FOK!forum / Culinesse à gogo / Zoetekauwen verzamelen! Snoep-zelfmaaktopic!
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 14:41
Welkom! We hebben hier op CUL natuurlijk al een algemeen baktopic, waar iedereen z'n koekjes, cakes en taarten kwijt kan. Maar zoetekauwen hebben natuurlijk niet genoeg aan baksels alleen: ook snoep is niet te versmaden! :9

Toch is snoep maken iets waar je maar weinig culi's over hoort. Is het vanwege de gozondheidsmanie die door foodieland waart? Is het omdat mensen krijsend weghollen zodra ze een recept zien waar een suikerthermometer voor nodig is? Of als ingrediënten tot op de gram afgewogen moeten worden?

Zonde! Zelf snoep maken is namelijk harstikke leuk om te doen! En vaak is het echt alleen een kwestie van netjes de stappen volgen en dan heb je een tamelijk betrouwbaar resultaat. :Y

Afgelopen weekend knutselde ik zelf voor het eerst marshmallows in elkaar, en daardoor dacht ik aan het maken van een topic.. Dit zijn ze:

117fe6d.jpg

Volgende keer wil ik ze wat hoger maken, maar ze smaken super en hebben een verrukkelijke textuur. Zelf proberen? Best een eitje! :)

Je neemt:
17 gram gelatineblaadjes
200 gram suiker
100 gram glucosestroop of maïssiroop (corn syrup, te koop bij de toko)
4 eiwitten van grote eieren (ongeveer 110 gram)
snufje zout
2 theelepels vanille-extract
150 gram maïzena + 150 gram poedersuiker, gemengd

Verder nodig: bakplaat, grote brandschone kom, mixer, thermometer, kleine steelpan, zeef

Bereiding:

SPOILER
1. Week de gelatineblaadjes voor in een bak met koud water

2. Stop de suiker en stroop in een steelpannetje, plus de 75 ml water. Zet het pannetje op een middelhoog vuur en zet de suikerthermometer erin.

3. Klop de eiwitten met een snuf zout in de grote schone kom op met de mixer (of gebruik hier een standmixer voor) tot je het eiwit in zachte pieken omhoog kunt trekken.

4. Als de suikersiroop tot 118ºC verwarmd is giet je dit bij het eiwitmengsel terwijl je op hoge snelheid blijft kloppen. Even uitkijken dat je de hete suiker niet op de ronddraaiende delen van de mixer giet. :)

5. Knijp de gelatineblaadjes uit en gooi ze in het nog warme steelpannetje, samen met twee eetlepels water óf twee eetlepels siroop, likeur of andere smaakmakers (ik gebruikte hier Blue Curaçao). Roer even door in het pannetje tot de gelatine helemaal is opgelost en giet het vervolgens bij de eiwitten in de grote kom.

6: Nu klop je de eiwitten volledig stijf en mix dan door tot het marshmallow-mengsel helemaal is afgekoeld. Dit duurt een minuut of vijf.

7. Zeef de helft van het maïzena/poedersuiker-mengsel vervolgens in een dikke laag op een grote bakplaat.

8. Spatel het marshmallow-mengsel in een min of meer gladde laag van 1,5 tot 3 cm hoog op de bakplaat.

9. Laat dit een nachtje opdrogen als je er 's avonds aan bent begonnen, of de hele dag als je er 's morgens aan bent begonnen. Laat in elk geval tond de tien uur drogen.

10. Strooi tot slot wat van het maïzena/poedersuiker-mengsel over de bovenkant. Snijd of knip dan de marshmallow in blokjes (pizza-rollertje is erg handig) en gooi de blokjes in een kom met het resterende maïzena/poedersuiker-mengsel. Even goed omscheppen zodat alle blokken goed bedekt zijn.

11: Marshmallows (eventueel in delen) in een zeef gooien en goed schudden om het teveel aan poedersuiker/maïzena eraf te krijgen.

Klaaaaaaar! Bij luchtdicht verpakken blijven ze minstens een week goed. :9
Verder maak ik wel eens pepermuntkussentjes:
B9Jq-AyIYAAO0q5.jpg
En daar gebruik ik dan dit recept voor: http://www.barefeetinthek(...)te-mints-recipe.html

Enneh, Japanse mochi:
BU2Dsh_CEAMjpHn.jpg
Naar dit recept: http://userealbutter.com/2012/05/29/passion-fruit-mochi-recipe/

En ik hou ontzettend van fudge en karamel maken, maar daarvoor heb ik echt teveel recepten om op te noemen! :)

Nougat heb ik één keer geprobeerd, maar dat mislukte verschrikkelijk, want mijn elektrische handmixer ging er subiet kapot van. :') Voor specifieke nougatbehoeften hebben we trouwens een fraai apart topic:
CUL / Nougat maken

Maar goed! Nu jullie!

Maken jullie wel eens snoep? Willen jullie daar iets over delen?
Favoriete recepten ervoor?
Of is er een bepaald soort snoep dat je wel eens zelf zou willen maken maar heb je geen idee hoe?

Knal het er maar in! :)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 19-08-2015 15:11:48 ]
Taartjewoensdag 19 augustus 2015 @ 14:45
Leuk, ik lees mee!

Zelf nog geen snoep gemaakt, maar wel geïnspireerd door de serie Sweets Made Simple van de BBC. Moet me er misschien toch maar eens aan wagen :)
_Newman_woensdag 19 augustus 2015 @ 14:47
kan je ook zelf drop maken met echte arabische gom of heb je daar professionele spullen voor nodig?
pl4kkiewoensdag 19 augustus 2015 @ 14:47
Ik maak weleens zelf cornflakes/rozijnen rotjes. Niet heel spectaculair maar wel errug lekker :9~
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 14:48
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 14:45 schreef Taartje het volgende:
Leuk, ik lees mee!

Zelf nog geen snoep gemaakt, maar wel geïnspireerd door de serie Sweets Made Simple van de BBC. Moet me er misschien toch maar eens aan wagen :)
Hela, die serie ken ik niet eens. Thanks! :D Eens zien of ik 'm ergens kan opsnorren..

Edit: kijk aan! De recepten staan er in elk geval op de BBC-site: http://www.bbc.co.uk/food/programmes/b04d9lns
Zit veel leuks bij O+ Als ik er iets van gemaakt heb laat ik het weten!


quote:
1s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 14:47 schreef pl4kkie het volgende:
cornflakes/rozijnen rotjes.
Ik vermoed dat je rotsjes bedoelt..

..zo niet, ik ben geïntrigeerd! :D
pl4kkiewoensdag 19 augustus 2015 @ 14:51
Rotsjes bedoelde ik ja :+
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 14:51
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 14:47 schreef _Newman_ het volgende:
kan je ook zelf drop maken met echte arabische gom of heb je daar professionele spullen voor nodig?
Nee, dat is te doen. Heb mezelf er alleen nog nooit aan gewaagd, al heb ik in mijn voorraadkast een pot arabische gom klaarstaan. Wellicht leuk om er eens een weekend aan te wijden. Ik hou je middels dit topic op de hoogte! :Y
Tinkepinkwoensdag 19 augustus 2015 @ 14:54
Ik heb weleens vegetarische fruitgum/gummibär gemaakt met agaragar, vruchtensap en suiker en overgoten met chocolade.
Was best lekker, maar niet perse voor herhaling vatbaar.
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 14:54 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb weleens vegetarische fruitgum/gummibär gemaakt met agaragar, vruchtensap en suiker en overgoten met chocolade.
Was best lekker, maar niet perse voor herhaling vatbaar.
Ah, leuk en jammer! Wat was er dan niet zo geslaagd aan?

Ik heb zelf één keer iets fruitig gummi-achtigs gemaakt, en dat waren citroenpartjes, gevuld met een stevige gummi/jelly van Absolut Citron (wodka dus) en gelatine. Dit waren ze:

A_YXDOWCAAArE1M.jpg

Recept, dit maar dan dus met citroenwodka in plaats van wodka en citroensap:
http://www.abeautifulmess.com/2014/05/lemon-drop-shots.html

*hips* Nog nooit eerder zo dronken geworden van snoep! :')
Tinkepinkwoensdag 19 augustus 2015 @ 15:31
Agar agar stijft niet mooi op. De fruitgummi's waren glibberig.
PM-girlwoensdag 19 augustus 2015 @ 15:35
Ik heb het boek Atelier Confiserie gekregen onlangs, maar heb nog niets gemaakt.
Ben het wel van plan!

[ Bericht 16% gewijzigd door PM-girl op 19-08-2015 16:50:23 ]
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 15:38
quote:
1s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 15:35 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb het boek Atelier Confisserie gekregen onlangs, maar heb nog niets gemaakt.
Ben het wel van plan!
Klinkt goed! Bevalt het boek een beetje, als je het zo bekijkt? Enneh, hoeveel recepten staan er ongeveer in? Wil 'm wellicht ook wel hebben :)
#ANONIEMwoensdag 19 augustus 2015 @ 15:42
Ik wil wel een keer zuurtjes maken!
Dragonberrywoensdag 19 augustus 2015 @ 15:53
Ik maak weleens fudge met gecondenseerde melk. Best lekker, maar het blijft erg plakkerig. Ik zou het graag wat steviger maken zoals de echt blokken Engelse fudge.
Nu heb ik net eindelijk een suikerthermometer gekocht, dus kan ik eens een andere methode uitproberen.
_Newman_woensdag 19 augustus 2015 @ 16:11
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 14:41 schreef minilot het volgende:

Toch is snoep maken iets waar je maar weinig culi's over hoort. Is het vanwege de gozondheidsmanie die door foodieland waart? Is het omdat mensen krijsend weghollen zodra ze een recept zien waar een suikerthermometer voor nodig is? Of als ingrediënten tot op de gram afgewogen moeten worden?

Zonde! Zelf snoep maken is namelijk harstikke leuk om te doen! En vaak is het echt alleen een kwestie van netjes de stappen volgen en dan heb je een tamelijk betrouwbaar resultaat. :Y

Mensen rennen niet weg voor de suikerthermometer hoor. Het is gewoon deels dat het veel werk is en deels gewoon omdat te veel suiker niet zo gezond is voor je.

Ik vind het allemaal heel erg lekker vooral dan dropjes met arabische gom. In geen land ter wereld weten ze zo goed dropjes te maken als in Nederland. De gewone schepdrop bij het kruitvat is al van behoorlijk niveau of de autodrop maar de echte goede drop met arabische gom die je bij de betere kruidenwinkels kan kopen is helemaal hemels.

Maar toch probeer ik het niet te kopen want ik wordt er dik van, want ik eet meestal de hele zak leeg. In Principe is suiker niet slecht voor je want het zijn gewoon koolhydraten. Maar teveel koolhydraten is niet goed voor je. Maar ik vind het als experiment wel leuk om eens echte drop te maken met arabische gom. Bij de kruidenwinkel zijn ze heel lekker.

Soms hebben ze bij de DA drogist hier in het dorp ook echt lekkere gemengde drop in een zak, nog niet zo lekker als echte arabische gom drop maar zeker wel beter dan het kruidvat.

[ Bericht 43% gewijzigd door minilot op 19-08-2015 16:40:27 ]
Rorsachwoensdag 19 augustus 2015 @ 16:33
Heerlijk en leuk, zelf snoep maken. Het enige wat me tegenhoudt om hiervoor continue in de keuken te staan, is het feit dat ik het grotendeels zelf op zou moeten eten.
PM-girlwoensdag 19 augustus 2015 @ 16:52
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 15:38 schreef minilot het volgende:

[..]

Klinkt goed! Bevalt het boek een beetje, als je het zo bekijkt? Enneh, hoeveel recepten staan er ongeveer in? Wil 'm wellicht ook wel hebben :)
Het is een geweldig boek om alleen al te lezen! Ruim zestig recepten (daarna ben ik gestopt met tellen) en dat is exclusief de ruim 20 chocoladerecepten. :)

Veel uitleg, ook voor beginners like me.
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 16:53
quote:
1s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 16:52 schreef PM-girl het volgende:

[..]

Het is een geweldig boek om alleen al te lezen! Ruim zestig recepten (daarna ben ik gestopt met tellen) en dat is exclusief de ruim 20 chocoladerecepten. :)

Veel uitleg, ook voor beginners like me.
Besteld! :D Dank voor de tip.
Thezappawoensdag 19 augustus 2015 @ 16:59
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 15:07 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, leuk en jammer! Wat was er dan niet zo geslaagd aan?

Ik heb zelf één keer iets fruitig gummi-achtigs gemaakt, en dat waren citroenpartjes, gevuld met een stevige gummi/jelly van Absolut Citron (wodka dus) en gelatine. Dit waren ze:

[ afbeelding ]

Recept, dit maar dan dus met citroenwodka in plaats van wodka en citroensap:
http://www.abeautifulmess.com/2014/05/lemon-drop-shots.html

*hips* Nog nooit eerder zo dronken geworden van snoep! :')
wel grappig die gewoon met feestje beetje door het huis heen te leggen hehe
PM-girlwoensdag 19 augustus 2015 @ 17:04
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 16:53 schreef minilot het volgende:

[..]

Besteld! :D Dank voor de tip.
:D
Pietverdrietwoensdag 19 augustus 2015 @ 17:08
Over Nougat
CUL / Nougat maken
vorig jaar nog een paar keer Fudge gemaakt, zal het recept even zoeken
minilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 17:20
quote:
Staat al in de OP genoemd. :Y
Pietverdrietwoensdag 19 augustus 2015 @ 17:25
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 17:20 schreef minilot het volgende:

[..]

Staat al in de OP genoemd. :Y
Dan hoef ik slechts nog de beproefde Fudge recepten te posten, en nog mijn belofte in te lossen dat ik nog eens drop zou gaan maken.
miss_slywoensdag 19 augustus 2015 @ 17:38
Ik heb afgelopen kerst de basis marshmallows uit Comfort Food van Jamie Oliver gemaakt voor over de merinque. Ik vond het erg leuk, maar eigenlijk nog niet aan de herhaling begonnen. Toch eens doen binnenkort. Fudge en karamel zou ik ook wel eens willen maken.

En nougat, dat topic ga ik bekijken. Vroeger mijn favoriet op de kermis, zo'n nougat ruit in mooie kleurtjes folie O+
_Newman_woensdag 19 augustus 2015 @ 18:09
Ik heb zelf wel een karamel gemaakt. Het was voor een toetje en ik had dat nog nooit gemaakt.
Het is gewoon water met suiker en dan koken. Het wordt alleen vrijwel meteen wel keihard wat ik niet wist. Ik las ergens dat je dan boter erdoor moet doen als je het zachter wil. Eigenlijk dus heel simpel om zelf te maken. Ik had het toen geloof ik gemaakt om om fruit met karamel saus als toetje te maken geloof ik.

Ik heb het maar een keer gedaan volgens mij maar het was wel lekker, maar ik durf mezelf nou niet meteen een expert te noemen maar fudge dat zou ik denk wel kunnen met de juiste ingredienten.

Ik wil het nog wel een keer doen voor een verjaardag ofzo iets, maar dan ga ikme wat beter verdiepen in het recept. Ook wel leuk om gewoon zelf snoepjes te maken en dan uit te delen ofzo.
sirdanilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 19:48
Het enige snoep dat ik maak zijn de traditionele Zeeuwse babbelaars, want ik ben dan ook Zeeuws.

Recepten genoeg op internet te vinden, maar het is toch niet het makkelijkste om te maken.
miss_slywoensdag 19 augustus 2015 @ 19:50
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 19:48 schreef sirdanilot het volgende:
Het enige snoep dat ik maak zijn de traditionele Zeeuwse babbelaars, want ik ben dan ook Zeeuws.

Recepten genoeg op internet te vinden, maar het is toch niet het makkelijkste om te maken.
Zijn dat die boterbabbelaars?
sirdanilotwoensdag 19 augustus 2015 @ 19:50
quote:
1s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 19:50 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Zijn dat die boterbabbelaars?
Ja ik ken geen babbelaars waar geen boter in zit in ieder geval
Rewimowoensdag 19 augustus 2015 @ 19:54
Fudge vind ik heerlijk, dat zou ik weleens willen uitproberen. Dus kom maar op Piet :D
RobinOokwoensdag 19 augustus 2015 @ 20:21
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 19:48 schreef sirdanilot het volgende:
Het enige snoep dat ik maak zijn de traditionele Zeeuwse babbelaars, want ik ben dan ook Zeeuws.

Recepten genoeg op internet te vinden, maar het is toch niet het makkelijkste om te maken.
Ja, die maakte ik vroeger ook geregeld. Toen ik nog veel snoepte en als ik dan op een zondag zonder snoep zat, dan maakte ik babbelaars. Geleerd van mijn moeder met gewone stroop, maar later gebruikte ik ook graag de butterscotch stroop. Nu al jaren niet meer gemaakt. Wegens minder snoepjunkmomenten.

Oh, en borstplaat, dat heb ik pas echt vaak gemaakt vroeger. Uit school komen, niks te snoepen hebben, maar altijd wel basterdsuiker in huis hebben en melk, al is slagroom beter. Met yoghurt is vies, kan ik vertellen. :)
Pietverdrietwoensdag 19 augustus 2015 @ 20:50
Getest recept voor boterbabbelaars?
RobinOokwoensdag 19 augustus 2015 @ 20:53
Die in het elsevier kookboek.
Ik maak morgen een foto, geen zin om te typen.... Sorry :)
Pietverdrietwoensdag 19 augustus 2015 @ 20:54
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 20:53 schreef RobinOok het volgende:
Die in het elsevier kookboek.
Ik maak morgen een foto, geen zin om te typen.... Sorry :)
O+
Gebruikersnadonderdag 20 augustus 2015 @ 06:13
Ik zou wel eens willen proberen suikervrij snoep te maken. Ik heb xanthaangum, gelatine en agar. Heeft iemand een idee of ik hier iets mee kan?
RobinOokdonderdag 20 augustus 2015 @ 07:04
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 20:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Getest recept voor boterbabbelaars?
20536010108_0fd0b4f7ce_z.jpg
Bramitodonderdag 20 augustus 2015 @ 08:34
Goed topic! Ik ben niet verder gekomen dan borstplaat, caramel en dat soort dingen. Ik wil ook wel eens echte snoepjes maken. Van die napoleon zuurtjes ofzo...
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 10:31
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 08:34 schreef Bramito het volgende:
Goed topic! Ik ben niet verder gekomen dan borstplaat, caramel en dat soort dingen. Ik wil ook wel eens echte snoepjes maken. Van die napoleon zuurtjes ofzo...
De theorie:
Suiker en water met citroenzuur koken tot 143 graden volgens mij, dan krijg je harde heldere suiker.
Een platte schaal met maizena vullen, daar vormpjes in drukken, en in die vormen de hete suikermassa in storten.
broccoli.donderdag 20 augustus 2015 @ 10:39
Tvp :@

Ik wil binnenkort zelf witte chocola maken en met dat soort recepten experimenteren :9~
broccoli.donderdag 20 augustus 2015 @ 10:40
Die marshmallows ga ik ook uitproberen! Zijn lekkerder dan die uit de supermarkt :P
NoralyZdonderdag 20 augustus 2015 @ 10:57
ik maak wel eens snoepjes! ik heb ook wel eens van die wodka-jelly-achtige dingen gemaakt, citroentjes inderdaad, en gewoon blokjes jelly :-). leuk op een feestje, een wodka-jelly-berg...

en fudge met whisky of kokos of zeezout of wat dan ook, en kokos-chocoladeballetjes (een soort minibounty's), en onde-onde's (maleise balletjes met gesmolten palmsuiker en kokosschaaf).

jam, snoep :Y)
Angstdonderdag 20 augustus 2015 @ 12:07
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 07:04 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ link | afbeelding ]
image.jpg1_1.jpg
Dat was leuk om te maken! Ik heb het gelijk geprobeerd zoals je ziet.

[ Bericht 5% gewijzigd door Angst op 20-08-2015 12:20:29 ]
sirdanilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 13:10
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 07:04 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ link | afbeelding ]
Ik schrok me eerst het leplazarus want in het eerste recept staat geen boter, en dit zijn dus niet de traditionele echte. Maar daaronder staat doodleuk 'boterbabbelaars kook 20g boter mee'.

20 g is echter erg weinig voor de traditionele, echte boterbabbelaars, ik zou er meer in doen. Bijvoorbeeld 40 gram.
RobinOokdonderdag 20 augustus 2015 @ 13:15
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 12:07 schreef Angst het volgende:

[..]

[ link | afbeelding ]
Dat was leuk om te maken! Ik heb het gelijk geprobeerd zoals je ziet.
Leuk!!

Ik vond het ook altijd leuk om te maken. Dat getrek aan die suiker. En dan op het juiste moment knippen. Als ik dan filmpjes zie over ingewikkelde zuurtjesfabrikanten, dan denk ik altijd "oh, dat kan ik ook". Haha.
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 14:34
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 12:07 schreef Angst het volgende:

[..]

[ link | afbeelding ]
Dat was leuk om te maken! Ik heb het gelijk geprobeerd zoals je ziet.
Haha, meteen gedaan ook! :D Mooie, glanzende babbelaars! O+
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 14:36
En ahem, kijk wat er nu dankzij dit topic staat uit te harden..

hskku8.jpg

..een bak vol fudge. Van het afhapbare, ietwat brokkelige soort. (Dus niet van die superkleverige gladde toffee)
:9

Als het straks goed geslaagd blijkt te zijn zal ik hier het recept posten. :Y
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 15:30
Done! Erg lekker! O+

ftnfh1.jpg

En simpel ook!

Men neme:
1 blikje gezoete gecondenseerde melk
500 gram rietsuiker
120 gram boter
Snufje zout
150 ml slagroom (volle melk kan ook)

Stop deze ingredienten allemaal bij elkaar in een pan met een dikke bodem. Breng het rustig aan de kook terwijl je goed blijft roeren: de suiker moet volledig opgelost zijn. Laat het zachtjes doorborrelen gedurende een minuut of tien, terwijl je geregeld goed blijft roeren. Steek er een na een paar minuten een suikerthermometer in om de temperatuur in de gaten te houden. Laat de boel al roerend doorpruttelen tot het suikermengsel 115 graden is. Haal de pan van het vuur af.

Vul nu je aanrecht wasbak met een laag koud water uit de kraan en gooi er wat ijsblokjes bij, als je die paraat hebt. Zet de pan met het suikermengsel met de bodem in het koude water en klop het suikermengsel stevig door totdat het afkoelt en je merkt dat het flink dikker en stijver begint te worden.

Neem een bakvorm van ongeveer 20x20 cm, leg een bakpapiertje erin (laat de uiteindes van het bakpapier overhangen)en schep de fudge in de bakvorm. Maak het met een spatel een beetje glad aan de bovenkant.

Laat een uurtje uitharden, til middels de overhangende stukken bakpapier de fudge uit de vorm en snij de plak fudge in blokjes. Druk in elk blokje eventueel wat korrels zeezout.

In een luchtdichte bak of trommel op een niet al te warme plek bewaren, dan blijft het gerust twee weken goed. :Y

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 20-08-2015 16:27:04 ]
PM-girldonderdag 20 augustus 2015 @ 15:30
Lekker! Ik zou willen dat ik tijd had om dingen uit te proberen.
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 15:34
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 15:30 schreef PM-girl het volgende:
Lekker! Ik zou willen dat ik tijd had om dingen uit te proberen.
Kwestie van prioriteiten. >:) Vandaag wel fudge/cheesecakebrownies/baguettes maken = niet strijken, niet stofzuigen en niet de tuin aanvegen. Of sporten. :7
Uur eerder op of veel te laat naar bed wegens bakken en koken gebeurt hier ook nogal vaak. :')

(Ik eet het niet allemaal zelf op hoor. Ik fiets het gros van wat ik maak naar mijn schoonfamilie en collega's toe. :Y )
RobinOokdonderdag 20 augustus 2015 @ 15:53
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 15:30 schreef minilot het volgende:
Done! Erg lekker! O+

[ afbeelding ]

Vul nu je aanrecht met een laag koud water uit de kraan en gooi er wat ijsblokjes bij, als je die paraat hebt.
:o :? :o
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 16:26
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 15:53 schreef RobinOok het volgende:

[..]

:o :? :o
Eh, wasbak! :D Spoelbak. Whatever. Die onderbreking in je aanrecht, onder de kraan. *)
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 16:40
Oh en voor de zuurtjesliefhebbers die al van zich lieten horen in dit topic.. Voor wie het nog niet weet: snoep maken komt vaak neer op het smelten en verder verwarmen van suiker tot een specifieke temperatuur. Bepaalde temperaturen staan voor bepaalde substanties die de suiker heeft als het weer afkoelt. Bij mijn suikerthermometer (links Fahrenheit, rechts Celsius) staan de verschillende stadia van de afgekoelde suiker erop:

2jez6nd.jpg

Wil je zachte karamelsaus maken, dan blijf je onder het 'soft ball'-streepje. Wil je harde snoepjes maken, zoals zuurtjes en lollies, dan moet je de suiker verwarmen tot ergens tussen de 'soft crack' en de 'hard crack' op de thermometer, afhankelijk van het recept. Zo simpel is het vaak :)
HaverMoutKoekjedonderdag 20 augustus 2015 @ 16:55
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 16:40 schreef minilot het volgende:
Oh en voor de zuurtjesliefhebbers die al van zich lieten horen in dit topic.. Voor wie het nog niet weet: snoep maken komt vaak neer op het smelten en verder verwarmen van suiker tot een specifieke temperatuur. Bepaalde temperaturen staan voor bepaalde substanties die de suiker heeft als het weer afkoelt. Bij mijn suikerthermometer (links Fahrenheit, rechts Celsius) staan de verschillende stadia van de afgekoelde suiker erop:

[ afbeelding ]

Wil je zachte karamelsaus maken, dan blijf je onder het 'soft ball'-streepje. Wil je harde snoepjes maken, zoals zuurtjes en lollies, dan moet je de suiker verwarmen tot ergens tussen de 'soft crack' en de 'hard crack' op de thermometer, afhankelijk van het recept. Zo simpel is het vaak :)
slimme thermometer :+
Waar te koop?
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 16:58
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 16:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

slimme thermometer :+
Waar te koop?
Het is deze:
http://www.deleukstetaartenshop.nl/stadter-suiker-thermometer :)
(Er zit een clipje bij om 'm mee vast te maken aan een pan, maar die heb ik er vanaf gesloopt: ik hou de thermometer altijd gewoon los in de pan.)

Heb 'm al een hele tijd en gebruik 'm erg vaak (ook in heet vet als ik iets wil frituren, want ik heb geen friteuse), dus het was die dertien euro vijftig wel waard. :Y
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:02
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 16:40 schreef minilot het volgende:
Oh en voor de zuurtjesliefhebbers die al van zich lieten horen in dit topic.. Voor wie het nog niet weet: snoep maken komt vaak neer op het smelten en verder verwarmen van suiker tot een specifieke temperatuur. Bepaalde temperaturen staan voor bepaalde substanties die de suiker heeft als het weer afkoelt. Bij mijn suikerthermometer (links Fahrenheit, rechts Celsius) staan de verschillende stadia van de afgekoelde suiker erop:

[ afbeelding ]

Wil je zachte karamelsaus maken, dan blijf je onder het 'soft ball'-streepje. Wil je harde snoepjes maken, zoals zuurtjes en lollies, dan moet je de suiker verwarmen tot ergens tussen de 'soft crack' en de 'hard crack' op de thermometer, afhankelijk van het recept. Zo simpel is het vaak :)
Ik heb precies dezelfde
Oh, en deze ook

261359_1.jpg
Rewimodonderdag 20 augustus 2015 @ 17:04
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:

Ik heb precies dezelfde
Oh, en deze ook

[ afbeelding ]
Huh, wat doe je daarmee in de keuken? :D
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:09
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:04 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Huh, wat doe je daarmee in de keuken? :D
Kerntemperatuur van iets bepalen zonder dat je erin hoeft te roeren of prikken. :Y Retehandig, maar vind ik te duur.
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:14
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Kerntemperatuur van iets bepalen zonder dat je erin hoeft te roeren of prikken. :Y Retehandig, maar vind ik te duur.
Helaas niet kerntemperatuur maar oppervlakte temperatuur, je kan zien hoe koud je vriezer is, hoe heet je oven, je grill, temperatuur van je koekenpan, deeg, etc etc.
Bij kokende zaken meet hij echter de temp van de damp. Het is erg handig, maar heeft ook zijn beperkingen.
Ik heb hem bij de Aldi gekocht toen hij daar in de aanbieding was. Matroos hond is trouwens helemaal gek op de rode punt ervan.
minilotdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:15
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Helaas niet kerntemperatuur maar oppervlakte temperatuur, je kan zien hoe koud je vriezer is, hoe heet je oven, je grill, temperatuur van je koekenpan, deeg, etc etc.
Bij kokende zaken meet hij echter de temp van de damp. Het is erg handig, maar heeft ook zijn beperkingen.
Oh, dan ben ik in de war. Of heb je dit soort dingen ook voor het meten van kerntemperatuur? Ik zou toch zweren dat die er ook zijn..
Maar goed, da's verder niet zo snoepgerelateerd. Wellicht een keer een keukenthermometertopicje doen? :)
Rewimodonderdag 20 augustus 2015 @ 17:15
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:09 schreef minilot het volgende:

Kerntemperatuur van iets bepalen zonder dat je erin hoeft te roeren of prikken. :Y Retehandig, maar vind ik te duur.
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:14 schreef Pietverdriet het volgende:

Helaas niet kerntemperatuur maar oppervlakte temperatuur, je kan zien hoe koud je vriezer is, hoe heet je oven, je grill, temperatuur van je koekenpan, deeg, etc etc.
Bij kokende zaken meet hij echter de temp van de damp. Het is erg handig, maar heeft ook zijn beperkingen.
Ah okee :) Ik vond je al niet zo'n klusser, Piet ;)

Wat is jouw recept voor fudge trouwens?
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:18
Fudgerecept moet ik opzoeken en overtypen, komt morgen
Rewimodonderdag 20 augustus 2015 @ 17:19
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Fudgerecept moet ik opzoeken en overtypen, komt morgen
^O^ :Y)
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:22
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:15 schreef minilot het volgende:

[..]

Oh, dan ben ik in de war. Of heb je dit soort dingen ook voor het meten van kerntemperatuur? Ik zou toch zweren dat die er ook zijn..
Maar goed, da's verder niet zo snoepgerelateerd. Wellicht een keer een keukenthermometertopicje doen? :)
Zeer handig voor de temp van chocolade te meten
Angstdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:35
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 13:15 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Leuk!!

Ik vond het ook altijd leuk om te maken. Dat getrek aan die suiker. En dan op het juiste moment knippen. Als ik dan filmpjes zie over ingewikkelde zuurtjesfabrikanten, dan denk ik altijd "oh, dat kan ik ook". Haha.
ik dacht altijd dat het heel moeilijk was, niet dus.
Dragonberrydonderdag 20 augustus 2015 @ 19:10
Er is nu ook zo'n thermometer te koop bij Xenos. Volgens hun on fruit te wecken, maar al die suiker stadia staan er ook op.

En ik wil nu ook fudge!! O-)
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 19:15
Zachte room Caramels volgens de Larousse (uit het Engels, heb de Engelse vertaling)
250 gram suiker
250 Ml room
1 eetlepel koffie extract (hele sterke espresso)
3 eetlepels honing of glucose siroop.
Dit alles in een steelpan met een dikke bodem.
Op een hoge vlam inkoken en dan de vlam lager zetten, langzaam naar 120 graden Celcius brengen
Olie een marmeren plaat in en stort de massa in een taartring van 18 cm.
Word ie te hard naar je smaak, meer room gebruiken.
Bramitovrijdag 21 augustus 2015 @ 03:44
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 10:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De theorie:
Suiker en water met citroenzuur koken tot 143 graden volgens mij, dan krijg je harde heldere suiker.
Een platte schaal met maizena vullen, daar vormpjes in drukken, en in die vormen de hete suikermassa in storten.
Leuk, bedankt! Ik zet het op m'n to do lijst voor deze winter.
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 09:39
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 03:44 schreef Bramito het volgende:

[..]

Leuk, bedankt! Ik zet het op m'n to do lijst voor deze winter.
Je hebt dan zuurtjes die alleen maar zuur zijn, verder geen aroma hebben
PM-girlvrijdag 21 augustus 2015 @ 09:43
Ik heb mijn thermometer bekeken en daar blijkt inderdaad naast de temperatuur de aanduidingen voor de verschillende stadia. Maar wel alleen in letters.
108 graden: T toffee?
114 graden: S?
116 graden: F fudge?
124 graden: H?
135 graden: SC soft candy?
153 graden: HC hard candy?
160+ graden: CAR caramel?
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 10:00
http://www.deliciousmagaz(...)e-suikerthermometer/
http://whatscookingamerica.net/Candy/candytemp.htm
minilotvrijdag 21 augustus 2015 @ 10:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 09:43 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb mijn thermometer bekeken en daar blijkt inderdaad naast de temperatuur de aanduidingen voor de verschillende stadia. Maar wel alleen in letters.
108 graden: T toffee?
114 graden: S?
116 graden: F fudge?
124 graden: H?
Zie de foto van mijn thermometer een paar posts eerder, daar vind je de verklaring voor de letters:

T: thread (zachte draad)
S: soft ball (zacht balletje)
F: firm ball (stevig balletje)
H: hard ball (hard balletje)
(enzovoorts..)

Dit komt overeen met wat er zou gebeuren als je een druppel van de gesmolten suiker op die temperatuur in een glas koud water zou laten vallen. :)
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 15:12
Kan nergens mijn suikerwerkboek vinden, roek met zot.
Darn
marc0871vrijdag 21 augustus 2015 @ 21:32
ik heb wel eens geprobeerd koffiesnoepjes a la kopiko en citroen zuurtjes te maken.
de 'kopiko's' waren goed gelukt, maar de citroen zuurtjes werden niet hard. na een week liep het nog.
wel lekker.

de kopiko's heb ik gemaakt door suiker te smelten en daar oploskoffie doorheen te mengen.
daarna heb ik het uitgegoten in een ovenschaal met bakpapier.

na het uitharden, heb ik de plak in stukjes gebroken. dat bleek een niet onverdeeld succes.
dat moest de volgende keer maar op een slimmere manier.

erg lekker maar ik moest ze niet eten vlak voordat ik ging slapen.
wat heb ik daar slapeloze nachten van gehad; (zeer) sterke koffie met heul veul suiker :').

de citroen zuurtjes wilde ik op de zelfde manier doen, met als toevoeging karvan cevitam citroen.
na het uitgieten heb ik het eerst half laten uitharden, waarna ik slim dacht te zijn door de plak alvast in blokjes te snijden met een pizza snijder. maar een uur later zag je dus niets meer van de sneden.
daarna heb ik het een hele nacht laten staan.
de volgende dag was het nog steeds zo zacht, dat ik het er met een lepel uit kon scheppen (wel met enige kracht).
's middags, bij thuiskomst, was er van de krater al niets meer te zien.

ik heb de plak nog in brokken gesneden en er wat suiker overheen gestrooid. ik dacht; dan blijft het niet zo plakken.
daarna heb ik ze in een glazen schaal gedaan.
na twee dagen was alles weer in elkaar gelopen en vormde een solide blok in de schaal.

uiteindelijk heb ik de schaal toch nog leeg gegeten, door de massa als een soort van toffee te eten.
het laatste restje spoelde er verrassend makkelijk uit, met behulp van warm water.

waarschijnlijk is het water in de siroop er debet aan, dat het gewoon niet meer uitharde.
de volgende keer eens kijken of ik aan gevriesdroogde citroensap poeder kan komen.

[edit]
hmmm.
terug lezend zie ik dat temperatuur ook nog wat doet.

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 21-08-2015 21:41:14 ]
Bramitozaterdag 22 augustus 2015 @ 09:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je hebt dan zuurtjes die alleen maar zuur zijn, verder geen aroma hebben
Beetje schil erdoor doen?
Stszondag 23 augustus 2015 @ 21:23
Ik heb de marshmallows uit de OP maar eens gemaakt :)
Ik ging meteen maar voor 2 smaakjes: pastis (anijs) en Licor43 met kaneel. Alletwee goed gelukt, perfecte textuur, alleen de licor43 vind ik er niet meer in terug (gelukkig wel kaneel).
Leuk werkje ook! Ik heb alleen de hoeveelheid een beetje onderschat, dat wordt verdelen op mijn werk en het werk van m'n vriend :P
PM-girldonderdag 3 september 2015 @ 15:45
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 16:53 schreef minilot het volgende:

[..]

Besteld! :D Dank voor de tip.
Heb je al dingen uit het boek geprobeerd?
Taartjevrijdag 4 september 2015 @ 09:00
quote:
1s.gif Op donderdag 3 september 2015 15:45 schreef PM-girl het volgende:

[..]

Heb je al dingen uit het boek geprobeerd?
Ik had het boek ook besteld en heb gisteravond een eerste poging gewaagd. De gezouten carameltoffee zag er nogal flets uit, maar de smaak was oké. Vanavond een nieuwe recept proberen :D
Dunckievrijdag 4 september 2015 @ 18:59
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Zachte room Caramels volgens de Larousse (uit het Engels, heb de Engelse vertaling)
250 gram suiker
250 Ml room
1 eetlepel koffie extract (hele sterke espresso)
3 eetlepels honing of glucose siroop.
Dit alles in een steelpan met een dikke bodem.
Op een hoge vlam inkoken en dan de vlam lager zetten, langzaam naar 120 graden Celcius brengen
Olie een marmeren plaat in en stort de massa in een taartring van 18 cm.
Word ie te hard naar je smaak, meer room gebruiken.
Klopt het dat dat wel even duurt voor het 120 graden is?
Pietverdrietvrijdag 4 september 2015 @ 20:54
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 september 2015 18:59 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Klopt het dat dat wel even duurt voor het 120 graden is?
Ja, dat klopt, het water moet er uitkoken, als dat eenmaal gebeurd is gaat de temp sneller omhoog
Dunckievrijdag 4 september 2015 @ 23:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2015 20:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat klopt, het water moet er uitkoken, als dat eenmaal gebeurd is gaat de temp sneller omhoog
Top, dank je. Het is vrij aardig gelukt, beetje aan de zachte kant.
123hopsaflopszaterdag 5 september 2015 @ 23:19
Ik las ergens 154 graden, maar dat is te warm, dan krijg je gewoon suiker. Nu tot 140 en uitgegoten en best aardige boterbabbelaars. Volgende keer beter uitruilen op vet gemaakt bakpapier. Mmmmmm...
Pietverdrietzaterdag 5 september 2015 @ 23:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2015 23:19 schreef JoPiDo het volgende:
Ik las ergens 154 graden, maar dat is te warm, dan krijg je gewoon suiker. Nu tot 140 en uitgegoten en best aardige boterbabbelaars. Volgende keer beter uitruilen op vet gemaakt bakpapier. Mmmmmm...
De juiste temp voor harde snoepjes is 143 graden
FANNzaterdag 5 september 2015 @ 23:51
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2015 15:07 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, leuk en jammer! Wat was er dan niet zo geslaagd aan?

Ik heb zelf één keer iets fruitig gummi-achtigs gemaakt, en dat waren citroenpartjes, gevuld met een stevige gummi/jelly van Absolut Citron (wodka dus) en gelatine. Dit waren ze:

[ afbeelding ]

Recept, dit maar dan dus met citroenwodka in plaats van wodka en citroensap:
http://www.abeautifulmess.com/2014/05/lemon-drop-shots.html

*hips* Nog nooit eerder zo dronken geworden van snoep! :')
_O- lijkt mij ook niet vies O-)
PM-girlzaterdag 12 september 2015 @ 16:54
Net de gezouten caramels geprobeerd te maken, maar ik denk dat het vuur toch nog te hoog stond. De kleur is veel te donker. Verbrand dus.
-O-
PM-girlzaterdag 12 september 2015 @ 17:15
Behalve de kleur ook veel te hard. Dat komt ook door het verbranden neem ik aan?
PM-girlzaterdag 12 september 2015 @ 19:34
Probleem opgelost; de suikerthermometer stond aan de zijkant van de pan. Het midden is natuurlijk warmer :+
Pietverdrietzaterdag 12 september 2015 @ 19:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 september 2015 19:34 schreef PM-girl het volgende:
Probleem opgelost; de suikerthermometer stond aan de zijkant van de pan. Het midden is natuurlijk warmer :+
pan met dikke sandwich bodem gebruiken
PM-girlzaterdag 12 september 2015 @ 19:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 september 2015 19:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

pan met dikke sandwich bodem gebruiken
Die heb ik helaas niet.
_Liekmaandag 14 september 2015 @ 20:03
Ahh leuk leuk leuk!! Waarom zie ik dit nu pas...Jelloshots zijn heel leuk om te maken! Ook sinaasappels vullen met bv grand marnier of limoen met iets roods, dan lijkt het net een mini watermeloen :D

Mijn laatste snoep: drop met agar, dus vegetarisch ipv gelatine (droogt alleen niet op met een harde buitenkant)

bakverhalen_drop.jpg?w=475&h=475
Pietverdrietmaandag 14 september 2015 @ 20:06
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 20:03 schreef _Liek het volgende:
Ahh leuk leuk leuk!! Waarom zie ik dit nu pas...Jelloshots zijn heel leuk om te maken! Ook sinaasappels vullen met bv grand marnier of limoen met iets roods, dan lijkt het net een mini watermeloen :D

Mijn laatste snoep: drop met agar, dus vegetarisch ipv gelatine (droogt alleen niet op met een harde buitenkant)

[ afbeelding ]
Dan heb je het te nat gehouden?
Je kan ipv agar of gelatine ook arabische gom gebruiken trouwens, dat is de klassieker als het om drop gaat.
_Liekmaandag 14 september 2015 @ 20:07
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2015 20:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan heb je het te nat gehouden?
Je kan ipv agar of gelatine ook arabische gom gebruiken trouwens, dat is de klassieker als het om drop gaat.
Gevalletje agar was in huis en arabische gom niet ;) Voor de volgende ronde :)
sirdanilotmaandag 14 september 2015 @ 20:49
Drop hoort echt de typische smaak te hebben van arabische gom
NoralyZdinsdag 15 december 2015 @ 22:34
kick!

ik heb net port-lollies gemaakt volgens dit recept, ze liggen nu uit te harden. ik heb helaas geen mooie lollivormpjes, maar wilde sowieso eens proberen om zo'n soort snoep te maken- eens zien hoe het uitpakt :) .

zijn er nog meer mensen bezig met snoepmaken? kerstsnoepjes? oliebollollies? :Y)
Bramitowoensdag 16 december 2015 @ 10:16
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 20:03 schreef _Liek het volgende:
Ahh leuk leuk leuk!! Waarom zie ik dit nu pas...Jelloshots zijn heel leuk om te maken! Ook sinaasappels vullen met bv grand marnier of limoen met iets roods, dan lijkt het net een mini watermeloen :D

Mijn laatste snoep: drop met agar, dus vegetarisch ipv gelatine (droogt alleen niet op met een harde buitenkant)

[ afbeelding ]
Zou je het droprecept eens kunnen plaatsen?
_Liekwoensdag 16 december 2015 @ 11:27
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 10:16 schreef Bramito het volgende:

[..]

Zou je het droprecept eens kunnen plaatsen?
astu https://bakverhalen.wordpress.com/2015/08/26/drop-met-agar-agar/
Bramitowoensdag 16 december 2015 @ 12:34
quote:
Dank!
NoralyZmaandag 21 december 2015 @ 20:24
heeft iemand 'n goed marshmellowrecept? :-)