FOK!forum / Culinesse à gogo / chilli con carne a la marco - fotoverslag
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 15:35
na het enthousiast ontvangen recept van mijn spaghetti, nu dan een recept uit een heel ander werelddeel; vandaag doen we mexico aan, voor mijn variant op chilli con carne.

dit recept is voor 1 persoon, maar is redelijk schaalbaar.
je moet wel een beetje trek hebben ;)

eerst maar eens gaan shoppen, voor de ingredienten;

1E8gerg.jpg

geen chilli con carne zonder bonen, dus die spoelen we even in een zeef.
een vergiet kan ook, natuurlijk.

voor dit recept heb ik voor bruine bonen gekozen.
met kidneybonen kan het ook goed.

voor dit recept gebruik ik zo'n ieniemieni potje.

rKOBqcK.jpg

dan zijn er nog de groenten;
een halve, rode paprika in kleine blokjes,
een halve, middelgrote ui in kleine blokjes,
een tomaat in blokjes,
en een stuk of 2 fijngehakte tenen knoflook.

nrG24qz.jpg

voor de 'carne' gebruik ik rundergehakt.
zo'n 150 tot 200 gram.
van de supermarkt, de keurslager of, voor mijn part, zelf gedraaid.
whatever. wat jij wil. je ziet maar.

ssFQasP.jpg

verder gaat er nog een klein blikje tomatenpuree bij.

HPavZxD.jpg

en natuurlijk nog wat kruiden.
en daar gaan we eerst alvast even een mengseltje van maken.

kruidenmengsel

ZqR1Fb4.jpg

we beginnen met een theelepel gemalen komijnzaad.

GPEInhX.jpg

daar gaat ongeveer net zo veel paprikapoeder bij.

VeawTSS.jpg

een halve theelepel chilipoeder.
wil je een pittige chilli, dan gooi je er een hele in.
met een halve weet je echter zeker dat vrijwel iedereen hem kan eten.

je kan hier natuurlijk ook een spaanse peper voor gebruiken.

EmXfJux.jpg

verder nog een puntje kaneel.
kijk hiermee uit, want het overheerst al heel snel.

755B0dq.jpg

en een theelepel oregano.

de zout doe je er later naar smaak bij.

werkwijze

MEUWBoa.jpg

als pan gebruik ik vandaag een wok.

zAJY9Of.jpg

daarin rul ik het gehakt, zonder olie of boter toe te voegen.

Gz7jtry.jpg

als dat gaar is, voeg ik de ui, paprika en knoflook toe, maar nog NIET de tomaat.

RqxhtFw.jpg

als de groenten een paar minuten hebben meegebakken, kan de tomatenpuree erbij.
die ror je door het groente/gehaktmengsel, zodat het even de tijd krijgt om te ontzuren.

4xspBlj.jpg

dan is het tijd voor het kruidenmengsel.
maak in het midden een kuiltje vrij, en gooi het kruidenmengsel hierin.
beweeg het mengsel even kort op de open plaats, voordat je het met de rest vermengt.
hierdoor komt de smaak beter vrij.

GbGBZQC.jpg

dan is er nog 1 ingredient dat ik nog niet genoemd had.
dit is een publiek geheim in de latijns-amerikaanse keuken, maar hier kennen we het eigenlijk niet als zodanig; pure chocolade.
ik heb tabletjes smeltchocolade, maar een paar krulletjes van een reep gaat ook goed.
ik gebruik de helft van zo'n tabletje, ter grootte van een euro. maar heel weinig, dus.
gewoon langzaam laten smelten, terwijl je het volgende ingredient pakt.

8jvRMrx.jpg

dat zijn de tomaatblokjes.
gooi deze bij het mengsel, en roer ze erdoor.

[edit]
mocht je tomaten uit blik willen gebruiken, dan zou ik die op dit moment toevoegen.
laat dan de puree weg, gebruik dubbel zoveel tomaat (in blokjes), en sla het water uit de volgende stap over.
gebruik dan wel het sap uit het blik.

verse tomaat zou ik alleen doen, als ze bijna door je handen lopen van rijpheid.
in dit recept gebruik ik ze vooral voor de 'bite', en een 'frisje'.
[/edit]

YBPYNJs.jpg

om er een soort van sausje in te krijgen, voeg je nog wat water toe.
begin met een half limonadeglas toe te voegen, en roer dat er goed doorheen.
de saus zal al vrij snel gaan binden.
als het je nog wat te droog lijkt, gooi je de rest van het water er in etappes in.

keQ8wVu.jpg

als we zover zijn, gaan we de bonen toevoegen.

0Sar6cD.jpg

die roeren we erdoor, en laten het geheel 10 minuten pruttelen.
roer af en toe nog eens door.

dit is ook het moment om het zout toe te voegen.
begin met een beetje, en proef tegen het eind of er nog wat bij mag.

WAZkV3P.jpg

daarna is het tijd om op te scheppen.

eet smakelijk

[ Bericht 2% gewijzigd door marc0871 op 24-05-2014 20:37:20 ]
L3IPOvrijdag 23 mei 2014 @ 15:48
Geen rijst ofzo erbij?

En chocolade, wtf :D
Hallojovrijdag 23 mei 2014 @ 15:50
Ziet er goed uit ^O^

Wat voor bonen gebruik je?
kanovinnievrijdag 23 mei 2014 @ 15:50
Ziet er goed uit. Wellicht ga ik dit zondag proberen. Kan ik maandag vol gas aan 't werk ^O^
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 15:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:48 schreef L3IPO het volgende:
Geen rijst ofzo erbij?
de rest mag je er allemaal zelf bij verzinnen ;)

quote:
En chocolade, wtf :D
i know, right?
maar kijk eens op die pakjes en zakjes.
zelfs daar staat cacaopoeder bij de ingredienten.
en ik heb het uit filmpjes met oliver en ramsay.

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 23-05-2014 16:24:42 ]
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 15:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:50 schreef Hallojo het volgende:
Ziet er goed uit ^O^

Wat voor bonen gebruik je?
bruine bonen.
maar kidney bonen gaat ook goed.

quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:50 schreef kanovinnie het volgende:
Ziet er goed uit. Wellicht ga ik dit zondag proberen. Kan ik maandag vol gas aan 't werk ^O^
niet met teveel gas NAAR je werk dan, hè?
Underdoggyvrijdag 23 mei 2014 @ 15:58
dat is geen wok
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 16:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:58 schreef Underdoggy het volgende:
dat is geen wok
jaja, ik weet dat het geen gietijzeren wok is, die je boven een gierende vlam blauw hebt gemaakt, waarna je hem met olie insmeert, om hem in te branden.


dit is wat jan-met-de-pet tegenwoordig een wok noemt.

verder nog wat over het recept te zeggen?
perro.vrijdag 23 mei 2014 @ 16:16
je mist nog de rijst en de nacho's. :P

chili_con_carne_20130715153053594.jpg
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 16:21
quote:
19s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:16 schreef perro. het volgende:
je mist nog de rijst en de nacho's. :P

[ afbeelding ]
nee hoor.
ik heb chilli con carne gemaakt.
hoe je het verder aankleedt, zoek je maar lekker zelf uit.
tanguayvrijdag 23 mei 2014 @ 16:27
Waarom puree? Gebruik gewoon tomaat uit blik of gezeefde tomaat, is echt lekkerder! Voor de rest een prima basisrecept voor Chili. Lekker om te serveren met wat zure room of crème fraiche en versgehakte koriander.

Ik zou geen bruine bonen doen maar kidneybonen, hebben wat meer bite (wat kikkererwten erbij kan ook lekker zijn)
Verder zou ik met verse pepers werken, een Chili hoort wel goed heet te zijn.
ChilllayDvrijdag 23 mei 2014 @ 16:41
Meer bonen er in? Lijkt nu zoveel gehakt!
Mag ik nog iets lekkers toevoegen? Mais *) :9~
Pregovrijdag 23 mei 2014 @ 16:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:48 schreef L3IPO het volgende:

En chocolade, wtf :D
daar is niks "wtf" aan.
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 16:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:27 schreef tanguay het volgende:
Waarom puree? Gebruik gewoon tomaat uit blik of gezeefde tomaat, is echt lekkerder! Voor de rest een prima basisrecept voor Chili. Lekker om te serveren met wat zure room of crème fraiche en versgehakte koriander.

Ik zou geen bruine bonen doen maar kidneybonen, hebben wat meer bite (wat kikkererwten erbij kan ook lekker zijn)
Verder zou ik met verse pepers werken, een Chili hoort wel goed heet te zijn.
'tuurlijk. kan ook.
ik had alleen mindere ervaringen met alleen verse tomaten; een beetje zurig en vlak.
kan ook komen omdat ze nog niet helemaal rijp waren.

kidneybonen kan heel goed.
ik zie nu dat ik die als suggestie vergeten ben.
ga ik gauw wat aan doen.
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 16:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:41 schreef ChilllayD het volgende:
Meer bonen er in? Lijkt nu zoveel gehakt!
Mag ik nog iets lekkers toevoegen? Mais *) :9~
met meer bonen erin had je er bijna met z'n tweeën van kunnen eten ;)
mais ben ik zelf niet zo van, maar kan ook.
wat jij wil.
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 16:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:41 schreef Prego het volgende:

[..]

daar is niks "wtf" aan.
ik moet eerlijk zeggen dat dat toch ook mijn eerste reactie was ;)
tanguayvrijdag 23 mei 2014 @ 16:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:47 schreef marc0871 het volgende:

[..]

'tuurlijk. kan ook.
ik had alleen mindere ervaringen met alleen verse tomaten; een beetje zurig en vlak.
kan ook komen omdat ze nog niet helemaal rijp waren.

kidneybonen kan heel goed.
ik zie nu dat ik die als suggestie vergeten ben.
ga ik gauw wat aan doen.
Gek genoeg zijn tomaten uit blik vaak net zo goed zo niet beter voor warme sauzen dan verse tomaten, of je moet echt goed rijpe hebben, als je echt een sausje van tomaat wil maken moet je verse tomaten ook pellen en dat vind ik een kutklusje (verbrand mijn vingers dan altijd :') )
Klaplopervrijdag 23 mei 2014 @ 17:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 19:31 schreef MaximusTG het volgende:
Ik ga em gewoon nog een keer posten, deze is zoooo lekker. Gisteren de laaste portie uit de diepvries op, met wat turks brood, tzatziki en tomaat en komkommer.

chiliconcarne.jpg

Voelt raar om hem te quoten, maar is een goed recept.
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 17:02
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 16:54 schreef tanguay het volgende:

[..]

Gek genoeg zijn tomaten uit blik vaak net zo goed zo niet beter voor warme sauzen dan verse tomaten, of je moet echt goed rijpe hebben, als je echt een sausje van tomaat wil maken moet je verse tomaten ook pellen en dat vind ik een kutklusje (verbrand mijn vingers dan altijd :') )
tomaten ontvellen lukt mij nog wel.
ik heb er al heel wat ontvelt in mijn leven.
lekker laten smelten met een klontje boter, met wat paprikapoeder, en flink wat peper en zout.
lekker voor op brood :9~
Isabeauvrijdag 23 mei 2014 @ 17:35
Oh wow! Ik doe ook vaak pure chocolade in mijn chili con carne _O_
marc0871vrijdag 23 mei 2014 @ 18:09
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 17:35 schreef Isabeau het volgende:
Oh wow! Ik doe ook vaak pure chocolade in mijn chili con carne _O_
wie bedenkt zoiets, hè. :?
maar het werkt wel :9~
soapiezaterdag 24 mei 2014 @ 13:42
Ziet er lekker uit!!
Selesthazaterdag 24 mei 2014 @ 19:44
Lekker hoor! Authentiek ook, met die chocolade :)

Ik mis alleen nog de nacho's met kaas erbij ofzo :9
#ANONIEMzaterdag 24 mei 2014 @ 20:03
Ik vind chili het best te eten met zwarte bonen. Die blijven stevig tijdens het koken zodat het niet zo'n zompige pap wordt.
marc0871zaterdag 24 mei 2014 @ 20:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 13:42 schreef soapie het volgende:
Ziet er lekker uit!!

dank :)

quote:
14s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 19:44 schreef Selestha het volgende:
Lekker hoor! Authentiek ook, met die chocolade :)
ja toch :)?

quote:
Ik mis alleen nog de nacho's met kaas erbij ofzo :9
beetje jammer, maar vooruit

doritos.jpg

quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 20:03 schreef beeer het volgende:
Ik vind chili het best te eten met zwarte bonen. Die blijven stevig tijdens het koken zodat het niet zo'n zompige pap wordt.
whatever tickle's your fancy. ^O^
Spanky78zaterdag 24 mei 2014 @ 20:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 mei 2014 15:48 schreef L3IPO het volgende:
Geen rijst ofzo erbij?

En chocolade, wtf :D
Chocolade kan heel goed. Ook in jachtsaus of zelfs in stoofvlees.
marc0871zaterdag 24 mei 2014 @ 20:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 20:21 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Chocolade kan heel goed. Ook in jachtsaus of zelfs in stoofvlees.
^O^
Isabeauzaterdag 24 mei 2014 @ 21:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 20:21 schreef Spanky78 het volgende:

Chocolade kan heel goed. Ook in jachtsaus of zelfs in stoofvlees.
Ik ben ooit naar een tentoonstelling geweest op paleis Soestdijk over het eten van het koninklijk huis en daar lag een receptenboek van begin 20ste eeuw waar een runderbouillon in stond met pure chocolade :+
Spanky78zaterdag 24 mei 2014 @ 21:44
CHocolade verdiept en versterkt smaak. Overigens kun je soms ookzwarte koffie gebruiken, geeft ook veel maillard/donkere smaak, net als chocolade. Met name goed bij stoofgerechten, gebraden rundvlees etc.
marc0871zaterdag 24 mei 2014 @ 21:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 21:32 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik ben ooit naar een tentoonstelling geweest op paleis Soestdijk over het eten van het koninklijk huis en daar lag een receptenboek van begin 20ste eeuw waar een runderbouillon in stond met pure chocolade :+
tja, wij zien het vooral als een ingrediënt voor gebak, desserts, ijs en dranken.
maar in zuid-amerika stamt het koken met chocolade (cacaobonen) al uit de tijd van de maya's.