abonnement Unibet Coolblue
  zondag 10 mei 2015 @ 19:31:05 #251
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_152466726
Asperges koken is zo zonde. ;( Aspergesmaak lost op in water dus gekookte asperges zijn de helft van hun smaak kwijt.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_152466866
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:31 schreef Isegrim het volgende:
Asperges koken is zo zonde. ;( Aspergesmaak lost op in water dus gekookte asperges zijn de helft van hun smaak kwijt.
Maar dit is iets wat wij nooit zullen weten. Want rauwe asperges hebben nog veel minder smaak.
Dus wat je zegt over de helft is denk ik niet zo. Het valt ook niet te meten, dus we moeten maar gewoon genieten van hoe ze in de praktijk smaken, nietwaar?

Van het vocht kan je prachtige sauzen bereiden. Met die smaak, vanzelf.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 10 mei 2015 @ 19:38:09 #253
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_152466913
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:36 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Maar dit is iets wat wij nooit zullen weten. Want rauwe asperges hebben nog veel minder smaak.
Dus wat je zegt over de helft is denk ik niet zo. Het valt ook niet te meten, dus we moeten maar gewoon genieten van hoe ze in de praktijk smaken, nietwaar?
:') !

Er zijn andere bereidingswijzen dan koken. Smoren in boter bijvoorbeeld. 1000x lekkerder, I guarantee it.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_152466941
quote:
1s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:38 schreef Isegrim het volgende:

[..]

:') !

Er zijn andere bereidingswijzen dan koken. Smoren in boter bijvoorbeeld. 1000x lekkerder, I guarantee it.
Dat is zonder meer waar.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152466981
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:36 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Maar dit is iets wat wij nooit zullen weten. Want rauwe asperges hebben nog veel minder smaak.
Dus wat je zegt over de helft is denk ik niet zo. Het valt ook niet te meten, dus we moeten maar gewoon genieten van hoe ze in de praktijk smaken, nietwaar?
Een groot deel van de smaak spoelt weg. Dat kun je enigzins tegengaan door de schillen mee te koken. Een andere truc is garen in olie. De belangrijkste smaakstoffen in asperges lossen in vet niet op.

Zelf vacumeer ik ze zodat ze wel gaar worden maar niet direct in water liggen. Het verschil in smaak met normaal gekookte asperges is enorm.
  zondag 10 mei 2015 @ 19:44:30 #256
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_152467108
quote:
1s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:40 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Een groot deel van de smaak spoelt weg. Dat kun je enigzins tegengaan door de schillen mee te koken. Een andere truc is garen in olie. De belangrijkste smaakstoffen in asperges lossen in vet niet op.

Zelf vacumeer ik ze zodat ze wel gaar worden maar niet direct in water liggen. Het verschil in smaak met normaal gekookte asperges is enorm.
:Y !
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_152467257
quote:
1s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:40 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Een groot deel van de smaak spoelt weg. Dat kun je enigzins tegengaan door de schillen mee te koken. Een andere truc is garen in olie. De belangrijkste smaakstoffen in asperges lossen in vet niet op.

Zelf vacumeer ik ze zodat ze wel gaar worden maar niet direct in water liggen. Het verschil in smaak met normaal gekookte asperges is enorm.
Uitstekend. De aspergekoning hier (volgens mijn vrouw, dus dan is het waar).
Maar ik doelde op haar "dus":

dus gekookte asperges zijn de helft van hun smaak kwijt.

Het is geen dus. Het is geen logisch gevolg.
Dat je ze veel beter kunt smoren of bakken, voor de pure smaakbeleving is navenant.

Het heeft te maken met mijn particuliere kruistocht tegen "kookonzin".
We zouden onze uitspraken wat dit betreft op de inhoud moeten toetsen.
En hier zag ik een uitspraak voorbijkomen die uitgaat van een "gevoel" en niet van hoe het eigenlijk werkt.

En om nog even door te zeuren:

dus gekookte asperges zijn de helft van hun smaak kwijt.

Waarom de helft? Zou het niet driekwart zijn of misschien 40%?

Wat ik bedoel is dat iemand iets beweert wat zij helemaal niet kan weten en zo komt al die kookonzin in de wereld en daar is niemand mee geholpen maar uitsluitend op het verkeerde been gezet. We zouden moeten streven naar helderheid in deze:

Koken is leuk en gezond als je weet hoe dat gaat zonder alle onwetenschappelijke onzin wat alleen maar afleidt van het doel: een smakelijke en gezonde maaltijd.

[ Bericht 9% gewijzigd door Bart2002 op 10-05-2015 20:02:41 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152468212
Iemand wel eens Surinaamse bami met kipfilet gemaakt? Laatst ergens gegeten, vond het erg lekker.

Ik denk spaghetti met een bepaalde saus, kipfilet was denk ik met kerriesaus, en daarbij was er nog kouseband.

Wie helpt mij de recept te vinden.
pi_152468287
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 19:31 schreef Isegrim het volgende:
Asperges koken is zo zonde. ;( Aspergesmaak lost op in water dus gekookte asperges zijn de helft van hun smaak kwijt.
Bij nader inzien ben ik wel een beetje (sterk) aan het overdrijven. Sorry hiervoor.
Het witte goud maakt bepaalde oersentimenten bij mij los..

[ Bericht 4% gewijzigd door Bart2002 op 10-05-2015 20:25:32 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_152468387
Je kunt ook alleen de schillen koken natuurlijk. Krijg je nog steeds enorm veel smaak van.
  zondag 10 mei 2015 @ 20:47:42 #261
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152469580
Ik kook de schillen, in dat water de asperges, dat vries ik daarna in, daarna kook ik er weer de schillen in, etc etc. Je kookwater heeft na een paar keer een heel sterke asperge smaak, en je verliest geen smaak maar je voegt toe.
Dit kookvocht als basis voor aspergesoep is goddelijk
En niet met bloem binden, dat onderdrukt de smaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 10 mei 2015 @ 20:48:51 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152469632
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 10:49 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Nee tis vrij klef altijd :) Ik begin met een mixer met deeghaken maar maak het altijd af met de hand, heb altijd een mooi deeg.. moet ik dan nog extra doorgaan?
Yep, langer kneden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152483201
Bedankt weer Piet! :) Ohja, maakt het dan nog uit of je dan met de hand doet of met een machine?
  maandag 11 mei 2015 @ 20:00:39 #264
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152500457
quote:
14s.gif Op maandag 11 mei 2015 10:32 schreef Heaven7 het volgende:
Bedankt weer Piet! :) Ohja, maakt het dan nog uit of je dan met de hand doet of met een machine?
Ik ben lui, ik heb een Kitchenaid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152502307
Ik moet overmorgen koken voor +/- 8 studenten, zijn er makkelijke doch lekkere recepten? Graag geen pasta met rode saus, dat hebben we te vaak gegeten.
  maandag 11 mei 2015 @ 20:52:49 #266
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152502490
Pan soep, zak broodjes en zooi knakworsten of een ovenschaal vol mikken met gekruide kipstukken, uur op ongeveer 170° in de oven.

Niet zo moeilijk doen met die studenten
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 11 mei 2015 @ 20:57:00 #267
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152502661
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2015 20:48 schreef Thommez het volgende:
Ik moet overmorgen koken voor +/- 8 studenten, zijn er makkelijke doch lekkere recepten? Graag geen pasta met rode saus, dat hebben we te vaak gegeten.
Pasta met groene saus? Of blauwe saus?
Grapje
Wat dacht je van aardappels en kip uit de oven?
Neem bloemige aardappels en snij ze aan stukken, smeer een ovenplaat in met wat olie en leg ze er op.
Hak kippen aan stukken of neem vleugels (goedkoop), kruid deze en leg ze op de aardappels. Doe er eventueel verse rozemarijn en salie bij. In de oven met fan op 175 graden voor een uur en een kwartier.
Serveren met een komkommersalade of een koolsla, groene salade, zoiets?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 11 mei 2015 @ 21:02:19 #268
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152502913
Studenten en een groene salade erbij? :o

Bierrrrrrrr
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 11 mei 2015 @ 21:04:59 #269
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_152503037
Kip en groente in de pan, Mexicaanse kruiden erbij.
Tortilla's in de magnetron.
Sausjes op tafel, beetje sla.
pi_152504431
Piet, of iemand anders, weet je toevallig een goed recept voor sambal of een andere leuke, pittige, saus? Wil 't maken als kado voor iemand die overal hete saus of sambal bij eet. En hoelang is zoiets houdbaar?
pi_152505731
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2015 21:31 schreef Sjaam het volgende:
Piet, of iemand anders, weet je toevallig een goed recept voor sambal of een andere leuke, pittige, saus? Wil 't maken als kado voor iemand die overal hete saus of sambal bij eet. En hoelang is zoiets houdbaar?
Wil ik ook wel weten! Misschien staat er iets op de site van Robin?
pi_152506420
quote:
1s.gif Op maandag 11 mei 2015 21:54 schreef Stompzinnig het volgende:

[..]

Wil ik ook wel weten! Misschien staat er iets op de site van Robin?
Ik vond daar een link naar een recept voor sriracha saus, maar die bleek dood te zijn... Helaas...
  maandag 11 mei 2015 @ 22:09:41 #273
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152506537
foodgawker.com kun je vast ook wel recepten vinden voor sriracha, of sambal of hot sauce. Is allemaal echt heel wat anders overigens.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 11 mei 2015 @ 22:24:52 #274
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152507165
Ik zou Sichuan Chili Olie maken.



Dat kun je tenminste niet kopen.
pi_152507443
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2015 22:24 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou Sichuan Chili Olie maken.

[ link | afbeelding ]

Dat kun je tenminste niet kopen.
Ziet er erg leuk uit en lijkt me ook wel wat! Maar.. 'T is een beetje een last minute idee en ik denk dat ik sichuan peper niet bij de AH of Lidl vind of wel?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')