Ik kan hier de magnetron, waterkoker en koffiezetter tegelijkertijd aan hebben staan en dan klapt mijn stop nog niet.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 17:33 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Bedoel je het vervangen van alleen de meterkast of echt de hele elektra, dus alle bedrading enz?
Blijkbaar heb je nu drie groepen, je kunt zelf uitrekenen of je daar genoeg aan hebt, wil je bijvoorbeeld een Quooker, vaatwasser of elektrisch koken, dan volstaan die drie groepen niet en moet je zowel al bezig met leidingen als groep(en) bijplaatsen.
Ben je echt op slopershoogte (ingrijpende verbouwing) en heb je tijd en geld, kan je alles vervangen, nieuwe leidingen frezen en door vloeren leggen.
Alleen een nieuwe meterkast levert hoofdzakelijk alleen extra comfort op: schakelaar in plaats van ouderwetse porseleinen stop.
Onzin.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:15 schreef machtpen het volgende:
Het plastic van de isolatie heeft ook niet het eeuwige leven na veertig jaar is het een mooi tijdstip om alles te vervangen.
Geen onzin , zat oude bedrading gezien die bros was geworden. Om de 50 jaar vervangen is verantwoord.quote:
Vervangen dus als het bros is/word, en het VD draad wat in '73 werd gebruikt kan veel langer mee dan 40 jaar. Vervangen op basis van leeftijd is geldverkwisting.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:26 schreef machtpen het volgende:
[..]
Geen onzin , zat oude bedrading gezien die bros was geworden. Om de 50 jaar vervangen is verantwoord.
De put pas dempen als het kalf verdronken is , niet echt handig.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:30 schreef hottentot het volgende:
[..]
Vervangen dus als het bros is/word, en het VD draad wat in '73 werd gebruikt kan veel langer mee dan 40 jaar. Vervangen op basis van leeftijd is geldverkwisting.
Ik vind je stelling dusdanig onzinnig dat ik er verder niet op in ga.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:37 schreef machtpen het volgende:
[..]
De put pas dempen als het kalf verdronken is , niet echt handig.
vervang jij iedere drie jaar de slang van je gasfornuis?quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:37 schreef machtpen het volgende:
[..]
De put pas dempen als het kalf verdronken is , niet echt handig.
Aan materiaal niet nee, maar iemand moet hem wel correct aan kunnen sluiten. Ik heb niet het idee dat TS die-hard elektromonteur is....quote:Op dinsdag 3 maart 2015 18:46 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
Hooguit een nieuwe kast erin. (Kost de wereld niet aan materiaal).
Nee. Je moet het voor je eigen veiligheid doen. Niet voor de volgende koper.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 22:50 schreef TornadoGo het volgende:
Elektromonteur ben ik niet nee...
Ben echter wel een theater/audio technicus. Het enige wat ik de elektricien laat doen zijn de dozen aansluiten en de meterkast aansluiten/installeren. Sleuven en draden trekken, montage van de WCD's, schakelaars etc. doe ik zelf.
Maar heb de sleutel nog niet en zit echt te twijfelen. Wordt mijn huis meer waard? Dus van 160k naar 175k (om een voorbeeld te noemen)...
Nee, waardevermeerdering is nihil.quote:Op dinsdag 3 maart 2015 22:50 schreef TornadoGo het volgende:
Elektromonteur ben ik niet nee...
Ben echter wel een theater/audio technicus. Het enige wat ik de elektricien laat doen zijn de dozen aansluiten en de meterkast aansluiten/installeren. Sleuven en draden trekken, montage van de WCD's, schakelaars etc. doe ik zelf.
Maar heb de sleutel nog niet en zit echt te twijfelen. Wordt mijn huis meer waard? Dus van 160k naar 175k (om een voorbeeld te noemen)...
flikker toch op man, er is geen letter in het nederlands wetboek die zegt dat je een vaatwasser en een wasmachine niet op 1 groep mag zetten.quote:Op woensdag 4 maart 2015 11:32 schreef speedfightrage het volgende:
Officieel moet een Vaatwasser, Droger en een Wasmachine een aparte groep hebben (alles boven de 2000 Watt moet dat)
Je mag ook even normaal reageren? Met je "flikker op"quote:Op woensdag 4 maart 2015 11:49 schreef CarltonBanks het volgende:
[..]
flikker toch op man, er is geen letter in het nederlands wetboek die zegt dat je een vaatwasser en een wasmachine niet op 1 groep mag zetten.
ja, er is de nen1010 norm, maar dat zijn onderlinge afspraken en is absoluut geen wetgeving
Klopt, want volgens de wet mag de installatie zoals TS deze heeft gewoon, en de verzekering zal gewoon uitkeren.quote:Op woensdag 4 maart 2015 11:55 schreef speedfightrage het volgende:
[..]
Je mag ook even normaal reageren? Met je "flikker op"
Ieder vak heeft zijn regels en richtlijnen.
Daarom vertel ik ook wat er officieel in de NEN staat. Ik zeg toch niet dat het wetgeving is?
De NEN is alleen niet voor niets bedacht.
Alleen wat als jij alles aan 1 groep hangt en je huis fikt af? Gaat jouw verzekering dan zeggen van "Oh maar geeft niets dat je geknoeit hebt." We betalen alles. Oh en die dode buurman geeft niks joh.
Is nu niet het geval maar een gezond verstand en wat richtlijnen volgen is niets mis mee...
Of hij er wat mee doet moet hij zelf weten.
Een NEN-norm zelf is dus niet bindend, maar je moet kunnen bewijzen dat jouw oplossing gelijkwaardig of beter is dan met de NEN-norm.quote:In het Bouwbesluit 2012 is opgenomen (sinds 1 april 2012) dat bij verbouw, voor veel bouwvoorschriften, mag worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau in plaats van het nieuwbouwniveau. Dit is gebeurd uit oogpunt van deregulering en het eenvoudiger maken om bestaande gebouwen aan te passen of een andere functie worden te geven.
Ook bij de verbouw van de elektrische voorziening moet minimaal worden voldaan aan het rechtens verkregen niveau. Dit betekent dat bij de verbouwing het veiligheidsniveau van de bestaande elektrische voorziening niet lager mag worden dan voor die verbouwing. De nieuwe delen van een elektrische voorziening hoeven bij verbouw dus niet te voldoen aan de nieuwste NEN 1010 norm, maar er kan volstaan worden met het veiligheidsniveau van de reeds aanwezige elektrische voorziening. Hierbij geldt wel als ondergrens het veiligheidsniveau dat het Bouwbesluit 2012 voorschrijft voor bestaande bouw en dat is vastgelegd in de NEN 1010 norm uit 1962. Bij de meeste bestaande gebouwen zal echter sprake zijn van een hoger rechtensverkregen veiligheidsniveau van de elektrische installatie.
In het geval dat de volledige elektrische voorziening van een bestaand gebouw wordt vervangen, is het echter wel effectief om uit te gaan van de nieuwste NEN 1010 norm. Dit is dan ook zo geregeld in het Bouwbesluit 2012. Als de volledige elektrische voorziening van een gebouw of woning wordt vernieuwd, moet voldaan worden aan de nieuwste NEN 1010 norm.
De verzekering zal rustig vertellen dat de installatie moet voldoen aan de NEN-normen uit het jaar van oplevering, en dat in een oud huis een installatie met 2 of 3 groepen dus prima voldoet.quote:Op woensdag 4 maart 2015 17:07 schreef Noodels het volgende:
[..]
Een NEN-norm zelf is dus niet bindend, maar je moet kunnen bewijzen dat jouw oplossing gelijkwaardig of beter is dan met de NEN-norm.
In het bouwbesluit wordt dus weldegelijk gesproken over de NEN normen.
Bel anders je verzekering en vraag het hun eens
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |