abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 2 april 2014 @ 19:20:33 #276
211040 Uccie
The bells...the bells....
pi_138444835
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:14 schreef johannes_vermeer het volgende:
Geachte nasi-vrienden,

Ik ben ontroerd dat het vertellen van mijn geheime nasi recept aan Knut tot zoveel culinair genot heeft geleid, we kunnen wel stellen dat we diverse heerlijke varianten nasi de revue hebben zien passeren in dit topic, de één indien mogelijk nog geslaagder dan de ander. Echter, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen, er zijn nu een paar andere Oosterse gerechten die er bekaaid van af komen. Toevallig heb ik na lang experimenteren van één van die gerechten het recept bemachtigd en ik zou wel een behoorlijk egoïstische chef zijn als ik mijn kennis voor mij zou houden. Daarom presenteer ik met gepaste trots Wokken a la Johannes. Mocht u vanavond dit gerecht al willen bereiden is het verstandig om het water alvast op het vuur te zetten, want dit recept is een heel verhaal.

[ afbeelding ]

Omdat ik natuurlijk zowel ervaren als beginnende chefs aan wil spreken zal ik zorgvuldig gebruik maken van verduidelijkende foto's die de receptuur en bereidingswijze zullen verhelderen. Op de foto hierboven zie je de uitgangssituatie, een schitterende keuken die er om smeekt gebruikt te worden. Ik kook op gas, maar Wokken a la Johannes is geschikt voor diverse warmtebronnen (bij twijfel, raadpleeg de handleiding van uw pan). In mijn ervaring zijn chefs soms wat nukkige types die aarzelen om de genialiteit van andere chefs te erkennen, maar ik denk dat na deze schitterende fotoserie zelfs de meest verbolgen nasi-professor (en die heb ik toevallig gezien in dit topic!) zal lopen te watertanden! Afijn, we beginnen bij het begin, namelijk.....

[ afbeelding ]

.... de ingrediënten! Wokken is ideaal om vrij snel een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel te krijgen, en het biedt duizenden mogelijkheden om te variëren. Wat de exacte kosten waren van deze ingrediënten weet ik zo niet uit mijn hoofd (vooral wat betreft de kip kan het alle kanten op), maar ik verzeker dat of je het nu breed hebt of niet, Wokken a la Johannes de verstandige keuze is.

Eerst moet je bedenken welke soort groenten je wilt, dit is namelijk essentieel voor de soort smaaksensatie in je mond. Ter ere van mijn nasi-partner in crime KnutDeIJsbeer heb ik natuurlijk gekozen voor de Japanse wokgroenten. Deze touch zorgt ervoor dat het Wokken a la Johannes a la Knut dicht bij mijn hart ligt, mocht u nu meer een band hebben met een ander Oosters land kan u natuurlijk voor andere groente gaan. U ziet dat de wokgroenten officieel al over datum zijn, maar omdat ik de groenten onder geoptimaliseerde omstandigheden heb bewaard (de koelkast) zijn ze alsnog bruikbaar. Belangrijke tip van Johannes: geloof niet alles wat de AH tegen u zegt.

Vervolgens: de rijst. Ook hier zijn diverse opties, alhoewel de gele rijst al snel afviel, omdat dat zou werken als olie op het vuur bij een niet nader te noemen user (maar met een beetje fantasie rijmt zijn naam op Nasi-fanaticus). Het Japanse groente pakket bevatte al gele wortels, en als ik nu ook nog gele rijst had gebruikt zou ik vrijwel zeker worden gerapporteerd als racist, en dat moest natuurlijk worden voorkomen.

Soit, ik heb natuurlijk diverse malen geëxperimenteerd en mijns inziens past deze rijst het beste bij deze saus (zoetzuur van Conimex) en dit soort vlees (kip). Mocht u een ander soort vlees (of vis of vleesvervangend product) prefereren is daar bij Wokken a la Johannes alle ruimte toe. Het schijnt dat rond Delft en omstreken vaak wordt gekozen voor Shoarmavlees voor een beetje een bite, maar wij in Groningen zijn meer van de kip.

De saus uit een flesje is een beetje de easy way out, bent u het type dat diverse malen naar de Orient is afgereisd en het liefst inheemse woksaus uit de rimboe importeert dan is ook daar alle gelegenheid toe.

[ afbeelding ]

Dan nu de stap voor stap bereidingswijze. Als het goed is heeft u al het water op het vuur gezet, en daarna is er optimaal de tijd om de kip te snijden. Zoals je ziet is wordt er bij deze stap gebruik gemaakt van een scherp mes. Kanovinnie en ik hechten veel waarde aan veiligheid, en daarom raad ik iedereen die wil Wokken a la Johannes a la Kanovinnie aan goed op te letten bij het gebruiken van scherpe voorwerpen, en het lopen op blote voeten. Ik heb trouwens niet alle kip gebruikt die in de verpakking zat, ik heb genoeg over gehouden zodat ik binnenkort nog een keer kan wokken.

[ afbeelding ]

Hoe graag de echte nasi / wokchef ook op blote voeten loopt, als rolmodel voor jeugdige wokchefs heb ik toch besloten sokken aan te trekken. Scroll maar niet naar beneden, maar ik kan alvast verklappen dat deze keuze mijn leven heeft gered! (Althans, een amputatie voorkomen).

[ afbeelding ]

Als het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen en het geheel opnieuw aan de kook te brengen. Let op dat de rijst niet aankoekt aan de pan, dit valt te voorkomen met een houten lepel. Dus stop niet uw hand in kokend heet water! Veiligheid staat voorop, dat ziet u wel. Jamie Oliver stopt dit soort waarschuwingen nou nooit in zijn boeken, daar zijn al vele handen door verbrand, zoals u ongetwijfeld weet.

[ afbeelding ]

Dan is het tijd de wok te verhitten, hoe eerder u dit doet hoe beter natuurlijk, maar uit coulantie met degenen wiens gasstel de 100 graden niet bereikt heb ik niet op extreem hoge temperaturen gewokt, dit is natuurlijk wel aan te raden. Als u zich aangesproken voelt door de zin hierboven kan u natuurlijk ook naar een professioneel wokrestaurant gaan met professionele keuken. Toevallig heb ik gisteren dit recept al doorgestuurd naar mijn contacten binnen de wokwereld, en het spreekt haast voor zich dat dit heerlijke recept zich daar als een lopend vuurtje heeft verspreid. Ik heb speciale wokolie gebruikt, deze is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in Nederland.

[ afbeelding ]

Vervolgens voegt u de kip toe in de wokpan, (wel blijven roeren!) en als het goed is ziet uw keuken er dan zo ongeveer zo uit (tenzij u voor een ander model keuken heeft gekozen). Het valt u misschien op dat ik er niet voor heb gekozen om een eitje te bakken. Nu houd ik natuurlijk erg van een spielerei uhh spiegelei, maar ik wist dat het inzetten van een derde pan het minder ervaren publiek uit zou sluiten en bovendien had ik nog een extra taak, namelijk het maken van deze fotoreportage. Mocht u denken dat u een derde pan aankan dan denk ik dat een eitje echt iets toevoegt aan Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie.

[ afbeelding ]

Als de kip goudbruin is zoals dat zo mooi heet (definieer goudbruin maar eens!), oftewel als u vermoedt dat het niet meer rauw is maar ook niet aangebrand dan is het tijd om de groenten toe te voegen. Verwarm deze zeker twee minuten mee samen met de kip in de wokpan. Ook hier: blijf roeren!

[ afbeelding ]

Dan is het tijd de saus toe te voegen, en zal uw gerecht er als volgt uitzien. Ziet het er uit als nasi, dan bent u vermoedelijk een ander recept uit aan het voeren.

[ afbeelding ]

Als u zich aan de stappen heeft gehouden dan is uw rijst nu ongeveer gereed om af te gieten, ik heb hiervoor een vergiet gebruikt, zoals u ziet is de rijst nog kokend heet, wat mogelijk gevaarlijke situaties in de keuken op kan leveren, let dus goed op. In dit geval was de rijst volgens de fabrikant klaar na 8-10 minuten, en in dit geval heb ik wel gewoon naar de fabrikant geluisterd. Zelf heb ik geen kookwekker gebruikt, maar naar mijn wokgevoel. Heeft u toevallig een kookwekker die u wil gebruiken dan kan dat alsnog. Tegen accessoires zeggen wij van Wokken a la Johannes a la Kanovinnie geen nee. Vergeet ook niet uw rijst te laten schrikken met wat kraanwater.

[ afbeelding ]

Over schrikken gesproken!! HOLY SHIT! Zomaar een stukje gloeiend hete kip op mijn sok! Dit had een extreem lelijke brandwond kunnen opleveren en een leven van revalidatie en depressie. Maar goed dat ik mijn sokken aan had gedaan :)

Natuurlijk is dit een reconstructie, maar het toont maar weer eens aan dat een gevaar in een klein hoekje zit.

[ afbeelding ]

Tijd om de rijst te mengen met de wok melange. En, hohohoo lieve lezer, daar was ik bijna het belangrijkste vergeten! Gelukkig was ik net op tijd om nog wat bier te drinken tijdens het koken en kan ik deze maaltijd met recht Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind noemen. :D

[ afbeelding ]

Voila, het eindresultaat. Oh, het water loopt me gewoon in de mond als ik er weer aan terug denk :9 :9 :9~ Sorry, ik liet even mijn zakelijke houding varen, maar het was echt smullen geblazen! Deze maaltijd is geschikt voor 3-4 personen, maar je moet er rekening mee houden dat je gasten dermate versteld zullen staan dat ze een tweede en derde keer op zullen scheppen.

[ afbeelding ]

De getrouwe volger van dit topic realiseert zich nu dat ik één topchef tot nu toe heb genegeerd, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen, a la Mortaxx doe ik nu wat ik over heb in wat bakjes, omdat dit gerecht ook ideaal is om een volgende dag als je minder tijd hebt om te koken, maar toch wilt genieten, eens te verwarmen. Onder de deksel zat mijn portie van die dag, die deksel zorgde ervoor dat de warmte van het gerecht niet verloren ging. Warm is het het lekkerst: wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx.

Wisten jullie trouwens dat Mortaxx gisteren jarig was?

[ afbeelding ]

Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe opgeruimd je bent, maar het is toch verstandig om je pannen alvast in het sop te zetten.

[ afbeelding ]

Ahhhhhh. :) Na gedane arbeid gaat de echte topchef natuurlijk FOK!ken, dat spreekt bijna voor zich.

[..]

Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.

Eet smakelijk
Johannes
Ik ben vereeuwigd in de laatste foto O+
Met die enorme eer, moet ik natuurlijk deze week wel dit goddelijke recept maken _O_
Ook bekend als Leo (58), Vrachtwagenchauffeur uit Zaltbommel
Do nothing.....and apply!
pi_138445891
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.

Sticker je je kliekjes wel?
  woensdag 2 april 2014 @ 19:42:07 #278
279824 Mansjester
City>United
pi_138445990
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.

Sticker je je kliekjes wel?
Hallo Rob :W

Ik heb vanavond ook nasi a la johannes gemaakt, zal straks het verslagje posten :)
  woensdag 2 april 2014 @ 19:44:28 #279
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138446130
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.

Sticker je je kliekjes wel?
Ik denk niet dat jij met mij mee moet gaan op vakantie. Dan is het grasveld mijn aanrecht, de 1 pitter het fornuis en afwassen doe je met lauw water en zonder zeep, want dat ligt nog bij de tent.
Maar lekker dat het is :9
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138446167
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:44 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Ik denk niet dat jij met mij mee moet gaan op vakantie. Dan is het grasveld mijn aanrecht, de 1 pitter het fornuis en afwassen doe je met lauw water en zonder zeep, want dat ligt nog bij de tent.
Maar lekker dat het is :9
Ik zou wel je vakantie kunnen redden denk ik.
pi_138446936
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:29 schreef GGMM het volgende:
Dit is één van de beste topics in CUL ooit. :)
Dat klopt :)
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.

Sticker je je kliekjes wel?
Dit is een gedeelde keuken. Ik ga niet elke keer als iemand anders er een bende van maakt achter zijn/haar kont dingen staan op te ruimen / schoonmaken.

quote:
7s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:20 schreef Uccie het volgende:

[..]

Ik ben vereeuwigd in de laatste foto O+
Met die enorme eer, moet ik natuurlijk deze week wel dit goddelijke recept maken _O_
Veel kook en eet plezier ;)
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:34 schreef j0rdiiii het volgende:
Hoe heb je dat nou precies met de saus gedaan? Je ziet op de foto alleen het eindresultaat...
Ik snap niet helemaal hoe dit niet duidelijk is. Je weet toch wel wat saus is? Dat heb je op de eerste foto's zien staan? Doe het flesje met saus open, houd het ondersteboven boven de pan en laat de zwaartekracht zijn werk doen.
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:37 schreef Paxcon het volgende:
Na een middagje zonnen in de tuin is jouw post een prachtig begin van de avond. Na alles te hebben gelezen en bekeken kan ik niet anders dan concluderen dat dit een zeer smaakvolle maaltijd moet zijn geweest.

Ik heb nog wel een vraagje. Hoe verhoudt jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van Japanse wokgroenten die over de datum zijn zich ten opzichte van jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van scherpe messen en hete producten?
Daar is een heel duidelijk verschil tussen. Over de gevaren van de houdbaarheid wordt wel iets gezegd door de producent van het product, hetgeen niet per definitie juist hoeft te zijn.

Over de gevaren van gloeiend hete kip of scherpe messen tijdens het wokken wordt weinig tot niks gezegd op de verpakkingen van deze producten, en daarom leken mijn extra waarschuwingen mij een zeer goede raad.
quote:
1s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:42 schreef Mansjester het volgende:

[..]

Hallo Rob :W

Ik heb vanavond ook nasi a la johannes gemaakt, zal straks het verslagje posten :)
Klinkt goed :)
  Forum Admin woensdag 2 april 2014 @ 20:01:15 #282
35723 crew  GGMM
pi_138447028
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:59 schreef johannes_vermeer het volgende:
Doe het flesje met saus open, houd het ondersteboven boven de pan en laat de zwaartekracht zijn werk doen.
Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
pi_138447140
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:01 schreef GGMM het volgende:

[..]

Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.
Ik had er goede hoop op dat j0rdiiii dat zelf ook wel zou bedenken, maar desondanks wil ik je bedanken voor deze juiste raadgeving.
  Forum Admin woensdag 2 april 2014 @ 20:04:23 #284
35723 crew  GGMM
pi_138447182
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:03 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Ik had er goede hoop op dat j0rdiiii dat zelf ook wel zou bedenken, maar desondanks wil ik je bedanken voor deze juiste raadgeving.
j0rdiii heeft alleen filet met uitjes gemaakt tot nu toe, om direct naar Nasi a la Johannes te gaan is een behoorlijke stap.
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
pi_138447315
Met deze duidelijke handleiding moet het lukken.
pi_138447746
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 19:59 schreef johannes_vermeer het volgende:
Daar is een heel duidelijk verschil tussen. Over de gevaren van de houdbaarheid wordt wel iets gezegd door de producent van het product, hetgeen niet per definitie juist hoeft te zijn.

Over de gevaren van gloeiend hete kip of scherpe messen tijdens het wokken wordt weinig tot niks gezegd op de verpakkingen van deze producten, en daarom leken mijn extra waarschuwingen mij een zeer goede raad.
Duidelijk.
pi_138448368
Wat een amateur pan :')
pi_138448501
quote:
13s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:27 schreef Longcat. het volgende:
Wat een amateur pan :')
Je bent zelf een pan.
  woensdag 2 april 2014 @ 20:30:53 #289
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138448546
quote:
13s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:27 schreef Longcat. het volgende:
Wat een amateur pan :')
Elke amateurkok kan met de beste spullen en de beste ingredienten een goed maal bereiden.
Een professionele kok kan met slechte spullen een goed maal bereiden.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138448981
Het draait om de eenvoud, meer is minder.
pi_138449622
quote:
2s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:38 schreef sig000 het volgende:
Het draait om de eenvoud, meer is minder.
Zeg dat ook eens tegen je moeder
  woensdag 2 april 2014 @ 20:52:54 #292
370431 drakin
vurig typje
pi_138449641
quote:
14s.gif Op vrijdag 14 maart 2014 08:08 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Ok voor de liefhebbers zal ik nu het recept posten;

1. Kook rijst
2. Bak vlees en groenten, welk vlees, ik heb rundvlees in huis wat 2 uur moet sudderen. En wat voor groenten is ook niet duidelijk, met zo'n recept kan ik wel bietjes met asperges gaan roerbakken
3. Voeg wat water en een geheim kruidenmengsel toe. Al mijn kruidenmengsels zijn niet geheim, dus moet ik nu geen kruiden gebruiken?

Ok nu wordt het lastig

4. BAK NU OOK EIEREN. Voor de duidelijkheid, op dit moment heb je dus 3 pannen op het vuur :o Multitasken alles. Mindere koks adviseer ik dan ook de eieren achterwege te laten, doe dit maar als je wat meer ervaring hebt.

5. Giet de rijst af en meng dit door je nasiprut, die rijst heeft inmiddels 3 uur staan koken door dat rundvlees, is dit niet wat te lang?
6. Garneer met sambal en een appelsap on the side. Geen sambal in huis, kan ik ook iets anders erbij doen?
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are lickable and taste good with chocolat, caramel and whipped cream!
Freaks like me drink tea
pi_138450985
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:30 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Je bent zelf een pan.
Niet pannen hebben :')

  woensdag 2 april 2014 @ 21:22:49 #294
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138451035
Wat een amateuristische kraan :')
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138451523
quote:
13s.gif Op woensdag 2 april 2014 21:22 schreef kanovinnie het volgende:
Wat een amateuristische kraan :')
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:30 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Elke amateurkok kan met de beste spullen en de beste ingredienten een goed maal bereiden.
Een professionele kok kan met slechte spullen een goed maal bereiden.
pi_138453949
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:01 schreef GGMM het volgende:

[..]

Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.
Wat is genoeg? Staat nergens.
  woensdag 2 april 2014 @ 22:20:38 #297
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138453982
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 22:19 schreef j0rdiiii het volgende:

[..]

Wat is genoeg? Staat nergens.
Daar is geen antwoord op te geven. Ik zou voor de zekerheid met niet al te veel beginnen, dan kan je altijd nog wat meer teovoegen als de smaakpapillen daar naar vragen.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  Admin woensdag 2 april 2014 @ 23:11:49 #298
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_138456427
Dat fornuis O+ Johannes, maak vast een nieuw topic aan, aan jou de eer om deel 2 te openen.

[ Bericht 0% gewijzigd door yvonne op 02-04-2014 23:23:54 ]
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_138459080
quote:
1s.gif Op woensdag 2 april 2014 20:52 schreef Saind het volgende:

[..]

Zeg dat ook eens tegen je moeder
Mijn moeder kon niet koken. :{w
Zeemleren karbonades. :r

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 03-04-2014 00:21:57 ]
pi_138459846
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 23:11 schreef yvonne het volgende:
Dat fornuis O+ Johannes, maak vast een nieuw topic aan, aan jou de eer om deel 2 te openen.
Dat gaat lukken!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')