FOK!forum / Culinesse à gogo / Verschil frituurolie en vloeibaar vet
Kiwi_Kevindonderdag 12 juni 2014 @ 17:50
Ik zit al een tijdje te googlen, maar ik vind alleen informatie over hoe gezond vloeibaar vet of olie wel niet is ten opzichte van vast frituurvet, maar wat is nou het verschil tussen olie en vloeibaar vet?

Wat is er anders aan vloeibaar frituurvet en is het gezonder of ongezonder dan frituurolie? Vloeibaar vet is dikker, dat is het enige verschil wat ik ken..

Oftewel, waar moet ik mijn wk bitterballen in laten zwemmen?
quinoahipsterdonderdag 12 juni 2014 @ 17:52
Frituren is sowieso ongezond.

Als je dan toch wilt frituren: neem ossewit.
Evertjandonderdag 12 juni 2014 @ 17:56
koop een airfryer dan kan je gezond je eigen te barsten te vreten aan de frikandellen en patat
Zapatadonderdag 12 juni 2014 @ 17:56
quote:
2s.gif Op donderdag 12 juni 2014 17:56 schreef Evertjan het volgende:
koop een airfryer dan kan je gezond je eigen te barsten te vreten aan de frikandellen en patat
ja want die zijn niet voorgefrituurd ;)
Plausibeldonderdag 12 juni 2014 @ 17:58
Volgens mij bevat vloeibaar spul iets meer onverzadigde vetten dan vast vet.
Maar ik denk dat dat voor frituurolie niet veel uitmaakt; beide ongezond :P
DemonRagedonderdag 12 juni 2014 @ 17:59
Vloeibaar vet krijg je gemakkelijker uit je frituur als je het moet vervangen. (klein beetje laten verwarmen werkt in beide gevallen nog beter)
SiGNedonderdag 12 juni 2014 @ 18:00
Ossewit is sowieso het lekkerst.. is gewoon rundervet, alleen uitkijken dat het niet te warm wordt.
Frituurolie is iets bewerkte zonnebloem-olie en kan iets warmer worden dan gewone zonnebloem-olie.

Pinda-olie is ook een optie, kan warmer worden dan zonnebloem-olie en heeft een lekkere pinda- bijsmaak, handig als je saté eet.
Als je echt snel wil frituren of lang met de olie wil doen kan je het beste rijstolie kopen, dat kan 255 graden worden en verbrand dus niet snel.
Temperatuur kan daardoor ook hoger waardoor alles net even krokanter wordt en sneller gaar is.
Weinig/geen bijsmaak ook.
Mankedonderdag 12 juni 2014 @ 18:00
Vast vet is hard gemaakte olie, heeft dus transvet, dat wil je mijden als de pest, hoef je geen health-nut voor te zijn.

Beste vet om in te frituren zijn palmolie en kokosolie.
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 18:02
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 17:52 schreef quinoahipster het volgende:
Frituren is sowieso ongezond.

Als je dan toch wilt frituren: neem ossewit.
Ossewit voor friet, er is niets beters
Kiwi_Kevindonderdag 12 juni 2014 @ 18:03
Ja het verschil tussen vast en vloeibaar is overal wel uitgelegd, maar wat is het verschil tussen vloeibaar vet en frituurolie?

Dus dit:

diamant_frituuroliekopie.jpg

Of



diamant%20Original.jpg
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 18:04
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:00 schreef Manke het volgende:
Vast vet is hard gemaakte olie, heeft dus transvet, dat wil je mijden als de pest, hoef je geen health-nut voor te zijn.

Beste vet om in te frituren zijn palmolie en kokosolie.
Nee, ossewit is hard van nature, en als je plantaardig wilt gebruiken kan je het beste arachide gebruiken.
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 18:04
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:03 schreef Kiwi_Kevin het volgende:
Ja het verschil tussen vast en vloeibaar is overal wel uitgelegd, maar wat is het verschil tussen vloeibaar vet en frituurolie?

Dus dit:

[ afbeelding ]

Of



[ afbeelding ]
Vooral marketing
Sjeendonderdag 12 juni 2014 @ 18:04
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 17:52 schreef quinoahipster het volgende:
Frituren is sowieso ongezond.

Als je dan toch wilt frituren: neem ossewit.
Kiwi_Kevindonderdag 12 juni 2014 @ 18:06
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vooral marketing
Ja misschien marketing, maar het ene is transparant en dun, het ander is stroperig en troebel..
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 18:07
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:06 schreef Kiwi_Kevin het volgende:

[..]

Ja misschien marketing, maar het ene is transparant en dun, het ander is stroperig en troebel..
Ik gebruik het beide niet, maar kijk eens op de ingredienten declaratie.
SiGNedonderdag 12 juni 2014 @ 18:08
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, ossewit is hard van nature, en als je plantaardig wilt gebruiken kan je het beste arachide gebruiken.
Pinda dus, maar waarom geen rijst (afgezien van de prijs)?

quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:03 schreef Kiwi_Kevin het volgende:
Ja het verschil tussen vast en vloeibaar is overal wel uitgelegd, maar wat is het verschil tussen vloeibaar vet en frituurolie?

Dus dit:

[ afbeelding ]

Of


[ afbeelding ]
Het verschil tussen die 2 is dat de eerste iets meer geraffineerd en gezuiverd is waardoor je er in principe langer meer kan doen.
Misschien is de samenstelling ook iets anders waardoor het warmer kan worden en minder in de patates frites trekt?
Hoe dan ook is het wel duurder en uiteindelijk flikker je het na een paar keer gebruiken toch weg.

Vloeibaar is zoals gezegd wel makkelijker met schoonmaken dan met vaste vetten.
Eigenlijk zou er een vloeibare versie van ossewit moeten zijn ;)
-Martijndonderdag 12 juni 2014 @ 18:10
Zolang je maar het spul vermijdt waar veel transvet in zit. Dat is het slechtste van het slechste vet. In NYC is dit inmiddels ook verboden.
quinoahipsterdonderdag 12 juni 2014 @ 18:14
Bij verhitten van meervoudig onverzadigde vetten (bv zonnebloemolie) ontstaan juist transvetten.
Kiwi_Kevindonderdag 12 juni 2014 @ 18:19
Ok dus in alle reacties eigenlijk twee echte antwoorden: marketing en dat vloeibaar frituurvet meer geraffineerd is en zuiverder is.

Nog andere aanvullingen?
Palomardonderdag 12 juni 2014 @ 18:23
Volgens mij moet je ook opletten of je frituurpan wel geschikt is voor 'vast' vet. Veel frituurpannen hebben en warmte-element en als je daar een vast vetblok op legt dan ligt dat element een tijdje droog en brandt door.
quinoahipsterdonderdag 12 juni 2014 @ 18:26
Dan moet je je vet eerst in stukken snijden, een paar stukjes smelten in een pannetje en dan vloeibaar in je frituurpan kieperen.
Kiwi_Kevindonderdag 12 juni 2014 @ 19:08
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:08 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Pinda dus, maar waarom geen rijst (afgezien van de prijs)?

[..]

Het verschil tussen die 2 is dat de eerste iets meer geraffineerd en gezuiverd is waardoor je er in principe langer meer kan doen.
Misschien is de samenstelling ook iets anders waardoor het warmer kan worden en minder in de patates frites trekt?
Hoe dan ook is het wel duurder en uiteindelijk flikker je het na een paar keer gebruiken toch weg.

Vloeibaar is zoals gezegd wel makkelijker met schoonmaken dan met vaste vetten.
Eigenlijk zou er een vloeibare versie van ossewit moeten zijn ;)
Oh nu lees ik het nog een keer, bedoel je nu het eerste plaatje of het eerste wat ik in de tekst noem?
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 19:16
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:26 schreef quinoahipster het volgende:
Dan moet je je vet eerst in stukken snijden, een paar stukjes smelten in een pannetje en dan vloeibaar in je frituurpan kieperen.
dit
SiGNedonderdag 12 juni 2014 @ 20:33
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juni 2014 19:08 schreef Kiwi_Kevin het volgende:

[..]

Oh nu lees ik het nog een keer, bedoel je nu het eerste plaatje of het eerste wat ik in de tekst noem?
de foto.. die doorzichtige fles is duurder maar niet beter..
Pietverdrietdonderdag 12 juni 2014 @ 20:45
Die reacties, en de antwoorden van diamant
http://diamant.nl/product(...)olie-ooit-bedoeld-is
Kiwi_Kevinvrijdag 13 juni 2014 @ 14:08
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 20:33 schreef SiGNe het volgende:

[..]

de foto.. die doorzichtige fles is duurder maar niet beter..
Ja dat is het gekke, volgens mij is de olie over het algemeen goedkoper dan vloeibaar frituurvet. Maar nu zijn we eigenlijk nog niet veel wijzer :)

Edit: ingredienten frituurolie:

zonnebloemolie, palmoleïne, zonnebloemolie rijk aan oliezuur,
arachideolie

Ingredienten vloeibaar frituurvet:

plantaardige vetten en oliën, anti)schuimmiddel E900

Verder, afgaande op deze tekst lijkt het erop dat vloeibaar frituurvet gewoon vet is wat voor het gemak vloeibaar is gemaakt. Dus dan zou het neerkomen op de discussie wat het verschil is tussen frituren in olie en vet...
http://passie.horeca.nl/fav/Olien%20en%20vetten.pdf


Ja, de ingrediënten zullen vast verschillen want het ziet er ook verschillend uit, maar wat merk je daar dan van in smaak, schadelijke/gezonde stoffen en levensduur?

De reacties van Diamant gaan vooral over het uit de schappen halen van producten waar mensen tevreden mee waren.

[ Bericht 23% gewijzigd door Kiwi_Kevin op 13-06-2014 14:24:01 ]
FANNvrijdag 13 juni 2014 @ 14:23
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:19 schreef Kiwi_Kevin het volgende:
Nog andere aanvullingen?
Niet teveel bitterballen eten :+
Kiwi_Kevinvrijdag 13 juni 2014 @ 14:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juni 2014 14:23 schreef FANN het volgende:

[..]

Niet teveel bitterballen eten :+
Ja dat is de "hoe gezond is frituren discussie", volgens mij is het niet ongezond, maar is voedsel uit de frituur gewoon vet door de manier van bereiding en vet heeft meer kcal per gram (9) dan eiwitten of koolhydraten (4). Daarom kun je als je bitterballen eet gewoon minder ervan eten omdat je eerder aan je dagelijkse behoefte komt..

Andere ongezonde redenen? :)
FANNvrijdag 13 juni 2014 @ 14:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juni 2014 14:26 schreef Kiwi_Kevin het volgende:

[..]

Ja dat is de "hoe gezond is frituren discussie", volgens mij is het niet ongezond, maar is voedsel uit de frituur gewoon vet door de manier van bereiding en vet heeft meer kcal per gram (9) dan eiwitten of koolhydraten (4). Daarom kun je als je bitterballen eet gewoon minder ervan eten omdat je eerder aan je dagelijkse behoefte komt..

Andere ongezonde redenen? :)
Neh... een bitterbal op zijn tijd zal je wel niet aan dood gaan.
Kiwi_Kevinvrijdag 13 juni 2014 @ 14:29
Kwekkeboom of mora? O-)
sirdanilotzaterdag 14 juni 2014 @ 18:29
Nu vroeg ik me af, kun je ossewit enkel gebruiken voor frituren of zou er ook in een pan mee kunnen bakken (stukje afsnijden en gebruiken als boter)?
Pietverdrietzaterdag 14 juni 2014 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juni 2014 18:29 schreef sirdanilot het volgende:
Nu vroeg ik me af, kun je ossewit enkel gebruiken voor frituren of zou er ook in een pan mee kunnen bakken (stukje afsnijden en gebruiken als boter)?
(Rund)Vlees kan je er uitstekend in braden
quinoahipsterzaterdag 14 juni 2014 @ 21:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juni 2014 14:26 schreef Kiwi_Kevin het volgende:
Andere ongezonde redenen? :)
Transvetten, acrylamide, AGE's.
quinoahipsterzaterdag 14 juni 2014 @ 21:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juni 2014 21:36 schreef quinoahipster het volgende:

[..]

Transvetten, acrylamide, AGE's.
Maar wel lekker :9~
Godverdomme, nou krijg ik ook zin in bitterballen :(
Spanky78zaterdag 14 juni 2014 @ 22:17
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juni 2014 18:06 schreef Kiwi_Kevin het volgende:

[..]

Ja misschien marketing, maar het ene is transparant en dun, het ander is stroperig en troebel..
Transparant betekent vloeibaar en dus geen gehard vet. En dus ook geen transvet.

Troebel betekent dat er wel vetkristallen inzitten. Of dit gehard vet is, of fracties palmvet zijn is de vraag. Is het gehard vet dan moet je dat maar vermijden, is het palmvet dat maakt het niet zoveel uit.

Ossenwit is wel lekkerder trouwens. En arachideolie is prima, koop niet van die diamant voor te veel geld maar neem gewoon een paar liter arachideolie (die van mij heeft geen bijsmaak trouwens)
Spanky78zaterdag 14 juni 2014 @ 22:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juni 2014 21:36 schreef quinoahipster het volgende:

[..]

Transvetten, acrylamide, AGE's.
Zonder gehard vet geen trans, acrylamide krijg je als je te bruin bakt en vooral bij asparaginerijke producten, die AGE's ja, dat zou eventueel slecht kunnen zijn, maar inname ervan wil niet direct zeggen dat je ze opneemt.
golferzaterdag 14 juni 2014 @ 23:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juni 2014 14:29 schreef Kiwi_Kevin het volgende:
Kwekkeboom of mora? O-)
Zelfgemaakt of anders Holtkamp.
Pietverdrietzondag 15 juni 2014 @ 00:29
Als je bang bent voor acrylamide moet je ook geen krokant brood meer eten trouwens
Molozondag 15 juni 2014 @ 13:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juni 2014 23:40 schreef golfer het volgende:

[..]

Zelfgemaakt of anders Holtkamp.
Dit _O_
Molozondag 15 juni 2014 @ 13:42
Vraag me wel af waar je nog ossewit kunt kopen, heb het al tijden niet meer in de schappen gezien bij de lokale appie
Erasmozondag 15 juni 2014 @ 14:41
quote:
1s.gif Op zondag 15 juni 2014 13:42 schreef Molo het volgende:
Vraag me wel af waar je nog ossewit kunt kopen, heb het al tijden niet meer in de schappen gezien bij de lokale appie
De Jumbo heeft het.