marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:35 |
na het enthousiast ontvangen recept van mijn spaghetti, nu dan een recept uit een heel ander werelddeel; vandaag doen we mexico aan, voor mijn variant op chilli con carne. dit recept is voor 1 persoon, maar is redelijk schaalbaar. je moet wel een beetje trek hebben ![]() eerst maar eens gaan shoppen, voor de ingredienten; ![]() geen chilli con carne zonder bonen, dus die spoelen we even in een zeef. een vergiet kan ook, natuurlijk. voor dit recept heb ik voor bruine bonen gekozen. met kidneybonen kan het ook goed. voor dit recept gebruik ik zo'n ieniemieni potje. ![]() dan zijn er nog de groenten; een halve, rode paprika in kleine blokjes, een halve, middelgrote ui in kleine blokjes, een tomaat in blokjes, en een stuk of 2 fijngehakte tenen knoflook. ![]() voor de 'carne' gebruik ik rundergehakt. zo'n 150 tot 200 gram. van de supermarkt, de keurslager of, voor mijn part, zelf gedraaid. whatever. wat jij wil. je ziet maar. ![]() verder gaat er nog een klein blikje tomatenpuree bij. ![]() en natuurlijk nog wat kruiden. en daar gaan we eerst alvast even een mengseltje van maken. kruidenmengsel ![]() we beginnen met een theelepel gemalen komijnzaad. ![]() daar gaat ongeveer net zo veel paprikapoeder bij. ![]() een halve theelepel chilipoeder. wil je een pittige chilli, dan gooi je er een hele in. met een halve weet je echter zeker dat vrijwel iedereen hem kan eten. je kan hier natuurlijk ook een spaanse peper voor gebruiken. ![]() verder nog een puntje kaneel. kijk hiermee uit, want het overheerst al heel snel. ![]() en een theelepel oregano. de zout doe je er later naar smaak bij. werkwijze ![]() als pan gebruik ik vandaag een wok. ![]() daarin rul ik het gehakt, zonder olie of boter toe te voegen. ![]() als dat gaar is, voeg ik de ui, paprika en knoflook toe, maar nog NIET de tomaat. ![]() als de groenten een paar minuten hebben meegebakken, kan de tomatenpuree erbij. die ror je door het groente/gehaktmengsel, zodat het even de tijd krijgt om te ontzuren. ![]() dan is het tijd voor het kruidenmengsel. maak in het midden een kuiltje vrij, en gooi het kruidenmengsel hierin. beweeg het mengsel even kort op de open plaats, voordat je het met de rest vermengt. hierdoor komt de smaak beter vrij. ![]() dan is er nog 1 ingredient dat ik nog niet genoemd had. dit is een publiek geheim in de latijns-amerikaanse keuken, maar hier kennen we het eigenlijk niet als zodanig; pure chocolade. ik heb tabletjes smeltchocolade, maar een paar krulletjes van een reep gaat ook goed. ik gebruik de helft van zo'n tabletje, ter grootte van een euro. maar heel weinig, dus. gewoon langzaam laten smelten, terwijl je het volgende ingredient pakt. ![]() dat zijn de tomaatblokjes. gooi deze bij het mengsel, en roer ze erdoor. [edit] mocht je tomaten uit blik willen gebruiken, dan zou ik die op dit moment toevoegen. laat dan de puree weg, gebruik dubbel zoveel tomaat (in blokjes), en sla het water uit de volgende stap over. gebruik dan wel het sap uit het blik. verse tomaat zou ik alleen doen, als ze bijna door je handen lopen van rijpheid. in dit recept gebruik ik ze vooral voor de 'bite', en een 'frisje'. [/edit] ![]() om er een soort van sausje in te krijgen, voeg je nog wat water toe. begin met een half limonadeglas toe te voegen, en roer dat er goed doorheen. de saus zal al vrij snel gaan binden. als het je nog wat te droog lijkt, gooi je de rest van het water er in etappes in. ![]() als we zover zijn, gaan we de bonen toevoegen. ![]() die roeren we erdoor, en laten het geheel 10 minuten pruttelen. roer af en toe nog eens door. dit is ook het moment om het zout toe te voegen. begin met een beetje, en proef tegen het eind of er nog wat bij mag. ![]() daarna is het tijd om op te scheppen. eet smakelijk [ Bericht 2% gewijzigd door marc0871 op 24-05-2014 20:37:20 ] | |
L3IPO | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:48 |
Geen rijst ofzo erbij? En chocolade, wtf ![]() | |
Hallojo | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:50 |
Ziet er goed uit ![]() Wat voor bonen gebruik je? | |
kanovinnie | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:50 |
Ziet er goed uit. Wellicht ga ik dit zondag proberen. Kan ik maandag vol gas aan 't werk ![]() | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:53 |
de rest mag je er allemaal zelf bij verzinnen ![]() i know, right? maar kijk eens op die pakjes en zakjes. zelfs daar staat cacaopoeder bij de ingredienten. en ik heb het uit filmpjes met oliver en ramsay. [ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 23-05-2014 16:24:42 ] | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:56 |
bruine bonen. maar kidney bonen gaat ook goed. niet met teveel gas NAAR je werk dan, hè? | |
Underdoggy | vrijdag 23 mei 2014 @ 15:58 |
dat is geen wok | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:02 |
jaja, ik weet dat het geen gietijzeren wok is, die je boven een gierende vlam blauw hebt gemaakt, waarna je hem met olie insmeert, om hem in te branden. dit is wat jan-met-de-pet tegenwoordig een wok noemt. verder nog wat over het recept te zeggen? | |
perro. | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:16 |
je mist nog de rijst en de nacho's. ![]() ![]() | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:21 |
nee hoor. ik heb chilli con carne gemaakt. hoe je het verder aankleedt, zoek je maar lekker zelf uit. | |
tanguay | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:27 |
Waarom puree? Gebruik gewoon tomaat uit blik of gezeefde tomaat, is echt lekkerder! Voor de rest een prima basisrecept voor Chili. Lekker om te serveren met wat zure room of crème fraiche en versgehakte koriander. Ik zou geen bruine bonen doen maar kidneybonen, hebben wat meer bite (wat kikkererwten erbij kan ook lekker zijn) Verder zou ik met verse pepers werken, een Chili hoort wel goed heet te zijn. | |
ChilllayD | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:41 |
Meer bonen er in? Lijkt nu zoveel gehakt! Mag ik nog iets lekkers toevoegen? Mais ![]() ![]() | |
Prego | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:41 |
daar is niks "wtf" aan. | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:47 |
'tuurlijk. kan ook. ik had alleen mindere ervaringen met alleen verse tomaten; een beetje zurig en vlak. kan ook komen omdat ze nog niet helemaal rijp waren. kidneybonen kan heel goed. ik zie nu dat ik die als suggestie vergeten ben. ga ik gauw wat aan doen. | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:51 |
met meer bonen erin had je er bijna met z'n tweeën van kunnen eten ![]() mais ben ik zelf niet zo van, maar kan ook. wat jij wil. | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:51 |
ik moet eerlijk zeggen dat dat toch ook mijn eerste reactie was ![]() | |
tanguay | vrijdag 23 mei 2014 @ 16:54 |
Gek genoeg zijn tomaten uit blik vaak net zo goed zo niet beter voor warme sauzen dan verse tomaten, of je moet echt goed rijpe hebben, als je echt een sausje van tomaat wil maken moet je verse tomaten ook pellen en dat vind ik een kutklusje (verbrand mijn vingers dan altijd ![]() | |
Klaploper | vrijdag 23 mei 2014 @ 17:01 |
Voelt raar om hem te quoten, maar is een goed recept. | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 17:02 |
tomaten ontvellen lukt mij nog wel. ik heb er al heel wat ontvelt in mijn leven. lekker laten smelten met een klontje boter, met wat paprikapoeder, en flink wat peper en zout. lekker voor op brood ![]() | |
Isabeau | vrijdag 23 mei 2014 @ 17:35 |
Oh wow! Ik doe ook vaak pure chocolade in mijn chili con carne ![]() | |
marc0871 | vrijdag 23 mei 2014 @ 18:09 |
wie bedenkt zoiets, hè. ![]() maar het werkt wel ![]() | |
soapie | zaterdag 24 mei 2014 @ 13:42 |
Ziet er lekker uit!! | |
Selestha | zaterdag 24 mei 2014 @ 19:44 |
Lekker hoor! Authentiek ook, met die chocolade ![]() Ik mis alleen nog de nacho's met kaas erbij ofzo ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 24 mei 2014 @ 20:03 |
Ik vind chili het best te eten met zwarte bonen. Die blijven stevig tijdens het koken zodat het niet zo'n zompige pap wordt. | |
marc0871 | zaterdag 24 mei 2014 @ 20:18 |
dank ![]() ja toch ![]() beetje jammer, maar vooruit ![]() whatever tickle's your fancy. ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 24 mei 2014 @ 20:21 |
Chocolade kan heel goed. Ook in jachtsaus of zelfs in stoofvlees. | |
marc0871 | zaterdag 24 mei 2014 @ 20:39 |
![]() | |
Isabeau | zaterdag 24 mei 2014 @ 21:32 |
Ik ben ooit naar een tentoonstelling geweest op paleis Soestdijk over het eten van het koninklijk huis en daar lag een receptenboek van begin 20ste eeuw waar een runderbouillon in stond met pure chocolade ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 24 mei 2014 @ 21:44 |
CHocolade verdiept en versterkt smaak. Overigens kun je soms ookzwarte koffie gebruiken, geeft ook veel maillard/donkere smaak, net als chocolade. Met name goed bij stoofgerechten, gebraden rundvlees etc. | |
marc0871 | zaterdag 24 mei 2014 @ 21:44 |
tja, wij zien het vooral als een ingrediënt voor gebak, desserts, ijs en dranken. maar in zuid-amerika stamt het koken met chocolade (cacaobonen) al uit de tijd van de maya's. |