Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:30 |
Afgelopen week zag ik een poffertjeskraam in de stad. Prompt kreeg ik zin in poffertjes ![]() 75 gr bloem 75 gr boekweitmeel 200 ml melk (lauw) 1 ei 0,25 tl zout 1 tl suiker 3,5 gr gist 20 gr boter (gesmolten) 1 uurtje laten rijzen, daarna in de pan. Maar ik vond ze helemaal niet smaken naar die van de poffertjeskraam ![]() Hoe krijg je ze wel zoals op de markt? Geen boekweit? Geen gist? Meer suiker? Stroop? Bakken met boter ipv met zonnebloemolie? Of heb ik ze domweg te kort laten rijzen? Was krap een uur in niet zo heel warme kamer. Het beslag bubbelde nog niet. Help ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Postbus100 op 19-10-2016 16:41:05 ] | |
derLudolf | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:42 |
Teveel boekweit wrs? Zo'n kraam gebruikt k&k mix met veel minder of geen boekweit (is relatief duur) Van boekweit worden ze wel zwaar in elk geval. | |
SnoepTomaatje | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:43 |
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!![]() ![]() Smaken net zo als bij de poffertjeskraam ![]() | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:44 |
Wat zou dan wel een mooie verhouding zijn? 90/10%? En misschien met bakpoeder ipv met gist? | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:47 |
Ik wil ze gewoon zelf kunnen bakken ![]() | |
derLudolf | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48 |
![]() | |
derLudolf | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48 |
Geen idee, moet je proberen. | |
Lienekien | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48 |
Wat heb je voor pan? Was die heet genoeg? | |
SnoepTomaatje | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:49 |
Voor mij was het een openbaring ![]() ![]() | |
GGMM | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:49 |
Je bent zelf een poffertje. | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:49 |
Een aluminium pan, maar dat schijnt niet zoveel uit te maken volgens internet. Verder was hij heet genoeg ![]() ![]() | |
Lienekien | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:52 |
Heb je er ooit lekkere poffertjes in gebakken? | |
Tja..1986 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:52 |
Maar het is gewoon niet waar. Of je bent bij een wel hele slechte kraam geweest. | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:54 |
Ik bak vrijwel nooit poffertjes ![]() | |
Lienekien | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:55 |
Misschien wel aan je pan. | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:58 |
Lukt het jou dan wel om poffertjes te bakken die lijken op die van een kraam? | |
123hopsaflops | woensdag 19 oktober 2016 @ 16:59 |
Gist in poffertjesmix?!!? | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 17:02 |
Tja, dat vond ik ook wel vreemd, maar he, internet zegt dat dat de klassieke poffertjes zijn ![]() Als wij ze vroeger al maakten, dan was het met een pak poffertjesmix of met zelfrijzend bakpoeder. Ik weet zeker dat ik ze nog nooit met gist heb gemaakt. Tot vanmiddag. Wat zou jouw suggestie zijn? | |
BaardaapAd | woensdag 19 oktober 2016 @ 17:13 |
<pakt een kookboek en likt er aan> < wandelt naar de poffertjeskraam en - bij gebrek aan een recept, ze weten gewoon wat ze nodig hebben natuurlijk - likt aan de menukaart> Nou ... die smaken eigenlijk vrijwel identiek; allebei op glanspapier gedrukt. ![]() | |
markmarkmark | woensdag 19 oktober 2016 @ 22:49 |
ik heb tijdje in een poffertjes kraam gestaan. gebruikte gewoon meel en geen gist en bakken in olie | |
Lienekien | woensdag 19 oktober 2016 @ 22:58 |
Van poffertjes uit zo'n antiaanbakpan ben ik ooit vreselijk over mijn nek gegaan. Dat was zo traumatisch dat ik sindsdien zeker tien jaar niet meer heb gekotst. | |
Spanky78 | woensdag 19 oktober 2016 @ 23:09 |
Als je gist gebruikt, wel echt lang genoeg laten rijzen, anders worden ze niet luchtig. En ik zou geen boekweit gebruiken, dan worden het eerder blini's. En de gist zou je even kunnen starten door het tien minuten voor het mengen met de rest op te lossen in de suiker met een kopje van de lauwe melk. Volgens mij bakken poffertjeskramen in olie, dat smaakt wel echt wat anders dan boter. Ik denk dat ik het met boter lekkerder vind. Overigens hebben zij wel mooie zware gietijzeren pannen, dat effect is lastig na te maken; maar vooral niet te hard bakken dus. | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 23:30 |
![]() Verder experimenteren in deze richting dus. Hadden jullie ook stroop door het beslag? (dat lees ik in sommige recepten maar vind ik wel bijzonder) | |
Pietverdriet | woensdag 19 oktober 2016 @ 23:34 |
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma | |
Postbus100 | woensdag 19 oktober 2016 @ 23:42 |
Haha, bedankt Piet, voor je nuchterheid ![]() | |
123hopsaflops | donderdag 20 oktober 2016 @ 07:58 |
![]() Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook! | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 12:23 |
Weer zo'n trollpost van jou. Ik kon me nooit herinneren dat jij een troll was ??? In poffertjes hóórt boekweit. Echter kun je wel spelen met de verhoudingen. | |
derLudolf | donderdag 20 oktober 2016 @ 12:26 |
Hoort er misschien wel in - geen idee - maar ik denk dat dat niet in de mix zit die die kraampjes gebruiken. Boekweit is duur, tarwebloem kost geen drol. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 12:35 |
Dat denk ik ook. Ik denk dat TS dan ook de verkeerde vraag stelt. Het gaat niet om het creëeren van de exacte smaak van een kraam, maar van de béste poffertjes, zoals ze horen. | |
markmarkmark | donderdag 20 oktober 2016 @ 13:00 |
nee geen stroop. gewoon meel, melk, ei net zoals pannenkoeken beslag. | |
Spanky78 | donderdag 20 oktober 2016 @ 13:04 |
TS heeft 'originele' poffers gebakken die ze niet zo lekker vond. om het lichter te krijgen gebruik je dan witmeel, boekweit is wat zwaarder en/of de boel moet nog wat meer rijzen, zodat de boel nog iets luchtiger wordt. Dus nee, TS stelt niet de verkeerde vraag. Jij interpreteert hem wat vreemd. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:23 |
De poffertjes waren zwaar omdat hij ze niet genoeg heeft laten rijzen. Niet door de boekweit. Er hoort gewoon boekweit in pofers anders zijn het geen echte poffertjes. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:26 |
Stroop in beslag lijkt me raar, maar suiker kan wel (niet te veel). Misschien kán stroop ook wel maar dan heb je niet de juiste kleur. | |
hugecooll | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:27 |
Wat een merkwaardige TT | |
gustavowoltmann | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:30 |
Beter geen stroop in het beslag doen hoor, eventueel later erover gieten. | |
Bart2002 | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:33 |
Hoe kom je daar nou weer bij? Al die rare vooroordelen... Boekweit-idee stamt uit de glutenvrij-hysterie. Je kunt uitstekende poffertjes maken net als je pannenkoeken maakt: 500 gram tarwebloem, 1 liter volle melk, theelepel zout, 4 eieren. Kun je zo'n 200 poffertjes mee maken. Volgens mij ben je met iets anders in de war. Het is geen brood. Er hoeft helemaal niets te rijzen. Het gaat over beslag en niet over deeg. Deeg kan rijzen. Beslag niet. [ Bericht 3% gewijzigd door Bart2002 op 20-10-2016 16:43:36 ] | |
Bart2002 | donderdag 20 oktober 2016 @ 16:35 |
Je bent wel iedereen aan het beschuldigen these days. Je zou ook eens iets aan kunnen nemen van mensen die er verstand van hebben. En dat heeft Spanky in hoge mate. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:12 |
Jij bent zo mogelijk nog een véél ergere troll dan spanky trouwens. Als beslag niet hoort te rijzen, hoe maak jij dan oliebollen? En boekweit stamt uit een tijd vér vóór de glutenvrije hysterie. Bovendien is een poffertje met 50% boekweit en 50% tarwebloem sowieso niet glutenvrij (een poffertje met 100% boekweit werkt niet). Een poffertje is níet hetzelfde als een pannenkoek en het recept voor het beslag is dus ook anders. Je kunt wel kleine pannenkoekjes maken met jouw pannenkoekbeslag maar geen poffertjes. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:12 |
Van sommige dingen heeft spanky wel verstand maar soms (zoals hier) slaat hij de plank volledig mis. en jij hebt helemaal nergens verstand van. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:16 |
https://www.bakkenzoalsom(...)s-met-boekweit.html/ Zó horen ze. Al het andere zijn blinis of kleine pannenkoekjes en géén poffertjes. | |
Bart2002 | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:16 |
Nou nou nou. Tut tut. Het zit je hoog blijkbaar. Angry Young Man schopt wild om zich heen naar alles wat beweegt en het niet met hem eens is... Over dat je zonder boekweit geen "echte" poffertjes kunt maken wil ik wel meer horen trouwens. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:19 |
Wat wil je er meer over horen? De reden dat veel mensen het zonder boekweit doen is simpel: - Boekweit is duurder dan gewone bloem - Veel supermarkten verkopen niet eens meer boekweit, of alleen tegen achterlijk hoog opgeklopte prijzen als 'health food'. Vroeger vond ik het gewoon bij de albert heijn. Nu moet ik naar een 'eko plaza' of zo'n bakfietsen winkel voor mijn boekweit. Niet alleen meel maar ook boekweitegrutten voor de pap trouwens. Ik zie dan ook veel online recepten zonder boekweit. Maar boekweit hoort in poffertjes, voor de unieke smaak. Maak het maar eens met en zonder en proef het verschil. | |
Bart2002 | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:22 |
En dat is dus gelul. Kun je me een troll vinden maar dat idee zit enkel in je hoofd. Ik vind het trouwens wel grappig: ruziën over poffertjes. De kookhobby maakt de laagste lusten in de mens los lijkt het. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:25 |
Tsja ik denk dat het feit dat jij kleine pannenkoekjes (zonder gist, niet gerezen) al 'poffertjes' vindt het mijn mening toch iets steekhoudender maakt dan jouw mening. Ik at laatst ook 'poffertjes' bij iemand, gewoon gemaakt met pannenkoeken mix en omdat het in de poffertjes pan ging waren het ineens 'poffertjes'. Niet te nassen. Niemand vond het lekker. | |
Bart2002 | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:29 |
![]() En ik weet niet waarom je denkt dat zij precies weet hoe "Oma" "het" deed? Traditionele poffertjes uit "oma's" tijd hebben niets te doen met de "unieke" smaak van boekweitmeel. Oma's gebruikten daar geen boekweitmeel voor. Dat was veel te duur en w.s. bestond het nog niet eens in die tijd. Het is een puur hipsterproduct. ![]() Boekweit. In de oudheid veel goedkoper dan meel van graan. En nu precies andersom. Daar komt w.s. het idee vandaan dat die baksels van Boekweit gemaakt moeten zijn. [ Bericht 10% gewijzigd door Bart2002 op 20-10-2016 17:37:06 ] | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:40 |
Je blijft maar in herhaling vallen hè. Boekweit is al een heel oud product en werd al eeuwenlang gebruikt. Niet alleen in poffertjes maar ook in balkenbrij, je kunt er pap van maken etc. Dat de hipsters het hebben gekaapt doet daar niks aan af. | |
derLudolf | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:53 |
Op de schrale (Brabantse) zandgronden een in Drenthe op het hoogveen werd anders veel boekweit verbouwd, zeker wel tot begin 20e eeuw. Boekweit was maar weinig nodig, dus ideaal voor arme gronden. Bovendien was in oma's tijd tarwe helemaal niet zo gebruikelijk - tenminste in Drenthe niet - daar werd nog lange tijd veel rogge verbouwd en veel minder tarwe. | |
derLudolf | donderdag 20 oktober 2016 @ 17:54 |
Hetzelfde gebeurt in de VS toch met boerenkool? Hier normaal stevige kost een daar een superfood | |
Postbus100 | donderdag 20 oktober 2016 @ 19:15 |
Jakkes, mensen, is het nou nodig om elkaar hier zo aan te vallen? Niet leuk om door te lezen ![]() Ik vroeg alleen maar naar de truc waardoor je poffertjes krijgt zoals je ze bij de poffertjeskraam krijgt (ja, rare TT, I know). Gebruiken ze daar boekweit, dan bak ik ze met boekweit. Gebruiken ze geen boekweit, dan bak ik ze zonder boekweit. Blijkbaar mogen ze ze dan volgens sommige users hier geen poffertjes heten, maar dat boeit me niet. Ik wil graag die smaak nabootsen. En blijkbaar is dat zonder boekweit en met een speciale gietijzeren (of koperen) pan. Ik ga eens onderzoeken. | |
sirdanilot | donderdag 20 oktober 2016 @ 19:18 |
Waarom wil je precies hetzelfde als je elders hebt geproefd. Streef niet naar het beste, streef naar béter. | |
Postbus100 | donderdag 20 oktober 2016 @ 19:20 |
Omdat ik die lekker vind? En die met boekweit vond ik minder lekker. Dus daarom. | |
Pap89 | donderdag 20 oktober 2016 @ 20:48 |
Ja die dingen zijn zeker niet verkeerd, kant en klare pannenkoeken daarentegen ....... | |
Spanky78 | donderdag 20 oktober 2016 @ 20:53 |
Ik zou die pan maar even laten... De kans dat die het verschil maken is kleiner dan het weglaten van boekweit en het zorgen voor meer lucht in je beslag door voldoende tijd voor de gist om echt gas te vormen en/of je voegt bakpoeder toe. Dat gesnob kun je maar beter negeren. | |
#ANONIEM | donderdag 20 oktober 2016 @ 21:15 |
Zo maak ik ze ook altijd. Maar moet zeggen dat een pak Koopmans aardig in de buurt komt. Zit ook boekweitmeel in o.a. en dezelfde verhouding. Altijd bakken in roomboter TS. Pan goed verhitten, omdraaien als ze nog vochtig zijn. Vaak kun je de eerste al omdraaien zodra je de pan rondom gevuld hebt. Vind ze thuis net zo lekker smaken als bij zo'n kraam ![]() | |
Lienekien | donderdag 20 oktober 2016 @ 21:31 |
Gesnob? Volgens mij begon jij zelf over de gietijzeren pan. | |
#ANONIEM | donderdag 20 oktober 2016 @ 21:36 |
Wat zijn jullie allemaal lief voor elkaar zeg ![]() Nog even en we doen een gezellige topicmeet bij de poffertjeskraam in de Efteling ![]() | |
Postbus100 | donderdag 20 oktober 2016 @ 21:53 |
Ik ben nog nooit in de Efteling geweest ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 21 oktober 2016 @ 08:29 |
TS, ik waarschuw je vast: restaurant 't Poffertje in de Efteling serveert klassieke poffertjes met een snuf boekweit in de mix. ![]() Verder topic opgeruimd. Het graag bij de poffers houden, lieve mensen! Thanks. ![]() | |
derLudolf | vrijdag 21 oktober 2016 @ 09:38 |
Wel het verkleinwoord gebruiken Mini, ookal zijn poffertjes voor jou reusachtig misschien ![]() Want er bestaan ook pofferts ![]() http://www.dideldom.com/resepten/povverd.shtml | |
minilot | vrijdag 21 oktober 2016 @ 09:44 |
Ha, correct! ![]() | |
MutedFaith | vrijdag 21 oktober 2016 @ 14:56 |
In. Voor de poffertjes van de Efteling zou ik zo een kaartje kopen en naar Kaatsheuvel rijden. | |
derLudolf | vrijdag 21 oktober 2016 @ 15:24 |
Ik ben voordeliger uit als ik een poffertjespan koop ![]() | |
Dinus | zaterdag 22 oktober 2016 @ 13:55 |
Dat klopt! | |
sirdanilot | zaterdag 22 oktober 2016 @ 18:12 |
Je kunt overigens ook drie in de pan maken ipv poffertjes, als je geen pan wil aanschaffen (ik heb zelf geen poffertjespan want daar heb ik geen plek voor). Alleen hoort dat eigenlijk wel met rozijnen erin, maar kan ook zonder. De Amerikaanse pancakes etc. komen oorspronkelijk van nederlandse drie-in-de-pan en poffertjes, en niet van onze eigen pannenkoek. Net als de donut, die komt van onze oliebol. | |
Bart2002 | zaterdag 22 oktober 2016 @ 18:30 |
En Boekweit. ![]() Ik vraag me nog steeds af hoe jij denkt dat het allemaal volgens strenge regels moet omdat het anders niet volkseigen en authentiek is. Het is puur kooknazisme fundamentalisme m.i. Terwijl je gewoon puur iets willekeurigs kunt doen met uitstekend resultaat. Het luistert allemaal niet zo nauw. Laat dat los. ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door Bart2002 op 22-10-2016 18:39:51 ] | |
Postbus100 | zaterdag 22 oktober 2016 @ 19:41 |
Poffert ![]() | |
Stokken_en_stenen | zaterdag 22 oktober 2016 @ 19:48 |
![]() ![]() | |
Stokken_en_stenen | zaterdag 22 oktober 2016 @ 19:52 |
Maar begin eens met een ZWARE gietijzeren poffertjespan/plaat. Door de massa is de temperatuur stabieler en dus makkelijker goed af te stellen op ideale temperatuur. | |
sirdanilot | zaterdag 22 oktober 2016 @ 22:29 |
Drie in de pan hoeft niet met boekweit volgens mij maar wij maakten dat eigenlijk nooit. | |
Curiosity | zondag 23 oktober 2016 @ 12:32 |
Piet heeft altijd gelijk 😴 | |
Curiosity | zondag 23 oktober 2016 @ 13:59 |
Hier een recept uit een boek van 1964.![]() | |
Postbus100 | zondag 23 oktober 2016 @ 15:22 |
Prachtig! Hier laten ze trouwens dus wel ruimte over voor poffertjes met alleen tarwebloem. En stroop er dus doorheen. Schaamteloze vraag: kan je ook een foto maken van dat volledige recept daaronder (poffert) ![]() | |
Curiosity | zondag 23 oktober 2016 @ 15:26 |
Maar natuurlijk. Doe ik straks even. | |
Curiosity | zondag 23 oktober 2016 @ 15:44 |
Alstublieft ![]() | |
Postbus100 | zondag 23 oktober 2016 @ 15:46 |
![]() | |
Farenji | zondag 23 oktober 2016 @ 16:09 |
Ik ben verre van een poffertjes-expert maar het zou me niet veel verbazen dat de poffertjes in de kraam smaken zoals ze smaken door extra suiker (of karamel) door het beslag en/of iets van vanille-aroma of wellicht kaneel-extract. | |
wc-bril | zondag 23 oktober 2016 @ 21:53 |
Ik verdenk Koopmans er al jaren van dat er aan de k&k horeca bakmixen extra smaken, inderdaad zoals vanille, worden toegevoegd vergeleken met de k&k supermarkt mixen. |