Wat is hier precies een aan?quote:Op zondag 8 maart 2015 20:52 schreef Thrilled het volgende:
Ik dacht, ik trek het naar een groter geheel, is er maar één beschaving? Zijn we alleen? Vast een origineel idee
Anyway, mijn inzending:
[ afbeelding ]
Vind 'm ook niet één.quote:
Een ding op een "lege" foto is niet een. Met leeg bedoel ik hier of een egaal gekleurde of veel bokeh-achtergrond. In een zie ik een foto (en in deze dus ook) waar de achtergrond zich duidelijk afzet tegen het onderwerp of waar de lijnen en de achtergrond het onderwerp maken. De foto moet dus een geheel zijn waarin de rest 'er voor het onderwerp is'. In mijn geval dus een kudde schapen waarin je duidelijk ziet dat er een een andere kleur heeft. Als je alleen een schaap ziet is dat effect dus weg.quote:
Het onderwerp is dit keer niet letterlijk wat je fotografeert, maar hoe je het doet. Zo te zien tot nu toe voldoende discussie, uitdaging en stof tot nadenkenquote:Op zaterdag 14 maart 2015 09:20 schreef Thrilled het volgende:
[..]
"thesystem en bepklep vatten hem op zoals ik hem op vat"
Met zo'n breed onderwerp valt vrijwel elke foto in die categorie imho
Met dit soort onderwerpen vind ik het altijd jammer dat waarschijnlijk de uitslag straks compleet anders is als die van dezelfde inzendingen maar dan met een vakjury van profi's die het beoordelen.quote:Op zaterdag 14 maart 2015 11:21 schreef Ener-G het volgende:
[..]
Het onderwerp is dit keer niet letterlijk wat je fotografeert, maar hoe je het doet. Zo te zien tot nu toe voldoende discussie, uitdaging en stof tot nadenken
Gezien de interpretatie van het onderwerp is het beoordelen van een foto op zijn merites ook een lekkere struggle aan het worden...quote:Op zaterdag 14 maart 2015 11:21 schreef Ener-G het volgende:
Het onderwerp is dit keer niet letterlijk wat je fotografeert, maar hoe je het doet. Zo te zien tot nu toe voldoende discussie, uitdaging en stof tot nadenken
Dat is onderdeel van dit soort wedstrijdjes, stel jezelf de vraag 'wat maakt een foto een goede foto'? Wat zie je? Is het duidelijk wat de fotograaf wilde laten zien, en op welke manier is hij daar in geslaagd? Beoordelen is een vaardigheid en moet je net als het maken van foto's, oefenen. Jezelf verbeteren kan alleen als je ook daadwerkelijk weet wat die verbeterpunten zijn.quote:Op zaterdag 14 maart 2015 13:55 schreef Worteltjestaart het volgende:
[..]
Gezien de interpretatie van het onderwerp is het beoordelen van een foto op zijn merites ook een lekkere struggle aan het worden...
quote:Ik ga wel proberen wat in te zenden, maar vooralsnog kan er niet echt bij. De criteria waarbinnen een foto wel of niet het thema dekt vind ik te subjectief.
Lijkt me duidelijk en simpel zat. Bonuspunten voor als je dat ene onderwerp er zo goed mogelijk uit laat springen, zie daarvoor ook de voorbeeldfoto's in de opdracht.quote:Elke (goede) foto heeft een focuspunt nodig. Het onderwerp wat de aandacht trekt, en wat het verhaal vertelt.
De opdracht luidt: maak een foto van een onderwerp (object, persoon), zelf nader te bepalen.
Wie was dat? Ik niet in ieder gevalquote:Ik kan ook weinig met een opmerking als "een echte fotograaf weet wat er bedoeld wordt"... eh ok, dankjewel... of niet...
Je kan em ook wegshoppenquote:Op woensdag 11 maart 2015 23:25 schreef thesystem het volgende:
[..]
Extra niet gecropped maar snap wel je punt.
Als ik dat gele gebouw weg zou croppen is het volgende wat ik weg kan croppen een andere radio schoten etcetera...
Zoals mijn toelichting al aangaf: Dit radiotelescopen-park scant het heelal af naar signalen van leven. Wij als mensheid zijn tot nog toe de enige levensvorm (nadruk: één) in dit gigantische universum. Het is de enige in Nederland en vind hem daarom de moeite waard om op de foto te zetten.quote:
Misschien te kinderachtig, maar als de OP graag één object op de foto had willen zien (alhoewel de laatste in de voorbeeldenreeks ook meerdere voorwerpen laat zien?) had dan de nadruk gelegd op het cijfer één (daarbij de schrijfwijze één/een is ook weer anders interpretabel)quote:Het onderwerp voor de komende maand is daarom: Een. Een? Ja, Een.
Elke (goede) foto heeft een focuspunt nodig. Het onderwerp wat de aandacht trekt, en wat het verhaal vertelt.
De opdracht luidt: maak een foto van een onderwerp (object, persoon), zelf nader te bepalen. Niet meer, niet minder;
Het lijkt eenvoudig, maar het kan lastiger zijn dan je denkt!
De achtergrond is bijvoorbeeld minstens zo belangrijk als het onderwerp zelf. Een te drukke achtergrond kan afleiden, maar ook bijdragen aan de context. Een volledig witte/lege achtergrond kan uiteraard ook, maar wordt dat niet te saai? Gebruik compositie om het beeld naar je hand te zetten. Pontificaal centraal, of toch 'rule-of-thirds' iets meer uit het midden? DoF, perspectieflijnen, kleurcontrasten, kijklijnen, allemaal instrumenten om de aandacht naar je onderwerp te leiden. Gebruik lichtval. Of maak gebruik van contrast, al dan niet in je nabewerking.
Keuzes, keuzes. Soms sta je niet stil bij de keuzes die je (kan) maken voordat je op de sluiter drukt. Of de keuzes die je achteraf kan herleiden uit het eindresultaat. De uiteindelijke foto vertelt meer over de fotograaf dan je zou vermoeden.
Enkele voorbeelden:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
ofwel alles bij elkaar is dat dus focusquote:Op zaterdag 14 maart 2015 20:07 schreef Ener-G het volgende:
Focus is een techniek die je kan gebruiken om je onderwerp te benadrukken. Maar er zijn er meerdere. Contrast, kleur, vormen bijvoorbeeld.
Ook met een telefooncamera met oneindige DoF waar alles in beeld scherp is kan je een foto schieten binnen het thema. Een foto van een enkel zwart schaap in een witte kudde kan ook prima juist
Wil niet vervelend doen, maar de meeste foto's hebben datquote:Op zaterdag 14 maart 2015 20:26 schreef Ener-G het volgende:
Ah zo, dacht dat je het puur technisch bedoelde. Maar dan wel focus op een object/persoon/ding
quote:Op zaterdag 14 maart 2015 21:53 schreef Ener-G het volgende:
Dat bedoel ik, een onderwerp. Dat wat direct en de meeste aandacht trekt.
Het onderwerp duiden door middel van kleurverschil is ook een manier
Als we allemaal hetzelfde bedoelen waarom zijn er zoveel verschillende foto's dan? We krijgen straks ws allemaal afwijkende punten omdat iedereen t onderwerp anders ingerpreteertquote:Op zaterdag 14 maart 2015 22:53 schreef Ener-G het volgende:
Als ik er letterlijk 'focus' van had gemaakt krijg je een hele rits krappe DoF platen, dat is ook niet de bedoeling.
Anyhoo het thema lijkt me inmiddels wel duidelijk, blijkt maar weer eens hoe mensen verschillende inzichten hebben, ook al bedoelen ze hetzelfde.
Game on!
Ik beoordeel meer op techniek/compositie en meer van dat soort punten dan het onderwerp zelf (tenzij ik hem écht niet vind passen, maar dat terzijde)quote:Op zondag 15 maart 2015 00:47 schreef SunChaser het volgende:
[..]
Als we allemaal hetzelfde bedoelen waarom zijn er zoveel verschillende foto's dan? We krijgen straks ws allemaal afwijkende punten omdat iedereen t onderwerp anders ingerpreteert
Ik verander mijn inzending als het kanquote:Op woensdag 11 maart 2015 23:35 schreef very het volgende:
Ik vind het ook een lastige.
Vooralsnog:
[ afbeelding ]
Mooi plaatje, maar wat een onwijs lelijk ding zo midden in die mooie natuur.quote:Op zondag 15 maart 2015 10:43 schreef very het volgende:
[..]
Ik verander mijn inzending als het kan
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |