abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_152594492


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 55 alweer
alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.

[ Bericht 3% gewijzigd door Weltschmerz op 14-05-2015 16:53:27 ]
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_152594577
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 16:33 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik begrijp (uit diezelfde oude HP) dat dat het standaardwerk is en die ik noemde een iets toegankelijker versie, geschikt voor de thuiskok. Ik ga hier denk ik wel die tientjes in investeren.
Ik weet dat er van dat standaardwerk een behoorlijk verbeterde herdruk is geweest, misschien is dat dezelfde? Het zal zijn geld allicht ook waard zijn.

Het grootste voordeel is dat je gaat nadenken over wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Ik ben met Piet eens dat je het gewoon veel moet doen en kritisch moet zijn op het resultaat, maar met een theoretische basis heb je dan een beter idee wat je anders zou kunnen doen wanneer het je kritiek niet doorstaat. Je hoeft niet alles zelf te bedenken, dat is ook het voordeel van zijn boek(en), maar vooral dat het je aan het denken zet kan helpen. Ik heb zelf althans vaak een pan omgeschud omdat ik nou eenmaal aan het koken was en ik dacht daar onophoudelijk handelingen bijhoorden, ongeacht of dat wel een functie had. Of je draait maar wat aan het vuur, zonder je te realiseren dat eerst de pan nog heter moet worden, dan de vetstof heter wordt, en dan pas hetgene wat je aan het bakken bent.
Goede post! Die theoretische basis lijkt me best belangrijk, besef ik nu pas.

Kan iemand mij uitleggen hoe je correct kan quoten van een gesloten topic naar een nieuw topic?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152629093
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152629152
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152648324
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:22:13 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648434
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:17 schreef Heaven7 het volgende:
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:23:24 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648460
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:03 schreef sirdanilot het volgende:
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Rook alle wiet maar zo aromatisch lekker als szechuan peper
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:24:59 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152648494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
pi_152648548
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:38:46 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648836
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152649092
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Whatever...
pi_152649283
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:24 schreef RobinOok het volgende:

[..]

De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
Hmm, ok. Ik zag wel zwarte rijstazijn liggen in de toko maar weet niet of dat de zoete of de wrange is. Volgende keer eens proberen.

Ik doe in zoveel mogelijk gerechten maar alles wat gefermenteerd is. Ik ben dol op umami en gefermenteerde smaken, hhmmmmm....

Die rijstwijn is overigens ook lekker om zo te drinken zeg
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152650796
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
Nee? Ik verzin het niet :P Er staat in het Zweeds 81 gram proteïne en in het Duits 85,5 gram eiwit per 100 gram..
pi_152650896
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:50 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:16:33 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650908
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:12 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Dat staat er op de verpakking.. dus die maximaal 15% die je aangaf?
Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:17:10 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650922
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
per kilo komt dat precies uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650930
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
Maar dat is dus niet 8% maar 80% volgens de verpakking :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:18:24 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650954
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650988
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:21:12 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152651036
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:19 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
Duidelijk
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152651062
Yes top, ik ga uit van die 5-7 gram per 100 gram meel, thanks!
pi_152651334
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind Harold McGee zijn boeken heel erg goed, voor de leergierige kok die wil weten wat er in vlees en groenten etc gebeurd tijdens het bereiden. Het is denk ik het beste toegankelijke werk op dat gebied.
Als je goed wilt leren koken moet je het gewoon veel doen en heel kritisch zijn op je eigen resultaten, experimenteren, en wellicht een paar workshops volgen of als leerling in een (goed) restaurant gaan werken
Harold McGee is inderdaad een aanrader. In het verlengde hiervan vind ik het werk van Heston Blumenthal, die overigens veel met McGee heeft samengewerkt. "In search of perfection" natuurlijk, maar ook "Heston Blumenthal thuis" is erg verhelderend.

Youtube heeft een HestonBlumenthal channel met soms fascinerende en inspirerende Hestonvideo's: https://www.youtube.com/channel/UC-84RQiTG4T0Kup5l3JcOZw/featured

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 15:33:58 ]
pi_152653855
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 17:45:25 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152655055
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:02 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
De botten? Kalfsfond mee maken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152656172
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De botten? Kalfsfond mee maken?
Ribben met vlees. Uit ervaring weet ik dat een rib voldoende vlees bevat voor een volwassene. De laatste keer heb ik ze gemarineerd en op de Weber gegooid maar ik wil er weleens wat anders mee doen. Ze passen net in mijn sous-vide bad, maar ik twijfel of dat de beste keus is voor zo een rib.



[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 18:37:14 ]
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:39:55 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152656237
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:37 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Ribben met vlees. Uit ervaring weet ik dat een rib voldoende vlees bevat voor een volwassene. De laatste keer heb ik ze gemarineerd en op de Weber gegooid maar ik wil er weleens wat anders mee doen. Ze passen net in mijn sous-vide bad, maar ik twijfel of dat de beste keus is voor zo een rib.

[ afbeelding ]
Grillen klinkt lekker, goed idee!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:40:13 #27
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152656242
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 16 mei 2015 @ 18:41:30 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152656266
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Kan, lage temperatuur langzaam grillen ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152656311
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Hmmm misschien wordt dat het wel. Maar dan gaan ze wel in een gloeiend hete grillpan en niet op de bbq.

@Piet langzaam grillen heb ik de vorige keer gedaan. Op de bbq met indirecte warmte. Levert erg mooi gegaard sappig vlees op ^O^

[ Bericht 15% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 18:45:05 ]
pi_152656384
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 18:40 schreef Molo het volgende:
Of sous-vide en dan daarna even grillen? :9
Dat klinkt wel lekker :). Wel lang genoeg Ivm al het bindweefsel. :)
Whatever...
pi_152658579
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
Ah, je had het dus over de gluten :)

Ja, dat kan kloppen. Die 5-7 gram moet wel ongeveer goed zijn.
Whatever...
pi_152721323
Hoi! Ik wil aankomende zaterdag uitgebreid Thais koken voor mijn vriend, maar heb hier nog weinig ervaring in. Het moet een voor- en hoofdgerecht worden, met eventueel een of twee leuke bijgerechtjes, of drie hartige gangen mag ook. Ik heb nog geen ervaring met écht Thais koken, en zou er het liefst niet 100 dingen voor in huis halen.
Iemand tips voor een leuk vlees+vis menu?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  maandag 18 mei 2015 @ 18:57:31 #33
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152721415
Vleesgerecht:
http://www.thainl.nl/recept-kip-met-cashewnoten

Heel makkelijk en altijd lekker. Wat meer lente ui dan hier staat en op het allerlaatste moment er pas door doen vind ik het lekkerste.

Visgerecht, iets met grote garnalen of zeewolf ofzo? Ben daar niet zo in thuis.

Toetje, bananen in kokosmelk met wat palmsuiker en geraspte kokos :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_152721508
Bedankt! Stiekem heb ik al wel een soort basis in m'n hoofd: voor een triootje van vis of iets in die richting, en hoofd iets met biefstuk oid. Alle ideeën zijn welkom, maar bij uitgebreid koken denk ik persoonlijk niet aan kip :@
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_152721673
Ik zou lekkere Thaise viskoekjes maken :9 Helemaal niet ingewikkeld.
American ninja, Ninja Gaiden, Real Motherfucking ninja shit.
  maandag 18 mei 2015 @ 19:08:54 #36
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152721904
Dat haalde ik niet helemaal uit je post.

Biefstuk dun snijden en er een gerecht met Thaise basilicum van maken een optie?

Viskoekjes, ook lekker ja :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 18 mei 2015 @ 19:10:41 #37
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_152721998
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken. Nou vind ik meerdere recepten op internet.
Welke hebben jullie positieve ervaring mee?

Ik zie er ook een met een hele kip, lijkt me ook wel eens leuk als ik er een kan vinden voor een redelijke prijs.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_152723676
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:10 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken. Nou vind ik meerdere recepten op internet.
Welke hebben jullie positieve ervaring mee?

Ik zie er ook een met een hele kip, lijkt me ook wel eens leuk als ik er een kan vinden voor een redelijke prijs.
Geen ervaring mee, maar een hele kip is makkelijk te vinden voor een paar euro. Volgens mij liggen ze zelfs in de meeste supermarkten.
pi_152724670
quote:
1s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:08 schreef Molo het volgende:
Dat haalde ik niet helemaal uit je post.

Biefstuk dun snijden en er een gerecht met Thaise basilicum van maken een optie?

Viskoekjes, ook lekker ja :)
Haha klopt, dat stond er ook niet in..
Die opties klinken wel goed ja :9
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_152724846
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 18:55 schreef PluisigNijntje het volgende:
Hoi! Ik wil aankomende zaterdag uitgebreid Thais koken voor mijn vriend, maar heb hier nog weinig ervaring in. Het moet een voor- en hoofdgerecht worden, met eventueel een of twee leuke bijgerechtjes, of drie hartige gangen mag ook. Ik heb nog geen ervaring met écht Thais koken, en zou er het liefst niet 100 dingen voor in huis halen.
Iemand tips voor een leuk vlees+vis menu?
Thaise mosselen. Het eigenlijke recept is met kokosroom geloof ik, maar ik had ooit zelf bedacht dat mosselen lekker zouden zijn met citroengras en die kokos hoeft van mij niet zo. Ik maak het net als gewone mosselen maar dan met citroengras, knoflook, peper, (Thaise) gember, lente-ui en koriander en bier ipv wijn. Na het fruiten laat ik het alleen even 10 minuutjes in het bier pruttelen voordat ik de mosselen er bovenop doe, om het citroengras zijn smaak te laten afgeven. De koriander doe ik er pas op het laatst op.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_152740591
Hoe maak ik pulled pork zonder slow/pressurecooker of bbq?
  dinsdag 19 mei 2015 @ 09:56:38 #42
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152740724
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:10 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik wil van het weekend pulled chicken gaan maken.
  dinsdag 19 mei 2015 @ 09:59:25 #43
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_152740787
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2015 09:51 schreef emmyemmy het volgende:
Hoe maak ik pulled pork zonder slow/pressurecooker of bbq?
Ik heb een tijdje terug deze gemaakt. Best een succes maar ik zou het nu zonder de verse paprika maken, die overheerste licht.
Spoilers!
  donderdag 21 mei 2015 @ 17:55:19 #44
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152827659
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:12:11 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152828127
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 17:55 schreef TravelRose het volgende:
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
Ik spoel ze gewoon met water, nog nooit zout water gebruikt, waar zou dat goed voor moeten zijn?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152828945
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 17:55 schreef TravelRose het volgende:
Normaal gesproken als ik zelf frietjes maak snijd ik aardappelen, bak ik ze voor en bak ik ze af, maar nu hoorde ik laatst dat je ze in zout water moet laten staan.

Mijn vraag: hoeveel zout per liter? (of per hoeveelheid aardappelen) En hoelang moet je ze in dat zoute water laten staan? Overal staan verschillende tijden namelijk.
Ik kom dat ook wel tegen:

Aardappelen in lengte in plakken van 1 cm snijden. Plakken in lengte van 1 cm snijden. Staafjes en zout in kom doen. Zoveel water toevoegen dat aardappelstaafjes net onder staan. Dit zo 30 minuten laten staan.

Dat gaat met 1 eetlepel(!) zout.
Ze schrijft niet waarom ze dit doet. Het lijkt me niet zo slim om ze eerst in water te doen als je ze daarna wilt frituren. Kookonzin is wat ik denk, maar wellicht het geheim voor een perfect gefrituurd aardappelstaafje..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:42:34 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829019
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:39 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik kom dat ook wel tegen:

Aardappelen in lengte in plakken van 1 cm snijden. Plakken in lengte van 1 cm snijden. Staafjes en zout in kom doen. Zoveel water toevoegen dat aardappelstaafjes net onder staan. Dit zo 30 minuten laten staan.

Dat gaat met 1 eetlepel(!) zout.
Ze schrijft niet waarom ze dit doet. Het lijkt me niet zo slim om ze eerst in water te doen als je ze daarna wilt frituren. Kookonzin denk ik.
Je trekt dan vocht uit de aardappels, beter is gewoon aardappels met een hoog zetmeel gehalte te nemen.
Iemand die een recept voor friet schrijft en dit advies geeft maar niet verteld dat je bv Binten moet gebruiken zou ik niet al te serieus nemen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152829094
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je trekt dan vocht uit de aardappels, beter is gewoon aardappels met een hoog zetmeel gehalte te nemen.
Iemand die een recept voor friet schrijft en dit advies geeft maar niet verteld dat je bv Binten moet gebruiken zou ik niet al te serieus nemen
Door ze in water te doen? (weliswaar met zout) Of lees ik niet goed?

Er zijn er ook die doen ze in de slacentrifuge, dat lijkt me een betere tip.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:46:50 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829144
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:45 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Door ze in water te doen? (weliswaar met zout) Of lees ik niet goed?

Er zijn er ook die doen ze in de slacentrifuge, dat lijkt me een betere tip.
Ja, osmose noem je dat, ik bedoel niet droog maken, maar water uit de aardappel trekken
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Osmose
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152829271
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, osmose noem je dat, ik bedoel niet droog maken, maar water uit de aardappel trekken
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Osmose
Briljant! Dus als je aardappels in water met zout doet onttrek je vocht aan de aardappel (en krijg je dus meer water). Het is wat contra-intuïtief en ik kende het begrip osmose wel (van vroeger biologie) maar hiermee krijgen we aardappelstaafjes met minder water, wat me gunstig lijkt en daarmee het antwoord op de vraag..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:52:38 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829312
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:51 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Briljant! Dus als je aardappels in water met zout doet onttrek je vocht aan de aardappel (en krijg je dus meer water). Het is wat contra-intuïtief en ik kende het begrip osmose wel (van vroeger biologie) maar hiermee krijgen we aardappelstaafjes met minder water, wat me gunstig lijkt en daarmee het antwoord op de vraag..
Neem gewoon binten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:54:45 #52
141808 Knuck-les
ik bats je moeder.
pi_152829388
Zojuist een flinke hoeveelheid witte asperges op de kop getikt. Wat is nou de lekkerste manier om ze te bereiden? Koken of smoren/bakken?
pi_152829400
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem gewoon binten
Of dat. Misschien off-topic, maar osmose is ook het principe achter de "wadden-accu", er is een periode geweest waar je hier veel over hoorde, nu vrijwel nooit meer.

[ Bericht 1% gewijzigd door Bart2002 op 21-05-2015 19:00:24 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 21:51:12 #54
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152837228
Ik ga er eens mee experimenteren. Dank jullie wel!
  donderdag 21 mei 2015 @ 21:59:43 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152837689
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:54 schreef Knuck-les het volgende:
Zojuist een flinke hoeveelheid witte asperges op de kop getikt. Wat is nou de lekkerste manier om ze te bereiden? Koken of smoren/bakken?
Schillen en de schillen in 1-2 liter water een half uurtje koken, de schillen er uit halen en uitdrukken. Je hebt nu water wat sterk naar asperges smaakt, net zoveel als aspeges zelf. Hier kan je de asperges in koken. Dit kookwater af laten koelen en invriezen en opnieuw gebruiken. Je kan er ook een heel lekkere aspergesoep mee maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152838248
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schillen en de schillen in 1-2 liter water een half uurtje koken, de schillen er uit halen en uitdrukken. Je hebt nu water wat sterk naar asperges smaakt, net zoveel als aspeges zelf. Hier kan je de asperges in koken. Dit kookwater af laten koelen en invriezen en opnieuw gebruiken. Je kan er ook een heel lekkere aspergesoep mee maken.
En dit geeft aan hoe je creatief kunt omgaan met het idee dat je asperges niet mag/moet koken omdat ze dan "minstens" de helft van hun smaak verliezen. Soep van maken is sowieso een fijn plan.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 22:46:47 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152840337
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:09 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

En dit geeft aan hoe je creatief kunt omgaan met het idee dat je asperges niet mag/moet koken omdat ze dan "minstens" de helft van hun smaak verliezen. Soep van maken is sowieso een fijn plan.
Als je deze "fond" een aantal malen hebt gebruikt, iedere keer weer schillen er in gekookt en daarna asperges er in gekookt verliezen ze niet alleen geen smaak, maar krijgen extra aspergesmaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152840507
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je deze "fond" een aantal malen hebt gebruikt, iedere keer weer schillen er in gekookt en daarna asperges er in gekookt verliezen ze niet alleen geen smaak, maar krijgen extra aspergesmaak.
Ik weet. Maar het was een stelling uit volgens mij het vorige deel dat je asperges uitsluitend mocht stoven danwel bakken omdat koken een soort heiligschennis was wegens "verlies" van bijna alle smaak. (omg zo zonde!!)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 23:20:25 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152841883
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:49 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik weet. Maar het was een stelling uit volgens mij het vorige deel dat je asperges uitsluitend mocht stoven danwel bakken omdat koken een soort heiligschennis was wegens "verlies" van bijna alle smaak. (omg zo zonde!!)
Ben weer thuis en ga morgen paar kilo asperges halen, ga er zeker een deel van in boter en wat witte wijn smoren, vond dat een goed idee eens te proberen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152841950
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 23:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ben weer thuis en ga morgen paar kilo asperges halen, ga er zeker een deel van in boter en wat witte wijn smoren, vond dat een goed idee eens te proberen.
Ik ben op dit soort bereidingen niet tegen, integendeel. Eet alvast smakelijk en we horen wel hoe ie was.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 24 mei 2015 @ 11:08:01 #61
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152910371
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
pi_152914414
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 11:08 schreef TravelRose het volgende:
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
De wetenschappelijke aanpak! Waren het wel dezelfde soort aardappels? We moeten streng zijn hè. ;)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 24 mei 2015 @ 15:00:12 #63
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152915856


Volgens methode 3. Met ook nog een scheutje azijn in het water tegen de acrylamide.
Maar denk dat het resultaat beter was geweest met (iets) kruimige aardappels, dit waren vastkokers.

(ik was bij mijn vader en die was eigenwijs, die besloot het te vragen in de supermarkt en daar zeiden ze "oh, dan moet u vastkokers hebben, mijnheer". Zucht. Liever luisteren naar een 18 jarige troela in een supermarkt dan naar je eigen dochter die al jaren fanatiek bezig is met koken. En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
pi_152916096
Het valt niet mee. :D
  zondag 24 mei 2015 @ 15:19:35 #65
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152916477
Het is afzien ja! >:)

Nee hoor, ben irl best een schouderophaler. Er zijn ergere dingen. Bovendien, eigengemaakte frieten zijn altijd lekker, welke aardappel je ook gebruikt.
pi_152921806
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 11:08 schreef TravelRose het volgende:
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
Oh goeie ! Ik had het water niet gezouten toen ik het een keer zelf maken en ze waren toch niet zo knapperig, zout erbij dus.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152921852
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 15:00 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]

Volgens methode 3. Met ook nog een scheutje azijn in het water tegen de acrylamide.
Maar denk dat het resultaat beter was geweest met (iets) kruimige aardappels, dit waren vastkokers.

(ik was bij mijn vader en die was eigenwijs, die besloot het te vragen in de supermarkt en daar zeiden ze "oh, dan moet u vastkokers hebben, mijnheer". Zucht. Liever luisteren naar een 18 jarige troela in een supermarkt dan naar je eigen dochter die al jaren fanatiek bezig is met koken. En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor. Wij deden het in ieder geval vrij vaak.

En ja mensen die dingen vragen aan vakkenvullers in de supermarkt :') die worden helemaal niet opgeleid voor dat soort vragen
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 24 mei 2015 @ 18:28:55 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152922261
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor.
Ik denk eerlijk gezegd dat dat tegen zal vallen...

quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:
Wij deden het in ieder geval vrij vaak.
Deden? Waarom niet doen?
pi_152922280
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik denk eerlijk gezegd dat dat tegen zal vallen...
Heb best wel eens bij iemand wezen eten die had ook zelf friet gemaakt, heb het toch af en toe wel gehoord hoor

Misschien dat het bij ons in het zuiden anders is dan in holland
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 24 mei 2015 @ 18:30:45 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152922313
Ik was in het zuiden. :+
pi_152922624
Het was hier in het diepe zuiden inderdaad vrij gebruikelijk om zelf friet te maken. Maarja, ook hier worden we lui en is thuis bezorging ontdekt. Ik bak altijd zelf friet (met eigen zoervleisj), volgens de triple cooked methode van Heston. Grootste stuikelblok is een goede aardappel vinden, bintjes zijn vrij zeldzaam en de alternatieven niet helemaal wat ze zijn moeten.
  zondag 24 mei 2015 @ 18:41:50 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152922646
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor. Wij deden het in ieder geval vrij vaak.

En ja mensen die dingen vragen aan vakkenvullers in de supermarkt :') die worden helemaal niet opgeleid voor dat soort vragen
Net zo lang vragen tot je hoort wat je wilt horen, dan heb je een excuus, ja maar die en die zei...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 24 mei 2015 @ 19:23:04 #73
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_152923917
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:41 schreef NutKees het volgende:
Het was hier in het diepe zuiden inderdaad vrij gebruikelijk om zelf friet te maken. Maarja, ook hier worden we lui en is thuis bezorging ontdekt. Ik bak altijd zelf friet (met eigen zoervleisj), volgens de triple cooked methode van Heston. Grootste stuikelblok is een goede aardappel vinden, bintjes zijn vrij zeldzaam en de alternatieven niet helemaal wat ze zijn moeten.
Het bintje is kapot gemaakt door milieugekkies die roepen dat een bintje vaak bespoten moet worden. Echter hebben bintje een veel korter groeiseizoen en worden netto even vaak bespoten als een Innovator of een Agria.


Ik heb een aantal rassen gehad om zelf patat van te maken die ik wel lekker vond, namelijk Donald en Vicoria en natuurlijk Bintjes. Echter heb ik ze alle 3 niet uit de super markt maar rechtstreeks van de teler ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_152923991
quote:
1s.gif Op zondag 24 mei 2015 19:23 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Het bintje is kapot gemaakt door milieugekkies die roepen dat een bintje vaak bespoten moet worden. Echter hebben bintje een veel korter groeiseizoen en worden netto even vaak bespoten als een Innovator of een Agria.

Ik heb een aantal rassen gehad om zelf patat van te maken die ik wel lekker vond, namelijk Donald en Vicoria en natuurlijk Bintjes. Echter heb ik ze alle 3 niet uit de super markt maar rechtstreeks van de teler ;)
Hmmm, Victoria heb ik nu liggen, maar ik ben er niet 100% happy mee. Ik geloof dat ik een tijdje terug in België nog een bint heb gevonden bij de Carrefour, maar de soort stond niet op de verpakking. Ik blijf zoeken...
pi_152928889
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 15:00 schreef RobinOok het volgende:
En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
Mooi verhaal (en ook triest natuurlijk). Frieten van aardappel maken.. het kan ook te gek.
Dat doet mij denken (en dat heeft er helemaal niets mee te maken) aan het verhaal van de Franse wijnboer op zijn sterfbed. Zijn laatste woorden aan zijn zoons zijn "men maakt wijn ook wel van druiven".
Geheel off-topic. Maar sterkte gewenst.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152929174
quote:
1s.gif Op zondag 24 mei 2015 19:23 schreef derLudolf het volgende:
Het bintje is kapot gemaakt door milieugekkies die roepen dat een bintje vaak bespoten moet worden.
En omdat deze "milieugekkies" dat roepen gaan ze het bintje vaker bespuiten?
Het lijkt me sterk dat ze dat doen. "Minder", dat lijkt me logischer als het tenminste echte milieugekkies zijn. En de aardappel groeit onder de grond waardoor bespuiten lastiger is dan het op het eerste gezicht lijkt.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152975149
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
  dinsdag 26 mei 2015 @ 15:41:37 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152976966
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
Nope
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152977161
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 15:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nope
O shit dan moet ik nog even naar de supermarkt
-O-
pi_152977367
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
12 u zou ik het nog opeten

Maar niet iedereen heeft zo'n sterke maag als ik. Zeker als je kwestbaar bent qua gezondheid zou ik het niet doen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152977405
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
Mwah... hangt er een beetje vanaf wat de temperatuur in de keuken was en hoe sterk je maag is. Ik heb dit ook wel eens gehad, goed doorverwarmd en opgegeten en dat ging prima. Maar ik geef geen garantie het kan ook zomaar mis gaan en dan zit je vannacht op de pot in plaats van in je bed.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_152977482
Ik twijfelde zelf ook al maar ik neem geen risico :Y)
Bedankt voor de reacties!
  dinsdag 26 mei 2015 @ 16:00:16 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152977740
Met gare pasta en rijst niet lopen fucken, zijn erg gevoelig voor de verkeerde bacterien
Zijn vaker mensen aan overleden

Hier een geval van een meisje dat stierf na het eten van een drie dagen oude pasta salade die, let wel, al die tijd in de koelkast had gestaan die niet koud genoeg was.

http://www.standaard.be/cnt/dst21082003_012

Ja, drie dagen is langer dan 12 uur, maar 10 graden een stuk kouder dan kamertemperatuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 26 mei 2015 @ 16:04:59 #84
280022 houdjemond
Sicker than the rest.
pi_152977975
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
Weggooien svp, kan je doodziek van worden..

Oh spuit11 :@
T2K; "Je posts zijn leuker dan je lijstje"
-Scorpion_17
  dinsdag 26 mei 2015 @ 16:07:57 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152978096
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Games dinsdag 26 mei 2015 @ 16:27:44 #86
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_152978876
Weet jij wat de oorzaak is bij overlijden als gevolg van voedselvergiftiging, Piet?

Ik las in een onderzoek (2008) dat er zo'n tachtig mensen in Nederland per jaar sterven aan voedselvergiftiging, en zevenhonderdduizend ziek worden. Het feit dat die tachtig mensen overleden, is dat een samenloop van omstandigheden (zwakke afweer/maagdarmkanaal i.c.m. vergiftiging)? Ik ben wel benieuwd naar de exacte doodsoorzaak. Nieuwsberichten over mensen die overlijden aan voedselvergiftiging wijden daar over het algemeen niet over uit, logischerwijs.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_152979500
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Met gare pasta en rijst niet lopen fucken, zijn erg gevoelig voor de verkeerde bacterien
Zijn vaker mensen aan overleden

Hier een geval van een meisje dat stierf na het eten van een drie dagen oude pasta salade die, let wel, al die tijd in de koelkast had gestaan die niet koud genoeg was.

http://www.standaard.be/cnt/dst21082003_012

Ja, drie dagen is langer dan 12 uur, maar 10 graden een stuk kouder dan kamertemperatuur.
Heftig! Ik schat dat het in onze keuken zeker 18 graden was. Pfff, ben ik blij dat ik het even nagevraagd heb.
  dinsdag 26 mei 2015 @ 16:47:15 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152979638
quote:
2s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 16:27 schreef 2dope het volgende:
Weet jij wat de oorzaak is bij overlijden als gevolg van voedselvergiftiging, Piet?

Ik las in een onderzoek (2008) dat er zo'n tachtig mensen in Nederland per jaar sterven aan voedselvergiftiging, en zevenhonderdduizend ziek worden. Het feit dat die tachtig mensen overleden, is dat een samenloop van omstandigheden (zwakke afweer/maagdarmkanaal i.c.m. vergiftiging)? Ik ben wel benieuwd naar de exacte doodsoorzaak. Nieuwsberichten over mensen die overlijden aan voedselvergiftiging wijden daar over het algemeen niet over uit, logischerwijs.
Ik heb er geen onderzoek naar gedaan en ik heb geen gratis toegang tot de publicaties die de mensen die verbonden zijn aan universiteiten wel hebben. Wat ik wel weet is dat gekookte rijst en pasta erg gevoelig zijn voor de eerder genoemde bacterie die zeer gemeen kan zijn. Verder hebben mensen vaak hun koelkasten niet koud staan en maken ze deze zelden of nooit schoon.
Het is volgens mij niet zo dat als je "een sterke maag" hebt je niet gevoelig bent voor voedselvergiftiging, alleen zijn de gevolgen bij mensen die vatbaarder zijn ernstiger.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 26 mei 2015 @ 16:50:04 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152979755
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 16:44 schreef _Joy_ het volgende:

[..]

Heftig! Ik schat dat het in onze keuken zeker 18 graden was. Pfff, ben ik blij dat ik het even nagevraagd heb.
Ik gooi denk ik sneller zaken weg dan andere mensen dat doen, dat komt omdat ik gewend ben voor anderen te koken. In Limburg was er een 25 jaar terug een drama, daar had een kok van overgebleven pasta een salade voor zijn vrouw en kinderen gemaakt en die zijn er aan overleden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Games dinsdag 26 mei 2015 @ 17:25:32 #90
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_152981062
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 16:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan en ik heb geen gratis toegang tot de publicaties die de mensen die verbonden zijn aan universiteiten wel hebben. Wat ik wel weet is dat gekookte rijst en pasta erg gevoelig zijn voor de eerder genoemde bacterie die zeer gemeen kan zijn. Verder hebben mensen vaak hun koelkasten niet koud staan en maken ze deze zelden of nooit schoon.
Het is volgens mij niet zo dat als je "een sterke maag" hebt je niet gevoelig bent voor voedselvergiftiging, alleen zijn de gevolgen bij mensen die vatbaarder zijn ernstiger.
Klinkt logisch. Overigens, als je het internationaal bekijkt, sterven in derdewereldlanden natuurlijk vaker aan voedselvergiftiging, en dan voornamelijk door rotte/bedorven vis. Dit is m.i. wat logischer te verklaren door schaarste aan medicijnen of te weinig vochtinname.

Zelf heb ik ook eens voedselvergiftiging gehad van een automatiek-kroket ( :|W ). Een week aan de Norrit gezeten. Het is behoorlijk heftig en ongemakkelijk, maar heb er altijd nogal schouderophalend over gedacht. Ik vind het daarom wel interessant om te weten wat er precies misgaat in het lichaam dat iemand echt sterft, of er bijv. ook bloedingen ofzo bij komen kijken.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_152985394
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 16:47 schreef Pietverdriet het volgende:

Het is volgens mij niet zo dat als je "een sterke maag" hebt je niet gevoelig bent voor voedselvergiftiging, alleen zijn de gevolgen bij mensen die vatbaarder zijn ernstiger.
Het is geen maandelijks spektakel of zo, maar ik denk wel eens 'iets verkeerds gegeten', meestal heb ik meteen ook wel een vermoeden van de oorzaak. Maar eigenlijk is het overdreven om te zeggen dat ik daar dan ziek van ben, gewoon de ellende lozen in de daartoe bestemde pot, en klaar.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 26 mei 2015 @ 21:11:16 #92
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152988811
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 14:53 schreef _Joy_ het volgende:
Gisterenavond heb ik macaroni gemaakt (gehakt, groenten, tomatensaus) en vanmorgen kwam ik erachter dat ik vergeten was om hem in de koelkast te zetten. Hij heeft zo'n 12 uur buiten de koelkast gestaan.
Is het nog veilig om hem vanavond op te warmen?
De kip uit het andere topic zou ik zo durven eten.
Deze macaroni niet.
pi_152992789
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 mei 2015 21:11 schreef RobinOok het volgende:

[..]

De kip uit het andere topic zou ik zo durven eten.
Deze macaroni niet.
Ik heb hem ook maar weggegooid. Weer wat geleerd vandaag.
pi_152993326
Volgens mij heb ik echt regelmatig restjes pasta gegeten die niet bewaard zijn in de koelkast hoor, en ik leef nog gewoon en ben er ook nooit ziek van geworden.

Ik word eigenlijk alleen ziek in het buitenland op vakantie omdat de bacteriën daar anders zijn. Laatste keer dat ik ziek was geworden van eten hier in NL is echt toen ik nog een kind was.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 29 mei 2015 @ 10:45:07 #95
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_153065005
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 14:12 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

De wetenschappelijke aanpak! Waren het wel dezelfde soort aardappels? We moeten streng zijn hè. ;)
Ja, waren wel dezelfde aardappelen :)
  † In Memoriam † vrijdag 29 mei 2015 @ 18:24:17 #96
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_153079424
Okay, binnenkort bbq. Ik wil kip saté maken maar eigenlijk super lekkere en iets anders dan standaard ketjap! Wil het een dag van te voren voorbereiden dus ik hoop op iets damnnn lekkers :D. En ik vermoed kippendijfilet. Piet help me pretty please O+
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  vrijdag 29 mei 2015 @ 18:32:32 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153079624
quote:
6s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 18:24 schreef Skaai het volgende:
Okay, binnenkort bbq. Ik wil kip saté maken maar eigenlijk super lekkere en iets anders dan standaard ketjap! Wil het een dag van te voren voorbereiden dus ik hoop op iets damnnn lekkers :D. En ik vermoed kippendijfilet. Piet help me pretty please O+
Gember, knoflook, Laos, citroensap, vissaus, chili of wat sambal, lichte soya saus, sechuan peper, foelie
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 30 mei 2015 @ 09:57:36 #98
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_153095343
quote:
6s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 18:24 schreef Skaai het volgende:
Okay, binnenkort bbq. Ik wil kip saté maken maar eigenlijk super lekkere en iets anders dan standaard ketjap! Wil het een dag van te voren voorbereiden dus ik hoop op iets damnnn lekkers :D. En ik vermoed kippendijfilet. Piet help me pretty please O+
Ketjap (die hele dikke uit zo'n tankje), sambal badjak (veeeel), citroensap, klein beetje olie, zout, peper

Zo simpel als het maar kan, maar zo lekker :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  † In Memoriam † zaterdag 30 mei 2015 @ 18:40:01 #99
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_153107280
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 mei 2015 18:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gember, knoflook, Laos, citroensap, vissaus, chili of wat sambal, lichte soya saus, sechuan peper, foelie
Ik ben wel bang dat ik de verhoudingen verpruts want ik heb nog nooit met laos, vissaus en foelie gewerkt. Zou je een richtlijn van de hoeveelheden willen geven? :P
En vind jij ook dat kippendijfilet lekkerder is?

In elk geval bedankt! Van de week even testdraaien :).
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  † In Memoriam † zaterdag 30 mei 2015 @ 18:42:27 #100
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_153107349
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2015 09:57 schreef Molo het volgende:

[..]

Ketjap (die hele dikke uit zo'n tankje), sambal badjak (veeeel), citroensap, klein beetje olie, zout, peper

Zo simpel als het maar kan, maar zo lekker :9
Klinkt ook goed, heb toevallig die in het tankje staan maar wil iets anders dan ketjap, en heel veel sambal is voor deze bbq niet zo handig want dan fikken we weg haha niet iedereen eet ze dan :P. Bedankt in elk geval!
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')