abonnement Unibet Coolblue
pi_143984539


laatste update 15/08/2013

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Opgelet!
OP is tot aan de nok gevuld, dus er kan niet echt meer iets bijgevoegd worden.
in a crowd you lose humanity
  Eindredactie Sport / Forummod zaterdag 30 augustus 2014 @ 12:37:55 #2
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_143984674
Eens met de laatste post uit het vorige topic ^O^
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  zaterdag 30 augustus 2014 @ 13:59:06 #3
261030 Heufd
schouders, knie en teen.
pi_143987161
"Doping in Spain: Xabi Alonso involved?"

quote:
The doping trail leads to the very top, to the top of the national football federation of Spain, to José Luis Astiazarán. Astiazarán is president of the Spanish Primera Division and vice-president of the national federation since 2005. When he was president of Real Sociedad San Sebastian he bought doping substances from Eufemiano Fuentes, reported the Spanish Newspaper El Pais and published prooving documents on the web. Xabi Alonso became a star while playing for San Sebastian in its suspicious time. The World-Anti-Doping Agency WADA started an investigation.
http://fussballdoping.cor(...)abi-alonso-involved/
pi_144092577
http://www.nu.nl/sport/38(...)eizoen-blessure.html

quote:
De afgelopen olympische winter sloot Skobrev zijn seizoen al eerder dan gepland af vanwege rugklachten.
quote:
"Als ik nog in actie kom zal dat aan het eind van het seizoen zijn, op het Russisch kampioenschap of in de nationale competitie, meer niet", zegt Skobrev tegen R-Sport.
Dan is hij er zeker precies een jaar uit geweest. :')
  maandag 8 september 2014 @ 15:39:28 #5
14505 OProg
A Life in Music
pi_144314030
quote:
Bonjasky: In de K1 gebruikt 80 à 90 procent doping
Remy Bonjasky heeft zelf nooit doping gebruikt, maar weet zeker dat er in de K1 volop gebruikt wordt. 'Er wordt door 80 á 90 procent gebruikt in onze sport. Dat weet ik bijna wel zeker', zegt hij in het BNN-programma Spuiten en Slikken.

Bonjasky is een uitzondering in de sport, vindt hij. 'Ik gebruik niet en heb dat ook nooit gedaan. Ik heb altijd gezegd dat als het mij niet lukt op een normale manier, ik ermee moet stoppen. Ik wil altijd winnen en als ik niet kan winnen met normaal eten dan houdt het op.'

Hij kan geen namen noemen in het programma, maar ziet wel aan bepaalde vechters iets terug. 'Je ziet het gewoon aan sommige beelden. Je ziet hem vandaag en daarna zie je hem een klein half jaartje later weer. 'Jij hebt een kuurtje gepakt', denk ik dan. Dan komt er ook andere troep naar binnen. Die gasten hebben dan ineens bredere kaken en het lichaam is ineens een stuk groter.'

Maar als het te zien is voor iedereen, waarom wordt er dan niets aan gedaan? 'De sport staat dusdanig in de kinderschoenen dat het nog niet professioneel genoeg is. Het is jammer, maar het is zo. Tot op een zekere hoogte is het geaccepteerd', sluit hij af.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
pi_144316166
quote:
10s.gif Op maandag 8 september 2014 15:39 schreef OProg het volgende:
Maar als het te zien is voor iedereen, waarom wordt er dan niets aan gedaan? 'De sport staat dusdanig in de kinderschoenen dat het nog niet professioneel genoeg is. Het is jammer, maar het is zo. Tot op een zekere hoogte is het geaccepteerd', sluit hij af.
En als de sport eenmaal groot is zijn de belangen inmiddels ook te groot.
pi_144320189
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2014 16:34 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

En als de sport eenmaal groot is zijn de belangen inmiddels ook te groot.
komt doordat het geld kost dat testen en iedereen wil zoveel mogelijk geld verdienen.
pi_144324641
quote:
10s.gif Op maandag 8 september 2014 15:39 schreef OProg het volgende:

[..]

80 a 90% gebruikt doping in je sport, maar jij (als absolute topper) niet.. Uiteraard
  maandag 8 september 2014 @ 19:59:26 #9
14505 OProg
A Life in Music
pi_144324814
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2014 19:56 schreef Marcoss het volgende:

[..]

80 a 90% gebruikt doping in je sport, maar jij (als absolute topper) niet.. Uiteraard
Misschien kan hij de bond een machine cadeau doen om bloed te testen.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  maandag 8 september 2014 @ 20:03:27 #10
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_144325000
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2014 19:56 schreef Marcoss het volgende:

[..]

80 a 90% gebruikt doping in je sport, maar jij (als absolute topper) niet.. Uiteraard
Meestal willen dopinggebruikers zo min mogelijk kwade dingen zeggen over zichzelf en andere gebruikers. Dus dit spreekt enigszins in zijn voordeel.
pi_144328582
quote:
10s.gif Op maandag 8 september 2014 19:59 schreef OProg het volgende:

[..]

Misschien kan hij de bond een machine cadeau doen om bloed te testen.
:o
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 9 september 2014 @ 22:16:32 #12
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_144370964
Cilic :')
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 9 september 2014 @ 22:22:01 #13
14505 OProg
A Life in Music
pi_144371374
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 22:16 schreef rubbereend het volgende:
Cilic :')
quote:
Overigens werd hij pas zijn coach nadat Cilic was betrapt op doping. Hij kreeg in september 2013 een jaar schorsing aan zijn broek, maar hij vocht die straf aan omdat hij niet zou hebben geweten dat het verboden middel nikethamide in een glucosetablet zou kunnen zitten. Het CAS stelde hem in het gelijk en bracht de straf terug tot vier maanden.

"Het hele proces heeft me kwaad gemaakt, omdat het oneerlijk was. Het zou voor geen enkele tennisser eerlijk zijn. Ik heb daar slechte herinneringen aan. Maar je kunt weinig doen tegen een grote organisatie. Dus ik accepteerde het. Toen ik terugkwam op de tennisbaan, heb ik het uit mijn geheugen gewist. Ik heb alleen de positieve dingen eruit gehaald die me sterker hebben gemaakt."
Deed de tennisbond dat ook maar eens wat vaker.

Maar goed, dan moeten ze wel zorgen dat ze positieve dingen vinden natuurlijk en niet alleen zo nu en dan pis testen. :')
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
pi_144373656
Kijk Siemerink snapt het, hij wordt getest en is dus schoon.
pi_144375284
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 22:16 schreef rubbereend het volgende:
Cilic :')
De Michael Rogers-factor.

Mentaal sterker door het onrecht van de schorsing. Daardoor sterker en meer spieren dan ooit én niet meer bang om te verliezen. :)
Jack does it in real time...
  woensdag 10 september 2014 @ 19:26:10 #16
85618 No-P
Dosis sola venenum facit
pi_144397584
Iglinsky positief op Epo lees ik.
http://www.uci.ch/pressreleases/uci-statement-valentin-iglinskiy/

[ Bericht 72% gewijzigd door No-P op 10-09-2014 19:28:19 (link toegevoegd) ]
Sei wachsam,
Fall nicht auf sie rein! Paß auf, daß du deine Freiheit nutzt,
Die Freiheit nutzt sich ab, wenn du sie nicht nutzt!
  Moderator woensdag 10 september 2014 @ 19:45:57 #17
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_144398391
quote:
In de Eneco Tour _O-
  Redactie Sport / Supervogel woensdag 10 september 2014 @ 19:50:03 #18
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_144398552
:')!!!!
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 10 september 2014 @ 19:55:42 #19
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_144398754
quote:
0s.gif Op woensdag 10 september 2014 19:45 schreef Momo... het volgende:

[..]

In de Eneco Tour _O-
Op Epo :')
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  woensdag 10 september 2014 @ 19:58:11 #20
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_144398827
Hij is vergiftigd uiteraard.
pi_144398962
#Schoonploegske
pi_144399086
quote:
0s.gif Op woensdag 10 september 2014 19:58 schreef Zelva het volgende:
Hij is vergiftigd uiteraard.
Epo voor een Vlaams kindertehuis. Als onderdeel van het CSR programma van Astana.
Jack does it in real time...
  woensdag 10 september 2014 @ 20:09:27 #23
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_144399141
Even lachwekkend als zijn broer toen die LBL won.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_144400482
Een rus bij Astana die positief is, je verwacht het niet.
in a crowd you lose humanity
  Moderator woensdag 10 september 2014 @ 20:50:20 #25
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_144400679
quote:
0s.gif Op woensdag 10 september 2014 20:45 schreef Wombcat het volgende:
Een rus bij Astana die positief is, je verwacht het niet.
Breng Putin niet op ideeën.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')