FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf sushi maken deel VIII
SunChaserdonderdag 13 februari 2014 @ 08:28
Het topic over alles wat met sushi te maken heeft! Vraag hier wat je wilt weten, of geef je tips of ervaringen met je sushi experimenten.

Omdat je er al veel over sushi gepraat wordt, wat plaatjes om de smaakpapillen te kietelen:
2h7m0if.jpg
2gxpdzm.jpg
2ppljxj.jpg

Itadakimasu!

Vorige topic: CUL / Zelf sushi maken deel VI
Like-a-Bunnydonderdag 13 februari 2014 @ 08:51
Ah tof een eigen thread, die ik nu pas opmerk. :)

Sushi maak ik minstens eens per maand. Tip voor verse goeie en vooral heerlijke zalm voor sashimi en nigiri: Hanos.
boem-dikkiedonderdag 13 februari 2014 @ 08:57
Ugh, hoe heet die sushi van zalm die bijna op een tonijn-achtige consistentie lijkt? Ik denk dat dat de meest gore sushi is die ik heb gehad toen ik in Tokyo was. :D

Als iemand weet hoe hij heet kan ik mezelf behoeden voor het weer per ongeluk eten van zo'n ding.
Like-a-Bunnydonderdag 13 februari 2014 @ 09:11
Oh en Makro heeft goede verse gember (om in te maken, easy peasy) en rettich (daikon).

Rettich vind ik zelf een lekker tegenhanger voor steeds komkommer in sushi en neurtraliseert, net als de ingelegde gember, de smaak.

Japanse komkommersalade erbij is ook erg lekker en goed met stokjes te eten.

Ik heb weer zin in sushi. :)
Sarabidonderdag 13 februari 2014 @ 09:16
Morgen weer *O* voor valentijnsdag sushi maken.
Karloklpdonderdag 13 februari 2014 @ 09:38
Topic maar even volgen.
Werk al een halfjaartje als sushi roller in een sushi rest. En wat het lekkerste is als je gefrituurde garnaal in je sushi stopt met avocado om het lekker fris te maken. Met wat Tobiko om je sushi kan het ook heerlijk smaken. :Y)
Like-a-Bunnydonderdag 13 februari 2014 @ 09:49
quote:
1s.gif Op donderdag 13 februari 2014 09:38 schreef Karloklp het volgende:
Topic maar even volgen.
Werk al een halfjaartje als sushi roller in een sushi rest. En wat het lekkerste is als je gefrituurde garnaal in je sushi stopt met avocado om het lekker fris te maken. Met wat Tobiko om je sushi kan het ook heerlijk smaken. :Y)

Oeh tof! Meer tips please! :D
sirdanilotdonderdag 13 februari 2014 @ 11:20
Waar kun je die viskuit (tobiko) eigenlijk kopen? Ik vind het zelf erg lekker, al gruwden de anderen in mijn gezelschap ervan toen we een keer ergens sushi gingen eten :') In de supermarkt heb je wel van die nepkaviaar, maar dat lijkt me niet echt geschikt, veel te zout.
RobinOokdonderdag 13 februari 2014 @ 13:05
In de diepvries van de toko.
SunChaserdonderdag 13 februari 2014 @ 13:30
Heb onlangs het volgende gedaan, voor een verjaardag voor 50 euro vis gekocht, totaal opgesneden in reepjes, wat ik over had in porties van 5 reepjes ingevroren, 5 reepjes zalm en 5 reepjes tonijn en dat elke keer weer ontdooit , 5 reepjes zalm en 5 reepjes tonijn en daar kon ik weer 8 tot 10 rollen van maken en smaakte nog steeds vers. Wel uit de koelkast ondooien, had 1x het ontdooit in water en dat werd niet lekkerder
Seven.vrijdag 14 februari 2014 @ 00:12
Zo. Nu 2 keer zelf gedaan, de zoektocht naar perfecte ingredienten gaat beginnen alleen ik woon in de UK dus ik kan niet zomaar op RobinOok d'r linkjes afgaan. Voor het gemak maar even bij waitrose binnen gestapt maar het kan veel beter.

Zijn er speciale trucjes voor binnenstebuiten of gaat dat gaandeweg vanzelf beter? Beide keren veel te los. Normaal draaien ging erg goed trouwens, viel me heel erg mee. En hoe in vredesnaam krijg je mooie zalm en tonijnstukjes die je bovenop die sushis zonder nori kunt leggen (naam is me even ontschoten, deze heb ik zelf nog niet gemaakt.
ChilllayDmaandag 23 juni 2014 @ 15:31
Het water loopt me in de mond bij het zien van de foto's!
Ik ben nu sinds een week verslaafd aan sushi (zelf maken). Ik had het wel eens ergens gegeten en een diepvries happie bij iemand gehad (jakkie!) maar whoah, ik ben verliefd O+
PluisigNijntjedinsdag 24 juni 2014 @ 11:51
Tip: de Jumbo (tenminste die aan de Biltstraat Utrecht) heeft nu gigantische rettich te koop voor 99 cent :)
HaerdenCdinsdag 24 juni 2014 @ 12:19
Ik heb geinvesteerd in een Sushi Cube ... eens benieuwd of het echt werkt zoals in de promo aangegeven.

Rice_Cube__74718_zoom.jpg

Maki roller heb ik ook en die werkt goed maar ben ondertussen behendig in het rollen met bamboe matjes dus de roller gebruik ik enkel als er bezoek komt en ik veel moet maken :)
Jaimy_Lucadinsdag 24 juni 2014 @ 15:03
Waar kun je die automatische roller [zeewier aan de buitenkant] kopen?
DeZwabberdinsdag 24 juni 2014 @ 16:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 12:19 schreef HaerdenC het volgende:
Ik heb geinvesteerd in een Sushi Cube ... eens benieuwd of het echt werkt zoals in de promo aangegeven.

[ afbeelding ]

Maki roller heb ik ook en die werkt goed maar ben ondertussen behendig in het rollen met bamboe matjes dus de roller gebruik ik enkel als er bezoek komt en ik veel moet maken :)
Hmm, dus gewoon twee vormpjes die op elkaar passen en ruimte laten voor een kubus.

Kan niet veel mee fout gaan denk ik.

Persoonlijk was ik denk ik dan gegaan voor een oshizushi pers. Wat minder plastic, en wat authentieker, voor zover je daar waarde aan wilt gaan hechten :P

43850.jpg?lr=t&bw=550&w=550&bh=550&h=550

008.png

Toch eens een keertje halen.
ChilllayDdinsdag 24 juni 2014 @ 16:37
Hahaha ik zal m'n verstekbak uit de schuur halen :D

Verstekbak%20-%20beukenhout%2018%20mm.jpg

Heb net weer een rolletje gemaakt voor vanavond!
Gerookte zalm en komkommer. Ga morgen eens voor de inside out!
Gister surimi en avocado maar dat vond ik maar slap en niet zo smakelijk. Heb toch liever een bite van binnen!
DeZwabberdinsdag 24 juni 2014 @ 17:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 16:37 schreef ChilllayD het volgende:
Hahaha ik zal m'n verstekbak uit de schuur halen :D

[ afbeelding ]

Heb net weer een rolletje gemaakt voor vanavond!
Gerookte zalm en komkommer. Ga morgen eens voor de inside out!
Gister surimi en avocado maar dat vond ik maar slap en niet zo smakelijk. Heb toch liever een bite van binnen!
Daar lijkt het wel op he _O-
HaerdenCwoensdag 25 juni 2014 @ 06:45
sushi.jpg

Gisteren voor het eerst getest en heel erg goed bevonden! Je moet het wel beetje nat maken. Op de verpakking stond dat je het zonder suiker kon doen maar voor de zekerheid toch mijn rijst maar voorzien van 1 koffie lepel poedersuiker en 2 koffielepels rijstazijn.
lady-wrbwoensdag 25 juni 2014 @ 08:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 15:03 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Waar kun je die automatische roller [zeewier aan de buitenkant] kopen?
action verkoopt de perfect roll. bedoel je die?

(niet aanklikken, liedje blijft de hele dag hangen :( )
DeZwabberwoensdag 25 juni 2014 @ 08:09
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 08:03 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

action verkoopt de perfect roll. bedoel je die?

(niet aanklikken, liedje blijft de hele dag hangen :( )
Mijn god wat een foute reclame _O-

Maar hoe moeilijk is het nou werkelijk om gewoon een blaadje op te rollen met wat rijst er in. De hoeveelheid accesoires die er voor zijn uitgevonden doet denken dat het schier onmogelijk is. Ik wacht op de sushiroller met lasergeleiding.
HaerdenCwoensdag 25 juni 2014 @ 08:17
quote:
10s.gif Op woensdag 25 juni 2014 08:09 schreef DeZwabber het volgende:

[..]

Mijn god wat een foute reclame _O-

Maar hoe moeilijk is het nou werkelijk om gewoon een blaadje op te rollen met wat rijst er in. De hoeveelheid accesoires die er voor zijn uitgevonden doet denken dat het schier onmogelijk is. Ik wacht op de sushiroller met lasergeleiding.
Ik heb er een paar getest en blijf bij mijn bamboe matje met een diepvrieszakje rond. Nu er zijn wel redenen op een mijn sushi rollertje uit te halen. Als er bezoek komt en ik wil allemaal perfect dezelfde makkies dan gebruik ik het rollertje omdat je dan echt alles op identiek dezelfde diameter hebt. Het grootste nadeel (en dat is bij veel keuken gerief) vind ik het extra werk aan afwas. Meeste van die dingen hebben onnoemelijk veel plaatsjes waar rijst en restjes tussen kunnen.

Dan nog even iets dat ik tegen kwam paar weken geleden betreffende je "laser" ... wel :) er is een bedrijf dat je nori bladen in patronen maakt door middel van laser. Daarmee kan je dit soort vette makkie rolletjes maken ;)

Trendy-Laser-cut-Sushi-1-640x388.jpg

BTW ... hoe moeilijk kan pizza snijden zijn ...

Laser-pizza-want-2.jpg
lady-wrbwoensdag 25 juni 2014 @ 08:24
quote:
10s.gif Op woensdag 25 juni 2014 08:09 schreef DeZwabber het volgende:

[..]

Mijn god wat een foute reclame _O-

Maar hoe moeilijk is het nou werkelijk om gewoon een blaadje op te rollen met wat rijst er in. De hoeveelheid accesoires die er voor zijn uitgevonden doet denken dat het schier onmogelijk is. Ik wacht op de sushiroller met lasergeleiding.
hoppa! zoiets?

HaerdenCwoensdag 25 juni 2014 @ 08:45
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 08:24 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoppa! zoiets?

GODDAMN ... Dat moet ik hebben! Zal wel TriljoenMiljoen kosten helaas
ChilllayDwoensdag 25 juni 2014 @ 17:53
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:45 schreef HaerdenC het volgende:
[ afbeelding ]

Gisteren voor het eerst getest en heel erg goed bevonden! Je moet het wel beetje nat maken. Op de verpakking stond dat je het zonder suiker kon doen maar voor de zekerheid toch mijn rijst maar voorzien van 1 koffie lepel poedersuiker en 2 koffielepels rijstazijn.
Ziet er wel leuk uit!
Maarrrrr........ wat veel rijst in die blokjes. Of nee, veel rijst en erin weinig :P
RobinOokwoensdag 25 juni 2014 @ 17:56
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:45 schreef HaerdenC het volgende:
[ afbeelding ]

Je moet het wel beetje nat maken. Op de verpakking stond dat je het zonder suiker kon doen maar voor de zekerheid toch mijn rijst maar voorzien van 1 koffie lepel poedersuiker en 2 koffielepels rijstazijn.
Alleen suiker en azijn, geen zout?
111210donderdag 26 juni 2014 @ 01:54
voor sushi liefhebbers,

heb 2 jaar terug in tokyo een kort filmpje gemaakt van de vismarkt en bij een sushi restaurantje

https://vimeo.com/62251585

erg mooi om te zien hoe die chef met zoveel passie sushi aan het maken is

mij nog nooit gelukt om het zo goed na te doen in iedergeval
Catch22-donderdag 26 juni 2014 @ 01:59
In dit geval had ik kleur wel leuk gevonden. Wel mooi gefilmd tho

Iedereen die van sushi houdt moet de docu over de eerste/enige michelinster sushichef moeten kijken http://m.imdb.com/title/tt1772925/
111210donderdag 26 juni 2014 @ 02:06
Ja ook zeker de moeite waard die film, alles over sushi komt aan bod
HaerdenCdonderdag 26 juni 2014 @ 09:46
quote:
1s.gif Op woensdag 25 juni 2014 17:56 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Alleen suiker en azijn, geen zout?
euhm neen geen zout ... je soja dipsaus is je zout bij sushi en een stuk gezonder!
HaerdenCdonderdag 26 juni 2014 @ 09:48
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 17:53 schreef ChilllayD het volgende:

[..]

Ziet er wel leuk uit!
Maarrrrr........ wat veel rijst in die blokjes. Of nee, veel rijst en erin weinig :P
De foto bedriegd een beetje je vult zo veel je wil uiteraard maar het moet wel blijven plakken. Bij de voorverpakte gerookte zalm is het altijd een beetje afwachten wat je krijgt. Het laatste pak waren eigenlijk minder netjes gesneden kleine plakjes als ik nog eens grotere plakjes heb ga ik proberne een cubusje te bekleden met zalm :) Verder ... eerste keer dus altijd wat zoeken :)
RobinOokdonderdag 26 juni 2014 @ 10:26
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2014 09:46 schreef HaerdenC het volgende:

[..]

euhm neen geen zout ... je soja dipsaus is je zout bij sushi en een stuk gezonder!
Brrrr, moet er niet aan denken.
Rorsachdonderdag 26 juni 2014 @ 13:48
Pas geleden ook nog een lading gunkanmaki gemaakt. Wel lekker, maar het vult behoorlijk
https://www.google.nl/sea(...)oAQ&biw=1280&bih=909
Sarabidonderdag 26 juni 2014 @ 13:52
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juni 2014 01:59 schreef Catch22- het volgende:
In dit geval had ik kleur wel leuk gevonden. Wel mooi gefilmd tho

Iedereen die van sushi houdt moet de docu over de eerste/enige michelinster sushichef moeten kijken http://m.imdb.com/title/tt1772925/
Mooie docu :Y