abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator / Redactie FP vrijdag 12 januari 2018 @ 12:44:24 #51
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_176451137
registreer om deze reclame te verbergen
Geen spoor van schepen Javazee

Het Nederlands-Indonesische onderzoek naar wie de Nederlandse oorlogsschepen De Ruyter, Java en Kortenaer in de Javazee heeft geborgen, heeft geen spoor van de daders of de schepen opgeleverd. Het onderzoek, dat vorig jaar begon, is inmiddels afgerond, bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Nederlandse en Britse oorlogsgraven van de Slag in de Javazee in 1942 bleken in 2016 massaal te zijn geschonden. Nabestaanden reageerden ontzet. Premier Mark Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen eerder "buitengewoon ernstig" en "diep ingrijpend". Hij kondigde aan dat Nederland en IndonesiŽ nauw zouden gaan samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen is gebeurd. De Japanse marine bracht tijdens de invasie toenmalig Nederlands-IndiŽ een groot aantal schepen tot zinken. Hieronder was het vlaggenschip De Ruyter van schout-bij-nacht Karel Doorman. Hij was commandant van het geallieerde eskader dat op de Japanners was afgestuurd.

Aan Nederlandse zijde vonden 915 marinemensen een zeemansgraf.

140226_344020_Hr._Ms._De_Ruyter_Valka.jpg
Hr. Ms. De Ruyter (Foto: Valka)

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP zaterdag 20 januari 2018 @ 15:04:51 #52
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_176634274
Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken

Onderzoek door Nederlandse en Indonesische experts toonde aan dat de oorlogswrakken van Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java volledig zijn verdwenen, en dat Hr. Ms. Kortenaer grotendeels is verdwenen. Het is helaas niet mogelijk vast te stellen wie de schepen heeft geborgen. IndonesiŽ en Nederland hebben afgesproken om nauw samen te werken om Nederlands maritiem erfgoed te behouden en te beschermen.

2158_050997_de-ruyter.jpg
Hr Ms De Ruyter (Foto: Ministerie van Defensie)

Deze afspraken tot verdere samenwerking zijn in februari vorig jaar vastgelegd in een Memorandum of Understanding tussen Nederland en IndonesiŽ. Dit schrijven minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer welke zij mede namens minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra stuurden.

Niets verdachts, geen schroot
In november 2016 bleek tijdens een duikexpeditie van het Karel Doorman Fonds dat de scheepswrakken (gedeeltelijk) zijn verdwenen. IndonesiŽ en Nederland hebben vastgesteld dat de wrakken zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriŽle wijze zijn geborgen. Indonesische autoriteiten verklaarden dat ze niets verdachts zagen in de dichtstbijzijnde havens in de periode dat de wrakken waarschijnlijk zijn geborgen. Volgens de Indonesische autoriteiten is er, voor zover na te gaan, lokaal geen schroot van de wrakken aangeboden. In Zuidoost-AziŽ is vaker sprake van (grootschalige) illegale berging.

2158_005319_hr.ms.-java.jpg
Hr Ms Java (Ftoto: Ministerie van Defensie)

De ministers vinden het jammer dat er geen duidelijke antwoorden zijn te geven op de vraag hoe deze scheepswrakken zijn verdwenen. "De nauwe samenwerking met IndonesiŽ is echter gewaardeerd en heeft het wederzijds begrip vergroot over de waarde van oorlogsgraven en de uitdagingen die er zijn bij het beschermen hiervan", schrijft minister Bijleveld. Het gezamenlijke onderzoek legde een stevige basis voor een nauwere samenwerking.

Historische scheepswrakken
Op verzoek van Nederland staan de locaties waar de De Ruyter, de Java en de Kortenaer lagen sinds 7 juli 2017 als 'historic shipwreck' op nautische kaarten van IndonesiŽ. Dat betekent dat er niet meer mag worden gedoken, geankerd of gevist op of rondom de locaties. Beide landen bekijken nog of de locaties van de scheepswrakken ook kunnen worden aangemerkt als Cultural Heritage en plek van herinnering.

2158_050994_kortenaer.jpg
Hr Ms Kortenaer (Foto: Ministerie van Defensie)

Indonesische en Nederlandse deskundigen hebben de suggestie gedaan de locaties van de wrakken verder te onderzoeken, informatie over de locaties van scheepswrakken uit te wisselen en de rechten en plichten van de kuststaat en vlagstaat bij de bescherming van scheepswrakken gezamenlijk verder uit te werken.

MaleisiŽ
In de zeeŽn rondom MaleisiŽ ligt een aantal Nederlandse onderzeeboten. Ook dit zijn oorlogsgraven. Eťn van deze wrakken is zwaar beschadigd door een illegale bergingsoperatie. Om de wrakken te beschermen tegen verdere beschadiging overlegt Nederland met MaleisiŽ over bescherming van de wrakken.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_176673864
quote:
Nabestaanden slag Javazee willen herbegrafenis stoffelijke resten
Nabestaanden willen dat de menselijke resten die illegaal uit oorlogswrakken in de Javazee werden gehaald en vermoedelijk in een graf zijn gestort, weer worden opgegraven. Daarna zouden ze op een respectvolle manier moeten worden herbegraven.
https://www.ad.nl/binnenl(...)jke-resten~a7107752/
  Moderator / Redactie FP donderdag 25 januari 2018 @ 14:57:29 #54
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_176738994
registreer om deze reclame te verbergen
Onderzoek naar verdwenen schepen Javazee

Het ministerie van Defensie gaat nader onderzoek doen naar de verdwijning van gezonken Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Aanleiding is de recente berichtgeving in Indonesische en Nederlandse media over de verdwenen schepen. De uitkomst van het officiŽle onderzoek klopt volgens de berichten niet.

De Indonesische nieuwssite Tirto.id en De Telegraaf berichtten deze maand over de drie verdwenen oorlogsschepen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht door de Japanners. Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer verdwenen ook de lichamen van de militairen die met hun schip ten onder gingen. De uitkomst van het officiŽle onderzoek klopt volgens Tirto.id niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) laat de Kamer donderdag weten dat de berichtgeving is onderzocht, maar dat experts van Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geen nieuw bewijs hebben gevonden van wrakstukken van de schepen. "Voor zover zij nu en op basis van de beschikbare informatie kunnen vaststellen zijn de beelden van scheepsresten al eerder door ons onderzocht", schrijft de minister.

Andere delen van de berichten, over bijvoorbeeld de stoffelijke overschotten, zijn volgens de minister wel aanleiding voor nieuw onderzoek. Ook IndonesiŽ duikt opnieuw in de kwestie, heeft het land laten weten. De Nederlandse ambassadeur spreekt donderdag met de Indonesische minister van Transport.

180125_15474_ffz80iMbsczmFfQ08CEto2MVTmTsksFqkw8hgDUq8hxHmo8M-skTGiufYlx9cbcMs5Bg50TiYi4H5uFXynXg-Qs1024_800_797.jpeg

Frontpage
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator woensdag 31 januari 2018 @ 21:46:39 #55
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176871698
quote:
De botresten gingen in plastic zakken. Zijn ze van Nederlandse oorlogsslachtoffers?
Zijn op Java gevonden lichamen afkomstig van verdwenen Nederlandse marineschepen? Het lijkt erop, maar bewijs ontbreekt.

Agus wil best laten zien waar hij de zakken met botten heeft begraven. Er zaten volgens hem zelfs een paar intacte schedels bij. Hij vraagt 750.000 Indonesische roepia per locatie, zo’n 45 euro.

Op vier plekken in het Oost-Javaanse kustdorp Sedayulawas heeft hij zakken met menselijke resten begraven, zegt hij. De stoffelijke overschotten zaten tussen wrakstukken van schepen die hier aan land kwamen. Het zouden Nederlandse oorlogsslachtoffers kunnen zijn. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  woensdag 31 januari 2018 @ 21:52:52 #56
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_176871860
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2016 18:16 schreef frietenstamp het volgende:

[..]

Wie heeft toen aan de grote klok gehangen wat de lokatie van de schepen was?
Degene die het leven van vissers niet op het spel willen zetten misschien?
Wrakken zijn leuk maar wel levensgevaarlijk als er een net in blijft hangen..
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2016 01:17 schreef Cobra4 het volgende:
En of het ongezien kan? Ik heb geen idee eigenlijk of de rustplaatsen van die schepen ver bij scheepvaartroutes vandaan liggen.
Gewoon een paar luchtzakken eraan knopen en net onder het wateroppervlak verslepen is doodsimpel..

Oh fuck.. oud topic enzo..
:')
  Moderator / Redactie FP vrijdag 2 februari 2018 @ 14:33:08 #57
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_176904885
registreer om deze reclame te verbergen
Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee

Nederland heeft IndonesiŽ hulp aangeboden bij de zoektocht naar de verdwenen oorlogswrakken in de Javazee. Het kabinet wil gezamenlijk onderzoek doen naar het illegaal bergen van de Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Die verdwenen vermoedelijk in 2016.

Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Een eerder onderzoek van beide landen heeft geen spoor van de daders of de schepen opgeleverd. Daarna berichtten Indonesische media dat er vergunningen zouden zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

,,We zetten in op gezamenlijk onderzoek en willen ter plekke kijken", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie). Het vinden van mogelijke menselijke resten heeft daarbij ,,echt prioriteit". Met de drie schepen gingen in 1942 tijdens de strijd met de Japanners ruim negenhonderd zeelieden van de Nederlandse marine ten onder.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 2 maart 2018 @ 18:19:35 #58
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_177555097
'Stoffelijke resten Javazee gevonden'

In IndonesiŽ zijn stoffelijke resten gevonden die vermoedelijk toebehoorden aan drie Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij de Slag in de Javazee. Dat meldt The Jakarta Post. Het zou gaan om opvarenden van de Hr. Ms. De Ruyter.

Het ministerie van Defensie laat weten dat er onderzoek plaatsvindt, maar wil daar verder niet op vooruitlopen.

Eerder kondigde defensieminister Ank Bijleveld al onderzoek aan van Nederland met de Indonesische autoriteiten naar locaties waar mogelijk stoffelijke resten liggen van zeelieden van drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen. Zij gingen in 1942 tijdens een slag met de Japanners met meer dan negenhonderd zeelieden ten onder.

De schepen - oorlogsgraven met beschermde status - zijn vermoedelijk in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen. In dat jaar hoorde Nederland pas precies waar de schepen lagen.


(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_177878984
In zijn woonplaats Den Haag is Felix Jans (94) overleden, de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee.

https://www.ad.nl/binnenl(...)-overleden~a4dfce1e/
  Moderator / Redactie FP zaterdag 17 maart 2018 @ 13:37:10 #60
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_177881695
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2018 10:53 schreef Bluesdude het volgende:
In zijn woonplaats Den Haag is Felix Jans (94) overleden, de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee.

https://www.ad.nl/binnenl(...)-overleden~a4dfce1e/
Thx. ^O^

Laatste Nederlandse overlevende Slag in Javazee overleden

In Den Haag is de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee overleden. Het gaan om matroos der derde klasse b.d. Felix Jans. Jans is 94 jaar oud geworden.

Felix Jans was 18 jaar oud toen hij zich in 1941 vrijwillig meldde bij de Gouvernementsmarine in Nederlands-IndiŽ. Na een opleiding van een paar maanden kwam Jans aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer terecht, waar hij deel uitmaakte van de bediening van kanon 1, voor op het schip.

Tijdens de Slag in de Javazee waren Jans en zijn maten druk bezig met het beschieten van Japanse schepen toen een Japanse Torpedo de Kortenaer in de flank raakte waarop het schip in tweeŽn brak. Jans viel van het dek in zee. Hij klom vervolgens in een reddingsvlot, samen met onder anderen (toen nog) matroos 3 Giovanni Hakkenberg, de latere marinier en Ridder Militaire Willemsorde. . De Britse torpedobootjager HMS Encounter viste hen later uit zee en bracht de overlevenden naar Surabaya.

Birma-spoorlijn
Nadat de Japanners ook op Java waren geland belandde Jans als krijgsgevangene in Thailand. Hier moest hij meewerken aan de aanleg van de Birma-spoorlijn. "Een wonder dat ik nog leefde" zei Jans 75 jaar later in een interview in de "Alle Hens" van de Koninklijke Marine.

Het hele interview met Felix Jans kun je hier lezen.

180317_168091_05b_felix-jans-foto-5.jpg
Jans rechts op de foto

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')