguineum by Ouwesok, on Flickr
De A7 van de eerste generatie is momenteel ook bijzonder betaalbaar alleen heb je dan voor het gestelde budget alleen een blote body die je nog helemaal aan moet kleden. Kan ook met MF-adapters en oudere macrolenzen maar dat wordt toch lastig als je budget al op is.
Ik heb hem inderdaad zelf en het werkt nagenoeg zonder beperkingen. Enige is dat je via het menu van AF naar MF moet schakelen, dat gaat wat trager dan met de knop die je op een A-mountcamera hebt.quote:Op zondag 3 februari 2019 15:47 schreef Aspergermeisje het volgende:
[..]
Bedankt voor het meedenken! Misschien moet ik dan toch aan de adapter ja... Heb jij zelf zo'n adapter? Ik kon slecht inschatten of dat goed werkt, maar het klinkt van wel. Dan zou ik ook meer keuze in macrolenzen hebben inderdaad. Een adapter waarmee je handmatig scherp moet stellen heb ik een tijdje gehad, maar dat ging me toch te langzaam. Ik had in eerste instantie voor Sony gekozen (spiegelreflex toen nog), omdat mijn moeder nog wat Minoltalenzen had liggen. Daar heb ik echt wel een tijdje plezier van gehad. Dus met zo'n adapter en wellicht een nieuwe body zou ik wel stap voor stap uit kunnen breiden.
Toch is het wel handig om iets van een budget te weten. Macro kan voor weinig maar ook voor heel erg veel.quote:Op maandag 4 maart 2019 19:05 schreef RGS18 het volgende:
Budget: Geen, maar niet te duur aub
Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body
Doel: Mooie macroshots
Fotograaf: Ik niet
Huidige camera: Geen
Welke camera’s twijfel je over: Geen
Bijzonderheden: Het is een cadeau voor mijn zus haar bruiloft. Die maakt graag macroshots van allerlei dingen in de natuur etc.
Ze doet het met haar smartphone altijd dus een camera van 2000 euro is denk ik overkill. Ik zat te denken aan een goede compact camera die goede macro fotos maakt.quote:Op maandag 4 maart 2019 20:51 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Toch is het wel handig om iets van een budget te weten. Macro kan voor weinig maar ook voor heel erg veel.
Met een soort richtbedrag kunnen we eens gaan kijken wat er allemaal mogelijk is.
Naast een budget is het ook wel handig om te weten hoeveel je zus al aan fotografie doet en waarmee. Dat kan ook doorslaggevend zijn bij de keuze van een macrotuigje om blij van te worden.
Vanuit niets beginnen met een spiegelreflex met een aparte macrolens en er dan ook plezier in houden is niet iedereen gegeven
In dat geval lijkt het me inderdaad handig om in de hoek van de compacten te zoeken.quote:Op maandag 4 maart 2019 21:06 schreef RGS18 het volgende:
[..]
Ze doet het met haar smartphone altijd dus een camera van 2000 euro is denk ik overkill. Ik zat te denken aan een goede compact camera die goede macro fotos maakt.
Dat zijn zeker hele uitstekende keuzes! Ik kreeg deze ook al geadviseerd: Panasonic DMC-LX100quote:Op maandag 4 maart 2019 21:34 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
In dat geval lijkt het me inderdaad handig om in de hoek van de compacten te zoeken.
Een leuk alleskunnertje waarmee je in de natuur niet alleen lekker kunt macro'en maar die ook nog eens een bijna ongezond zoombereik heeft. De Panasonic DC-FZ82 heb je voor net geen 300 euro en zo vanuit de verpakking kan ie zo ongeveer alles, zowel helemaal automatisch als heel veel handmatig ingesteld maar net wat je wilt.
Deze even als voorbeeldje. Alternatieven genoeg, we nemen er even een paar door.
Sony's Cybershot DSC-HX350 zit ongeveer in dezelfde prijsklasse en is net zo veelzijdig
Slagje duurder is de Nikon Coolpix B600. Nog iets meer zoombereik en zo voor pakweg 360 euro
Dat zijn drie voorbeelden van 'bridge-camera's', ze zijn er ook nog van andere merken (Canon, Fuji) en de voorbeelden is het midden van het prijsgebouw. Er zit nog een prijsrange onder, denk dan aan zo'n 200 a 250 euro. De camera is dan nog steeds zeer compleet qua mogelijkheden maar vaak wat minder zoombereik en wat minder instelmogelijkheden maar nog steeds bijzonder hobbywaardig.
Zoals je zou verwachten zit er ook nog een prijsrange boven die drie voorbeelden. Je zit dan in de orde van 500 tot 600. Daarvoor is dan de lens lichtsterker. Kun je een externe flits aansluiten en zit er van alles net weer wat meer in.
Bij alle ranges geldt dat zo'n bridge vanuit de doos eigenlijk al compleet is en je er kleine beestjes maar ook wild mee kunt fotograferen zonder er allerhande dingen bij te moeten kopen.
De handligging is het best te omschrijven als een 'kleine spiegelreflex' ofwel een lekker handje vol camera waar je goed houvast aan hebt en die heel goed stabiel te houden is.
En mocht je nou naar nog iets anders op zoek zijn dan hoor ik dat wel, dan zoek ik wat anders.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |