abonnement Unibet Coolblue
pi_159970264
V&D is zojuist failliet verklaard



quote:
Geschiedenis

V&D, voor 2007 ook bekend als Vroom & Dreesmann, is een Nederlands warenhuis en is eigendom van investeringsmaatschappij Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners). V&D is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft heden ten dage 62 filialen, verspreid over heel Nederland.

Aan het einde van de 19e eeuw waren er twee succesvolle zakenlieden in Amsterdam actief: Willem Vroom en Anton Dreesmann. Beiden hadden manufacturenzaken en waren Rooms-Katholiek. Vroom trouwde in 1883 met een zuster (Francisca Tombrock) van de vrouw (Helena Tombrock) van Dreesmann, wat hen zwagers maakte.

Dreesmann, en later ook Vroom, gebruikte in zijn winkel een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg.

Aanvankelijk werkten Vroom en Dreesmann alleen samen op het gebied van inkopen, maar in 1887 leidde dit tot een verregaande samenwerking en de oprichting van het bedrijf Vroom & Dreesmann. Hun eerste zaak werd geopend aan de Weesperstraat. Vroom hield zich vooral bezig met de financiële zaken en de administratie, terwijl Dreesmann de inkoop en verkoop leidde.

V&D groeide snel en de beide ondernemers woonden al snel met hun families in panden aan de Amsterdamse grachten. Er werden in een hoog tempo nieuwe filialen in het hele land geopend: Rotterdam (1892), Den Haag (1893), Nijmegen (1895), Arnhem (1896), Haarlem (1896) en Utrecht (1898), Venlo (1912).

Aan het begin van de 20e eeuw werden alle filialen stuk voor stuk omgezet in NV's, maar de aandelen bleven in handen van de familie.

De keten maakte deel uit van hetzelfde concern als de Bijenkorf na een fusie tussen de moederbedrijven KBB (Koninklijke Bijenkorf Beheer) en Vendex (V&D) onder de naam Vendex KBB (later Maxeda). V&D werd (inclusief La Place) vervolgens in 2010 verkocht aan de huidige eigenaar: Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners).

Gedeeltes uit http://nl.wikipedia.org/wiki/V%26D
quote:
19 januari

Alle werknemers van V&D moeten salaris inleveren. Het gaat om ''een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent'' die per 1 februari wordt doorgevoerd.
V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam. Dat maakt het warenhuisconcern maandag bekend.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig ''om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt''. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag.

Naast het loonoffer streeft V&D ook naar verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden. De vakbonden en ondernemingsraad zijn over de maatregelen geïnformeerd, aldus een woordvoerster.

Huurcontracten

Het bedrijf kondigt verder aan te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten. Het doel is de huurlasten permanent te verlagen. V&D heeft 63 vestigingen in Nederland.

"Dit alles is nodig om de strategie van V&D te continueren en aan te laten sluiten bij de huidige trends en de marktontwikkelingen", aldus waanemend ceo Don Roach.

V&D leed in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar.

Het concern maakt ook bekend John van der Ent per 1 maart 2015 tot nieuwe ceo te benoemen. Van der Ent was eerder directeur van Etam Groep en werkte ooit als bedrijfsleider bij V&D. Hij volgt Jacob de Jonge op, die in augustus vorig jaar plotseling vertrok. Roach nam hierop tijdelijk het roer over.

Buiten proportie

Martijn den Heijer, beestuurder bij CNV Dienstenbond, noemt de loonmaatregel "buiten proportioneel". Bovendien biedt het volgens hem "geen enkele structurele oplossing voor de problemen waar V&D mee kampt."

Hoewel de vakbondsman begrijpt dat er ingegrepen moet worden bij het warenhuis, zegt hij enorm geschrokken te zijn van de manier waarop. ''Het genoemde percentage is astronomisch en is een ramp voor het personeel, zeker voor de mensen in de lage loonschalen. Bovendien biedt het de werknemers geen enkele zekerheid op behoud van werk", aldus Den Heijer.

http://www.nu.nl/ondernem(...)laris-inleveren.html
quote:
27 januari

Ruim honderd medewerkers van V&D stappen naar de rechter vanwege de salarisverlaging die hen is opgelegd door hun werkgever.
Dat bevestigt FNV-bestuurder Niels Suijker dinsdag na berichtgeving van de Volkskrant.

Volgens FNV-bestuurslid Niels Suijker gaat "een overgrote meerderheid van de leden zeker procederen tegen deze eenzijdige maatregel van V&D".

Dat werd maandagavond duidelijk tijdens verschillende bijeenkomsten die in het land georganiseerd waren voor de medewerkers. Deze week staan ook nog bijeenkomsten op de planning in Utrecht, Deventer, Rotterdam en Weert.

Suijker verwacht dan ook nog meer aanmeldingen. Hij wil vanuit de bond een collectieve procedure gaan regelen. Die zal wel pas opgestart worden als de loonstrookjes van volgende maand op de deurmat liggen. Het loonoffer bij V&D wordt per 1 februari doorgevoerd.

Loonstrookjes

De medewerkers zijn van plan om direct na het ontvangen van de loonstrookjes van februari de gang naar de rechter te maken. De vakbonden De Unie, FNV en CNV, waar de medewerkers bij aangesloten zijn, lieten weten juridische ondersteuning te verlenen. Mogelijk wordt een collectieve zaak aangespannen.

Alle medewerkers van V&D moeten per 1 februari 5,8 procent van hun salaris inleveren. Verder schrapt het bedrijf 50 van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam.

Volgens de warenhuisketen zijn de maatregelen nodig "om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt". Daarvoor moeten kosten structureel omlaag. V&D wil naast het korten van de medewerkers ook dat de huurlasten omlaag gaan.

V&D, eigendom van de investeringsmaatschappij Sun Capital, draait al een paar jaar met verlies. In 2013 liep het nettoverlies op tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend.

http://www.nu.nl/ondernem(...)e-lager-salaris.html
quote:
30 januari

Vastgoedeigenaar IEF Capital neemt juridische stappen tegen warenhuis V&D. Het bedrijf eist dat V&D vier toplocaties ontruimt als er geen huur betaald wordt. Het gaat om panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

De huur wordt door V&D meestal voor de eerste van de maand betaald. Vandaag is de huur niet overgemaakt naar in ieder geval drie eigenaren van samen meer dan vijftien panden. V&D liet eerder al weten niet van zins te zijn de huur de komende maanden over te maken. Het bedrijf staat er slecht voor en vroeg ook werknemers al om een loonoffer.

"Enige oplossing"

IEF Capital heeft de afgelopen week een voorstel gedaan waarbij V&D vierkante meters inlevert in ruil voor huurverlaging. De vastgoedeigenaar laat weten dat de Amerikaanse aandeelhouder van V&D die afspraak niet ziet zitten.

In een verklaring schrijft het bedrijf: "IEF Capital betreurt dit zeer en ziet geen andere oplossing dan in een kort geding ontruiming van haar winkels te vorderen. Het financiële belang is erg groot voor IEF Capital en zij wenst zo snel mogelijk in staat te zijn de panden aan andere partijen te verhuren om de schade voor IEF Capital zoveel mogelijk te beperken."

V&D is teleurgesteld over de stap van IEF Capital.

"Buitenproportionele vraag"

Ook andere eigenaren willen net als IEF Capital komende week juridische stappen ondernemen als betaling uitblijft. De eigenaar van Elizen Vastgoed eist dat V&D zijn verplichtingen nakomt: "Wij hebben ons in ons bijna 50-jarige bestaan nog nooit geconfronteerd gezien met zo'n buitenproportionele vraag."

Komende week komen eigenaren van panden waar V&D in huist bijeen om te praten over hoe ze met de opstelling van het warenhuis kunnen omgaan.

http://nos.nl/artikel/2016351
quote:
Facts & Figures

V&D bestaat sinds 1887 en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Met 63 vestigingen op A-locaties, een webshop, ruim tienduizend medewerkers, een warenhuisbreed assortiment met meer dan 4.000 shop-in-shops en per jaar zo’n 100 miljoen bezoekers is V&D het grootste warenhuis van Nederland.

1887 Oprichting V&D met Vroom & Dreesmann ‘Magazijn de zon’ in Amsterdam
1927 V&D introduceert eerste huis-aan-huis magazine van Nederland
1972 Oprichting Vendex
1987 Oprichting La Place
1999 Fusie met KBB, ontstaan van Vendex KBB
2004 Investeerdersgroep (waaronder KKR, Alpinvest, Permira) nieuwe eigenaar Vendex KBB
2006 Naamswijziging van Vendex KBB naar Maxeda
2007 Start rebranding V&D
2008 Start vd.nl
2010 Nieuwe eigenaar van V&D: Sun European Partners
2011 Start bouw nieuw distributiecentrum te Nieuwegein
2012 125 jaar V&D
2013 Opening 63ste V&D vestiging, V&D Vlaardingen
2014 Start V&D Blog

Aantal vestigingen: 63 en een webshop
Aantal werknemers: 10.000
Aantal distributiecentra: 1
Aantallen bezoekers per jaar: 10 miljoen bezoekers
Aantal A-merken shop-in-shops: meer dan 4.000 merken
Aantal La Place Restaurants, La Place Café’s en La Place Express: ruim 250

http://www.vd.nl/content_page.jsf?page=algemeen_factsfigures_page
pi_159970315
Mensen die normaal bij V&D kochten gaan nu elders kopen, en dat bied weer kansen voor andere ondernemers, zo is het altijd al gegaan.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 16 februari 2016 @ 19:00:01 #3
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159970330
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159970368
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 18:59 schreef hoas het volgende:
Mensen die normaal bij V&D kochten gaan nu elders kopen, en dat bied weer kansen voor andere ondernemers, zo is het altijd al gegaan.
We gaan nu onze kop koffie maar bij HEMA nuttigen. De ene z'n dood is de ander z'n brood.
pi_159970406
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:01 schreef Nia het volgende:

[..]

We gaan nu onze kop koffie maar bij HEMA nuttigen. De ene z'n dood is de ander z'n brood.
En nog duizenden anderen, met andere woorden de Hema moet uitbreiden.
  dinsdag 16 februari 2016 @ 19:03:52 #6
38114 beantherio
4900 op de schaal van Richter
pi_159970414
Triest voor het personeel. Vooral ook voor de mensen die er lang gewerkt hebben. Het beeld wat ik bij V&D altijd had was dat er relatief veel ouder personeel rond liep. Die zullen het wel lastig krijgen met de huidige arbeidsmarkt.
pi_159970553
HEMA mag ook best wel wat doen aan haar restaurant. Het aangebodene is dermate karig dat ik er daarom bijna nooit iets eet.
  dinsdag 16 februari 2016 @ 19:09:40 #8
233102 cherrycoke
Burdened with glorious purpose
pi_159970565
hopen dat hudson bay een deel van de winkels overneemt.
"Been A Long Journey For You, Hasn't It? Lot Of Running, Lot Of Pain. And You, You're A Flea On The Back Of A Dragon In For One Hell Of A Ride, But You Did Manage To Hang On. I Guess That Counts For Something."
pi_159970618
In het pand van Heerlen zou ik graag het volgende willen zien.

Begane grond:
Kleding en naaistoffen, fournituren, brei en handwerk artikelen. Victor 4 art alles voor de (hobby) kinstenaar.
Eerste verdieping:
Overdekte dagelijkse vers aangevulde rommelmarkt en kledingbeurs.
Tweede verdieping:
Didi muziekshop tweede hands LP, CD, DVD en strips plus een grote tweedehands boekenmarkt, en een apart gedeelte voor Global Jazz special CD imports
Derde verdieping:
Poulissen Audio Video Center voor een uitgebreide assortiment Hi End geluid en muziek apparatuur met een aparte afdeling voor het betere gebruikte HiFi apparatuur
Vierde verdieping: (tevens de kleinste oppervlakte)
Daar zit nu La-Place, deze kan blijven en worden uitgebreid met een winkel voor biologische levensmiddelen en supplementen.

Kijk zo zou ik het leegstaande V&D pand in Heerlen willen zien! :Y
Kappers knippen met metaal in je haar en halen zo het goud van je hoofd.
pi_159970662
Ze hebben het wel, tot aan het einde toe , spannend gehouden. Zeker voor het personeel.
Locht er zelden wat. Gebruikte de Ven D eigenlijk alleen om even naar een schoon toillet te kunnen als ik aan het winkelen was maar dat is ook minstens 19 jaar geleden.
BARUJ SHEM KEVOD MALJUTO LE´OLAM VA´ED
pi_159970680
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:03 schreef beantherio het volgende:
Triest voor het personeel. Vooral ook voor de mensen die er lang gewerkt hebben. Het beeld wat ik bij V&D altijd had was dat er relatief veel ouder personeel rond liep. Die zullen het wel lastig krijgen met de huidige arbeidsmarkt.
8000 banen?

Er zijn echt geen 8000 vacatures voor warenhuizen, kledingzaken en dat soort idd.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_159970696
quote:
Moet dat vogeltje geen gier zijn?
"Bijna niemand durft de islam te bekritiseren en te bespotten zoals dat met het christendom werd en wordt gedaan, terwijl daar gezien het totalitaire en onderdrukkende karakter van de islam toch alle reden toe is." ~ H.Heeresma
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 16 februari 2016 @ 19:15:45 #13
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159970722
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:11 schreef -Hakuna- het volgende:
In het pand van Heerlen zou ik graag het volgende willen zien.

Begane grond:
Kleding en naaistoffen, fournituren, brei en handwerk artikelen. Victor 4 art alles voor de (hobby) kinstenaar.
Eerste verdieping:
Overdekte dagelijkse vers aangevulde rommelmarkt en kledingbeurs.
Tweede verdieping:
Didi muziekshop tweede hands LP, CD, DVD en strips plus een grote tweedehands boekenmarkt, en een apart gedeelte voor Global Jazz special CD imports
Derde verdieping:
Poulissen Audio Video Center voor een uitgebreide assortiment Hi End geluid en muziek apparatuur met een aparte afdeling voor het betere gebruikte HiFi apparatuur
Vierde verdieping: (tevens de kleinste oppervlakte)
Daar zit nu La-Place, deze kan blijven en worden uitgebreid met een winkel voor biologische levensmiddelen en supplementen.

Kijk zo zou ik het leegstaande V&D pand in Heerlen willen zien! :Y
Heerlen is al in gesprek met INNO toch?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159970732
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:11 schreef -Hakuna- het volgende:
In het pand van Heerlen zou ik graag het volgende willen zien.

Begane grond:
Kleding en naaistoffen, fournituren, brei en handwerk artikelen. Victor 4 art alles voor de (hobby) kinstenaar.
Eerste verdieping:
Overdekte dagelijkse vers aangevulde rommelmarkt en kledingbeurs.
Tweede verdieping:
Didi muziekshop tweede hands LP, CD, DVD en strips plus een grote tweedehands boekenmarkt, en een apart gedeelte voor Global Jazz special CD imports
Derde verdieping:
Poulissen Audio Video Center voor een uitgebreide assortiment Hi End geluid en muziek apparatuur met een aparte afdeling voor het betere gebruikte HiFi apparatuur
Vierde verdieping: (tevens de kleinste oppervlakte)
Daar zit nu La-Place, deze kan blijven en worden uitgebreid met een winkel voor biologische levensmiddelen en supplementen.

Kijk zo zou ik het leegstaande V&D pand in Heerlen willen zien! :Y
Mag ik ook wat van dat spul?
  † In Memoriam † dinsdag 16 februari 2016 @ 19:18:22 #15
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_159970812
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 17:31 schreef W00fer het volgende:

[..]

Helaas wel. Mensen zien niet in dat een Brabantia vuilnisemmer 10x zo hoge kwaliteit is dan dat stuk prullaria van de action. Maarja, kwaliteit wordt niet meer gewaardeerd tegenwoordig.
Mwoa, ik heb hier al bijna 10 jaar een toiletrolhouder voor 2 euro hangen.
Een Tiger of Brabantia voor ¤ 24,95 hoeft voor mij niet.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_159970917
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:13 schreef Ticootje het volgende:

[..]

8000 banen?

Er zijn echt geen 8000 vacatures voor warenhuizen, kledingzaken en dat soort idd.
Zie het eens anders, kan het huidige winkelaanbod 10 miljoen extra klanten handelen zonder extra personeel aan te nemen?
pi_159971047
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:21 schreef hoas het volgende:

[..]

Zie het eens anders, kan het huidige winkelaanbod 10 miljoen extra klanten handelen zonder extra personeel aan te nemen?
Zal ook maar tijdelijk zijn, als in de meeste panden een nieuw warenhuis komt
  dinsdag 16 februari 2016 @ 19:27:22 #18
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_159971064
Niets is voor altijd, maar triest is het natuurlijk wel. Een trots familiebedrijf, van binnenuit kapotgevroten door de tumor van het roofkapitalisme.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_159971109
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:21 schreef hoas het volgende:

[..]

Zie het eens anders, kan het huidige winkelaanbod 10 miljoen extra klanten handelen zonder extra personeel aan te nemen?
Ja dat denk ik wel. Ondertussen gaan we nog steeds meer en meer online shoppen.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_159971145
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:11 schreef -Hakuna- het volgende:
In het pand van Heerlen zou ik graag het volgende willen zien.

Begane grond:
Kleding en naaistoffen, fournituren, brei en handwerk artikelen. Victor 4 art alles voor de (hobby) kinstenaar.
Eerste verdieping:
Overdekte dagelijkse vers aangevulde rommelmarkt en kledingbeurs.
Tweede verdieping:
Didi muziekshop tweede hands LP, CD, DVD en strips plus een grote tweedehands boekenmarkt, en een apart gedeelte voor Global Jazz special CD imports
Derde verdieping:
Poulissen Audio Video Center voor een uitgebreide assortiment Hi End geluid en muziek apparatuur met een aparte afdeling voor het betere gebruikte HiFi apparatuur
Vierde verdieping: (tevens de kleinste oppervlakte)
Daar zit nu La-Place, deze kan blijven en worden uitgebreid met een winkel voor biologische levensmiddelen en supplementen.

Kijk zo zou ik het leegstaande V&D pand in Heerlen willen zien! :Y
door de rommelmarkt naar je highend audio. Kansloos
pi_159971159
Het gemis aan de La Place in Groningen zal groot zijn. Honderden eten konden daar zitten, en het zat er op zaterdag dan ook stampvol. Waar moeten die mensen nu eten en drinken? In de stad Groningen kan ik zo geen alternatief bedenken van diezelfde kwaliteit en omvang. Bij HEMA zit het al gauw vol, of ze moeten daar tijdelijk hun restaurant gaan vergroten om de extra stroom aan klanten op te vangen. Of de verstandelijk gehandicapten van Stichting NOVO moeten in de lege panden in de binnenstad lunchrooms/restaurants beginnen.
pi_159971169
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:21 schreef hoas het volgende:

[..]

Zie het eens anders, kan het huidige winkelaanbod 10 miljoen extra klanten handelen zonder extra personeel aan te nemen?
Diezelfde potentiële klanten lopen nog steeds door andere winkels, net als toen V&D wel nog bestond.
pi_159971187
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:29 schreef Nia het volgende:
Het gemis aan de La Place in Groningen zal groot zijn. Honderden eten konden daar zitten, en het zat er op zaterdag dan ook stampvol. Waar moeten die mensen nu eten en drinken? In de stad Groningen kan ik zo geen alternatief bedenken van diezelfde kwaliteit en omvang. Bij HEMA zit het al gauw vol, of ze moeten daar tijdelijk hun restaurant gaan vergroten om de extra stroom aan klanten op te vangen. Of de verstandelijk gehandicapten van Stichting NOVO moeten in de lege panden in de binnenstad lunchrooms/restaurants beginnen.
Er zit een mooie Bakker Bart met vernieuwde formule op de Grote Markt.
  dinsdag 16 februari 2016 @ 19:32:44 #24
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_159971271
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:15 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Heerlen is al in gesprek met INNO toch?
Inno = Hudson Bay.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  dinsdag 16 februari 2016 @ 19:33:08 #25
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_159971290
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2016 19:29 schreef Nia het volgende:
Het gemis aan de La Place in Groningen zal groot zijn. Honderden eten konden daar zitten, en het zat er op zaterdag dan ook stampvol. Waar moeten die mensen nu eten en drinken? In de stad Groningen kan ik zo geen alternatief bedenken van diezelfde kwaliteit en omvang. Bij HEMA zit het al gauw vol, of ze moeten daar tijdelijk hun restaurant gaan vergroten om de extra stroom aan klanten op te vangen. Of de verstandelijk gehandicapten van Stichting NOVO moeten in de lege panden in de binnenstad lunchrooms/restaurants beginnen.
Thuis een tosti maken.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')