Klopt. Je kan de economie afremmen of zelfs laten krimpen dmv belasting.quote:Op maandag 29 juni 2015 13:35 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Ik noemde ze bewust als twee aparte zaken (daarom ook "bezuinigingen en hervormingen"). Dit overigens ondanks dat de twee wel degelijk interacteren.
Inderdaad. En andersom: bij een gelijkblijvend belasting- en toeslagenregime verbeteren de overheidsfinanciën wanneer de economie beter draait.quote:Op maandag 29 juni 2015 14:39 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Klopt. Je kan de economie afremmen of zelfs laten krimpen dmv belasting.
De economie draait goed als die niet te veel wordt gehinderd.quote:Op maandag 29 juni 2015 14:43 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Inderdaad. En andersom: bij een gelijkblijvend belasting- en toeslagenregime verbeteren de overheidsfinanciën wanneer de economie beter draait.
Je remt de economie eveneens af als je de belasting te veel verlaagt aangezien er dan te weinig of geen trickle down effect is. De mensen die al in het geld zwemmen gaan niet direct extra geld uitgeven, de mensen die arm zijn en de mensen die in de middenklasse zitten geven veel sneller dat extra geld uit.quote:Op maandag 29 juni 2015 14:43 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Inderdaad. En andersom: bij een gelijkblijvend belasting- en toeslagenregime verbeteren de overheidsfinanciën wanneer de economie beter draait.
Het is niet alsof je dan geen hoog- en laagconjunctuur hebt. Sterker nog: die cycli zijn dan enkel een stuk volatieler dan nu.quote:Op maandag 29 juni 2015 15:52 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
De economie draait goed als die niet te veel wordt gehinderd.
Er is inderdaad ergens een optimum, alleen weet niemand waar dit - ongetwijfeld dynamische en overal in de wereld anders uitziende - optimum precies ligt en daarom wordt er zoveel gepost in POL.quote:Op maandag 29 juni 2015 15:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je remt de economie eveneens af als je de belasting te veel verlaagt aangezien er dan te weinig of geen trickle down effect is. De mensen die al in het geld zwemmen gaan niet direct extra geld uitgeven, de mensen die arm zijn en de mensen die in de middenklasse zitten geven veel sneller dat extra geld uit.
Boom en bust hoort bij de mark. Het wordt pas een probleem als je die bust niet toestaat.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:40 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Het is niet alsof je dan geen hoog- en laagconjunctuur hebt. Sterker nog: die cycli zijn dan enkel een stuk volatieler dan nu.
Niet dat ik het met je oneens ben dat het beter is voor de economie wanneer die niet te veel gehinderd wordt door de staat - maar het is slechts één aspect en zeker geen recept om hem altijd goed te laten draaien.
Het lijkt mij duidelijk dat dat optimum ergens tussen het communisme en de meest linkse landen van de EU ligt. De meest linkse landen van de EU deden het immers prima.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:42 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Er is inderdaad ergens een optimum, alleen weet niemand waar dit - ongetwijfeld dynamische en overal in de wereld anders uitziende - optimum precies ligt en daarom wordt er zoveel gepost in POL.
De verwachting dat er zeer extreme busts kunnen plaatsvinden verandert gedrag van consumenten en bedrijven ook weer in een wijze die economisch negatieve effecten heeft, dus het is niet enkel rozengeur en maneschijn of iets dergelijks.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:43 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Boom en bust hoort bij de mark. Het wordt pas een probleem als je die bust niet toestaat.
Het maakt dat mensen voorzichtig worden wat dan weer leidt tot minder extreme uitschieters.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:47 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
De verwachting dat er zeer extreme busts kunnen plaatsvinden verandert gedrag van consumenten en bedrijven ook weer in een wijze die economisch negatieve effecten heeft, dus het is niet enkel rozengeur en maneschijn of iets dergelijks.
Een groot deel wel ja en voor het deel van de bevolking dat daar niet (financial) savvy genoeg voor is bestaat de uitschieter dan uit zwerven over straat met een fles vodka en een drugsspuit.quote:Op maandag 29 juni 2015 16:49 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Het maakt dat mensen voorzichtig worden wat dan weer leidt tot minder extreme uitschieters.
Het is toeval dat die landen met hun linkse beleid het zo goed deden? In ieder geval niet slechter dan de landen die in dezelfde regio liggen en een rechtser beleid hadden.quote:
Dat is zeker geen toeval, maar ligt ook zeker niet aan links (of rechts) beleid want er zijn evenveel landen waar links beleid compleet faalt. Het is vooral een enorme versimpeling van de werkelijkheid en vertroebeling van je zicht erop, veroorzaakt door de grote wil om alles te kunnen verklaren op basis van links/rechts-lijstjes. Succesvolle landen vind je zowel ter linker- als rechterzijde van het politieke spectrum (onsuccesvolle landen ook) en het succes van landen wordt voornamelijk verklaard door goed functionerende democratie en instituties, the rule of law, een kapitalistisch systeem waarbinnen de overheid bescherming biedt etc. etc. Ik vind jou echt ontzettend ongenuanceerd op dit onderwerp.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:01 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het is toeval dat die landen met hun linkse beleid het zo goed deden? In ieder geval niet slechter dan de landen die in dezelfde regio liggen en een rechtser beleid hadden.
Hoe verklaar jij dan al die positieve correlaties die Richard Wilkinson heeft gevonden? Allen hebben ze betrekking op gevolgen van links beleid.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:11 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Dat is zeker geen toeval, maar ligt ook zeker niet aan links (of rechts) beleid want er zijn evenveel landen waar links beleid compleet faalt. Het is vooral een enorme versimpeling van de werkelijkheid en vertroebeling van je zicht erop, veroorzaakt door de grote wil om alles te kunnen verklaren op basis van links/rechts-lijstjes. Succesvolle landen vind je zowel ter linker- als rechterzijde van het politieke spectrum (onsuccesvolle landen ook) en het succes van landen wordt voornamelijk verklaard door goed functionerende democratie en instituties, the rule of law, een kapitalistisch systeem waarbinnen de overheid bescherming biedt etc. etc. Ik vind jou echt ontzettend ongenuanceerd op dit onderwerp.
Aardige definitie van een succesvol land hoor, maar dat ga je niet bereiken met een overheid die ergens tussen communisme en het huidige Griekenland in zit.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Hoe verklaar jij dan al die positieve correlaties die Richard Wilkinson heeft gevonden? Allen hebben ze betrekking op gevolgen van links beleid.
Als jij succes ongenuanceerd definieert als het gemiddelde inkomen of zo...ik weet niet of dat jij dat doet maar voor mij houdt succes veel meer in: weinig arme mensen, hoog opgeleide bevolking, weinig psychiatrische aandoeningen, weinig eenzaamheid, groot geluksgevoel, weinig criminaliteit, weinig geboortesterfte, toegankelijke en laagdrempelige gezondheidszorg. Als je op die manier succes definieert dan is de USA niet erg succesvol ondanks dat het wel een van de hoogste gemiddelde inkomens heeft.
Ik had natuurlijk Noorwegen en Finland in gedachte, voor wat langer geleden (die landen lijken de weg kwijt te zijn, net als Nederland) Zweden en Denemarken. Ja, Noorwegen heeft veel olie maar denk dat weg (je weet om welk bedrag het per jaar gaat) en Noorwegen zou het nog steeds erg goed doen.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:16 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Aardige definitie van een succesvol land hoor, maar dat ga je niet bereiken met een overheid die ergens tussen communisme en het huidige Griekenland in zit.
Grieken, Fransen, Portugezen, Costa Ricanen en Cubanen lijken me linkser dan Scandinaviërs en toch gaat het daar minder goed. Ik vind Nederlanders een stukje rechtser en daar gaat het minimaal even goed. Zou het kunnen dat er meer meespeelt? En wat heet links, als Finland een van de vrijere (geen staatsinvloeden) economieën wereldwijd heeft (Denemarken, Zweden en Noorwegen ook).quote:Op maandag 29 juni 2015 17:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik had natuurlijk Noorwegen en Finland in gedachte, voor wat langer geleden (die landen lijken de weg kwijt te zijn, net als Nederland) Zweden en Denemarken. Ja, Noorwegen heeft veel olie maar denk dat weg (je weet om welk bedrag het per jaar gaat) en Noorwegen zou het nog steeds erg goed doen.
Ik zeg Venezuela en Chili.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:16 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Aardige definitie van een succesvol land hoor, maar dat ga je niet bereiken met een overheid die ergens tussen communisme en het huidige Griekenland in zit.
Hoe verklaren we dan het (tijdelijke?) succes van China ondanks het totale gebrek aan democratie.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:11 schreef De_Kaas- het volgende:
Succesvolle landen vind je zowel ter linker- als rechterzijde van het politieke spectrum (onsuccesvolle landen ook) en het succes van landen wordt voornamelijk verklaard door goed functionerende democratie en instituties, the rule of law, een kapitalistisch systeem waarbinnen de overheid bescherming biedt
Dat is niet succesvol in de zin waarop het zojuist besproken werd. China gaat nu in rap tempo van 0 naar 3 door het laaghangende fruit te plukken, maar om een 10 te worden (Nederland, Denemarken etc.) is er wel iets meer nodig.quote:Op maandag 29 juni 2015 17:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Hoe verklaren we dan het (tijdelijke?) succes van China ondanks het totale gebrek aan democratie.
De fout die naar mijn idee gemaakt is door de Troika is dat de focus te veel op bezuinigen en hervormen heeft gelegen. Dat zijn zaken die op langer termijn zeker belangrijk zijn, maar het zijn maatregelen die voorbij gaan aan de huishoudboekjes van de Griekse burgers. Het is naar mijn idee de reden dat Syriza voet aan de grond gekregen heeft. Volgens mij heeft het IMF ook wel eens aangegeven dat de focus te veel op bezuinigen en hervormen heeft gelegen. Maar het IMF is er niet in geslaagd tegen de opvattingen van West-Europese politici op te boksen. En uit jouw voorstel proef ik ook niet dat je de burgers echt perspectief wil geven (namelijk alleen willen voorkomen dat het "land niet in complete armoede en anarchie vervalt").quote:Op maandag 29 juni 2015 12:58 schreef De_Kaas- het volgende:
Mijn favoriete oplossing zou zijn dat Griekenland de bezuinigingen accepteert en serieus gaat hervormen, waardoor de economie efficiënter georganiseerd wordt en de overheid een positief houdbaarheidssaldo krijgt, maar dat daar tegenover staat dat de EU (tevens door de EC beheerd) met een speciaal voor Griekenland opgericht investeringsfonds er wel aan bijdraagt dat het land niet in complete armoede en anarchie vervalt. Een extra haircut van de schuld zou ik ook prima vinden, als de Grieken de situatie echt zo serieus zouden nemen. Samenwerken in plaats van iedereen tegen elkaar uitspelen.
Ze blijven er gewoon in. Ook na de wanbetaling aan het IMF woensdagochtend 6:00 Nederlandse tijd.quote:Op maandag 29 juni 2015 20:02 schreef Molurus het volgende:
De grieken hebben wel zo'n beetje de mooiste 1 Euro munt in de eurozone. Wel jammer dat die eruit gaat.
Het is een groot politiek spelletje ten koste van de Griekse bevolking.quote:It is hard to advise Greeks how to vote on 5 July. Neither alternative – approval or rejection of the troika’s terms – will be easy, and both carry huge risks. A yes vote would mean depression almost without end. Perhaps a depleted country – one that has sold off all of its assets, and whose bright young people have emigrated – might finally get debt forgiveness; perhaps, having shrivelled into a middle-income economy, Greece might finally be able to get assistance from the World Bank. All of this might happen in the next decade, or perhaps in the decade after that.
By contrast, a no vote would at least open the possibility that Greece, with its strong democratic tradition, might grasp its destiny in its own hands. Greeks might gain the opportunity to shape a future that, though perhaps not as prosperous as the past, is far more hopeful than the unconscionable torture of the present.
I know how I would vote.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |