2cv | woensdag 26 februari 2014 @ 23:22 |
Hoe (on)gezond is rauwe melk ? En vooral ook: waarom ? En als je er op reageert (b.v. ziek wordt), wat krijg je er dan van ? | |
Nass | woensdag 26 februari 2014 @ 23:23 |
? Saffraan is altijd duur geweest | |
Ambicioso | woensdag 26 februari 2014 @ 23:28 |
haha ts is net verkracht door koe | |
pokkerdepok | woensdag 26 februari 2014 @ 23:35 |
niet per se erg ongezond, wel vet en moeilijk te verteren. en je kan lactose intolerant zijn, dan kan je zowiezo beter geen melk drinken. | |
awiebo | woensdag 26 februari 2014 @ 23:53 |
rauwe melk? ![]() | |
Adames | woensdag 26 februari 2014 @ 23:54 |
ongepasteuriseerd en onvermengd | |
awiebo | woensdag 26 februari 2014 @ 23:55 |
Of gewoon vers ![]() | |
OllieWilliams | donderdag 27 februari 2014 @ 00:03 |
Even bakken in een koekenpan met olie doe ik altijd. Oven kan ook, 20 min op 200 graden (halverwege omdraaien). Magnetron kan ook maar is vies. | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 00:05 |
Ik ben gelukkig niet lactose-intolerant ![]() Ik vaag het me af omdat rauwe melk smaakvoller schijnt te zijn. Echter, ik heb een klein hartprobleempje. Daarom ben ik ook overdreven voorzichtig met het oog op een salmonella-besmetting. | |
Metalfrost | donderdag 27 februari 2014 @ 01:21 |
Je kan het altijd even koken voor de zekerheid en weer af laten koelen. Zo heb je hetzelfde product, alleen dan zonder de mogelijke bacteriën erin. | |
derLudolf | donderdag 27 februari 2014 @ 01:26 |
Als de boer het goed doet, dat wil zeggen schone stal en koeien en een goede kuil (geen vorming van een aan boterzuur gerelateerde bacterie) kun je gerust rauwe melk drinken. Niets mis mee en smaakt super lekker (romig, door een vetgehalte van, afhankelijk van het seizoen, gemiddeld 4,5%). Als je wil kan ik even in een studieboek opzoeken welke bacteriën dat zijn. Voor de rest zitten er nog wel wat bacteriën in melk maar daar wordt je niet ziek van als de melk nog goed is ![]() Er bestaan trouwens aanwijzingen dat het voeden van rauwe koemelk aan baby's lactose-intolerantie voorkomt | |
Metalfrost | donderdag 27 februari 2014 @ 01:28 |
Lijkt me niet dat TS alles aan het toeval overlaat met zijn hartkwaaltje. | |
golfer | donderdag 27 februari 2014 @ 01:28 |
CUL / Wat doen met rauwe melk | |
derLudolf | donderdag 27 februari 2014 @ 01:28 |
Je hebt zeer zeker niet dezelfde smaak met het koken. Bij het koken verandert de lactose (soort carameliseren) waardoor de smaak beïnvloed wordt | |
Ou-Tannu | donderdag 27 februari 2014 @ 01:31 |
wij kregen vroeger wel eens een paar liter koemelk (zo uit het de koeltank bij de boerderij) mee.. dat moest wel even gekookt worden.. daarna prima te drinken... alleen het smaakt wel heel anders dan melk wat de supermarckt verkoopt ![]() | |
derLudolf | donderdag 27 februari 2014 @ 01:32 |
Je ziet toch hoe de koeien erbij lopen bij de veehouder waar je het koopt, je ziet hoe schoon de stal is en je ruikt toch of er boterzuur wordt gebruikt. Als je geen risico wilt lopen moet je UHT gaan drinken, daarin is alles kapot gekookt | |
golfer | donderdag 27 februari 2014 @ 01:32 |
Huh? | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 01:49 |
Aan de hand daarvan heb ik dit topic geopend ja ![]() | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 01:49 |
Ik heb echt geen flauw benul hoe boterzuur ruikt ... | |
derLudolf | donderdag 27 februari 2014 @ 09:50 |
Onaangenaam, anders dan normale kuil | |
Isabeau | donderdag 27 februari 2014 @ 10:05 |
In de UK kan je gewoon rauwe melk in de supermarkt kopen. En als kind heb ik het ook veel gedronken en ik leef nog ![]() | |
Buurpoes | donderdag 27 februari 2014 @ 13:41 |
Ik voel me vereerd! | |
Buurpoes | donderdag 27 februari 2014 @ 13:44 |
De meeste mensen zien gepasteuriseerde, gehomogeniseerde, afgeroomde melk uit de supermarkt als 'verse melk'. Het gaat hier om melk zoals ie uit de koe komt. Inclusief eventuele ziekteverwekkers en inclusief intacte eiwitten en volvet. | |
stavromulabeta | donderdag 27 februari 2014 @ 19:47 |
Mits zonder ziekteverwekkers net zo (on)gezond als normale volle melk. Maar wel veel lekkerder. En als er iets gebeurt, zal het meestal tot diaree beperkt blijven maar salmonella is niet helemaal uit te sluiten bij besmetting via de mest. De kans om ziek te worden is klein, zeker als je het bij een kleine boer haalt (de kans dat er bij 20 koeien iets mis gaat, is kleiner dan wanneer de melk van 500 koeien gemengd wordt). Maar als je tot een risicogroep behoort, kun je het misschien toch maar beter de nog veiligere melk uit de supermarkt houden. | |
Pietverdriet | donderdag 27 februari 2014 @ 19:50 |
Rauwe melk is erg lekker vind ik, vroeger kon je daar wat ziektes mee oplopen, maar tegenwoordig valt dat reuze mee. Zou het niet drinken als je zwanger bent, maar verder, heerlijk | |
Onnozelaar | donderdag 27 februari 2014 @ 20:06 |
Maillardreactie. | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 20:32 |
Hoe ruikt kuil ? ![]() | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 20:33 |
Waarom valt het tegenwoordig reuze mee ? Zwanger ben ik overigens niet. Ik heb wel geprobeerd om het te worden, maar tot op heden met weinig succes ![]() En: als rauwe melk niet goed is, komt dat dan door vervuiling nadat het uit de koe komt of kan de melk van zichzelf al niet goed zijn ? | |
BORRREETJEEE | donderdag 27 februari 2014 @ 20:37 |
Kan allebei, door bijvoorbeeld uierontsteking. Maar ik drink het al 29 jaar en ben er nog nooit ziek van geweest. | |
Pietverdriet | donderdag 27 februari 2014 @ 20:40 |
Vroegah kon je er ook TBC door krijgen | |
BORRREETJEEE | donderdag 27 februari 2014 @ 20:42 |
Toen Jezus nog Gerrit heette, toen. | |
Pietverdriet | donderdag 27 februari 2014 @ 20:43 |
Was tot in de jaren 50 een serieus probleem | |
Buurpoes | donderdag 27 februari 2014 @ 20:45 |
En was heel gauw over toen men pasteuriseren verplicht stelde. | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 20:46 |
Is die kans nu redelijkerwijs verwaarloosbaar ? | |
Spanky78 | donderdag 27 februari 2014 @ 20:51 |
Het meest 'gevaarlijke' is met name listeria. Daar kun je aardig ziek van worden en dit is de reden dat zwangere vrouwen rauwmelkse producten wordt afgeraden. Kans dat je echt ziek wordt is heel klein, maar wel aanwezig. | |
Spanky78 | donderdag 27 februari 2014 @ 20:53 |
Boterzuur ruikt naar kots en zweet. Kuil ruikt met name naar melkzuur en nog een klein beetje andere zuren, dus wel een beetje zurig. | |
BORRREETJEEE | donderdag 27 februari 2014 @ 21:01 |
Zolang de fabriek de melk nog op komt halen zit het nog wel goed met het cel- en kweekgetal. | |
Spanky78 | donderdag 27 februari 2014 @ 21:02 |
Daar zei ik toch niets over? | |
BORRREETJEEE | donderdag 27 februari 2014 @ 21:09 |
Nee, maar ik heb meer vertrouwen in laboratoriumonderzoek dan in of de kuil ook "ruikt". Dat zegt niks, dan kan er nog steeds Franse kaas in de melkleidingen zitten. | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 21:14 |
- Die getallen meten ze pas na het ophalen. - De fabriek verwerkt de melk. Wat voor de gemiddelde mens ongezond is, kan in de fabriek zo bewerkt worden dat het drinkbaar is. Daarom zou ik dat niet als ijkpunt willen gebruiken ![]() | |
Thorical | donderdag 27 februari 2014 @ 21:24 |
Ik denk dat rauwe melk heel gezond is. Het is in ieder geval niet dood gepasteuriseerd. En in feite weerstand verhogend. Je moet er alleen niet te veel van gebruiken, het is namelijk best wel vet. Maar een glas per dag kan echt geen kwaad. Alleen niet voor kwetsbare groepen.Maar dat weten die zieken, bejaarden en zwangeren zelf ook wel . | |
2cv | donderdag 27 februari 2014 @ 21:25 |
Wat is 'ziek' in dit geval ? | |
Pietverdriet | donderdag 27 februari 2014 @ 21:43 |
Mensen met een verzwakt immuunsysteem bijvoorbeeld | |
markmarkmark | donderdag 27 februari 2014 @ 22:01 |
alle dierlijke producten zijn op lange termijn schadelijk voor ons. buiten dat het een raar iets is om de melk van het ene dier aan het andere te geven terwijl het bedoelt is om jongen mee te laten groeien. | |
Lienekien | donderdag 27 februari 2014 @ 22:03 |
Ja, en als het de bedoeling was dat we zouden kunnen vliegen, waren we wel met vleugeltjes geboren. | |
Pietverdriet | donderdag 27 februari 2014 @ 22:07 |
Als wij nu die melk drinken, kunnen die kalfjes in de osso buco | |
Buurpoes | donderdag 27 februari 2014 @ 22:08 |
Gezien ons gebit en darmstelsel, zijn mensen omnivoren. Dus zijn we 'gebouwd' om zowel plantaardige als dierlijke producten te eten. Leuk, jouw overtuiging. Maar medisch en biologisch gezien absolute onzin. | |
Spanky78 | donderdag 27 februari 2014 @ 22:19 |
Nee hoor. Als ons lichaam er niets mee zou willen, hadden we het ook niet kunnen eten. Dierlijke producten eten of melk drinken is helemaal niet raar. En mits met mate geconsumeerd zeker niet ongezond. Vegetarisme en al helemaalveganisme is tegennatuurlijk en er ontstaan dan ook gebreksziekten. Ergo; direlijke producten eten is stukken natuurlijker dan vegetarisme of veganisme. Te veel dierlijke producten eten is uiteraard wel ongezond. Maar pas de laatste 50 jaar is er ruim genoeg te eten. Hiervoor was af en toe wat dierlijk eiwit of vet een welkome aanvulling op een mager en eenzijdig dieet. | |
Spanky78 | donderdag 27 februari 2014 @ 22:19 |
Hmm, ossobucco | |
stavromulabeta | donderdag 27 februari 2014 @ 22:23 |
* stavromulabeta gaat morgen direct een maandvoorraad melk inslaan | |
markmarkmark | vrijdag 28 februari 2014 @ 20:51 |
kijk is de documentaire forks over knives. Twee voedselwetenschappers vertellen over vlees consumptie en over heel veel ziektes die omkeerbaar zijn door vegetarisch te eten | |
Pietverdriet | vrijdag 28 februari 2014 @ 20:56 |
Bidden, pianospelen en gras eten | |
markmarkmark | vrijdag 28 februari 2014 @ 20:58 |
zou wel het beste zijn ![]() alleen vind ik vlees ook veel te lekker | |
habitue | vrijdag 7 maart 2014 @ 16:14 |
Pure melk drinken. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 7 maart 2014 @ 16:18 |
Pure melk? Met zonder hazelnoot? | |
Oceanonix | vrijdag 7 maart 2014 @ 17:35 |
nee zonder vanilline.. ![]() | |
Oceanonix | vrijdag 7 maart 2014 @ 17:37 |
Als je hartprobleem hebt en je bent normaal erg voorzichtig zou je de melk natuurlijk kunnen koken. Dan loop je geen risico en heb je toch een beter smakende melk. | |
Zelva | vrijdag 7 maart 2014 @ 17:53 |
Gekookte melk is geen rauwe melk meer. | |
Oceanonix | vrijdag 7 maart 2014 @ 18:14 |
Joh wat verrassend Dat wist ik echt niet. ![]() | |
habitue | vrijdag 7 maart 2014 @ 18:43 |
Beide | |
2cv | vrijdag 7 maart 2014 @ 21:13 |
Ik vind het wel een goede oplossing ![]() Maar m'n weerstand is erg goed ... | |
Zelva | vrijdag 7 maart 2014 @ 22:13 |
Blijkbaar niet. Zo leer je elke dag nog eens wat hè. | |
Oceanonix | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:01 |
misschien kan jij serieuze reacties leren onderscheiden van de sarcastische..... | |
Oceanonix | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:03 |
Het was een aanname van mijn kant dat die niet goed was. Omdat je zei dat je hartprobleempje had. | |
2cv | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:05 |
Geeftniet ![]() | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:13 |
direct uit de melktank, zeg maar. Veel vollere, betere smaak Er zitten veel gezonde bacterieën in Bevat Omega 3 vetzuren Tegengaan spierafbraak, bijvoorbeeld ten gevolge van een dieet, of intensieve training, de vetverbranding verbeteren, het lichaamsvet verminderen en tevens helpen tegen het bij diëten gevreesde jojo-effect, het verschijnsel, dat men na een (afslank)dieet ondergaan te hebben, net zo snel weer aankomt. CLA zou er ook voor zorgen dat de energie die wordt geput uit vetverbranding, ten bate komt van de spiermassa, eerder dan dat deze wordt gebruikt voor de basale stofwisseling.Het positieve effect dat is toegeschreven aan CLA zoals vetverdeling is alleen gevonden bij hoge doseringen (supplementen). CLA heeft echter vrijwel dezelfde negatieve effecten op het cholesterolgehalte als transvetzuren in een lage dosering. Rauwe (biologische) melk is ook goed voor mensen die veel last vam eczeem hebben. Maar het is vooral véél lekkerder dan melk uit het koelvak bij de lokale Appie | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:16 |
En in het verlengde hiervan: Pannekoeken gemaakt van biest. Yum | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:28 |
Elke maand komt er iemand monsters nemen en in de fabriek wordt er getest. Maar in de fabriek kunnen ze alleen testen voor alle boeren die op die dag op de route zitten. Zo'n tankwagen gaat eerst langs bij de ene boer, dan de andere boer en na een keer of 10-15 of zo zit die wagen vol en gaat lossen bij de fabriek. Als de fabriek het niet op wil halen, dan merk je daar als consument niks van. De boer wel, die moet zijn melk wegspoelen (gewoon in een afvoerput) en verliest zijn geld. Maar je zou eigenlijk om de dag moeten posten om te weten of de melk afgehaald wordt. Fabriek komt om de dag, bijna altijd op hetzelfde tijdstip. Tenzij ergens gepubliceerd wordt bij welke boeren niet meer afgehaald wordt. Trouwens, ik weet niet precies waar op getest wordt maar 1 van de dingen is peniciline. Peniciline wordt vaak gegeven aan koeien met melkziekte, een redelijk vaak voorkomende ziekte nadat een koe gekalfd heeft. Als een boer een koe aan peniciline geeft, dan krijgt de koe een enkelbandje om zodat de boer weet dat alle melk weggespoeld moet worden. Tegenwoordig met melkrobots zullen ze de koeien wel geheel apart houden. | |
2cv | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:30 |
Biest ? Wasda ? | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:31 |
Ik schepte het schuim altijd vanuit de emmer als kind ![]() | |
2cv | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:31 |
Peniciline is ook een goede ! Resistentie en zulks. Maar zo te lezen zegt het al of niet ophalen van de melk nog minder dan ik al dacht ? | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:33 |
Biest Erg bewerkelijk, maar zo lekker, en nog gezond ook | |
2cv | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:34 |
Is het niet aardiger om die biest voor de kalfjes te bewaren ? ![]() | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:37 |
Koe bevalt van een kalfje, de melk van de eerste 2-3 dagen is extra rijk, biologisch dingetje dat heel goed is voor het immuunsysteem van een kalfje. Deze melk gaat rechtstreeks naar het kalf, dit wordt door vrijwel alle boeren afgetapt zodat het niet bij de normale melk terecht komt. De cyclus werkt zo: Een koe van 1-2 jaar noemt men een pink. Als een koe vruchtbaar is, bespringt ze andere koeien van achteren. De pink/koe wordt apart genomen en door kunstmatige inseminatie met zo'n lange handschoen bevrucht. Koe/pink is zwanger en de boer houdt na 6 maand of zo op met melken. De melkproductie van de koe loopt op, hoogtepunt is de bevalling. De eerste melk is de biest, na 2-3 dagen zit de melkproductie op de top van de cyclus. De melkproductie neemt langzaam af, en zodra de koe weer vruchtbaar is, wordt de cyclus herhaald. Door middel van krachtvoer wordt de melkproductie verder opgeschroefd, dit kan ten koste gaan van het immuunsysteem van de koe. Een koe in de natuur wordt 12-14 jaar. Een melkkoe wordt na een jaar of 6-7 naar de slacht gebracht omdat de kosten van het voeren niet meer opweegt tegen de melkproductie. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:38 |
Veel mensen zijn allergisch voor peniciline. En als consument kun je niet weten of de melk opgehaald wordt. Het wordt minstens om de dag opgehaald (ligt aan de grootte van de tank en het aantal koeien dat de boer melkt). Het enige dat je kunt hopen is dat de maandelijkse monsters genomen worden (dat is wel het geval, wij hadden 'de monsternemer' elke maand aan tafel zitten). En de fabriek test natuurlijk wel als een gek! Als er ook maar 1 consument een allergische reactie op peniciline in de melk krijgt, dan heb je de poppen aan het dansen. Ik geloof dat een reactie op peniciline relatief vaak ernstig is, dus niet van het kaliber maagpijnt en uitslag of zo. | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:38 |
Ja, we kregen het ook niet erg vaak, alleen als er teveel over was ofzo. Maar dat is al gauw zo'n 30 jaar geleden dus ik weet het niet helemaal zeker meer hoe en wat. En ja, ik gaf de kalfjes altijd goed te drinken hoor ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door knokkels op 08-03-2014 00:45:52 ] | |
2cv | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:40 |
Dank ! ![]() | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:49 |
Bwehe, ik stond altijd met mijn bek onder het aftapkraantje nog voor het in de emmer ging ![]() Er komt vlak na de bevalling zo'n 20 liter melk uit een koe per melkbeurt (2 keer per dag). Een kalfje krijgt denk ik tussen 5-6 liter 2 x per dag, en meer als ze ouder worden maar na die eerste dagen schakelen ze over op melkpoeder. Ik moest vanaf dat ik een jaar of 10 was of zo elke avond de kalfjes voeren (ja, of afwassen, dan wist ik het wel). Ik had een methode om ze zo snel mogelijk te leren drinken. Kalfjes hebben van nature de neiging om hun kop in de nek te gooien om aan een uier te sabbelen. Een dikke ramp als je ze met de kop naar beneden wil hebben om uit een emmer te drinken natuurlijk. Kalfjes hebben de neiging om emmers om te stoten op die manier. Soms duurt het een week of 2 voor ze fatsoenlijk uit een emmer kunnen drinken als je ze het niet gelijk leert. Maar jij weet hoe het werkt, zie ik wel. ![]() | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:56 |
Vroeger hadden wij Koe 16. Wat een pokkebeest was dat. Hyperaggressief. Die drukte me een keer in de stangen van de ligbedden van de koeien en bleef in mijn rug drukken. En ze smaakte heerlijk. ![]() | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 00:58 |
Ohh de goede herinneringen. Gezicht vol met melk ![]() Jij komt dus ook van een boerenbedrijf, gok ik zo? ![]() Jammer van de melkquota maatregelen in de jaren 80, dat was wel de doodsteek van de melkveehouderij in die tijd. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:00 |
Waar heb je het over? Kuil is domweg hooi dat langzaam wegrot onder landbouwplastic. Een boer zal altijd proberen zoveleel mogelijk hooi in te kuilen, want hoe meer kuilvoer, hoe minder hij krachtvoer bij hoeft te voeren. Verder wordt mais (de hele plant inclusief kolf) gehakseld en onder landbouwplastic bewaard. En dat dieet wordt in de zomer aangevuld met vers gras uit de wei (er zijn ook boeren die hun koeien het hele jaar op stal hebben). Ik snap niet zo goed wat die aan boterzuur gerelateerde bacterie zou zijn. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:08 |
Mijn broer werd aangevallen door een koe die doordraaide nadat hij haar kalf weghaalde. Ze stak haar hoorn in zijn nek, paar milimeter van zijn hersenstam. Aangezien daar je ademhaling en hartslag enzo geregeld worden was het einde nabij. Maar buiten een gat in zijn hoofd en vol met schaafwonden had hij verder eigenlijk niks. Die koe is ook regelrecht de diepvries in gegaan. En we hadden een keer een koe die in de melkput terecht kwam, panieksprong nadat haar pasgeboren kalfje weggehaald was. Mijn pa en de buren een uur aan die koe getrokken, geen beweging in te krijgen. Dus ik zo paar strobalen halen om een trap te maken (laddertje was misschien iets te gammel voor mevrouw de koe) en toen haar kalf bovenaan de balentrap gezet. Binnen een minuut was die koe eruit. Het zijn hele lieve beesten, vooral als je ze goed tam maakt zijn het echte knuffeldieren die met je meerennen als je langsfietst enzo ![]() | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:11 |
Mijn pa heeft dat overleeft, 10 jaar geleden met pensioen gegaan wegens geen opvolging. Niet slecht, op je 50ste, vlak voor het fysiek eigenlijk te zwaar wordt, de koeien verruilen voor een grote kraan en beetje gaten graven voor alle boeren in de omgeving. Maar ja, wel jammer omdat mijn vaders kant van de familie generaties boeren waren. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:12 |
Maar goed, on topic: verse melk, en dan de ECHTE verse melk is heel lekker en mijn moeder verkocht het zo uit de tank. | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:16 |
Ik ga binnenkort hier even shoppen in de regio (Den Helder/Texel) voor rauwe melk. Enig idee hoeveel de literprijs momenteel is? | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:18 |
Kein Ahnung, mijn ma verkocht het voor 1 gulden 20 ![]() | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:21 |
wat leesvoer over boterzuur | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 01:51 |
LOL, nooit geweten maar ik snap nu wel waarom wij niet op de kuil mochten spelen ![]() | |
Erasmo | zaterdag 8 maart 2014 @ 08:49 |
Kuil rot niet maar fermenteert. Voor de rest rauwe melk ![]() ![]() ![]() | |
knokkels | zaterdag 8 maart 2014 @ 08:56 |
"GODVERD****** KNOKKELS KOM NU VAN DIE KUIL AF!!!!!" ja vaker gehoord ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 8 maart 2014 @ 09:45 |
Interessant. Wat zijn damslapers? | |
BORRREETJEEE | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:28 |
Monsternemen is alleen om te kijken naar de individuele productie van een koe. % vet en eiwit afgezet tegen het aantal liters. Er gaat inderdaad van meer boeren melk in 1 tankwagen, maar deze worden wel allemaal apart bemonsterd bij het laden. Dan kunnen ze ook zien wie een fout gemaakt heeft wanneer er een vrachtauto vol afgekeurd wordt. Je geeft gewoon in het systeem aan welke koeien droog gezet zijn, en dus antibiotica gekregen hebben. Als je nog met de hand melkt krijg je wel een melding op de terminal en moet je een knoppencombinatie ingeven voordat hij wil melken. Als de robot melkt houd hij dit zelf apart. Tuurlijk gaat dit wel eens mis, dan kan je inderdaad een tank melk wegspoelen. Ik ben wel eens met een beetje melk naar de fabriek gereden om te laten testen. ![]() Penicilline is gewoon antibiotica, iets wat je niet zomaar in de voedselketen wilt hebben. Niet iets waar mensen allergisch voor zijn. Je moet eerder bang zijn voor resistentie van bacteriën. En het is natuurlijk slecht kaas en yoghurt maken van melk met antibiotica erin, aangezien daar juist bacteriën bij nodig zijn. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:31 |
Een koe die het vertikt om volledig in de ligbox te gaan liggen. Dat betekent dat ze dus altijd met hun achterlijf op de mestroosters liggen, wat een hoop gedonder op kan leveren qua hygiene en ziektes. Veel boeren proberen het probleem op te lossen met een touw achter de kont voor ze gaan liggen maar doorgaans gaan deze koeien naar de slacht. Dierenartsrekeningen kunnen nogal oplopen voor deze koeien. | |
Buurpoes | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:35 |
Dat komt wel degelijk voor en kan inderdaad heel ernstig verlopen. Tegen de tijd dat je er kaas of yoghurt van gaat maken, is het sntibioticum al zo ver 'verdund' dat het niet meer effectief kan zijn. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:36 |
Ik wist niet dat de monsternemer van elke koe een monster neemt trouwens, al is het wel logisch. En ik wist ook niet dat de melk getest wordt nog voor het in de tankwagen gaat. Leuk om te weten. Mijn pa had geen melkrobot of fancy terminals, hij deed het gewoon met enkelbandjes en aftappen maar. Errrrm, er zijn veel mensen die allergisch zijn voor peniciline. Ik werk in de logistieke sector en wij vervoeren zo nu en dan tankwagens vol met de grondstoffen voor peniciline. Als wij niet vermelden dat de chauffeur niet allergisch mag zijn voor peniciline en er gebeurt iets, dan zijn we aansprakelijk. Resistentie en bacterie-clash zal ongetwijfeld ook een factor zijn. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:38 |
Een vriend van mijn pa is naar Amerika vertrokken om daar te boeren, daar zijn ze schijnbaar veel lakser met de melkkwaliteit. Ik weet niet zeker of ze daar ook monsters nemen maar hij heeft een paar incidenten gehad waarbij peniciline in de melk terecht kwam, pas bij het derde incident werd er gezegd dat hij nu wel op moest letten anders zouden ze de melk niet meer afhalen. | |
BORRREETJEEE | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:51 |
Het komt inderdaad wel voor dat sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde antibiotica, maar wanneer dit in de winkel in een pak komt vraag ik mij af hoe erg dit nog kan zijn. 20 liter van een koe die antibiotica gehad heeft in een tank van 6000 liter, in een auto van 35000 liter, in een tank bij de fabriek van ????? liter. Dat is wel op een andere schaal als antibiotica in de melk. Wanneer je hier een keer de fout in gaat mag je volgens mij het 1e jaar alleen nog maar 2e keus melk leveren, daar krijg je minder geld voor. Wanneer het vaker gebeurd halen ze het inderdaad niet meer op. Dit gaat dan niet alleen om de antibiotica maar ook om het cel- en kiemgetal. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 10:55 |
Voor mensen die een ernstige penicilline allergie hebben, kan een hele kleine dosis ernstige gevolgen hebben (anafylactische shock lees ik net, vaak dodelijk). Ik denk dat ze daarom zo streng zijn. Van die tweede keus melk wist ik trouwens ook niet. | |
Seven. | zaterdag 8 maart 2014 @ 11:04 |
TS, in het Engels maar deze wiki is wel handig: en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk | |
Erasmo | zaterdag 8 maart 2014 @ 12:23 |
Gewaagde zet, de agro-sector in de VS is er nou niet echt prettiger op geworden sinds Earl Butz. |