Wordt het niet eens tijd om de minimale aflossing af te ronden naar een mooi rond bedrag van 50 euro? Die ¤45.41 is zó 2002.quote:Op maandag 6 oktober 2014 14:47 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
De terugbetalingsperiode begint op 1 januari volgend op de einddatum van de studiefinanciering. Deze periode begint met een zogenaamde aanloopfase van twee jaar. Je bent dan nog niet verplicht om af te lossen, maar het mag wel. Na de aanloopfase start de aflosfase van meestal (maximaal) vijftien jaar, waarin de schuld moet worden terugbetaald. Tijdens de gehele terugbetalingsperiode wordt rente over de schuld berekend (aanloop-, aflosfase en aflosvrije periode).
Bij aanvang van de aanloopfase wordt voor 5 jaar de rente vastgezet. Elke vijf jaar ontvang je dus een nieuwe rente. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de maandelijkse termijn. Wanneer de rente stijgt, dan stijgt ook de hoogte van de termijn en andersom.
[..]
Wanneer je een heel behoorlijk salaris hebt, dan kunnen we inderdaad berekenen dat er maandelijks ¤200,00 kan worden afgedragen. Maar wanneer er aan het begin van de vijftien jaar aflosfase een schuld staat van ¤2000,00 gaan we geen ¤200,00 per maand incasseren.
We maken twee berekeningen:
De eerste is: de hoogte van de schuld + de berekende rente gedeeld door 180 maanden (=vijftien jaar) Hieruit komt een maandtermijn. Wanneer hier een bedrag uitkomt dat lager is dan ¤45,41, dan wordt de termijn vastgesteld op ¤45,41.
De tweede berekening wordt gedaan aan de hand van het inkomen.
We gaan altijd uit van wat het gunstigste is voor onze klant. Je ontvangt daarom het laagste bedrag als de maandelijks af te lossen termijn.
Overigens geldt voor de mensen die onder de oude regeling vallen, dat zij zelf een verzoek moeten insturen om de termijn vast te stellen aan de hand van het inkomen.
Wat ik wel mooi zou vinden is wanneer je zelf in mijnDUO je aflosbedrag kan verhogen / verlagen (met het minimale bedrag als ondergrens). Als je nu meer wilt aflossen moet je dat weer handmatig doen met een omschrijving enzo.quote:Op maandag 6 oktober 2014 15:47 schreef Deetch het volgende:
[..]
Wordt het niet eens tijd om de minimale aflossing af te ronden naar een mooi rond bedrag van 50 euro? Die ¤45.41 is zó 2002.
En in de berekening wordt neem ik aan ook rekening gehouden met de te betalen rente? Wordt hierbij dan uitgegaan van dezelfde rente over de gehele afbeltalingsperiode die gelijk is aan de dan vastgestelde 5-jaarlijkse rente?
"DUO werkt op dit moment aan de uitbreiding van de mogelijkheden tot vervroegd en flexibel terugbetalen. Deze zullen gereed zijn in 2018, als de eerste studenten afstuderen die met het studievoorschot te maken hebben gehad. Alle oud-studenten met een schuld (de huidige en toekomstige debiteuren) kunnen vanaf dat moment bij DUO kiezen voor een individueel terugbetaalplan. Zo kan een oud-student in de vernieuwde studiefinancieringssystemen bijvoorbeeld kiezen voor een kortere terugbetaaltermijn dan de wettelijk verplichte 35 jaar, zoals aflossen in 25 jaar. Dergelijke keuzes kunnen weer worden aangepast als er sprake is van veranderingen in de persoonlijke omstandigheden en het te besteden inkomen van de oud-student. Het wettelijk regime, waarbij rekening wordt gehouden met de financiële draagkracht, is altijd toepasbaar en als vangnet aanwezig.quote:Op maandag 6 oktober 2014 17:46 schreef Mallet het volgende:
[..]
Wat ik wel mooi zou vinden is wanneer je zelf in mijnDUO je aflosbedrag kan verhogen / verlagen (met het minimale bedrag als ondergrens). Als je nu meer wilt aflossen moet je dat weer handmatig doen met een omschrijving enzo.
De regering bepaalt de wet- en regelgeving en DUO voert deze uit. We kunnen niet het bedrag "zomaar even" aanpassen.quote:Op maandag 6 oktober 2014 15:47 schreef Deetch het volgende:
[..]
Wordt het niet eens tijd om de minimale aflossing af te ronden naar een mooi rond bedrag van 50 euro? Die ¤45.41 is zó 2002.
En in de berekening wordt neem ik aan ook rekening gehouden met de te betalen rente? Wordt hierbij dan uitgegaan van dezelfde rente over de gehele afbeltalingsperiode die gelijk is aan de dan vastgestelde 5-jaarlijkse rente?
Het zelf verhogen van de termijn is niet mogelijk omdat de termijn wettelijk is vastgesteld. We mogen daarom niet meer incasseren ook al wil de debiteur dit graag.quote:Op maandag 6 oktober 2014 17:46 schreef Mallet het volgende:
[..]
Wat ik wel mooi zou vinden is wanneer je zelf in mijnDUO je aflosbedrag kan verhogen / verlagen (met het minimale bedrag als ondergrens). Als je nu meer wilt aflossen moet je dat weer handmatig doen met een omschrijving enzo.
Dan moet je eerst uitleggen wat je situatie is.quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 02:06 schreef sigurrosz het volgende:
Is het nu eigenlijk ook mogelijk om in mijn situatie eenmalig het maximum bedrag (550¤ uitmijn hoofd) bij te lenen? Bedankt voor alle reacties nog guys
Ik woon nog thuis. en ontvang 140 euro ongeveer ( uit mijn hoofd ) studiefinanciering. Daarnaast heb ik nog nooit geleend bij duo. ik weet niet zo snel of het bedrag dat ik ontvang rijmt aan de basisbeurs of een aanvullende beurs.quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 15:01 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
Dan moet je eerst uitleggen wat je situatie is.
Ontvang je naast je basisbeurs een aanvullende beurs (zo ja hoeveel) en ben je in- of uitwonend?
quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 16:25 schreef sigurrosz het volgende:
[..]
Ik woon nog thuis. en ontvang 140 euro ongeveer ( uit mijn hoofd ) studiefinanciering. Daarnaast heb ik nog nooit geleend bij duo. ik weet niet zo snel of het bedrag dat ik ontvang rijmt aan de basisbeurs of een aanvullende beurs.
Hoe kan het dat ik in Mijn DUO bij termijnbedrag ¤ 45,41 zie staan, maar de maandelijkse incasso ¤ 44,61 is?quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 13:09 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
Het zelf verhogen van de termijn is niet mogelijk omdat de termijn wettelijk is vastgesteld. We mogen daarom niet meer incasseren ook al wil de debiteur dit graag.
De enige oplossing is inderdaad zelf overmaken, maar dit kan makkelijk worden ingesteld via een periodieke betalingsopdracht bij de bank.
Zeg, even wat anders. Als je aanvullend wil aanvragen, moet je het loon van je ouders weten. Ik heb echt geen idee, kunnen jullie dat daar zelf niet uitzoeken? Ook moeten er allemaal brieven van instanties e.d. mee als je geen contact hebt met een van je ouders. Heb ik toen gedaan (brief van ex-voogd), was het niet uitgebreid genoeg. Veel meer dan dat ze me in de steek heeft gelaten en nu aan de andere kant van de wereld woont valt er niet te vertellen. Ik loop al twee jaar aanvullend mis.quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 17:02 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De beurs voor thuiswonenden is ¤79,04. Je ontvangt rond de ¤140,00. Dan ontvang je ongeveer ¤60,00 aan aanvullende beurs rond. Je kunt dan het restant aan niet toegekende aanvullende beurs lenen. Dit bedrag is dan ¤266,00.
Het standaard leenbedrag is ¤171,17. Hierbij tel je het restant aanvullende beurs van ¤266,00 op.
Dit betekent dat je ongeveer ¤437,00 kunt lenen. (Omdat je niet aangeeft wat je exacte beurs is, zijn dit schattingen)
Lijkt me een top plan. En dan ieder jaar bij een inflatiecorrectie gelijk in het voordeel van DUO afronden. 50,01 -> 60,-.quote:Wordt het niet eens tijd om de minimale aflossing af te ronden naar een mooi rond bedrag van 50 euro? Die ¤45.41 is zó 2002.
Kan het zijn dat het bedrag dat we incasseren ¤44,64 is?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 08:38 schreef Mallet het volgende:
[..]
Hoe kan het dat ik in Mijn DUO bij termijnbedrag ¤ 45,41 zie staan, maar de maandelijkse incasso ¤ 44,61 is?
Ja, je hebt gelijk. Er wordt inderdaad ¤ 44,64 geïncasseerd. Bedankt, was ik zelf niet achter gekomen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 13:57 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
Kan het zijn dat het bedrag dat we incasseren ¤44,64 is?
Onder de oude terugbetalingsregels ontvang je een korting van ¤0,77 per maand bij automatische incasso.
Als ik het vandaag aanvraag en het de volgende maand wordt bijgeschreven, begint de rente dus al over het geleende bedrag tot aan de laatste keer?(betekend dit dan dat het niet gunstig is om eenmalig te lenen aangezien de rente over bijv. ¤400 3 jaar en 11 maanden doorloopt?)quote:Weet wat je leent!
Kies je ervoor om te lenen? Weet dan dat er rente over je lening wordt berekend. De rente wordt berekend vanaf de eerste maand na de uitbetaling. Na je studie moet je de lening onder sociale voorwaarden terugbetalen: in vijftien jaar, op basis van je inkomen.
Uhm.. De rente loopt vanaf de eerste maand na uitbetaling. Dus als je vaker/iedere maand leent gaat de rente niet pas lopen vanaf de maand na de laatste uitbetaling, maar ook vanaf de maand na de eerste uitbetaling. Alleen dan wordt het bedrag steeds hoger waar je rente over betaald.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 10:34 schreef Woods het volgende:
Hoe wordt de rente nou precies berekend? Via DUO lees ik dit:
[..]
Als ik het vandaag aanvraag en het de volgende maand wordt bijgeschreven, begint de rente dus al over het geleende bedrag tot aan de laatste keer?(betekend dit dan dat het niet gunstig is om eenmalig te lenen aangezien de rente over bijv. ¤400 3 jaar en 11 maanden doorloopt?)
Dus als ik het goed begrijp, stel ik leen vanaf november ¤450, dan wordt er al over de eerste uitbetaling 0,81% rente berekend enzovoort(en als ik het in januari wil stopzetten dan loopt de rente gewoon lekker door?)quote:Op donderdag 9 oktober 2014 10:53 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Uhm.. De rente loopt vanaf de eerste maand na uitbetaling. Dus als je vaker/iedere maand leent gaat de rente niet pas lopen vanaf de maand na de laatste uitbetaling, maar ook vanaf de maand na de eerste uitbetaling. Alleen dan wordt het bedrag steeds hoger waar je rente over betaald.
Verder kan je ook eerder afbetalen.
Tuurlijk loopt de rente door. Je hebt het bedrag toch nog niet terugbetaald? Dat is toch logisch.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:01 schreef Woods het volgende:
[..]
Dus als ik het goed begrijp, stel ik leen vanaf november ¤450, dan wordt er al over de eerste uitbetaling 0,81% rente berekend enzovoort(en als ik het in januari wil stopzetten dan loopt de rente gewoon lekker door?)
Dan kan een eenmalig geleend bedrag oplopen tot ~¤5000 ofzo?quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:03 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Tuurlijk loopt de rente door. Je hebt het bedrag toch nog niet terugbetaald? Dat is toch logisch.
Ik weet niet wat de rente is, maar dat is natuurlijk wel jaarlijkse rente, niet maandelijks. Dus het lijkt mij niet dat een lening van 400,- kan oplopen naar 5000,-.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:05 schreef Woods het volgende:
[..]
Dan kan een eenmalig geleend bedrag oplopen tot ~¤5000 ofzo?
We rekenen geen 0,81% per maand, maar 0,81% op jaarbasis.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:01 schreef Woods het volgende:
[..]
Dus als ik het goed begrijp, stel ik leen vanaf november ¤450, dan wordt er al over de eerste uitbetaling 0,81% rente berekend enzovoort(en als ik het in januari wil stopzetten dan loopt de rente gewoon lekker door?)
Oké dat zou betekenen dat als ik in een jaar ~¤4000,00 leen daarover de rente wordt berekend, elk jaar weer? Loopt dat jaar vanaf de eerste keer dat ik leen of vanaf de eerste tot de laatste schooldag?quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:41 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
We rekenen geen 0,81% per maand, maar 0,81% op jaarbasis.
Dat loopt per maand.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 11:43 schreef Woods het volgende:
[..]
Oké dat zou betekenen dat als ik in een jaar ~¤4000,00 leen daarover de rente wordt berekend, elk jaar weer? Loopt dat jaar vanaf de eerste keer dat ik leen of vanaf de eerste tot de laatste schooldag?
quote:Bij de renteberekening over de lening is er sprake van samengestelde interest. Dit betekent dat we rente op rente berekenen. Bij deze renteberekening geldt voor een jaar 360 dagen en een maand dertig dagen (dit is bij wet geregeld).
Voorbeeld
De lening bedraagt op 1 januari ¤ 1.000,-. Het rentepercentage is vijf procent op jaarbasis. De schuld op 31 januari is dan ¤ 1.004,07. Als u nog niet aflost, berekenen we eind februari de rente over ¤ 1.004,07.
Duidelijkquote:
quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 17:02 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De beurs voor thuiswonenden is ¤79,04. Je ontvangt rond de ¤140,00. Dan ontvang je ongeveer ¤60,00 aan aanvullende beurs rond. Je kunt dan het restant aan niet toegekende aanvullende beurs lenen. Dit bedrag is dan ¤266,00.
Het standaard leenbedrag is ¤171,17. Hierbij tel je het restant aanvullende beurs van ¤266,00 op.
Dit betekent dat je ongeveer ¤437,00 kunt lenen. (Omdat je niet aangeeft wat je exacte beurs is, zijn dit schattingen)
Ik heb even nagekeken. ik ontvang +- 80 Euro ( het minimum) Studiefinanciering. het andere resterende bedrag is zorgtoeslag.. klopt het dan dat ik meer dan 433,- kan lenen? ja toch.quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 17:02 schreef DUO-Webcare het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De beurs voor thuiswonenden is ¤79,04. Je ontvangt rond de ¤140,00. Dan ontvang je ongeveer ¤60,00 aan aanvullende beurs rond. Je kunt dan het restant aan niet toegekende aanvullende beurs lenen. Dit bedrag is dan ¤266,00.
Het standaard leenbedrag is ¤171,17. Hierbij tel je het restant aanvullende beurs van ¤266,00 op.
Dit betekent dat je ongeveer ¤437,00 kunt lenen. (Omdat je niet aangeeft wat je exacte beurs is, zijn dit schattingen)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |