Kiwi_Kevin | donderdag 12 juni 2014 @ 17:50 |
Ik zit al een tijdje te googlen, maar ik vind alleen informatie over hoe gezond vloeibaar vet of olie wel niet is ten opzichte van vast frituurvet, maar wat is nou het verschil tussen olie en vloeibaar vet? Wat is er anders aan vloeibaar frituurvet en is het gezonder of ongezonder dan frituurolie? Vloeibaar vet is dikker, dat is het enige verschil wat ik ken.. Oftewel, waar moet ik mijn wk bitterballen in laten zwemmen? | |
quinoahipster | donderdag 12 juni 2014 @ 17:52 |
Frituren is sowieso ongezond. Als je dan toch wilt frituren: neem ossewit. | |
Evertjan | donderdag 12 juni 2014 @ 17:56 |
koop een airfryer dan kan je gezond je eigen te barsten te vreten aan de frikandellen en patat | |
Zapata | donderdag 12 juni 2014 @ 17:56 |
ja want die zijn niet voorgefrituurd ![]() | |
Plausibel | donderdag 12 juni 2014 @ 17:58 |
Volgens mij bevat vloeibaar spul iets meer onverzadigde vetten dan vast vet. Maar ik denk dat dat voor frituurolie niet veel uitmaakt; beide ongezond ![]() | |
DemonRage | donderdag 12 juni 2014 @ 17:59 |
Vloeibaar vet krijg je gemakkelijker uit je frituur als je het moet vervangen. (klein beetje laten verwarmen werkt in beide gevallen nog beter) | |
SiGNe | donderdag 12 juni 2014 @ 18:00 |
Ossewit is sowieso het lekkerst.. is gewoon rundervet, alleen uitkijken dat het niet te warm wordt. Frituurolie is iets bewerkte zonnebloem-olie en kan iets warmer worden dan gewone zonnebloem-olie. Pinda-olie is ook een optie, kan warmer worden dan zonnebloem-olie en heeft een lekkere pinda- bijsmaak, handig als je saté eet. Als je echt snel wil frituren of lang met de olie wil doen kan je het beste rijstolie kopen, dat kan 255 graden worden en verbrand dus niet snel. Temperatuur kan daardoor ook hoger waardoor alles net even krokanter wordt en sneller gaar is. Weinig/geen bijsmaak ook. | |
Manke | donderdag 12 juni 2014 @ 18:00 |
Vast vet is hard gemaakte olie, heeft dus transvet, dat wil je mijden als de pest, hoef je geen health-nut voor te zijn. Beste vet om in te frituren zijn palmolie en kokosolie. | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 18:02 |
Ossewit voor friet, er is niets beters | |
Kiwi_Kevin | donderdag 12 juni 2014 @ 18:03 |
Ja het verschil tussen vast en vloeibaar is overal wel uitgelegd, maar wat is het verschil tussen vloeibaar vet en frituurolie? Dus dit: ![]() Of ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 18:04 |
Nee, ossewit is hard van nature, en als je plantaardig wilt gebruiken kan je het beste arachide gebruiken. | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 18:04 |
Vooral marketing | |
Sjeen | donderdag 12 juni 2014 @ 18:04 |
| |
Kiwi_Kevin | donderdag 12 juni 2014 @ 18:06 |
Ja misschien marketing, maar het ene is transparant en dun, het ander is stroperig en troebel.. | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 18:07 |
Ik gebruik het beide niet, maar kijk eens op de ingredienten declaratie. | |
SiGNe | donderdag 12 juni 2014 @ 18:08 |
Pinda dus, maar waarom geen rijst (afgezien van de prijs)? Het verschil tussen die 2 is dat de eerste iets meer geraffineerd en gezuiverd is waardoor je er in principe langer meer kan doen. Misschien is de samenstelling ook iets anders waardoor het warmer kan worden en minder in de patates frites trekt? Hoe dan ook is het wel duurder en uiteindelijk flikker je het na een paar keer gebruiken toch weg. Vloeibaar is zoals gezegd wel makkelijker met schoonmaken dan met vaste vetten. Eigenlijk zou er een vloeibare versie van ossewit moeten zijn ![]() | |
-Martijn | donderdag 12 juni 2014 @ 18:10 |
Zolang je maar het spul vermijdt waar veel transvet in zit. Dat is het slechtste van het slechste vet. In NYC is dit inmiddels ook verboden. | |
quinoahipster | donderdag 12 juni 2014 @ 18:14 |
Bij verhitten van meervoudig onverzadigde vetten (bv zonnebloemolie) ontstaan juist transvetten. | |
Kiwi_Kevin | donderdag 12 juni 2014 @ 18:19 |
Ok dus in alle reacties eigenlijk twee echte antwoorden: marketing en dat vloeibaar frituurvet meer geraffineerd is en zuiverder is. Nog andere aanvullingen? | |
Palomar | donderdag 12 juni 2014 @ 18:23 |
Volgens mij moet je ook opletten of je frituurpan wel geschikt is voor 'vast' vet. Veel frituurpannen hebben en warmte-element en als je daar een vast vetblok op legt dan ligt dat element een tijdje droog en brandt door. | |
quinoahipster | donderdag 12 juni 2014 @ 18:26 |
Dan moet je je vet eerst in stukken snijden, een paar stukjes smelten in een pannetje en dan vloeibaar in je frituurpan kieperen. | |
Kiwi_Kevin | donderdag 12 juni 2014 @ 19:08 |
Oh nu lees ik het nog een keer, bedoel je nu het eerste plaatje of het eerste wat ik in de tekst noem? | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 19:16 |
dit | |
SiGNe | donderdag 12 juni 2014 @ 20:33 |
de foto.. die doorzichtige fles is duurder maar niet beter.. | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 20:45 |
Die reacties, en de antwoorden van diamant http://diamant.nl/product(...)olie-ooit-bedoeld-is | |
Kiwi_Kevin | vrijdag 13 juni 2014 @ 14:08 |
Ja dat is het gekke, volgens mij is de olie over het algemeen goedkoper dan vloeibaar frituurvet. Maar nu zijn we eigenlijk nog niet veel wijzer ![]() Edit: ingredienten frituurolie: zonnebloemolie, palmoleïne, zonnebloemolie rijk aan oliezuur, arachideolie Ingredienten vloeibaar frituurvet: plantaardige vetten en oliën, anti)schuimmiddel E900 Verder, afgaande op deze tekst lijkt het erop dat vloeibaar frituurvet gewoon vet is wat voor het gemak vloeibaar is gemaakt. Dus dan zou het neerkomen op de discussie wat het verschil is tussen frituren in olie en vet... http://passie.horeca.nl/fav/Olien%20en%20vetten.pdf Ja, de ingrediënten zullen vast verschillen want het ziet er ook verschillend uit, maar wat merk je daar dan van in smaak, schadelijke/gezonde stoffen en levensduur? De reacties van Diamant gaan vooral over het uit de schappen halen van producten waar mensen tevreden mee waren. [ Bericht 23% gewijzigd door Kiwi_Kevin op 13-06-2014 14:24:01 ] | |
FANN | vrijdag 13 juni 2014 @ 14:23 |
Niet teveel bitterballen eten ![]() | |
Kiwi_Kevin | vrijdag 13 juni 2014 @ 14:26 |
Ja dat is de "hoe gezond is frituren discussie", volgens mij is het niet ongezond, maar is voedsel uit de frituur gewoon vet door de manier van bereiding en vet heeft meer kcal per gram (9) dan eiwitten of koolhydraten (4). Daarom kun je als je bitterballen eet gewoon minder ervan eten omdat je eerder aan je dagelijkse behoefte komt.. Andere ongezonde redenen? ![]() | |
FANN | vrijdag 13 juni 2014 @ 14:28 |
Neh... een bitterbal op zijn tijd zal je wel niet aan dood gaan. | |
Kiwi_Kevin | vrijdag 13 juni 2014 @ 14:29 |
Kwekkeboom of mora? ![]() | |
sirdanilot | zaterdag 14 juni 2014 @ 18:29 |
Nu vroeg ik me af, kun je ossewit enkel gebruiken voor frituren of zou er ook in een pan mee kunnen bakken (stukje afsnijden en gebruiken als boter)? | |
Pietverdriet | zaterdag 14 juni 2014 @ 19:14 |
(Rund)Vlees kan je er uitstekend in braden | |
quinoahipster | zaterdag 14 juni 2014 @ 21:36 |
Transvetten, acrylamide, AGE's. | |
quinoahipster | zaterdag 14 juni 2014 @ 21:36 |
Maar wel lekker ![]() Godverdomme, nou krijg ik ook zin in bitterballen ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 14 juni 2014 @ 22:17 |
Transparant betekent vloeibaar en dus geen gehard vet. En dus ook geen transvet. Troebel betekent dat er wel vetkristallen inzitten. Of dit gehard vet is, of fracties palmvet zijn is de vraag. Is het gehard vet dan moet je dat maar vermijden, is het palmvet dat maakt het niet zoveel uit. Ossenwit is wel lekkerder trouwens. En arachideolie is prima, koop niet van die diamant voor te veel geld maar neem gewoon een paar liter arachideolie (die van mij heeft geen bijsmaak trouwens) | |
Spanky78 | zaterdag 14 juni 2014 @ 22:22 |
Zonder gehard vet geen trans, acrylamide krijg je als je te bruin bakt en vooral bij asparaginerijke producten, die AGE's ja, dat zou eventueel slecht kunnen zijn, maar inname ervan wil niet direct zeggen dat je ze opneemt. | |
golfer | zaterdag 14 juni 2014 @ 23:40 |
Zelfgemaakt of anders Holtkamp. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 00:29 |
Als je bang bent voor acrylamide moet je ook geen krokant brood meer eten trouwens | |
Molo | zondag 15 juni 2014 @ 13:41 |
Dit ![]() | |
Molo | zondag 15 juni 2014 @ 13:42 |
Vraag me wel af waar je nog ossewit kunt kopen, heb het al tijden niet meer in de schappen gezien bij de lokale appie | |
Erasmo | zondag 15 juni 2014 @ 14:41 |
De Jumbo heeft het. |