In die tijd vond ik wel dat ze apart was, maar was toen nog helemaal niet met autisme bezig (had m'n eigen diagnose nog niet eens en over autisme bij vrouwen was in die tijd al helemaal weinig bekend).quote:Op zaterdag 7 mei 2016 13:36 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Ik had in mijn OP mijn vermoedens uitgesproken dat Björk mogelijk Asperger heeft. (Het zijn eerlijk gezegd niet mijn vermoedens. Ik dacht dat ze ADHD heeft, maar op internet lees ik dat meer mensen vermoeden dat ze een aspie is en bij nader inzien klopt dat wel erg bij haar gedrag en persoonlijkheid)
Deze lyrics zijn wel erg toepasselijk.
Kan je hier misschien wat meer over vertellen, hoe zie je dat nu?quote:en bij nader inzien klopt dat wel erg bij haar gedrag en persoonlijkheid
Precies mijn punt, van die autisten die te koop lopen met hun ziekte alsof ze daardoor interessant zijnquote:Op zaterdag 7 mei 2016 18:59 schreef ems. het volgende:
Of mensen wel of niet inspirerend zijn heeft voor mij nou geen fuck te maken met wat voor ziektes of aandoeningen ze wel of niet onder de leden hebben. Dat zijn juist de meest oninteressante aspecten van een persoon.
Ik denk dat iemand die zo'n verhaal naar buiten brengt het meer voor de inspiratie aan personen die er zelf aan lijden doet dan de aandachttrekkerij. Goed, je hebt altijd aandachtsjunkies, maar vaak worden personen zoals Temple Grendin of bijvoorbeeld John Nash (ik weet dat hij niet autistisch is) boegbeelden zonder dat ze daar zelf de publiciteit voor hebben opgezocht.quote:Op zaterdag 7 mei 2016 19:03 schreef UitStraling het volgende:
[..]
Precies mijn punt, van die autisten die te koop lopen met hun ziekte alsof ze daardoor interessant zijn
Er is inderdaad een verschil tussen zelfverheerlijking, zo van: ik heb autisme en daardoor ben ik beter dan iedereen. Of beweren dat autisten een nieuwe generatie van 'betere mensen' zijn.quote:Op zondag 8 mei 2016 14:09 schreef schrijfveer het volgende:
[..]
Ik denk dat iemand die zo'n verhaal naar buiten brengt het meer voor de inspiratie aan personen die er zelf aan lijden doet dan de aandachttrekkerij. Goed, je hebt altijd aandachtsjunkies, maar vaak worden personen zoals Temple Grendin of bijvoorbeeld John Nash (ik weet dat hij niet autistisch is) boegbeelden zonder dat ze daar zelf de publiciteit voor hebben opgezocht.
Ergens heb ik ook wel medelijden met mensen die zo denken. Het is een beetje zo'n redenatie als: ''ik heb borderline maar ik ben tenminste wel knapper dan anderen''. Soort van compensatie voor je beperkingen.quote:Op zondag 8 mei 2016 14:33 schreef Aspergermeisje het volgende:
[..]
Er is inderdaad een verschil tussen zelfverheerlijking, zo van: ik heb autisme en daardoor ben ik beter dan iedereen. Of beweren dat autisten een nieuwe generatie van 'betere mensen' zijn.![]()
Of mensen die het inzetten om andere mensen met autisme te helpen of om de beeldvorming in de samenleving realistischer te maken. Daar vind ik Temple Grandin bijvoorbeeld onder vallen. Of in Nederland vind ik Gijs Horvers een goed voorbeeld.
Zijn er serieus mensen (autisten) die dit denken?quote:Op zondag 8 mei 2016 14:33 schreef Aspergermeisje het volgende:
[..]
Er is inderdaad een verschil tussen zelfverheerlijking, zo van: ik heb autisme en daardoor ben ik beter dan iedereen. Of beweren dat autisten een nieuwe generatie van 'betere mensen' zijn.![]()
Dit is waar ik mee bezig ben, maar dan niet officieel zeg maar.quote:Of mensen die het inzetten om andere mensen met autisme te helpen of om de beeldvorming in de samenleving realistischer te maken. Daar vind ik Temple Grandin bijvoorbeeld onder vallen. Of in Nederland vind ik Gijs Horvers een goed voorbeeld.
Een borderliner die zichzelf knapper vindt? Bedoel je knapper als in "ziet er beter uit" of knapper als in "slimmer"?quote:Op zondag 8 mei 2016 15:01 schreef schrijfveer het volgende:
[..]
Ergens heb ik ook wel medelijden met mensen die zo denken. Het is een beetje zo'n redenatie als: ''ik heb borderline maar ik ben tenminste wel knapper dan anderen''. Soort van compensatie voor je beperkingen.
Ik vind haar denkwijze vrij geniaal, maar het werkt ook gewoon.quote:Gijs Horvers heb ik nog nooit van gehoord. Nu moet ik ook zeggen dat ik nauwelijks inspirerende voorbeelden van mensen met een psychische stoornis ken. Temple Grandin ben ik toevallig tegengekomen toen ik op Youtube videos over de verbetering van dierenwelzijn in de vee industrie aan het kijken was. Zeer interessant wat ze bedacht heeft en ook nog eens in een tijd dat de vee industrie in Amerika vooral een mannenbolwerk was. John Nash ken ik door een film over zijn leven op tv.
In de zin van mooier. Ik ga niet de naam noemen van de Fokker die laatst zo'n soortgelijke opmerking maakte, maar ik zou het niet aan narcisme of psychopathie wijten, eerder aan onzekerheid over je mindere kant en de compensatie daarvan.quote:Op zondag 8 mei 2016 20:54 schreef magnetronkoffie het volgende:
Een borderliner die zichzelf knapper vindt? Bedoel je knapper als in "ziet er beter uit" of knapper als in "slimmer"?
De enige non-NT's die ik me kan voorstellen die dit daadwerkelijk denken, zijn denk ik eerder mensen die psychopathisch zijn of mensen die een overdosis narcisme ontvangen hebben.
Voor de rest weet ik het niet, maar het beeld over autisme is sowieso wel voor verbetering vatbaar (dit verloopt wel erg moeizaam, is bij veel mensen zeer veel weerstand tegen het veranderen van het bestaande beeld ervan).
Ja, dat squeeze ding heb ik ook gezien. Die kamergenote zal ook wel raar moeten hebben gekeken toen ze dat voor het eerst zagquote:Op zondag 8 mei 2016 20:54 schreef magnetronkoffie het volgende:
Ik vind haar denkwijze vrij geniaal, maar het werkt ook gewoon.
Ik heb een aantal jaar terug al van haar gehoord en me een beetje in haar verdiept. Het is zo'n praktische kant die gewoon rendabel bleek te werken.
Wat ik ook wel grappig vond, is dat ze haar eigen soort van squeeze dinges had bedacht (lekker klemmen![]()
), dat vond ik ook wel bijzonder. En dat ze er zonder schroom over durfde te praten (al is dit iets wat ik bij autisten sowieso sneller zie, dat ze over taboes durven te praten waar je bij anderen eerder tegen muren aan begint te lopen).
Er zijn echt wel voordelen, maar die worden nauwelijks benut.
De mens is geen eenheidsworst en van het idee dat dit het beste zou zijn, kan beter afgestapt worden.
Dit klopt, maar de informatie die nu over autisme gepresenteerd wordt, maakt het erg makkelijk om verkeerde aannames te maken. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat mensen die "autisme" googlen, vaak de diagnose-criteria zien voor wat autisme is, maar dit klopt natuurlijk niet helemaal (omdat de DSM autisme vanuit een ziektebeeld probeert te bekijken).quote:Op maandag 9 mei 2016 22:03 schreef schrijfveer het volgende:
[..]
In de zin van mooier. Ik ga niet de naam noemen van de Fokker die laatst zo'n soortgelijke opmerking maakte, maar ik zou het niet aan narcisme of psychopathie wijten, eerder aan onzekerheid over je mindere kant en de compensatie daarvan.
Je kunt zoveel informatie in de wereld over autisme of welk dan andere stoornis/ziekte ook brengen, maar er zal altijd een stukje onbegrip blijven. Gewoon omdat het moeilijk is om je in de beperkingen van een ander te verplaatsen als je er zelf niet aan lijdt.
Er zijn ook mensen die niet verder kijken dan hun neus lang isquote:Op maandag 9 mei 2016 22:44 schreef sacha het volgende:
magnetron, hoe gek het ook klinkt, er zijn ook mensen die wel nadenken en verder kijken dan hun neus lang is
Godzijdank wel!quote:Op maandag 9 mei 2016 22:44 schreef sacha het volgende:
magnetron, hoe gek het ook klinkt, er zijn ook mensen die wel nadenken en verder kijken dan hun neus lang is
Het is absoluut pijnlijk als je je onbegrepen voelt, maar je kan het mensen toch niet kwalijk nemen als ze niet helemaal kunnen bevatten wat jij bedoelt?quote:Op maandag 9 mei 2016 23:00 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Er zijn ook mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is
Er zijn ook mensen die ergens tussen die 2 categorieën in zitten en bij wie goede informatievoorziening van doorslaggevend belang kunnen zijn om tot de juiste inzichten te komen.
Een belangrijke reden dat autisme tegenwoordig nog zo slecht herkend wordt en autisten met problemen nodeloos jarenlang door blijven sukkelen, komt o.a. doordat de mensen die dit in verband zouden kunnen brengen met autisme, kijken naar de (in dit voorbeeld overigens ongediagnostiseerde) autist en denken "Nah, die is niet autistisch" omdat ze hun informatie baseren op een bron die geen juiste weergave van autisme is.
Ik vind trouwens jouw reacties op mijn posts een soort extra negatieve lading hebben (neem als voorbeeld jouw eigen reactie maar waar ik nu op gereageerd heb), alsof je me een beeld probeert aan te naaien dat ik onvolwassen ben of zo. Dit doe je al een poosje en in meerdere topics waar ik heb gepost.
Laat dat aub, dank je wel alvast.
Even voor de duidelijkheid, vetgedrukte heb ik persoonlijk niet gesteld. Eerder integendeel, betrokkenen van autisten hebben meestal ook geen stoornis en willen gewoon weten wat er aan de hand is. Gewoonlijk gaan ze zich pas in dit soort materie verdiepen (soms heel erg verdiepen) zodra ze daar 'ineens' mee te maken krijgen (bijvoorbeeld als een familielid dat al langer kampt met autisme-gerelateerde problematiek een diagnose krijgt).quote:Op maandag 9 mei 2016 23:10 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Godzijdank wel!
Mensen zonder stoornis onderscheiden zich alleen van mensen met ASS, ADHD, borderline of whatever dat ze flexibeler zijn en beter kunnen voldoen aan de eisen die aan de samenleving worden gesteld. Maar verder zijn zij ook uniek en bijzonder.
Mensen met ASS of ADHD hebben vaak een minderwaardigheidsgevoel gehad en dat kan zo sterk zijn dat ze het nog steeds hebben en daar niet vanaf kunnen komen. Ik kan erover meepraten. Als je van kinds af aan wordt ingepeperd dat je anders bent dan anderen en merkt dat je vaardigheden niet onder de knie hebt die anderen schijnbaar veel makkelijker afgaan, ontwikkel je een fucked up zelfbeeld.
Maar degenen die je inpeperen dat je anders en minderwaardig bent, zijn niet álle mensen zonder stoornis. Het zijn mensen die onwetend zijn. Misschien weten ze het nu inmiddels wel. Ik veroordeel ze ook niet, want ik weet zelf ook niet alles en vroeger veroordeelde ik ook meer dan nu. De mensen waar ik wel problemen mee heb, zijn degenen die niet willen nadenken. Maar dat heeft niks met stoornissen te maken.
Klopt. Hoezo?quote:Op maandag 9 mei 2016 23:16 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Het is absoluut pijnlijk als je je onbegrepen voelt, maar je kan het mensen toch niet kwalijk nemen als ze niet helemaal kunnen bevatten wat jij bedoelt?
Ik denk dat sasha het voornamelijk goed bedoelt. Je kan het haar toch niet kwalijk nemen als jij je door haar niet begrepen voelt?quote:
Exact! En het probleem is dat mensen die zich om wat voor reden dan ook hierin willen verdiepen, dus informatie vinden (gewoonlijk online, maar andere kanalen halen deze zelfde info ook online en uiteindelijk is de bron zelf de DSM (heb al aangekaart wat de minpunten van deze situatie is)).quote:Op maandag 9 mei 2016 23:21 schreef DoubleDip het volgende:
Het lijkt me logisch dat je je 'ineens' verdiept in iets zodra je er mee te maken krijgt. In bepaalde ernstige ziektes heb ik me ook nooit verdiept want niks mee te maken. Maar zodra het dichter bij komt wil je veel meer weten: hoe werkt het? hoe kan het behandeld worden? wat staat iemand te wachten? Waarom zou ik me verdiepen in iets als ik er geen interesse in heb en verder niks mee te maken heb?
Daarbij komt dat je je nooit in alle bestaanbare ziektes kunt verdiepen. Het zijn er te veel.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:21 schreef DoubleDip het volgende:
Het lijkt me logisch dat je je 'ineens' verdiept in iets zodra je er mee te maken krijgt. In bepaalde ernstige ziektes heb ik me ook nooit verdiept want niks mee te maken. Maar zodra het dichter bij komt wil je veel meer weten: hoe werkt het? hoe kan het behandeld worden? wat staat iemand te wachten? Waarom zou ik me verdiepen in iets als ik er geen interesse in heb en verder niks mee te maken heb?
Maar wat is er eigenlijk positief aan een stoornis ? Ik snap wel dat verhalen van mensen die het hebben er toe kunnen bijdragen aan een genuanceerder beeld, maar dat neemt niet weg dat een stoornis een stoornis blijft en een negatieve factor is in het leven van mensen met die beperking.quote:Op maandag 9 mei 2016 22:39 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dit klopt, maar de informatie die nu over autisme gepresenteerd wordt, maakt het erg makkelijk om verkeerde aannames te maken. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat mensen die "autisme" googlen, vaak de diagnose-criteria zien voor wat autisme is, maar dit klopt natuurlijk niet helemaal (omdat de DSM autisme vanuit een ziektebeeld probeert te bekijken).
Ouders van kinderen die net de ASS-diagnose hebben gekregen en gaan googlen, vinden daardoor voornamelijk de nadelige gevolgen daarvan en verbinden dan voornamelijk nadelige gevolgen van autisme met die van hun net gediagnostiseerde kinderen waarna die kinderen vooral de negatieve effecten daarvan met autisme gelinkt krijgen. (Betrokkenen van) autisten weten natuurlijk ook wel beter, maar dat het autisme officieel nadelig benadrukt wordt, helpt zo tegen de beeldvorming van autisme zeg maar te anti-stigmatiseren.
Of iemand die bijvoorbeeld even snel wat opzoekt over een autistisch klasgenootje, de lijst met negatieve kenmerken leest, die lijst gaat vergelijken met het door de autistische klasgenoot vertoonde gedrag en concludeert dat autisme voornamelijk negatieve gevolgen heeft, want de positieve eigenschappen worden door non-autistische klasgenoot niet gelinkt aan ASS.
Afkeuring (waaronder ook publieke) van negatief gedrag van de autist zal zo makkelijker 'goedgekeurd' worden, als terecht worden gezien en 'down te road' zal dit maatschappelijk gezien negatieve gevolgen hebben, die tot in het extreme kunnen gaan (bijvoorbeeld zelfmoord van de autist).
Zodra de beschikbare informatie over autisme klopt, zal dit (voornamelijk ongediagnostiseerde) autisten minder gaan benadelen, zal er meer begrip zijn, zal er minder tegenwind voor autist en betrokkenen zijn en verloopt een eventuele psychische scheefgroei bij autist over het algemeen gesproken minder ernstig.
Dit zal over de gehele linie alle betrokkenen beschermen tegen de tegenwind die nu wel een grote rol speelt. De enigen waarbij ik me kan voorstellen dat die zich zullen verzetten tegen het beschikbaar maken van de juiste informatie, zijn de mensen die in zo'n nieuwe situatie er op achteruit zullen gaan, bijvoorbeeld mensen die het simpelweg niet willen begrijpen, maar het wel best vinden de stigmatisering van autisten van extra brandstof te voorzien omdat ze er om de 1 of andere reden baat bij lijken te hebben. Waarom iemand baat heeft bij stigmatisering van andere groepen, is iets waar anderen zich over mogen buigen, maar ik weet wel dat dit talloze keren is voorgekomen in de loop van de geschiedenis van de mens.
Ik denk dat het absoluut de moeite waard zal zijn om dit wel te doen, om de geïnteresseerden van de juiste informatie te voorzien over wat autisme nou eigenlijk is en welke gevolgen dit heeft (en niet welke negatieve gevolgen dit heeft, dat is meer voer voor de GGZ denk ik).
Jij denkt dat Sacha het voornamelijk goed bedoelt...welke goede bedoelingen had zij volgens jou dan toen ze op deze post van mijquote:Op maandag 9 mei 2016 23:28 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Ik denk dat sasha het voornamelijk goed bedoelt. Je kan het haar toch niet kwalijk nemen als jij je door haar niet begrepen voelt?
dit zei:quote:Op maandag 9 mei 2016 22:39 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dit klopt, maar de informatie die nu over autisme gepresenteerd wordt, maakt het erg makkelijk om verkeerde aannames te maken. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat mensen die "autisme" googlen, vaak de diagnose-criteria zien voor wat autisme is, maar dit klopt natuurlijk niet helemaal (omdat de DSM autisme vanuit een ziektebeeld probeert te bekijken).
Ouders van kinderen die net de ASS-diagnose hebben gekregen en gaan googlen, vinden daardoor voornamelijk de nadelige gevolgen daarvan en verbinden dan voornamelijk nadelige gevolgen van autisme met die van hun net gediagnostiseerde kinderen waarna die kinderen vooral de negatieve effecten daarvan met autisme gelinkt krijgen. (Betrokkenen van) autisten weten natuurlijk ook wel beter, maar dat het autisme officieel nadelig benadrukt wordt, helpt zo tegen de beeldvorming van autisme zeg maar te anti-stigmatiseren.
Of iemand die bijvoorbeeld even snel wat opzoekt over een autistisch klasgenootje, de lijst met negatieve kenmerken leest, die lijst gaat vergelijken met het door de autistische klasgenoot vertoonde gedrag en concludeert dat autisme voornamelijk negatieve gevolgen heeft, want de positieve eigenschappen worden door non-autistische klasgenoot niet gelinkt aan ASS.
Afkeuring (waaronder ook publieke) van negatief gedrag van de autist zal zo makkelijker 'goedgekeurd' worden, als terecht worden gezien en 'down te road' zal dit maatschappelijk gezien negatieve gevolgen hebben, die tot in het extreme kunnen gaan (bijvoorbeeld zelfmoord van de autist).
Zodra de beschikbare informatie over autisme klopt, zal dit (voornamelijk ongediagnostiseerde) autisten minder gaan benadelen, zal er meer begrip zijn, zal er minder tegenwind voor autist en betrokkenen zijn en verloopt een eventuele psychische scheefgroei bij autist over het algemeen gesproken minder ernstig.
Dit zal over de gehele linie alle betrokkenen beschermen tegen de tegenwind die nu wel een grote rol speelt. De enigen waarbij ik me kan voorstellen dat die zich zullen verzetten tegen het beschikbaar maken van de juiste informatie, zijn de mensen die in zo'n nieuwe situatie er op achteruit zullen gaan, bijvoorbeeld mensen die het simpelweg niet willen begrijpen, maar het wel best vinden de stigmatisering van autisten van extra brandstof te voorzien omdat ze er om de 1 of andere reden baat bij lijken te hebben. Waarom iemand baat heeft bij stigmatisering van andere groepen, is iets waar anderen zich over mogen buigen, maar ik weet wel dat dit talloze keren is voorgekomen in de loop van de geschiedenis van de mens.
Ik denk dat het absoluut de moeite waard zal zijn om dit wel te doen, om de geïnteresseerden van de juiste informatie te voorzien over wat autisme nou eigenlijk is en welke gevolgen dit heeft (en niet welke negatieve gevolgen dit heeft, dat is meer voer voor de GGZ denk ik).
?quote:Op maandag 9 mei 2016 22:44 schreef sacha het volgende:
magnetron, hoe gek het ook klinkt, er zijn ook mensen die wel nadenken en verder kijken dan hun neus lang is
Dat mag elke autist voor zichzelf bepalen.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:45 schreef wiskundenoob het volgende:
Er zijn geen positive kanten aan autisme.
Hier kan ik onmogelijk een zinnig antwoord op formuleren.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:45 schreef wiskundenoob het volgende:
Het is een neurologische afwijking die je liever niet hebt als je de keuze had.
Ik zie Magnetron koffie of andere ASS'ers hier in het topic nergens zeggen dat de buitenwereld minder is dan hen, ook niet indirect.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:41 schreef Kamina het volgende:
Positieve eigenschappen storen niet, dus het is logisch dat die niet als storend worden opgevat.
Negatieve eigenschappen storen wel, dus het is logisch dat die als storend worden opgevat.
Komt nog bij dat die positieve eigenschappen ook bij niet-gestoorde mensen voorkomen, dus ja, een stoornis als ASS wordt vanzelfsprekend als negatief opgevat.
Dat zelfverheerlijken van ASS'ers is feitelijk gezien nonsens, en mijns inziens eerder een gevolg van het inherente egocentrisme. Voor het ego is het fijner om als buitenbeentje te zeggen dat de buitenwereld minder is wegens je anders-zijn, dan je gebreken te erkennen.
Noem er dan een paar op.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:49 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Dat mag elke autist voor zichzelf bepalen.
[..]
Hier kan ik onmogelijk een zinnig antwoord op formuleren.
Een stoornis is ook maar een label en (lang?) niet alle mensen die autistisch zijn hebben er alleen maar last van.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:36 schreef schrijfveer het volgende:
[..]
Maar wat is er eigenlijk positief aan een stoornis ?
Ik snap wel dat verhalen van mensen die het hebben er toe kunnen bijdragen aan een genuanceerder beeld, maar dat neemt niet weg dat een stoornis een stoornis blijft en een negatieve factor is in het leven van mensen met die beperking.
Even voor de duidelijkheid:quote:Sowieso zullen alleen mensen die er direct te maken mee hebben ervaringsverhalen lezen of speciale fora bezoeken. En zelfs dat is vaak niet het geval. Zo'n image campagne zal dus voornamelijk alleen maar mensen die zelf autisme hebben bereiken. Het is daarom handiger om te accepteren dat mensen het niet altijd begrijpen. Sowieso zijn er nog genoeg mensen die een poging doen om begrip te tonen, ook al is dat misschien niet altijd merkbaar of wordt het verkeerd opgevat door mensen met autisme.
Dit vind ik wel mooi geformuleerd, daarom dat ik het er even uitpik. Het is in feite een antwoord op een hulpvraag, en zodra iemand geen hulp vraagt zal diegene ook geen antwoord krijgen in de vorm van een diagnose, en de mensen die op dat moment wel de behoefte hadden aan hulp vielen volgens de diagnose destijds van de persoon die ervoor gestudeerd heeft en er de boeken voor heeft gelezen in dit 'hokje'. Maar het hokje is eigenlijk je startpunt, en niet je eindpunt.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:52 schreef Wayfarer het volgende:
Soms krijgen mensen een diagnose, niet omdat het per se klopt, maar wel omdat het hulp oplevert die iemand nodig heeft, (goed voor diegene). Vreemd, maar zo zit deze wereld in elkaar, met de gevolgen dat mensen ideeën over zichzelf krijgen die ze als het ware voorgeschreven krijgen. Sommige gaan er in mee en herkennen iedere scheet die ze laten in hun diagnose en andere laten het stickertje voor wat het is en gaan hun eigen weg in de aangeboden hulp.
Ik heb voor mijzelf bepaald dat mijn analytisch inzicht en gestructureerde werkhouding een indirect gevolg zijn van. Maar je hebt gelijk dat ik niet zomaar even een lijstje uit mijn mouw kan schudden van positieve eigenschappen die elke autist gezien zijn diagnose zou moeten bezitten, maar ze worden bijvoorbeeld regelmatig geroemd om hun eerlijke drijfveren (ze leven graag volgens regeltjes) en hun unieke invalshoeken (omdat hun brein nu eenmaal anders werkt).quote:
Dat is eigenlijk wat ik bedoelde met dat ik mijn beeld op basis van mijn ervaringen op FOK! flink naar beneden heb bijgesteld. Niet dat autisten minderwaardige mensen zijn ofzo, zeker niet, maar dat ik autisme nu wel echt als een stoornis zie. Dat ik autisme nu wel echt zie als iets wat vooral heel veel gebreken/nadelen met zich mee brengt. Voor de persoon zelf, maar ook voor de mensen daaromheen.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:36 schreef schrijfveer het volgende:
[..]
Daarbij komt dat je je nooit in alle bestaanbare ziektes kunt verdiepen. Het zijn er te veel.
[..]
Maar wat is er eigenlijk positief aan een stoornis ? Ik snap wel dat verhalen van mensen die het hebben er toe kunnen bijdragen aan een genuanceerder beeld, maar dat neemt niet weg dat een stoornis een stoornis blijft en een negatieve factor is in het leven van mensen met die beperking.
Sowieso zullen alleen mensen die er direct te maken mee hebben ervaringsverhalen lezen of speciale fora bezoeken. En zelfs dat is vaak niet het geval. Zo'n image campagne zal dus voornamelijk alleen maar mensen die zelf autisme hebben bereiken. Het is daarom handiger om te accepteren dat mensen het niet altijd begrijpen. Sowieso zijn er nog genoeg mensen die een poging doen om begrip te tonen, ook al is dat misschien niet altijd merkbaar of wordt het verkeerd opgevat door mensen met autisme.
Daarin verschillen we dan in mening. De pluspunten die je opnoemt vind ik te danken aan andere (externe) factoren zoals intelligentie, opvoeding en milieu.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:59 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Dit vind ik wel mooi geformuleerd, daarom dat ik het er even uitpik. Het is in feite een antwoord op een hulpvraag, en zodra iemand geen hulp vraagt zal diegene ook geen antwoord krijgen in de vorm van een diagnose, en de mensen die op dat moment wel de behoefte hadden aan hulp vielen volgens de diagnose destijds van de persoon die ervoor gestudeerd heeft en er de boeken voor heeft gelezen in dit 'hokje'. Maar het hokje is eigenlijk je startpunt, en niet je eindpunt.
[..]
Ik heb voor mijzelf bepaald dat mijn analytisch inzicht en gestructureerde werkhouding een indirect gevolg zijn van. Maar je hebt gelijk dat ik niet zomaar even een lijstje uit mijn mouw kan schudden van positieve eigenschappen die elke autist gezien zijn diagnose zou moeten bezitten, maar ze worden bijvoorbeeld regelmatig geroemd om hun eerlijke drijfveren (ze leven graag volgens regeltjes) en hun unieke invalshoeken (omdat hun brein nu eenmaal anders werkt).
Ik snap je punt verder wel nu ik het heb laten bezinken (o.a. andere externe factoren).quote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:16 schreef wiskundenoob het volgende:
[..]
Daarin verschillen we dan in mening. De pluspunten die je opnoemt vind ik te danken aan andere (externe) factoren zoals intelligentie, opvoeding en milieu.
Misschien dat sommige hoogbegaafde mensen vanwege hun ASS dusdanig neurotisch met hun vakgebied bezig kunnen houden waardoor ze uitblinken, maar dat is slechts weggelegd voor enkelen.
Andere voordelen zijn o.a.quote:Op maandag 9 mei 2016 23:59 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Ik heb voor mijzelf bepaald dat mijn analytisch inzicht en gestructureerde werkhouding een indirect gevolg zijn van. Maar je hebt gelijk dat ik niet zomaar even een lijstje uit mijn mouw kan schudden van positieve eigenschappen die elke autist gezien zijn diagnose zou moeten bezitten, maar ze worden bijvoorbeeld regelmatig geroemd om hun eerlijke drijfveren (ze leven graag volgens regeltjes) en hun unieke invalshoeken (omdat hun brein nu eenmaal anders werkt).
edit: Maar als ik de keuze had zou ik niet kiezen om een ander persoon te willen zijn. Daar viel ik ook over.
Dat was toch een vermeende positive cliche eigenschap aan autisme, recht voor zijn raap, zonder poespas etcquote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:21 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Ik snap je punt verder wel nu ik het heb laten bezinken (o.a. andere externe factoren).
Denk dat ik in 1e instantie de boodschap vrij direct vond, ook omdat je er weinig woorden aan vuil maakte en het meer als 'feit' dropte terwijl ik denk dat elke autist een andere mening heeft over zijn diagnose en de gevolgen in dagelijks leven.
Is ook zo. Heeft wel weer als nadeel dat de ontvanger de boodschap kan missen. Ben je toevallig ook gediagnosticeerd met? Ik ben zelf het type die zo genuanceerd mogelijk probeert over te komen door alle facetten van mijn standpunt te benoemen. Althans online. Is ook makkelijker omdat ik alles wat ik typ meerdere malen kan teruglezenquote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:25 schreef wiskundenoob het volgende:
[..]
Dat was toch een vermeende positive cliche eigenschap aan autisme, recht voor zijn raap, zonder poespas etc
Ja. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo zie ik het ook wel. Blijft natuurlijk een gradatieverhaal.quote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:24 schreef magnetronkoffie het volgende:
Andere voordelen zijn o.a.
-Eerlijk, open en direct zijn.
-Sterk rechtvaardigheidsgevoel.
-Ook eerlijker durven zijn ondanks sociale druk.
-Kunnen zeer trouw zijn.
-Minder vatbaar voor groupthink.
-Meer geneigd zich heel erg in 1 of enkele onderwerpen te verdiepen en hebben meer de neiging diep over bepaalde onderwerpen na te denken.
-Meer geneigd zich aan de regels te houden.
-Minder behoefte aan prikkels, dus ook minder nodig om prikkelverzadigd te worden.
-Gevoeliger, ook voor veranderingen en voor details.
Ik heb zelf meer de neiging om alle facetten van mijn standpunt te benoemen (inclusief de nadelen), maar ik haal/laat ook weer veel weg omdat anderen anders niet meer door mijn posts heen schijnen te kunnen komen (heeft gelukkig niet iedereen last vanquote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:29 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Is ook zo. Heeft wel weer als nadeel dat de ontvanger de boodschap kan missen. Ben je toevallig ook gediagnosticeerd met? Ik ben zelf het type die zo genuanceerd mogelijk probeert over te komen door alle facetten van mijn standpunt te benoemen. Althans online. Is ook makkelijker omdat ik alles wat ik typ meerdere malen kan teruglezen
Gulden wijsheid!quote:[..]
Ja. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo zie ik het ook wel. Blijft natuurlijk een gradatieverhaal.
Nee ik heb geen autisme. Hoezo datquote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:29 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Is ook zo. Heeft wel weer als nadeel dat de ontvanger de boodschap kan missen. Ben je toevallig ook gediagnosticeerd met? Ik ben zelf het type die zo genuanceerd mogelijk probeert over te komen door alle facetten van mijn standpunt te benoemen. Althans online. Is ook makkelijker omdat ik alles wat ik typ meerdere malen kan teruglezen
[..]
Ja. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo zie ik het ook wel. Blijft natuurlijk een gradatieverhaal.
quote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:45 schreef wiskundenoob het volgende:
[..]
Nee ik heb geen autisme. Hoezo dat?
Dat zijn allemaal hele mooie eigenschappen en ik geloof (nog steeds) wel dat je die eigenschappen relatief veel bij autisten zal tegenkomen, maar dan nog zijn er ook mensen zonder ASS die al deze eigenschappen bezitten en komt het label toch vooral vanwege de mindere eigenschappen om de hoek kijken...quote:Op dinsdag 10 mei 2016 00:24 schreef magnetronkoffie het volgende:
Crap, had een hele lange reactie getikt (meerdere posts ook), 1 verkeerde beweging *aaaand it's gone!![]()
*
Deze doe ik wel nog even, want de makkelijkste:
[..]
Andere voordelen zijn o.a.
-Eerlijk, open en direct zijn.
-Sterk rechtvaardigheidsgevoel.
-Ook eerlijker durven zijn ondanks sociale druk.
-Kunnen zeer trouw zijn.
-Minder vatbaar voor groupthink.
-Meer geneigd zich heel erg in 1 of enkele onderwerpen te verdiepen en hebben meer de neiging diep over bepaalde onderwerpen na te denken.
-Meer geneigd zich aan de regels te houden.
-Minder behoefte aan prikkels, dus ook minder nodig om prikkelverzadigd te worden.
-Gevoeliger, ook voor veranderingen en voor details.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |