FOK!forum / Culinesse à gogo / Recept voor poffertjes dat smaakt naar dat van de poffertjeskraam
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:30
Afgelopen week zag ik een poffertjeskraam in de stad. Prompt kreeg ik zin in poffertjes :Y) , maar wat een onzin om 3,00 voor tien poffertjes te betalen. Dan maak ik ze liever zelf. Vol vertrouwen dat ik het goede recept in handen had, heb ik vanmiddag poffertjes gebakken volgens het (door mij gehalveerde) recept van Rutger (van Heel Holland Bakt):
75 gr bloem
75 gr boekweitmeel
200 ml melk (lauw)
1 ei
0,25 tl zout
1 tl suiker
3,5 gr gist
20 gr boter (gesmolten)

1 uurtje laten rijzen, daarna in de pan.

Maar ik vond ze helemaal niet smaken naar die van de poffertjeskraam -O- Ik miste een zoetige, krokante twist en ik vond ze te zwaar en gistig.

Hoe krijg je ze wel zoals op de markt? Geen boekweit? Geen gist? Meer suiker? Stroop? Bakken met boter ipv met zonnebloemolie? Of heb ik ze domweg te kort laten rijzen? Was krap een uur in niet zo heel warme kamer. Het beslag bubbelde nog niet. Help O-)

[ Bericht 0% gewijzigd door Postbus100 op 19-10-2016 16:41:05 ]
derLudolfwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:42
Teveel boekweit wrs? Zo'n kraam gebruikt k&k mix met veel minder of geen boekweit (is relatief duur) Van boekweit worden ze wel zwaar in elk geval.
SnoepTomaatjewoensdag 19 oktober 2016 @ 16:43
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:44
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:42 schreef derLudolf het volgende:
Teveel boekweit wrs? Zo'n kraam gebruikt k&k mix met veel minder of geen boekweit (is relatief duur) Van boekweit worden ze wel zwaar in elk geval.
Wat zou dan wel een mooie verhouding zijn? 90/10%?
En misschien met bakpoeder ipv met gist?
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:47
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
Ik wil ze gewoon zelf kunnen bakken :{w
derLudolfwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:48
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
:')
derLudolfwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:48
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat zou dan wel een mooie verhouding zijn? 90/10%?
En misschien met bakpoeder ipv met gist?
Geen idee, moet je proberen.
Lienekienwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:48
Wat heb je voor pan? Was die heet genoeg?
SnoepTomaatjewoensdag 19 oktober 2016 @ 16:49
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:48 schreef derLudolf het volgende:

[..]

:')
Voor mij was het een openbaring :D

:@
GGMMwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:49
Je bent zelf een poffertje.
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:49
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:48 schreef Lienekien het volgende:
Wat heb je voor pan? Was die heet genoeg?
Een aluminium pan, maar dat schijnt niet zoveel uit te maken volgens internet.

Verder was hij heet genoeg :Y Hij stond namelijk in het begin te roken :@
Lienekienwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:52
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:49 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Een aluminium pan, maar dat schijnt niet zoveel uit te maken volgens internet.

Verder was hij heet genoeg :Y Hij stond namelijk in het begin te roken :@
Heb je er ooit lekkere poffertjes in gebakken?
Tja..1986woensdag 19 oktober 2016 @ 16:52
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:49 schreef SnoepTomaatje het volgende:

[..]

Voor mij was het een openbaring :D

:@
Maar het is gewoon niet waar. Of je bent bij een wel hele slechte kraam geweest.
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:54
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:52 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Heb je er ooit lekkere poffertjes in gebakken?
Ik bak vrijwel nooit poffertjes :'), dus nee. Maar denk toch echt dat er iets aan de smaak en daarmee het recept lag en niet zozeer aan mijn bakkwaliteiten.
Lienekienwoensdag 19 oktober 2016 @ 16:55
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:54 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ik bak vrijwel nooit poffertjes :'), dus nee. Maar denk toch echt dat er iets aan de smaak en daarmee het recept lag en niet zozeer aan mijn bakkwaliteiten.
Misschien wel aan je pan.
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 16:58
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:55 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Misschien wel aan je pan.
Lukt het jou dan wel om poffertjes te bakken die lijken op die van een kraam?
123hopsaflopswoensdag 19 oktober 2016 @ 16:59
Gist in poffertjesmix?!!?
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 17:02
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:59 schreef JoPiDo het volgende:
Gist in poffertjesmix?!!?
Tja, dat vond ik ook wel vreemd, maar he, internet zegt dat dat de klassieke poffertjes zijn :+
Als wij ze vroeger al maakten, dan was het met een pak poffertjesmix of met zelfrijzend bakpoeder. Ik weet zeker dat ik ze nog nooit met gist heb gemaakt. Tot vanmiddag.

Wat zou jouw suggestie zijn?
BaardaapAdwoensdag 19 oktober 2016 @ 17:13
quote:
Recept voor poffertjes dat smaakt naar dat van de poffertjeskraam
<pakt een kookboek en likt er aan>

< wandelt naar de poffertjeskraam en - bij gebrek aan een recept, ze weten gewoon wat ze nodig hebben natuurlijk - likt aan de menukaart>

Nou ... die smaken eigenlijk vrijwel identiek; allebei op glanspapier gedrukt.

Hans-de-chagrijnige-bergtrol.jpg
markmarkmarkwoensdag 19 oktober 2016 @ 22:49
ik heb tijdje in een poffertjes kraam gestaan.

gebruikte gewoon meel en geen gist en bakken in olie
Lienekienwoensdag 19 oktober 2016 @ 22:58
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Lukt het jou dan wel om poffertjes te bakken die lijken op die van een kraam?
Van poffertjes uit zo'n antiaanbakpan ben ik ooit vreselijk over mijn nek gegaan. Dat was zo traumatisch dat ik sindsdien zeker tien jaar niet meer heb gekotst.
Spanky78woensdag 19 oktober 2016 @ 23:09
Als je gist gebruikt, wel echt lang genoeg laten rijzen, anders worden ze niet luchtig. En ik zou geen boekweit gebruiken, dan worden het eerder blini's.

En de gist zou je even kunnen starten door het tien minuten voor het mengen met de rest op te lossen in de suiker met een kopje van de lauwe melk.

Volgens mij bakken poffertjeskramen in olie, dat smaakt wel echt wat anders dan boter. Ik denk dat ik het met boter lekkerder vind. Overigens hebben zij wel mooie zware gietijzeren pannen, dat effect is lastig na te maken; maar vooral niet te hard bakken dus.
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 23:30
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 22:49 schreef markmarkmark het volgende:
ik heb tijdje in een poffertjes kraam gestaan.

gebruikte gewoon meel en geen gist en bakken in olie
^O^

Verder experimenteren in deze richting dus. Hadden jullie ook stroop door het beslag? (dat lees ik in sommige recepten maar vind ik wel bijzonder)
Pietverdrietwoensdag 19 oktober 2016 @ 23:34
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma
Postbus100woensdag 19 oktober 2016 @ 23:42
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 23:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma
Haha, bedankt Piet, voor je nuchterheid _O-
123hopsaflopsdonderdag 20 oktober 2016 @ 07:58
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 23:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma
:D

Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook!
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 12:23
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 23:09 schreef Spanky78 het volgende:
eit gebruiken, dan worden het eerder blini's.

En de gist zou je even kunnen starten door het tien minuten voor het mengen met de rest op te lossen in de suiker met een kopje van de lauwe melk.

Volgens mij bakken poffertjeskramen in olie, dat smaakt wel echt wat anders dan boter. Ik denk dat ik het met boter lekkerder vind. Overigens hebben zij wel mooie zware gietijzeren pannen, dat effect is lastig na te maken; maar vooral niet
Weer zo'n trollpost van jou. Ik kon me nooit herinneren dat jij een troll was ???

In poffertjes hóórt boekweit. Echter kun je wel spelen met de verhoudingen.
derLudolfdonderdag 20 oktober 2016 @ 12:26
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 12:23 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Weer zo'n trollpost van jou. Ik kon me nooit herinneren dat jij een troll was ???

In poffertjes hóórt boekweit. Echter kun je wel spelen met de verhoudingen.
Hoort er misschien wel in - geen idee - maar ik denk dat dat niet in de mix zit die die kraampjes gebruiken. Boekweit is duur, tarwebloem kost geen drol.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 12:35
quote:
1s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 12:26 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Hoort er misschien wel in - geen idee - maar ik denk dat dat niet in de mix zit die die kraampjes gebruiken. Boekweit is duur, tarwebloem kost geen drol.
Dat denk ik ook.

Ik denk dat TS dan ook de verkeerde vraag stelt. Het gaat niet om het creëeren van de exacte smaak van een kraam, maar van de béste poffertjes, zoals ze horen.
markmarkmarkdonderdag 20 oktober 2016 @ 13:00
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 23:30 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

^O^

Verder experimenteren in deze richting dus. Hadden jullie ook stroop door het beslag? (dat lees ik in sommige recepten maar vind ik wel bijzonder)
nee geen stroop.

gewoon meel, melk, ei net zoals pannenkoeken beslag.
Spanky78donderdag 20 oktober 2016 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 12:35 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Dat denk ik ook.

Ik denk dat TS dan ook de verkeerde vraag stelt. Het gaat niet om het creëeren van de exacte smaak van een kraam, maar van de béste poffertjes, zoals ze horen.
TS heeft 'originele' poffers gebakken die ze niet zo lekker vond. om het lichter te krijgen gebruik je dan witmeel, boekweit is wat zwaarder en/of de boel moet nog wat meer rijzen, zodat de boel nog iets luchtiger wordt.

Dus nee, TS stelt niet de verkeerde vraag. Jij interpreteert hem wat vreemd.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 16:23
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 13:04 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

TS heeft 'originele' poffers gebakken die ze niet zo lekker vond. om het lichter te krijgen gebruik je dan witmeel, boekweit is wat zwaarder en/of de boel moet nog wat meer rijzen, zodat de boel nog iets luchtiger wordt.

Dus nee, TS stelt niet de verkeerde vraag. Jij interpreteert hem wat vreemd.
De poffertjes waren zwaar omdat hij ze niet genoeg heeft laten rijzen.

Niet door de boekweit. Er hoort gewoon boekweit in pofers anders zijn het geen echte poffertjes.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 16:26
Stroop in beslag lijkt me raar, maar suiker kan wel (niet te veel).

Misschien kán stroop ook wel maar dan heb je niet de juiste kleur.
hugecoolldonderdag 20 oktober 2016 @ 16:27
Wat een merkwaardige TT
gustavowoltmanndonderdag 20 oktober 2016 @ 16:30
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 16:26 schreef sirdanilot het volgende:
Stroop in beslag lijkt me raar, maar suiker kan wel (niet te veel).

Misschien kán stroop ook wel maar dan heb je niet de juiste kleur.
Beter geen stroop in het beslag doen hoor, eventueel later erover gieten.
Bart2002donderdag 20 oktober 2016 @ 16:33
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 16:23 schreef sirdanilot het volgende:
Niet door de boekweit. Er hoort gewoon boekweit in pofers anders zijn het geen echte poffertjes.
Hoe kom je daar nou weer bij? Al die rare vooroordelen... Boekweit-idee stamt uit de glutenvrij-hysterie. Je kunt uitstekende poffertjes maken net als je pannenkoeken maakt: 500 gram tarwebloem, 1 liter volle melk, theelepel zout, 4 eieren. Kun je zo'n 200 poffertjes mee maken.

quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 16:23 schreef sirdanilot het volgende:
De poffertjes waren zwaar omdat hij ze niet genoeg heeft laten rijzen.
Volgens mij ben je met iets anders in de war. Het is geen brood. Er hoeft helemaal niets te rijzen. Het gaat over beslag en niet over deeg. Deeg kan rijzen. Beslag niet.

[ Bericht 3% gewijzigd door Bart2002 op 20-10-2016 16:43:36 ]
Bart2002donderdag 20 oktober 2016 @ 16:35
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 12:23 schreef sirdanilot het volgende:
Weer zo'n trollpost van jou.
Je bent wel iedereen aan het beschuldigen these days. Je zou ook eens iets aan kunnen nemen van mensen die er verstand van hebben. En dat heeft Spanky in hoge mate.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 16:33 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Hoe kom je daar nou weer bij? Al die rare vooroordelen... Boekweit-idee stamt uit de glutenvrij-hysterie. Je kunt uitstekende poffertjes maken net als je pannenkoeken maakt: 500 gram tarwebloem, 1 liter volle melk, theelepel zout, 4 eieren. Kun je zo'n 200 poffertjes mee maken.

[..]

Volgens mij ben je met iets anders in de war. Het is geen brood. Er hoeft helemaal niets te rijzen. Het gaat over beslag en niet over deeg. Deeg kan rijzen. Beslag niet.
Jij bent zo mogelijk nog een véél ergere troll dan spanky trouwens.

Als beslag niet hoort te rijzen, hoe maak jij dan oliebollen?

En boekweit stamt uit een tijd vér vóór de glutenvrije hysterie. Bovendien is een poffertje met 50% boekweit en 50% tarwebloem sowieso niet glutenvrij (een poffertje met 100% boekweit werkt niet).

Een poffertje is níet hetzelfde als een pannenkoek en het recept voor het beslag is dus ook anders. Je kunt wel kleine pannenkoekjes maken met jouw pannenkoekbeslag maar geen poffertjes.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 16:35 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Je bent wel iedereen aan het beschuldigen these days. Je zou ook eens iets aan kunnen nemen van mensen die er verstand van hebben. En dat heeft Spanky in hoge mate.
Van sommige dingen heeft spanky wel verstand maar soms (zoals hier) slaat hij de plank volledig mis.

en jij hebt helemaal nergens verstand van.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:16
https://www.bakkenzoalsom(...)s-met-boekweit.html/

Zó horen ze.


Al het andere zijn blinis of kleine pannenkoekjes en géén poffertjes.
Bart2002donderdag 20 oktober 2016 @ 17:16
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:12 schreef sirdanilot het volgende:
en jij hebt helemaal nergens verstand van.
Nou nou nou. Tut tut. Het zit je hoog blijkbaar. Angry Young Man schopt wild om zich heen naar alles wat beweegt en het niet met hem eens is...

Over dat je zonder boekweit geen "echte" poffertjes kunt maken wil ik wel meer horen trouwens.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:19
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:16 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Nou nou nou. Tut tut. Het zit je hoog blijkbaar. Angry Young Man schopt wild om zich heen naar alles wat beweegt en het niet met hem eens is...

Over dat je zonder boekweit geen "echte" poffertjes kunt maken wil ik wel meer horen trouwens.
Wat wil je er meer over horen?

De reden dat veel mensen het zonder boekweit doen is simpel:

- Boekweit is duurder dan gewone bloem
- Veel supermarkten verkopen niet eens meer boekweit, of alleen tegen achterlijk hoog opgeklopte prijzen als 'health food'. Vroeger vond ik het gewoon bij de albert heijn. Nu moet ik naar een 'eko plaza' of zo'n bakfietsen winkel voor mijn boekweit. Niet alleen meel maar ook boekweitegrutten voor de pap trouwens.

Ik zie dan ook veel online recepten zonder boekweit. Maar boekweit hoort in poffertjes, voor de unieke smaak.

Maak het maar eens met en zonder en proef het verschil.
Bart2002donderdag 20 oktober 2016 @ 17:22
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:19 schreef sirdanilot het volgende:
Maar boekweit hoort in poffertjes, voor de unieke smaak.
En dat is dus gelul. Kun je me een troll vinden maar dat idee zit enkel in je hoofd.
Ik vind het trouwens wel grappig: ruziën over poffertjes. De kookhobby maakt de laagste lusten in de mens los lijkt het.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:25
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:22 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

En dat is dus gelul. Kun je me een troll vinden maar dat idee zit enkel in je hoofd.
Ik vind het trouwens wel grappig: ruziën over poffertjes. De kookhobby maakt de laagste lusten in de mens los lijkt het.
Tsja ik denk dat het feit dat jij kleine pannenkoekjes (zonder gist, niet gerezen) al 'poffertjes' vindt het mijn mening toch iets steekhoudender maakt dan jouw mening.

Ik at laatst ook 'poffertjes' bij iemand, gewoon gemaakt met pannenkoeken mix en omdat het in de poffertjes pan ging waren het ineens 'poffertjes'. Niet te nassen. Niemand vond het lekker.
Bart2002donderdag 20 oktober 2016 @ 17:29
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:25 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Tsja ik denk dat het feit dat jij kleine pannenkoekjes (zonder gist, niet gerezen) al 'poffertjes' vindt het mijn mening toch iets steekhoudender maakt dan jouw mening.

Ik at laatst ook 'poffertjes' bij iemand, gewoon gemaakt met pannenkoeken mix en omdat het in de poffertjes pan ging waren het ineens 'poffertjes'. Niet te nassen. Niemand vond het lekker.
Alesig-1.jpg?w=849&ssl=1

En ik weet niet waarom je denkt dat zij precies weet hoe "Oma" "het" deed? Traditionele poffertjes uit "oma's" tijd hebben niets te doen met de "unieke" smaak van boekweitmeel. Oma's gebruikten daar geen boekweitmeel voor. Dat was veel te duur en w.s. bestond het nog niet eens in die tijd. Het is een puur hipsterproduct.

boekweit3.jpg

Boekweit. In de oudheid veel goedkoper dan meel van graan. En nu precies andersom. Daar komt w.s. het idee vandaan dat die baksels van Boekweit gemaakt moeten zijn.

[ Bericht 10% gewijzigd door Bart2002 op 20-10-2016 17:37:06 ]
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:40
Je blijft maar in herhaling vallen hè.

Boekweit is al een heel oud product en werd al eeuwenlang gebruikt. Niet alleen in poffertjes maar ook in balkenbrij, je kunt er pap van maken etc.

Dat de hipsters het hebben gekaapt doet daar niks aan af.
derLudolfdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:53
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:29 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

En ik weet niet waarom je denkt dat zij precies weet hoe "Oma" "het" deed? Traditionele poffertjes uit "oma's" tijd hebben niets te doen met de "unieke" smaak van boekweitmeel. Oma's gebruikten daar geen boekweitmeel voor. Dat was veel te duur en w.s. bestond het nog niet eens in die tijd. Het is een puur hipsterproduct.

Op de schrale (Brabantse) zandgronden een in Drenthe op het hoogveen werd anders veel boekweit verbouwd, zeker wel tot begin 20e eeuw. Boekweit was maar weinig nodig, dus ideaal voor arme gronden.

Bovendien was in oma's tijd tarwe helemaal niet zo gebruikelijk - tenminste in Drenthe niet - daar werd nog lange tijd veel rogge verbouwd en veel minder tarwe.
derLudolfdonderdag 20 oktober 2016 @ 17:54
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:40 schreef sirdanilot het volgende:

Dat de hipsters het hebben gekaapt doet daar niks aan af.
Hetzelfde gebeurt in de VS toch met boerenkool? Hier normaal stevige kost een daar een superfood
Postbus100donderdag 20 oktober 2016 @ 19:15
Jakkes, mensen, is het nou nodig om elkaar hier zo aan te vallen? Niet leuk om door te lezen :N
Ik vroeg alleen maar naar de truc waardoor je poffertjes krijgt zoals je ze bij de poffertjeskraam krijgt (ja, rare TT, I know).

Gebruiken ze daar boekweit, dan bak ik ze met boekweit. Gebruiken ze geen boekweit, dan bak ik ze zonder boekweit. Blijkbaar mogen ze ze dan volgens sommige users hier geen poffertjes heten, maar dat boeit me niet. Ik wil graag die smaak nabootsen. En blijkbaar is dat zonder boekweit en met een speciale gietijzeren (of koperen) pan. Ik ga eens onderzoeken.
sirdanilotdonderdag 20 oktober 2016 @ 19:18
quote:
2s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 19:15 schreef Postbus100 het volgende:
Jakkes, mensen, is het nou nodig om elkaar hier zo aan te vallen? Niet leuk om door te lezen :N
Ik vroeg alleen maar naar de truc waardoor je poffertjes krijgt zoals je ze bij de poffertjeskraam krijgt (ja, rare TT, I know).

Gebruiken ze daar boekweit, dan bak ik ze met boekweit. Gebruiken ze geen boekweit, dan bak ik ze zonder boekweit. Blijkbaar mogen ze ze dan volgens sommige users hier geen poffertjes heten, maar dat boeit me niet. Ik wil graag die smaak nabootsen. En blijkbaar is dat zonder boekweit en met een speciale gietijzeren (of koperen) pan. Ik ga eens onderzoeken.
Waarom wil je precies hetzelfde als je elders hebt geproefd.

Streef niet naar het beste, streef naar béter.
Postbus100donderdag 20 oktober 2016 @ 19:20
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 19:18 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Waarom wil je precies hetzelfde als je elders hebt geproefd.

Streef niet naar het beste, streef naar béter.
Omdat ik die lekker vind? En die met boekweit vond ik minder lekker. Dus daarom.
Pap89donderdag 20 oktober 2016 @ 20:48
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:49 schreef SnoepTomaatje het volgende:

[..]

Voor mij was het een openbaring :D

:@
Ja die dingen zijn zeker niet verkeerd, kant en klare pannenkoeken daarentegen .......
Spanky78donderdag 20 oktober 2016 @ 20:53
quote:
2s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 19:15 schreef Postbus100 het volgende:
Jakkes, mensen, is het nou nodig om elkaar hier zo aan te vallen? Niet leuk om door te lezen :N
Ik vroeg alleen maar naar de truc waardoor je poffertjes krijgt zoals je ze bij de poffertjeskraam krijgt (ja, rare TT, I know).

Gebruiken ze daar boekweit, dan bak ik ze met boekweit. Gebruiken ze geen boekweit, dan bak ik ze zonder boekweit. Blijkbaar mogen ze ze dan volgens sommige users hier geen poffertjes heten, maar dat boeit me niet. Ik wil graag die smaak nabootsen. En blijkbaar is dat zonder boekweit en met een speciale gietijzeren (of koperen) pan. Ik ga eens onderzoeken.
Ik zou die pan maar even laten... De kans dat die het verschil maken is kleiner dan het weglaten van boekweit en het zorgen voor meer lucht in je beslag door voldoende tijd voor de gist om echt gas te vormen en/of je voegt bakpoeder toe.

Dat gesnob kun je maar beter negeren.
#ANONIEMdonderdag 20 oktober 2016 @ 21:15
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 17:16 schreef sirdanilot het volgende:
https://www.bakkenzoalsom(...)s-met-boekweit.html/

Zó horen ze.


Al het andere zijn blinis of kleine pannenkoekjes en géén poffertjes.
Zo maak ik ze ook altijd. Maar moet zeggen dat een pak Koopmans aardig in de buurt komt.
Zit ook boekweitmeel in o.a. en dezelfde verhouding.

Altijd bakken in roomboter TS. Pan goed verhitten, omdraaien als ze nog vochtig zijn. Vaak kun je de eerste al omdraaien zodra je de pan rondom gevuld hebt.
Vind ze thuis net zo lekker smaken als bij zo'n kraam :)
Lienekiendonderdag 20 oktober 2016 @ 21:31
quote:
1s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 20:53 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik zou die pan maar even laten... De kans dat die het verschil maken is kleiner dan het weglaten van boekweit en het zorgen voor meer lucht in je beslag door voldoende tijd voor de gist om echt gas te vormen en/of je voegt bakpoeder toe.

Dat gesnob kun je maar beter negeren.
Gesnob? Volgens mij begon jij zelf over de gietijzeren pan.
#ANONIEMdonderdag 20 oktober 2016 @ 21:36
Wat zijn jullie allemaal lief voor elkaar zeg O+
Nog even en we doen een gezellige topicmeet bij de poffertjeskraam in de Efteling *O*
Postbus100donderdag 20 oktober 2016 @ 21:53
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 21:36 schreef Tuned22 het volgende:
Wat zijn jullie allemaal lief voor elkaar zeg O+
Nog even en we doen een gezellige topicmeet bij de poffertjeskraam in de Efteling *O*
Ik ben nog nooit in de Efteling geweest :D :@
minilotvrijdag 21 oktober 2016 @ 08:29
TS, ik waarschuw je vast: restaurant 't Poffertje in de Efteling serveert klassieke poffertjes met een snuf boekweit in de mix. :Y

Verder topic opgeruimd. Het graag bij de poffers houden, lieve mensen! Thanks. ^O^
derLudolfvrijdag 21 oktober 2016 @ 09:38
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 08:29 schreef minilot het volgende:
TS, ik waarschuw je vast: restaurant 't Poffertje in de Efteling serveert klassieke poffertjes met een snuf boekweit in de mix. :Y

Verder topic opgeruimd. Het graag bij de poffers houden, lieve mensen! Thanks. ^O^
Wel het verkleinwoord gebruiken Mini, ookal zijn poffertjes voor jou reusachtig misschien :P
Want er bestaan ook pofferts :Y
http://www.dideldom.com/resepten/povverd.shtml
minilotvrijdag 21 oktober 2016 @ 09:44
Ha, correct! :7
MutedFaithvrijdag 21 oktober 2016 @ 14:56
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 21:36 schreef Tuned22 het volgende:
Wat zijn jullie allemaal lief voor elkaar zeg O+
Nog even en we doen een gezellige topicmeet bij de poffertjeskraam in de Efteling *O*
In.

Voor de poffertjes van de Efteling zou ik zo een kaartje kopen en naar Kaatsheuvel rijden.
derLudolfvrijdag 21 oktober 2016 @ 15:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 14:56 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

In.

Voor de poffertjes van de Efteling zou ik zo een kaartje kopen en naar Kaatsheuvel rijden.
Ik ben voordeliger uit als ik een poffertjespan koop :7
Dinuszaterdag 22 oktober 2016 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
Dat klopt!
sirdanilotzaterdag 22 oktober 2016 @ 18:12
Je kunt overigens ook drie in de pan maken ipv poffertjes, als je geen pan wil aanschaffen (ik heb zelf geen poffertjespan want daar heb ik geen plek voor). Alleen hoort dat eigenlijk wel met rozijnen erin, maar kan ook zonder.

De Amerikaanse pancakes etc. komen oorspronkelijk van nederlandse drie-in-de-pan en poffertjes, en niet van onze eigen pannenkoek. Net als de donut, die komt van onze oliebol.
Bart2002zaterdag 22 oktober 2016 @ 18:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 18:12 schreef sirdanilot het volgende:
Alleen hoort dat eigenlijk wel met rozijnen erin
En Boekweit. :)
Ik vraag me nog steeds af hoe jij denkt dat het allemaal volgens strenge regels moet omdat het anders niet volkseigen en authentiek is. Het is puur kooknazisme fundamentalisme m.i. Terwijl je gewoon puur iets willekeurigs kunt doen met uitstekend resultaat. Het luistert allemaal niet zo nauw. Laat dat los. :)

[ Bericht 9% gewijzigd door Bart2002 op 22-10-2016 18:39:51 ]
Postbus100zaterdag 22 oktober 2016 @ 19:41
quote:
10s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 09:38 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Wel het verkleinwoord gebruiken Mini, ookal zijn poffertjes voor jou reusachtig misschien :P
Want er bestaan ook pofferts :Y
http://www.dideldom.com/resepten/povverd.shtml
Poffert O+ Nostalgie. Maakte mijn moeder vroeger vaak.
Stokken_en_stenenzaterdag 22 oktober 2016 @ 19:48
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
:D ga ik eens proberen :Y)
Stokken_en_stenenzaterdag 22 oktober 2016 @ 19:52
Maar begin eens met een ZWARE gietijzeren poffertjespan/plaat.

Door de massa is de temperatuur stabieler en dus makkelijker goed af te stellen op ideale temperatuur.
sirdanilotzaterdag 22 oktober 2016 @ 22:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 18:30 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

En Boekweit. :)
Ik vraag me nog steeds af hoe jij denkt dat het allemaal volgens strenge regels moet omdat het anders niet volkseigen en authentiek is. Het is puur kooknazisme fundamentalisme m.i. Terwijl je gewoon puur iets willekeurigs kunt doen met uitstekend resultaat. Het luistert allemaal niet zo nauw. Laat dat los. :)
Drie in de pan hoeft niet met boekweit volgens mij maar wij maakten dat eigenlijk nooit.
Curiosityzondag 23 oktober 2016 @ 12:32
quote:
1s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 07:58 schreef JoPiDo het volgende:

[..]

:D

Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook!
Piet heeft altijd gelijk 😴
Curiosityzondag 23 oktober 2016 @ 13:59
Hier een recept uit een boek van 1964.

poffertjes_001.jpg
Postbus100zondag 23 oktober 2016 @ 15:22
quote:
0s.gif Op zondag 23 oktober 2016 13:59 schreef Curiosity het volgende:
Hier een recept uit een boek van 1964.

[ link | afbeelding ]
Prachtig! Hier laten ze trouwens dus wel ruimte over voor poffertjes met alleen tarwebloem. En stroop er dus doorheen.

Schaamteloze vraag: kan je ook een foto maken van dat volledige recept daaronder (poffert) :@
Curiosityzondag 23 oktober 2016 @ 15:26
quote:
2s.gif Op zondag 23 oktober 2016 15:22 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Prachtig! Hier laten ze trouwens dus wel ruimte over voor poffertjes met alleen tarwebloem. En stroop er dus doorheen.

Schaamteloze vraag: kan je ook een foto maken van dat volledige recept daaronder (poffert) :@
Maar natuurlijk. Doe ik straks even.
Curiosityzondag 23 oktober 2016 @ 15:44
quote:
2s.gif Op zondag 23 oktober 2016 15:22 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Prachtig! Hier laten ze trouwens dus wel ruimte over voor poffertjes met alleen tarwebloem. En stroop er dus doorheen.

Schaamteloze vraag: kan je ook een foto maken van dat volledige recept daaronder (poffert) :@
Alstublieft

Poffert_003.jpg
Postbus100zondag 23 oktober 2016 @ 15:46
quote:
0s.gif Op zondag 23 oktober 2016 15:44 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Alstublieft

[ link | afbeelding ]
^O^ Dank!
Farenjizondag 23 oktober 2016 @ 16:09
Ik ben verre van een poffertjes-expert maar het zou me niet veel verbazen dat de poffertjes in de kraam smaken zoals ze smaken door extra suiker (of karamel) door het beslag en/of iets van vanille-aroma of wellicht kaneel-extract.
wc-brilzondag 23 oktober 2016 @ 21:53
Ik verdenk Koopmans er al jaren van dat er aan de k&k horeca bakmixen extra smaken, inderdaad zoals vanille, worden toegevoegd vergeleken met de k&k supermarkt mixen.