Groenteboer enigszins in de buurt verkoopt van die kleine honingtomaatjes. 3,50 voor 200 gram (17,50 de Kilo!) vind ik wel erg duur. Daarnaast heeft hij geen grote tomaten, alleen van formaat cherry-tomaat.quote:Op zondag 16 februari 2014 09:38 schreef BasEnAad het volgende:
Uit blik, da's nog best aardig. Maar vers zou ik het ook niet weten, hoe kleiner de tomaat, hoe meer smaak, in de supermarkt.
Maar ik ga gewoon niet 3 euro betalen voor een klein bakje.
Ja is duur zoiets. Ik koop zulke dingen alleen als ik bezoek krijg.quote:Op zondag 16 februari 2014 09:40 schreef Ludd het volgende:
[..]
Groenteboer enigszins in de buurt verkoopt van die kleine honingtomaatjes. 3,50 voor 200 gram vind ik wel erg duur. Daarnaast heeft hij geen grote tomaten, alleen van formaat cherry-tomaat.
Markt heb ik nog niet geprobeerd. Maar zou zich dat onderscheiden van de supermarkt? Ik heb het idee dat tomaten in het algemeen veel te vroeg geplukt worden.quote:Op zondag 16 februari 2014 09:39 schreef datismijnmening het volgende:
Al op de markt geprobeerd? Of bij een groenteboer?
Zelf vind ik de kleine cherry tomaatjes het lekkerst
Ik heb bij de aldi wel eens zo'n mix van diverse biologische tomaatjes meegenomen. Daar zaten ook groene. gele en zwarte tussen. Die waren wel lekker. Daarna heb ik ze daar echter nooit meer zien liggen. Ik denk dus dat ze ze eenmalig in het assortiment hadden.quote:Op zondag 16 februari 2014 09:42 schreef Pap89 het volgende:
Enige tomaten die ik te "pruimen" vind zijn die kleine gele tomaten.
Die hebben nog wel smaak.
Rest moet je volgooien met zout en peper.
Maar hoe kan het dat ik zonder know-how voor wat betreft het telen van tomaten, toch lekkerdere tomaten krijg dan wat de supermarkt/groenteboer aanbiedt? (honingtomaten uitgezonderd)quote:Op zondag 16 februari 2014 09:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, niets zo lekker als eigen tomaten, helaas
Omdat telers voor veel kilos gaan en jij niet, vermoed ik..quote:Op zondag 16 februari 2014 10:02 schreef Ludd het volgende:
[..]
Maar hoe kan het dat ik zonder know-how voor wat betreft het telen van tomaten, toch lekkerdere tomaten krijg dan wat de supermarkt/groenteboer aanbiedt? (honingtomaten uitgezonderd)
Zou dat puur met het moment van plukken te maken hebben? En waarom zijn honingtomaten dan wel lekker?
Correct, maar eerlijk gezegd doe ik er heel weinig aan. Ik geef ze alleen wat water. That's it.quote:Op zondag 16 februari 2014 10:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat telers voor veel kilos gaan en jij niet, vermoed ik..
Ken je honingtomaten? Die zijn altijd lekker. Smaak is ook consistent, zowel in de zomer als winter. Als zij dit kunnen, waarom slagen andere telers er dan niet in?quote:
Ik heb daartoe geen mogelijkheid/ruimte.quote:Waarom kweek je niet binnen door?
Tja, ik ook, heb ook goddelijke tomaten, zelfs afgelopen waardeloze zomer. Een pot met potaarde en stalmest, tomatenplant er in en mensen weten niet wat ze proeven, heb nog wat tomatensoep van eigen tomaten in de vriezer, heerlijkquote:Op zondag 16 februari 2014 10:08 schreef Ludd het volgende:
[..]
Correct, maar eerlijk gezegd doe ik er heel weinig aan. Ik geef ze alleen wat water. That's it.
.
Omdat marketing:quote:Op zondag 16 februari 2014 10:08 schreef Ludd het volgende:
[..]
Correct, maar eerlijk gezegd doe ik er heel weinig aan. Ik geef ze alleen wat water. That's it.
[..]
Ken je honingtomaten? Die zijn altijd lekker. Smaak is ook consistent, zowel in de zomer als winter. Als zij dit kunnen, waarom slagen andere telers er dan niet in?
[..]
Ik heb daartoe geen mogelijkheid/ruimte.
quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Interessant. Dank voor de tip, ga ik zeker lezen.quote:Op zondag 16 februari 2014 10:27 schreef Erasmo het volgende:
Dit is trouwens wel een aardig boek over tomaten:
http://www.goodreads.com/book/show/10222093-tomatoland
Ja, het gaat voornamelijk over de Amerikaanse situatie(die best schrijnend is) maar er wordt ook veel aandacht besteed aan de historie en ontwikkeling van tomaten.
Marketing en iets langer laten rijpen. Als je ¤17,50 voor een kilo tomaten betaald houdt je brein je wel voor de gek dat ie wel heel lekker moet zijn.quote:Op zondag 16 februari 2014 10:27 schreef Ludd het volgende:
Inderdaad, het gaat om de smaak. Een goed product verkoopt zich vanzelf lijkt mij.
Los van het marketing-concept doet deze teler toch iets anders, dan andere telers, wat het verschil in smaak zou moeten verklaren. Maar wat?
Heb je ze wel eens op?quote:Op zondag 16 februari 2014 10:29 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Marketing en iets langer laten rijpen. Als je ¤17,50 voor een kilo tomaten betaald houdt je brein je wel voor de gek dat ie wel heel lekker moet zijn.
Omdat de planten al dood waren en de herfst echt vies werd.quote:
Geen idee waar je woont maar ik haar ze altijd op de markt (in Arnhem). Bij een kraam hebben ze bijna altijd, zowel op vrijdag als zaterdag honingtomaatjes (als je op tijd bent). Andere kramen soms alleen op zaterdag. En ja, wel wat duurder maar volgens mij geen 3,50 voor 200 gr. Waarschijnlijk hebben ze op iedere markt wel een of twee kraampjes met 'net even wat anders'.quote:Op zondag 16 februari 2014 09:42 schreef Ludd het volgende:
[..]
Markt heb ik nog niet geprobeerd. Maar zou zich dat onderscheiden van de supermarkt? Ik heb het idee dat tomaten in het algemeen veel te vroeg geplukt worden.
Lijkt me duidelijk, lekkere tomatenquote:
In de zomer zijn ze niet veel beterquote:Op zondag 16 februari 2014 11:30 schreef CafeRoker het volgende:
Maar waarom zijn de tomaten in de winter nu zo ruk? In de zomer komt de meerderheid toch even goed uit kassen?
Niet mee eens, tenzij je alleen B-kwaliteit koopt misschien.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zomer zijn ze niet veel beter
Kom, het verschil is enorm. Dat supermarkttomaten niet op kunnen tegen eigen tomaten ben ik met je eens afgelopen jaar had ik een dikke 30kg oogstquote:Op zondag 16 februari 2014 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zomer zijn ze niet veel beter
Gewoon import uit zonnige landen.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lijkt me duidelijk, lekkere tomaten
Ah, dat laatste wist ik niet, weer iets geleerd.quote:Op zondag 16 februari 2014 10:51 schreef erodome het volgende:
Dat grote verschil in smaak zit hem in 2 dingen, de andere manier van grond bewerken en de planten gewoon hun tijd gunnen om vrucht te dragen.
Zowel bij gewoon als biologisch, massale teelt, gaat het om zo vlot mogelijk veel produceren. Bij gewone teelt krijgen de planten groeispurten door bemesting en staan verder op een vrij arme grond, bij biologisch is de bemesting iets gelijkmatiger, maar niet zaligmakend. Hierdoor groeien de planten snel en dan worden de tomaten er ook nog eens veelste vroeg vanaf gehaald. Vaak worden (zeker bij gewone kasteelt, biologisch ben ik niet zeker van) de tomaten in het laatste stadium behandeld met etheen om ze sneller te laten rijpen. Dat is niet giftig ofzo, maar maakt wel de smaak minder. Het is een kunstmatige rijping.
Dat lijkt me echt geweldig.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:25 schreef qltel het volgende:
Ik heb zo'n 30 appelrassen in mijn tuin. Incourante ouderwetse rassen die de appelkweker niet meer gebruikt. Maar er komen wel heel erg lekkere appels aan.
Zo simpel is het inderaad.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lijkt me duidelijk, lekkere tomaten
Exact. De al eerdergenoemde honingtomaat smaakt in de zomer ook hetzelfde als in de winter.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:30 schreef CafeRoker het volgende:
Maar waarom zijn de tomaten in de winter nu zo ruk? In de zomer komt de meerderheid toch even goed uit kassen?
Tja, maar spaanse aardbeien zijn meestal weer niets en koude grond uit de regio zijn net zo lekker als eigen aardbeienquote:Op zondag 16 februari 2014 11:33 schreef CafeRoker het volgende:
Bij bijvoorbeeld paprika's heb je helemaal geen merkbaar verschil bedenk ik me nu. Vreemd eigenlijk.
Ik heb een grote tuin (ruim een hectare) en had daar al een paar oude rassen staan. Een jaar of 5 geleden heb ik er nog 25 andere rassen bijgezet, ik heb tenslotte toch plek genoeg. En die oude rassen dreigen uit te sterven omdat niemand ze meer gebruikt.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:34 schreef Ludd het volgende:
Dat lijkt me echt geweldig.Ben je zelf ook teler of heb je gewoon het geluk dat je grote appelgaarde hebt?
Etheen word alleen gebruikt voor de laatste 4 kilo van de plant die anders te lang zou moeten staan, in Niedersaksen is het al verbodenquote:Op zondag 16 februari 2014 11:34 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ah, dat laatste wist ik niet, weer iets geleerd.
[..]
Dat lijkt me echt geweldig.Ben je zelf ook teler of heb je gewoon het geluk dat je grote appelgaarde hebt?
[..]
Zo simpel is het inderaad.
[..]
Exact. De al eerdergenoemde honingtomaat smaakt in de zomer ook hetzelfde als in de winter.
Ja heel goed. Wat doe je overigens met al die appels? Die eet je nooit in je eentje op toch?quote:Op zondag 16 februari 2014 11:39 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik heb een grote tuin (ruim een hectare) en had daar al een paar oude rassen staan. Een jaar of 5 geleden heb ik er nog 25 andere rassen bijgezet, ik heb tenslotte toch plek genoeg. En die oude rassen dreigen uit te sterven omdat niemand ze meer gebruikt.
Klopt. Ik eet ze, verwerk ze tot taart en appelmoes, ik geef ze weg en de rest blijft hangen/liggen voor de vogels.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:46 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ja heel goed. Wat doe je overigens met al die appels? Die eet je nooit in je eentje op toch?
Bij de tomatenkweker hier vlak in de buurt wordt het vrij ruim gebruikt, dat is toch echt een hele grote tomatenkweker.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:41 schreef drs-know-how het volgende:
[..]
Etheen word alleen gebruikt voor de laatste 4 kilo van de plant die anders te lang zou moeten staan, in Niedersaksen is het al verboden
Wat is je favoriete appelras om gewoon zo uit de hand te eten?quote:Op zondag 16 februari 2014 11:48 schreef qltel het volgende:
[..]
Klopt. Ik eet ze, verwerk ze tot taart en appelmoes, ik geef ze weg en de rest blijft hangen/liggen voor de vogels.
Jazeker als je wist wat de supers nog willen betalen, zullen ze wel'moeten.quote:Op zondag 16 februari 2014 11:52 schreef erodome het volgende:
[..]
Bij de tomatenkweker hier vlak in de buurt wordt het vrij ruim gebruikt, dat is toch echt een hele grote tomatenkweker.
Daar wordt ook helemaal niet moeilijk over gedaan, wordt vol trots verteld omdat het zo goed werkt om meer massa te kweken in kortere tijd(en aangezien het helemaal niet giftig is en niet achterlaat op en in de plant kan ik dat goed begrijpen vanuit hun oogpunt).
Dat is waar, het is best lastig je hoofd boven water te houden als kweker, je moet wel zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd kweken.quote:Op zondag 16 februari 2014 12:00 schreef drs-know-how het volgende:
[..]
Jazeker als je wist wat de supers nog willen betalen, zullen ze wel'moeten.
Stom misschien, maar dat weet ik niet. Ik weet zo niet welke boom welke soort is. Als ik de appel zie weet ik wel of hij lekker is..quote:Op zondag 16 februari 2014 11:55 schreef Ludd het volgende:
[..]
Wat is je favoriete appelras om gewoon zo uit de hand te eten?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |