abonnement Unibet Coolblue
pi_154868129
quote:
Dit wist ik idd niet. Maar raar dat ze het in 38 ontdekten. Radar was toch al bekend in de jaren 20?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_154868906
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2015 15:16 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dit wist ik idd niet. Maar raar dat ze het in 38 ontdekten. Radar was toch al bekend in de jaren 20?
o, dat weet ik allemaal niet zo.... misschien iemand anders die meer weet van WOII?
pi_154919731
04-08-2015

Israëlische archeologen vinden stadspoort van Bijbelse stad Gath


Tel Aviv. © thinkstock.

Israëlische archeologen hebben naar eigen zeggen de stadspoort en omwalling van de Bijbelse Filistijnenstad Gath opgegraven. Dat maakte de Bar Ilan-universiteit in Tel Aviv dinsdag bekend.

De stadspoort behoort tot de grootsten die ooit in Israël werd gevonden. Naast de poort werden volgens de mededeling ook een vestingsmuur, een tempel en een ijzergieterij ontdekt.

Het Bijbelse oord Gath was de 10e tot de 9e eeuw voor Christus de grootste stad van het land. Volgens de overlevering was de reus Goliath, die door David werd verslagen, uit Gath afkomstig. De universiteit voert er al 20 jaar opgravingen uit. Het nationaal park van Tel Zafit, waarin Gath ligt, bevindt zich in Centraal-Israël, tussen Jeruzalem en Ashqelon.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 7 augustus 2015 @ 20:20:43 #229
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_154993605


Motley Lacquer Recipes
Scientists have detected some surprising ingredients in pieces of lacquered furniture that will soon go on view at the Museum of Fine Arts, Boston and the Rijksmuseum in Amsterdam. (New York Times, Rijksmuseum).
pi_154994118
quote:
Wie waren de tien rijkste mensen ooit?

vr 07/08/2015 - 17:24 Jos De Greef

Jaarlijks krijgt u van ons de Forbes-lijst met de tien rijkste mensen ter wereld. Het weekblad Time heeft daar nu een schep bovenop gedaan en heeft een lijst gepubliceerd met de tien rijkste mensen uit de geschiedenis. Er zijn een paar verrassingen bij.
Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar Time heeft één en ander laten bekijken door historici en economisten in de hoop min of meer een vergelijking te kunnen maken naar bezit in het licht van inflatie, munt- en goudverhoudingen en dergelijke meer. Om het wat spannender te maken, beginnen we in omgekeerde volgorde.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2409497
  Moderator dinsdag 11 augustus 2015 @ 15:53:22 #231
8781 crew  Frutsel
pi_155117814
quote:
"Is koningin Nefertiti gevonden? Onderzoeker ontdekt geheime deur in tombe Toetanchamon"

Bijna een eeuw nadat Howard Carter de tombe van de mythische farao Toetanchamon wist te openen, zou je denken dat het al zijn geheimen reeds heeft prijsgegeven. Maar dan zit je er misschien volledig naast indien een nieuwe theorie van een wereldvermaard expert op het vlak van de oudheid bewaarheid wordt. De Britse archeoloog Nicholas Reeves claimt immers dat hij in de tombe van Toetanchamon een geheime deur heeft gevonden die zou leiden naar het verloren gewaande graf van koningin Nefertiti.

Professor Nicholas Reeves van de universiteit van Arizona deed de ontdekking naar eigen zeggen toen hij scans met een hoge resolutie van de muren van de tombe in de Egyptische Vallei der Koningen analyseerde.

In een studie gepubliceerd door 'Amarna Royal Tombs Project' doet professor Reeves uit de doeken hoe hij twee toegangen vond die werden dichtgemaakt en bepleisterd door de oorspronkelijke bouwers van de tombe. Later werden ze door muurschilderingen bedekt. Een toegang zou leiden naar een voorraadkamer terwijl de andere aan de noordkant van de tombe toegang zou geven tot de onaangeroerde begraafplaats van koningin Nefertiti.

"De implicaties zijn buitengewoon", schrijft de archeoloog. "Indien de digitale aanwezigheid van de toegangen zich daadwerkelijk vertaalt naar een fysieke realiteit, dan hebben we niet alleen het vooruitzicht om een geweldige voorraadkamer aan te treffen uit het tijdperk van Toetanchamon maar ook de grafkamer van de legendarische koningin Nefertiti." Reeves roept Egypte op "met de hoogste prioriteit" de tombe verder te onderzoeken.

Nefertiti was de echtgenote van de farao Achnaton, vader van Toetanchamon. Achnaton regeerde over Egypte tussen 1353 en 1336 voor Christus. Ze stond bekend om haar schoonheid. Haar naam betekent letterlijk 'de mooie is gekomen'. Op 6 december 1912 vond de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt in Egypte de buste van koningin Nefertiti. Die buste kan je bewonderen in Berlijn waar het een pronkstuk is in het Neues Museum. Ook meer dan 3.400 jaar na haar dood slaagt de koningin erin om mensen in vervoering te brengen.
pi_155219594
quote:
Dalfsen: Ambassadeur of honorair consul?

Afgelopen maandag rolde bij de gemeente Dalfsen een brief in de bus van minister Bussemaker van OC&W. Die gemeente was in het voorjaar bij de aanleg van de nieuwe wijk Oosterdalfsen verrast door de vondst van – onder andere – een groot grafveld uit de Trechterbekerperiode. Bij het bredere publiek is deze periode beter bekend als de tijd van de hunebedden. Het was bekend dat de neolithische boeren hun doden niet alleen bij elkaar in hunebedden begroeven, maar ook individueel in ‘gewone’ graven. Het was uit een vooronderzoek óók bekend dat op de plaats waar in Dalfsen nieuwe woningen waren gepland, zulke graven lagen. Niemand had echter vermoed dat er meer dan honderd, compleet met lijksilhouetten en intacte grafinventarissen, zouden worden gevonden. Nooit vermoed en nooit eerder gevonden, niet in Nederland en niet in Europa.

De verstoorder betaalt
De naam van de gemeente drong niet alleen door tot alle in archeologie geïnteresseerde Nederlanders, maar ook tot de populairste talkshows. Free publicity voor Dalfsen dus, maar de gevolgen van de ontdekking waren allerminst gratis. De uitwerking van een dergelijk vondstcomplex is een arbeidsintensieve en dus kostbare aangelegenheid. En daar had de kleine gemeente niet op gerekend bij haar plannen voor een nieuwe wijk. De verstoorder betaalt, maar zóveel? Op 13 mei vroeg het college van B&W van Dalfsen aan de minister om een inhoudelijke en financiële bijdrage aan dit bijzondere project.

Op 10 augustus komt het antwoord: ze moet helaas meedelen dat zo’n bijdrage niet tot de mogelijkheden behoort. Het huidige archeologiestelsel zit zo immers niet in elkaar: de gemeenten zijn verantwoordelijk (lees: indertijd door het Rijk verantwoordelijk gemáákt) voor de zorg voor het bodemarchief en daar kan en mag de Rijksoverheid zich niet in mengen. Extra geld is er niet.

Dat zijn inderdaad de regels; ‘dat hebben we nu eenmaal met z’n allen zo afgesproken’ is de gebruikelijke beleidsdooddoener. Zijn het ook goede, eerlijke en werkbare regels? Daarover lopen de meningen uiteen. Het is bekend dat zuinige en/of onwillige gemeenten die verantwoordelijkheid wel eens trachten te ontlopen. Hieruit komt een angst voor precedentwerking voort: als we van rijkswege beginnen aan te vullen wat de gemeente te krap heeft begroot, staat straks iedere gemeente in Den Haag met de hand omhoog. Dat is een mogelijk gevolg, maar de rijksoverheid heeft juist daarvoor experts in dienst die dat per geval (zouden moeten) kunnen afwegen. Het is natuurlijk dat extra middelen bestemd zouden moeten zijn voor de paar uitzonderingen die dat echt verdienen en ik weet wel zeker dat Dalfsen/ Oosterdalfsen zo’n geval is. Het punt is echter dat die extra middelen er niet zijn (lees: zijn afgeschaft). Aan de bestaande ‘excessieve kostenregeling’ is een paar jaar geleden een einde gemaakt, omdat volgens dezelfde minister ‘de voorspelbaarheid van archeologie en de kosten die daarmee verband houden zijn toegenomen’ en bovendien ‘het principe dat de verstoorder betaalt inmiddels gemeengoed is’. Het geval Dalfsen bewijst de betrekkelijkheid van die stellige beweringen en zo zijn er méér te noemen; ik denk aan het Romeinse grafveld van Huissen en in een ander kader het afgebrande winkelpand te Alkmaar. Zoek maar op.

Belang
Waarom is het neolithische grafveld van Dalfsen écht belangrijk? Omdat het ons als geen andere bekende vindplaats inzicht kan geven in het grafritueel uit die tijd, veel meer dan welk hunebed in binnen- en buitenland ooit zal kunnen. In andere graven liggen de grafgiften, offerandes en (in het buitenland) botresten al duizenden jaren lang door elkaar; in Dalfsen lagen ze keurig in gesloten context, onaangeroerd sinds de trechterbekerboeren de laatste hoop zand in de grafkuil schepten. Wie enigszins archeologisch is ingevoerd zal zich de mogelijkheden voor elementaire kenniswinst realiseren. Dat is een simpel archeologisch feit dat niemand zal bestrijden.

Minder simpel is het complexe web van regels, verantwoordelijkheden, betrokken partijen, tegenstrijdige belangen, bevoegde gezagen, adviseurs, uitvoerders en programma’s van eisen waarin de Dalvener trechterbekergraven als een hulpeloos vliegje zijn opgehangen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik veel klokken heb horen luiden over de gang van zaken rond het vooronderzoek, het PvE, en de uiteindelijke uitvoering, maar dat ik maar weinig klepels weet te hangen. De meeste collega’s die ik hierover sprak, al dan niet bij het project betrokken, zijn het er wel over eens dat dit geen doorsnee Malta-onderzoek betreft en dat de hele opgraving in een ideale wereld anders zou zijn opgepakt. ‘Dalfsen heeft het niet handig aangepakt’, hoorde ik. Misschien. ‘Het grafveld had ook in situ behouden kunnen blijven, en dan was het allemaal niet zo duur geweest’, heb ik óók gehoord, maar ik weet niet of dat wel zo simpel ligt – en al helemaal niet of dat een veel goedkopere oplossing is. Dat is echter een andere discussie. Hoofdzaak is dat het hier een uitzonderlijke vondst betreft, dat die nu is blootgelegd en geborgen – misschien niet op de best mogelijke manier, maar in ieder geval met kennis van zaken en liefde voor het vak – en dat de kleine gemeente nu staat voor de kosten. Ik betoog, en veel collega’s met mij, dat het hier gaat om een onverwachte ontdekking van onverwacht nationaal en internationaal belang, dat het daarmee niet alleen een gemeentelijke zaak is (‘t is niet de lang verloren gewaande havezathe van de heren van Dalfsen, zal ik maar zeggen) en dat daar een nationale verantwoordelijkheid bij hoort. Óók financieel. Kortom: de regels zijn voor verbetering vatbaar. Een recente poging om deze aan te passen en een fonds te creëren (een initiatief van Archeologie 3.0) liep al snel op niets uit, maar dat wil niet zeggen dat dat een slecht idee was.

Goed idee of niet, het komt niet aan in het huidige Den Haag, waar lage schuttingen staan en men een vlotte hand van gooien heeft. Daarmee kom ik terug op de brief van de minister aan de gemeente die op internet te vinden is. Deze vormt de aanleiding voor dit stukje, niet alleen vanwege dat vasthouden aan in mijn ogen gebrekkige regels, maar aan de toon die de gebreken lijkt te moeten afdekken. Om te beginnen gaat de minister wel degelijk steun bieden, zij het niet aan de gemeente en niet per definitie, maar (eventueel) aan het project. Onderzoekers kunnen, nadat de basisrapportage (op kosten van de gemeente) is afgerond een beroep doen op de expertise en laboratoria van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bovendien zal de RCE overwegen of Dalfsen niet in een synthetiserend ‘Oogst van Malta’-achtig onderzoek kan worden opgenomen (overigens nog vóór de basisrapportage er is, en in een nog geheel te scheppen onderzoekskader). Ze stelt de gemeente daar vóór 1 november van op de hoogte. Die is daar vast heel benieuwd naar, maar het levert haar geen cent op; dat onderzoek wordt Europees aanbesteed, áls het al op de RCE-lijst komt. Zonder af te willen doen aan de deskundigheid, goede wil en visie van de RCE vind ik dit een beetje een dooie mus.

Ambassadeur of honorair consul?
Het ergerlijkst vond ik echter het begin van de brief, waarmee ik wil eindigen. De minister schrijft dat ze de gemeente Dalfsen allereerst wil complimenteren met de manier waarop ze naar buiten is getreden met de vondsten: ‘Dalfsen toont zich een ambassadeur voor de archeologie in Nederland.’ Mooie woorden, waarin ze lijkt te erkennen dat er in ieder geval zoiets is als een Nederlandse archeologie. Maar daarin mogen we kennelijk geen ‘nationaal belang’ zien, want nationaal geld komt er dus niet – lees de regels nog maar eens goed. Dalfsen is geen ambassadeur, maar een honorair consul, een onbezoldigd erebaantje namens een armlastige natie.

Evert van Ginkel, op persoonlijke titel, co-auteur van het boek Hunebedden, monumenten van een steentijdcultuur (69)
http://erfgoedstem.nl/dalfsen-ambassadeur-of-honorair-consul/
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_155307181
quote:
Chinese oorlogsfilm herschrijft geschiedenis drastisch

ma 17/08/2015 - 19:24 Belga

Dat historische films veelal een onwelriekend patriottisch ondertoontje hebben, wist John Wayne al. De recente Chinese oorlogsfilm "Verklaring van Cairo" smeert de leugen er echter wel heel dik op: op de affiche voor de prent, over de conferentie van Cairo in 1943, zit Mao Zedong aan de onderhandelingstafel met Winston Churchill en Franklin Delano Roosevelt. In de realiteit werd China (pas vijf jaar later een Volksrepubliek) nog vertegenwoordigd door generalissimo Chiang-kai Shek (Zhang Kaishi in het Mandarijns). Zhang was destijds wel een nationalistisch bondgenoot van de Grote Roerganger Mao in de gezamenlijke strijd tegen de Japanners.
"Verklaring van Cairo" is een big budgetprent die werd gedraaid naar aanleiding van de 70e verjaardag van de capitulatie van Japan. Of de film nog andere fictie-elementen bevat, is niet zeker: hij is nog niet in de zalen. In de trailer hoor je de latere schrijver van het Rode Boekje krijgshaftig uitroepen: "De missie van alle communisten ter wereld is de strijd tegen het fascisme".

Mao is echter, hoewel hij van Lange Marsen hield, nooit in Egypte geweest, heeft nooit Roosevelt ontmoet en heeft nooit met Churchill een sigaar opgestoken.

Op het internet is de affiche alleszins bron van ergernis én jolijt, ondermeer met alternatieve filmposters waar Mao vervangen is door, onder anderen, Barack Obama, Kim Jong-un (de leider van Noord-Korea), huidig Chinees president Xi Jinping of het monster Gollum uit Tolkiens Ring-trilogie.
http://deredactie.be/cm/v(...)media/film/1.2417238
pi_155312219
quote:
Interessant stuk! Er komt neem ik aan wel een oplossing. Toch verrast dat het niet uitmaakt hoe hoog de kosten zijn of hoe belangrijk de vondst ook is, dat je toch altijd zelf moet betalen als gemeente/opdrachtgever.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_155322119
quote:
0s.gif Op maandag 17 augustus 2015 23:44 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Interessant stuk! Er komt neem ik aan wel een oplossing. Toch verrast dat het niet uitmaakt hoe hoog de kosten zijn of hoe belangrijk de vondst ook is, dat je toch altijd zelf moet betalen als gemeente/opdrachtgever.
Totdat men er een keer genoeg van heeft en het niet meer meldt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_155330705
quote:
0s.gif Op maandag 17 augustus 2015 23:44 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Interessant stuk! Er komt neem ik aan wel een oplossing. Toch verrast dat het niet uitmaakt hoe hoog de kosten zijn of hoe belangrijk de vondst ook is, dat je toch altijd zelf moet betalen als gemeente/opdrachtgever.
Er zijn verschillende ideeën om tot een oplossing te komen maar nog niks concreet. Dus vooralsnog zal dit onderzoek niet volledig uitgewerkt gaan worden.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  dinsdag 18 augustus 2015 @ 18:41:48 #237
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_155331084
Meer archeonieuws, NRC van gisteren:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_155331941
De Engelse manier van opgraven is toch zo aandoenlijk.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  dinsdag 18 augustus 2015 @ 21:02:54 #239
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_155335740
Tijd voor een GraafDraad?
pi_155340758
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 13:18 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

Totdat men er een keer genoeg van heeft en het niet meer meldt.
Het doet me zelfs denken aan de bescherming van zeldzame dieren in de VS. Als je als boer meldt dat de zeldzame huppeldepup hamster op je land gesignaleerd is, dan volgen er allerlei maatregelen waardoor je dus als boer je eigen land niet meer mag bebouwen, maaien etc etc. Dus zodra een boer zo'n uiterst zeldzaam beest ziet....maakt ie hem snel dood. :')
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_155413659
quote:
Archeologen vinden enorm "schedelrek" van de Azteken

vr 21/08/2015 - 15:48 Luc De Roy

Archeologen hebben in Mexico-Stad de belangrijkste "tzompantli" van het Templo Mayor-complex gevonden, iets waar ze al lang naar op zoek waren. Een tzompantli is een speciaal rek waarop de Azteken de afgehakte hoofden van geofferde vijandelijke krijgers tentoonstelden. De pas ontdekte tzompantli wijkt af van eerder gevonden exemplaren en kan nieuw licht werpen op de praktijk van de mensenoffers bij de Azteken.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2419585
  zaterdag 22 augustus 2015 @ 12:50:16 #242
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_155433901


The Art of Slow
August is not for the faint of stamina. Is it the heat? The empty offices? That long last exhalation of summer’s breath?

To celebrate the month’s slow mojo, cultural critics of The New York Times are recommending entertainments that can stop the ticking clock for a spell — works that reward a long attention span, a commitment to leisurely pleasure.
This is art that forces you to slow the heck down. Savor it while you can. (New York Times).
pi_155581831
25-08-2015

Restanten Myceens paleis blootgelegd nabij Sparta


© afp.

Nabij Sparta, in de Zuid-Griekse Peleponnesos, zijn de restanten blootgelegd van een paleis uit het Myceense tijdperk (17de en 16de eeuw voor Christus). Dat is vandaag bij het Griekse ministerie van Cultuur vernomen. De restanten bevatten belangrijke inscripties in het Lineair B-schrift, een archaïsche schrijfwijze van het Oud-Grieks. Het oudste spoor van Lineair B-schrift, dat pas in 1952 werd ontcijferd, werd op Kreta gevonden en dateert van 1.375 voor Christus.

De vondst is het resultaat van in 2009 aangevatte archeologische opgravingen in Agios Vassilios, een dorp nabij Sparta. De inscripties op kleitabletten verwijzen naar religieuze ceremonieën en plaatsnamen. In het paleis werden voorts cultusobjecten, kleifiguren, een schaal in de vorm van een stierenkop, zwaarden en fragmenten van fresco's aangetroffen.

De belangrijkste site van de Myceense beschaving bevindt zich in het noorden van de Peloponnesos: de vesting Mycene, met zijn Leeuwenpoort en het graf van Atreus.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155615514
27-08-2015

Echte 'The Great Escape'-piloot op 101-jarige leeftijd overleden



WO2 Een van de laatste twee overlevenden van de bekendste gevangenisontsnapping uit de Tweede Wereldoorlog is in Australië overleden. Paul Royle overleed zondag op 101-jarige leeftijd in Perth, meldt onder andere de zender ABC vandaag.

Royle was een van de 76 mannen die op een ijskoude winterdag in 1944 wisten te ontsnappen uit een kamp voor oorlogsgevangenen in Polen, de Stalag Luft III. De ontsnapping is onsterfelijk gemaakt door de film 'The Great Escape'.

De oorlogsgevangenen hadden een tunnel gegraven onder het kamp. Slechts drie van hen wisten de vrijheid te bereiken, de rest werd snel achterhaald en op bevel van Adolf Hitler doodgeschoten. Royle ontsnapte aan de massa-executie en leerde later tijdens zijn gevangenschap de Australische piloot en schrijver Paul Brickholl kennen, de schrijver van het boek 'The Great Escape'.

De enige overlevende van de ontsnapping is nu nog de 94-jarige Brit Dick Churchill. De Duitsers durfden hem niet te executeren omdat ze bang waren dat hij misschien familie was van de toenmalige Britse premier Winston Churchill.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155647449
28-08-2015

Locatie van nazitrein in Polen onthuld op doodsbed


Het gebied met de spoorlijn waar de nazitrein hoogstwaarschijnlijk is verborgen. © ap.

UPDATE De spannende zoektocht naar de mysterieuze nazitrein in Polen nadert de ontknoping. Een van de mannen, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het verdwijnen van de trein vol goud en juwelen onthulde voor zijn dood de locatie. Het bewijs dat de nazitrein bestaat is geleverd door GPR-foto's, dit heeft het Poolse ministerie van Cultuur in Warschau laten weten.


Een ondergronds nazicomplex, genaamd Riese, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als opslagruimte. © epa.


Een mijn in Walbrzych. Twee inwoners van het stadje verklaarden te weten waar de nazitrein te vinden is. © epa.

Het is nog onduidelijk wat er in de trein zit. Hoogstwaarschijnlijk militaire attributen, maar juwelen, kunst en archiefstukken zijn ook mogelijk, meldt The Telegraph. Minister van Cultuur Piotr Zuchowski noemt de vondst 'exceptioneel' en stelde dat de trein 'mogelijk waardevolle spullen bevat'. Een man die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog meehielp de trein te verstoppen, onthulde op zijn doodsbed de locatie. Zuchowski wil zijn identiteit niet bekend maken.

De trein is 100 meter lang. Alle spullen in de trein zullen naar de rechtmatige eigenaren gaan. Tenminste, wanneer zij achterhaald kunnen worden.

Bewijs
Volgens radio Wroclaw is de trein gelokaliseerd langs een 4-kilometer lang spoor tussen Wroclaw-Walbrzych, dichtbij Walbrzych. Het bewijs dat de trein daadwerkelijk zou bestaan is geleverd door GPR-foto's. Met hulp van radiogolven kunnen beelden onder de grond worden gemaakt.

Sinds bekend werd dat de nazitrein toch zou bestaan, wordt de regio overspoeld door goudzoekers. Autoriteiten roepen op niet op eigen houtje de omgeving uit te kammen. Vermoedelijk is de trein omgeven met mijnen en kan er giftig methaangas vrijkomen.

Titanic

Polen is al weken in de ban van de mogelijke vondst van de mysterieuze trein. Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers voor oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren.

Tijdens de Duitse bezetting waren Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven. Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. De trein zou zijn verdwenen in een geheim gangenstelsel.

Twee mannen - een Pool en Duitser - claimden vorige week de trein te hebben gevonden en willen 10 procent vindersloon. Ze lieten via hun advocaten weten dat de trein zich 'ergens in Walbrzych zou bevinden'. De vondst zou vergelijkbaar zijn met die van de Titanic. Het is nog onbekend of en wanneer de trein naar boven wordt gehaald.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155915496
07-09-2015

Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken


© Ludwig Boltzmann Institute.

Wie denkt dat wetenschappers op het punt staan om het mysterie van Stonehenge op te lossen, heeft het mis. Gisteren werd de kwestie nog een stuk ingewikkelder, nadat wetenschappers bekend maakten een tweede site gevonden te hebben. Amper 3 kilometer verderop vonden ze nog eens 100 grote blokken, begraven onder de grond.

Het team van archeologen en wetenschappers dat The Stonehenge Living Landscapes gedurende vijf jaar nauwkeurig onder de loep neemt, deed de belangrijke ontdekking. En belangrijk is daarbij geen understatement: volgens hen kan deze vondst wel eens het grootste, nog intacte prehistorische monument van Groot-Brittannië blijken.

Met behulp van gesofisticeerde radartechnologie werden de stenen gevonden, die tot nu toe 'verloren waren voor de archeologie'. De stenen liggen zo'n 100 centimeter onder de grond aan de rand van de Durrington Walls. Op deze plek woonden in Neolithische tijden (Zo'n 4.500 jaar geleden) heel wat mensen, al is vandaag de dag enkel nog de gigantische wal - uit aarde opgebouwd - zichtbaar. Vermoedelijk werden de zopas gevonden stenen van de wal geduwd.

In tegenstelling tot Stonehenge stonden de stenen - elk zo'n 4,5 meter hoog - niet in een cirkel, maar in een (min of meer) rechte lijn voor ze werden omgeduwd. De lijn zou overeenkomen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Vermoedelijk hadden ze ook een religieuze betekenis, net als de originele Stonehenge 3 kilometer verderop. Waarom ze precies werden omgeduwd, is niet helemaal duidelijk. Volgens de wetenschappers zouden de gigantische stenen zelfs over de rand geduwd kunnen zijn om hun religieuze betekenis te beschermen.


De stenen stonden oorspronkelijk boven langs de rand van de wal, voor ze eraf werden geduwd. © Ludwig Boltzmann Institute.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155915703
03-09-2015

Met deze schijf bereikten vikingen Amerika



De Vikingen gebruikten een schijf genaamd Uunartoq gekoppeld aan de stand van de zon om zich te oriënteren op zee tijdens de nacht. We kennen de vikingen traditioneel als gewetenloze plunderaars. Langzamerhand verandert onze kijk op dit noordelijke volk. We leren nu dat het ook zeevaarders waren met uitzonderlijke navigatie vaardigheden.

De Vikingen waren in staat om de noordelijke Atlantische Oceaan over te steken in een bijna rechte lijn. Om een dergelijke hoogstandje voor elkaar te krijgen, gebruikten ze primitieve maar zeker opmerkelijke instrumenten. Een van deze instrumenten, die bekend staat als Uunartoq, is een klein rondhout. Het object werd gevonden in 1948 tijdens opgravingen in een klooster gelegen in het zuidwesten van Groenland.

Hoewel slechts de helft van het voorwerp is gevonden, kunnen onderzoekers zien dat het een soort tandwiel was van ongeveer 7 centimeter in diameter.

Sinds zijn ontdekking heeft Uunartoq een debat veroorzaakt tussen twee verschillende scholen van archeologen. Sommige onderzoekers zien dit object als een decoratief hebbedingetje. Anderen denken dat het een cruciale rol speelde bij de navigatie van Noorwegen naar Groenland.

Een team van archeologen van de Universiteit Loránd Eötvös uit Hongarije is nu teruggekomen op dit mysterie. Zij wilden weten of de schijf Uunartoq met de huidige researchinstrumenten beter kan worden geïnterpreteerd. Hun bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A, bevestigen het gebruik van het object voor de navigatie.

Volgens de onderzoekers is Uunartoq gebruikt in combinatie met andere instrumenten. Het stelde de vikingen in staat om de beweging van de zon na te gaan, zelfs als de zon laag aan de hemel stond of onder de horizon was verdwenen. Op deze manier was navigatie mogelijk na zonsondergang. Zo wordt de reistijd richting het westen korter en is het inderdaad mogelijk het Amerikaanse continent te bereiken.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155915830
06-09-2015

Oude Maya’s beïnvloeden het milieu nog steeds


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 6 september 2015 om 12:55 uur

De Maya’s droegen met hun activiteiten meer dan 2000 jaar geleden niet alleen bij aan hun eigen ondergang. Ze veranderden het milieu blijvend.

Die conclusie trekken onderzoekers. “De meeste populaire bronnen praten over het Antropogeen en de menselijke invloed op het klimaat sinds de Industriële revolutie, maar wij kijken verder terug,” vertelt onderzoeker Tim Beach. “Hoewel de menselijke invloed op het klimaat de laatste eeuw ongetwijfeld in een stroomversnelling is geraakt, beïnvloeden mensen het milieu al veel langer.”

Fosfor
Beach en collega’s bestudeerden de invloed die de Maya’s tussen 3000 en 1000 jaar geleden op het klimaat, de vegetatie, de waterhuishouding en lithosfeer hadden. In sedimenten uit die tijd troffen de onderzoekers onder meer relatief veel koolstofisotopen aan, wat te wijten is aan de landbouw en maïsproductie. Ook nam de hoeveelheid fosfor in de aarde in het Maya-tijdperk sterk toe. Bovendien pasten de Maya’s het landschap in reactie op klimaatverandering aan. Zo deden de Maya’s bijvoorbeeld aan watermanagement.

Gebouwen
Al met al stellen de onderzoekers dat de infrastructuur van de Maya’s ecosystemen in belangrijke tropische bossen veranderde. Veel gebouwen, door Maya’s aangelegde terrassen en draslanden bestaan nog steeds.

De veranderingen die de Maya’s in hun leefomgeving aanbrachten waren zowel goed als slecht, zo benadrukken de onderzoekers. “Historisch gezien praten mensen vaak over slechte dingen die eerder in een gebied hebben plaatsgevonden, zoals erosie en klimaatverandering door ontbossing. Maar we kunnen veel leren van de wijze waarop de Maya’s hun omgeving veranderden om meer gewassen te kunnen verbouwen en te reageren op de stijgende zeespiegel.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156315049
22-09-2015

Hebben archeologen de Tombe van de Makkabeeën ontdekt?


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 22 september 2015 om 19:27 uur

Archeologen hebben in Israël een opmerkelijk mausoleum herontdekt. Het gaat mogelijk om de tombe van de Makkabeeën.

Volgens historische bronnen leidden de Makkabeeën – een vader en zijn vijf zonen – vanuit de oude stad Modi’in de opstand tegen de Griekse overheersers. De vader en zijn zonen zouden begraven zijn in de tombe van de Makkabeeën. Deze tombe wordt in twee boeken genoemd: het boek der Makkabeeën en het boek ‘Oude geschiedenis van de Joden’, geschreven door Flavius Josephus. Volgens deze bronnen was de tombe groot en indrukwekkend en werd deze omringd door pilaren.

Horbat Ha-Gardi
Onderzoekers hebben in Israël nu mogelijk deze tombe teruggevonden. Ze deden hun ontdekking in een gebied dat Horbat Ha-Gardi wordt genoemd. Het gebied bevindt zich nabij het dorp Al-Midya (een naam die opvalleend veel lijkt op de naam van de oude stad van waaruit de Makkabeeën hun opstand begonnen: Modi’in).

Mausoleum
Het is niet voor het eerst dat in Horbat Ha-Gardi gezocht wordt naar de tombe van de Makkabeeën. Ongeveer 150 jaar geleden gingen archeologen in het gebied al op zoek naar de laatste rustplaats van de vader en zijn vijf zonen. En daarbij stuitten ze op een mausoleum. De onderzoekers waren enthousiast en beweerden dat ze de tombe van de Makkabeeën hadden gevonden. Een Franse archeoloog veegde die conclusie echter van tafel. Het gebouw dat de onderzoekers ontdekt hadden, was volgens hem overduidelijk door Christenen gebouwd en kon dus niet de tombe van de Makkabeeën zijn. Maar, zo stelde de Franse archeoloog, het zou wel kunnen dat de Christenen dit gebouw – als een soort eerbetoon – neerzetten op de tombe van de Makkabeeën. Daarna verlieten de onderzoekers het gebied en werd er niet langer naar de tombe gezocht.

Opnieuw
Israëlische onderzoekers zijn nu dus teruggekeerd naar dat gebied en hebben de zoektocht naar de tombe van de Makkabeeën nieuw leven in geblazen. Ze hebben de structuur die 150 jaar geleden werd ontdekt, opnieuw onderzocht. “Er is geen twijfel over mogelijk: het gebouw dat we ontdekt hebben, is heel ongebruikelijk,” vertellen de onderzoekers. Wat hun collega’s 150 jaar geleden aantroffen, zagen ze nu met eigen ogen. “Enorme pilaren die waarschijnlijk een tweede etage ondersteunden, een voorhof dat leidde tot de tombe en andere gebouwen.” Helaas hebben dieven het gebouw niet met rust gelaten. “Tot onze teleurstelling is het gebouw dat onze voorgangers zagen, beroofd en zijn stenen van het gebouw naar bouwplaatsen in de omgeving gebracht om nieuwe gebouwen neer te zetten. Ondanks dat is het gebouw nog steeds indrukwekkend en prikkelt het gebouw de verbeelding.”

Volgens de archeologen is het nog te vroeg om te stellen dat dit de tombe van de Makkabeeën is. Maar op dit punt is er ook geen overduidelijk bewijs dat het niet de tombe van de Makkabeeën is. Meer onderzoek is dan ook hard nodig.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 23 september 2015 @ 15:52:53 #250
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_156323468


Mogelijk schilderij van jonge Rembrandt opgedoken


Foto van De Slapende © Art newspaper

Bij een klein veilinghuis in het Amerikaanse New Jersey is gisteren mogelijk een schilderij van een jonge Rembrandt opgedoken. Het kleine paneel werd in de veilingcatalogus omschreven als 'uit de continentale school, negentiende eeuws, lijkt ongedateerd'. Geschatte opbrengst: 500 tot 800 dollar (448 tot 718 euro). Het schilderijtje, dat De Slapende wordt genoemd en waarop drie figuren zijn te zien, werd echter voor 870 duizend dollar (782 duizend euro) afgehamerd, nadat het vermoeden was gerezen dat het hier om een Rembrandt zou gaan.

---------------------

Het is onbekend wie het schilderij naar Nye & Company Auctions bracht. Ook de identiteit van de koper is niet bekend. Wel is duidelijk dat als het inderdaad een vroege Rembrandt betreft, deze koper heel goede zaken heeft gedaan bij dit kleine veilinghuis, dat als slogan heeft: 'What you like is all you need to know'.

Jan Six van de Amsterdamse kunsthandel Jan Six Fine Art is ervan overtuigd dat hier om een echte Rembrandt gaat: 'Het blijft speculeren, maar als dit werk was aangeboden op bijvoorbeeld de TEFAF, had het 3 à 5 miljoen euro op kunnen leveren.'

Deze week werd bekend dat het Rijksmuseum en de Nederlandse staat samen twee portretten willen kopen van de hand van Rembrandt. Voor de doeken van 210x135 centimeter moet 160 miljoen euro worden betaald aan de verkoper, de Franse familie De Rotschild. Het net geveilde paneeltje is aanzienlijk kleiner: 31,75 x 25,4 centimeter.


De vijf zintuigen

Rembrandt schilderde rond 1625 (toen was hij 19 jaar oud) een aantal schilderijen die menselijke zintuigen laten zien. Het vermoeden bestaat dat het gaat om vijf werken. Drie 'zintuig'-schilderijen zijn bekend en beschreven door Rembrandt experts. De Operatie (de tastzin) en Drie Zangers (het gehoor) zijn in het bezit van de New Yorkse verzamelaar Tom Kaplan. Museum De Lakenhal in Leiden verwierf in 2012 het schilder De Brillenverkoper, dat het zichtvermogen verbeeldt. Dat heeft overigens een ander formaat dan het net geveilde schilderijtje: 21 x 17,8 centimeter.

Rembrandt schilderde de schilderijen in Leiden, als leerling van schilder Jacob van Swanenburgh. De schilderstijl van Rembrandt is nog niet direct te herkennen, de gelaatstrekken van de mensen zijn met weinig verfijning weergegeven. Pas in 1992 werd dankzij onderzoek van het Rembrandt Research Project duidelijk dat De Brillenverkoper een werk van Rembrandt was.

In het net geveilde schilderij zou het reukvermogen worden weergegeven. Drie figuren zijn te zien, een is buiten westen, een ander lijkt hem of haar met behulp van een zakdoek met reukzout weer bij zinnen proberen te brengen. Een derde figuur kijkt toe.

Volkskrant

-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')