abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_147545860
141227_65252_1.jpg

Wat is het?
Transport Tycoon is een Tycoon-spel waarin jij de baas van een vervoersbedrijf bent. Je begint in 1950. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen en de concurrentie voor te blijven. In het begin kun je wat ouderwetse vrachtwagens, boten, treinen en een vliegtuig kopen, maar in de loop van de tijd komen daar steeds nieuwere vervoersmiddelen bij. Eerst kun je bijvoorbeeld alleen een klein vliegveld bouwen maar later ook een grote. De treinen zijn eerst stoomtreinen, vervolgens diesels en daarna elektrische treinen. In 2000 krijg je de beschikking over Monorail. Dan kan je al je spoor gaan vervangen en met Monorail treinen gaan rijden. Bij de boten krijg je later de beschikking over hovercrafts en bij de vliegtuigen nog een vliegtuig dat veel lijkt op de Concorde. Nog later krijg je er weer een railsoort bij: MagLev. Deze treinen gaan nog veel harder dan monorail.

Transport Tycoon is er in diverse varianten. In den beginne was er Transport Tycoon (original). Later kwam er een tweede versie, Transport Tycoon DeLuxe. Beide versies draaien niet onder Windows XP. Om dit probleem op te lossen zijn diverse programmeurs aan de slag gegaan, met als resultaat twee stromingen. De eerste stroming is TTDPatch, de tweede heet OpenTTD. Aangezien nagenoeg iedereen OpenTTD speelt, zal de OP verder niet uitwijden over TTDPatch.

Waar kan ik het downloaden en hoe installeer ik het?
Je kan op deze pagina de laatste versie van OpenTTD downloaden. Alles zit inbegrepen, tegenwoordig hoef je niet meer de originele Transport Tycoon Deluxe-bestanden te hebben.

Ik snap er helemaal niets van!
Oke, dan volgt hier een korte tutorial.

Het doel is geld te verdienen door goederen en passagiers te vervoeren. Passagiers en post willen van de ene naar de andere stad vervoerd worden, goederen van de ene industrie naar de andere. Om uit te vinden wat nou wat produceert en/of accepteert, klik je gewoon op een industrie. Een paar voorbeelden: kolenmijn =>energiecentrale, boerderij =>fabriek, ijzerertsmijn =>hoogoven, oliebron =>raffinaderij. Klik hier voor een cargo-flow tabel. Voor het transport van goederen kunnen bussen/vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen gebruikt worden. Over het algemeen worden treinen gebruikt, in de eerste plaats omdat daar de meeste keus in is, in de tweede plaats omdat dat de meeste winst oplevert, en in de derde plaats omdat een uitdaging is doordat er een complex netwerk van rails en seinen neergelegd moet worden. Treinen kunnen namelijk botsen!

Een kort stappenplan voor wie snel aan de slag wil:

1. Bouw een depot in de juiste richting.
2. Klik op nieuwe voertuigen.
3. Klik op de gewenste locomotief in het nieuw geopende venster, klik vervolgens op bouw voertuig. Maak op dezelfde manier de gewenste wagons eraan vast.
4. Klik in het treinvenster dat opent zodra je een locomotief bouwt, op de orders knop (2e van onder).
5. Klik op de Ga naar-knop.
6. Klik op een station.
7. Herhaal stap 5 en 6 voor het andere station.
8. Klik op de Gestopt-knop om de trein te starten.

Ik wil meer winst!
Dat kan! Laat meer treinen rijden tussen je stations. Hieronder volgen enkele plaatjes om te laten zien hoe dat kan zonder botsingen te krijgen, hiervoor maak je seinen (signals).


Dit is de makkelijkste manier om een lijn te bouwen. Gewoon 1 spoortje, met 1 treintje en 2 stations. Alleen niet erg efficiënt bij hoge aantallen goederen of passagiers.


Je kunt ook 2 lijntjes naast elkaar leggen. Dit geeft al een dubbele capaciteit, maar je hebt ook de dubbele ruimte nodig. Als je veel ruimte hebt, en veel geld en tijd en zin om veel spoor aan te leggen, dan blijft dit een goede manier om opstoppingen te voorkomen bij gebruik van veel treinen. Als iedere trein zijn eigen spoor heeft, ontstaan er natuurlijk nooit opstoppingen. Door fanatieke spelers wordt dit wel als een lelijke oplossing beschouwd. Ook is dit niet realistisch, de NS heeft ook geen 30 rails tussen Amsterdam en Utrecht liggen.


Wederom een dubbele lijn, maar nu met seinen en wissels. Er zijn verschillende soorten seinen in TTD. De belangrijkste zijn: one-way signals, two-way signals, pre-signals en exit-signals. Op de afbeelding kun je zien wat ze doen. One-way signals zorgen ervoor dat treinen op een bepaald stuk spoor maar 1 richting op kunnen rijden. Hierdoor kunnen er meerdere treinen achter elkaar rijden op 1 spoor tussen 2 stations. Op het ene spoor laat je ze de ene kant op rijden, op het andere spoor de andere kant op. De onderlinge afstand tussen de one-way signals bepaalt hoeveel treinen er tussen 2 stations kunnen rijden. Een mooie afstand is bijvoorbeeld om de 4 vakjes een sein. Maar wat is de spaghetti voor een station? Dit is zo gemaakt omdat aankomende treinen dan naar allebei de sporen kunnen rijden op het station, tevens kan van ieder stationsspoor de trein naar het "afvoer"-spoor rijden.

Hoe werkt het dan met die pre- en exit-signals? Die gebruik je bij een station met meerdere sporen. Het laatste sein op het "aanvoer"-spoor maak je een one-way pre-signal. Dit sein heeft een horizontaal geel balkje. Vervolgens bouw je op ieder stationsspoor een two-way exit-signal. Deze hebben een verticaal wit balkje. Het werkt als volgt: als een trein een stationsspoor bezet, wordt het bijbehorende exit-signal rood. Als alle exit-signals rood zijn, wordt het bijbehorende pre-signal ook rood. Duidelijker uitgelegd: een trein rijdt niet verder de wissel op als alle stationssporen bezet zijn. Het nut hiervan is dat het wissel vrij blijft, zodat treinen nog uit het station kunnen rijden. Als je geen pre- en exit-signals zou gebruiken, zou de wachtende trein de wissels oprijden, waarna de treinen op het station niet weg zouden kunnen rijden. Gevolg: algehele opstopping a la NS. Dat kunnen wij natuurlijk beter ;).


Hoe bouw je de verschillende seinen? Door 1 keer te klikken maak je een two-way. Nog 1 keer klikken op hetzelfde sein een one-way, en nog een keer klikken een one-way de andere kant op. Door ctrl-klikken op een bestaand sein (dus niet ctrl-klikken als er nog geen sein staat!) bouw je een pre-signal. Nog een keer ctrl-klikken: exit signal, en een derde keer ctrl-klikken: een combo-signal (pre- en exit-signal in 1, voor de gevorderden. Dit ga ik hier niet uitleggen).

Een station met veel treinen kan natuurlijk veel efficiënter dan bovenstaande voorbeeld met seinen. Dat kan met zogenaamde RoRo-stations. Dit staat voor Roll-on Roll-off.

Zoals je ziet komen treinen aan de ene kant het station binnen, en gaan er aan de andere kant weer uit. Dit heeft tot gevolg dat binnenkomende treinen de weggaande treinen niet in de weg zitten. Klik hier voor een groter plaatje.

Je kan voor kruisingen het bekende klaverblad gebruiken:


Dit is wel ongeveer de basis van het spel, hier kun je een heel eind mee komen. Experimenteer vooral lekker zelf en lekker veel met verschillende stations, sporen en seinen, dit is juist de fun-factor! De kunst is volgens velen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden in 1 netwerk zonder dat de boel vastloopt.

Zijn er nog leuke of interessante downloads beschikbaar?
Jazeker!
• Voor OpenTTD is een savegame beschikbaar waarin heel veel kruisingen (junctions) opgenomen zijn als voorbeeld.
Hier is een groot scenario van Nederland te downloaden voor OpenTTD.

Handige links
• Officile website: http://www.openttd.org
• Laatste versie: http://www.openttd.org/en/download-stable
• SourceForge pagina: http://sourceforge.net/projects/openttd/
• Nightlies: http://www.openttd.org/en/download-trunk
• Server browser: http://www.openttd.org/en/servers
• OpenTTD Wiki (met manual): http://wiki.openttd.org/Main_Page
• Tutorial: http://wiki.openttd.org/Tutorial/Nl
• Forums voor OpenTTD, TTDPatch, Locomotion en andere: http://www.tt-forums.net
• Stations, voertuiglijsten, tips en kruispunten: http://www.transporttycoon.net
• Signal Guide: http://wiki.openttd.org/Seinen/Nl of http://uwe.s2000.ws/ttdx/signal/index.php?lang=en
• Nieuwe graphics en voertuigen: http://grfcrawler.tt-forums.net/

Servers van FOK!kers

• FOK!server (185.56.30.59) gehost door xaban06. Speciaal voor FOK!kers! Wachtwoord: fokyou

De grote OpenTTD-FAQ
In spoiler om de OP niet zo lang te maken :7.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De OP
Deze OP is gemaakt door Bart, voor vragen, opmerkingen of tips voor wijzigingen/toevoegingen kunnen jullie bij hem terecht.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bart op 14-04-2015 13:15:17 ]
halltojes
  zaterdag 13 december 2014 @ 17:51:36 #2
131319 mickeyD
lekker is maar een vinger lang
pi_147546159
mwoahh 600+ miljoen per jaar binnen harken blijft lekker
Lekker naar 80's italo disco luisteren tijdens het surfen op FOK!? Jouw ALL time favoriete tracks GRATIS! geen lidmaatschap/aanmelding/download nodig! Fresh FM
  zaterdag 13 december 2014 @ 17:57:27 #3
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_147546297
Ik vond dit een leuk spelletje. Toen kwam ik er achter dat ik gewoon ctrl-alt-c kan indrukken en dan onbeperkt geld toevoegen, en productie waarde aanpassen. Nu is er geen lol meer aan.
pi_147546367
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 17:57 schreef borbit het volgende:
Ik vond dit een leuk spelletje. Toen kwam ik er achter dat ik gewoon ctrl-alt-c kan indrukken en dan onbeperkt geld toevoegen, en productie waarde aanpassen. Nu is er geen lol meer aan.
bij online niet
halltojes
pi_147547413
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 17:57 schreef borbit het volgende:
Ik vond dit een leuk spelletje. Toen kwam ik er achter dat ik gewoon ctrl-alt-c kan indrukken en dan onbeperkt geld toevoegen, en productie waarde aanpassen. Nu is er geen lol meer aan.
zelfs zonder die cheats is geld verdienen een eitje, maar die discussie hebben we al eens gehad hier
  zaterdag 13 december 2014 @ 18:54:24 #6
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_147547827
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 december 2014 18:37 schreef mschol het volgende:

[..]

zelfs zonder die cheats is geld verdienen een eitje, maar die discussie hebben we al eens gehad hier
Ik weet het ook niet. Ik speelde gewoon af en toe offline. Maar sinds ik de cheat code weet is het niet meer leuk.
  zaterdag 13 december 2014 @ 18:58:39 #7
131319 mickeyD
lekker is maar een vinger lang
pi_147547937
ja, online werkt dat dus niet, dus waag een gokje ;-)
Lekker naar 80's italo disco luisteren tijdens het surfen op FOK!? Jouw ALL time favoriete tracks GRATIS! geen lidmaatschap/aanmelding/download nodig! Fresh FM
  zaterdag 13 december 2014 @ 19:01:01 #8
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_147548021
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 18:58 schreef mickeyD het volgende:
ja, online werkt dat dus niet, dus waag een gokje ;-)
Vind ik niet leuk. Ik doe altijd gewoon het allerkleinste eilandje. En dan knoop ik alle industrie en stadjes aan elkaar. Gewoon een klein potje tussendoor.
  zaterdag 13 december 2014 @ 19:01:59 #9
131319 mickeyD
lekker is maar een vinger lang
pi_147548047
tsja, dat gaat nu niet meer ;)
Lekker naar 80's italo disco luisteren tijdens het surfen op FOK!? Jouw ALL time favoriete tracks GRATIS! geen lidmaatschap/aanmelding/download nodig! Fresh FM
pi_147549854
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 18:58 schreef mickeyD het volgende:
ja, online werkt dat dus niet, dus waag een gokje ;-)
Dat wil ik wel maar......

Nu schijnt het aan de wifi te liggen iemand hier bekend mee..

Ook loopt deze versie vast bij het afsluiten, heb nu diverse scans lopen op de laptop hoop dat die wat vinden....
  zondag 14 december 2014 @ 00:36:50 #11
131319 mickeyD
lekker is maar een vinger lang
pi_147559539
geeeen idee..
Lekker naar 80's italo disco luisteren tijdens het surfen op FOK!? Jouw ALL time favoriete tracks GRATIS! geen lidmaatschap/aanmelding/download nodig! Fresh FM
pi_147602533
volgens mij is de server kapot :'(?
halltojes
  maandag 15 december 2014 @ 15:06:24 #13
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_147602837
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 14:53 schreef Tjarda010 het volgende:
volgens mij is de server kapot :'(?
Nee hoor, maar wel offline... Ben aan het klussen thuis.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_147602906
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 15:06 schreef Bart het volgende:

[..]

Nee hoor, maar wel offline... Ben aan het klussen thuis.
ik dacht al :P hoop niet dat we alles kwijt zijn :)? anders beginnen we gewoon opnieuw
halltojes
  maandag 15 december 2014 @ 16:21:42 #15
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_147605453
Server draait weer. Wel reset, ik moest de spanning eraf halen.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_147605482
als er opnieuw begonnen word lijkt mij het leuk om weer eens te spelen :P
  maandag 15 december 2014 @ 16:24:06 #17
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_147605515
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 16:22 schreef JohnKarton het volgende:
als er opnieuw begonnen word lijkt mij het leuk om weer eens te spelen :P
Dan moet je n inloggen :P.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_147605534
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:24 schreef Bart het volgende:

[..]

Dan moet je n inloggen :P.
ah leuk1
pi_147606034
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 16:24 schreef Bart het volgende:

[..]

Dan moet je n inloggen :P.
had bijna me doel bereikt van 1 biljoen per jaar jammer maarja het is niet erg
halltojes
pi_147639742
Anders wil ik het ook wel hosten hoor op een server in een datacenter? Of is daar geen behoefte aan.
  dinsdag 16 december 2014 @ 15:59:24 #21
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_147639866
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:54 schreef xaban06 het volgende:
Anders wil ik het ook wel hosten hoor op een server in een datacenter? Of is daar geen behoefte aan.
Het draait nu al op een server :P.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_147649781
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:59 schreef Bart het volgende:

[..]

Het draait nu al op een server :P.
Een server hoort in een datacenter :P
  dinsdag 16 december 2014 @ 20:52:18 #23
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_147649873
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 20:50 schreef xaban06 het volgende:

[..]

Een server hoort in een datacenter :P
Welnee.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_147657994
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 20:50 schreef xaban06 het volgende:

[..]

Een server hoort in een datacenter :P
onzin joh.. ken genoeg servers die ergens in een keuken of woonkamer staan :Y
  woensdag 17 december 2014 @ 13:04:19 #25
131319 mickeyD
lekker is maar een vinger lang
pi_147667324
voor mn ip-cam in t portiek bijvoorbeeld ;-)
Lekker naar 80's italo disco luisteren tijdens het surfen op FOK!? Jouw ALL time favoriete tracks GRATIS! geen lidmaatschap/aanmelding/download nodig! Fresh FM
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')