1. Backup maken van je Ubuntu partitiequote:Op zondag 14 augustus 2016 14:17 schreef vaginabeheerder het volgende:
ik heb op mijn pc dual boot windows 7 en ubuntu.
nu wil ik windows weg hebben en dat is al gelukt door de partities naar ext4 te formatteren met gparted maar hoe moet ik nu grub aanpassen en kan ik de partities koppelen?
Opstart usb maken van gparted?quote:Op zondag 14 augustus 2016 14:49 schreef d4v1d het volgende:
[..]
1. Backup maken van je Ubuntu partitie
2. Gparted opstarten vanaf een usb of cd'tje
3. (Oude) Partitie van Windows verwijderen zodat het lege ruimte wordt
4. Partitie van Ubuntu vergroten met de lege ruimte
Er is een hele kleine kans dat hrt mis gaat maar dan heb je de backup.
Ok bedanktquote:Op zondag 14 augustus 2016 16:28 schreef KomtTijd... het volgende:
Je Ubuntu live usb-stick heeft ook gewoon Gparted aan boord.
Waarom maak je het jezelf zo moeilijk met die eerste? Gewoon "du -a | sort -nr" doet ws hetzelfde voor je, weliswaar met lange nummers maar geen lelijke hack om het te sorteren?quote:Op zondag 14 augustus 2016 17:43 schreef wipes66 het volgende:
weet iemand hoe je dit:
for i in G M K; do du -ah | grep [0-9]$i | sort -nr -k 1; done | head -n 11
kan combineren met dit:
for i in *.jpg; do jpegoptim "$i" --strip-all; done
dus dat hij de 10 grootste bestanden pakt en dan jpegoptim er op toepast.. of gaat dat niet
Ubuntu live bootdingetje (DVD of wat zal het zijn?) downloaden en proberen?quote:Op maandag 15 augustus 2016 00:25 schreef einzeinz het volgende:
Ik heb een zeer oude (10 jaar) maar erg trage laptop terug gevonden. Die werkt nog, maar zoals gezegd enorm traag.
Ik wil er terug mee aan de slag. Maar Google Chrome OS zou ik naar het schijnt niet kunnen installeren. Zou ik er evt. eens Linux op kunnen proberen en hoe doe ik dit zonder veel problemen?
Ik heb nog een oude USB liggen, kan ik het daarvan proberen? Wat als ik Linux maar niets vind is mijn USB danig iets waard of gooi ik hem beter weg?quote:Op maandag 15 augustus 2016 00:31 schreef LintuxCx het volgende:
[..]
Ubuntu live bootdingetje (DVD of wat zal het zijn?) downloaden en proberen?
(Ik zou ook niet te hoge verwachtingen stellen trouwens..)
Dan moet je iig niet aan Mint of Ubuntu oid beginnen. Dan zou ik LXLE aanraden.quote:Op maandag 15 augustus 2016 00:55 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Ik heb nog een oude USB liggen, kan ik het daarvan proberen? Wat als ik Linux maar niets vind is mijn USB danig iets waard of gooi ik hem beter weg?
Waarom geen hoge verwachtingen hebben ven Linux? Ik neem aan dat Linux een licht besturingssysteem is waardoor ik sneller zal kunnen werken dan het veel zwaardere Windows XP?
Oh sorry, ik was niet echt duidelijk. Bedoelde idd dat de claim dat Linux oude hardware nieuw leven inblaast een beetje gedateerd is, zeker als je een standaard versie draait en desktop dingen wil gaan doen. AchJa's LXLE advies klinkt iig nog veelbelovender.quote:Op maandag 15 augustus 2016 00:55 schreef einzeinz het volgende:
Waarom geen hoge verwachtingen hebben ven Linux? Ik neem aan dat Linux een licht besturingssysteem is waardoor ik sneller zal kunnen werken dan het veel zwaardere Windows XP?
Je USB-stick blijft gewoon een USB-stick. Je mag hem weggooien of blijven gebruiken, wat je wilt.quote:Op maandag 15 augustus 2016 00:55 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Ik heb nog een oude USB liggen, kan ik het daarvan proberen? Wat als ik Linux maar niets vind is mijn USB danig iets waard of gooi ik hem beter weg?
Je aanname dat linux een besturingssysteem is, is al fundamenteel fout. Linux is slechts een kernel. Er bestaan ontelbaar veel besturingssystemen die de Linux kernel gebruiken. Sommige daarvan zijn idd 'licht' maar je hoeft natuurlijk geen wonderen te verwachten. 10 jaar oude hardware wordt niet magisch 2x zo snel of zo. En licht betekent vaak ook: spartaans.quote:Waarom geen hoge verwachtingen hebben ven Linux? Ik neem aan dat Linux een licht besturingssysteem is waardoor ik sneller zal kunnen werken dan het veel zwaardere Windows XP?
Kom op, dit soort van eenvoudige vragen kun je zelf ook vinden op de Ubuntu en Mint sites. Lees je eens wat meer in: https://sites.google.com/site/computertip/Homequote:Op maandag 15 augustus 2016 10:51 schreef einzeinz het volgende:
Het is een oude laptop, ik wil het gerust proberen en zou vooral internetten en mailen met dat ding.
Ik zag deze themes passeren.
Wat zijn zo de minimum vereisten om Ubuntu of Mint te draaien?
Ik heb geen toestel om cd's te branden, dat is dus geen optie. Heb zelfs geen cd's liggen hier.quote:Op maandag 15 augustus 2016 14:30 schreef KomtTijd... het volgende:
Waarschijnlijk kun je in de Bios geen USB-boot selecteren, maar in je bootorder menu wel. Kortom even herstarten en "change boot order" of iets dergelijks kiezen ipv je bios.
Met dusdanig oude hardware komt het ook wel eens voor dat niet alle USB-poorten gebruikt kunnen worden om van te booten, of zelfs dat het moederbord uberhaupt geen USB-boot ondersteunt. In dat laatste geval zit er niets anders op dan een CD'tje branden.
Met unetbootin en gewoon de .iso geselecteerd. Op de G:/schijf (usb) geinstalleerd. Was ergens tussen 2 en 3 GB.quote:Op maandag 15 augustus 2016 14:44 schreef KomtTijd... het volgende:
Weet je wel zeker dat je USB-stick bootable is dan? Hoe heb je hem aangemaakt?
Gedaan, maar ook deze stick wordt niet herkend. Hij is nogmaals geformatteerd in FAT32.quote:Op maandag 15 augustus 2016 15:18 schreef Dubbeldrank het volgende:
unetbootin is een draak van een tool waar het nog wel eens misgaat. Als je vanaf Windows flasht (wat ik aanneem), dan kan je beter universal usb installer gebruiken. Die tool is wat vriendelijker, gaat altijd goed en kan ook iso's downloaden voor je vanuit een ruime keuze aan distro's.
http://www.pendrivelinux.(...)aller-easy-as-1-2-3/
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |