Waar slaat dit nou op ?quote:Op donderdag 13 februari 2014 14:42 schreef pl4kkie het volgende:
Tevens, als je al geeneens een laskar kan afstellen zou ik al helemaal niet beginnen aan 3/4 mm plaatstaal lassen. Probeer eerst maar wat controle te krijgen op 12+ mm staal
Het is makkelijker om dik staal te lassen dan om dun staal te lassen. Ik ben lasser geweest, maar dan wel constructielasser (dus dik staal). Echter, laswerk aan auto's laat ik doen door mensen die daar beter in zijn.quote:Op donderdag 13 februari 2014 21:55 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]
Waar slaat dit nou op ?
Waarom moet hij gaan oefenen met staal van 12 mm dik
Hoe bedoel je dit precies? Zie je dit ook op het oog terug in de las?quote:Op donderdag 13 februari 2014 21:55 schreef 2cv het volgende:
- Als je het apparaat wat hoger zet (dus b.v. 3 i.p.v. 2,4) dan last het vaak fijner. Maar het resultaat is een minder sterke las. Zet je lasapparaat dus niet te hoog omdat dat fijner last.
Autorijden kan je ook niet leren van een schriftelijke cursus.quote:Op donderdag 13 februari 2014 14:42 schreef pl4kkie het volgende:
Tevens, als je al geeneens een laskar kan afstellen zou ik al helemaal niet beginnen.
Sommige leren het in de praktijk ook niet...quote:Op donderdag 13 februari 2014 22:39 schreef kELAL het volgende:
[..]
Autorijden kan je ook niet leren van een schriftelijke cursus.
Maar die hebben wel van een instructeur geleerd hoe ze de auto in beweging moeten zetten, tot verdriet van ons allen. De TS weet bij wijze van spreken het gaspedaal niet eens te vindenquote:Op donderdag 13 februari 2014 22:40 schreef cvboer het volgende:
Sommige leren het in de praktijk ook niet...
quote:Op donderdag 13 februari 2014 22:44 schreef kELAL het volgende:
[..]
Maar die hebben wel van een instructeur geleerd hoe ze de auto in beweging moeten zetten, tot verdriet van ons allen. De TS weet bij wijze van spreken het gaspedaal niet eens te vinden
Hangt er vanaf hoeveel te hoog je hem afstelt. Als het echt gigantisch te hoog is wordt je lasapparaat een snijbrander. Als het geen snijbrander wordt, kan je zien dat de las te diep weggezakt is in het materiaal. Dan zie je een klein haaks randje omdat de las zo diep ligt en het oppervlak van de plaat er boven ligt.quote:Op donderdag 13 februari 2014 22:22 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Hoe bedoel je dit precies? Zie je dit ook op het oog terug in de las?
Beetje een snelle conclusie als TS niet vertelt hoe lang hij al probeert te lassen.quote:Op donderdag 13 februari 2014 22:44 schreef kELAL het volgende:
[..]
Maar die hebben wel van een instructeur geleerd hoe ze de auto in beweging moeten zetten, tot verdriet van ons allen. De TS weet bij wijze van spreken het gaspedaal niet eens te vinden
ah, op die manier. Zal er eens op letten.quote:Op donderdag 13 februari 2014 23:07 schreef 2cv het volgende:
[..]
Hangt er vanaf hoeveel te hoog je hem afstelt. Als het echt gigantisch te hoog is wordt je lasapparaat een snijbrander. Als het geen snijbrander wordt, kan je zien dat de las te diep weggezakt is in het materiaal. Dan zie je een klein haaks randje omdat de las zo diep ligt en het oppervlak van de plaat er boven ligt.
Ik heb vandaag de kar van de klant gepakt, las zelf met fronius. De fronius las ik ook 2 mm op standje 4 en hoger. Deze stel je in op plaatdikte op de een of andere wazige reden. die van de klant laste ik op zeven en dat was kut, dus op acht gezet. 380 voltmachine. Moet ik nu zeggen dat hun machine 3 mm kan lassen maar?quote:Op donderdag 13 februari 2014 21:55 schreef 2cv het volgende:
Hoe je zelf bent/last is ook weer een factor. Het enige wat min-of-meer standaard is, is het gas (12liter/minuut als het echt letterlijk windstil is, dus in en schuur van formaat garage met alle deuren/ramen dicht waardoor je stikt in de lasgassen die vrijkomen).
Andere belangrijke factoren zijn of je onderhands of bovenhands last, verticaal of horizontaal, stapelend of neergaand, zwaaiend of in een rechte lijn, enzovoorts, enzovoorts.
Je kan iig uitvinden wat de maximale plaatdikte is die je kan lassen. Bij die dikte hoort ook de hoogste stroominstelling. Als je platen last die 0,0mm dik zijn, pak je de laagste stand van de stroominstelling (oftewel 0). Aan de hand daarvan heb je een beginpunt met afstellen. Dan zal je dus nog moeten 'finetunen' en de draadsnelheid zal je ook nog af moeten stellen.
Dus stel dat:
- Je lasapparaat heeft een stroominstelling van 0 tot 12
- Het lasapparaat kan tot 20mm dik lassen
- Jij wilt 4mm dik lassen.
Dan is die 4mm 1/5 van wat het lasapparaat aan kan.
Dan moet je de stroominstelling dus ook op 1/5 van 12 zetten, oftewel 2,4. Stel je lasapparaat daar op in en stel dan de draadsnelheid in. Het kan zijn dat je daarna ook de stroom nog beter af moet stellen.
Een handig foefje om een beetje in de juiste richting te zitten voor de daadaanvoer heb ik niet. Dat is omdat je met allerlei draaddiktes kan lassen.
Tips:
- Als je het apparaat wat hoger zet (dus b.v. 3 i.p.v. 2,4) dan last het vaak fijner. Maar het resultaat is een minder sterke las. Zet je lasapparaat dus niet te hoog omdat dat fijner last.
- Als de draad de lastoorts weg wil drukken, is de draadaanvoer te hoog of de lasstroom te laag.
- Als de las een beetje een rolletje is wat op het staal ligt i.p.v. dat het er in weggesmolten is, is de lasstroom te laag of de draadaanvoer te hoog.
- Als je een goede afstelling gevonden hebt, noteer deze dan, inclusief de materiaaldikte, draaddikte en de positie waar je in last.
- Zoek foto's op op internet van goede lassen. En plaats ook hier foto's van je laswerk voor een beoordeling.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |