Zien er mooi uitquote:Op donderdag 31 december 2015 12:55 schreef fietsie het volgende:
Goedemiddag. Hier zijn de meelballen gebakken voor de mensen die geen vulling denken te lusten.
Nu ff pauze, en dan beginnen aan mijn IKEA-box vol met vulling-deeg![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik gebruik al jaren hetzelfde recept:
- 1 kg meel
- 1 kg lauwe vloeistof
- 50 g suiker, 80g echte boter, 3 eieren, 10g zout, 10g citroensap, 2 zakjes droge gist
Dit jaar is de vloeistof 1/3 Leffe Bruin en 2/3 volle melk..
quote:Op donderdag 31 december 2015 14:33 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ben gezwicht. De mislukking-in-wording staat nu te rijzen!
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...quote:Op donderdag 31 december 2015 14:30 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Zien er mooi uitik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje
dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima gelukt
Wat had je gedaan om het te laten rijzen dan?quote:Op donderdag 31 december 2015 17:32 schreef motorbloempje het volgende:
M'n deeg had niets gedaan![]()
Maar ik moest echt bakken. Volgens mij zijn ze wel 'te kanen', maar daar houdt het ook mee op
_!
Beetje warm bier en/of suiker erbij?quote:Op donderdag 31 december 2015 17:52 schreef motorbloempje het volgende:
Netjes op een warme plek met een vochtige doek voor anderhalf uur. Denk dat m'n gist niet actief genoeg meer is.Was al geen compleet bruisende bedoening bij de voorgist, maar niet helemaal dood (en geen tijd om nieuwe te halen). Ach ja!
Ja, is nu te laat, waren al gebakkenquote:Op donderdag 31 december 2015 18:10 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Beetje warm bier en/of suiker erbij?
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?quote:Op donderdag 31 december 2015 16:21 schreef fietsie het volgende:
[..]
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:22 schreef empa1010 het volgende:
Zou je het beslag ook gewoon voor een gaskachel kunnen zetten? Waar had jij 'm neergezet Fietsie? Want jouw bak heeft een groot oppervlak zelfs. Dan moet het in een Kitchenaid kom en een plastic bak (had 2 soorten, 1 met rum rozijnen) toch ook willen rijzen. Grrrrr
Ah ok. Ik heb nog nooit oliebollen uit een pakje geprobeerd...quote:Op donderdag 31 december 2015 18:18 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit gevalquote:Op donderdag 31 december 2015 18:23 schreef fietsie het volgende:
[..]
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:26 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit geval
Oké, bedankt voor de tipsquote:Op donderdag 31 december 2015 18:27 schreef fietsie het volgende:
[..]
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.
Vuilniszakken eroverheen en klaar.
Het is een goede manier om ze mooi luchtig te krijgen. De mijne heb ik 5 keer teruggeslagen (de emmer waar het beslag in zit optillen en stevig terug op de grond zetten is genoeg). Op die manier krijgen de gluten de tijd om zich te vormen en krijgt het beslag ook de tijd om smaak te ontwikkelen.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:34 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Oké, bedankt voor de tipsik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |