abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_166060172
Afgelopen week zag ik een poffertjeskraam in de stad. Prompt kreeg ik zin in poffertjes :Y) , maar wat een onzin om 3,00 voor tien poffertjes te betalen. Dan maak ik ze liever zelf. Vol vertrouwen dat ik het goede recept in handen had, heb ik vanmiddag poffertjes gebakken volgens het (door mij gehalveerde) recept van Rutger (van Heel Holland Bakt):
75 gr bloem
75 gr boekweitmeel
200 ml melk (lauw)
1 ei
0,25 tl zout
1 tl suiker
3,5 gr gist
20 gr boter (gesmolten)

1 uurtje laten rijzen, daarna in de pan.

Maar ik vond ze helemaal niet smaken naar die van de poffertjeskraam -O- Ik miste een zoetige, krokante twist en ik vond ze te zwaar en gistig.

Hoe krijg je ze wel zoals op de markt? Geen boekweit? Geen gist? Meer suiker? Stroop? Bakken met boter ipv met zonnebloemolie? Of heb ik ze domweg te kort laten rijzen? Was krap een uur in niet zo heel warme kamer. Het beslag bubbelde nog niet. Help O-)

[ Bericht 0% gewijzigd door Postbus100 op 19-10-2016 16:41:05 ]
Somebody that I used to know
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 16:42:08 #2
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166060480
Teveel boekweit wrs? Zo'n kraam gebruikt k&k mix met veel minder of geen boekweit (is relatief duur) Van boekweit worden ze wel zwaar in elk geval.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_166060513
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
pi_166060566
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:42 schreef derLudolf het volgende:
Teveel boekweit wrs? Zo'n kraam gebruikt k&k mix met veel minder of geen boekweit (is relatief duur) Van boekweit worden ze wel zwaar in elk geval.
Wat zou dan wel een mooie verhouding zijn? 90/10%?
En misschien met bakpoeder ipv met gist?
Somebody that I used to know
pi_166060636
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
Ik wil ze gewoon zelf kunnen bakken :{w
Somebody that I used to know
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48:14 #6
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166060664
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Kant en klare poffertjes 4 minuten op 180 graden in de airfryer!
:D
:@
Smaken net zo als bij de poffertjeskraam :@
:')
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48:47 #7
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166060678
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat zou dan wel een mooie verhouding zijn? 90/10%?
En misschien met bakpoeder ipv met gist?
Geen idee, moet je proberen.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  woensdag 19 oktober 2016 @ 16:48:50 #8
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_166060682
Wat heb je voor pan? Was die heet genoeg?
The love you take is equal to the love you make.
pi_166060691
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:48 schreef derLudolf het volgende:

[..]

:')
Voor mij was het een openbaring :D

:@
  Forum Admin woensdag 19 oktober 2016 @ 16:49:11 #10
35723 crew  GGMM
pi_166060699
Je bent zelf een poffertje.
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
pi_166060716
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:48 schreef Lienekien het volgende:
Wat heb je voor pan? Was die heet genoeg?
Een aluminium pan, maar dat schijnt niet zoveel uit te maken volgens internet.

Verder was hij heet genoeg :Y Hij stond namelijk in het begin te roken :@
Somebody that I used to know
  woensdag 19 oktober 2016 @ 16:52:00 #12
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_166060764
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:49 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Een aluminium pan, maar dat schijnt niet zoveel uit te maken volgens internet.

Verder was hij heet genoeg :Y Hij stond namelijk in het begin te roken :@
Heb je er ooit lekkere poffertjes in gebakken?
The love you take is equal to the love you make.
pi_166060775
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:49 schreef SnoepTomaatje het volgende:

[..]

Voor mij was het een openbaring :D

:@
Maar het is gewoon niet waar. Of je bent bij een wel hele slechte kraam geweest.
pi_166060815
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:52 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Heb je er ooit lekkere poffertjes in gebakken?
Ik bak vrijwel nooit poffertjes :'), dus nee. Maar denk toch echt dat er iets aan de smaak en daarmee het recept lag en niet zozeer aan mijn bakkwaliteiten.
Somebody that I used to know
  woensdag 19 oktober 2016 @ 16:55:30 #15
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_166060847
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:54 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ik bak vrijwel nooit poffertjes :'), dus nee. Maar denk toch echt dat er iets aan de smaak en daarmee het recept lag en niet zozeer aan mijn bakkwaliteiten.
Misschien wel aan je pan.
The love you take is equal to the love you make.
pi_166060899
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:55 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Misschien wel aan je pan.
Lukt het jou dan wel om poffertjes te bakken die lijken op die van een kraam?
Somebody that I used to know
pi_166060913
Gist in poffertjesmix?!!?
pi_166060974
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:59 schreef JoPiDo het volgende:
Gist in poffertjesmix?!!?
Tja, dat vond ik ook wel vreemd, maar he, internet zegt dat dat de klassieke poffertjes zijn :+
Als wij ze vroeger al maakten, dan was het met een pak poffertjesmix of met zelfrijzend bakpoeder. Ik weet zeker dat ik ze nog nooit met gist heb gemaakt. Tot vanmiddag.

Wat zou jouw suggestie zijn?
Somebody that I used to know
  woensdag 19 oktober 2016 @ 17:13:38 #19
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_166061238
quote:
Recept voor poffertjes dat smaakt naar dat van de poffertjeskraam
<pakt een kookboek en likt er aan>

< wandelt naar de poffertjeskraam en - bij gebrek aan een recept, ze weten gewoon wat ze nodig hebben natuurlijk - likt aan de menukaart>

Nou ... die smaken eigenlijk vrijwel identiek; allebei op glanspapier gedrukt.

De tijd is een rivier waarin álles verzuipt.
pi_166071779
ik heb tijdje in een poffertjes kraam gestaan.

gebruikte gewoon meel en geen gist en bakken in olie
  woensdag 19 oktober 2016 @ 22:58:24 #21
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_166071935
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:58 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Lukt het jou dan wel om poffertjes te bakken die lijken op die van een kraam?
Van poffertjes uit zo'n antiaanbakpan ben ik ooit vreselijk over mijn nek gegaan. Dat was zo traumatisch dat ik sindsdien zeker tien jaar niet meer heb gekotst.
The love you take is equal to the love you make.
pi_166072151
Als je gist gebruikt, wel echt lang genoeg laten rijzen, anders worden ze niet luchtig. En ik zou geen boekweit gebruiken, dan worden het eerder blini's.

En de gist zou je even kunnen starten door het tien minuten voor het mengen met de rest op te lossen in de suiker met een kopje van de lauwe melk.

Volgens mij bakken poffertjeskramen in olie, dat smaakt wel echt wat anders dan boter. Ik denk dat ik het met boter lekkerder vind. Overigens hebben zij wel mooie zware gietijzeren pannen, dat effect is lastig na te maken; maar vooral niet te hard bakken dus.
Whatever...
pi_166072516
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 22:49 schreef markmarkmark het volgende:
ik heb tijdje in een poffertjes kraam gestaan.

gebruikte gewoon meel en geen gist en bakken in olie
^O^

Verder experimenteren in deze richting dus. Hadden jullie ook stroop door het beslag? (dat lees ik in sommige recepten maar vind ik wel bijzonder)
Somebody that I used to know
  woensdag 19 oktober 2016 @ 23:34:10 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166072580
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166072726
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 23:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het zo moet smaken als bij de kraam, neem een goedkope. kant en klaar mix met veel synthetische aromas en bak in een horeca margarine met boteraroma
Haha, bedankt Piet, voor je nuchterheid _O-
Somebody that I used to know
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')