Ik weet wel dat een psychopaat vlakke emoties heeft, en een psychopaat is per definitie iemand met ASP. Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en sociopaten vind ik nogal vaag).quote:Op woensdag 10 juni 2015 17:37 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Iemand met ASP heeft niet per definitie vlakke emoties. Ze noemen het niet voor niets wel eens borderline voor mannen. Woede naar buiten, in plaats van naar binnen gericht.
Dat onderscheid wordt officieel ook niet meer gemaakt geloof ik. Het valt allemaal onder dezelfde noemer. Persoonlijkheden zijn behoorlijk variabel en mensen laten zich niet makkelijk plaatsen in vaste hokjes. Je zou het kunnen zien als verschillende subtypen, maar het hele beeld van 'de psychopaat' is grotendeels een populair mediaspinsel voor seriemoordenaars geworden. Het stigma is groot, een beetje zoals bij schizofrenie (een term die tegenwoordig ook vermeden wordt).quote:Op woensdag 10 juni 2015 18:43 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik weet wel dat een psychopaat vlakke emoties heeft, en een psychopaat is per definitie iemand met ASP. Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en sociopaten vind ik nogal vaag).
Het is ook een kwestie van gradaties natuurlijk, als je een psychopathisch spectrum hebt zou je sommige mensen kunnen indelen als licht-psychopathisch en sommigen als zwaar-psychopathisch, zoals met autisten. En er is natuurlijk een grijs gebied, welke mensen gelden nog als normaal en welke mensen gelden als afwijkend of gestoord? Dat lijkt mij best lastig.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:08 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Grofweg: elke psychopaat is narcistisch, maar niet elke narcist is psychopathisch. Elke psychopaat heeft ASPD, maar niet iedere ASPD'er is een gevoelloze psychopaat a la Ted Bundy.
Goede uitlegquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:08 schreef -Strawberry- het volgende:
Psychopaten worden doorgaans gezien als de meer gewelddadige, gevoelloze ASPD'ers, terwijl sociopaten hoger zouden functioneren in de maatschappij en vooral uit zijn op macht en rijkdom. Zij functioneren eigenlijk te goed voor een diagnose, maar zou je vanwege hun afwijking van de norm toch als 'geestelijk gestoord' kunnen zien. Er is zelfs een indeling wat sommige anti-socialen indeelt als cobra's (koel, berekenend) en pitbulls (agressief, impulsief). Allemaal hokjes die onder dezelfde noemer vallen, met een overkoepelend gebrek aan empathie en (schuld)gevoel.
Mee eens.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:14 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Het is ook een kwestie van gradaties natuurlijk, als je een psychopathisch spectrum hebt zou je sommige mensen kunnen indelen als licht-psychopathisch en sommigen als zwaar-psychopathisch, zoals met autisten. En er is natuurlijk een grijs gebied, welke mensen gelden nog als normaal en welke mensen gelden als afwijkend of gestoord? Dat lijkt mij best lastig.
Opvallend dat in hetzelfde (wetenschappelijke) stuk verder dit staat:quote:The disorder of psychopathy, while associated with antisocial personality disorder, is distinct in that while most of those who score highly on the PCL-R (Hare et al., 2000) will also meet criteria for antisocial personality disorder, only about 10% of those with antisocial personality disorder meet criteria for psychopathy as measured by the PCL-R.
Angststoornissen zou ik niet verwachten bij iemand met een psychopathisch karakter, maar blijkbaar komt het regelmatig voor bij mensen met ASPD.quote:Significant comorbidity exists between antisocial personality disorder and many Axis I conditions. For instance, Swanson and colleagues’ (1994) community study showed an increased prevalence of ‘nearly every other psychiatric disorder . . . with 90.4% having at least one other psychiatric disorder.’ For other conditions, half of those with antisocial personality disorder will have co-occurring anxiety disorders (Goodwin & Hamilton, 2003) and a quarter will have a depressive disorder (Lenzenweger et al., 2007).
Ik zal me eens wat meer verdiepen in de PCL-R, ik geloof dat er twee clusters zijn (clusters A en B) en dat psychopaten vooral hoog scoren op cluster B kenmerken....het blijft een beetje verwarrendquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:26 schreef -Strawberry- het volgende:
Opvallend dat in hetzelfde (wetenschappelijke) stuk verder dit staat:
Klopt, James Fallon (die dus een brein heeft met een psychopathische afwijking) heeft ook verteld dat hij vaak last had van paniekaanvallen en obsessief-compulsieve symptomen. Erg vreemd, dat zou je inderdaad niet verwachten bij een psychopathisch karakter. Mijn theorie is dat de psychopaat een verstoord emotioneel leven heeft waardoor hij wellicht geen angst voelt onder omstandigheden waar normale mensen wel angstig zouden zijn, maar misschien wel uit het niets paniekaanvallen kan krijgen omdat zijn brein verstoord is. Als er verschillende hersengebieden verantwoordelijk zijn voor een psychopathische stoornis en een angststoornis dan zouden beide stoornissen tegelijk kunnen bestaan.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:26 schreef -Strawberry- het volgende:
Angststoornissen zou ik niet verwachten bij iemand met een psychopathisch karakter, maar blijkbaar komt het regelmatig voor bij mensen met ASPD.
Ik wel, ik heb meerdere interviews gezien van psychopathische seriemoordenaars die paniek symptomen beschreven. Maar het lijkt op zijn minst erg tegenstrijdig, dat ben ik met je eens.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:48 schreef jodelahity het volgende:
Ikzelf heb nooit gelezen over een psychopaat met een paniekaanval.
Ben wel benieuwd ernaar. Bedoel in die tekst van je wordt gesproken over 850 in 20 jaar, dat vind ik nogal uitzonderlijk hoog. Ik kan me voorstellen dat als je mensen hebt vermoord en de politie zit je op de hielen je ook wel even angst hebt.. Had mijn reactie moeten matigen (ook al heb ik het nog nooit gelezen) naar dat ik me het wel kon voorstellen in bepaalde omstandigheden. Genoeg andere situaties waar andere mensen bang van zijn is voor hen alsof ze een broodje smeren namelijkquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:51 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik wel, ik heb meerdere interviews gezien van psychopathische seriemoordenaars die paniek symptomen beschreven. Maar het lijkt op zijn minst erg tegenstrijdig, dat ben ik met je eens.
Paniekaanvallen zijn niet per sé het gevolg van een situatie waarin je normaal gesproken angst zou moeten voelen. Zo heb ik een documentaire gezien van een gozer met een panic disorder die desondanks motor stunts deed, omdat hij in die situatie geen angst voelde. Een verstoorde angst-respons dus.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:54 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Ben wel benieuwd ernaar. Bedoel in die tekst van je wordt gesproken over 850 in 20 jaar, dat vind ik nogal uitzonderlijk hoog. Ik kan me voorstellen dat als je mensen hebt vermoord en de politie zit je op de hielen je ook wel even angst hebt.. Had mijn reactie moeten matigen (ook al heb ik het nog nooit gelezen) naar dat ik me het wel kon voorstellen in bepaalde omstandigheden. Genoeg andere situaties waar andere mensen bang van zijn is voor hen alsof ze een broodje smeren namelijk
Psychopaten praten over het algemeen met veel afstandelijkheid over hun daden en emoties (voor zover die aanwezig zijn), en op een rationele manier. Jij noemt het 'geordend', dat is vrij typisch.quote:Op woensdag 10 juni 2015 20:03 schreef jodelahity het volgende:
Hmm ja kan dan misschien ook op die manier bij psychopaten zo zijn dan. Maar hoe geordend hij het zegt geeft voor mij aan dat hij sowieso het niet als zo sterk ervaarde. 'Als derde gevoel angst'. Maar goed ben benieuwd hoe het zit
Lol hehe xdquote:Op woensdag 10 juni 2015 20:50 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Psychopaten praten over het algemeen met veel afstandelijkheid over hun daden en emoties (voor zover die aanwezig zijn), en op een rationele manier. Jij noemt het 'geordend', dat is vrij typisch.
Sorry, maar ik heb geen idee wat je bedoeltquote:Op woensdag 10 juni 2015 20:53 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Lol hehe xd
I see what you did there![]()
Ow hehe dacht dat je wou doen alsof ik psychopaat was vanwege het gebruik van dat woordje xd mijn foutquote:Op woensdag 10 juni 2015 21:04 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Sorry, maar ik heb geen idee wat je bedoelt
Oh nee, dat was niet het gevalquote:Op woensdag 10 juni 2015 21:05 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Ow hehe dacht dat je wou doen alsof ik psychopaat was vanwege het gebruik van dat woordje xd mijn fout
Toen ik mij hier net in begon te verdiepen, heb ik een tijdje op een forum voor slachtoffers van psychopaten meegelezen en wel eens de vraag gesteld wat het verschil is tussen een psychopaat en sociopaat, maar naar hun antwoord is het enige verschil, dat 'sociopaat' iets minder beladen is en wat 'vriendelijker' klinkt. Verschil in woordje dus. Maar 'sociopaat' klinkt misschien wel iets minder naar of zo, dus choose what you want... maar er is geen echt verschil in betekenis verder.quote:Op woensdag 10 juni 2015 18:43 schreef Libertarisch het volgende:
Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en
De DSM gebruikt de term niet meer nee, maar er zijn dus wel tests die het onderscheid maken tussen het een en het ander.quote:Op woensdag 10 juni 2015 22:33 schreef Re het volgende:
psychopath is geen officieel DSM term, dat is anti-social personality disorder, het is dus meer een media term, althans zo begreep ik het
Voor de criminele variant de PCL-R dus.quote:Op donderdag 11 juni 2015 08:23 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
De DSM gebruikt de term niet meer nee, maar er zijn dus wel tests die het onderscheid maken tussen het een en het ander.
Is allemaal heel subjectief inderdaad, maar goed. Er hoort dan ook een heel instructieboekje bij van Robert Hare die beantwoordt hoe zulke dingen vastgesteld moeten worden.quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:50 schreef jodelahity het volgende:
Ik vraag me af wat het verschil is tussen oppervlakkige charme en echte charme. Is het net zoiets als dat meiden soms spijt hebben de dag na hun dronkenschap? Het klinkt gewoon als een nutteloos verschil behalve dat in het ene geval de persoon het gevoel heeft beetgenomen te zijn (wat niet eens zo hoeft te zijn)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |