abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_152594492


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 55 alweer
alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.

[ Bericht 3% gewijzigd door Weltschmerz op 14-05-2015 16:53:27 ]
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_152594577
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 16:33 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik begrijp (uit diezelfde oude HP) dat dat het standaardwerk is en die ik noemde een iets toegankelijker versie, geschikt voor de thuiskok. Ik ga hier denk ik wel die tientjes in investeren.
Ik weet dat er van dat standaardwerk een behoorlijk verbeterde herdruk is geweest, misschien is dat dezelfde? Het zal zijn geld allicht ook waard zijn.

Het grootste voordeel is dat je gaat nadenken over wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Ik ben met Piet eens dat je het gewoon veel moet doen en kritisch moet zijn op het resultaat, maar met een theoretische basis heb je dan een beter idee wat je anders zou kunnen doen wanneer het je kritiek niet doorstaat. Je hoeft niet alles zelf te bedenken, dat is ook het voordeel van zijn boek(en), maar vooral dat het je aan het denken zet kan helpen. Ik heb zelf althans vaak een pan omgeschud omdat ik nou eenmaal aan het koken was en ik dacht daar onophoudelijk handelingen bijhoorden, ongeacht of dat wel een functie had. Of je draait maar wat aan het vuur, zonder je te realiseren dat eerst de pan nog heter moet worden, dan de vetstof heter wordt, en dan pas hetgene wat je aan het bakken bent.
Goede post! Die theoretische basis lijkt me best belangrijk, besef ik nu pas.

Kan iemand mij uitleggen hoe je correct kan quoten van een gesloten topic naar een nieuw topic?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152629093
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152629152
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152648324
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:22:13 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648434
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:17 schreef Heaven7 het volgende:
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:23:24 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648460
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:03 schreef sirdanilot het volgende:
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Rook alle wiet maar zo aromatisch lekker als szechuan peper
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:24:59 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152648494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
pi_152648548
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:38:46 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648836
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152649092
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Whatever...
pi_152649283
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:24 schreef RobinOok het volgende:

[..]

De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
Hmm, ok. Ik zag wel zwarte rijstazijn liggen in de toko maar weet niet of dat de zoete of de wrange is. Volgende keer eens proberen.

Ik doe in zoveel mogelijk gerechten maar alles wat gefermenteerd is. Ik ben dol op umami en gefermenteerde smaken, hhmmmmm....

Die rijstwijn is overigens ook lekker om zo te drinken zeg
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152650796
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
Nee? Ik verzin het niet :P Er staat in het Zweeds 81 gram proteïne en in het Duits 85,5 gram eiwit per 100 gram..
pi_152650896
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:50 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:16:33 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650908
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:12 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Dat staat er op de verpakking.. dus die maximaal 15% die je aangaf?
Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:17:10 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650922
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
per kilo komt dat precies uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650930
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
Maar dat is dus niet 8% maar 80% volgens de verpakking :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:18:24 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650954
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650988
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:21:12 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152651036
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:19 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
Duidelijk
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152651062
Yes top, ik ga uit van die 5-7 gram per 100 gram meel, thanks!
pi_152651334
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind Harold McGee zijn boeken heel erg goed, voor de leergierige kok die wil weten wat er in vlees en groenten etc gebeurd tijdens het bereiden. Het is denk ik het beste toegankelijke werk op dat gebied.
Als je goed wilt leren koken moet je het gewoon veel doen en heel kritisch zijn op je eigen resultaten, experimenteren, en wellicht een paar workshops volgen of als leerling in een (goed) restaurant gaan werken
Harold McGee is inderdaad een aanrader. In het verlengde hiervan vind ik het werk van Heston Blumenthal, die overigens veel met McGee heeft samengewerkt. "In search of perfection" natuurlijk, maar ook "Heston Blumenthal thuis" is erg verhelderend.

Youtube heeft een HestonBlumenthal channel met soms fascinerende en inspirerende Hestonvideo's: https://www.youtube.com/channel/UC-84RQiTG4T0Kup5l3JcOZw/featured

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 15:33:58 ]
pi_152653855
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 17:45:25 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152655055
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:02 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
De botten? Kalfsfond mee maken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152656172
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De botten? Kalfsfond mee maken?
Ribben met vlees. Uit ervaring weet ik dat een rib voldoende vlees bevat voor een volwassene. De laatste keer heb ik ze gemarineerd en op de Weber gegooid maar ik wil er weleens wat anders mee doen. Ze passen net in mijn sous-vide bad, maar ik twijfel of dat de beste keus is voor zo een rib.



[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 18:37:14 ]
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:39:55 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152656237
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:37 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Ribben met vlees. Uit ervaring weet ik dat een rib voldoende vlees bevat voor een volwassene. De laatste keer heb ik ze gemarineerd en op de Weber gegooid maar ik wil er weleens wat anders mee doen. Ze passen net in mijn sous-vide bad, maar ik twijfel of dat de beste keus is voor zo een rib.

[ afbeelding ]
Grillen klinkt lekker, goed idee!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:40:13 #27
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152656242
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:41:30 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152656266
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Kan, lage temperatuur langzaam grillen ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152656311
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Hmmm misschien wordt dat het wel. Maar dan gaan ze wel in een gloeiend hete grillpan en niet op de bbq.

@Piet langzaam grillen heb ik de vorige keer gedaan. Op de bbq met indirecte warmte. Levert erg mooi gegaard sappig vlees op ^O^

[ Bericht 15% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 18:45:05 ]
pi_152656384
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Dat klinkt wel lekker :). Wel lang genoeg Ivm al het bindweefsel. :)
Whatever...
pi_152658579
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
Ah, je had het dus over de gluten :)

Ja, dat kan kloppen. Die 5-7 gram moet wel ongeveer goed zijn.
Whatever...
pi_152721323
Hoi! Ik wil aankomende zaterdag uitgebreid Thais koken voor mijn vriend, maar heb hier nog weinig ervaring in. Het moet een voor- en hoofdgerecht worden, met eventueel een of twee leuke bijgerechtjes, of drie hartige gangen mag ook. Ik heb nog geen ervaring met écht Thais koken, en zou er het liefst niet 100 dingen voor in huis halen.
Iemand tips voor een leuk vlees+vis menu?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  maandag 18 mei 2015 @ 18:57:31 #33
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152721415
Vleesgerecht:
http://www.thainl.nl/recept-kip-met-cashewnoten

Heel makkelijk en altijd lekker. Wat meer lente ui dan hier staat en op het allerlaatste moment er pas door doen vind ik het lekkerste.

Visgerecht, iets met grote garnalen of zeewolf ofzo? Ben daar niet zo in thuis.

Toetje, bananen in kokosmelk met wat palmsuiker en geraspte kokos :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_152721508
Bedankt! Stiekem heb ik al wel een soort basis in m'n hoofd: voor een triootje van vis of iets in die richting, en hoofd iets met biefstuk oid. Alle ideeën zijn welkom, maar bij uitgebreid koken denk ik persoonlijk niet aan kip :@
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_152721673
Ik zou lekkere Thaise viskoekjes maken :9 Helemaal niet ingewikkeld.
American ninja, Ninja Gaiden, Real Motherfucking ninja shit.
  maandag 18 mei 2015 @ 19:08:54 #36
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152721904
Dat haalde ik niet helemaal uit je post.

Biefstuk dun snijden en er een gerecht met Thaise basilicum van maken een optie?

Viskoekjes, ook lekker ja :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 18 mei 2015 @ 19:10:41 #37
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_152721998
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken. Nou vind ik meerdere recepten op internet.
Welke hebben jullie positieve ervaring mee?

Ik zie er ook een met een hele kip, lijkt me ook wel eens leuk als ik er een kan vinden voor een redelijke prijs.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_152723676
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:10 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken. Nou vind ik meerdere recepten op internet.
Welke hebben jullie positieve ervaring mee?

Ik zie er ook een met een hele kip, lijkt me ook wel eens leuk als ik er een kan vinden voor een redelijke prijs.
Geen ervaring mee, maar een hele kip is makkelijk te vinden voor een paar euro. Volgens mij liggen ze zelfs in de meeste supermarkten.
pi_152724670
quote:
1s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:08 schreef Molo het volgende:
Dat haalde ik niet helemaal uit je post.

Biefstuk dun snijden en er een gerecht met Thaise basilicum van maken een optie?

Viskoekjes, ook lekker ja :)
Haha klopt, dat stond er ook niet in..
Die opties klinken wel goed ja :9
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_152724846
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 18:55 schreef PluisigNijntje het volgende:
Hoi! Ik wil aankomende zaterdag uitgebreid Thais koken voor mijn vriend, maar heb hier nog weinig ervaring in. Het moet een voor- en hoofdgerecht worden, met eventueel een of twee leuke bijgerechtjes, of drie hartige gangen mag ook. Ik heb nog geen ervaring met écht Thais koken, en zou er het liefst niet 100 dingen voor in huis halen.
Iemand tips voor een leuk vlees+vis menu?
Thaise mosselen. Het eigenlijke recept is met kokosroom geloof ik, maar ik had ooit zelf bedacht dat mosselen lekker zouden zijn met citroengras en die kokos hoeft van mij niet zo. Ik maak het net als gewone mosselen maar dan met citroengras, knoflook, peper, (Thaise) gember, lente-ui en koriander en bier ipv wijn. Na het fruiten laat ik het alleen even 10 minuutjes in het bier pruttelen voordat ik de mosselen er bovenop doe, om het citroengras zijn smaak te laten afgeven. De koriander doe ik er pas op het laatst op.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_152740591
Hoe maak ik pulled pork zonder slow/pressurecooker of bbq?
  dinsdag 19 mei 2015 @ 09:56:38 #42
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152740724
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:10 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken.
  dinsdag 19 mei 2015 @ 09:59:25 #43
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_152740787
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2015 09:51 schreef emmyemmy het volgende:
Hoe maak ik pulled pork zonder slow/pressurecooker of bbq?
Ik heb een tijdje terug deze gemaakt. Best een succes maar ik zou het nu zonder de verse paprika maken, die overheerste licht.
Spoilers!
  donderdag 21 mei 2015 @ 17:55:19 #44
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152827659
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:12:11 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152828127
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 17:55 schreef TravelRose het volgende:
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
Ik spoel ze gewoon met water, nog nooit zout water gebruikt, waar zou dat goed voor moeten zijn?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152828945
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 17:55 schreef TravelRose het volgende:
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
Ik kom dat ook wel tegen:

Aardappelen in lengte in plakken van 1 cm snijden. Plakken in lengte van 1 cm snijden. Staafjes en zout in kom doen. Zoveel water toevoegen dat aardappelstaafjes net onder staan. Dit zo 30 minuten laten staan.

Dat gaat met 1 eetlepel(!) zout.
Ze schrijft niet waarom ze dit doet. Het lijkt me niet zo slim om ze eerst in water te doen als je ze daarna wilt frituren. Kookonzin is wat ik denk, maar wellicht het geheim voor een perfect gefrituurd aardappelstaafje..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:42:34 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829019
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:39 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik kom dat ook wel tegen:

Aardappelen in lengte in plakken van 1 cm snijden. Plakken in lengte van 1 cm snijden. Staafjes en zout in kom doen. Zoveel water toevoegen dat aardappelstaafjes net onder staan. Dit zo 30 minuten laten staan.

Dat gaat met 1 eetlepel(!) zout.
Ze schrijft niet waarom ze dit doet. Het lijkt me niet zo slim om ze eerst in water te doen als je ze daarna wilt frituren. Kookonzin denk ik.
Je trekt dan vocht uit de aardappels, beter is gewoon aardappels met een hoog zetmeel gehalte te nemen.
Iemand die een recept voor friet schrijft en dit advies geeft maar niet verteld dat je bv Binten moet gebruiken zou ik niet al te serieus nemen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152829094
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je trekt dan vocht uit de aardappels, beter is gewoon aardappels met een hoog zetmeel gehalte te nemen.
Iemand die een recept voor friet schrijft en dit advies geeft maar niet verteld dat je bv Binten moet gebruiken zou ik niet al te serieus nemen
Door ze in water te doen? (weliswaar met zout) Of lees ik niet goed?

Er zijn er ook die doen ze in de slacentrifuge, dat lijkt me een betere tip.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:46:50 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829144
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:45 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Door ze in water te doen? (weliswaar met zout) Of lees ik niet goed?

Er zijn er ook die doen ze in de slacentrifuge, dat lijkt me een betere tip.
Ja, osmose noem je dat, ik bedoel niet droog maken, maar water uit de aardappel trekken
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Osmose
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152829271
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, osmose noem je dat, ik bedoel niet droog maken, maar water uit de aardappel trekken
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Osmose
Briljant! Dus als je aardappels in water met zout doet onttrek je vocht aan de aardappel (en krijg je dus meer water). Het is wat contra-intuïtief en ik kende het begrip osmose wel (van vroeger biologie) maar hiermee krijgen we aardappelstaafjes met minder water, wat me gunstig lijkt en daarmee het antwoord op de vraag..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')