Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 08:18 |
http://www.ad.nl/economie(...)ege-potjes~a66d4fc4/ In de regio waar ik woon zitten ook veel boeren die voor Iglo diepvries de groentes aanbouwen, het was me de afgelopen weken al opgevallen dat er veel velden onder water stonden en de boel stond te verrotten. Maar het is dus ook bij de contractpartners van Hak in Limburg en Noord Brabant blijkbaar het geval. Goed. Het is een bericht uit het AD, dus de paniek en toonzetting moet je met een korrel zout nemen (of een eetlepel als je het over blikgroentes hebt) maar verbazen doet het me niet. Dat de oogsten tegenvallen wil niet zeggen dat de prijzen voor de boeren omhoog gaan, de meesten die voor Iglo of Hak produceren doen dat onder contract, niet tegen veilingprijzen. | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 08:25 |
http://www.distrifood.nl/(...)slecht-weer-10199054 | |
Hyaenidae | zondag 10 juli 2016 @ 08:39 |
Gelukkig vreet ik toch al geen blik-/potvoer van Hak. | |
FutureFairytale | zondag 10 juli 2016 @ 08:48 |
Vorig jaar was het hetzelfde geval met Hak. Overigens hebben ze tot nu toe nog geen leveringsproblemen. | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 08:52 |
En als de industrie leveringsproblemen heeft gaat dat niet op voor de verse producten denk jij? | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 08:54 |
We zullen zien hoe het verder gaat. Werk jij bij de inkoop van een supermarkt? | |
Isabeau | zondag 10 juli 2016 @ 09:03 |
Ik kon idd (toevallig?) al geen spinazie vinden ![]() | |
#ANONIEM | zondag 10 juli 2016 @ 09:04 |
zo'n opmerking hakt er wel in. | |
Hochwinter | zondag 10 juli 2016 @ 09:06 |
Doen we er al verstandig aan diepvriesgroenten te gaan hamsteren? | |
Lonaa | zondag 10 juli 2016 @ 09:12 |
Dit. ![]() En als mijn eigen moestuin een voorbode is voor de rest van het land, dan zie ik het probleem wel ja. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 09:22 |
Als mijn gazon voorbode was voor de bladgroentes kreeg je geld toe op de markt. Het gras blijft maar de grond uit schieten. | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 09:23 |
Vraag me af wat de aardappels gaan doen, als het zo nat blijft ziet ook dat er slecht uit. | |
Dven | zondag 10 juli 2016 @ 09:56 |
Schaars lijkt me in dezen behoorlijk betrekkelijk. | |
RobinOok | zondag 10 juli 2016 @ 10:00 |
Ohoh, komen de boontjes uit blik straks ook uit Egypte! | |
Pietverdriet | zondag 10 juli 2016 @ 10:01 |
Tegen de tijd dat die hier zijn voldoen ze niet meer aan de eisen. | |
Dven | zondag 10 juli 2016 @ 10:05 |
Zelf dit jaar een tuinloos jaar. Enige wat ik dit jaar groei is cannabis ( ![]() Als ze maar van onze mooie tomaten afblijven ![]() | |
Postbus100 | zondag 10 juli 2016 @ 11:10 |
Ach, er zullen toch wel groenten zijn die wel groeien? Eten we die iets vaker. Dat reguleert zich vanzelf dmv prijzen. | |
Zelfscanner | zondag 10 juli 2016 @ 12:07 |
Dus elke dag frituur ![]() | |
Hochwinter | zondag 10 juli 2016 @ 12:41 |
Juist de aardappeloogst heeft naar verwachting toch ook te leiden onder het natte weer? | |
H0D3NPYL | zondag 10 juli 2016 @ 12:58 |
Gewoon insecten vreten | |
Deskjet | zondag 10 juli 2016 @ 13:25 |
In mijn ervaring volgt de nederlandse prijs die van de Duitse. In Duitsland is al weken de prijs van tomaten erg laag. De prijs van paprika's zijn daar flink omhoog gegaan deze week. In het nieuws heb ik wel kapotte tomatenkassen gezien, maar geen paprikakassen? Ik zou meer balen van hoge paprikaprijzen, dan van lege hakpotjes. | |
Piger | zondag 10 juli 2016 @ 13:26 |
Wat is er trouwens mis met de appeloogst? Aanbod in supermarkt is dalende en prijzen flink stijgende. Die hebben toch geen last gehad van de regenbuien? | |
Deskjet | zondag 10 juli 2016 @ 13:30 |
Appels viel me ook al op inderdaad. Uien zijn momenteel ook relatief duur (euro per kilo) in de supermarkt. Bij de turk of sligro echter niet (5 kilo voor ¤2). | |
Dven | zondag 10 juli 2016 @ 14:05 |
Tomaten zijn rond deze tijd van het jaar altijd spotgoedkoop. | |
Thezappa | zondag 10 juli 2016 @ 14:58 |
Dus zelf kweken , en meer vlees eten | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 15:34 |
Ùhhh de appels zijn nog niet rijp..... duurt voor de vroege rassen zelfs nog een maand | |
erodome | zondag 10 juli 2016 @ 15:47 |
Van de hagel, bloesem stuk, groeiende vruchten stuk.... Ook meer last van schimmels e.d.. | |
erodome | zondag 10 juli 2016 @ 15:49 |
Gelukkig is er voor vlees geen groenvoer nodig en er ook niet voldoende gehooid kon worden heeft ook vast geen invloed... | |
Piger | zondag 10 juli 2016 @ 15:56 |
Het gehele jaar zijn er appels beschikbaar tegen lagere prijzen dan ik nu zie. | |
Hochwinter | zondag 10 juli 2016 @ 15:56 |
Hooi? Dieren in de bio-industrie worden vooral gevoerd met soja. Gewoon nog meer bossen kappen. ![]() | |
Piger | zondag 10 juli 2016 @ 16:00 |
Ja ik zie daar dus niets over in t nieuws, dat daar sprake van is. | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 16:00 |
maar die appels komen dus echt niet uit Europa, dus met het weer hier heeft het geen reet te maken | |
erodome | zondag 10 juli 2016 @ 16:05 |
Jawel hoor, die komen grotendeels uit Europa. Alleen begint nu de voorraad van vorig jaar op te raken. De koelingen waarin ze bewaard worden beginnen leger te worden. | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 16:09 |
goed geen nieuwe oogst dus idd, maar zijn echt wel rassen die hier niet geteeld worden | |
erodome | zondag 10 juli 2016 @ 16:18 |
Pink lady komt uit Zuid Europa. Kanzi, elstar, Golden delicius, granni Smit en ga zo maar door gewoon hier vandaan of bij 1 van onze buren. Appels komen vrijwel altijd of uit eigen land, of van onze buren en sommige rassen uit zuid Europa. Sterker nog, we verhandelen heel wat appels naar het Oostblok en Rusland. We hebben hier vrijwel geen appels die niet uit Europa komen, leeuwendeel is gewoon Nederlands zelfs. September nieuwe oogst, maar dat maakt op zichzelf niets uit voor de prijs, want die gaan de koeling in en worden door het hele jaar verkocht. | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 16:21 |
kanzi en zo nog wat rassen? volgens mij hebben we nog steeds appels uit Nieuw Zeeland en Brazillie, maar ik eet amper appels meer dus hou het niet zo bij | |
erodome | zondag 10 juli 2016 @ 16:30 |
Kanzi wordt gewoon hier gekweekt, heb er vele geplukt en gesorteerd;) Er is wel wat van buiten Europa, maar niet veel. Echt het leeuwendeel komt uit Europa en zelfs uit eigen land. | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 16:50 |
weer wat geleerd, maar feit blijft dat het weer van de afgelopen tijd met de prijs van appels nu nog niks van doen heeft (behalve speculatie op een kut oogst dus) | |
emmyemmy | zondag 10 juli 2016 @ 17:00 |
Jawel, ik heb familie die zelf een appelkwekerij hebben en er is ontzettend veel kapot gegaan door het weer. Vooral die hele lange bui van een tijdje terug | |
Deskjet | zondag 10 juli 2016 @ 17:23 |
Daar lijkt het wel op inderdaad! Er is wel een fors overschot aan varkensvlees en melkproducten dus dat zal de geschiedenisboeken ingaan als het menu van de hongerzomer 2016. | |
liedetector | zondag 10 juli 2016 @ 17:26 |
grinnikt om hongerzomer (heeft een tuin dus wsch nergens last van, maar die appels laten nog even op zich wachten...*dan eerst de frambozen en bramen maar soldaat maken en hopen op een redelijk bessen seizoen* | |
Aphrodyte | zondag 10 juli 2016 @ 19:37 |
Genoeg andere dingen die we nog wel kunnen eten; leven de import ![]() | |
z80 | zondag 10 juli 2016 @ 20:08 |
Hier in Kleve is duidelijk te merken wanneer de nieuwe appel oost er is. dan gaan de prijzen van appels snel naar beneden. Mijn appelboom hangt knetter vol. En voor zover ik kan zien geen hagelschade. Dat was vorig jaar wel anders ![]() | |
z80 | zondag 10 juli 2016 @ 20:09 |
Limburg? Deze omgeving is gelukkig gespaard gebleven dit jaar. | |
CafeRoker | zondag 10 juli 2016 @ 20:36 |
Blijven appels echt ruim een half jaar goed in een koeling ![]() Nu weet ik dat je een thuiskoelkast niet met een professionele opslag kunt vergelijken.. maar toch. Dat had ik niet verwacht. | |
thekolere | zondag 10 juli 2016 @ 20:40 |
Even wachten op nieuwe oogst. Eind van de zomer. Er zijn nu voornamelijk " koelhuis appelen ". | |
thekolere | zondag 10 juli 2016 @ 20:43 |
De granny smith kwam toch oorspronkelijk uit Chili? | |
krakkemieke | zondag 10 juli 2016 @ 20:49 |
Gelukkig wordt er een gif verboden wat slecht voor bijen is. | |
krakkemieke | zondag 10 juli 2016 @ 21:04 |
Vandaag is het in Nederland Imkerdag. Op veel plekken kan je over bijen leren en met imkers praten. Ook morgen nog. | |
krakkemieke | zondag 10 juli 2016 @ 21:11 |
Op BNV vind je meer informatie. | |
Thezappa | zondag 10 juli 2016 @ 21:20 |
klopt een koe eet komkommers, je hebt gelijk | |
Hallojo | zondag 10 juli 2016 @ 21:41 |
De frikandellenoogst schijnt er geen last van te hebben. | |
krakkemieke | zondag 10 juli 2016 @ 21:47 |
LOL! | |
Deskjet | zondag 10 juli 2016 @ 22:05 |
De zuurstof wordt uit de lucht gehaald in een appelkoelcel en daarmee vertraagt het verouderingsproces. Volgens mij is er iemand wel eens overleden door een val in zo'n koelcel. | |
emmyemmy | maandag 11 juli 2016 @ 12:56 |
Jep in Limburg | |
erodome | maandag 11 juli 2016 @ 13:16 |
Tot een jaar zelfs. Het sorteren ging het hele jaar door. Mits er netjes geplukt was (en de appels dus geen vingers erin hebben staan) waren ze gewoon nog goed. Ze worden stilgezet zeg maar. | |
erodome | maandag 11 juli 2016 @ 13:17 |
Weet ik niet om eerlijk te zijn. Weet alleen dat ze hier geteeld worden. | |
erodome | maandag 11 juli 2016 @ 13:33 |
Graan, mais, gras, stro (oa koolzaadstro), soja, bieten (ook voor melasse), appels (soms dan), luzerne, aardappel, bierbostel (restproduct bierbrouwerij, dus oa hop) en nog wel het een en ander. Al die zaken moet ook geteeld worden en als er een tekort is voor menselijke consumptie dan is er ook een tekort voor dierlijke consumptie. Die dieren eten nu eenmaal een stuk meer dan wij doen. Nu zullen eventuele tekorten in die hoek vooral plaatsvinden in het ruw- en bijvoer, het krachtvoer is voorraad van. Dat geld dus niet voor de snijmais, kuilgras, hooi, stro, bietenpulp en dat soort zaken. | |
Pietverdriet | maandag 11 juli 2016 @ 14:43 |
Nee, is een soort die in Australie geteeld worden is Granny Smith is een populair appelras, afkomstig uit Australië. Dit ras werd rond 1865 door Marie Ana (Granny) Smith gekweekt. Er wordt verondersteld dat het een kruising is van de Malus sylvestris, de wilde appel, met een inheemse appelsoort. Spoedig werd de Granny Smith populair in Nieuw-Zeeland. Rond 1935 werd de soort in Engeland geïntroduceerd en in de jaren 70 in de Verenigde Staten. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Granny_smith Waarbij opgemerkt moet worden dat er in Australie geen wilde appels voorkomen. | |
DavetheNL | maandag 11 juli 2016 @ 17:27 |
Al het hardfruit sowieso. Meeste kan het dan wel een jaar volhouden. Zacht fruit is meestal voor een kortere periode voor zover ik ervaren heb. Het is ook niet zozeer alleen maar koelen net boven 0 maar ook in een zuurstof arme omgeving. |