abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 21 juli 2014 @ 21:13:35 #1
236125 33
the exploding psychology
pi_142571863
Ik heb een kopshouten snijplank (beukenhout) gekregen voor mijn verjaardag *O*. Nu ben ik uiteraard bezig met olie etc., maar ik vraag me af hoe je weet wanneer hij echt verzadigd is en dus klaar voor gebruik, :).
  maandag 21 juli 2014 @ 21:17:09 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142572029
Heb ik mijn kopsbeuken snijplank wel een liter olie zitten volgens mij. Het zuigt er echt in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juli 2014 @ 21:29:07 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_142572732
Bah, dat klinkt vies.
  maandag 21 juli 2014 @ 21:33:15 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142572959
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:29 schreef RobinOok het volgende:
Bah, dat klinkt vies.
Maar dat is het niet, kopsbeuken snijplanken zijn eigenlijk beter dan kunststof.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juli 2014 @ 21:33:52 #5
429912 Dr.Kloothommel
Trollen moet mogen
pi_142572992
Een keertje insmeren met olie is voldoende. Waarom verzadigen. Na een jaar gooi je hem toch weer weg en koop je een nieuw plankje.
pi_142573436
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:33 schreef Dr.Kloothommel het volgende:
Een keertje insmeren met olie is voldoende. Waarom verzadigen. Na een jaar gooi je hem toch weer weg en koop je een nieuw plankje.
Waarom? Ik heb al 6-7 jaar dezelfde houten snijplank.
pi_142573544
Ik heb een glazen plank en het kan me niet bommen dat mijn messen er blijkbaar bot op worden. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  maandag 21 juli 2014 @ 21:49:52 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_142573880
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar dat is het niet, kopsbeuken snijplanken zijn eigenlijk beter dan kunststof.
Die plank klinkt niet vies, maar dat jullie hem verzadigen met olie. Bah, ranzige olie.
pi_142573983
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:43 schreef trovey het volgende:
Ik heb een glazen plank en het kan me niet bommen dat mijn messen er blijkbaar bot op worden. :P
Arrrrrrrrrrrrrrrrrr :X :X :X Het zijn jouw messen, maar snijden op een glazen plank vind ik echt gruwelijk. :)
  maandag 21 juli 2014 @ 21:52:03 #10
429912 Dr.Kloothommel
Trollen moet mogen
pi_142573997
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:42 schreef Ludd het volgende:

[..]

Waarom? Ik heb al 6-7 jaar dezelfde houten snijplank.
Is niet zo hygiënisch. Bacteriën wonen in jouw plank.
  maandag 21 juli 2014 @ 21:53:26 #11
148588 rulerofdeath
Ruler the Rotting-BrainEater
pi_142574083
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:43 schreef trovey het volgende:
Ik heb een glazen plank en het kan me niet bommen dat mijn messen er blijkbaar bot op worden. :P
blijkbaar?
Dat kon je zelf niet bedenken?
Learn as if you're going to live forever, Live as if you're going to die tomorrow
De BIE®TAFELop youtube en dumpert _O_ >100k views *O*
I wanna die the same way I was born: Screaming and covered with blood
Arbeit macht frei. Ik heb nu 40 jaar vakantie *O*
pi_142574157
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:52 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

Is niet zo hygiënisch. Bacteriën wonen in jouw plank.
Dat valt nogal mee denk ik. Hout heeft van nature een anti-bacteriële werking. Ik maak hem af en toe goed schoon met zout. Ik ben er in ieder geval nog nooit ziek van geworden!
pi_142574673
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:52 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

Is niet zo hygiënisch. Bacteriën wonen in jouw plank.
Gewoon de hete kraan doodt de meeste bacterien wel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:10:29 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142574969
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:52 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

Is niet zo hygiënisch. Bacteriën wonen in jouw plank.
Kops beukenhout is beter dan kunststof, minder bacterien
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:11:19 #15
429912 Dr.Kloothommel
Trollen moet mogen
pi_142574998
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kops beukenhout is beter dan kunststof, minder bacterien
Glas is nog beter, gaat gewoon in de vaatwasser.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:11:57 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142575036
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Die plank klinkt niet vies, maar dat jullie hem verzadigen met olie. Bah, ranzige olie.
De olie oxideert en verlijmt. Net zoals je hout met lijnolieverf behandeld.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:12:23 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142575062
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:11 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

Glas is nog beter, gaat gewoon in de vaatwasser.
Is kut voor je messen, alleen libelle lezende trutjes nemen glazen snijplanken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:14:26 #18
429912 Dr.Kloothommel
Trollen moet mogen
pi_142575195
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Is kut voor je messen
Ja, dat is waar. Maar voor 10 euro heb je weer een nieuwe messenblok bij de Lidl, dus waar praten we over. En je kunt die messen ook nog slijpen als je per se wil.

Tijden veranderen. Vroeger probeerde je zolang mogelijk te doen met je gereedschappen. Tegenwoordig is het goedkoper om wat nieuws te kopen, maar van mindere kwaliteit.
  maandag 21 juli 2014 @ 22:14:29 #19
244933 trovey
Nachtoele
pi_142575197
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Is kut voor je messen, alleen libelle lezende trutjes nemen glazen snijplanken
Bedankt hè. :+ Jammer genoeg voor jou lees ik dan weer niet de Libelle...nog de Margriet of de Viva. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  maandag 21 juli 2014 @ 22:15:37 #20
244933 trovey
Nachtoele
pi_142575274
quote:
10s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:53 schreef rulerofdeath het volgende:

[..]

blijkbaar?
Dat kon je zelf niet bedenken?
Merk er anders niets van dat ze bot worden maar dat komt wellicht omdat ik ze altijd scherp hou en niet wacht tot ze überhaupt bot zijn. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  maandag 21 juli 2014 @ 22:15:57 #21
244933 trovey
Nachtoele
pi_142575290
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:51 schreef Ludd het volgende:

[..]

Arrrrrrrrrrrrrrrrrr :X :X :X Het zijn jouw messen, maar snijden op een glazen plank vind ik echt gruwelijk. :)
Jammer dan. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  maandag 21 juli 2014 @ 22:20:07 #22
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_142575531
Weer wat geleerd. Dacht dat houten allang not done waren...
  maandag 21 juli 2014 @ 22:31:50 #23
236125 33
the exploding psychology
pi_142576197
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb ik mijn kopsbeuken snijplank wel een liter olie zitten volgens mij. Het zuigt er echt in
Oke dan weet ik wat er ongeveer in kan! :)
  maandag 21 juli 2014 @ 22:50:46 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_142577242
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:14 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

Ja, dat is waar. Maar voor 10 euro heb je weer een nieuwe messenblok bij de Lidl, dus waar praten we over. En je kunt die messen ook nog slijpen als je per se wil.

Tijden veranderen. Vroeger probeerde je zolang mogelijk te doen met je gereedschappen. Tegenwoordig is het goedkoper om wat nieuws te kopen, maar van mindere kwaliteit.
Of je koopt gewoon een mes waar je de rest van je leven plezier van hebt.
pi_142584957
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Die plank klinkt niet vies, maar dat jullie hem verzadigen met olie. Bah, ranzige olie.
Als hij niet verzadigd is met olie wordt hij wel verzadigd met sappen van groente of vlees. :) Je kan er beter olie in hebben zitten.
pi_142585037
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:50 schreef Erasmo het volgende:
Of je koopt gewoon een mes waar je de rest van je leven plezier van hebt.
Als een mes je hele leven mee gaat slijp je te weinig. ;) Heb één Chinees koksmes van de toko voor 16,95 waar ik echt alles mee snij. Gewoon standaard roestvaststaal. Je moet wellicht wat vaker slijpen dan bij messen van zeer hard staal maar het mes is uitstekend scherp te houden en niet bros. En als het op is koop je weer nieuwe.
  dinsdag 22 juli 2014 @ 19:18:01 #28
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_142606688
Een kopshouten snijbord of hakblok is prima maar je moet hem wel af en toe krabben, dat doe je met een hakblok krabber, dat ziet er ongeveer uit als een hele grote staalborstel alleen zijn de staalharen niet ronde haren maar een soort van metalen platte stripjes.
Die stripjes schrapen het kopshout schoon,krabben doe je met zout op de plank of zaagsel en als je hem dan na het krabben ook nog een dag weg legt met een laagje zout er op kan er weinig misgaan.

Zo word al sinds eeuwen het hakblok behandeld waarop de slager zijn karbonaadjes hakt en ik zie niet in waarom dat in ene niet meer zou deugen.
  dinsdag 22 juli 2014 @ 20:27:56 #29
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_142609670
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Die plank klinkt niet vies, maar dat jullie hem verzadigen met olie. Bah, ranzige olie.
Je hebt er speciale olie voor die niet ranzig wordt.
pi_142862636
Hoe snij je uien op een glazen plaat dan?? Die glijden toch alle kanten op?
pi_142863170
Gebruik druivenpitolie, die geeft geen geur en smaak af en wordt niet ranzig.

Verder vind ik: Hout > bamboe > kunststof > keukentafel > pudding > glas.

Je snijdt gewoon niet op glas. Het is ook nog eens erg gevaarlijk want je mes snijdt zich niet vast in de plank. Het kan dus alle kanten uit schieten als je kracht zet. En omdat het bot wordt door het glas moet je meer kracht zetten. En botte messen zorgen weer voor pijnlijkere, grotere en traag helende wonden.

Zie je de vicieuze retardcirkel van de glazen snijplak?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:33:32 #32
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_142865754
Toen ik voor het eerst zo'n glazen snijplank zag kon ik niet geloven dat het een snijplank was.
1 keer er over met je mes en het is bot, je glijd alle kanten uit met je mes en het ding kan breken, zo'n beetje alles wat je niet wilt met een snijplank in 1 ontwerp verenigd , hoe triest wil je het? :')
En dat alles vanwege een niet realistische overdreven vorm van smetvrees _O-
  donderdag 31 juli 2014 @ 02:04:56 #33
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_142909707
Matglas kan je wel weer goed messen op slijpen.. redelijk fijne korrel..
maar om er op te snijden... nee, liever niet..

Ik heb hier ook een beukenhouten snijplank, ook kops, bij Ikea gekocht.
Enige nadeel is dat ie best groot is en daardoor minder makkelijk af te wassen is, ook best zwaar trouwens.

In professionele keukens mag hout niet meer, moet plastic zijn.
En dat terwijl goed ingeölied hout een anti-bacteriele werking heeft en de snedes dichttrekken waardoor er niks in de snede kan blijven zitten.

De snede in plastic blijft open staan, een V vorm met prut erin.
't is dat die dingen in de vaatwasser kunnen en niet met de hand afgewassen hoeven te worden, da's wat mij betreft ook het enige voordeel.
  donderdag 31 juli 2014 @ 05:49:25 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_142911540
Als je ziet hoe sommige mensen snijden dan kan dat prima op een glazen snijplank. Alleen het puntje raakt de plank.
  donderdag 31 juli 2014 @ 14:18:41 #35
256666 leeell
I know you're lonely
pi_142920785
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 05:49 schreef RobinOok het volgende:
Als je ziet hoe sommige mensen snijden dan kan dat prima op een glazen snijplank. Alleen het puntje raakt de plank.
Hoe snijdt men dan in godsnaam
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  donderdag 31 juli 2014 @ 14:46:03 #36
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_142921713
Net alsof ze lijntjes aan het trekken zijn met een pen.
Maar dan met een aarappelschilmesje.

[ Bericht 27% gewijzigd door RobinOok op 31-07-2014 17:11:51 ]
pi_142943856
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 14:46 schreef RobinOok het volgende:
Net alsof ze lijntjes aan het trekken zijn met een pen.
Maar dan met een aarappelschilmesje.
_O-

De meeste mensen die ik ken maken een soort zaagbewegingen. Met van die gekartelde Ikea messen.

De manier die jij beschrijft is trouwens best handig soms; bijvoorbeeld om te voorkomen dat aardappels aan het lemmet blijven plakken.
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 01:35:20 #38
342435 Life2.0
#deadprez4mod
pi_142943891
quote:
1s.gif Op maandag 21 juli 2014 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Is kut voor je messen, alleen libelle lezende trutjes nemen glazen snijplanken
dan maar gewoon vaker slijpen hoor, glas is schoon
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 01:35:58 #39
342435 Life2.0
#deadprez4mod
pi_142943900
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 14:46 schreef RobinOok het volgende:
Net alsof ze lijntjes aan het trekken zijn met een pen.
Maar dan met een aarappelschilmesje.
zoals mijn moeder, die zaagt met alles _O-
pi_142943905
Hij is verzadigd als die geen olie meer opneemt
pi_142970202
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 19:18 schreef robber57 het volgende:
Een kopshouten snijbord of hakblok is prima maar je moet hem wel af en toe krabben, dat doe je met een hakblok krabber, dat ziet er ongeveer uit als een hele grote staalborstel alleen zijn de staalharen niet ronde haren maar een soort van metalen platte stripjes.
Die stripjes schrapen het kopshout schoon,krabben doe je met zout op de plank of zaagsel en als je hem dan na het krabben ook nog een dag weg legt met een laagje zout er op kan er weinig misgaan.

Zo word al sinds eeuwen het hakblok behandeld waarop de slager zijn karbonaadjes hakt en ik zie niet in waarom dat in ene niet meer zou deugen.
Wat hij zegt! Zo schrap je het te zachte hout weg en het zout of zaagsel droogt het "nieuwe" hout uit voor het gebruik.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_142970466
Ik zou geen olie gebruiken. Een plank van kops hout betekent dat je mes minder snel bot wordt, omdat je tussen de houtvezels door snijdt.
Als je zo'n plank of blok hebt, dan moet je het krabben. En als je een dikke plank of een blok hebt, dan zul je het af en toe moeten laten vlakken.
Over het algemeen werk je het meest in het midden, daar zal het hout het zachtst worden en daar zal je een kuil krijgen. Dan moet het gevlakt worden.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 2 augustus 2014 @ 10:22:14 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142983800
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 21:33 schreef krakkemieke het volgende:
Ik zou geen olie gebruiken. Een plank van kops hout betekent dat je mes minder snel bot wordt, omdat je tussen de houtvezels door snijdt.
Als je zo'n plank of blok hebt, dan moet je het krabben. En als je een dikke plank of een blok hebt, dan zul je het af en toe moeten laten vlakken.
Over het algemeen werk je het meest in het midden, daar zal het hout het zachtst worden en daar zal je een kuil krijgen. Dan moet het gevlakt worden.
Wel olie gebruiken, anders zuigt hij zich vol met sappen van hetgeen je snijdt. Bij kopshout gaat dat heel snel. Letterlijk, je ziet het erin trekken, het zuigt bijna als een spons. Ik goot bij de mijne er olie op, draaide me om om een spatel te pakken om het uit te strijken en de olie zat er al volledig in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage zaterdag 2 augustus 2014 @ 13:13:34 #44
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_142987031
Hoe zit het eigenlijk met bamboe? Mijn plank had ik destijds ook geolied (met rijstolie geloof ik) maar die nam amper iets op. Laatst een keer een pakje blauwe bessen op laten ontdooien en is gaan lekker, nu zit ik met een paarsige vlek erop die ik er met geen mogelijkheid uitkrijg, iemand nog tips?
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
  zaterdag 2 augustus 2014 @ 18:23:23 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_142994627
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 13:13 schreef LTVDK het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met bamboe? Mijn plank had ik destijds ook geolied (met rijstolie geloof ik) maar die nam amper iets op. Laatst een keer een pakje blauwe bessen op laten ontdooien en is gaan lekker, nu zit ik met een paarsige vlek erop die ik er met geen mogelijkheid uitkrijg, iemand nog tips?
Peroxide? Chloor?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 2 augustus 2014 @ 19:40:10 #46
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_142996474
Gewoon lekker laten zitten.
pi_142996640
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 21:54 schreef Ludd het volgende:

[..]Ik maak hem af en toe goed schoon met zout.
deze man weet ^O^
pi_142996870
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 02:04 schreef SiGNe het volgende:
Matglas kan je wel weer goed messen op slijpen.. redelijk fijne korrel..
maar om er op te snijden... nee, liever niet..

Ik heb hier ook een beukenhouten snijplank, ook kops, bij Ikea gekocht.
Enige nadeel is dat ie best groot is en daardoor minder makkelijk af te wassen is, ook best zwaar trouwens.

In professionele keukens mag hout niet meer, moet plastic zijn.
En dat terwijl goed ingeölied hout een anti-bacteriele werking heeft en de snedes dichttrekken waardoor er niks in de snede kan blijven zitten.

De snede in plastic blijft open staan, een V vorm met prut erin.
't is dat die dingen in de vaatwasser kunnen en niet met de hand afgewassen hoeven te worden, da's wat mij betreft ook het enige voordeel.
Andersom juist, in hout blijft het open staan waardoor de bacteriën gevoelig worden voor uitdroging. Plastic vouwt zicht weer dicht, waaronder de bacteriën lekker blijven zitten.
  zaterdag 2 augustus 2014 @ 20:50:19 #49
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_142998564
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 19:56 schreef Adames het volgende:

[..]

Andersom juist, in hout blijft het open staan waardoor de bacteriën gevoelig worden voor uitdroging. Plastic vouwt zicht weer dicht, waaronder de bacteriën lekker blijven zitten.
dat is niet mijn ervaring.. maar goed, die plastic snijplanken die ik heb zijn ook niet heel denderend (Joseph Joseph, ik vind ze te zacht plastic hebben... of m'n messen zijn er gewoon te scherp voor)
  zondag 3 augustus 2014 @ 00:46:17 #50
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_143005968
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 14:46 schreef RobinOok het volgende:
Net alsof ze lijntjes aan het trekken zijn met een pen.
Maar dan met een aarappelschilmesje.
Dit ja :X

Of als je vraagt waar de andere messen liggen, ze wijzen naar een lade met 6 verschillende andere aardappelschilmesjes :'(
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 3 augustus 2014 @ 02:16:23 #51
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_143007506
Niks mis met een aardappelschilmesje... zeker niet als het een molenmes is _O_
Zelf gebruik ik m'n officemes ook vaker dan m'n koksmes en vleesmes (die zijn allemaal Zwilling).
Maar glazen snijplank zal hier hoogstens als dienblad gebruikt worden in elk geval.
  zondag 3 augustus 2014 @ 02:42:43 #52
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_143007719
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 02:16 schreef SiGNe het volgende:
Niks mis met een aardappelschilmesje... zeker niet als het een molenmes is _O_
Zelf gebruik ik m'n officemes ook vaker dan m'n koksmes en vleesmes (die zijn allemaal Zwilling).
Maar glazen snijplank zal hier hoogstens als dienblad gebruikt worden in elk geval.
Voor sommige doeleinden zijn die geweldig ja. Voor een hoop andere niet.
Zoals groenten ofzo in plakjes snijden, lekker alleen met het puntje snijden en je knokkels steeds tegen de plank aan stoten :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 3 augustus 2014 @ 02:44:06 #53
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_143007732
Aardappelschilmesjes zijn om te schillen. Punt.
En dan zijn dunschillers een stuk handiger.

Voor snijwerk is een koksmes fijner, beter, sneller, veiliger.
Dus eigenlijk is een aardappelschilmesje bijna overbodig.
  zondag 3 augustus 2014 @ 02:44:41 #54
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_143007736
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 19:40 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon lekker laten zitten.
Dit. Zolang het niet schadekijk is (en het er niet enorm smerig uitziet), lekker laten zitten.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  zondag 3 augustus 2014 @ 02:52:52 #55
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_143007791
quote:
1s.gif Op zondag 3 augustus 2014 02:42 schreef Molo het volgende:

[..]

Voor sommige doeleinden zijn die geweldig ja. Voor een hoop andere niet.
Zoals groenten ofzo in plakjes snijden, lekker alleen met het puntje snijden en je knokkels steeds tegen de plank aan stoten :')
Ik ken het, of naja.. ik niet maar m'n moeder is ook zo.
Snijdt met botte messen, gaat ook nog weleens mis (ze is inmiddels ook al 73.. of voor de 24e keer 49 zoals ze het zelf noemt)
Ik zeg al tijden dat ze eens een goed scherp mes moet nemen maar als je jezelf al zovaak in de klauwen hebt gesneden voelt dat contronversieel aan... je denkt dan : "nog scherper mes, snij ik me nóg harder mee" terwijl je er feitelijk meer controle over hebt en dus minder risico loopt.

Ik snap het ergens wel, ik heb me met mijn messen ook weleens gesneden en dan heb je ook echt meteen een leuke diepe wond te pakken (scheerrmes-scherp geslepen, mijn messen).
aan de ander kant heelt zo'n mooie wond ook weer sneller.
Maar dat was ook alleen toen ik de messen nog maar net had.
pi_143028720
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wel olie gebruiken, anders zuigt hij zich vol met sappen van hetgeen je snijdt. Bij kopshout gaat dat heel snel. Letterlijk, je ziet het erin trekken, het zuigt bijna als een spons. Ik goot bij de mijne er olie op, draaide me om om een spatel te pakken om het uit te strijken en de olie zat er al volledig in.
Ja maar.... Ik denk gewoon dat het juist daarom niks uitmaakt of je olie gebruikt.... De volgende keer dat je snijdt, maak je weer een nieuwe opening, zeg maar......
En als het echt zou werken, zouden slagers dat ook doen toch?
Dat doen ze niet, ze schrappen met blokborstels en zout. :*
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 3 augustus 2014 @ 22:08:42 #57
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_143031791
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 21:07 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ja maar.... Ik denk gewoon dat het juist daarom niks uitmaakt of je olie gebruikt.... De volgende keer dat je snijdt, maak je weer een nieuwe opening, zeg maar......
En als het echt zou werken, zouden slagers dat ook doen toch?
Dat doen ze niet, ze schrappen met blokborstels en zout. :*
Het is ook of of en niet en en..
Met olie verzadig je de plank waardoor andere sappen er niet meer inkunnen trekken.
Met zout trek je juist de ingetrokken sappen weer uit de plank en alles dat weer uit de plank komt schraap je weg.

Met olie heb je wel meer kans dat de olie ranzig wordt en die smaak aan een product gaat afgeven, met zout dat je niet alle sappen uit de plank weet te trekken en je dus een bacteriebron hebt.
  zondag 3 augustus 2014 @ 22:17:04 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143032241
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 21:07 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ja maar.... Ik denk gewoon dat het juist daarom niks uitmaakt of je olie gebruikt.... De volgende keer dat je snijdt, maak je weer een nieuwe opening, zeg maar......
En als het echt zou werken, zouden slagers dat ook doen toch?
Dat doen ze niet, ze schrappen met blokborstels en zout. :*
Slagers hakblok is wat anders dan een snijplank.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 augustus 2014 @ 22:19:36 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143032387
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 22:08 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het is ook of of en niet en en..
Met olie verzadig je de plank waardoor andere sappen er niet meer inkunnen trekken.
Met zout trek je juist de ingetrokken sappen weer uit de plank en alles dat weer uit de plank komt schraap je weg.

Met olie heb je wel meer kans dat de olie ranzig wordt en die smaak aan een product gaat afgeven, met zout dat je niet alle sappen uit de plank weet te trekken en je dus een bacteriebron hebt.
De olie moet voorbij aan ranzig en oxideren, hierdoor verlijmt hij, wordt een soort plasticachtige massa in het hout. Zo werkt lijnolie en lijnolieverf ook. Het is een hout conservering in het hout zelf en niet aan de oppervlakte.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 augustus 2014 @ 22:22:51 #60
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_143032557
quote:
1s.gif Op zondag 3 augustus 2014 22:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De olie moet voorbij aan ranzig en oxideren, hierdoor verlijmt hij, wordt een soort plasticachtige massa in het hout. Zo werkt lijnolie en lijnolieverf ook. Het is een hout conservering in het hout zelf en niet aan de oppervlakte.
De bovenkant van m'n keukenkastjes zijn ook uitstekend geconserveerd dan ;)

IK dacht overigens zelf dat je het verlijmen juist moest voorkomen door er regelmatig nieuwe olie in te doen.
Zo'n blok neemt na een tijdje alweer redelijk wat olie op.
  Redactie Frontpage maandag 4 augustus 2014 @ 02:04:03 #61
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_143040323
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 18:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Peroxide? Chloor?
Heb ik niet in huis en lijkt me ook niet erg geschikt in combinatie met voeding.

quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 19:40 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon lekker laten zitten.
Daar was ik al mee bezig :P Momenteel begint ie eerder rood te worden van de puntpaprika's... Maak em gewoon regelmatig schoon met zeezout en gebruik het alleen voor groenten en fruit dus zal wel loslopen :)
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_143063873
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 22:08 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het is ook of of en niet en en..
Met olie verzadig je de plank waardoor andere sappen er niet meer inkunnen trekken.
Met zout trek je juist de ingetrokken sappen weer uit de plank en alles dat weer uit de plank komt schraap je weg.

Met olie heb je wel meer kans dat de olie ranzig wordt en die smaak aan een product gaat afgeven, met zout dat je niet alle sappen uit de plank weet te trekken en je dus een bacteriebron hebt.
Ik geef toe dat het al even geleden is dat ik bij een slager werkte. Maar zijn de ideeen zo veranderd, dat je geen zout meer mag gebruiken, omdat het misschien niet goed genoeg is?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_143063964
quote:
1s.gif Op zondag 3 augustus 2014 22:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Slagers hakblok is wat anders dan een snijplank.
Volgens TS heeft hij een kopshouten plank. Ik zie niet zoveel verschil met een hakblok.......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  Admin vrijdag 14 november 2014 @ 21:14:28 #64
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_146661043
Ik heb gezocht naar een topic over snijplanken, en dit is de recentste. Welke snijplank is het beste/prettigst/het liefst voor m'n messen?
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  vrijdag 14 november 2014 @ 21:16:55 #65
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146661155
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 21:14 schreef yvonne het volgende:
Ik heb gezocht naar een topic over snijplanken, en dit is de recentste. Welke snijplank is het beste/prettigst/het liefst voor m'n messen?
Kops hout
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Admin vrijdag 14 november 2014 @ 21:40:19 #66
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_146662180
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 21:16 schreef Molo het volgende:

[..]

Kops hout
Ja maar die zie ik van 25 euro tot 250 euro, en ik zie zo 1,2,3 geen verschil.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  zaterdag 15 november 2014 @ 07:41:02 #67
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146672354
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 21:40 schreef yvonne het volgende:

[..]

Ja maar die zie ik van 25 euro tot 250 euro, en ik zie zo 1,2,3 geen verschil.
Beukenhout, hoeft niet duur te zijn, als de boel maar stevig is en niet zo'n iel dun plankje, dan heb je er langer plezier van.
En dus goed in de olie zetten vooraf.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146673010
Ik lees dus de Libelle en glas is toch wat beter heur :{w
  zaterdag 15 november 2014 @ 09:36:35 #69
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_146673064
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 02:44 schreef RobinOok het volgende:
Aardappelschilmesjes zijn om te schillen. Punt.
En dan zijn dunschillers een stuk handiger.

Voor snijwerk is een koksmes fijner, beter, sneller, veiliger.
Dus eigenlijk is een aardappelschilmesje bijna overbodig.
Bijna ja, zijn erg handig als je geen schroevedraaier bij de hand hebt, verpakkingen wilt openen of anderzijds wilt prutsen.

#arme student
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  Admin zaterdag 15 november 2014 @ 10:14:46 #70
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_146673389
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 07:41 schreef Molo het volgende:

[..]

Beukenhout, hoeft niet duur te zijn, als de boel maar stevig is en niet zo'n iel dun plankje, dan heb je er langer plezier van.
En dus goed in de olie zetten vooraf.
Dankjewel ^O^
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  zaterdag 15 november 2014 @ 12:16:19 #71
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146675651
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 09:29 schreef quirina het volgende:
Ik lees dus de Libelle en glas is toch wat beter heur :{w
Voor de glas verkoop ja
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146677270
Ik herinner me een Duits onderzoek van vele jaren geleden. Van Okotest, meen ik.

Dit kwam er ongeveer uit:
Kort na gebruik waren bij een houten plank de bacterieen nagenoeg verdwenen.
Bij plastic planken was dat niet het geval, daar bleven de bacterien.
* Waren de houten planken echter zeer vet, dan scoorden ze echter hetzelfde als plastic planken (vanwege de ondoordringbaarheid, denk ik dan?)

Het schoonmaken werd gedaan door goed afboenen met water.

Overigens heb ik ooit eens (ver voordat ik dat onderzoek had gelezen) een nieuwe plank grondig 'in de week' gezet met olie, om het goed te laten doordringen...
Gevolg was dat meteen daarna de plank in stukken brak, omdat de verlijming van de delen losliet.
Weet niet of dat altijd zo gaat, maar het is maar dat je gewaarschuwd bent :o

[ Bericht 0% gewijzigd door novel op 16-11-2014 15:59:29 ]
pi_146689093
Het is eigenlijk vrij logisch waarom hout beter is dan plastic. Het onderzoek daarnaar stamt ook al uit 1993.
Hout heeft van zichzelf antibacteriele karakterstieken. Die worden verbeterd door het juiste onderhoud van de snijplank. Het in oliën van een houten snijplank zorgt er namelijk voor dat de wateractiviteit van de plank extreem laag is, waardoor er nauwelijks een geschikt milieu is voor microorganisme om op te leven.
Daarnaast, zoals hier boven al genoemd, snijdt je hout open in tegenstelling tot plastic dat zich weer sluit, waarop alles wat in de snede komt alsnog uitdroogt en gereinigd kan worden.
Ten derde zijn houten snijplanken beter voor je messen, bij juist gebruik blijven je messen langer scherp, en gaan je messen dus langer mee aangezien je ze ook minder hoeft te slijpen.

En een goed onderhouden houten snijplank kan wel een levenlang meegaan. En is daardoor ook nog eens veel duurzamer dan plastic.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')