abonnement Unibet Coolblue
pi_146341799
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

Die 'I love earth' sticker op z'n rugzakje. O+
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146358056
04-11-2014

Landingsplaats Philae heet voortaan Agilkia


Het landingsgebied van Philae. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De landingsplaats van Philae heeft een naam: Agilkia. Philae is de lander van de Europese komeetverkenner Rosetta die op woensdag 12 november een zachte landing moet gaan uitvoeren op de kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tot dusver werd het landingsgebied aangeduid als 'gebied J'. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schreef een wedstrijd uit voor een passende naam, waaraan door duizenden mensen van over de hele wereld is deelgenomen.

Rosetta is genoemd naar de beroemde meertalige Steen van Rosetta die de sleutel vormde tot de ontcijfering van het Egyptische hiërogliefenschrift; Philae naar het eilandje in de Nijl waar aanvullende vertalingen werden aangetroffen, in de tempel van Isis. Die tempel is integraal verplaatst naar het eiland Agilkia, toen Philae - als gevolg van de aanleg van de Aswan-dam - onder water kwam te liggen.

Meer dan 150 deelnemers aan de wedstrijd stelden de naam Agilkia voor. De Fransman Alexandre Brouste is aangewezen als officiële winnaar; hij mag op 12 november de landing van Philae 'live' bijwonen in het Europese vluchtleidingscentrum in Darmstadt. (GS)

(allesovesterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146358169
04-11-2014

Rosetta maakt zich op voor afscheid van lander Philae



Rosetta heeft enkele manoeuvres uitgevoerd en bevindt zich nu in een nieuwe baan rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het zijn voorbereidingen voor volgende week, dan moet de sonde lander Philae heelhuids op het oppervlak van de komeet zien te krijgen.

In totaal voerde Rosetta twee manoeuvres uit om in de juiste baan rond de komeet te belanden. Momenteel bevindt de sonde zich op zo’n dertig kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Daarmee is de afstand tussen de sonde en de komeet aanzienlijk groter geworden. Eerder cirkelde Rosetta in een baan op zo’n tien kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Maar die tijden zijn nu definitief voorbij. “Van nu af aan zullen we de kleinste afstand tussen Rosetta en de komeet bereiken tijdens scheervluchten waarin we de wetenschappelijke instrumenten van de orbiter de kans willen geven om de komeet van dichterbij te bekijken,” vertelt onderzoeker Matt Taylor.

Volgende wijzigingen
De baan waarin Rosetta zich nu bevindt, zal deze in ieder geval tot 12 november moeten handhaven. De volgende baanveranderingen moeten op 12 november – twee uur voor lander Philae Rosetta verlaat en 40 minuten nadat Philae Rosetta heeft verlaten – plaatsvinden. De manoeuvre kort voor Philae weggaat, moet Rosetta’s baan zo wijzigen dat de orbiter – wanneer deze deze koers zou houden – de komeet op vijf kilometer afstand zou passeren. Op 22,5 kilometer afstand van de komeet laat Rosetta vervolgens Philae los, om kort daarna een manoeuvre uit te voeren die de afstand tussen Rosetta en de komeet vergroot (zie ook onderstaand filmpje dat een overzicht van de manoeuvres van de afgelopen dagen en de manoeuvres die nog moeten komen, geeft). Die laatste manoeuvre moet er tevens voor zorgen dat we kunnen zien of Philae heelhuids op de komeet is geland.


Waarom zo hoog?
Het lijkt misschien vreemd dat ESA lander Philae op 22,5 kilometer afstand van de komeet loslaat. Was het niet handiger geweest om dat ietsje dichter bij de komeet te doen? Nee. ESA benadrukt dat een accurate landing niet zozeer afhangt van de afstand waarop Philae los wordt gelaten, maar meer te maken heeft met de combinatie van de positie en snelheid van Rosetta nadat de baan van de sonde voor de laatste keer is aangepast. “Als we Philae van dichterbij los zouden laten, dan zou Rosetta een lagere snelheid moeten hebben om Philae in de richting van de komeet te sturen (en nog steeds de veilige afstand tot de komeet te handhaven),” zo schrijft ESA. Door de snelheid van Rosetta te beperken, ontstaan echter twee negatieve effecten: Rosetta zou waarschijnlijk richting de nachtzijde van de komeet vliegen en dat is iets wat ESA wil voorkomen. Bovendien zou het betekenen dat er meer tijd zit tussen de laatste wijziging in de baan van Rosetta en het moment waarop Philae op de komeet landt. En hoe meer tijd daartussen zit, hoe meer tijd er is voor het ontstaan van navigatiefoutjes die weer invloed hebben op de plek waar Philae neerkomt.

Al met al komt het moment waarop de mensheid voor de allereerste keer een lander op een komeet gaat zetten met deze laatste manoeuvres wel heel dichtbij. Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.


Deze foto maakte Rosetta van de landingsplek van Philae toen de sonde zich nog op ongeveer tien kilometer afstand van de komeet bevond. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146358672
Ik vind het allemaal gewoon onwerkelijk :)
pi_146358841
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 08:30 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.
In mijn agenda gezet. *O*

Benieuwd of er een live stream is, en wat de vertraging is, en, en, en.... spannend! :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146359082
quote:
Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.
Niet lang daarna? De afdaling duurt toch zo'n 7 uur en daarbij komt nog de tijd die het signaal doet om naar de aarde te komen. :P
gr gr
pi_146393807
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146393821
06-11-2014

Schaduwzijde van Rosetta-komeet bekeken


Blik op de donkere kant van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Deze foto is op 29 september 2014 van een afstand van ongeveer 19 kilometer gemaakt door de Europese ruimtesonde Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Wetenschappers hebben voor het eerst een glimp weten op te vangen van de zuidkant van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die al maanden in volledige duisternis is gehuld. Volledige duisternis? Toch niet: stofdeeltjes in de omgeving van de komeet verstrooien het licht van de zon, waardoor ook zijn schaduwkant een beetje wordt verlicht.

Sinds de Europese ruimtesonde Rosetta in augustus bij de komeet '67P' aankwam, hebben haar camera's haarscherpe opnamen gemaakt van bijna het hele oppervlak van dit kleine hemellichaam. Alleen van de zuidkant niet: daar is het tot mei 2015 nacht.

Tot die tijd zullen wetenschappers het moeten doen met de opnamen die Rosetta de afgelopen maanden van het net-niet-pikdonkere deel van de komeet heeft gemaakt. Dankzij het grote dynamische bereik van de belangrijkste camera van de ruimtesonde – die meer dan 65.000 grijstinten kan onderscheiden – zijn op die opnamen toch wat details te zien. (EE)





(allesoversterrenkunde;nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146397474
Die laatste foto is echt super tof
pi_146425775
08-11-2014

Ruimtesonde moet op komeet landen


Een artist impression van de landing © ap.

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA gisteren.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Belgische tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar "of we dat veilig doen is de vraag", aldus operations manager Andrea Accomazzo.

Oeroude technologie
De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologieën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk.

Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen gisteren. Philae zit daarom vol met technologieën "uit het einde van de jaren tachtig". Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-11-2014 16:49:54 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:43:48 #261
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146426270
Nog een paar daagjes!!
Resistance is futile.
pi_146430657
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-11-2014
18-11-2014
Maar dan weet je toch al of Philae geland is _O- _O- _O-
quote:
Ruimtesonde moet op komeet landen

[ afbeelding ]
Een artist impression van de landing © ap.

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA gisteren.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Belgische tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar "of we dat veilig doen is de vraag", aldus operations manager Andrea Accomazzo.

Oeroude technologie
De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologieën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk.

Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen gisteren. Philae zit daarom vol met technologieën "uit het einde van de jaren tachtig". Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.

(HLN)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_146431458
Hopelijk kan ik een beetje live mee-kijken op mijn werk...
pi_146434781
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 14:04 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

18-11-2014
Maar dan weet je toch al of Philae geland is _O- _O- _O-

[..]

Oops :)
ff aangepast
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 9 november 2014 @ 08:37:01 #265
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146455097
De Nederlander Fred Jansen heeft woensdag de leiding over een unieke gebeurtenis in de ruimte: de landing van Rosetta-missie op een komeet. Hoe zeker is de projectleider van ruimtevaartorganisatie ESA van een goede afloop?

We moeten heel goed mikken.


De ruimtesonde Rosetta voert woensdagochtend om 8.03 uur 's ochtends zijn laatste kunstje uit voor de landing op de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko.

Het voertuig vliegt naar een vooraf bepaalde positie op 22,5 kilometer afstand van de galactische sneeuwbal. Twee uur later geeft Rosetta haar landingstoestel Philae het laatste, beslissende zetje in de richting van de komeet.

Tenminste, als Fred Jansen daar geen stokje voor steekt. "Als het goed is hoef ik niets te doen en komt de lander rond vijf uur 's middags op de komeet terecht, precies op de plek waar wij denken."

Maar dat is het ideale scenario. Het is niet ondenkbaar dat Jansen de landing moet uitstellen. Het loslaten van Philae is namelijk precisiewerk.

De ESA wil het toestel laten landen op een zeer specifieke plek op de komeet. Het gebied heeft een omtrek van 500 meter en bevat weinig kuilen en kliffen, die Philae uit balans kunnen brengen bij de landing.

"We moeten heel goed mikken", zegt Jansen. "Het is ontzettend moeilijk om te bepalen of Rosetta op de juiste positie ligt om op die ideale plek te landen."

De wetenschappers kunnen de ruimtesonde niet volgen op een televisiescherm. "We krijgen alleen een signaal binnen met gegevens over de positie. Maar omdat de komeet zich op vijfhonderd miljoen kilometer van de aarde bevindt, doet dat signaal er 28 minuten over om ons te bereiken. Dat maakt de inschatting nog lastiger."
Uit koers raken

Rosetta kan volgens Jansen gemakkelijk uit koers raken. "De komeet blaast namelijk continu gas en stof naar buiten en kan de ruimtesonde opzij duwen."

Als dat gebeurt, heeft dat grote gevolgen voor de route die de lander aflegt. "Philae heeft geen besturingssysteem. De plek waarop het voertuig naar buiten wordt geduwd, bepaalt voor honderd procent waar hij gaat landen. We moeten dit dus heel goed in de gaten houden."

De ESA werkt al tien jaar toe naar de landing van woensdagochtend. De ruimtesonde Rosetta begon in maart 2004 aan haar lange reis door het zonnestelsel.

Onderweg scheerde het voertuig een aantal keer rakelings langs de aarde en één keer langs Mars om zich door de zwaartekracht van deze planeten te laten katapulteren in de richting van de komeet. Er bestaat namelijk geen raket die krachtig genoeg is om de ruimtesonde rechtstreeks naar zijn bestemming te stuwen.
Baan rondom komeet

In augustus plaatste Rosetta zich in een baan rondom de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko, waarop de lander Philae historisch onderzoek moet gaan verrichten.

Nog nooit eerder landde een ruimtevoertuig op een komeet; vanaf woensdag kunnen de grondstoffen en gassen op een dergelijk hemellichaam voor het eerst rechtstreeks worden onderzocht.

Maar zelfs als de lander precies op het juiste moment wordt losgelaten door Rosetta, blijft de kans op een mislukking aanwezig. Het oppervlak van de komeet is ook in het ideale landingsgebied namelijk allesbehalve glad.

"Het is geen biljartbal", zegt Jansen. "Het is er relatief vlak. Tachtig procent van het gebied heeft een helling van minder dan dertig graden." Op deze stukken kan Philae zonder problemen landen." Dat komt vooral door twee harpoenen die de lander in de grond schiet na de landing. "Daarmee blijft het apparaat in balans."
Verkeerd vallen

Philae kan echter ook 'verkeerd vallen'. Ongeveer 20 procent van het landingsgebied heeft een helling die groter is dan dertig graden. Als de lander daar terecht komt, is de kans groot dat het apparaat op zijn kant rolt.

"In dat geval is de missie afgelopen", aldus Jansen. "We kunnen jammergenoeg geen handje uit het landingstoestel laten komen om hem weer overeind te zetten."

De kans op mislukking van de landing is groter dan van tevoren werd gedacht. "Toen we begonnen met deze missie schatten we de kans dat alles goed zou gaan op tachtig procent. Nu we het landingsoppervlak in kaart hebben gebracht, denken we dat de kans op succes iets kleiner is, minder dan 75 procent.

Dat wil niet zeggen dat het project op de komeet niet goed is voorbereid. Het eerste ontwerp voor de lander van de Rosetta-missie is namelijk al 25 jaar geleden gemaakt.

"Destijds was er nog nooit iemand zo dicht in de buurt van een komeet geweest als wij nu. Niemand wist hoe een komeet er precies uitzag. In feite is de lander gebouwd voor een totaal onbekende omgeving."
Risico

“Als we succesvol landen, zijn de te verwachten wetenschappelijke resultaten enorm.”

Fred Jansen

Volgens Jansen is de Rosetta-missie het risico op mislukking echter meer dan waard. "Je moet soms een kleine gok wagen. Als we succesvol landen, zijn de te verwachten wetenschappelijke resultaten enorm."

De lander Philae is in staat om de komeet in de komende maanden bijna letterlijk binnenstebuiten keren. Met foto's, grondboringen en analyses van grondmonsters kan het apparaat een schat aan informatie verzamelen over de samenstelling van 67P/Churyumov/Gerasimenko.

Met het kijkje op de komeet hopen wetenschappers van de ESA vooral meer te weten te komen over de oorsprong van ons zonnestelsel en de aarde. Kometen worden namelijk beschouwd als afval van het proces waarmee de huidige planeten werden gevormd.

"Ongeveer 4,6 miljard jaar geleden klonterden brokken ijs en gesteenten samen tot de planeten die we nu kennen", legt Jansen uit. "Kometen zijn overblijfselen uit die tijd, en daardoor zijn het in feite een soort tijdmachines die veel waardevolle informatie bevatten.

Zo zou 67P/Churyumov/Gerasimenko nieuwe inzichten kunnen bieden in het ontstaan van oceanen op aarde. "We vermoeden dat tenminste een deel van het water op aarde hier terecht is gekomen door komeetinslagen. Daarvoor denken we bewijzen te kunnen vinden op 67P/Churyumov/Gerasimenko."
Een spelletje poker

Mischien worden op de komeet zelfs bouwstenen voor de eerste levensvormen op aarde gevonden. "Er zijn zo veel kometen op aarde ingeslagen, dat het best mogelijk is dat ze bepaalde stoffen naar onze planeet hebben gebracht die later een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van levensvormen. Ook daarvoor hopen we aanwijzingen te vinden"

Kortom: de inzet van de missie is hoog. Maar zenuwachtig voor de landing op de komeet is Jansen nauwelijks.

"Het is gewoon mijn werk. Ik zie het als een spelletje poker waarbij we hoog inzetten: we zijn niet zeker van een goede afloop, maar hebben goede kaarten en een grote kans op de hoofdprijs."

Van nu.nl
pi_146524563


[ Bericht 15% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-11-2014 12:30:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146529187
Morgenochtend mensen. Het komt nu wel heel dichtbij! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146529425
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146529626
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146531774
Bedankt voor de links! Spannend! *O* *O*
pi_146533956
Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?

Fred Jansen bij Pauw (afgelopen donderdag).
http://pauw.vara.nl/media/323919

André Kuipers zei gisteren trouwens dat deze missie al voor 80% geslaagd was.
http://www.rtlxl.nl/#!/rt(...)eb-bdf3-0d07449008ae

[ Bericht 51% gewijzigd door Nober op 11-11-2014 14:43:01 ]
pi_146534205
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:

Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?
Er valt niet zo veel te streamen verder, Rosetta stuurt volgens mij alleen foto's door, geen bewegend beeld.

Ik denk dat de livestream morgen ook voornamelijk beelden laat zien vanuit control center, en dan eventueel foto's.

quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:

André Kuipers zei gisteren trouwens dat deze missie al voor 80% geslaagd was.
Helemaal mee eens. Als de landing goed gaat dan is dat een heerlijke kers op de taart, maar de taart is er al.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146534673
waanzinnig dat dit mogelijk is. op momenten dat je door nieuwsberichten de mensheid wilt opgeven, geef een missie als deze je toch weer enige hoop.
<hr>
pi_146535091
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:53 schreef Dawnbreaker het volgende:

waanzinnig dat dit mogelijk is. op momenten dat je door nieuwsberichten de mensheid wilt opgeven, geef een missie als deze je toch weer enige hoop.
En dat ik niet de enige ben die hier zo tegenaan kijkt geeft mij weer hoop voor de mensheid. _O_

Ambition!!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146535151
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 15:02 schreef Molurus het volgende:

[..]

En dat ik niet de enige ben die hier zo tegenaan kijkt geeft mij weer hoop voor de mensheid. _O_

Ambition!!
Het zijn momenten als deze dat ik, zelfs als wetenschapper, verbaasd ben wat de mensheid allemaal bereikt heeft en kan, als ze maar wil. Kun je nagaan wat we zouden kunnen als iedereen er hetzelfde over dacht!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')