Ja dit heb ik ook wel, met alles eigenlijk. Als ik iets of iemand niet vertrouw dan zal ik diegene niet links laten liggen of me niet in een bepaalde situatie begeven, maar ik ben wel wat meer op m'n hoede.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:13 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Ik sta er weleens bij stil ja. Vooral wanneer het personen aangaat en mijn intuïtie zegt dat ik moet oppassen voor diegene, ongeacht hoe diegene eruit ziet.
Of als je ergens loopt - waar je veel vaker loopt, bijv. op weg naar de supermarkt - en dat er ineens in je hoofd opkomt: 'Ik kan beter een andere route nemen', zonder dat er een duidelijk aanleiding is om een andere route te nemen.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:13 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Ik sta er weleens bij stil ja. Vooral wanneer het personen aangaat en mijn intuïtie zegt dat ik moet oppassen voor diegene, ongeacht hoe diegene eruit ziet.
Dan kan ik me voorstellen dat jij er ook naar luistert.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:28 schreef Cici het volgende:
Ik sta er vooral bij stil op de weg. Als ik een vreemd voorgevoel krijg, dan kijk ik extra goed om mij heen en ben ik extra voorzichtig.
Mijn vader heeft dat ook heel erg, heeft hem al een paar keer gered op de weg..
Nee idd.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:40 schreef Natalie het volgende:
[..]
Dan kan ik me voorstellen dat jij er ook naar luistert.
Denk ook dat we 't niet voor niets hebben.
Dat je ineens een goed idee krijgt onder de douche of op de wc, dat zie ik niet als iets intuïtiefs. Dat koppel ik aan voornamelijk het feit dat je op zo'n moment niet veel anders kan doen dan een beetje je verstand op nul zetten, en juist als je ontspannen bent komen de goede ideeën.quote:Op dinsdag 15 april 2014 19:30 schreef nikao het volgende:
Intuitie is imho een term die wij geplakt hebben op ingevingen waarvan je zelf niet bewust kunt duiden waar ze vandaan komen; je onderbewustzijn.
Dat je veel meer signalen oppikt dan waar je bewust van bent en dat je ook cognitief veel meer kunt dan alleen bewust is al zo vaak aangetoond. (hoe vaak komt de oplossing tot een vraagstuk wel niet 'plotseling' omhoog als je staat te wachten, onder de douche, op het toilet, etc. etc. )
Dat noem ik dan wel weer het werk van de intuïtie.quote:Dan is het imho ook niet vreemd dat dit onderbewustzijn je soms wat 'probeert te vertellen'. "Die persoon is niet te vertrouwen", "Deze beslissing moet je niet nemen" etc. etc.
Het lijkt uit 'niets' te komen omdat we het niet/moeilijk kunnen rationaliseren, maar het is vooral gebaseerd op clues en signalen die je bewust niet gezien hebt maar onbewust wel verwerkt. Je onbewuste seint dan de conclusie door naar je bewustzijn.
Daar heb ik wel eens over gehoord. Nog net zo lang geleden. Weet alleen niet meer waar.quote:Het is ook heel handig om dit gericht in te zetten. Al moet je je wel bewust zijn van de valkuilen, want je onderbewustzijn zit ook zeer vaak mis. (leuk boek hierover; thinking fast and slow)
iedere keer als je door ervaring weet wat je op dat moment moet doen zonder daar over na te hoeven denken vertrouw je op je intuïtie.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:07 schreef Natalie het volgende:
Zittend aan m'n bureau, met het blad 'Happinez' links, en een boek over coaching rechts, valt me op dat ze het beide een deel hebben gewijd aan 'het volgen van de intuïtie'. Dat zet me toch weer aan het denken...
Een ingeving is niet zomaar een ingeving, zeggen ze (zélfs in dat down-to-earth coachingsboek), maar je intuïtie die je iets probeert te vertellen, je probeert te waarschuwen voor iets of je de juiste kant op wil sturen. Nu ken ik die ingevingen wel, maar om nu te zeggen dat ik er altijd naar luister? Nee. En lijkt het ook niet praktisch, want er zijn al zoveel dingen waar we aan moeten denken tegenwoordig, dat dat stemmetje van de intuïtie niet zo luid door komt.
(Dat stemmetje dat me eraan herinnert dat ik nog naar de supermarkt moet, de post niet moet vergeten en vanavond m'n ouders moet bellen, die komt wél door)
Hoe is dat hier in TRU?
Sta je wel eens stil bij wat je intuïtie je vertelt of negeer je het?
\of een teken dat de evolutie ons gevaar detectie systeem iets te gevoelig heeft gemaakt waardoor het regelmatig onterecht afgaat.quote:Op dinsdag 15 april 2014 17:39 schreef Natalie het volgende:
[..]
Of als je ergens loopt - waar je veel vaker loopt, bijv. op weg naar de supermarkt - en dat er ineens in je hoofd opkomt: 'Ik kan beter een andere route nemen', zonder dat er een duidelijk aanleiding is om een andere route te nemen.
Waarschuwing voor mogelijk gevaar?
Dat laatste is voornamelijk plichtsgevoel, trust mequote:Op dinsdag 15 april 2014 21:34 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
iedere keer als je door ervaring weet wat je op dat moment moet doen zonder daar over na te hoeven denken vertrouw je op je intuïtie.
Dat stemmetje dat je eraan herinnert dat je nog steeds naar de supermarkt moet vandaag is nog steeds deels intuïtie.
Als er niemand anders om je heen is is het ook handig om s'avonds te kunnen eten en ik zie niet wat het dan met plicht te maken heeft.quote:Op dinsdag 15 april 2014 21:42 schreef Natalie het volgende:
[..]
Dat laatste is voornamelijk plichtsgevoel, trust me
Iets dat moet vanuit het verwachtingspatroon. Geen intuïtie of wat ook voor nodig, alleen een boodschappenbriefje.
Ik denk er toch anders over, maar kan geen woorden vinden om het te omschrijven. Niet rond dit tijdstip in ieder geval. Morgen als ik weer fris ben, dan doe ik een pogingquote:Op dinsdag 15 april 2014 21:52 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
Als er niemand anders om je heen is is het ook handig om s'avonds te kunnen eten en ik zie niet wat het dan met plicht te maken heeft.
Als intuïtie een combinatie is van aangeboren en aangeleerde kennis dan verwacht je intuïtief dat er mensen teleurgesteld zijn als je geen boodschappen gedaan had die dag.
intuïtie is die kennis die je constant toepast zonder daar (nog) bij na te hoeven denken.
Wat is volgens jou dan het onderscheid? Alleen die ontspanning? Ik droeg dat alleen maar aan als voorbeeld van situaties waarin dat meer aan bod kan komen. Je intuitie (onderbewuste) krijgt dan 'meer ruimte' als het ware.quote:Op dinsdag 15 april 2014 20:53 schreef Natalie het volgende:
Dat noem ik dan wel weer het werk van de intuïtie.
Ik weet niet precies waar die scheidingslijn ligt, maar ik vind de twee bovenstaande dingen wel van elkaar verschillen. Intuïtie is er niet alleen als je ontspannen bent, intuïtie (of onderbewustzijn, zoals je het zo mooi zegt ) is er altijd, maar je moet het willen horen.
Ik denk dat dit al een eind in de goede richting zit;quote:Op dinsdag 15 april 2014 21:59 schreef Natalie het volgende:
Weet iemand een goede defintie van intuïtie?
Afhankelijk van de persoon en het gebruik van het woord intuitie versus gevoel zou je daar dus signalen/waarnemingen aan toe kunnen voegen (die je dus onbewust wel verwerkt)quote:Op dinsdag 15 april 2014 21:52 schreef Mr.44 het volgende:
intuïtie is die kennis die je constant toepast zonder daar (nog) bij na te hoeven denken.
Intuitie gaat verder dan kennis.quote:Op woensdag 16 april 2014 11:45 schreef nikao het volgende:
[..]
Ik denk dat dit al een eind in de goede richting zit;
[..]
Afhankelijk van de persoon en het gebruik van het woord intuitie versus gevoel zou je daar dus signalen/waarnemingen aan toe kunnen voegen (die je dus onbewust wel verwerkt)
Maar wellicht is intuitie het onbewust toepassen van kennis en gevoel het onbewust toepassen van al die signalen (van dat moment)
Ook wat je kunt verwachten. Van personen of situaties, om daar weer naar te kunnen handelen.quote:Op woensdag 16 april 2014 21:32 schreef Natalie het volgende:
Het is soms een spelletje tussen het gezonde verstand en intuïtie/voorgevoel/onderbewustzijn (kies maar). Verstandelijk gedacht wéét ik dan wel dat ik een juist beslissing neem, maar er blijft zo gevoel van 'er klopt iets niet, ik mis wat. Wie weet moet ik er toch nog eens een nachtje over slapen'.
Daar soort dingen. Dingen die niets te maken hebben met verplichtingen zoals boodschappen doen. Volgens mij gaat intuïtie over fundamentelere dingen, over keuzes die je maakt.
Daarmee verklaar je geen 'voorgevoel'. Zoals een moeder die aanvoelt dat er iets mis is met haar kind, of één van een tweeling die hetzelfde voelt. (even los van de vraag of dat geen toeval is e.d. - het wordt nog steeds 'intuitie' genoemd.)quote:Op woensdag 16 april 2014 21:52 schreef NightH4wk het volgende:
Alsof je al je sensory input gelijk rationeel kan analyseren. Dan helpt je onderbewustzijn gewoon een beetje mee.
Mjah, dat is natuurlijk het lastige in deze; een voorgevoel waarbij je wel degelijk input hebt gekregen (je kind naar school gestuurd, maar het 'voelde' niet goed en dat kind blijkt ziek te zijn bijv. ) en een voorgevoel wat meer een voorspelling is (datzelfde kind krijgt een ongeluk onderweg naar school) zijn twee verschillende dingen, maar de ervaring ervan voor ons is hetzelfde.quote:Op woensdag 16 april 2014 22:01 schreef R0N1N het volgende:
[..]
Daarmee verklaar je geen 'voorgevoel'. Zoals een moeder die aanvoelt dat er iets mis is met haar kind, of één van een tweeling die hetzelfde voelt. (even los van de vraag of dat geen toeval is e.d. - het wordt nog steeds 'intuitie' genoemd.)
Intuïtie is ook: Het gevoel krijgen dat je beter niet in het vliegtuig kunt stappen.
Als het vliegtuig vervolgens neerstort, is er geen rationele verklaring op basis van zintuiglijke waarneming mogelijk.
edit:
Tenzij er sprake is van een zesde zintuig, uiteraard.![]()
Jep, nog zo'n 'benaming' die de mens gegeven heeft aan ingevingen die hij/zij niet kan verklarenquote:Op zaterdag 19 april 2014 10:49 schreef Natalie het volgende:
Intuïtie = 6e zintuig?
Hmmm, zo heb ik het nooit bekeken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |