bron: officiële websitequote:David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with cancer. While many of you will share in this loss, we ask that you respect the family's privacy during their time of grief.
bron: NOSquote:De Britse zanger, muzieklegende en acteur David Bowie (69) is overleden. Op zijn officiële website staat het bericht dat hij na een strijd van 18 maanden tegen kanker is overleden in het bijzijn van zijn familie.
Zijn officiële Twitter-account meldt: "David Bowie is vandaag vredig overleden, omringd door zijn familie, na een moedige strijd tegen kanker van 18 maanden. Hoewel veel van jullie dit verlies zullen delen, vragen wij de privacy van de familie gedurende de periode van rouw te respecteren".
Zijn zoon Duncan Jones zegt op Twitter. "Erg verdrietig, maar het is waar. Ik ben voorlopig offline."
Zijn dood komt onverwacht. Bowie had niet bekendgemaakt dat hij ernstig ziek was.
Nieuwe cd
Vorig week verscheen zijn nieuwste cd Blackstar, op zijn 69ste verjaardag. In het Groninger Museum is op dit moment een grote expositie over zijn carrière en zijn werk.
Vorige maand ging in New York zijn muziektheatervoorstelling Lazarus in première, geregisseerd door de Belg Ivo van Hove.
Buitenaards
Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, werd op 8 januari 1947 geboren in Londen. Zijn eerste hit was het nummer Space Oddity over een astronaut die een ruimtewandeling maakt en losraakt van zijn ruimteschip.
Daarna wist hij steeds weer nieuwe hits te scoren, met steeds weer een andere muziek- en kledingstijl.
Thomas Dolby? Prince? Ralf Hütter? Madonna?quote:Op zaterdag 16 januari 2016 15:59 schreef OostenrijkseSchilder het volgende:
Over Bowie zijn leven en dood is al zoveel gesproken, geschreven en gedacht dat ik weinig origineels meer toe kan voegen. Anders dan dat Bowie bij mij altijd een gevoel heeft opgeroepen van extreem contrast.
Allereerst beschouw hem ik hem samen met Frank Zappa en David Sylvian als een van de weinige echte kunstenaars in de populaire muziek. In Bowie zijn oeuvre lijkt het telkens alsof ik iets per luisterbeurt iets nieuws weet te ontdekken. Zijn werk bevat een rijkdom die maar weinigen kunnen evenaren. Ja, die twee die ik eerder opnoemde.
Je begrijpt dat het mijn mening was?quote:Op zaterdag 16 januari 2016 16:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Thomas Dolby? Prince? Ralf Hütter? Madonna?
quote:Op zaterdag 16 januari 2016 14:39 schreef Bosbeetle het volgende:
Speciaal voor riazop de statistieken dit is deel 2 en deel 1 had 8441 kijks.
Aan de ene kant vind ik je opmerking grappig. Aan de andere kant denk ik: vervuil een topic over één van de grootste artiesten van de afgelopen 50 jaar niet met het noemen van de naam van een user voor wie kwaliteit gelijk staat aan kliks... (en lok hem hier ook vooral niet naartoe).quote:Op zaterdag 16 januari 2016 14:39 schreef Bosbeetle het volgende:
Speciaal voor riazop de statistieken dit is deel 2 en deel 1 had 8441 kijks.
Daar staat gewoon 'B O W I E'.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 17:29 schreef Elfletterig het volgende:
Wat ik trouwens nog wilde vragen: hebben die gedeeltelijke sterren op de hoes van Blackstar een bepaalde betekenis?
[ afbeelding ]
Ik doel dus op die zes kleine sterren (of althans: gedeelten daarvan) onderaan.
Thomas Dolby werkte samen met Bowie aan zijn albums in de Berlijnse periode, de meest creative van Bowie.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 16:08 schreef OostenrijkseSchilder het volgende:
[..]
Je begrijpt dat het mijn mening was?
Dolby ken ik in het geheel niet. Prince acht ik niet van hetzelfde niveau en zeker niet zo consistent goed (de man heeft ook erg veel rommel gemaakt). Kraftwerk vind ik goed maar heeft mij nooit echt weten te boeien. Madonna heeft m.i. alles afgekeken van David Bowie.
Erm, toevallig ook een bron daarvoor? Verwar je hem niet met Brian Eno?quote:Op zaterdag 16 januari 2016 18:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Thomas Dolby werkte samen met Bowie aan zijn albums in de Berlijnse periode, de meest creative van Bowie.
Damn, zo zie je maar weer hoe betrouwbaar geheugen isquote:Op zaterdag 16 januari 2016 18:47 schreef Grobbel het volgende:
[..]
Erm, toevallig ook een bron daarvoor? Verwar je hem niet met Brian Eno?
.
Was Conny Plank er eigenlijk ook bij betrokken?quote:Op zaterdag 16 januari 2016 18:50 schreef cafca het volgende:
De Berlijn periode, en vooral Low, is heel erg een Eno-dingetje inderdaad
Low is de beste uit de berlijn trilogie. Dat heeft daarna altijd nog na gedendert op alle andere platen.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 18:50 schreef cafca het volgende:
De Berlijn periode, en vooral Low, is heel erg een Eno-dingetje inderdaad
Een geweldig nummer (en een hit) uit 1984: Thomas Dolby - I Scare Myself.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 16:08 schreef OostenrijkseSchilder het volgende:
[..]
Dolby ken ik in het geheel niet. [...]
Alleen als invloedquote:Op zaterdag 16 januari 2016 20:02 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Was Conny Plank er eigenlijk ook bij betrokken?
quote:Liever had ik nooit iets begrepen van David Bowie.
Column van Nico Dijkshoorn:
Het is 1973 en ik zit op mijn bed. Mijn moeder maakt buitenlandse macaroni en ik luister naar The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars van David Bowie. Ik mompel de zinnen mee, zoals ik ze al een half jaar mee mompel. 'I'm an alligator, I'm a mama-papa coming for you. I'm the space invader, I'll be a rock'n rollin' bitch for you.' Niet veel later - ik sta inmiddels midden in mijn kamertje: 'Freak out in a moonage daydream, oh yeah.'
Ik meende wat ik meezong, maar ik snapte er geen moer van. Nog steeds niet. Ik heb de plaat een uurtje geleden opgezet en nog steeds begrijp ik niets of bijna niets van wat Bowie zingt. Alleen de zin 'Cried so much his face was wet, then I knew he was not lying' herken ik. Je ziet iemand huilen en dan geloof je hem of haar. Pas toen ik huilde, begrepen mijn kinderen dat ik echt wilde scheiden.
Maar we hadden het over Bowie. Op 14 mei 1976, een paar uur voordat ik 16 word, sta ik met een door mijn moeder gemaakt rood glimmend shirt in de Ahoy in Rotterdam. Ik kijk naar een film van Luis Buñuel, daarna gaat het licht uit en dendert de Station to Station-trein langzaam de zaal binnen. David Bowie komt op. Fel licht. Wit hoofd. Daarna zingt hij: 'The return of the thin white duke, throwing darts in lovers' eyes.'
Geweldige zin, veel meegezongen maar ik begrijp er nog steeds niets van. En ik wil het niet begrijpen. Zo ben ik een leven lang naar Bowie blijven luisteren, zelfs in de jaren negentig. Hoes in mijn hand, op de rand van mijn bed en zinnen meezingen die ooit door hem snel op een papiertje waren gerommeld.
Die Bowie ben ik vlak na zijn dood kwijtgeraakt. Door de twee laatste video's en de rondreizende tentoonstelling met Bowieparafernalia. Tot mijn grote schrik blijkt David Bowie al zijn kleding te hebben bewaard en gearchiveerd. Tijdens zijn leven heeft hij het goed gevonden dat de linkerschoen die hij droeg tijdens een etentje met Lou Reed onder gecontroleerde klimaatomstandigheden werd opgeslagen.
Bowie heeft alles laten bewaren. Voor ons. Zodat we naar hem kunnen kijken. Mijn Bowie, die altijd koos voor het ongewisse, wilde dat er mensen in Groningen zwijgend naar zijn oude jasje gingen staan kijken. David Bowie heeft al zijn ooglapjes in plastic laten sealen.
Voor mij is dat een klap. David Bowie bewaarde, toen ik 13 jaar oud was, zijn haarverf, om die later aan ons te tonen. Dat is zo... dat is zo vreselijk... Gordon. En dan de video's. David, ingepakt in verband, trillend in een bed. Als een eenzame kaars. Een doodshoofd in een ruimtehelm. Zeggen dat je een vogeltje bent en het treurigste beeld: in je laatste video, helemaal aan het eind, verdwijnen in een kast, omdat je weet dat je doodgaat. Niveautje Nederlandse speelfilm.
Ik ben erg in de war. Ik had van Bowie een totaal onbegrijpelijk afscheid verwacht. Een mysterie. De waarheid is dat hij aan het eind van zijn leven, op de valreep, is veranderd in Danny de Munk. Gisteren belde mijn zoon mij op en zong met een hoog stemmetje: 'Stands a solitary candle, ooeehoeee.' Ik moest lachen.
Tjeemig wat een onwetende kneus is die Dijkshoorn toch.quote:Op woensdag 24 februari 2016 02:05 schreef Psijic het volgende:
Zag het net via twitter voorbij komen...
Mijn reactie op Dijkshoorn:
[ afbeelding ]
![]()
Indirect. Het liedje Heroes was geinspireerd door het nummer 'Hero' van de krautrockband Neu, die door Plank was geproduceerd. Op de Berlijn-trilogie was het werk van Plank verder alleen een inspiratiebron.quote:Op zaterdag 16 januari 2016 20:02 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Was Conny Plank er eigenlijk ook bij betrokken?
Mensen die een PH van 1 hebben en dan dijkshoorn willen afzeiken over een opiniestukje.quote:Op woensdag 24 februari 2016 02:20 schreef Smacked_Actor het volgende:
[..]
Tjeemig wat een onwetende kneus is die Dijkshoorn toch.
Thanx.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 12:45 schreef VEM2012 het volgende:
Vanavond op BBC 2 een docu over de laatste 5 jaar van David Bowie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |