abonnement Unibet Coolblue
pi_150283411
Laten we hier geen topic van maken in de categorie "Ik krijg x euro terug!! *O* " of "Ik moet x euro betalen,... -O- " Eveneens geen vragen in de categorie: "Wie heeft er al een aanslag ontvangen?" of "Wie heeft het geld al op zijn rekening?"

Voor de rest,...



In navolging van eerdere reeksen begint hier de aangiftereeks voor de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2012. Het aangifteprogramma 2012 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kan de rekenmachine weer uit de kast halen, de bankafschriften weer op tafel leggen en alle jaaropgaven weer verzamelen. Alles om het te betalen bedrag zo laag mogelijk te houden of het te ontvangen bedrag zo ver mogelijk te verhogen.

Dit is deel 1 van het Belastingaangifte 2012 topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2012. Is er iets niet duidelijk in het programma? Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten? Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels? Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Met uitzondering van de mensen die opteren voor het vragen van uitstel, moeten miljoenen mensen vóór 1 april 2013 hun aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel Aangifte 2012 vindt u het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012 en informatie over (elektronisch) aangifte doen.

Let op! Om de elektronische aangifte te kunnen indienen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op www.digid.nl en in het site-onderdeel DigiD. Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie www.digid.nl aanvragen. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen geen aangifte doen met het aangifteprogramma die hier te downloaden is. Die kunnen hun aangifte downloaden door op de beveiligde site in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je voor 1 april 2013 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012 gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2012 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan ¤ 14 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2017 geld terugvragen.

Vooraf ingevulde aangifte Net als vorig jaar kun je gebruik maken van de service van de belastingdienst: de vooraf ingevulde aangifte. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Bij het downloaden van het aangifteprogramma krijg je de vraag of je van de service gebruik wilt maken. Net als vorig jaar heeft de belastingdienst de tijd nodig om verschillend gegevens te verzamelen en voor je klaar te zetten. Wil je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, moet je net als vorig jaar wachten tot 1 maart 2013. Pas na 1 maart 2013 kun je de vooraf ingevulde aangifte downloaden.

Wanneer krijg je bericht? Als de aangifte vóór 1 april 2013 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2013 bericht. Op basis van je aangifte krijgt je dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terug krijgt. Meestal ontvang je eerst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2012 en eventueel een voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna (dit kan wel een paar maanden duren) ontvang je de definitieve aanslag over 2012. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2013. In dat geval kun je een voorlopige aanslag 2013 ontvangen.

Aanslaggrens Je krijgt geld terug als het terug te krijgen bedrag hoger is dan ¤ 14. Je moet betalen als de verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen meer dan ¤ 45 hoger is dan het saldo van de voorheffingen en de ontvangen bedragen via een voorlopige aanslag.

Extra Veranderingen 2012 Ook in 2012 zijn er weer wat dingen veranderd in de aangifte. Hier staan de meest belangrijke veranderingen al vermeld. Extra aandacht verdient het vervallen van de mogelijkheid om te kiezen voor fiscaal partnerschap. Controleer hier of je aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet. Voldoe je niet aan de voorwaarden, ben je automatisch geen fiscaal partner.

Studiekosten In navolging van vorig jaar heeft de belastingdienst het nog makkelijker gemaakt ten aanzien van het berekenen van de aftrekpost studiekosten. Door in het programma te kiezen tussen de onderstaande mogelijkheden, komt er een invulscherm tevoorschijn die van toepassing is. - studie zonder studiefinanciering over 2012 - studie met studiefinanciering over 2012 - studie met studiefinanciering in vorige jaren Ook zijn de normbedragen voor de verschillende periodes al ingevuld. Dat scheelt zoeken en rekenen. Meer info kun je hier vinden. Nu alleen maar hopen dat je alle bonnetjes nog terug kunt vinden. ;)

Tip Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken, door op het vraagteken te klikken voor de vraag of op de Help-knop onderin beeld te klikken.

Als laatste willen we nog zeggen: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. :s)

Voorgaande delen Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt. ;) Klik dus ook een op het pijltje links van de topictitel om naar het vorige topic te gaan.

Deze OP vind je hier. Klik op bewerken, verwerk het vorige deel in de lijst hierboven, selecteer alles, kopieer en plak het in de OP op Fok!
Facts don't care about your feelings
pi_150283483
Uit het oude topic:

quote:
5s.gif Op woensdag 4 maart 2015 14:51 schreef Pleasureman_Gunther het volgende:
Zijn de standaard forfaitaire bedragen voor aftrek studiekosten niet meer? Moeten nu de werkelijke kosten worden genomen? Die heb ik namelijk niet exact bijgehouden gedurende 2014.. -O-
Ohh, you touch my tralalala
Mhh, my ding ding dong...
Naamtopic.
pi_150283534
Ik heb altijd werkelijke kosten opgegeven. Je hebt toch rekeningafschriften?
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
pi_150283809
In mijn vooraf ingevulde gegevens staat dat er wat betreft mijn studieschuld over het jaar 2005/2006 en 2006/2007 een bedrag omgezet is in een definitieve lening.

Deze bijna 2500 euro zou ik dan ook mogen aftrekken met een drempel van 250.

Echter weet ik hier zelf niets van en kan ik hier ook niets van terug vinden op de website van DUO. Mijn conclusie zou dus zijn dat ik deze aftrekpost helemaal niet heb.

Anderzijds bedenkt de belastingdienst dit natuurlijk niet zomaar en is het ook zonde om die 1000 euro onnodig te laten liggen. Hoe zou ik deze kwestie verder kunnen uitzoeken? Of welke informatie heb ik nodig om het bedrag voor de post zelf te berekenen?
pi_150284387
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2015 15:05 schreef Ralphmeister het volgende:
In mijn vooraf ingevulde gegevens staat dat er wat betreft mijn studieschuld over het jaar 2005/2006 en 2006/2007 een bedrag omgezet is in een definitieve lening.

Deze bijna 2500 euro zou ik dan ook mogen aftrekken met een drempel van 250.

Echter weet ik hier zelf niets van en kan ik hier ook niets van terug vinden op de website van DUO. Mijn conclusie zou dus zijn dat ik deze aftrekpost helemaal niet heb.

Anderzijds bedenkt de belastingdienst dit natuurlijk niet zomaar en is het ook zonde om die 1000 euro onnodig te laten liggen. Hoe zou ik deze kwestie verder kunnen uitzoeken? Of welke informatie heb ik nodig om het bedrag voor de post zelf te berekenen?
quote:
Prestatiebeurs niet omgezet in gift
Is uw prestatiebeurs na uw studie niet omgezet in een gift? En hebt
u bij bereken van uw aftrekbedrag studiekosten in die jaren minder
studiekosten mogen aftrekken omdat u rekening moest houden met
de prestatiebeurs? Dan mag u in het jaar dat de beurs niet wordt
omgezet in een gift, alsnog een bedrag per studiejaar aftrekken.
Dit is voor elk volledig studiejaar ¤ 1.677 voor een mbo-opleiding.
En ¤ 2.421 voor een hbo- of wo-opleiding.
http://download.belasting(...)2014_ib2751t41fd.pdf
A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?
pi_150284945
quote:
De regels van de belastingdienst had ik gevonden, maar de gegevens van DUO? Hoe kan ik de bedragen controleren en hoe had ik dit ooit geweten als het niet vooraf ingevuld was? Die informatie moet ik toch ook op een andere manier kunnen bemachtigen?

Samengevat, als het niet in de vooraf ingevulde gegevens had gestaan had ik nooit iets ingevuld bij mijn aangifte omdat het mij onbekend was geweest en al helemaal onbekend zijn mij de exacte bedragen.

edit:
http://www.belastingdiens(...)ezet_in_een_gift.htm

Dit is bijvoorbeeld van de belastingdienst, maar wat is mijn prestatiebeurs geweest? De normbedragen hoef ik niet daadwerkelijk gekregen te hebben en zou ik dus ergens terug willen kijken. Deze informatie kan ik dus niet vinden op mijn DUO.

Onderaan bovenstaande link staat dit:
quote:
De DUO beslist pas 10 jaar na de 1e maand dat u recht hebt op een prestatiebeurs of uw prestatiebeurs definitief niet wordt omgezet in een gift. U kunt dit bekijken via 'Mijn DUO'. Het gaat niet om de eerdere berichten waarin DUO het begin van het terugbetalen van uw prestatiebeurs aangeeft. Voor de aftrek van scholingsuitgaven zijn die berichten niet van belang. In die eerdere berichten vermeldt de DUO de prestatiebeurs steeds als 'voorlopige lening'.
Je zou dan weer zeggen dat deze 10 jaar, gezien vanaf augustus 2005 dus pas in augustus 2015 zou zijn verlopen en nog niet in 2014?

[ Bericht 9% gewijzigd door Ralphmeister op 04-03-2015 15:52:14 ]
pi_150286528
Het was naar mijn mening niet even simpel googlen maar na een helse zoektocht dit bij DUO gevonden..

quote:
Bestaat uw schuld uit een prestatiebeurs? Dan mag u de schuld (zonder rente) bij de Belastingdienst pas aftrekken op het moment dat uw diplomatermijn is verstreken. Dat is pas het geval 10 jaar nadat u voor het eerst prestatiebeurs hebt ontvangen en u geen diploma hebt behaald. Deze informatie wordt door DUO aangeleverd voor de Vooraf Ingevulde Aangifte.
http://www.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?New,Kb=Kennisbank,Company={DBD42CAE-B941-4CF4-960D-5F5C917B6281},Case=obj(42478),Question4332=obj(4332):obj(4343)

Eigenlijk zeggen ze hier dat ik maar gewoon moet aannemen dat het klopt en ik het dus niet kan controleren terwijl de belastingdienst wel van mij verwacht dat ik de VIA controleer..?

Mijn 2478 euro voor 2 jaar komt in de verte ook niet overeen met de normbedragen blijkbaar (2 jaar WO à 2421 = 4842).
pi_150297517
Ik weet niet of ik belastingaangifte wil doen: ik heb enkele jaren gewerkt als consultant en manager en nu inmiddels student op de uni. Na zo'n simpele executable ben ik erachter gekomen dat ik 155 krijg :') om daarvoor mij nou helemaal bloot mezelf 'aan te geven' aan de belastingdienst.. meh. *zet aluhoedje op*

/edit: iets toegevoegd en moet opeens 500 euro terugbetalen. Ik denk dat ik er maar van afblijf.

[ Bericht 11% gewijzigd door RoW_0 op 04-03-2015 21:34:20 ]
  Moderator / Kerstkaart terrorist woensdag 4 maart 2015 @ 21:47:20 #9
29278 crew  Nizno
Versie 4.3
pi_150298544
quote:
7s.gif Op woensdag 4 maart 2015 21:20 schreef RoW_0 het volgende:
Ik weet niet of ik belastingaangifte wil doen: ik heb enkele jaren gewerkt als consultant en manager en nu inmiddels student op de uni. Na zo'n simpele executable ben ik erachter gekomen dat ik 155 krijg :') om daarvoor mij nou helemaal bloot mezelf 'aan te geven' aan de belastingdienst.. meh. *zet aluhoedje op*

/edit: iets toegevoegd en moet opeens 500 euro terugbetalen. Ik denk dat ik er maar van afblijf.

dat zou ik niet te hard zeggen, zodra je weet dat je moet betalen ben je verplicht aangifte te doen O-)
Op dinsdag 22 februari 2022 22:22 pleurde Nizno zoals gewoonlijk een onzinnige tekst op FOK!
pi_150298648
quote:
6s.gif Op woensdag 4 maart 2015 21:47 schreef Nizno het volgende:

[..]

dat zou ik niet te hard zeggen, zodra je weet dat je moet betalen ben je verplicht aangifte te doen O-)
IK DENK ALS IK MET CAPSLOCK PRAAT DAT DE BELASTINGDIENST WEL DIT ALLEMAAL KANHOREN HAHAHA GHIIIHIHIGOHOHO :'(
pi_150300032
Net de aangifte gedaan met het heerlijke ouderwetse aangifteprogramma, die vooraf ingevulde gegevens zijn ideaal, klopte wederom allemaal.

En "grappig" ik zat er 88,- euro naast met mijn schatting van hoeveel ik terug zou krijgen. Toch zeer netjes. Veel extra vergoedingen gekregen dus dat was inleveren, maar de HRA op jaarlijks maakt altijd veel goed.

Hoop dat ze in Mei uitbetalen zou tezamen met loon, vakantiegeld en 600 uitbetaalde vrije uren de beste maand van mijn leven moeten worden qua inkomsten uit arbeid. (Hoewel de belasting die ik die maand afdraag wel even pijn zal doen..)
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  woensdag 4 maart 2015 @ 23:51:38 #12
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_150302842
Echt ik snap er helemaal niets van. Alle studenten die ik ken krijgen geld terug en ik moet bijna 500 euro betalen?!

Vorig jaar kreeg ik nog wat terug zelfs.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_150303050
quote:
1s.gif Op woensdag 4 maart 2015 23:51 schreef Spaardertje het volgende:
Echt ik snap er helemaal niets van. Alle studenten die ik ken krijgen geld terug en ik moet bijna 500 euro betalen?!

Vorig jaar kreeg ik nog wat terug zelfs.
Veel gewerkt? Bijzondere beloningen ontvangen?
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
  donderdag 5 maart 2015 @ 00:02:15 #14
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_150303129
quote:
1s.gif Op woensdag 4 maart 2015 23:59 schreef Me_Wesley het volgende:

[..]

Veel gewerkt? Bijzondere beloningen ontvangen?
Nee niet echt. Heb ongeveer 11.000 euro verdient dus dat valt mee...
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_150304883
quote:
1s.gif Op donderdag 5 maart 2015 00:02 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Nee niet echt. Heb ongeveer 11.000 euro verdient dus dat valt mee...
Dan zit je boven de eerste 6000 die belastingvrij Is door heffingskortingen. Je medestudenten,zullen daar dan onder zitten.
  donderdag 5 maart 2015 @ 10:54:03 #16
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_150308017
quote:
1s.gif Op donderdag 5 maart 2015 06:41 schreef Jaarsma93 het volgende:

[..]

Dan zit je boven de eerste 6000 die belastingvrij Is door heffingskortingen. Je medestudenten,zullen daar dan onder zitten.
Hmm... Oke vaag.. Dus eigenlijk loont het niet om te werken..
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
  Moderator / Kerstkaart terrorist donderdag 5 maart 2015 @ 11:00:59 #17
29278 crew  Nizno
Versie 4.3
pi_150308193
quote:
1s.gif Op donderdag 5 maart 2015 10:54 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Hmm... Oke vaag.. Dus eigenlijk loont het niet om te werken..
je hebt 5000 meer loon gehad en moet 500 extra neerleggen, zie ik het fout als je dan 4500 over houdt?
Op dinsdag 22 februari 2022 22:22 pleurde Nizno zoals gewoonlijk een onzinnige tekst op FOK!
pi_150309837
Wij hebben wat schulden maar daar van is niets aftrekbaar, ben ik wel verplicht ze op te geven dan?
pi_150323953
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2015 12:06 schreef ciskaatje het volgende:
Wij hebben wat schulden maar daar van is niets aftrekbaar, ben ik wel verplicht ze op te geven dan?
Je krijgt toch de vraag of je vermogen boven ¤ 21.139 uitkomt? Of voor fiscale partners of het vermogen boven ¤42.278 uitkomt? Indien je schulden hebt, zit je onder die grenzen.
pi_150324124
quote:
1s.gif Op donderdag 5 maart 2015 10:54 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Hmm... Oke vaag.. Dus eigenlijk loont het niet om te werken..
Dat slaat dus helemaal nergens op. Je netto uurloon gaat er wel iets op achteruit, dat wel.
Maar je zult toch echt 11.000-500 = 10.500 -> 6000 = 4.500 netto meer verdienen.
pi_150325740
quote:
1s.gif Op donderdag 5 maart 2015 10:54 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Hmm... Oke vaag.. Dus eigenlijk loont het niet om te werken..
Wow :') SP stemmen zeker 18 maart?
Facts don't care about your feelings
pi_150329171
ik kom niet boven dat vermogen uit maar kreeg wel de vraag of er schulden waren, als ik dan ja invul moet ik dus daar de gegevens van noteren, dan is de volgende vraag: hebt u nog meer schulden, dan zou ik dus weer ja in moeten vullen met were alle gegevens erbij. T levert ons niets op dan heb ik er geen zin in al die gegevens er ook bij te pakken en in te vullen.
pi_150330940
Student hier met meerdere bijbaantjes, alle jaren ervoor altijd geld terug gekregen ivm met 2e bijbaan.
Afgelopen jaar precies dezelfde situatie gehad, maar moet nu opeens gaan betalen :')
I are Baboon
  donderdag 5 maart 2015 @ 21:50:58 #24
158038 AQuila360
Xbox Ultimate
pi_150331663
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2015 21:04 schreef ciskaatje het volgende:
ik kom niet boven dat vermogen uit maar kreeg wel de vraag of er schulden waren, als ik dan ja invul moet ik dus daar de gegevens van noteren, dan is de volgende vraag: hebt u nog meer schulden, dan zou ik dus weer ja in moeten vullen met were alle gegevens erbij. T levert ons niets op dan heb ik er geen zin in al die gegevens er ook bij te pakken en in te vullen.
Dan vul je gewoon nee in of je vult het wel in dan heb je het meteen weer eens uitgezocht.
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
  donderdag 5 maart 2015 @ 23:04:13 #25
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_150335990
Sorry, ik was inderdaad kort door de bocht.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')