Zelf zit ze er niet mee, ik wil er verder ook niks mee, ik ben gewoon benieuwd hoe het zitquote:Wanneer u fooi krijgt van een klant of gast op uw werk, dan is die fooi in principe alleen voor u bestemd en mag u hem houden. Uw werkgever mag zich uw fooi niet toe-eigenen of met de fooi eerst eventuele kasverschillen verrekenen. Maar als op uw werk een fooienpot bestaat waaraan iedereen zijn fooi moet afdragen zodat deze vervolgens onder het personeel kan worden verdeeld, dan is dat wel toegestaan. De fooi moet dan wel ook daadwerkelijk worden verdeeld onder de medewerkers en er mag ook in dat geval niet een deel worden gebruikt om kasverschillen mee te verrekenen.
Waarom is het oneerlijk voor de kok? Had hij niet een ander beroep moeten kiezen? Of moet de eigenaar van de zaak ook zijn winst delen met het hele bedrijf.. Of een accountant zijn winstuitkering delen met de receptioniste omdat het anders oneerlijk is?quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:36 schreef Nat-Water het volgende:
Dat ligt eraan wat er is afgesproken binnen het bedrijf.
Mensen geven fooien inderdaad niet zomaar. Maar wie geven ze de fooi - je dochter, de kok, of het eetcafé zelf? Als het voor de serveerster is (je dochter, neem ik aan) is, dan is het oneerlijk voor de kok. Want die gaat nooit een fooi ontvangen.
Over het algemeen is er een fooienpot, maar ik kan me voorstellen dat dat lastig is tegenwoordig met pinnen.
Omdat de serveerster het aanspreekpunt van de zaak is. Die zal alle fooien ontvangen, en als die gewoon gehouden mochten worden is het oneerlijk voor de kok, want die zal persoonlijk nooit een fooi ontvangen. Hoe vaak ben jij de keuken ingelopen om de kok te bedanken en geld in z'n hand te drukken? Of de restauranteigenaar die de opzet van de zaak goed voor elkaar heeft?quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:46 schreef djedz het volgende:
[..]
Waarom is het oneerlijk voor de kok? Had hij niet een ander beroep moeten kiezen? Of moet de eigenaar van de zaak ook zijn winst delen met het hele bedrijf.. Of een accountant zijn winstuitkering delen met de receptioniste omdat het anders oneerlijk is?
Het is een stichting. Ze hebben oefenruimtes, een poppodium en een café/restaurant.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:43 schreef BasEnAad het volgende:
Het is geen echt bedrijf zo te zien, maar meer een instelling.
Ik vraag me af of regels voor bedrijven daar gelden en ook vraag ik me af of mensen niet juist de fooi geven voor het onderhouden van het jongerencentrum.
Een baas of receptioniste is andersquote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:46 schreef djedz het volgende:
[..]
Waarom is het oneerlijk voor de kok? Had hij niet een ander beroep moeten kiezen? Of moet de eigenaar van de zaak ook zijn winst delen met het hele bedrijf.. Of een accountant zijn winstuitkering delen met de receptioniste omdat het anders oneerlijk is?
wut?quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:50 schreef klawie het volgende:
in de horeca is je salaris immers gebasseerd op fooi
A, je bedoelt het zo. Ik dacht dat je bedoelde dat je dan minder dan minimum zou krijgen en de rest moest bijverdeinen met fooien. Soort commissiebasis maar dan andersquote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:56 schreef klawie het volgende:
[..]
Klinkt raar maar 95% is het zo je krijgt dan het minimuim loon en de fooi wordt verdeeld
Nee dat nog net niet maar zonder fooi zou je nog minder als een stratenmaker verdienen bv terwel je ook op feest en zon dagen werktquote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:58 schreef Turbomuis het volgende:
[..]
A, je bedoelt het zo. Ik dacht dat je bedoelde dat je dan minder dan minimum zou krijgen en de rest moest bijverdeinen met fooien. Soort commissiebasis maar dan anders
Wat een ontzettende denigrerende opmerking. Ik snap je punt wel, maar hoe je het brengt is gewoon waardeloos.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 12:01 schreef klawie het volgende:
[..]
Nee dat nog net niet maar zonder fooi zou je nog minder als een stratenmaker verdienen bv terwel je ook op feest en zon dagen werkt
Zo bedoelde ik het niet maar je begrijpt wat ik bedoel daar ging het omquote:Op vrijdag 7 februari 2014 12:03 schreef Nat-Water het volgende:
[..]
Wat een ontzettende denigrerende opmerking. Ik snap je punt wel, maar hoe je het brengt is gewoon waardeloos.
Wat een onzin.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:50 schreef klawie het volgende:
[..]
Een kok heeft wel degelijk recht op fooi
En dat terwijl je met glazen en rond moet lopen!quote:Op vrijdag 7 februari 2014 12:01 schreef klawie het volgende:
[..]
Nee dat nog net niet maar zonder fooi zou je nog minder als een stratenmaker verdienen bv terwel je ook op feest en zon dagen werkt
Dus de fooien zijn voor het bedrijf? Nee dat is niet raar, want bedrijven misbruiken hun medewerkers nu eenmaal Maar het hoort niet in ieder gevalquote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:35 schreef Turbomuis het volgende:
Mijn dochter werkt als vrijwilliger (ze loopt stage, maar het zijn allemaal vrijwilligers daar) in een jongerencentrum/eetcafé. Fooien die ze krijgen van gasten gaan gewoon de kassa in.
Ik heb begrepen dat er wettelijk niet echt iets geregeld is v.w.b. fooien, maar gewoon de kassa in, is dat niet een beetje raar? Fooien geven mensen toch niet zomaar?
Zelf zit ze er niet mee, ik wil er verder ook niks mee, ik ben gewoon benieuwd hoe het zit
Je vergist je nog hoe hard werken het is je hebt rond etenstijd een hele grote piek kwa drukte maar je kan niet meer personeel in dienst nemen omdat er gewoon geen werk is voor hun na die piek dus moet iedereen een stapje harder lopenquote:Op vrijdag 7 februari 2014 13:26 schreef hugecooll het volgende:
[..]
En dat terwijl je met glazen en rond moet lopen!
Het ging dus vooral om de vergelijking met stratenmakersquote:Op vrijdag 7 februari 2014 13:47 schreef klawie het volgende:
[..]
Je vergist je nog hoe hard werken het is je hebt rond etenstijd een hele grote piek kwa drukte maar je kan niet meer personeel in dienst nemen omdat er gewoon geen werk is voor hun na die piek dus moet iedereen een stapje harder lopen
Bij mij ook ik heb er 2 weken en het beeld wat ik kreeg was dat die mensen heel weinig uitvoeren op een dag maar ook een hele lage loon krijgenquote:Op vrijdag 7 februari 2014 13:48 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Het ging dus vooral om de vergelijking met stratenmakers
Jij bent het levende bewijs dat 18 jaar en ouder nog niet gelijk staat aan volwassen. Gefeliciteerd.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 13:49 schreef klawie het volgende:
[..]
Bij mij ook ik heb er 2 weken en het beeld wat ik kreeg was dat die mensen heel weinig uitvoeren op een dag maar ook een hele lage loon krijgen
.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:36 schreef Nat-Water het volgende:
aar wie geven ze de fooi - je dochter, de kok, of het eetcafé zelf? Als het voor de serveerster is (je dochter, neem ik aan) is, dan is het oneerlijk voor de kok. Want die gaat nooit een fooi ontvangen.
Ik ben 19 jaar vriend maar je mag uitleggen waarom je het vind lolquote:Op vrijdag 7 februari 2014 13:51 schreef Nat-Water het volgende:
[..]
Jij bent het levende bewijs dat 18 jaar en ouder nog niet gelijk staat aan volwassen. Gefeliciteerd.
EDIT: Hoewel Roadtrip ook zo'n voorbeeld is.
In welk eetcafé of restaurant ook: Een kok deelt nooit mee in de fooienpot aangezien die voor het bedienend personeel is.Een kok krijgt ook meestal meer betaalt dan het overig personeel en krijgt dus niets van de gemiddelde fooi. Sterker nog: Een goede kok die heeft een eigen contract waar dit fooien gebeuren bij is opgenomen en verwerkt in zijn uiteindelijke salaris.quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:36 schreef Nat-Water het volgende:
Dat ligt eraan wat er is afgesproken binnen het bedrijf.
Mensen geven fooien inderdaad niet zomaar. Maar wie geven ze de fooi - je dochter, de kok, of het eetcafé zelf? Als het voor de serveerster is (je dochter, neem ik aan) is, dan is het oneerlijk voor de kok. Want die gaat nooit een fooi ontvangen.
quote:Op vrijdag 7 februari 2014 11:50 schreef klawie het volgende:
[..]
Een baas of receptioniste is anders
Een kok heeft wel degelijk recht op fooi als je gaat werken in de horeca is je salaris immers gebasseerd op fooi
Das een leuke fooi danquote:Op vrijdag 7 februari 2014 15:21 schreef Iwanius het volgende:
[..]
In welk eetcafé of restaurant ook: Een kok deelt nooit mee in de fooienpot aangezien die voor het bedienend personeel is.Een kok krijgt ook meestal meer betaalt dan het overig personeel en krijgt dus niets van de gemiddelde fooi. Sterker nog: Een goede kok die heeft een eigen contract waar dit fooien gebeuren bij is opgenomen en verwerkt in zijn uiteindelijke salaris.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |