abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_143672484
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:17 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Ik ontvang ook graag een selfie van je in DM :)
Alleen voor mijn ogen bestemd. :)
pi_143672492
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:17 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Ik ontvang ook graag een selfie van je in DM :)
Ik wil wel eens een selfie van jou
pi_143672496
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:17 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Ik ontvang ook graag een selfie van je in DM :)
Als je je naam laat veranderen in O....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:18:30 #204
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_143672497
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:18 schreef Etsu het volgende:

[..]

Alleen voor mijn ogen bestemd. :)
Ik ben wel jaloers :)
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_143672503
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:18 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Ik wil wel eens een selfie van jou
:')

Ga ergens anders hosselen aub
pi_143672512
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:18 schreef Etsu het volgende:

[..]

:')

Ga ergens anders hosselen aub
? :')
pi_143672520
Johannes, heb jij ook een officiële uitnodiging gekregen van Paxcon om z'n keizerlijk paleisje te bezichtigen?
pi_143672523
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:18 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Ik wil wel eens een selfie van jou
Als je mij een selfie stuurt zal ik erover nadenken om een selfie van mij met mijn kat te sturen ja?
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:18 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Als je je naam laat veranderen in O....
Wat
Oh.
pi_143672548
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:19 schreef Etsu het volgende:
Johannes, heb jij ook een officiële uitnodiging gekregen van Paxcon om z'n keizerlijk paleisje te bezichtigen?
Nee, maar ik heb mezelf uitgenodigd.

Ik ga nu eten, doei.
pi_143672552
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:19 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Als je mij een selfie stuurt zal ik erover nadenken om een selfie van mij met mijn kat te sturen ja?

[..]

Wat
Je weet toch hoe Johannes' hond heet?

Schaam je.
pi_143672561
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:19 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Als je mij een selfie stuurt zal ik erover nadenken om een selfie van mij met mijn kat te sturen ja?

[..]

Wat
Ik wil jou best een foto sturen maar ik dan wil ik garantie dat ik een terugkrijg :)
pi_143672564
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:20 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb mezelf uitgenodigd.

Ik ga nu eten, doei.
Doei he.

:{
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:20:51 #213
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672574
Ik ga pannenkoeken eten.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672587
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:20 schreef Dagoduck het volgende:
Ik ga pannenkoeken eten.
Geen Mac eten :')
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:21:49 #215
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143672596
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:15 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Ik wacht wel even tot Elan het uitlegt.

Misschien denkt hij dat ik jaloers ben op de mooie vloer van sof, dat is namelijk waar.
mijn vloer is wel top ja. Wel wat deukjes her en der maar daar kijk je zo over heen.
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
pi_143672597
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:20 schreef Etsu het volgende:

[..]

Je weet toch hoe Johannes' hond heet?

Schaam je.


Nope weet ik niet
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:20 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Ik wil jou best een foto sturen maar ik dan wil ik garantie dat ik een terugkrijg :)
Stuur je Facebook maar, ik voeg je wel toe :)
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:22:00 #217
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672601
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:21 schreef Etsu het volgende:

[..]

Geen Mac eten :')
Daar eet ik echt zelden.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672613
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:21 schreef Etsu het volgende:

[..]

Geen Mac eten :')
Dat is echt teringsmerig.
Oh.
pi_143672617
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:21 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Nope weet ik niet

[..]

Stuur je Facebook maar, ik voeg je wel toe :)
Nee, facebook :')
pi_143672630
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:22 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Daar eet ik echt zelden.
Ik ook maar na 1,5 week rijst eten had ik wel zin in wat anders

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-08-2014 18:22:51 ]
pi_143672633
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:22 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Nee, facebook :')
Je telefoonnummer dan jeetje :s
Oh.
pi_143672650
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:22 schreef Etsu het volgende:

[..]

Ik ook maar na 1,5 week rijst eten had ik wel zin in wat anders
Rijst :')

McDonalds :')

Wat een aidsland zeg
Oh.
pi_143672655
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:22 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dat is echt teringsmerig.
Je bent zelf teringsmerig.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:23:24 #224
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143672660
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:15 schreef Paxcon het volgende:

[..]

_O_
zal kijken of ik zo foto's kan plaatsen. Ga namelijk zo uit eten dus doe het anders vanavond wel :)
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
pi_143672674
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Rijst :')

McDonalds :')

Wat een aidsland zeg
Hier eten ze alleen maar rijst of noedels. En dan slurpen ze daarbij ;(

Vast wel meer maar dat begrijp ik niet omdat het Japans is :+
pi_143672675
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef Etsu het volgende:

[..]

Je bent zelf teringsmerig.
Dit meen jij niet :)
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:23:54 #227
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672680
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Rijst :')

McDonalds :')

Wat een aidsland zeg
Haten op rijst :')
RED ONS HENNIEGOD
pi_143672689
quote:
10s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef Etsu het volgende:

[..]

Hier eten ze alleen maar rijst of noedels. En dan slurpen ze daarbij ;(

Vast wel meer maar dat begrijp ik niet omdat het Japans is :+
Echt een heel debiel land.
Oh.
pi_143672698
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:22 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Je telefoonnummer dan jeetje :s
Jij bent wel heel omslachtig zeg

quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef supersof het volgende:

[..]

zal kijken of ik zo foto's kan plaatsen. Ga namelijk zo uit eten dus doe het anders vanavond wel :)
Leuk :)
pi_143672701
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dit meen jij niet :)
Klopt, enige die teringsmerig is, is Paxcon :)
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:24:36 #231
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143672706
Rijst is saai en droog en niet lekker
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
pi_143672712
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Haten op rijst :')
Dat is toch niet te kanen joh.

Smakeloze troep
Oh.
pi_143672728
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:24 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Jij bent wel heel omslachtig zeg

Niet waar.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:25:16 #234
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672733
quote:
10s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:23 schreef Etsu het volgende:

[..]

Hier eten ze alleen maar rijst of noedels. En dan slurpen ze daarbij ;(

Vast wel meer maar dat begrijp ik niet omdat het Japans is :+
De Japanse keuken

De Japanners zijn erg gevoelig voor de vergankelijkheid van schoonheid. Dit is ook de reden dat men gevoelig is voor de seizoenswisselingen en een bijzondere band heeft met de natuur. Dat ziet men ook terug in de Japanse keuken. De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het dan ook zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. Ook het serviesgoed en eigenlijk de hele entourage wordt hierop afgestemd. Er is een gezegde dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Zoals bekend is de menukaart van de Japanner verschillend van de Europese en zelfs van de Chinese. Omdat men heel lang in Japan geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten.

Zo langzamerhand, mede door de komst van Japanse restaurants, raken sommige Japanse gerechten hier wat meer bekend. Zo kent men in Nederland al een groot aantal Japanse restaurants en sushi-bars.

sarada
Sarada udon (salade met noedels) voor 680 yen

Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn, een soort sake, maar minder sterk), wasabi (Japanse mierikswortel, overigens geen familie van onze mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en ingemaakte gember (gari). Bij het eten van bijvoorbeeld sushi krijgt men een klein kommetje waarin de sojasaus gedaan wordt. Hierin lost men een klein beetje wasabi op. De gerechten, zoals sushi en sashimi (rauwe vis), doopt men in deze wasabi-sojasaus als in een dipsaus, hetgeen de typische vissmaak een beetje neutraliseert. De wasabi kan ook over de sushi gesmeerd worden, maar wees terughoudend met de hoeveelheid, wasabi is scherp. Overigens wordt veelal de wasabi al in de sushi verwerkt, dus is het beter om eerst te proeven.
Sojasaus wordt eigenlijk bij de meeste gerechten gebruikt en is een wezenlijk onderdeel van de Japanse keuken.
De speciale ingemaakte gember is heerlijk bij deze gerechten en geeft meteen een frisse smaak. De Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi en maakt trouwens ook het eten met de eetstokjes een stuk makkelijker.
V.w.b. vis eet men: tonijn, kabeljauw, forel, krab, makreel, inktvis, oester, zalm, zeebaars, zeebrasem, tong, pijlinktvis en de zeer populaire garnaal.
Het mag als bekend worden verondersteld dat de Japanner met stokjes (hashi) eet. Tegenwoordig wordt voor de soep nog wel eens een lepel gebruikt. Anders wordt deze gewoon gedronken met de benodigde slurpgeluiden. Dit slurpen bevordert de zuurstofopname waardoor de smaak verbetert.
We willen eerst wat nader ingaan op de Japanse rijst.

Japanse rijst
De Japanse rijst is eigenlijk de ziel van Japan. Het is zo belangrijk in het Japanse eten, dat het woord voor gekookte rijst 'gohan' ook wordt gebruikt voor 'maaltijd'. Zo is 'asagohan' de 'ochtendmaaltijd' of 'ontbijt'. Een ander woord voor gekookte rijst is 'meshi' en ook dit woord wordt gebruikt voor 'maaltijd'.
Hoewel de rijstbouw ongetwijfeld uit China is overgenomen is de huidige Japanse rijst anders dan de rijst in de andere landen. De korrel van de Japanse rijst is ronder en na het koken is deze plakkeriger. Deze gewone, meest gebruikte rijst wordt 'uruchimai' genoemd. Daarnaast kent men ook nog de 'mochigome', een rijst die heel dik en heel plakkerig wordt na het koken. Deze bevat meer suiker dan de uruchimai en wordt gebruikt voor het maken van de bekende rijstkoekjes en -cakejes, de 'senbei' respectievelijk 'mochi'. Er is ook nog een bruine rijst, de 'genmai'. Bij deze rijst is alleen het buitenste vliesje verwijderd, waardoor de rijst er bruin uitziet. Genmai heeft meer voedingswaarde, maar vereist langer koken.

De menukaart van een gemiddeld Japans gezin ziet er natuurlijk anders uit dan die van bijv. een Nederlands gezin. Zo heeft men meestal een traditioneel Japans ontbijt: gestoomde of gestoofde groente, gekookte rijst, vaak voorzien van een rauw ei en misosoep (vaak met tofu)..
De lunch kan bestaan uit de chirashi zushi (zie onder bij sushi) en ingelegde groenten. Ook wordt wel een bentô (lunchdoos) gebruikt. Dit is een doos met daarin gekookte rijst, augurk, vis of vlees. Deze bentô zijn overal te koop, bijv. in theaters. Het zijn meestal mooi uitgevoerde dozen en vaak heel specifiek voor bepaalde streken. Vergelijkbaar zijn de ekiben. Deze zijn in de treinen en op de stations te koop.
Als diner heeft men vaak rijstgerechten, maar ook gerechten als teriyaki of visgerechten met gekookte rijst, soep en natuurlijk groene thee. Populair in Japan is de 'kareeraisu' (afgeleid van 'curry rice') oftewel rijst met kerrie

Bij het eten wordt niet de volgorde aangehouden zoals wij die kennen. Soep bijv. wordt vaak aan het eind gegeten maar kan tijdens de hele maaltijd genuttigd worden. Alle gerechten worden bij het begin al neergezet zodat alles door elkaar gegeten kan worden.

Gerechten
Het is niet de bedoeling om hier alle gerechten te bespreken, we zullen ons beperken tot een paar bekende gerechten, waarbij moet worden aangetekend dat in Japan, en dan met name in de kleinere Japanse restaurants, natuurlijk niet alleen dit soort gerechten te krijgen is, maar juist veelal de eenvoudige (en veel goedkopere) (gebakken)rijst- of noedelgerechten. Dit kunnen dan de simpele gerechten zijn of een complete set (setto). Deze bestaat dan uit bijv. misosoep met een rijstgerecht en veelal een aantal kleine bakjes met daarin aangezuurde (kleine) gerechtjes.

Sushi
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de zin van het woord, maar meer een snack en omdat het zo veelomvattend is wordt het apart besproken op de sushi-pagina.

Misosoep
Dit is een typisch Japanse soep (miso shiru), die in feite een wezenlijk onderdeel van het Japanse leven is. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde sardientjes), katsuoboshi (stukjes bonito, een tonijnachtige vis) en wasabi (de Japanse mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar tijdens de hele maaltijd.

Sashimi
Sashimi op een menukaart van een Tokyo's restaurant.

Sashimi
Dit is rauwe vis, bijv. zeebrasem, zeebaars, tonijn of zalm, die in plakjes van ongeveer 1 cm dik gesneden worden uit de schoongemaakte en gefileerde vis. Het wordt meestal gegeten vlak voor of als eerste gerecht van een maaltijd zodat de fijne smaak nog geheel tot zijn recht komt. De plakjes worden in de sojasaus met wasabi gedipt en dan gegeten.

Tempura

Tempura
Verschillende soorten tempura

Tempura is waarschijnlijk oorspronkelijk Portugees (Portugezen zaten al vanaf half 16e eeuw in Japan) maar is nu een typisch Japans gerecht.
Kleine stukjes groente en vis worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. De bekendste zijn de grote garnalen. Als men van vis houdt is dit zeker de moeite waard. In de betere restaurants worden de tempura vlak voor het opdienen of in het bijzijn van de klant gefrituurd.

Sukiyaki
Ook vleesgerechten zijn niet origineel Japans. Men at in Japan geen vlees, maar de Europeanen en vooral later de Amerikanen brachten dit naar Japan.
Sukiyaki is een eenpans vleesgerecht en bestaat, naast allerlei groenten, uit flinterdunne plakjes biefstuk. Diverse fijn gesneden groenten, tofu en het vlees worden in een koekenpan op een vuur op de tafel klaargemaakt. In de koekenpan ontstaat door de groenten, vlees en sauzen een overheerlijk mengsel. Men maakt steeds kleine porties en in de betere (en duurdere) restaurants komt iemand de sukiyaki aan tafel klaarmaken en bedient steeds de klanten.

Shabu-shabu
Ook dit is een vleesgerecht met de flinterdunne plakjes biefstuk en groenten. Nu wordt alles in een pan met water zachtjes gekookt waardoor een bouillon ontstaat. Tijdens dit koken hoort men een zacht geluid dat men omschrijft als shabu-shabu. De groenten en vlees worden uit de bouillon gevist en met sauzen en rijst gegeten. Na afloop kan de ontstane bouillon als soep worden gegeten.

Teppan yaki
Dit valt in de categorie yakimono ofwel gebakken of gegrilde gerechten. Vlees, veelal rundvlees (maar dat is wel duur in Japan), wordt door de kok gebraden op een grote hete metalen plaat en dan voorzien van verschillende sauzen, zoals teriyaki saus. In veel teppan yaki restaurants maakt de kok er een speciale show van.

Teriyaki
Veel gerechten kunnen worden bestreken met een zoete glazuur, de teriyaki saus. Deze saus bestaat uit sojasaus, mirin, sake en suiker. Men kan ingrediënten met deze saus zowel marineren als later, vlak voor het einde ven het grillen, bestrijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de bekende zalm teriyaki (sake no teriyaki), bij rundvlees teriyaki (gyuniku teriyaki) of bijvoorbeeld bij kip teriyaki (tori no teriyaki). Door de hitte van het grillen wordt de veel suiker bevattende saus stroperig.

Wagyû (Wagyu)
Wagyu is het beroemde vlees, ook wel Kobe-beef genoemd, dat wordt geleverd door een paar Japanse runderrassen. Het is een zeer smakelijke maar ook zeer dure vleessoort. Het vlees is zeer sterk gemarmerd door de fijne vetverdeling en heeft daardoor een witte waas. Het merendeel van het vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus goed voor hart en bloedvaten. De fijne vetverdeling wordt o.m. bereikt door massage met een speciale massagehandschoen en in een bepaalde periode krijgen de koeien ook bier te drinken. Ook al omdat er in Japan weinig ruimte is vee te kunnen laten grazen, komen veel van deze koeien nauwelijks de stal uit en hebben ze weinig beweging. Dit zorgt weer voor weinig spieropbouw. Op de juiste wijze bereid behoort dit tot één van lekkerste vleesgerechten. Eén kilo kost ruim ¤ 400. Wa-gyû betekent Japans rundvlees.

Yakitori
Kleine stukjes kip worden op een pen of bamboestokje geregen en boven een houtskoolvuur gegrild. Dit wordt dan gegeten met een yakitori saus. In Nederland zijn al verschillende yakitori restaurants.

Noedels
Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten, die afhankelijk van de gebruikte ingrediënten verschillend genoemd worden. De bekendste zijn: soba, udon en râmen. Een schotel heeft de betreffende noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen. Ook bij het eten van noedels mag geluid gemaakt worden.
Soba bestaat uit lange dunne vermicelliachtige slierten die gemaakt zijn van boekweit en zijn bruin van kleur. Er zijn verschillende recepten die gebruik maken van soba.
Udon is een noedel van tarwe, dikker dan de soba en wit van kleur. Ook hier bestaan allerlei varianten van. Een bekende is de Kitsune Udon, met gefrituurde sojabonen en shichimi, een poeder met 7 verschillende specerijen.
Râmen is een van de meest populaire schotels in Japan. Het bestaat uit Chinese noedels in kippenbouillon met sojasaus en miso (gefermenteerde sojabonenpasta).

Aparte gerechten

Fugu (Kogelvis of Blow Fish)
Tot de duidelijk niet alledaagse maar (voor sommigen) intrigerende kost, behoort de Japanse Fugu. Dit is een bolvormige vis die o.a. in de wateren rond Japan kan worden gevangen. De bijzonderheid van deze vis is z'n grote giftigheid. Het gif (tetrodotoxine) is ruim 3000 keer zo verdovend als morfine. Het gif komt in deze vis voor in de lever, nieren en eierstokken en om de vis te consumeren kan hij alleen in bepaalde restaurants gegeten worden en mag alleen door hiervoor gediplomeerde koks worden schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken mag het mes geen giftige onderdelen aanraken en de giftige organen worden op een speciale manier opgeruimd. Ondanks dat alleen gediplomeerde koks dit mogen doen, vallen er jaarlijks toch enkele slachtoffers in Japan. Waarom eet men dit? Volgens de restaurants omdat dit het heerlijkste is dat er bestaat. Volgens anderen is het meer de sensatie en de mythe er omheen en zou de smaak opzich niet zo bijzonder zijn.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672735
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:25 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

De Japanse keuken

De Japanners zijn erg gevoelig voor de vergankelijkheid van schoonheid. Dit is ook de reden dat men gevoelig is voor de seizoenswisselingen en een bijzondere band heeft met de natuur. Dat ziet men ook terug in de Japanse keuken. De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het dan ook zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. Ook het serviesgoed en eigenlijk de hele entourage wordt hierop afgestemd. Er is een gezegde dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Zoals bekend is de menukaart van de Japanner verschillend van de Europese en zelfs van de Chinese. Omdat men heel lang in Japan geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten.

Zo langzamerhand, mede door de komst van Japanse restaurants, raken sommige Japanse gerechten hier wat meer bekend. Zo kent men in Nederland al een groot aantal Japanse restaurants en sushi-bars.

sarada
Sarada udon (salade met noedels) voor 680 yen

Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn, een soort sake, maar minder sterk), wasabi (Japanse mierikswortel, overigens geen familie van onze mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en ingemaakte gember (gari). Bij het eten van bijvoorbeeld sushi krijgt men een klein kommetje waarin de sojasaus gedaan wordt. Hierin lost men een klein beetje wasabi op. De gerechten, zoals sushi en sashimi (rauwe vis), doopt men in deze wasabi-sojasaus als in een dipsaus, hetgeen de typische vissmaak een beetje neutraliseert. De wasabi kan ook over de sushi gesmeerd worden, maar wees terughoudend met de hoeveelheid, wasabi is scherp. Overigens wordt veelal de wasabi al in de sushi verwerkt, dus is het beter om eerst te proeven.
Sojasaus wordt eigenlijk bij de meeste gerechten gebruikt en is een wezenlijk onderdeel van de Japanse keuken.
De speciale ingemaakte gember is heerlijk bij deze gerechten en geeft meteen een frisse smaak. De Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi en maakt trouwens ook het eten met de eetstokjes een stuk makkelijker.
V.w.b. vis eet men: tonijn, kabeljauw, forel, krab, makreel, inktvis, oester, zalm, zeebaars, zeebrasem, tong, pijlinktvis en de zeer populaire garnaal.
Het mag als bekend worden verondersteld dat de Japanner met stokjes (hashi) eet. Tegenwoordig wordt voor de soep nog wel eens een lepel gebruikt. Anders wordt deze gewoon gedronken met de benodigde slurpgeluiden. Dit slurpen bevordert de zuurstofopname waardoor de smaak verbetert.
We willen eerst wat nader ingaan op de Japanse rijst.

Japanse rijst
De Japanse rijst is eigenlijk de ziel van Japan. Het is zo belangrijk in het Japanse eten, dat het woord voor gekookte rijst 'gohan' ook wordt gebruikt voor 'maaltijd'. Zo is 'asagohan' de 'ochtendmaaltijd' of 'ontbijt'. Een ander woord voor gekookte rijst is 'meshi' en ook dit woord wordt gebruikt voor 'maaltijd'.
Hoewel de rijstbouw ongetwijfeld uit China is overgenomen is de huidige Japanse rijst anders dan de rijst in de andere landen. De korrel van de Japanse rijst is ronder en na het koken is deze plakkeriger. Deze gewone, meest gebruikte rijst wordt 'uruchimai' genoemd. Daarnaast kent men ook nog de 'mochigome', een rijst die heel dik en heel plakkerig wordt na het koken. Deze bevat meer suiker dan de uruchimai en wordt gebruikt voor het maken van de bekende rijstkoekjes en -cakejes, de 'senbei' respectievelijk 'mochi'. Er is ook nog een bruine rijst, de 'genmai'. Bij deze rijst is alleen het buitenste vliesje verwijderd, waardoor de rijst er bruin uitziet. Genmai heeft meer voedingswaarde, maar vereist langer koken.

De menukaart van een gemiddeld Japans gezin ziet er natuurlijk anders uit dan die van bijv. een Nederlands gezin. Zo heeft men meestal een traditioneel Japans ontbijt: gestoomde of gestoofde groente, gekookte rijst, vaak voorzien van een rauw ei en misosoep (vaak met tofu)..
De lunch kan bestaan uit de chirashi zushi (zie onder bij sushi) en ingelegde groenten. Ook wordt wel een bentô (lunchdoos) gebruikt. Dit is een doos met daarin gekookte rijst, augurk, vis of vlees. Deze bentô zijn overal te koop, bijv. in theaters. Het zijn meestal mooi uitgevoerde dozen en vaak heel specifiek voor bepaalde streken. Vergelijkbaar zijn de ekiben. Deze zijn in de treinen en op de stations te koop.
Als diner heeft men vaak rijstgerechten, maar ook gerechten als teriyaki of visgerechten met gekookte rijst, soep en natuurlijk groene thee. Populair in Japan is de 'kareeraisu' (afgeleid van 'curry rice') oftewel rijst met kerrie

Bij het eten wordt niet de volgorde aangehouden zoals wij die kennen. Soep bijv. wordt vaak aan het eind gegeten maar kan tijdens de hele maaltijd genuttigd worden. Alle gerechten worden bij het begin al neergezet zodat alles door elkaar gegeten kan worden.

Gerechten
Het is niet de bedoeling om hier alle gerechten te bespreken, we zullen ons beperken tot een paar bekende gerechten, waarbij moet worden aangetekend dat in Japan, en dan met name in de kleinere Japanse restaurants, natuurlijk niet alleen dit soort gerechten te krijgen is, maar juist veelal de eenvoudige (en veel goedkopere) (gebakken)rijst- of noedelgerechten. Dit kunnen dan de simpele gerechten zijn of een complete set (setto). Deze bestaat dan uit bijv. misosoep met een rijstgerecht en veelal een aantal kleine bakjes met daarin aangezuurde (kleine) gerechtjes.

Sushi
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de zin van het woord, maar meer een snack en omdat het zo veelomvattend is wordt het apart besproken op de sushi-pagina.

Misosoep
Dit is een typisch Japanse soep (miso shiru), die in feite een wezenlijk onderdeel van het Japanse leven is. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde sardientjes), katsuoboshi (stukjes bonito, een tonijnachtige vis) en wasabi (de Japanse mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar tijdens de hele maaltijd.

Sashimi
Sashimi op een menukaart van een Tokyo's restaurant.

Sashimi
Dit is rauwe vis, bijv. zeebrasem, zeebaars, tonijn of zalm, die in plakjes van ongeveer 1 cm dik gesneden worden uit de schoongemaakte en gefileerde vis. Het wordt meestal gegeten vlak voor of als eerste gerecht van een maaltijd zodat de fijne smaak nog geheel tot zijn recht komt. De plakjes worden in de sojasaus met wasabi gedipt en dan gegeten.

Tempura

Tempura
Verschillende soorten tempura

Tempura is waarschijnlijk oorspronkelijk Portugees (Portugezen zaten al vanaf half 16e eeuw in Japan) maar is nu een typisch Japans gerecht.
Kleine stukjes groente en vis worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. De bekendste zijn de grote garnalen. Als men van vis houdt is dit zeker de moeite waard. In de betere restaurants worden de tempura vlak voor het opdienen of in het bijzijn van de klant gefrituurd.

Sukiyaki
Ook vleesgerechten zijn niet origineel Japans. Men at in Japan geen vlees, maar de Europeanen en vooral later de Amerikanen brachten dit naar Japan.
Sukiyaki is een eenpans vleesgerecht en bestaat, naast allerlei groenten, uit flinterdunne plakjes biefstuk. Diverse fijn gesneden groenten, tofu en het vlees worden in een koekenpan op een vuur op de tafel klaargemaakt. In de koekenpan ontstaat door de groenten, vlees en sauzen een overheerlijk mengsel. Men maakt steeds kleine porties en in de betere (en duurdere) restaurants komt iemand de sukiyaki aan tafel klaarmaken en bedient steeds de klanten.

Shabu-shabu
Ook dit is een vleesgerecht met de flinterdunne plakjes biefstuk en groenten. Nu wordt alles in een pan met water zachtjes gekookt waardoor een bouillon ontstaat. Tijdens dit koken hoort men een zacht geluid dat men omschrijft als shabu-shabu. De groenten en vlees worden uit de bouillon gevist en met sauzen en rijst gegeten. Na afloop kan de ontstane bouillon als soep worden gegeten.

Teppan yaki
Dit valt in de categorie yakimono ofwel gebakken of gegrilde gerechten. Vlees, veelal rundvlees (maar dat is wel duur in Japan), wordt door de kok gebraden op een grote hete metalen plaat en dan voorzien van verschillende sauzen, zoals teriyaki saus. In veel teppan yaki restaurants maakt de kok er een speciale show van.

Teriyaki
Veel gerechten kunnen worden bestreken met een zoete glazuur, de teriyaki saus. Deze saus bestaat uit sojasaus, mirin, sake en suiker. Men kan ingrediënten met deze saus zowel marineren als later, vlak voor het einde ven het grillen, bestrijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de bekende zalm teriyaki (sake no teriyaki), bij rundvlees teriyaki (gyuniku teriyaki) of bijvoorbeeld bij kip teriyaki (tori no teriyaki). Door de hitte van het grillen wordt de veel suiker bevattende saus stroperig.

Wagyû (Wagyu)
Wagyu is het beroemde vlees, ook wel Kobe-beef genoemd, dat wordt geleverd door een paar Japanse runderrassen. Het is een zeer smakelijke maar ook zeer dure vleessoort. Het vlees is zeer sterk gemarmerd door de fijne vetverdeling en heeft daardoor een witte waas. Het merendeel van het vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus goed voor hart en bloedvaten. De fijne vetverdeling wordt o.m. bereikt door massage met een speciale massagehandschoen en in een bepaalde periode krijgen de koeien ook bier te drinken. Ook al omdat er in Japan weinig ruimte is vee te kunnen laten grazen, komen veel van deze koeien nauwelijks de stal uit en hebben ze weinig beweging. Dit zorgt weer voor weinig spieropbouw. Op de juiste wijze bereid behoort dit tot één van lekkerste vleesgerechten. Eén kilo kost ruim ¤ 400. Wa-gyû betekent Japans rundvlees.

Yakitori
Kleine stukjes kip worden op een pen of bamboestokje geregen en boven een houtskoolvuur gegrild. Dit wordt dan gegeten met een yakitori saus. In Nederland zijn al verschillende yakitori restaurants.

Noedels
Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten, die afhankelijk van de gebruikte ingrediënten verschillend genoemd worden. De bekendste zijn: soba, udon en râmen. Een schotel heeft de betreffende noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen. Ook bij het eten van noedels mag geluid gemaakt worden.
Soba bestaat uit lange dunne vermicelliachtige slierten die gemaakt zijn van boekweit en zijn bruin van kleur. Er zijn verschillende recepten die gebruik maken van soba.
Udon is een noedel van tarwe, dikker dan de soba en wit van kleur. Ook hier bestaan allerlei varianten van. Een bekende is de Kitsune Udon, met gefrituurde sojabonen en shichimi, een poeder met 7 verschillende specerijen.
Râmen is een van de meest populaire schotels in Japan. Het bestaat uit Chinese noedels in kippenbouillon met sojasaus en miso (gefermenteerde sojabonenpasta).

Aparte gerechten

Fugu (Kogelvis of Blow Fish)
Tot de duidelijk niet alledaagse maar (voor sommigen) intrigerende kost, behoort de Japanse Fugu. Dit is een bolvormige vis die o.a. in de wateren rond Japan kan worden gevangen. De bijzonderheid van deze vis is z'n grote giftigheid. Het gif (tetrodotoxine) is ruim 3000 keer zo verdovend als morfine. Het gif komt in deze vis voor in de lever, nieren en eierstokken en om de vis te consumeren kan hij alleen in bepaalde restaurants gegeten worden en mag alleen door hiervoor gediplomeerde koks worden schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken mag het mes geen giftige onderdelen aanraken en de giftige organen worden op een speciale manier opgeruimd. Ondanks dat alleen gediplomeerde koks dit mogen doen, vallen er jaarlijks toch enkele slachtoffers in Japan. Waarom eet men dit? Volgens de restaurants omdat dit het heerlijkste is dat er bestaat. Volgens anderen is het meer de sensatie en de mythe er omheen en zou de smaak opzich niet zo bijzonder zijn.
Bedankt Tong.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:25:30 #236
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672736
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:24 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dat is toch niet te kanen joh.

Smakeloze troep
Suiker erbij jagen .
RED ONS HENNIEGOD
pi_143672738
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:24 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dat is toch niet te kanen joh.

Smakeloze troep
Klopt. Hier krijg je een bakje rijst met niks doorheen.

Ik doe gewoon sojasaus voor wat smaak en dan is t prima te vreten. Vult ook goed.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:26:05 #238
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672752
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:25 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Bedankt Tong.
Je bent welkom.

Tot morgen.

:P
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672768
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:25 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

De Japanse keuken

De Japanners zijn erg gevoelig voor de vergankelijkheid van schoonheid. Dit is ook de reden dat men gevoelig is voor de seizoenswisselingen en een bijzondere band heeft met de natuur. Dat ziet men ook terug in de Japanse keuken. De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het dan ook zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. Ook het serviesgoed en eigenlijk de hele entourage wordt hierop afgestemd. Er is een gezegde dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Zoals bekend is de menukaart van de Japanner verschillend van de Europese en zelfs van de Chinese. Omdat men heel lang in Japan geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten.

Zo langzamerhand, mede door de komst van Japanse restaurants, raken sommige Japanse gerechten hier wat meer bekend. Zo kent men in Nederland al een groot aantal Japanse restaurants en sushi-bars.

sarada
Sarada udon (salade met noedels) voor 680 yen

Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn, een soort sake, maar minder sterk), wasabi (Japanse mierikswortel, overigens geen familie van onze mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en ingemaakte gember (gari). Bij het eten van bijvoorbeeld sushi krijgt men een klein kommetje waarin de sojasaus gedaan wordt. Hierin lost men een klein beetje wasabi op. De gerechten, zoals sushi en sashimi (rauwe vis), doopt men in deze wasabi-sojasaus als in een dipsaus, hetgeen de typische vissmaak een beetje neutraliseert. De wasabi kan ook over de sushi gesmeerd worden, maar wees terughoudend met de hoeveelheid, wasabi is scherp. Overigens wordt veelal de wasabi al in de sushi verwerkt, dus is het beter om eerst te proeven.
Sojasaus wordt eigenlijk bij de meeste gerechten gebruikt en is een wezenlijk onderdeel van de Japanse keuken.
De speciale ingemaakte gember is heerlijk bij deze gerechten en geeft meteen een frisse smaak. De Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi en maakt trouwens ook het eten met de eetstokjes een stuk makkelijker.
V.w.b. vis eet men: tonijn, kabeljauw, forel, krab, makreel, inktvis, oester, zalm, zeebaars, zeebrasem, tong, pijlinktvis en de zeer populaire garnaal.
Het mag als bekend worden verondersteld dat de Japanner met stokjes (hashi) eet. Tegenwoordig wordt voor de soep nog wel eens een lepel gebruikt. Anders wordt deze gewoon gedronken met de benodigde slurpgeluiden. Dit slurpen bevordert de zuurstofopname waardoor de smaak verbetert.
We willen eerst wat nader ingaan op de Japanse rijst.

Japanse rijst
De Japanse rijst is eigenlijk de ziel van Japan. Het is zo belangrijk in het Japanse eten, dat het woord voor gekookte rijst 'gohan' ook wordt gebruikt voor 'maaltijd'. Zo is 'asagohan' de 'ochtendmaaltijd' of 'ontbijt'. Een ander woord voor gekookte rijst is 'meshi' en ook dit woord wordt gebruikt voor 'maaltijd'.
Hoewel de rijstbouw ongetwijfeld uit China is overgenomen is de huidige Japanse rijst anders dan de rijst in de andere landen. De korrel van de Japanse rijst is ronder en na het koken is deze plakkeriger. Deze gewone, meest gebruikte rijst wordt 'uruchimai' genoemd. Daarnaast kent men ook nog de 'mochigome', een rijst die heel dik en heel plakkerig wordt na het koken. Deze bevat meer suiker dan de uruchimai en wordt gebruikt voor het maken van de bekende rijstkoekjes en -cakejes, de 'senbei' respectievelijk 'mochi'. Er is ook nog een bruine rijst, de 'genmai'. Bij deze rijst is alleen het buitenste vliesje verwijderd, waardoor de rijst er bruin uitziet. Genmai heeft meer voedingswaarde, maar vereist langer koken.

De menukaart van een gemiddeld Japans gezin ziet er natuurlijk anders uit dan die van bijv. een Nederlands gezin. Zo heeft men meestal een traditioneel Japans ontbijt: gestoomde of gestoofde groente, gekookte rijst, vaak voorzien van een rauw ei en misosoep (vaak met tofu)..
De lunch kan bestaan uit de chirashi zushi (zie onder bij sushi) en ingelegde groenten. Ook wordt wel een bentô (lunchdoos) gebruikt. Dit is een doos met daarin gekookte rijst, augurk, vis of vlees. Deze bentô zijn overal te koop, bijv. in theaters. Het zijn meestal mooi uitgevoerde dozen en vaak heel specifiek voor bepaalde streken. Vergelijkbaar zijn de ekiben. Deze zijn in de treinen en op de stations te koop.
Als diner heeft men vaak rijstgerechten, maar ook gerechten als teriyaki of visgerechten met gekookte rijst, soep en natuurlijk groene thee. Populair in Japan is de 'kareeraisu' (afgeleid van 'curry rice') oftewel rijst met kerrie

Bij het eten wordt niet de volgorde aangehouden zoals wij die kennen. Soep bijv. wordt vaak aan het eind gegeten maar kan tijdens de hele maaltijd genuttigd worden. Alle gerechten worden bij het begin al neergezet zodat alles door elkaar gegeten kan worden.

Gerechten
Het is niet de bedoeling om hier alle gerechten te bespreken, we zullen ons beperken tot een paar bekende gerechten, waarbij moet worden aangetekend dat in Japan, en dan met name in de kleinere Japanse restaurants, natuurlijk niet alleen dit soort gerechten te krijgen is, maar juist veelal de eenvoudige (en veel goedkopere) (gebakken)rijst- of noedelgerechten. Dit kunnen dan de simpele gerechten zijn of een complete set (setto). Deze bestaat dan uit bijv. misosoep met een rijstgerecht en veelal een aantal kleine bakjes met daarin aangezuurde (kleine) gerechtjes.

Sushi
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de zin van het woord, maar meer een snack en omdat het zo veelomvattend is wordt het apart besproken op de sushi-pagina.

Misosoep
Dit is een typisch Japanse soep (miso shiru), die in feite een wezenlijk onderdeel van het Japanse leven is. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde sardientjes), katsuoboshi (stukjes bonito, een tonijnachtige vis) en wasabi (de Japanse mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar tijdens de hele maaltijd.

Sashimi
Sashimi op een menukaart van een Tokyo's restaurant.

Sashimi
Dit is rauwe vis, bijv. zeebrasem, zeebaars, tonijn of zalm, die in plakjes van ongeveer 1 cm dik gesneden worden uit de schoongemaakte en gefileerde vis. Het wordt meestal gegeten vlak voor of als eerste gerecht van een maaltijd zodat de fijne smaak nog geheel tot zijn recht komt. De plakjes worden in de sojasaus met wasabi gedipt en dan gegeten.

Tempura

Tempura
Verschillende soorten tempura

Tempura is waarschijnlijk oorspronkelijk Portugees (Portugezen zaten al vanaf half 16e eeuw in Japan) maar is nu een typisch Japans gerecht.
Kleine stukjes groente en vis worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. De bekendste zijn de grote garnalen. Als men van vis houdt is dit zeker de moeite waard. In de betere restaurants worden de tempura vlak voor het opdienen of in het bijzijn van de klant gefrituurd.

Sukiyaki
Ook vleesgerechten zijn niet origineel Japans. Men at in Japan geen vlees, maar de Europeanen en vooral later de Amerikanen brachten dit naar Japan.
Sukiyaki is een eenpans vleesgerecht en bestaat, naast allerlei groenten, uit flinterdunne plakjes biefstuk. Diverse fijn gesneden groenten, tofu en het vlees worden in een koekenpan op een vuur op de tafel klaargemaakt. In de koekenpan ontstaat door de groenten, vlees en sauzen een overheerlijk mengsel. Men maakt steeds kleine porties en in de betere (en duurdere) restaurants komt iemand de sukiyaki aan tafel klaarmaken en bedient steeds de klanten.

Shabu-shabu
Ook dit is een vleesgerecht met de flinterdunne plakjes biefstuk en groenten. Nu wordt alles in een pan met water zachtjes gekookt waardoor een bouillon ontstaat. Tijdens dit koken hoort men een zacht geluid dat men omschrijft als shabu-shabu. De groenten en vlees worden uit de bouillon gevist en met sauzen en rijst gegeten. Na afloop kan de ontstane bouillon als soep worden gegeten.

Teppan yaki
Dit valt in de categorie yakimono ofwel gebakken of gegrilde gerechten. Vlees, veelal rundvlees (maar dat is wel duur in Japan), wordt door de kok gebraden op een grote hete metalen plaat en dan voorzien van verschillende sauzen, zoals teriyaki saus. In veel teppan yaki restaurants maakt de kok er een speciale show van.

Teriyaki
Veel gerechten kunnen worden bestreken met een zoete glazuur, de teriyaki saus. Deze saus bestaat uit sojasaus, mirin, sake en suiker. Men kan ingrediënten met deze saus zowel marineren als later, vlak voor het einde ven het grillen, bestrijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de bekende zalm teriyaki (sake no teriyaki), bij rundvlees teriyaki (gyuniku teriyaki) of bijvoorbeeld bij kip teriyaki (tori no teriyaki). Door de hitte van het grillen wordt de veel suiker bevattende saus stroperig.

Wagyû (Wagyu)
Wagyu is het beroemde vlees, ook wel Kobe-beef genoemd, dat wordt geleverd door een paar Japanse runderrassen. Het is een zeer smakelijke maar ook zeer dure vleessoort. Het vlees is zeer sterk gemarmerd door de fijne vetverdeling en heeft daardoor een witte waas. Het merendeel van het vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus goed voor hart en bloedvaten. De fijne vetverdeling wordt o.m. bereikt door massage met een speciale massagehandschoen en in een bepaalde periode krijgen de koeien ook bier te drinken. Ook al omdat er in Japan weinig ruimte is vee te kunnen laten grazen, komen veel van deze koeien nauwelijks de stal uit en hebben ze weinig beweging. Dit zorgt weer voor weinig spieropbouw. Op de juiste wijze bereid behoort dit tot één van lekkerste vleesgerechten. Eén kilo kost ruim ¤ 400. Wa-gyû betekent Japans rundvlees.

Yakitori
Kleine stukjes kip worden op een pen of bamboestokje geregen en boven een houtskoolvuur gegrild. Dit wordt dan gegeten met een yakitori saus. In Nederland zijn al verschillende yakitori restaurants.

Noedels
Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten, die afhankelijk van de gebruikte ingrediënten verschillend genoemd worden. De bekendste zijn: soba, udon en râmen. Een schotel heeft de betreffende noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen. Ook bij het eten van noedels mag geluid gemaakt worden.
Soba bestaat uit lange dunne vermicelliachtige slierten die gemaakt zijn van boekweit en zijn bruin van kleur. Er zijn verschillende recepten die gebruik maken van soba.
Udon is een noedel van tarwe, dikker dan de soba en wit van kleur. Ook hier bestaan allerlei varianten van. Een bekende is de Kitsune Udon, met gefrituurde sojabonen en shichimi, een poeder met 7 verschillende specerijen.
Râmen is een van de meest populaire schotels in Japan. Het bestaat uit Chinese noedels in kippenbouillon met sojasaus en miso (gefermenteerde sojabonenpasta).

Aparte gerechten

Fugu (Kogelvis of Blow Fish)
Tot de duidelijk niet alledaagse maar (voor sommigen) intrigerende kost, behoort de Japanse Fugu. Dit is een bolvormige vis die o.a. in de wateren rond Japan kan worden gevangen. De bijzonderheid van deze vis is z'n grote giftigheid. Het gif (tetrodotoxine) is ruim 3000 keer zo verdovend als morfine. Het gif komt in deze vis voor in de lever, nieren en eierstokken en om de vis te consumeren kan hij alleen in bepaalde restaurants gegeten worden en mag alleen door hiervoor gediplomeerde koks worden schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken mag het mes geen giftige onderdelen aanraken en de giftige organen worden op een speciale manier opgeruimd. Ondanks dat alleen gediplomeerde koks dit mogen doen, vallen er jaarlijks toch enkele slachtoffers in Japan. Waarom eet men dit? Volgens de restaurants omdat dit het heerlijkste is dat er bestaat. Volgens anderen is het meer de sensatie en de mythe er omheen en zou de smaak opzich niet zo bijzonder zijn.
ok
pi_143672774
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:25 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Suiker erbij jagen .
Ik hou niet zo van zoet.
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:25 schreef Etsu het volgende:

[..]

Klopt. Hier krijg je een bakje rijst met niks doorheen.

Ik doe gewoon sojasaus voor wat smaak en dan is t prima te vreten. Vult ook goed.
Beter eet je sushi.
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:26 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Je bent welkom.

Tot morgen.

:P
Ff pissen

:T
Oh.
pi_143672799
Heb ook levende Kogelvis gezien _O_

Eng beest wel. Zou nooit durven te eten denk ik :')
pi_143672807
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:27 schreef Etsu het volgende:
Heb ook levende Kogelvis gezien _O_

Eng beest wel. Zou nooit durven te eten denk ik :')
Is toch gevaarlijk om te eten? _O-
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:27:37 #243
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672809
Ik zat eens te denken, maar we hebben helemaal geen wokrestaurants meer in Den Helder :') Alleen nog bij de bowlingbaan maar dat is in Julianadorp. ;(
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:27:58 #244
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672823
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:27 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Is toch gevaarlijk om te eten? _O-
Heel zwaar op de maag.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672825
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:26 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Ik hou niet zo van zoet.

[..]

Beter eet je sushi.

[..]

Ff pissen

:T
Sushi is moeilijk te vinden.
want het is voor de armen

Maar je hebt wel restaurants die t aanbieden, maar das te duur voor mij

Dus

Rijst ;(
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:28:02 #246
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672826
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:26 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Ik hou niet zo van zoet.

[..]


Groente en kip erdoorheen , nasi maken
RED ONS HENNIEGOD
pi_143672838
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:27 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Is toch gevaarlijk om te eten? _O-
Ja

50% kans om dood te gaan
pi_143672864
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:27 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Heel zwaar op de maag.
Madame_Paon houdt er dus wel van.
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:28 schreef Etsu het volgende:

[..]

Sushi is moeilijk te vinden.
want het is voor de armen

Maar je hebt wel restaurants die t aanbieden, maar das te duur voor mij

Dus

Rijst ;(
Ik mag hopen dat je een potje pindakaas het land in hebt gesmokkeld.
Oh.
pi_143672890
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:28 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Groente en kip erdoorheen , nasi maken
Nasi is nog wel chill omdat het kruidig is. En met satésaus helemaal genot.
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:28 schreef Etsu het volgende:

[..]

Ja

50% kans om dood te gaan
Ach dat is een ijsje eten ook.

Dood aan hersenbevriezing dit dat
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:30:31 #250
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672933
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:29 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Nasi is nog wel chill omdat het kruidig is. En met satésaus helemaal genot.

[..]

Gebakken eitje erbij maakt het nog beter . en kroepoek .
RED ONS HENNIEGOD
pi_143672945
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:30 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Gebakken eitje erbij maakt het nog beter . en kroepoek .
Wat dat gebakken eitje erbij doet heb ik nooit begrepen.
Oh.
pi_143672947
Ik ga slapen

Heb nog 1%

Tot zo JR xxx
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:31:17 #253
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672958
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:28 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Madame_Paon houdt er dus wel van.
Want?
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143672963
Ik zag vandaag een Japanner rauw ei door z'n rijst eten :') :r
pi_143672971
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Etsu het volgende:
Ik ga slapen

Heb nog 1%

Tot zo JR xxx
Succes in dat pauperland Etsu-san :W
Oh.
pi_143672972
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Etsu het volgende:
Ik zag vandaag een Japanner rauw ei door z'n rijst eten :') :r
Daar ging je laatste %
Hoe duur zijn sigaretten daar
Alles dankzij God en alles op eigen kracht
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:31:45 #257
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672975
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:30 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Wat dat gebakken eitje erbij doet heb ik nooit begrepen.
Ik ook niet maar het smaakt fantastisch erbij
RED ONS HENNIEGOD
pi_143672987
quote:
5s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Want?
Dwing me niet om mijn subtiele grappen uit te leggen.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:32:02 #259
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143672993
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Etsu het volgende:
Ik zag vandaag een Japanner rauw ei door z'n rijst eten :') :r
;( :r
RED ONS HENNIEGOD
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:32:07 #260
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143672996
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Etsu het volgende:
Ik ga slapen

Heb nog 1%

Tot zo JR xxx
Het is daar al vrijdag hè. Dat dit kan in de wereld.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143673009
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Ik ook niet maar het smaakt fantastisch erbij
Nooit echt lekker gevonden.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:32:38 #262
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673014
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dwing me niet om mijn subtiele grappen uit te leggen.
Doe maar wel, ken dat mens niet echt.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:33:01 #263
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673028
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:31 schreef Etsu het volgende:
Ik zag vandaag een Japanner rauw ei door z'n rijst eten :') :r
Dat gooien ze in Frankrijk ook op je macaroni :r
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:33:10 #264
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673031
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:32 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Nooit echt lekker gevonden.
Sommige sate,s zijn anders ook niet te vreten
Conimex :r
RED ONS HENNIEGOD
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:34:52 #265
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673086
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:33 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Sommige sate,s zijn anders ook niet te vreten
Conimex :r
Connie-sex met conimex!
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:35:49 #266
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673118
Topickill.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143673122
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:32 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Doe maar wel, ken dat mens niet echt.
Ach maak je niet dik, ik ook niet.
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:33 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Sommige sate,s zijn anders ook niet te vreten
Conimex :r
Kan prima toch :)
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:36:03 #268
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673129
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:34 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Connie-sex met conimex!
Connie en Arie proberen eens wat anders
RED ONS HENNIEGOD
pi_143673135
Ik ben in een ietwat rebelse bui vandaag.

Ik ga zo maar wat extra sambal op mijn tosti smeren.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:37:04 #270
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673160
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:36 schreef JR-Style-93 het volgende:
Ik ben in een ietwat rebelse bui vandaag.

Ik ga zo maar wat extra sambal op mijn tosti smeren.
schrijf je recept hier
RED ONS HENNIEGOD
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:37:57 #271
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673187
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:36 schreef JR-Style-93 het volgende:
Ik ben in een ietwat rebelse bui vandaag.

Ik ga zo maar wat extra sambal op mijn tosti smeren.
Ik heb al tijden geen tosti-ijzer meer ;( Tijd dat m'n ouders er weer één kopen.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:38:36 #272
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673205
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:37 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

schrijf je recept hier
Nee, hier: CUL / De ideale tosti #3
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:38:36 #273
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143673206
we gaan toch niet uit eten :'( had er zo'n zin in
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
pi_143673208
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:37 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

schrijf je recept hier
Als er minimaal 5 mensen in geïnteresseerd zijn zal ik dat doen.
Oh.
pi_143673221
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:38 schreef supersof het volgende:
we gaan toch niet uit eten :'( had er zo'n zin in
Hoezo niet dan?
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:37 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Ik heb al tijden geen tosti-ijzer meer ;( Tijd dat m'n ouders er weer één kopen.
Wij hebben er sinds kort weer een. Goddelijk.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:39:23 #276
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143673238
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:38 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Hoezo niet dan?

[..]

Wij hebben er sinds kort weer een. Goddelijk.
we hebben gisteren ook al ergens gegeten en zaterdag gaan mijn ouders uiteten dus ze hadden geen zin ofzo :')
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:39:39 #277
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673253
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:38 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Hoezo niet dan?

[..]

Wij hebben er sinds kort weer een. Goddelijk.
Oja, dat vertelde je. Van de AH.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:39:45 #278
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673256
quote:
Al bijna 2 jaar niet in gepost :')
RED ONS HENNIEGOD
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:40:05 #279
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673267
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:38 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Als er minimaal 5 mensen in geïnteresseerd zijn zal ik dat doen.
Nooit dus :'(
RED ONS HENNIEGOD
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:40:10 #280
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673268
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:39 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Al bijna 2 jaar niet in gepost :')
Maar wel al 8 jaar oud die reeks.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:40:24 #281
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673275
HET IS GEENEENS EEN REEKS! DAT DIT KAN IN FOK!LAND.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143673278
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:39 schreef supersof het volgende:

[..]

we hebben gisteren ook al ergens gegeten en zaterdag gaan mijn ouders uiteten dus ze hadden geen zin ofzo :')
Werd anders een iets te duur geintje denk ik zo :D

Dus nu gaan jullie maar gourmetten? :+
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:40:37 #283
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673286
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Maar wel al 8 jaar oud die reeks.
Staan ook fapwaardige dingen in zo te zien
RED ONS HENNIEGOD
pi_143673293
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:37 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Ik heb al tijden geen tosti-ijzer meer ;( Tijd dat m'n ouders er weer één kopen.
Gewoon zelf een halen voor een tientje

M'n moeder wilde geen kopen omdat ze vond dat zo'n grillplaat ook wel goed genoeg was
pi_143673301
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:39 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Oja, dat vertelde je. Van de AH.
Van de AH? Ik ben verward
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Nooit dus :'(
Er moet wel animo zijn voor mijn tosti-topic hè
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:41:22 #286
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673315
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

[..]

Er moet wel animo zijn voor mijn tosti-topic hè
Geef je er 1945 cent voor
RED ONS HENNIEGOD
pi_143673347
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:41 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

Geef je er 1945 cent voor
Dat is te weinig.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:43:16 #288
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143673387
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Werd anders een iets te duur geintje denk ik zo :D

Dus nu gaan jullie maar gourmetten? :+
nee mijn ouders haten gourmetten :D
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:43:16 #289
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_143673389
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:42 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Dat is te weinig.
mijn kat
RED ONS HENNIEGOD
pi_143673404
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:43 schreef supersof het volgende:

[..]

nee mijn ouders haten gourmetten :D
Verstandige ouders heb je.
quote:
9s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:43 schreef PowerLoungen het volgende:

[..]

mijn kat
Pics van je poes.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:43:38 #291
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673406
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Gewoon zelf een halen voor een tientje

M'n moeder wilde geen kopen omdat ze vond dat zo'n grillplaat ook wel goed genoeg was
Aha, hier is hij weggegaan.

quote:
14s.gif Op maandag 7 januari 2013 20:14 schreef Dagoduck het volgende:
Het tosti-ijzer hier was stuk en dus weggegooid, afgelopen zaterdag een tosti met belegen kaas en gegrilde ham in de oven gemaakt, lekker krokant veel beter dan die tosti-ijzer bende..
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:44:08 #292
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673440
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:40 schreef JR-Style-93 het volgende:

[..]

Van de AH? Ik ben verward

[..]

Er moet wel animo zijn voor mijn tosti-topic hè
Of nouja je zei dat ze bij de AH nog wel hadden.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:44:12 #293
379283 LittleBrownie
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_143673444
Heb trouwens na een lange tijd weer een jurk aan
[i] When you try your best but you don't succeed. When you get what you want but not what you need. [/i]
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:44:25 #294
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673457
Wij hebben niet eens een grillplaat. Waar moet je dat ook weer opbergen dan...
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:44:32 #295
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143673464
quote:
17s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:44 schreef LittleBrownie het volgende:
Heb trouwens na een lange tijd weer een jurk aan
pics
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:44:42 #296
222754 Dagoduck
Karel (2003-2022)
pi_143673473
quote:
17s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:44 schreef LittleBrownie het volgende:
Heb trouwens na een lange tijd weer een jurk aan
Aan deze post hebben wij ook niets zonder pics.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_143673482
quote:
6s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:44 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Of nouja je zei dat ze bij de AH nog wel hadden.
Ik snap er nog steeds helemaal niks van.
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:45:10 #298
379283 LittleBrownie
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_143673486
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:44 schreef supersof het volgende:

[..]

pics
Ik WhatsApp het wel
[i] When you try your best but you don't succeed. When you get what you want but not what you need. [/i]
pi_143673496
quote:
17s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:44 schreef LittleBrownie het volgende:
Heb trouwens na een lange tijd weer een jurk aan
Ga je trouwen vandaag?
Oh.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 18:45:29 #300
387114 supersof
eat sleep fok repeat
pi_143673504
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:45 schreef LittleBrownie het volgende:

[..]

Ik WhatsApp het wel
is goed :9~
Op donderdag 4 september 2014 01:55 schreef Tchock het volgende:
Sof is een balletje sarcasme omwikkeld met sarcasme in een sarcasmesausje met sarcasmesprinkles.
pi_143673505
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 18:45 schreef LittleBrownie het volgende:

[..]

Ik WhatsApp het wel
Ook naar mij? :@
Oh.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')