quote:
AH klopt!
quote:
BIDDINGHUIZEN – Het foodaanbod op Lowlands is dit jaar flink vernieuwd. Het popfestival dat donderdag begint heeft onder meer een volledig drijvend Italiaans restaurant, een ‘authentieke afhaalchinees’ en een bakkerij van La Place.
Het is Hans Kuipers, manager F&B Concepts van LOC7000, gelukt om een aantal van zijn dromen op Lowlands te realiseren. Het terrein is vanaf donderdag open voor campinggangers, het festival zelf begint vrijdag. Vorig jaar was het plan van Kuipers om het foodaanbod in 2014 weer een flinke vernieuwingsimpuls te geven. Met acht nieuwe concepten is dat gelukt vindt Kuipers. Hij licht ze toe aan Out.of.Home Shops.
Drijvend restaurant: Cucina Flottante
Er komt dit jaar in het water een drijvend restaurant Cucina Flottante (drijvende keuken) op acht pontons die daar speciaal voor zijn neergelegd voor 32 personen. “Daar moet je met een bootje naartoe en het is echt een luxe Italiaans restaurant met vlees- en vegetarische gerechten”, zegt Kuipers enthousiast. Aan wal heeft het restaurant nog eens 150 zitplaatsen en zijn de gerechten ook los te bestellen. Dit concept wordt ingevuld door One for the Road-catering.
Bakkerij La Place
Een droom van Kuipers was om festivalgangers die bijvoorbeeld ’s ochtends het terrein op komen te verrassen met de geur van vers gebakken brood. Een volledige bakkerij was de wens en hierover ging hij aanvankelijk met het Vlaamsch Broodhuys in gesprek. “Helaas trok die partij zich terug, maar ik vond La Place gelukkig bereid om dit in te vullen”, zegt Kuipers. La Place heeft met het vierde generatie restaurant in Leiden inmiddels de nodige ervaring opgedaan met het zelf bakken van brood. Kuipers: “Het paste in de visie van La Place. We gaan dikke sneeën brood aanbieden met bijvoorbeeld pindakaas of met ham en rucola.” Daarnaast serveert de cateraar broodjes meelworm bij wijze van experiment. La Place is al sinds een aantal jaar een bekende partij waar Kuipers mee samenwerkt.
Afhaalchinees
De ‘Oud-Hollandse’ afhaalchinees, bijna ieder dorp heeft er nog wel een. Ook op Lowlands is dit weekend een authentieke afhaalchinees te vinden met babi pangang, foe yong hai en pekingeend op het menu. Liefhebbers kunnen aan een balie hun bestelling op laten schrijven en vervolgens in een heuse wachtruimte plaatsnemen, compleet met leesmap aan een ketting en een aquarium. Dan gaat het luikje open en kan de bestelling worden meegenomen. Eenmaal buiten worden klanten nog door de Chinees nageroepen of ze misschien ‘sambal bij’ willen. Het concept wordt op Lowlands ingevuld door Star Cuisine.
De gaarkeuken
Studenten die op kamers gaan moeten voor het eerst zelf koken. Vaak komen ze niet verder dan een pan macaroni of een bonenschotel. En dat is ook precies het assortiment van de Gaarkeuken op Lowlands. “Macaroni met gehakt en groente, heel basic”, zegt Kuipers die eerst nog echt de ingeblikte ham smac in de gerechten wilde verwerken. “Maar dat vond men te ver gaan.” De bonenschotel wordt geserveerd met spekjes en een uitje. “En goedkoop, voor 2 munten ben je goed gevuld. Een munt kost 2,60 euro.” De locatie staat vol met formica tafels en er hangt tl-verlichting om de sfeer compleet te maken. Het concept wordt ingevuld door Van ’t Land dat ook de Hollandse maaltijden doet op Lowlands.
Plenty volgens kookboek Ottolenghi
De volledig vegetarische eetgelegenheid heet dit jaar Plenty en daar wordt gekookt volgens het uitgangspunt van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi. “Volledig vegetarisch maar wel modern en geen geitenwollensokken”, belooft Kuipers. Het concept wordt ingevuld door De Vliegeraar.
Soul Kitchen
De wereldkeuken, waaronder de Afrikaanse en de Caribische keukens, zijn te vinden bij Soul Kitchen. Dames in traditionele kledij serveren deze. Dit wordt gedaan door het bedrijf Marshe.
Primeros
Bekend in de wereld van rollende keukens; Primeros. Op een verzameling oude Vlaamse kachels worden de heerlijkste stoofpotten bereid met rundvlees maar ook vegetarisch.
Vis en mosselen
Visliefhebbers kunnen op Lowlands dit jaar ook hun hart ophalen bij een speciaal concept hiervoor. Kabeljauw, een pannetje mosselen of een Thaise roerbak, ook als festivalvoedsel kan dit tegenwoordig, ingevuld door het bedrijf Food4Now.
De cateraars van vorig jaar zijn er ook nog steeds te vinden, maar soms in kleinere metrages. Kuipers: “Het aanbod is alleen groter en diverser, het aantal meters food hetzelfde.”
Punten toekennen is even lastig, wil jij dat doen?