Waarom is dat flauw?quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:15 schreef erodome het volgende:
Maar ik vind het een beetje flauw om nu ineens het naar de mensen te schuiven, dat terwijl er zo vaak wordt verwezen naar de geloofsbronnen, er juist geklaagd wordt dat gelovigen er hun eigen draai aan geven.Al met al staan er in die geloofsbronnen verwijzingen naar andere goden. Derhalve kan de religie nooit het bestaan van andere goden uitsluiten.
Die stellige uitsluiting uit zich niet in de drie-eenheid. Het idee van een god die zich op meerdere manieren kan manifesteren is oeroud, dat dat tegelijkertijd is is een beetje een spagaat, maar vooral bedoeld om de oude geloven over te nemen.quote:Zoals gezegd: die stellige uitsluiting van andere goden uit zich onder meer in de drie-eenheid doctrine. Dat is nou juist een doelbewuste poging om vol te houden dat er slechts 1 god is.
Overigens zal het best kloppen dat er genoeg Christenen zijn die geloven in 'andere machten hoor'. Zo gelooft een substantieel deel van de Amerikanen dat wij worden bezocht door kleine groene mannetjes. Maar dat heeft dan verder niets met het Christendom te maken.
Het Christendom is al heel lang een uitgesproken monotheistische religie, in die zin dat de doctrine stelt dat er maar 1 god bestaat.
Omdat er in dit geval letterlijk verwijzingen naar andere goden in staan.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:20 schreef Molurus het volgende:
[..]
Waarom is dat flauw?
Ik verwijs juist om die reden nooit naar geloofsbronnen. Ik ben bepaald niet van plan om mij te gaan mengen in een discussie over hoe de Bijbel geinterpreteerd zou moeten worden. De Bijbel definieert ook niet wat mensen geloven. Als dat zo was zou er maar 1 Christelijke stroming bestaan.
So what? Denk jij dat dat heel relevant is voor wat Christenen geloven?quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:26 schreef erodome het volgende:
[..]
Omdat er in dit geval letterlijk verwijzingen naar andere goden in staan.
Of dat flauw is hangt nogal af van hoe je teksten interpreteert, en hoeveel waarde je hecht aan welke passages. Dat is een discussie waar ik mijn vingers als niet-Christen echt niet aan wil branden.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:26 schreef erodome het volgende:
Dat ineens geheel aan de kant schuiven vind ik flauw, zeker als de vraag was welke religie beweert dan dat andere goden niet bestaan?
Als we het over religie hebben dan hebben we het voornamelijk over dat wat opgeschreven is. Als we het over geloof hebben, persoonlijk geloof, dan zijn er enorme verschillen.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:28 schreef Molurus het volgende:
[..]
So what? Denk jij dat dat heel relevant is voor wat Christenen geloven?
[..]
Of dat flauw is hangt nogal af van hoe je teksten interpreteert, en hoeveel waarde je hecht aan welke passages. Dat is een discussie waar ik mijn vingers als niet-Christen echt niet aan wil branden.
En als je het vraagt aan twee verschillende Christenen krijg je gewoon twee verschillende antwoorden.
De drie-eenheid is geen poging tot syncretisme, maar een verklaring voor de inhoudelijke tegenstrijdigheden in de Bijbel. Jezus die het ene moment wel God is, en het andere moment niet. En dan heb je die Vader en die Heilige Geest nog...quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:25 schreef erodome het volgende:
[..]
Die stellige uitsluiting uit zich niet in de drie-eenheid. Het idee van een god die zich op meerdere manieren kan manifesteren is oeroud, dat dat tegelijkertijd is is een beetje een spagaat, maar vooral bedoeld om de oude geloven over te nemen.
Het was voor meer dingen handig, dat is waar. Maar het is een feit dat de drie-eenheid oeroud is en vrij vaak voor de hoogste machten staat.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:33 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
De drie-eenheid is geen poging tot syncretisme, maar een verklaring voor de inhoudelijke tegenstrijdigheden in de Bijbel. Jezus die het ene moment wel God is, en het andere moment niet. En dan heb je die Vader en die Heilige Geest nog...
Dit is gewoon direct strijdig met de feiten. De verschillen tussen de diverse Christelijke stromingen gaan veel verder dan 'persoonlijk geloof'. Het zijn verschillende georganiseerde doctrines. Van mormonen tot katholicisme.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:32 schreef erodome het volgende:
[..]
Als we het over religie hebben dan hebben we het voornamelijk over dat wat opgeschreven is. Als we het over geloof hebben, persoonlijk geloof, dan zijn er enorme verschillen.
Dat is geen verwijzing naar geschriften. Ik merk alleen maar op dat een deel van de Christenen zich (terecht) aangesproken voelt op het verwijt dat het wel erg neigt naar polytheisme, en dat de drie-eenheid doctrine een poging is om te blijven doen alsof het Christendom monotheistisch is.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:32 schreef erodome het volgende:
Zelf begin je ook over de drie-eenheid die andere goden dan uit zou sluiten. Je brand dus wel je handen aan de interpretatie van christenen, alleen maar niet als het je niet goed uitkomt.
Dan heb je niet opgelet. Ik verwijs nooit naar de Bijbel. Bewust niet.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:32 schreef erodome het volgende:
Sterker nog, 1 van je fok hobby's is praten over hoe christenen denken en hoe het zit met die bijbel.
Ik acht dit geheel irrelevant.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:32 schreef erodome het volgende:
Maar ben je het nu met me eens of niet dat er gewag wordt gemaakt van andere goden in di bronteksten?
De drie-eenheid is helemaal niet oeroud. Tenminste, niet in de joodse of de christelijke traditie. Daar stamt het van het begin van de 2e eeuw na Christus.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:34 schreef erodome het volgende:
[..]
Het was voor meer dingen handig, dat is waar. Maar het is een feit dat de drie-eenheid oeroud is en vrij vaak voor de hoogste machten staat.
Waar staat dat ergens in Genesis ??????????quote:Het staat in Genesis dat hij god is.
Dan hebben we het toch over de bronteksten en bij degene die ik ken wordt gewag gemaakt van andere goden.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:36 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dit is gewoon direct strijdig met de feiten. De verschillen tussen de diverse Christelijke stromingen gaan veel verder dan 'persoonlijk geloof'. Het zijn verschillende georganiseerde doctrines. Van mormonen tot katholicisme.
Dit staat los van die andere goden die niet aanbeden mogen worden. Het verwijt wat met de drie-eenheid door tegenstanders wordt gemaakt is dat christenen meerdere goden (3) aanbidden. Dat vinden christenen niet leuk, die aanbidden alleen die ene en geen anderen.quote:Dat is geen verwijzing naar geschriften. Ik merk alleen maar op dat een deel van de Christenen zich (terecht) aangesproken voelt op het verwijt dat het wel erg neigt naar polytheisme, en dat de drie-eenheid doctrine een poging is om te blijven doen alsof het Christendom monotheistisch is.
Men zou zo'n poging natuurlijk nooit doen als men geen reden had om de schijn dat het Christendom polytheistisch is te vermijden.
Maar je denkt maar al te graag voor gelovigen, houdt je veel bezig met interpretatie.quote:Dan heb je niet opgelet. Ik verwijs nooit naar de Bijbel. Bewust niet.
Dat is dan lekker makkelijk, alles wat je niet uitkomt is irrelevant.quote:Ik acht dit geheel irrelevant.
Jij ziet die geloven echt compleet losstaand, als in zonder invloed van buiten ontstaan?quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:38 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
De drie-eenheid is helemaal niet oeroud. Tenminste, niet in de joodse of de christelijke traditie. Daar stamt het van het begin van de 2e eeuw na Christus.
Pas in de 4e eeuw als ik het goed voor heb.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:38 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
De drie-eenheid is helemaal niet oeroud. Tenminste, niet in de joodse of de christelijke traditie. Daar stamt het van het begin van de 2e eeuw na Christus.
Jij koppelt doctrine 1 op 1 aan tekst. Dat klopt gewoon niet. Als dat zou kloppen dan zouden er exact evenveel teksten zijn als christelijke doctrines, en dat is evident onjuist.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:46 schreef erodome het volgende:
[..]
Dan hebben we het toch over de bronteksten en bij degene die ik ken wordt gewag gemaakt van andere goden.
Wat wil je nu, persoonlijke interpretatie of religie?
Ik houd mij nadrukkelijk nooit bezig met interpretatie van Bijbelteksten. Ik weet niet waar je dat vandaan haalt.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:46 schreef erodome het volgende:
[..]
Maar je denkt maar al te graag voor gelovigen, houdt je veel bezig met interpretatie.
Daar heb je mij ook nog nooit over gehoord.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:46 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat is dan lekker makkelijk, alles wat je niet uitkomt is irrelevant.
Maar ik ga je dus ook niet meer horen over het scheppingsverhaal dat niet kan kloppen, want wat er in de bronteksten staat is geheel irrelevant?
Dit idee van neteroe-triaden bestond reeds in de Egyptische godsdienst. Dit idee heeft men onder invloed van de Egyptisch-hellenisme in de 4e eeuw overgenomen. Heeft niks met het O.T. noch het N.T. te maken. Was puur een tegemoetkoming in het Byzantijns-Romeinse rijk onder Constantijn de Grote.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:49 schreef erodome het volgende:
[..]
Jij ziet die geloven echt compleet losstaand, als in zonder invloed van buiten ontstaan?
Het idee van de drie-eenheid is oeroud, toen het christendom ontstond was dat in een tijd en op een plaats waar de drie-eenheid in vele verschillende vormen voorkwam.
Het idee van een godheid die zich op verschillende manieren, in een drie-eenheid manifesteert was heel normaal toen.
1 god, 3 manifestatie's was dus gangbaar zelfs, alleen dat die vormen tegelijkertijd bestaan is een klein beetje een spagaat.
In de tijd dat de drie-eenheid in het christendom geïntroduceerd werd, was er bij mijn weten geen enkele religie met een drie-eenheid wiens invloedssfeer ook de proto-christelijke gemeenschappen besloeg.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:49 schreef erodome het volgende:
[..]
Jij ziet die geloven echt compleet losstaand, als in zonder invloed van buiten ontstaan?
Het idee van de drie-eenheid is oeroud, toen het christendom ontstond was dat in een tijd en op een plaats waar de drie-eenheid in vele verschillende vormen voorkwam. Dat is er ingeslopen, dan ook nog eens vastgelegd door een persoon(nou ja, 1 is een beetje een versimpeling) met banden met die oude geloven.
Het idee van een godheid die zich op verschillende manieren, in een drie-eenheid manifesteert was heel normaal toen.
1 god, 3 manifestatie's was dus gangbaar zelfs, alleen dat die vormen tegelijkertijd bestaan is een klein beetje een spagaat.
Dat zeg ik.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:56 schreef ATON het volgende:
[..]
Dit idee van neteroe-triaden bestond reeds in de Egyptische godsdienst. Dit idee heeft men onder invloed van de Egyptisch-hellenisme in de 4e eeuw overgenomen. Heeft niks met het O.T. noch het N.T. te maken. Was puur een tegemoetkoming in het Byzantijns-Romeinse rijk onder Constantijn de Grote.
Nee, de drie-eenheid is in de 4e eeuw op een concilie goedgekeurd. Het idee bestond uiteraard al veel eerder. Wiki spreekt van ca. 110 n.C. voor de eerste aanwijzingen van een triniteit, en einde 2e eeuw n.C. voor de eerste expliciete triniteit.quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:50 schreef ATON het volgende:
[..]
Pas in de 4e eeuw als ik het goed voor heb.
Serieus?quote:Op woensdag 3 juni 2015 11:59 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
In de tijd dat de drie-eenheid in het christendom geïntroduceerd werd, was er bij mijn weten geen enkele religie met een drie-eenheid wiens invloedssfeer ook de proto-christelijke gemeenschappen besloeg.
Ik ben bekend met de theorie van Dumézil, en dat is geenszins een drie-eenheid.quote:Op woensdag 3 juni 2015 12:01 schreef erodome het volgende:
[..]
Serieus?
Bij de grieken, bij de romeinen, bij de west en noord europeese volkeren. De drie-eenheid werd juist vrij algemeen gehanteerd.
De jonkvrouw, de moeder en de wijze oude vrouw, de 3 fasen van de maan en ga zo maar door. Dat zat door heel dat geloofssysteem heen geweven.
Ik heb het niet over Dumezi. Ik heb het over de oude geloofssystemen waar 3 een grote rol in speelde. In verschillende manifestatie vormen, dat was heel erg normaal.quote:
Dat is niet wat een drie-eenheid is.quote:Op woensdag 3 juni 2015 12:09 schreef erodome het volgende:
[..]
Ik heb het niet over Dumezi. Ik heb het over de oude geloofssystemen waar 3 een grote rol in speelde. In verschillende manifestatie vormen, dat was heel erg normaal.
Babd bv (deel van Morrigan). Drie-eenheid en drie-voudigheid kwamen erg veel voor, 3 is zelfs 1 van de belangrijkste heilige getallen in die tijd geweest.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |