quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:03 schreef Kimpossible het volgende:
Hoi!
Stel, en dit is uiteraard een volledig hypothetisch verhaal :
Heb je dat hypothetische verhaal ook aan een hypothetische hypotheekadviseur voorgelegd die met dit hypothetische antwoord kwam? Het antwoord lijkt me errug realistisch voor een realistische hypotheekadviseur, namelijk!quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:03 schreef Kimpossible het volgende:
De hypotheekadviseur heeft gezegd; als je je baan verliest voor passeren, wil ik het niet weten en is er niets aan de hand. Een offerte is een momentopname.
Je adviseur heeft gelijk. Als jij je mond houd weet niemand hiervan.quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:03 schreef Kimpossible het volgende:
Hoi!
Stel, en dit is uiteraard een volledig hypothetisch verhaal, je hebt een huis gekocht. De hypotheek is rond, maar het moment van passeren ligt nog ergens in de toekomst (doch binnen een aantal maanden). In de tussenliggende periode krijg je een nieuwe baan aangeboden met veel betere arbeidsvoorwaarden. Je gaat er flink (netto 500eu Pm) op vooruit, maar ruilt je vaste contract wel in voor een jaarcontract met intentieverklaring.
Kan de hypotheek nog passeren onder de oude offerte en belangrijker nog; hoe groot is het risico dat de offerte op enig moment voor datum van passeren ingetrokken wordt?
De hypotheekadviseur heeft gezegd; als je je baan verliest voor passeren, wil ik het niet weten en is er niets aan de hand. Een offerte is een momentopname. Maaaaar dat is natuurlijk wel erg makkelijk
Help?
Mwoah, ik heb een vraag gesteld over het verliezen van een baan in de tussenliggende periode omdat anno 2014 een vast contract praktisch een wassen neus is en er een aardige gap zat tussen de koop en het moment van passeren. Ik heb hem deze hypothetische situatie nog niet voorgelegd, maar ik verwacht dat Koos Zorgeloos weer met een 'maak je niet druk' antwoord komt waar weinig risico uit blijkt. Ik ken de beste man al langer dan vandaag en hij is er 1 van het kaliber 'als je allebei nog fysiek in staat bent te tekenen bij de notaris zal de rest wel loslopen'.quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:08 schreef blomke het volgende:
[..]
[..]
Heb je dat hypothetische verhaal ook aan een hypothetische hypotheekadviseur voorgelegd die met dit hypothetische antwoord kwam? Het antwoord lijkt me errug realistisch voor een realistische hypotheekadviseur, namelijk!
In dat geval is het toch zelfs verwijtbaar en kunnen de verkopers een boete opeisen?quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:13 schreef Hallmark het volgende:
Als de bank op het laatste moment nog wat documenten vraagt in verband met je baan, dan kun je die niet aanleveren. Of dat kan wel, maar van je nieuwe baan. Het zou mij niet verbazen als de bank dan het recht heeft om zich terug te trekken met deze nieuwe informatie.
Je moet niet naar je hypotheekadviseur luisteren wat dit betreft. Die interesseert het weinig dat jij risico loopt. Hij kijkt alleen of hij zijn geld krijgt of niet.
Is het iemand duidelijk of TS nu wel of niet iets gevraagd heeft, of dat hij het antwoord uit zijn duim heeft gezogen?quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:13 schreef Kimpossible het volgende:
[..]
Mwoah, ik heb een vraag gesteld over het verliezen van een baan in de tussenliggende periode omdat anno 2014 een vast contract praktisch een wassen neus is en er een aardige gap zat tussen de koop en het moment van passeren. Ik heb hem deze hypothetische situatie nog niet voorgelegd, maar ik verwacht dat Koos Zorgeloos weer met een 'maak je niet druk' antwoord komt waar weinig risico uit blijkt. Ik ken de beste man al langer dan vandaag en hij is er 1 van het kaliber 'als je allebei nog fysiek in staat bent te tekenen bij de notaris zal de rest wel loslopen'.
Jammer dat ik meer een type swot-analyse ben
Het is mij absoluut niet duidelijk aangezien uit het tweede antwoord moet blijken dat ie 't geval van hypothetische baanverlies beschouwt waarop de hypotheekadviseur als antwoord gegeven heeft gegeven"niks zeggen, gewoon kopen en passeren", maar het tweede antwoord sugegreert dat er wel degelijk iets met een baanwissel of -verlies speelt, maar dat is nog niet aan de hypthekadviseur voorgelegd, maar die zal wel "Koos Zorgeloos" spelen.quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:20 schreef hottentot het volgende:
Is het iemand duidelijk of TS nu wel of niet iets gevraagd heeft, of dat hij het antwoord uit zijn duim heeft gezogen?
En wat is je vraag?quote:Op zaterdag 29 november 2014 15:41 schreef Kimpossible het volgende:
Nog een keer dan:
- ik heb gevraagd wat er zou gebeuren als ik m'n baan zou verliezen
- adviseur heeft geantwoord; niet vertellen, niks aan de hand
- ik heb nog niet gevraagd wat er gebeurt als ik van baan wissel
- ik verwacht eenzelfde antwoord als op de vraag omtrent baanverlies
Graag zou ik een open deur hier intrappen maar dan zouden we off topic geraken.quote:- ik ben geen hij, maar een zij
Mijn ervaring is anders. Een week voordat we gingen passeren bij de notaris, vroeg de hypotheekverstrekker nog om een recent bankafschrift van mijn spaarrekening.quote:Op zaterdag 29 november 2014 16:25 schreef Fer het volgende:
Als je het huis eenmaal hebt gekocht, kun je ook van baan wisselen, ontslagen of ondernemer worden. Het maakt niet zoveel uit en de banken kijken nu eenmaal bij het toetsen van de offerte, niet erna.
Meh. Al die stukken zijn al overlegd natuurlijk. Ik heb gehoord dat er ondanks werkgeversverlaringen soms ook om een bewijs wordt gevraagd dat je salaris werkelijk op jouw rekening wordt gestort. Dat is nu natuurlijk niet erg, maar wel als je ineens van een andere partij salaris ontvangt.quote:Op zaterdag 29 november 2014 17:47 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Mijn ervaring is anders. Een week voordat we gingen passeren bij de notaris, vroeg de hypotheekverstrekker nog om een recent bankafschrift van mijn spaarrekening.
Niet helemaal waar. Ik kan de bron niet zo 1,2,3 terugvinden maar meen me te herinneren dat er een zaak was waarin werkgeverintentie werd gebruikt om een ontslag tegen te houden en dat lukte.quote:Op zaterdag 29 november 2014 16:37 schreef sigme het volgende:
Voor zover ik weet stellen al die intentieverklaringen van werkgevers geen reet voor. Het is een 'intentie', en de werkgever is nergens aan gehouden.
Een offerte is een momentopname gebaseerd op bepaalde verstrekte informatie. Ik ben zelf nog niet gekomen tot het ontvangen van een hypotheekofferte dus kan de kleine lettertjes er niet op nalezen. Maar ik vermoed dat in de kleine lettertjes staat dat wanneer de verstrekte gegevens wijzigen de offerte komt te vervallen. Waarschijnlijk worden de uitgangspunten voor de offerte zelfs op de offerte zelf vermeldt. (Jaarinkomen X, dienstverband Y)quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:03 schreef Kimpossible het volgende:
Hoi!
Stel, en dit is uiteraard een volledig hypothetisch verhaal, je hebt een huis gekocht. De hypotheek is rond, maar het moment van passeren ligt nog ergens in de toekomst (doch binnen een aantal maanden). In de tussenliggende periode krijg je een nieuwe baan aangeboden met veel betere arbeidsvoorwaarden. Je gaat er flink (netto 500eu Pm) op vooruit, maar ruilt je vaste contract wel in voor een jaarcontract met intentieverklaring.
Kan de hypotheek nog passeren onder de oude offerte en belangrijker nog; hoe groot is het risico dat de offerte op enig moment voor datum van passeren ingetrokken wordt?
De hypotheekadviseur heeft gezegd; als je je baan verliest voor passeren, wil ik het niet weten en is er niets aan de hand. Een offerte is een momentopname. Maaaaar dat is natuurlijk wel erg makkelijk
Help?
Dit is niet waar. In intentieverklaringen staat vaak dat bij goed functioneren en als het bedrijf er financieel goed voorstaat er een nieuwe contract komt.quote:Op zaterdag 29 november 2014 16:37 schreef sigme het volgende:
Voor zover ik weet stellen al die intentieverklaringen van werkgevers geen reet voor. Het is een 'intentie', en de werkgever is nergens aan gehouden. Het geeft de bank dus heel weinig zekerheid. Maar ze willen het wel Erg Graag. Een van de onzekerheden is de vraag of degene die een intentieverklaring heeft overlegd, enige tijd later nog steeds die baan heeft. Niemand heeft dat beloofd.
Natuurlijk, want hem interesseert het geen zak of jij risico loopt of niet.quote:Op zaterdag 29 november 2014 17:54 schreef Kimpossible het volgende:
Samengevat blijft het volgens mij een risico, daar waar onze adviseur over dit soort kwesties dus nogal makkelijk is.
Ik kan me ook zoiets herinneren. Volgens mij had het te maken met een zeer korte termijn tussen de intentieverklaring en het ontslag.quote:Op zaterdag 29 november 2014 18:01 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Niet helemaal waar. Ik kan de bron niet zo 1,2,3 terugvinden maar meen me te herinneren dat er een zaak was waarin werkgeverintentie werd gebruikt om een ontslag tegen te houden en dat lukte.
Mwah, ik raakte m'n baan kwijt in een ver gevorderd stadium van de hypotheek, heb 1 werkgevers verklaring moeten vervalsen en verder mn mond gehouden, alles goed gekomen en ondertussen een baan met 800 euro meer bruto salaris.quote:Op zondag 30 november 2014 00:21 schreef Peter het volgende:
Je bent officieel toch verplicht om wijzigingen te melden voor de passeerdatum? Dat staat in de meeste offertes wel..
Die betalingsverplichtingen (maandelijkse hypotheek) gaan pas in na de koop, dus die boete hoeft ze niet te vrezen.quote:Op zondag 30 november 2014 06:28 schreef Nielsch het volgende:
Volgens mij is er niets aan de hand en kan dit gewoon.
Wel heb je een heel groot probleem als je in je proefperiode op straat wordt gezet en je niet meer aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Dan mag je een hoge boete betalen omdat de koop niet doorgaat.
Die lijkt mij vrij stug.quote:Op zaterdag 29 november 2014 12:03 schreef Kimpossible het volgende:
Je gaat er flink (netto 500eu Pm) op vooruit
quote:
Nee, dat weet ik niet maar het lijkt mij wel vrij stug. Is dat verboden soms?quote:Op zondag 30 november 2014 10:40 schreef Kimpossible het volgende:
[..]
Jij weet natuurlijk precies wat voor werk ik doe en wat ik verdien.
Nee hoor, maar erg relevant vind ik het niet. In het begin van je carrière is er nog een boel ruimte voor grote sprongen.quote:Op zondag 30 november 2014 10:43 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Nee, dat weet ik niet maar het lijkt mij wel vrij stug. Is dat verboden soms?
De eisen bij de verstrekkers zijn veel strenger, en de procedures zijn ook veel gedetailleerder en bureaucratischer. Als er een letter verkeerd staat op bijv. de werkgeversverklaring, dan mag deze overnieuw in mijn ervaring.quote:Op zondag 30 november 2014 10:56 schreef Gwywen het volgende:
Ik geloof dat het wel kan hoor, ik heb zelf ook iets dergelijks aan de hand gehad. Ik weet alleen niet precies in hoeverre het nu anders gaat met hypotheken dan zeg tien jaar terug.
Het geeft dus eens te meer aan, hoe verrot het hypotheekverstrekingssysteem toen was: gooi er maaar bakken geld in, maakt niet uit hoe en wat qua inkomens- en/of baanzekerheid.quote:Op zondag 30 november 2014 10:56 schreef Gwywen het volgende:
ik heb zelf ook iets dergelijks aan de hand gehad. Ik weet alleen niet precies in hoeverre het nu anders gaat met hypotheken dan zeg tien jaar terug.
Ik kocht een huis aan de andere kant van het land en heb de hypotheek op mijn toenmalige vaste baan geregeld.
Die baan heb ik ivm de verhuizing toen opgezegd (bij de overdracht was ik dus werkloos).
Ik heb twee maanden bij huis gezeten voor ik op m'n nieuwe stek weer werk had, en dat was natuurlijk niet meteen een vaste aanstelling.
Is dat relevant soms?quote:Op zondag 30 november 2014 10:43 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Nee, dat weet ik niet maar het lijkt mij wel vrij stug. Is dat verboden soms?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |