Cobra4 | donderdag 21 mei 2015 @ 13:33 |
quote: Groot grafveld van hunebedbouwers gevonden in Dalfsen
Archeologen hebben in de gemeente Dalfsen het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa opgegraven. Dat meldt de gemeente Dalfsen dinsdag.
In totaal zijn er 120 graven met ''spectaculaire grafgiften'' en een aarden monument uit de tijd van de hunebedbouwers blootgelegd. Het gaat onder meer om stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen.
Ook de ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is volgens de Overijsselse gemeente een primeur voor Nederland.
''Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de oer-Nederlander, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken'', stelt de gemeente.
Vooronderzoek
Volgens De Stentor zijn in het gebied minimaal zes archeologische vindplaatsen opgegraven. Waarbij onder meer complete potten zijn opgegraven.
Uit vooronderzoek bleek al dat er vermoedelijk vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de ijzer- en steentijd in het gebied zouden liggen. Archeologen van ADC ArcheoProjecten doen in het gebied onderzoek in verband met nieuwbouwplannen van de gemeente.
Eerder dit jaar werden al een aantal trechterbekers gevonden. De trechtervormige potten, die 5300 jaar geleden gebruikt werden om voedsel in op te slaan werden in februari opgegraven. De potten gingen vaak mee in graven.
Het grafveld meet 120 bij 20 meter. De gemeente presenteert de vondsten woensdagochtend.
quote:
quote: Open dag opgravingen Dalfsen op 28 meiDALFSEN – Inwoners van Dalfsen en andere geïnteresseerden kunnen donderdag 28 mei van 16.00 tot 19.00 uur een kijkje nemen op de locatie van de opgraving. De vondsten die de afgelopen maanden zijn ontdekt tijdens de opgravingen in het gebied Oosterdalfsen worden dan gepresenteerd. Naast de open dag worden de vondsten ook zichtbaar gemaakt voor het publiek via een speciale website en een app. Dat maakte de gemeente Dalfsen vanmorgen bekend tijdens de perspresentatie van de vondsten. De archeologische opgravingen zijn belangrijk voor Dalfsen en Nederland, stelt burgemeester Han Noten. “We zijn enorm verrast door de prachtige vondsten”, zegt hij. “Dalfsen blijkt door oer-Nederlanders bewoond te zijn geweest. Het vooronderzoek gaf al aan dat er interessant materiaal ontdekt kon worden, maar wat nu is aangetroffen, is aanzienlijk mooier en uitgebreider dan gedacht. De vondsten laten zien hoe lang hier al gewoond wordt en hoe belangrijk de rivier De Vecht ook toen al was. De waarde voor Dalfsen, en het nationaal en zelfs internationaal belang is enorm groot. Ook voor het Hunebeddencentrum en het Drents Museum is dit een spectaculaire vondst.” De archeologen van ADC ArcheoProjecten zijn samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de hogeschool Saxion en The Missing Link maanden bezig geweest om de graven te documenteren en de vondsten te bergen. Prof. Dr. Daan Raemaekers (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen) spreekt over een unieke ontdekking: “Het is een vondst die je misschien eens in de 50 jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen.” Bron: http://www.dedalfsermarsk(...)n-dalfsen-op-28-mei/
quote:
quote: Op woensdag 20 mei 2015 18:24 schreef Stephen_Dedalus het volgende:[..] Als archeoloog was ik verantwoordelijk voor het digitaal inmeten van alle archeologische sporen en vondsten (met robotic total station) op de opgraving, het maken van kaartmateriaal en het beheer van de database. Drukke dag gehad vandaag, heel veel media! Vanavond zitten er ook een aantal collega's bij RTL late night om over het grafveld te vertellen. Even wat posts uit C&H / Cultuur & Historie in het Nieuws #10 gehaald. Dit is wel een eigen topic waard.
Wat een mooie vondst.  |
Cobra4 | donderdag 21 mei 2015 @ 13:36 |
Gevonden grafveld Dalfsen uniek in de wereld
De vondst van het grafveld en een boerderij in Dalfsen uit de tijd van de hunebedbouwers is uniek in de wereld. Het is voor het eerst dat er restanten zijn gevonden van een nederzetting uit deze periode.
Van de hunebedbouwers zijn tot nu toe vooral hunebedden gevonden, waarin de doden werden bijgezet.
De boerderij is de eerste uit die tijd die in Nederland gevonden is. Professor Daan Rademaekers van de Rijksuniversiteit Groningen die bij de berging van de vondsten betrokken is, vindt het een unieke ontdekking: "Het is een vondst die je misschien eens in de vijftig jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen."
Begraafplaats
Naast de boerderij en het grafveld zijn in totaal honderd trechterbekers en andere grafgiften zoals bekers, kralen en stenen bijlen gevonden. De bekers komen uit de periode 3000-2800 voor Christus. Dat betekent dat het grafveld door de kleine gemeenschap in die periode veel is gebruikt.
Op het grafveld zijn geen menselijke resten gevonden. In de grafkuilen zijn wel verkleuringen te zien, achtergelaten door de vergane lichamen. In enkele graven zijn sporen van een houten bekisting gevonden.
App
Op de plaats van het grafveld en de boerderij gaat de gemeente Dalfsen een woonwijk en bedrijventerrein bouwen. De gemeente wil daarin elementen verwerken uit de tijd van de hunebedbouwers. Zo komt de route van een oude zandweg die bij de nederzetting hoorde terug in de wijk.
Daarnaast heeft de gemeente een app ontwikkeld. Daarmee kan op de plaats zelf gekeken worden hoe het er in het verleden uitzag, maar ook hoe het eruit gaat zien.
Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)ek-in-de-wereld.html |
Cobra4 | donderdag 21 mei 2015 @ 13:38 |
Archeologie 20-05-2015
5000 jaar oude topvondsten bieden nieuw zicht op het leven van de Oer-Nederlander. 120 graven, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers, uniek voor Europa. Archeologen hebben in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers zijn blootgelegd. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is eveneens een primeur voor Nederland. Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de ‘oer-Nederlander’, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken. Een open dag, een (pers) presentatie, een website en een app maken de vondsten zichtbaar voor publiek. In het Overijsselse Dalfsen zijn 120 van de tot nu toe zeer zeldzame Trechterbekers opgegraven, de naamgevers van de cultuur waartoe deze Steentijdmensen worden gerekend. Andere grafgiften zijn stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen en twee barnstenen kettingen. Het grafveld meet 120 bij 20 meter. Bijzonder is het centraal gelegen aarden monument, nu zichtbaar als een ovale greppel van 30 bij 4 meter, dat een imponerende aanblik moet hebben geboden. De huisplattegrond werd in de directe omgeving van het grafveld opgegraven. Oer-Nederlanders De periode tussen 3400 en 2700 voor Chr. wordt de tijd van de Trechterbekercultuur genoemd, in de canon van de Nederlandse geschiedenis ‘de eerste boeren’. Deze mensen gaven als eerste in Noord-Nederland hun zwervend bestaan als jager-verzamelaar op om boer te worden. Zij hebben hun stempel op het Nederlandse landschap gedrukt. In Drenthe vinden we de hunebedden als tastbaar overblijfsel, in Overijssel krijgen we nu voor het eerst de resten van een hele gemeenschap in beeld.
Nieuw wetenschappelijk inzicht De archeologen van ADC ArcheoProjecten zijn samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de hogeschool Saxion en The Missing Link maanden bezig geweest om de graven te documenteren en de vondsten te bergen. Prof. Dr. Daan Raemaekers (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen) spreekt over een unieke ontdekking: ‘Het is een vondst die je misschien eens in de 50 jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen’.
Vondsten belangrijk voor Dalfsen en Nederland Burgemeester Han Noten laat weten: “We zijn enorm verrast door de prachtige vondsten! Dalfsen blijkt door oer-Nederlanders bewoond te zijn geweest”. “Ondanks het vooronderzoek is het aanzienlijk mooier en uitgebreider dan gedacht”. De vondsten laten zien hoe lang hier al gewoond wordt en hoe belangrijk de rivier De Vecht ook toen al was. De waarde voor Dalfsen, en het nationaal en zelfs internationaal belang is enorm groot. Ook voor het Hunebeddencentrum en het Drents Museum is dit een spectaculaire vondst.”
Gebruiken en beleven De opgedane wetenschappelijk kennis wordt weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt voor de bewoners van de nieuwe woonwijk. Met hulp van de provincie Overijssel, wordt het verhaal van deze bijzondere plek gebruikt om een mooiere ruimte en een grotere sociale cohesie tussen de nieuwe bewoners vorm te geven. Dalfsen koppelt het verhaal van de plek aan de toekomst van de plek.
The Missing Link heeft hiervoor onder meer TimeTravel Dalfsen ontwikkeld. Met deze streetview app van het verleden is het mogelijk met een smartphone, op de plaats zelf, naar het verleden, het heden en zelfs de toekomst van de plek terug te reizen.
Daarnaast is op basis van het verhaal van de vondsten een zg. “verhaallijn” gemaakt met het thema “Naoberschap”, samen met de bewoners.. Die verhaallijn is gebaseerd op een authentieke gebiedsidentiteit en vormt de rode draad voor de ontwikkeling van de woonwijk. Hierdoor wordt Oosterdalfsen een plek met een eigen gezicht, die heel diep is geworteld in de tijd. Voor meer beleving, delen en toevoegen is er ook een website: oosterdalfsen.timelink.eu.
De bewoners van Dalfsen en andere geïnteresseerden kunnen donderdag 28 mei van 16.00 uur tot 19.00 uur een kijkje nemen op de locatie van de opgraving. Prachtige vondsten en mooie verhalen worden dan gepresenteerd.
Bron: http://www.dalfsen.nl/Det(...)ikel/archeologie.htm |
Cobra4 | donderdag 21 mei 2015 @ 13:45 |
|
Cobra4 | donderdag 21 mei 2015 @ 14:50 |
RTL Late Night 'Deze vondsten vertellen een verhaal'
In Dalfsen is een sensationele archeologische vondst gedaan. Archeologen hebben daar een grafveld uit de steentijd blootgelegd, het grootste dat ooit gevonden is in Noordwest-Europa. En die vondsten vertellen allemaal een verhaal.
http://www.rtlxl.nl/#!/rt(...)6a-36af-fe84cf80c080 |
Stephen_Dedalus | donderdag 21 mei 2015 @ 18:19 |
Ik zal eens wat foto's plaatsen vanavond. |
Sapstengel | donderdag 21 mei 2015 @ 19:17 |
Mijn zusje heeft daar ook gegraven, wel toevallig. Ze studeer archeologie en was daar voor een stage. Zat gisteravond in het publiek bij Late Night.
Had al een tijd terug foto's laten zien, o.a. van die bijl. En verteld dat niemand het mocht weten. Er was toen ook zo'n open dag, vorige maand ergens. En daar hadden ze ook bewust niet al die trechterbekers laten zien ivm gevaar voor dieven. |
Stephen_Dedalus | donderdag 21 mei 2015 @ 19:22 |
quote: Kom ik toch nog in beeld!  |
HaverMoutKoekje | donderdag 21 mei 2015 @ 19:36 |
quote: Zand wegvegen met een borsteltje? Mag je dan ook af en toe crosssen met de bulldozer?  |
Stephen_Dedalus | donderdag 21 mei 2015 @ 19:37 |
quote: Ik ben alleen in het begin in beeld (met de donkere regenjas), geen borstel vastgehad tijdens de hele opgraving. 


 De barnstenen ketting, zoals we hem aantroffen.





[ Bericht 27% gewijzigd door Stephen_Dedalus op 21-05-2015 20:51:32 ] |
HaverMoutKoekje | donderdag 21 mei 2015 @ 21:03 |
Magisch vind ik dat, enorm lang geleden heeft iemand met de hand die lijnpatroontjes getrokken |
Nibb-it | donderdag 21 mei 2015 @ 22:13 |
Zo, da's een beste sleuf. |
Cobra4 | vrijdag 22 mei 2015 @ 00:26 |
Mooie foto's Stephen_Dedalus. 
Lijkt me geweldig om daar aan mee te werken. |
Nemephis | vrijdag 22 mei 2015 @ 01:11 |
quote: Moet dat er ongeveer zo hebben uitgezien?
 Deze is bij Emmer Compascuum gevonden en gedateerd 800 vC.
SPOILER
|
Stephen_Dedalus | vrijdag 22 mei 2015 @ 06:32 |
quote: Dat was één van de kleinere putten die we hebben aangelegd.
quote: Zo hebben ze hem binnen gereconstrueerd:
 |
Nemephis | vrijdag 22 mei 2015 @ 10:15 |
quote: Dankje voor het posten, interessant! Zitten die plastic ringen er in plaats van ringen die vergaan zijn o.i.d.? |
Stephen_Dedalus | zaterdag 23 mei 2015 @ 03:17 |
quote: Op vrijdag 22 mei 2015 10:15 schreef Nemephis het volgende:[..] Dankje voor het posten, interessant! Zitten die plastic ringen er in plaats van ringen die vergaan zijn o.i.d.? Ja, we hebben elke kraal trouwens individueel ingemeten |
Cobra4 | maandag 25 mei 2015 @ 14:59 |
quote: Een van de kleinere? Wauw, het moet dan inderdaad wel een enorm project zijn. |
Stephen_Dedalus | maandag 25 mei 2015 @ 15:03 |
Meer dan 20000 vierkante meter en er zijn nu nog twee fieldschools bezig met opgraven. Maar die graven beduidend minder op dan een commercieel bedrijf natuurlijk.
Om een idee te krijgen hoe groot een put kan zijn:

[ Bericht 50% gewijzigd door Stephen_Dedalus op 25-05-2015 15:11:44 ] |
Cobra4 | maandag 25 mei 2015 @ 15:13 |
Allemachtig.
Die vondsten zijn gedaan op ongeveer een meter onder het maaiveld? |
Stephen_Dedalus | maandag 25 mei 2015 @ 15:22 |
quote: Op de hoger gelegen delen wel, de lager gelegen delen lag het sporenvlak iets dieper. |
Cobra4 | donderdag 28 mei 2015 @ 20:22 |
|
Cobra4 | donderdag 28 mei 2015 @ 20:33 |
|
Stephen_Dedalus | vrijdag 29 mei 2015 @ 03:05 |
Supermooi |
Ser_Ciappelletto | zaterdag 30 mei 2015 @ 03:39 |
Tof hoor. 
Ik ben toevallig laatst in het Gallo-Romeins museum in Atuatuca Tungrorum (Tongeren) geweest. Daar hadden ze twee hele vloeren gewijd aan de prehistorische Lage Landen. |
Nibb-it | donderdag 1 oktober 2015 @ 10:47 |
quote: Wie betaalt er voor de oer-Nederlander? Het Overijsselse Dalfsen is plek van baanbrekende archeologische vondsten – van internationaal belang. Toch weigert het Rijk financieel bij te dragen. „Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie.” De schat staat middenin het gemeentehuis te pronken. Trechterbekers gevonden in een grafveld langs een weg van vijfduizend jaar geleden. Stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten, barnstenen kettingen, een grote beker naast een kleintje. Van een moeder met kind, vermoeden archeologen. Hoe kwamen ze aan barnsteen? En woonden ze in het boerenhuis waarvan voor het eerst in Nederland een plattegrond is gevonden? Burgemeester Han Noten van Dalfsen weet het niet. En het is de vraag of iemand dat zal achterhalen. Als er niets gebeurt, belandt de ‘schat van Dalfsen’ in het archief in plaats van in de geschiedenisles. Na de verplichte inventarisatie is er voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek geen geld. Terwijl het in de ogen van hoogleraar archeologie Daan Raemaekers een „spectaculaire vondst” is , „van internationaal belang” die onze kennis over het dagelijks leven van de oer-Nederlander „op zijn kop zet”. Radio, televisie en kranten uit heel Europa kwamen deze zomer kijken. Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) feliciteerde burgemeester en wethouders met de publiciteit. „Dalfsen toont zich een ambassadeur voor de archeologie in Nederland”, schrijft ze. Maar een financiële bijdrage behoort niet tot de mogelijkheden. De verstoorder betaalt, staat in de wet. „Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de zorg van het bodemarchief. Daarin past geen financiële verantwoordelijkheid van het Rijk.” „Hoezo niet?” Han Noten slaat in de burgemeesterskamer met de vuist op tafel. De brief van zijn partijgenoot irriteert hem nog steeds. Zo’n rechtlijnige boekhoudersmentaliteit gaat niet op als er baanbrekende vondsten van hunebedbouwers opduiken waarmee je geschiedenisboeken moet herschrijven. „In uw ogen bestaat er kennelijk geen archeologisch erfgoed van nationaal belang”, schreef de burgemeester venijnig terug. Jagerverzamelaars gingen boeren Noten: „Dalfsen herbergt het grootste steentijdgrafveld uit Noordwest-Europa, hier ligt het eerste huis van het Trechterbekervolk in Nederland. Dit gaat niet over Dalfsenaren, dit gaat over onze geschiedenis, onze Nederlandse identiteit, over waar we vandaan komen. Hier woonden jagerverzamelaars die gingen boeren. Maar de rijksoverheid hecht nul waarde aan dit eerste venster van onze nationale canon. Laat ze dat venster dan nu onmiddellijk overboord gooien.” Toegegeven: eerst schrok de burgemeester. Oei, dacht hij toen de eerste stukjes steentijdkeramiek opdoken: „Dit gaat geld kosten.” Op de vindplaats staan 250 nieuwbouwwoningen gepland op een oppervlakte van vier voetbalvelden. Met hulp van een archeologisch adviesbureau werd het voorgeschreven bureauonderzoek gedaan, zijn proefsleuven getrokken, en werd gekozen voor het scenario ‘opgraven’ met ‘sobere uitwerking’. Dat kost het dorp in het dal van de Overijsselse Vecht 436.200 euro. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vroeg waarom het dorp de grafgiften niet op de vindplaats in de grond had laten zitten – ‘in situ’ noemen archeologen dat. Zet er een hek omheen, was de boodschap, en staak de plannen. Maar dat was voor de groeigemeente „een gepasseerd station”. Nergens anders is plek voor woningbouw. De grondaankoop loopt al twintig jaar. De burgemeester: „Als we het hele project moeten afblazen is ons vrij besteedbare vermogen van 10 miljoen euro in één klap verdwenen.” Bovendien: hoe moet je een topvondst ‘in situ’ bewaren? Geen archeoloog die deze overweldigende hoeveelheid vondsten had voorspeld. Iedereen, zegt de burgemeester, weet nu wat hier te halen is. „Moet ik het grafveld permanent gaan bewaken tegen schatgravers?” Als er eenmaal archeologische vondsten opduiken en je haalt ze uit de grond, is zijn ervaring, kun je niet meer terug en moet je doorgaan tot je alles boven hebt. „Ik zou niet weten hoe ik het anders als bestuurder zou moeten doen.” De gemeenteraad heeft inmiddels 70.000 euro beschikbaar gesteld en de provincie Overijssel springt bij met 42.000 euro subsidie. Om de kennis met de bevolking te delen en het ‘verhaal van Overijssel’ te vertellen. Niet om de vondsten te onderwerpen aan kostbare dateringstechnieken en meer kennis over de steentijdbewoning te verwerven. Dat wetenschappelijk onderzoek acht ook de provincie niet haar pakkie-an. Zonde, vindt Boudewijn Goudswaard, archeologisch adviseur van Dalfsen. Met twee ton extra is de eerste nood gelenigd. Hij wil in kaart brengen hoe de eerste boeren het landschap hebben „getransformeerd voor eigen gebruik”. Denk ook aan chemische monsters. Wat werd er gegeten en gedronken? Kregen de overledenen voedsel mee voor het hiernamaals? En natuurlijk DNA-onderzoek van het gevonden stukje onderkaak met kiezen. Op basis daarvan kan je een profiel maken van de oer-Nederlander. Goudswaard: ,,Dalfsen stuit op een archeologische vondst van landsbelang en wordt in zijn eentje met de verantwoordelijkheid opgescheept. Terwijl er op rijksniveau niemand verantwoordelijk is. Dat klopt niet. Dat is een lacune in het systeem.” Zeker als je beseft dat het Rijk wel goed zorgt voor kunst en gebouwde monumenten. „Kijk maar naar de twee schilderijen van Rembrandt waarvoor het Rijk 80 euro opzij legt om ze terug naar Nederland halen. Daar gaat het ineens niet om geld maar om erfgoed, om een vorm van beschaving. Nou, Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie.” Deals met musea in buitenland Burgemeester Noten zit intussen niet stil. De gemeente gaat de schat van Dalfsen zelf verzilveren, heeft hij met zijn wethouders besloten. De provincie Overijssel is gevraagd om de stukken in bruikleen beschikbaar te stellen. Met het Drents Museum en de provincie Drenthe wordt overlegd over een rondreizende tentoonstelling. Musea in het buitenland kunnen die krijgen in ruil voor verdiepend onderzoek. De samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Han Noten is behalve burgemeester ook voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Drents Museum. Het betekent, zegt hij, dat we onze financiële partners niet alleen in het binnenland maar ook over de grens zoeken. In onder meer Duitsland, Polen, Tsjechië, Denemarken, Zuid-Amerika en Rusland.” Het Rusland van Poetin? „Als het moet: ja. Ze hebben daar prachtige musea.” De gemeente heeft de minister deze maand per brief op de hoogte gesteld. Zal ze akkoord gaan? Noten, ferm: „Iemand die geen geld wil vrijmaken voor verdiepend onderzoek naar nationaal erfgoed, die heeft in mijn ogen geen recht van spreken meer. Dan zijn we uitgepraat.” Ook als haar Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de vondsten opvraagt voor een eigen analyse? „Die aanvraag zullen we beoordelen in relatie tot onze eigen plannen. Maar ik ga de schat niet meer afgeven. Dat onderzoek moet en zal er komen.” ( NRC Handelsblad).
|
Nibb-it | donderdag 1 oktober 2015 @ 10:49 |
quote: Dalfsen gaat de internationale markt op met nationaal erfgoedDe gemeente Dalfsen gaat zelf de markt op met de spectaculaire archeologische vondsten van het Trechterbekervolk, de eerste boeren in Noord-Nederland. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten nadat minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) en de provincie Overijssel hebben geweigerd geld beschikbaar te stellen voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek. Dalfsen zoekt (financiële) partners in zowel binnen- als buitenland. Een verzoek tot bruikleen is ingediend bij de provincie. Met het Drents Museum wordt gewerkt aan een reizende tentoonstelling die ook buitenlandse musea aandoet, in onder meer Polen, Duitsland en Rusland. In ruil daarvoor hebben deze musea een publicatieverplichting waarvoor ze verdiepend onderzoek laten doen. Dat onderzoek is volgens archeologen broodnodig, omdat de schat die dit voorjaar in Dalfsen werd gevonden “van nationaal en internationaal belang is” en onze kennis over de hunebedbouwers “compleet op zijn kop zet”. Terwijl het gaat om cruciale kennis over het eerste venster van de nationale geschiedeniscanon, weigert de minister geld beschikbaar te stellen. Minister Bussemaker schreef op 10 augustus: “Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de zorg van het bodemarchief. Daarin past geen financiële verantwoordelijkheid van het Rijk.” Tot verbijstering van burgemeester en partijgenoot Han Noten. Nu wordt zijn gemeente van 27.000 inwoners in haar eentje belast met de zorg en de verantwoordelijkheid voor nationaal erfgoed. De gemeente heeft tot nu toe 436.200 euro in het archeologisch onderzoek gestoken. Dat ging op aan graven en een analyse, niet aan verdiepend onderzoek. Daarvoor gaat de gemeente nu sponsors zoeken. Zal de minister akkoord gaan? Noten: “Iemand die geen geld wil vrijmaken voor verdiepend onderzoek naar nationaal erfgoed, die heeft in mijn ogen geen recht van spreken meer. Dan zijn we uitgepraat.” In de gemeente Dalfsen, in het dal van de Overijsselse Vecht, vonden archeologen een dorp van vijfduizend jaar geleden. Er liggen 120 graven, met tal van bijzondere grafgiften – het grootste grafveld van Europa. Aan de overkant stond een boerenhuis – daarvan is er nog nooit een gevonden in Nederland. Hier woonden ‘Oer-Nederlanders’, jager-verzamelaars die gingen boeren. Langs de graven lag een weg die later door de Romeinen werd verhard. Ook is er een grafveld uit de Merovingische periode aangetroffen, van ongeveer 1.500 jaar geleden. Daar was onder anderen een man begraven in een houten kist, met kostbare bijgiften als een ingelegd zwaard. ( NRC).
|
Nibb-it | donderdag 7 april 2016 @ 14:33 |
Ook in Dalfsen:
quote: Elitegraven uit vroege middeleeuwen ontdekt in DalfsenTwee graven, van een man en een vrouw, allebei in gelegen in de richting oost-west, springen eruit vanwege de rijke en uitbundige grafgiften. ( NRC). SPOILER Bij Dalfsen is een grafveld uit de Merovingische tijd (ca. 550) gevonden met daarin een rijk graf van een 'Merovingische chief' uit de vroegmiddeleeuwse elite. Het is niet de eerste bijzondere grafvondst in dit dorp aan de Vecht in Overijssel, met zijn droge dekzandruggen. Vorig jaar werden er bijzondere 5.000 jaar oude voorwerpen uit het Trechterbekertijd ontdekt: sporen van de oer-Nederlander.
De nu gevonden grafkamer maakt deel uit van een bescheiden grafveld dat halverwege de zesde eeuw gebruikt werd door één, hooguit twee generaties. Het gaat om negen kuilen waarin skeletten hebben gelegen en zo'n vijf à zes crematiegraven. Twee graven, van een man en een vrouw, allebei in gelegen in de richting oost-west, springen eruit vanwege de rijke en uitbundige grafgiften.
,,Stichtersgraven", zegt opgravingsleider Henk van der Velde, als archeoloog verbonden aan het bedrijf ADC Archeoprojecten. ,,Wie zijn doden begraaft op historische grond, benadrukt zijn claims daarop." Ze vormen ,,een belangrijk puzzelstuk" in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Oost-Nederland vanwege de samenhang en de volledigheid. In totaal zijn er in heel Nederland ,,enkele tientallen graven" ontdekt uit de periode van 450 tot 700 na Christus.
Krijger De man was een krijger, hij kreeg zijn volledige wapenuitrusting mee. Daarvan zijn een schildkop, twee slagzwaarden een bijl, een mesje plus een lanspunt bewaard gebleven. Naast de kist lag een Romeins speelsteentje en stonden twee bekers, van glas en aardewerk - wat erin zat is nog niet onderzocht. De archeologen vermoeden dat de man een chief was die gediend heeft voor een Merovingische koning. Hij had een vooraanstaande positie in de regio. Van der Velde: ,,Er ging voor een kapitaal de grond in. Nou, dan ben je wel iemand."
Ook de dame, misschien wel zijn echtgenoot, kreeg luxe cadeaus mee. Grafgiften waaraan alleen de vroegmiddeleeuwse 'Prinses van Zweeloo' kan tippen. Twee halssnoeren met meer dan 400 barnstenen kralen. Twee paar mantelspelden, ingelegd met edelsteen en goudfolie. Plus - bijzonder! - een Angelsaksische aardewerken pot. Samen met de mantelspelden en het barnsteen zeer populair in Noord-Duitsland en op de Wadden, verderop in het Merovingische Rijk.
Ruilhandel Kwam deze bemiddelde vrouw daarvandaan? Dat is goed denkbaar, zegt archeoloog Van der Velde. De vroege Middeleeuwers leefden in Dalfsen van landbouw en woonden aan de Vecht. Wellicht hielden ze zich in de winter ook bezig met ruilhandel en ambachten. Uit de latere Middeleeuwen kennen we jaarmarkten waar bewoners ook kwamen aanzetten met huwelijkskandidaten. Maar meer dan speculatie is dat niet, erkent Van der Velde.
Opvallend is dat dit vroegmiddeleeuwse grafveld maar kort in gebruik is geweest. Andere graven uit deze tijd, bijvoorbeeld in het rivierengebied, lagen in een veld waar doden soms wel driehonderd jaar achtereen begraven werden. Waarom gebeurde dat in Dalfsen niet? Van der Velde:
,,In deze tijd woonde men in Oost-Nederland nooit lang op dezelfde plek. Een, twee, misschien drie generaties lang en daarna verkaste men naar vruchtbare akkers, verderop in het gebied. Die lagen voor het oprapen omdat we uit de laat Romeinse tijd veel grote nederzettingen kennen die intensief bemest werden."
Conservatie en restauratie De vroegmiddeleeuwse graven werd op 20 april vorig jaar in Dalfsen ontdekt. Archeologen bogen zich over het grafveld van de hunebedbouwers toen ze iets ten noorden daarvan stuitten op de vroegmiddeleeuwse vondsten. De grafgiften zijn de afgelopen maanden geconserveerd en gerestaureerd en vandaag in het gemeentehuis van Dalfsen gepresenteerd.
|
Stephen_Dedalus | donderdag 7 april 2016 @ 16:55 |
Presentatie was vandaag op RTV oost. |
Cobra4 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:22 |
quote: Amateurs graven in het verleden van DalfsenHonderden amateurarcheologen zijn vanaf vandaag in Dalfsen aan het graven naar schatten en sporen van vroeger. Onder leiding van beroepsgravers nemen ze de komende maand een gebied van zo'n 3000 vierkante meter onder handen. Op de plaats van de opgravingen komt een woonwijk. De amateurgravers komen uit het hele land en uit alle lagen van de bevolking. Een ding hebben ze gemeen: hun liefde voor archeologie. Wereldnieuws De kans dat ze iets vinden is best groot, want twee jaar geleden was Dalfsen wereldnieuws toen er 120 unieke grafvelden en resten van een middeleeuws koningspaar werden gevonden. De ene trechterbeker na de andere werd toen blootgelegd in een aangrenzend deel van het dorp dat toen bouwrijp werd gemaakt. Het was vandaag al meteen raak. De archeologen ontdekten onder meer een deel van een middeleeuwse weg en een crematiegraf van 3000 jaar oud. Schat schaven Overigens is het meer schat schaven dan schatgraven. Voorzichtig met een schop over de grond schuren en letten op verkleuringen die mogelijk duiden op iets bijzonders. "We hopen dat we sporen van bewoning vinden van 5000 jaar oud", zegt archeoloog Niels Bouma. "Resten van boerderijen en bijgebouwtjes die iets meer zeggen over de mensen die hier toen geleefd hebben." (NOS)
|
Bosbeetle | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:51 |
 |
Cobra4 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:53 |
|
Stephen_Dedalus | woensdag 16 augustus 2017 @ 17:18 |
quote: Nou Cobra4, je kans om aan een opgraving mee te doen.  |
Cobra4 | woensdag 16 augustus 2017 @ 18:08 |
quote: Ja.  |
ExperimentalFrentalMental | donderdag 17 augustus 2017 @ 09:53 |
Top topic!  |
Nibb-it | dinsdag 3 oktober 2017 @ 16:29 |
Hoe staat het met deze onderneming? |
Cobra4 | woensdag 11 oktober 2017 @ 13:41 |
|
Cobra4 | woensdag 11 oktober 2017 @ 13:50 |
|
Stephen_Dedalus | woensdag 11 oktober 2017 @ 19:54 |
Aankomende zaterdag is er weer een open dag in Dalfsen. Ik zelf moet werken op een open dag van een opgraving in Oss.
Komend weekend zijn de nationale archeologiedagen met allerlei evenementen en open dagen door het gehele land.
https://www.archeologiedagen.nl/programma |
Cobra4 | maandag 6 november 2017 @ 17:40 |
|
Nibb-it | maandag 6 november 2017 @ 18:21 |
VondstenVlogger, hoe verzin je het  |