Omdat er anders op een gegeven moment daadwerkelijk een tekort aan ingenieurs gaat onstaan en Nederland zijn toekomstplannen als kenniseconomie opzij kan zetten. Iemand die een TU ir.-studie heeft afgerond kan over het algemeen in andere vakgebieden een stuk meer verdienen, je ziet nu ook al dat studies als economtrie sterk stijgende aantallen van beta-studenten hebben en er veel uitstroom naar het buitenland is. De overheid heeft de afgelopen jaren de instroom op TU's kunnen boosten door reclame te maken maar dat gaat ook eens zijn effectiviteit verliezen, zeker als de arbeidsmarkt ooit aantrekt en gamma-studies een beter baanperspectief krijgen. De lonen voor ingenieurs zullen op dat moment vast wel gaan stijgen maar totdat dat tekort ingehaald is, ben je weer 6+ jaar verder.quote:Op zondag 10 juli 2016 22:00 schreef Merkie het volgende:
Weet ik veel, ik ben geen tandarts en neem ook geen tandartsen aan. Ik vraag me alleen af wat het argument precies is dat een ingenieur zoveel waard zou moeten zijn.
Dus om een mogelijk toekomstig probleem op te lossen moeten we startende ingenieurs maar meer gaan betalen? Wat is nou precies het probleem? Is er überhaupt een probleem? Zitten alle ingenieurs in Nederland nu op een houtje te bijten? Weg te kwijnen tegen een hongerloon terwijl alle bedrijfskundigen een dik salaris en dito bonussen binnenharken? Volgens mij valt dit allemaal wel mee.quote:Op zondag 10 juli 2016 23:00 schreef lemonhead het volgende:
[..]
Omdat er anders op een gegeven moment daadwerkelijk een tekort aan ingenieurs gaat onstaan en Nederland zijn toekomstplannen als kenniseconomie opzij kan zetten. Iemand die een TU ir.-studie heeft afgerond kan over het algemeen in andere vakgebieden een stuk meer verdienen, je ziet nu ook al dat studies als economtrie sterk stijgende aantallen van beta-studenten hebben en er veel uitstroom naar het buitenland is. De overheid heeft de afgelopen jaren de instroom op TU's kunnen boosten door reclame te maken maar dat gaat ook eens zijn effectiviteit verliezen, zeker als de arbeidsmarkt ooit aantrekt en gamma-studies een beter baanperspectief krijgen. De lonen voor ingenieurs zullen op dat moment vast wel gaan stijgen maar totdat dat tekort ingehaald is, ben je weer 6+ jaar verder.
Nee dat zeg ik ook nergens. De meeste ingenieurs die ik ken zijn niet arm. Ik denk wel dat als werkgevers in de toekomst nog ingenieurs will kunnen aannemen, ze de banen (nu al) aantrekkelijker zullen moeten maken. Dat de kans klein is dat dat gaat gebeuren zie ik overigens ook wel in.quote:Op zondag 10 juli 2016 23:03 schreef Merkie het volgende:
Zitten alle ingenieurs in Nederland nu op een houtje te bijten? Weg te kwijnen tegen een hongerloon terwijl alle bedrijfskundigen een dik salaris en dito bonussen binnenharken? Volgens mij valt dit allemaal wel mee.
Volgens die redenatie zou de bezoldiging van ambtenaren en overheidswerknemers dus bepalend zijn voor wat bedrijven hun werknemers betalen? In de praktijk is het andersom. De Rijksschalen volgen de marktontwikkeling. Dat betekent dus dat Microsoft (en de normen die zij stellen) bepaalt hoeveel het Rijk kwijt is aan haar ICT afdeling.quote:Op zondag 10 juli 2016 14:40 schreef Shreyas het volgende:
[..]
De bedrijven die technici aannemen baseren hun startsalaris op hetgeen marktconform is. Dit wordt eigenlijk grotendeels bepaald door de overheid. Kijk maar eens naar de rijksoverheidsvacatures voor een applicatiespecialist of ingenieur. Die zullen in schaal 9 of 10 terecht komen. Dat resulteert dus in een salaris van 2525 euro per maand ongeveer.
De overheid bepaalt maximale tarieven. Zou de markt haar werk doen dan zou vanwege de schaarste en de grote vraag naar tandartszorg de tarieven voor tandartsen nog veel hoger liggen. Deze worden kunstmatig beperkt om het voor de consument betaalbaar te houden.quote:Dan een sprongetje naar de (tand)artsen. Ook hierbij wordt een groot deel van het salaris bepaald door de overheid. Niets marktwerking, dat experiment met tandartsen was gefaald. De overheid bepaald wat een tandarts mag vragen voor een controle, tweevlaksvulling, verstandskies trekken etc. Ook voor artsen gelden standaard tarieven die door de overheid worden bepaald.
Waarom bepaald de overheid die tarieven dusdanig dat een tandarts dik 150 euro per uur kan vangen een ingenieur misschien net aan 50 euro per uur?
Je salaris direct niet, maar de functie waarin je instroomt wel. En daarmee weer het salaris.quote:Op zondag 10 juli 2016 17:50 schreef pfaf het volgende:
[..]
Misschien voor communicatie. Ik heb nog nooit gezien dat salarissen bepaald werden door buiten-curriculaire activiteiten...
1800 zou ik overigens als ts ook echt een belediging vinden. Dat kun je ongeschoold ook zonder probleem verdienen.
Vind je het gek, de selectie bij tandheelkunde en geneeskunde zorgt hiervoor. Stel dat je iedereen die tandheelkunde of geneeskunde wilt studeren ook zou toelaten, dan zouden ze wel anders piepen. De overheid houdt het tekort aan (tand)artsen bewust in stand.quote:Op zondag 10 juli 2016 23:32 schreef Ryon het volgende:
De overheid bepaalt maximale tarieven. Zou de markt haar werk doen dan zou vanwege de schaarste en de grote vraag naar tandartszorg de tarieven voor tandartsen nog veel hoger liggen. Deze worden kunstmatig beperkt om het voor de consument betaalbaar te houden.
Ondernemers zonder ondersnemersrisico, er zijn altijd te weinig (tand)artsen, elke (tand)arts heeft per definitie meer dan genoeg patiënten. Er zal dus nooit sprake kunnen zijn van eerlijke correcte marktwerking.quote:Tandartsen zijn ondernemers die een eigen toko opzetten en draaiend houden. Geen rijksambtenaren die volgens een bepaalde schaal werken. Het element van ondernemerschap is ook de reden waarom jonge tandartsen al relatief snel veel verdienen.
doe eens gek en ga dan niet gelijk wonen in de randstadquote:Op zondag 10 juli 2016 22:09 schreef eriksd het volgende:
[..]
Niet als je je kamer uit moet denk ik, dan stijgen je woonlasten exorbitant uitgaande van de Randstad.
Daar heb je ook gelijk in. Ben ik ook zeker van plan. Nu ik nog studeer kun je via Google ook wat regelen via de digitale werkplaats voor studenten, ook handig om in te duiken.quote:Op maandag 11 juli 2016 20:29 schreef Sack_Blabbath het volgende:
Ik denk dat je al heel blij mag zijn dat je überhaupt aan de slag kan als net afgestudeerde in het communicatievak. Er zijn er de laatste jaren zo veel op straat gezet dat je het eigenlijk altijd aflegt tegen mensen met meer ervaring die ook voor een hongerloontje willen werken.
Verder heb je de pech dat je WO communicatie niet veel meer waard is dan een HBO-opleiding communicatie en aanverwanten. Daar wordt pas een beetje naar gekeken bij de echte topfuncties, maar dan heb je eerst nog wel even minstens 15 jaar extra ervaring en een prachtig CV nodig voor je aan de beurt bent.
Op zich sta je straks met een paar jaar online marketing-ervaring weer veel sterker. Dat is de enige hoek waar nog groei zit. Nadeel is wel dat de startersfuncties net zo goed door wat betere MBO-ers ingevuld kunnen worden. Je WO is in dit vakgebied nog minder van betekenis. En dus zal je salaris daar ook naar zijn.
Belangrijkste is dat je zo snel mogelijk je Google-certificeringen en wat extra van dat soort papiertjes haalt, kijk vooral of je werkgever dat voor je wil betalen. En dan ga je eerst een paar jaar jobhoppen, dan maak je sprongen qua salaris en krijg je functies met wat boeiendere taken dan de hele dag jezelf blindstaren op Analytics en af en toe op wat Adword-knopjes drukken.
Ik zou echt niet te veel eisen, voor jou nu nog 100 anderen. Belangrijkste is nu zorgen dat je een paar jaar ervaring op je CV hebt staan.
Dat is dan toch nog mooi uitgespeeld. Als je wel blij bent met het werk en het bedrijf hoef je daar echt niet wakker van te liggen.quote:Op dinsdag 12 juli 2016 11:14 schreef dorkette het volgende:
Goed nieuws, ik heb het kunnen ophogen naar 1950 bruto per maand. Dat vind ik nog wel een redelijk bedrag.
Doe ik nu ook zeker niet meerquote:Op dinsdag 12 juli 2016 11:23 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat is dan toch nog mooi uitgespeeld. Als je wel blij bent met het werk en het bedrijf hoef je daar echt niet wakker van te liggen.
Ja, stel je voor dat ze iedereen die bij de KCT wil of astronaut wil worden toegelaten wordt en vanuit staatswege de extreem dure opleiding betaald krijgt. Dan zouden ze wel eens anders piepen.quote:Op maandag 11 juli 2016 19:50 schreef Shreyas het volgende:
Vind je het gek, de selectie bij tandheelkunde en geneeskunde zorgt hiervoor. Stel dat je iedereen die tandheelkunde of geneeskunde wilt studeren ook zou toelaten, dan zouden ze wel anders piepen. De overheid houdt het tekort aan (tand)artsen bewust in stand.
Als je denkt dat een tandarts geen risico loopt dan heb je een heel beperkt beeld van het beroep.quote:Ondernemers zonder ondersnemersrisico, er zijn altijd te weinig (tand)artsen, elke (tand)arts heeft per definitie meer dan genoeg patiënten. Er zal dus nooit sprake kunnen zijn van eerlijke correcte marktwerking.
De opleiding kost 150.000 euro in totaal. Dat is ongeveer wat een arts in twee jaar tijd betaalt aan inkomstenbelasting.quote:Op dinsdag 12 juli 2016 11:33 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ja, stel je voor dat ze iedereen die bij de KCT wil of astronaut wil worden toegelaten wordt en vanuit staatswege de extreem dure opleiding betaald krijgt. Dan zouden ze wel eens anders piepen.
Absolute onzin dit. In Amsterdam verdient een huisarts gemakkelijk een ton euro per jaar bijvoorbeeld, als dat ''een fractie'' is van wat een huisarts elders in het land verdient, verdienen die dus een half miljoen ofzo?quote:Het "tekort" aan hoogwaaride medische professionals (waaronder artsen en tandartsen) wordt om heel veel meer redenen in stand gehouden. In Amsterdam verdient een huisarts bijvoorbeeld maar een fractie van wat een huisarts diep in het land verdient.
Wederom niet waar. In Polen, al meer dan tien jaar een EU land, is die zorg helemaal niet zo duur.quote:Daarnaast concurreren tandartsen ook mee op de Europese markt. In alle landen is die vorm van zorg duur en dat komt echt niet door een Europees overheidscomplot om tandartsen te bevoordelen t.o.v technici.
Als ze zelf slecht zijn in hun vak en fouten maken dan wel. Maar ze hoeven totaal geen moeite te doen om aan genoeg patiënten te komen. Het zijn de ondernemers in Nederland dus het hele begrip marketing niet eens hoeven te kennen om hun zaak goed draaiende te houden.quote:Als je denkt dat een tandarts geen risico loopt dan heb je een heel beperkt beeld van het beroep.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |