quote:
Op donderdag 24 september 2015 14:37 schreef klaarover het volgende:[..]
Wacht even. Mijn bullshit-detector gaat af.
Versheid is helemaal geen vitamine.
Het hele idee van blik en diepvriesvoedsel is juist dat't megavers wordt geconserveerd.
Zodat je de smaak volop hebt (want vers) en ook de volledige voedingswaarde (want in het procede gaat niets daarvan verloren).
Moet je eens proberen: doperwtjes.
Vers 10 euro per kilo, slechts enkele weken in het jaar verkrijgbaar, je dopt je scheel, en waarschijnlijk toch niet zo vers want melig en slap.
Dan diepvries. Spotgoedkoop, gemakkelijk en echt lekker.
Geen verschil in voedingswaarde tussen beide soorten.
Goede post, maar ik wil toch nog wat kanttekeningen plaatsen:
1. Invriezen is vaak inderdaad daadwerkelijk voedzamer omdat de groenten op het beste moment geoogst wordt, zeer snel ingevroren na slechts kort blancheren wordt en in de vriezer wordt eigenlijk alles letterlijk vastgevroren, ook de vitaminen. Tijdens de reis van het land naar supermarkt gaat er een hoop verloren aan vitamines.
2. Inblikken verandert de voedingswaarde lichtjes vanwege de hoge temperatuur bij retorderen. Alsnog blijft vrijwel alle voedingswaarde behouden.
3. Waar we nog weinig over weten zijn enzymen. In hoeverre enzymen uit planten (die we dus rauw eten) gezond zijn. Zelfde geldt voor sommige andere fytonutrienten (anti-oxidanten en kleurstoffen enzo) waarvan we niet weten of het een functie heeft in ons lichaam. Die enzymen gaan vaak kapot bij hittebehandeling, inblikken is dus wel slecht hiervoor, want is veel heftiger dan gewoon koken. Rauw eten is hierbij natuurlijk wel handig, voor sommige fytonutrienten geldt het tegenovergesteld, lycopeen uit tomaten komt pas goed vrij bij koken, bliktomaten FTW!
4. Micro-organismen. Inmiddels is bekend dat er meer bacterien in onze damren leven dan we cellen hebben en dat ze ons immuunsysteem instellen, sterke invloed hebben op overgewicht etc. Bij inblikken overleeft vrijwel niets, bij blancheren en koken overleven sporen van sporenvormers. Dat kan zekerinvloed hebben op gezondheid. Wederom: niets bewezen.
Overigens geldt dan dus vooral voor de diepvries: prima, overigens ook betreft smaak. SOms is wel de textuur wat anders, want ijskristallen prikken cellen kapot.
Eigenlijk ben ik het wel met je eens trouwens. En diepvriesdoperwtjes en tuinbonen zijn honderd keer beter dan uit een pot en meestal ook dan vers doppen terwijl het eigenlijk al te oud is.