#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 13:45 |
Ik ben een leek, vergeef me ![]() Waarom is fruit uit blik per definitie ongezonder dan vers fruit? Ik vind die fruitcocktail uit blik altijd zo lekker, net als de perziken trouwens. Waarom wordt het als ongezond gezien? Is dat puur het siroop waar het in ligt? Niet dat je het siroop erbij opeet/drinkt, maar toch. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 13:51 |
Hmm, ik denk dat het komt omdat het siroop van suiker is en dat dat ongezond is? | |
spierbal | maandag 20 januari 2014 @ 13:52 |
Het siroop waarin mandarijnen liggen, wat veel mensen opdrinken omdat ze het zo lekker vinden. Dat siroop is een mengsel van chloor en soorten gif waardoor het witte velletje ervan af teert. Was ooit bij keuringsdienst van waarde. En ik denk dat er zo'n goedje wel in elke blik zit. | |
imikethat | maandag 20 januari 2014 @ 13:52 |
Heel veel conserveringsmiddelen, onder andere suiker. | |
spierbal | maandag 20 januari 2014 @ 13:52 |
Daarbij is het ook wel extreem lang goed als je het vergelijkt met vers fruit, dus iets klopt er niet. | |
aegir_de_viking | maandag 20 januari 2014 @ 13:54 |
Producten in blik worden gesteriliseerd zodat ze langer houdbaar zijn. Dit proces houdt in dat het blik verwarmd wordt tot 120-130°C. Het hele opwarm en afkoel proces duurt vaak enkele uren. Belangrijke vitamines zijn niet bestand tegen zulke temperaturen en verdwijnen uit het product (of beter gezegd reageren of vallen uiteen). Resultaat is een blikje met slap fruit (weinig textuur), vaak ook donkerder van kleur (maillard reacties) en minder vitamines (waaronder Vit. C). De reden dat je fruit uit blik lekker vindt, is de hoeveelheid suiker... | |
spierbal | maandag 20 januari 2014 @ 13:57 |
Het was gootsteenontstopper! ![]() | |
aegir_de_viking | maandag 20 januari 2014 @ 13:58 |
De opgiet is overigens niet giftig. In het proces van de mandarijnen wordt inderdaad NatriumHydroxide gebruikt (NaOH) om het schilletje af te breken. Dit is gewoon een base, en in sterke concentraties zeker gevaarlijk, omdat het bijtend is. In het blikje komt dit zeker niet terecht, dus niks om je druk over te maken. Overigens om NaOH te neutraliseren gebruikt men zoutzuur (HCl) waardoor er gewoon water overblijft met een snufje keukenzout. | |
aegir_de_viking | maandag 20 januari 2014 @ 13:59 |
In gootsteenontstopper zit inderdaad ook NaOH... Maar om nu te zeggen dat het 1 op 1 hetzelfde is.... | |
spierbal | maandag 20 januari 2014 @ 14:03 |
Dat werd ook uitgelegd, maar beide spullen al zou je die apart tot je nemen gebeurd er niet veel goeds met je, doet je het bij elkaar is het allemaal geneutraliseerd, best apart. Maar ik eet ze altijd met wit velletje, daar zitten de meeste vezels in. ![]() | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 14:16 |
![]() Ik vind het inderdaad lekkerder door het siroop, en omdat het fruit zo zacht is (geen textuur dus). Maar als er nauwelijks nog vitamines inzitten laat ik het liever staan ![]() | |
aegir_de_viking | maandag 20 januari 2014 @ 14:21 |
De fabrikant mag overigens extra vitamine C toevoegen vóór het sterilisatieproces, zodat er na het proces evenveel inzit als in vers fruit. Wil je fruit dat langer houdbaar is, kun je beter fruit uit de diepvries nemen. Dit lekt wel meer dan vers fruit. | |
Sauslepel | maandag 20 januari 2014 @ 14:22 |
Niet zozeer een gezondheidsargument, meer een smaakargument. Maar vergelijk eens blikananas met verse ananas. Vers is zo veel lekkerder. Ook ligt ingeblikt fruit inderdaad bijna altijd in suikersiroop, wat over het algemeen niet als enorm gezond wordt ervaren. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 14:30 |
Ik vind geblikte ananas lekkerder ![]() | |
Sauslepel | maandag 20 januari 2014 @ 14:34 |
![]() | |
killerkip69 | maandag 20 januari 2014 @ 14:38 |
hmm blik mandarijntjes, zo lekker todat je weet hoe ze nou eigenlijk zo gemaakt worden.. hou het lekker bij 'n vers stukje fruit ![]() | |
trovey | maandag 20 januari 2014 @ 15:19 |
Dan zou ik diegene op sap nemen, ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 15:35 |
Even afgezien van de toegevoegde suiker betwijfel ik of blikfruit ongezonder zou zijn. Onderzoek wees al jaren geleden uit dat als het om de voedingswaarde gaat blikgroenten gezonder zijn. Dit klinkt vreemd maar het gaat om het volgende. Blikgroente worden op hun optimale moment gelijk geoogst en verwerkt, ze liggen niet dagenlang in veiling en winkel. Ze worden strontgaar gemaakt, das wellicht niet lekker, maar het zorgt er wel voor dat je de voedingswaarde veel beter kan opnemen. Als je rauwe groeten eet, dan zijn de de meeste cellen nog intact als ze in je maag terechtkomen, en je verteerd niet de helft. Er zitten dan wellicht meer vitaminen in, maar die poep je weer net zo hard uit. Het gaat immers om het verschil in de vitamine die je eet en uitpoept, dat is wat je opneemt. Blikfruit is ook gegaard, en meestal rijp geoogst en ingeblikt. Dit in tegenstelling tot vers fruit, wat vaak onrijp wordt geplukt omdat het dan de veel langere transportketen doorstaat. Daarom zijn goede blikperzikken ook zo aromatisch, en verse vaak zo een teleurstelling. Blijft over de suiker in blikfruit en het zout in blikgroente | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 15:40 |
Verder zijn de ADH waarde voor vitaminen verschrikkelijk overdreven. De hoeveelheid vitamine C in een kwart sinaasappel is voldoende om iemand met scheurbuik (het vloeibaar worden van je organen en tandvlees door chronisch vitamine c gebrek) te genezen. In Suikerrietsap zit vitamine C, nadat daar suiker van gemaakt is, blijft melasse over. Als je dat vergist en distilleert (Rum) zit er een rest vitamine C in de Rum. Deze rest was voldoende om de Britse Marine (met hun dagelijkse rum rantsoen) vrijwel scheurbuikvrij te houden, en een belangrijk strategisch voordeel. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 15:41 |
Piet! Jij hoort het te weten, dus ik kan gewoon blikfruit vreten dus? ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 15:45 |
Laat ik het zo zeggen, het is iig beter dan geen fruit eten. Je hebt wel een grotere kans op caries door de hoeveelheden suiker | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 15:47 |
![]() Ik beperk het tot af en toe die fruitcocktail oké? ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 15:54 |
Perziken, manderijntjes en anannannanananans zijn veel lekkerder | |
RobinOok | maandag 20 januari 2014 @ 18:19 |
Whoehahahaha! Oh, wat erg dit. Eigenlijk om te huilen.... Zucht. | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 18:29 |
Tja, en het erge is, de hele volksstammen die dit soort onzin geloven. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 19:10 |
Net als de uiers en ogen in frikandellen ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 19:10 |
En al die onzin over E-nummers | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 19:12 |
Al die huisvrouwen die laatst zo panisch deden omdat er iets over E-nummers te zien was in Zembla/KvW? ![]() Niet bij stilstaan man ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 19:13 |
Bevat waarschijnlijk meer dioxine dan spul uit het westland | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 19:37 |
Ik heb niet eens een idee wat dat is ![]() Op vlees en vis na eet ik alles. Of het nou uit pot, diepvries, vers en/of biologisch is. De verse broccoli vanavond smaakte écht niet zo lekker als die uit de diepvries.. Alleen aardappelen heb ik liever vers dan uit de diepvries/koeling. | |
RobinOok | maandag 20 januari 2014 @ 20:41 |
Ja, vorige week weer op het nieuws, ophef omdat in Friesland bleek dat eitjes van hobbyboeren zo vervuild waren met dioxine dat het niet veilig was er meer dan 1 per week van te eten. Is al jaaaaaaren bekend, elke keer weer, dat je wat dat betreft nog beter een legbatterij-ei eet en toch willen mensen het blijkbaar niet weten en zijn ze geschokt als ze het horen..... Keer op keer op keer op keer. Pfffff. De mensen die zich het meeste druk maken, die weten er het minste van. | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 20:44 |
Een Duits Statisticus heeft daar een leuk boek over geschreven. Hij toont daar aan dat hoe banger mensen er voor zijn, en hoe groter de pershype, hoe kleiner het gevaar is. | |
Tchock | maandag 20 januari 2014 @ 20:49 |
Wat an sich ook een gevaarlijke conclusie is ![]() | |
FutureFairytale | maandag 20 januari 2014 @ 20:49 |
Ik kan niet tegen verse ananas (hoofdpijn, evenals bij mango) maar blikananas kan ik wel tegen gelukkig. Lekker hoor, door bv zuurkool of in wraps met flink gekruide kip ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 20:50 |
An Sich of Für Sich? ![]() | |
Tchock | maandag 20 januari 2014 @ 20:51 |
Die mis ik even ![]() | |
Rickocum | maandag 20 januari 2014 @ 20:54 |
Maar negroïden, kaukasiërs, latino's en aziaten, Blikgroenters dan? Of nouja, het spul bijv. van Hak wat in een glazen pot zit? Volgens mij maakt dat ook niet zo behoorlijk veel uit toch? Of moet ik gewoon als een ruige boy een verse winterpeen opsabbelen? Ik jens eigenlijk bijna alleen maar blikgroenten door elkaar heen. Op broccoli en bloemkool na dan, die kaan ik vers. Spinazie vaak uit de diepvriesch. (Haricot verts, sperziebonen, worteltjes en doperwten en rode kool in glazen pot) | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 20:57 |
An sich, op zichzelf (buiten ons bewustzijn), für sich, Voor ons (in ons bewustzijn, hoe wij het waarnemen) Sorry, is Kantiaans, mijn Filosofiestudie komt soms naar boven | |
Spanky78 | maandag 20 januari 2014 @ 21:27 |
Niks chloor. Ze behandelen eerst met zoutzuur (HCl) en daarna met natronloog (NaOH) er blijft dan alleen NaCl over, keukenzout. En dat spoelen ze eruit. Maargoed. Blikfruit wordt ingemaakt met siroop, dus er zit veel meer suiker in. Door het verwerken gaan er ook wat voedingsstoffen verloren, maar dat is niet zo veel. | |
Spanky78 | maandag 20 januari 2014 @ 21:29 |
Met name uit die volkstuintjes langs het spoor. Waar denk je dat die beddingen van gemaakt zijn? Hoogovenafval... veel zware metalen. En verder werd er altijd al veel gedumpt. | |
Spanky78 | maandag 20 januari 2014 @ 21:31 |
Ingevroren groente is vaak beter dan verse; het wordt namelijk kort geblancheerd en snel ingevroren, vitamines etc. blijven goed bewaard. Bovendien wordt de groente in het juist seizoen geoogst, dus goed rijp. Potgroenten bevat nog steeds veel vitaminen, wel minder vitamine C. Wat wel belangrijk is, is dat er heel veel zout gebruitk wordt, anders wordt de groente slap. Dat is dus niet zo gezond. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 22:17 |
Ja dat wist ik al, van groenten. Maar over fruit twijfelde ik dus, door het siroop. Vers is vaak ook duurder dan een pakje/potje ![]() | |
Spanky78 | maandag 20 januari 2014 @ 22:20 |
Vers is met name duur omdat het veel ruimte ndoig heeft en snel bederft, du er is relatief veel afval. Dat is de reden dat diepvries goedkoper is, ondanks de kosten voor invriezen. Dus voor de kosten krijg je meestal met diepvries de beste kwaliteit. En verse groenten in het seizoen zijn helemaal niet zo duur. JE moet alleen niet hartje winter sperciebonene willen eten, die moeten worden ingevlogen. | |
#ANONIEM | maandag 20 januari 2014 @ 22:23 |
Dan is de keus weer zo karig.. Ik ben gek op zomerfruit (meloen, aardbeien, druiven, perzikken etc) en eet dat het liefst. Maar de helft van het jaar zijn alleen appels/peren/mandarijntjes te krijgen, ben je gauw uitgegeten ![]() Hoe komt het dan dat ''iedereen'' altijd roept dat vers beter is? Zelfs IK koop af en toe vers omdat ik denk dat het gezonder/beter is, ook al weet ik dat het helemaal niet zo hoeft te zijn. De verse broccoli was in ieder geval vies ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 22:25 |
Tomaten uit blik is een prachtig product, en muv salades meestal beter dan vers | |
Spanky78 | maandag 20 januari 2014 @ 22:25 |
Heel veel mensen roepen vanalles. Vers is vaak prima, maar niet per definitie het beste. Verse, en pas geoogst en midden in het seizoen is wel het beste. Maar boontjes uit egypte? Die zijn echt niet beter dan diepgevroren. Je kunt heel aardige ingevroren frambozen, bessen en aardbeien krijgen. Bij de AH en lidl in de diepvries. een klein beetje zahct zullen ze wel worden, maar in een smoothie merk je daar neits van. Meloen, druiven en perziken zijn niet echt goed in te vriezen... die worden snot bij ontdooien. | |
Pietverdriet | maandag 20 januari 2014 @ 22:27 |
Meloen is gedroogd ook erg lekker, perzik uit blik zijn meestal lekkerder uit blik en druiven zijn als gefermenteerd sap goddelijk | |
RobinOok | maandag 20 januari 2014 @ 23:24 |
Echt wel! | |
trovey | maandag 20 januari 2014 @ 23:39 |
Merk ik anders niets van, niets slechter dan de rest en die flikker ik ook in een smoothie. ![]() | |
Hagelkaas | dinsdag 21 januari 2014 @ 01:09 |
Gefermenteerd sap? Jij wil doodziek worden of zo?? Eet zeker ook rauw vlees.. | |
Bravebart | dinsdag 21 januari 2014 @ 01:16 |
Enig idee wat de titel is? Klinkt interessant ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 januari 2014 @ 02:03 |
Jij hebt het zeker nooit geprobeerd getuige je reactie... [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-01-2014 02:03:45 ] | |
RobinOok | dinsdag 21 januari 2014 @ 07:33 |
Of hij snapte het grapje wel. ![]() | |
Just_some_random_dude | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:08 |
Even een off-topic vraag, ik heb altijd last van jeuk bij mijn gehemelte of mijn tandvlees als ik bijvoorbeeld een verse perzik of appel eet, maar zodra die is verwerkt kan ik het op eten zonder problemen. ik zat zelf te denken dat het pesticiden zijn?, maar ik was altijd alles voordat ik het op eet dus ik snap het niet echt ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:24 |
waarschijnlijk fruitzuren | |
Just_some_random_dude | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:26 |
was ook vergeten te vermelden dat me lip een beetje opgezwollen raakt, oftewel een soort allergische reactie, maar het lijkt me niet dat fruitzuren daarmee te maken hebben of wel?. | |
Deshain | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:27 |
Piet is een bikkel, die drinkt het liefst zijn koffie met een glaasje dihydrogenium monoxide ernaast... | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:36 |
Ik doe zelfs gehydrateerd koolstof in mijn koffie | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 08:37 |
Die Panik-Macher Door Walter Krämer en Gerald Mackenthun | |
Deshain | dinsdag 21 januari 2014 @ 09:36 |
#YOLO Je zou bijna pleiten voor de invoering van een bullshitherkenningsdiploma wat je moet halen om handelsbekwaam te zijn... | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 09:46 |
Wil je een cumulus bovien colloïde dispersie van proteïnen, lactose en lipiden in je koffie? | |
Deshain | dinsdag 21 januari 2014 @ 10:10 |
Nee bedankt, ga je van uit je bek stinken... | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 10:41 |
Over die blikmandarijntjes die ontvelt worden met Natronloog, Brezels, zoute stengels, etc worden door natronloog gehaald voordat ze worden gebakken. Dat zorgt voor de glimmende bruine korst.![]() | |
Bravebart | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:13 |
Je bent gewoon allergisch voor die fruitsoorten ![]() | |
Bravebart | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:14 |
![]() | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:23 |
Ik vind het eerlijk gezegd ook wel behoorlijk schokkend dat je niet gewoon van het land kunt eten omdat dat te giftig is, maar het kennelijk eerst door hele lange distributieketens moet zodat je meer verschillende gifstoffen binnenkrijgt, maar dan in concentraties net onder de wettelijke norm. Waarbij je je dan ook kunt afvragen of die normen niet gebaseerd zijn op die haalbaarheid en op de grootschaligheid van de voedingsindustrie. Verder zijn tomaten in blik gezonder geloof ik, en vaak lekkerder. Ander fruit is moeilijk op sap te krijgen, en dat zit je met die vieze suikersiroop. | |
kanovinnie | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:24 |
![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:29 |
Denk je niet dat het komt doordat men verschrikkelijk goed kan meten? | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:31 |
Nee, ik denk dat het komt omdat bedrijven de grond mogen vergiftigen. | |
Bravebart | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:40 |
Met wat dan? En wat voor voordeel hebben zij daarvan? | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 13:42 |
Dioxines bijvoorbeeld, en het voordeel is dat je niet hoeft te investeren in een update van je verbrandingsoven bijvoorbeeld. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:01 |
Lees dit boek eens een keer Die Panik-Macher Door Walter Krämer en Gerald Mackenthun | |
RobinOok | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:11 |
Welke gifstoffen denk jij dat er dan allemaal in eitjes zitten? ![]() | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:12 |
Dat lijkt me niet zo relevant. Als er een norm is voor een veilige dosis, dan lijkt mij dat die norm houdbaar moet zijn als je de eieren van je eigen kippen eet. En dan heb ik niet over het paniekmaximum uit de jaren 60 van 6 eieren per week. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:20 |
Het gaat ook over hoe die normen tot stand komen, als je het kan meten is het fout zeg maar | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:25 |
Of als de industrie niet beter kan zonder dure maatregelen, dan is het goed zeg maar. Of als we het voedsel maar allemaal op een hoop gooien en dan weer over vele honderden kilometers verspreiden, blijft de gemiddelde consument van de supermarkt nét onder de normen van een heleboel verschillende giften. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:26 |
Knap dat je een mening over dat boek hebt zonder het te hebben gelezen. | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:28 |
Mijn mening is dat je niet per se een boek zus of zo gelezen moet hebben, maar dat je ook zelfstandig een mening kunt vormen. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:38 |
Dan is het verstandig dat je de inhoud kent en je niet laat drijven door paniek over zaken als dioxines | |
RobinOok | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:45 |
Ja doei. Er is ook een norm voor verontreinigingen in drinkwater. Als ik dat uit mijn achtertuintje oppomp is het waarschijnlijk ook niet geschikt om te drinken. | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:46 |
Je snapt het niet. Ik ben helemaal niet in paniek, ik zeg alleen dat als een overheid een norm stelt voor de hoeveelheid dioxines in eieren, die norm ook gehaald moet kunnen worden door eieren van je eigen land te eten, en niet slechts door grootindustriele 'verdunning'. Daarvoor hoef ik geen boek gelezen te hebben, nou ben ik niet tegen boekentips maar sowieso is de stelling dat je een bepaald boek gelezen zou moeten hebben er eentje die doorgaans de plek van een zinnig argument in moet nemen. | |
RobinOok | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:47 |
Veel voedsel is per definitie giftig als je er teveel van eet. Zonder dat het "verontreinigd" is. | |
Felagund | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:47 |
Zulke normen worden toch altijd zo strak gezet dat zelfs een factor 10 meer vaak niet echt gevaarlijk is? | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:49 |
Nee, je had een uitgesproken complottheorie achtige mening over hoe zulke normen tot stand komen, daar gaat oa dit boek ook over. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:49 |
Of nog veel strakker | |
Pietverdriet | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:50 |
Heb begrepen dat als Zout nu als nieuw product op de markt zou komen het absoluut niet zou worden toegelaten. | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:53 |
Dat lijkt mij in deze totaal niet relevant. Er zijn vast wel meer boeken en artikelen die daarover gaan, heb je die ook allemaal gelezen? Ik zeg helemaal niet dat die dioxinenorm deugt, ik zeg alleen dat als die norm over hoeveel je binnen mag krijgen dan ook gehaald moet worden als je eieren van het land eet. | |
RobinOok | dinsdag 21 januari 2014 @ 14:58 |
Nou, mij dus wel. Jij vindt dat dingen uit je achtertuin per definitie veilig zouden moeten zijn, ik vind van niet. | |
Weltschmerz | dinsdag 21 januari 2014 @ 15:03 |
Nee hoor, als jij rauwe aubergines uit eigen tuin wil eten of je eigen tabak verbouwt dan moet je het gif erbij nemen. Maar als je niet van je eigen land kunt eten zonder teveel externe gifstoffen binnen te krijgen dan is dat land niet schoon genoeg. | |
FANNvanhetlaatsteuur | dinsdag 21 januari 2014 @ 16:08 |
Ik ook ![]() ![]() | |
Spanky78 | dinsdag 21 januari 2014 @ 20:45 |
Nah, die vervuiling in de zelfgeteelde groenten van mensen komt eerder doordat ze vaak in de stad wonen, onder de rook van diverse snelwegen... en de rest van de stad. Of dat ze telen op stukjes grond waar vervuiling in zit, wederom in de stad, naast het spoor oid. Heeft niets met grootindustriele verdunning te maken. Maar het is wel zo dat voor dierlijke rpoducten er veel voer wordt geimporteerd uit andere gebieden. | |
Scissor | dinsdag 21 januari 2014 @ 21:25 |
Je bent waarschijnlijk allergisch voor steenvruchten. Heb je ook hooikoorts/huisstofmijtallergie/astma? | |
Spanky78 | dinsdag 21 januari 2014 @ 23:01 |
Komt inderdaad regelamtig voor. Appels en aardbeien met name.. | |
Just_some_random_dude | woensdag 22 januari 2014 @ 02:11 |
Hooiskoorts/huisstofmijallergie check! | |
klaarover | woensdag 22 januari 2014 @ 10:01 |
Ontopic: maar wat ben je voor een pussy als je Goddelijke Elstar Appels telkens laat liggen voor blikfruit? Probeer het eens. Het scheelt een hele toer van blik openen, siroop afgieten, blik platstampen, glibberfruit aan je vork rijgen... Toegegeven, het glijdt iets minder gemakkelijk naar binnen. | |
Bravebart | woensdag 22 januari 2014 @ 11:33 |
En appelmoes? | |
Just_some_random_dude | woensdag 22 januari 2014 @ 15:33 |
Nee dat niet ![]() wel krijg ik het zelfde effect van walnoten,amandelen en hazelnoten als ik die uit een zakje op eet of zo ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | woensdag 22 januari 2014 @ 15:36 |
Heb je het ook met amandelspijs? Dan heb je precies hetzelfde probleem als mijn zus. Een appel eten krijgt ze last mee, maar appeltaart en appelmoes niet, amandelen ook niet en amandelspijs ook niet, waar het door komt weet ik niet. edit: eh... staat er een beetje onduidelijk, dus amandelen en amandelspijs kan ze ook niet eten bedoel ik ![]() | |
Just_some_random_dude | woensdag 22 januari 2014 @ 15:40 |
Amandelspijs is de shit!! <3 Dat kan ik gewoon eten omdat het niet in een pure vorm is of zo, het is best wel kut en het is echt pas sinds een paar jaar dat ik bepaalde dingen niet meer kan eten omdat me mond gaat jeuken en me lippen een beetje opgezwollen worden ![]() Kortom alles wat ik zeg maar zo uit de "natuur" zou eten van die dingen daar ben ik allergisch voor TOTDAT het bewerkt is, dat wil zeggen in een taart gezet er moes van wordt gemaakt of chocola etc etc. | |
FANNvanhetlaatsteuur | woensdag 22 januari 2014 @ 15:41 |
Ja, het is best een ''raar'' probleem ![]() ![]() | |
Felagund | woensdag 22 januari 2014 @ 15:43 |
Kan ze het alleen eten als het gekookt is? | |
Just_some_random_dude | woensdag 22 januari 2014 @ 15:45 |
Ja precies!, het enige moment dat ik er echt last van heb is als ik ga vliegen. Het blijkt dat meer mensen allergisch zijn voor pinda's dan amandelen dus geven ze nu amandelen in het vliegtuig ![]() ![]() ![]() ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | woensdag 22 januari 2014 @ 15:45 |
Appel bedoel je? Eh... ja, tenminste in een appeltaart is het niet echt gekookt toch, maar dat wel en appelmoes ook appelflappen ook trouwens ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | woensdag 22 januari 2014 @ 15:46 |
Smokkel je gewoon een zakkie pinda's mee... | |
Pietverdriet | woensdag 22 januari 2014 @ 15:48 |
ziet men waarschijnlijk als potentieel wapen | |
Just_some_random_dude | woensdag 22 januari 2014 @ 15:48 |
Hahah.. jij he... jij laat me gewoon dom voelen ![]() | |
Arizona | woensdag 22 januari 2014 @ 19:00 |
Ik heb dat met kiwi's, daar krijg ik jeukend tandvlees en een kriebel-mond van. Alleen van groene kiwi's, gele kan ik wel gewoon eten ![]() Mandarijntjes uit blik ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 22 januari 2014 @ 19:08 |
Kiwis zijn ook zelden lekker en rijp. | |
_Loki | donderdag 23 januari 2014 @ 16:00 |
Oral Allergy Syndrome. Hele officiele naam. Kortgezegd: allergie voor dezelfde allergeen die hooikoorts veroorzaakt, maar dan als je het eet en je krijgt vooral symptomen in je mond. Ik heb het ook en krijg blaartjes, jeuk en een gezwollen tong en gehemelte. Heb het ook erger wanneer ik iets buiten het seizoen eet. Aardbeien uit spanje zijn een ramp, Hollandse niet. Geen idee waarom dat is, eigenlijk. Dat appelmoes wel kan eten is omdat verhitting die allergeen kapot maakt, zegt de dokter. ![]() | |
Bravebart | donderdag 23 januari 2014 @ 17:01 |
Jups, bij verhitting mol je gewoon de ruimtelijke structuur van de eiwitten waardoor ze (vaak) geen last meer veroorzaken ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 24 januari 2014 @ 10:59 |
Als je ze vergelijkt met een sinaasappel of mango of voor mij part een pruim dan heb je gelijk. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:00 |
Mango's, pruimen, perzikken, ananas, ook zelden goed rijp te vinden | |
#ANONIEM | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:03 |
Dan moet je beter zoeken en het als je ze gekocht hebt even de tijd geven om iets verder te rijpen. Ik heb er i.i.g. zelden problemen mee. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:18 |
Wel eens in Frankrijk een echt rijpe perzik gegeten? Wel eens in de tropen een echt rijpe mango gegeten, of een mooie gevlogen mango uit bv Pakistan? Fruit dat ik noemde wordt 95% onrijp, groen, geplukt en dan mag het daarna zacht worden. Smaak waardeloos. | |
#ANONIEM | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:21 |
Ja...Ja... nee. Dat laatste wel in de Filippijnen. Nog meer van dit "wie de grootste...heeft?" [ Bericht 30% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2014 11:21:44 ] | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:22 |
onzin. Is natronloog (om de velletjes eraf te weken) plus zoutzuur (om te neutraliseren) en dan hou je zout water over. NaOH + HCl --> H2O (water!!) + NaCl (keukenzout) Dat zout spoelen ze eraf en dan doen ze er suikersiroop bij. Wel opletten als je tv kijkt. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:24 |
Dan weet je dat het verdomt lastig is lekkere Mango's, pruimen, perzikken, ananas, te vinden en dat dit niet op te lossen is door ze ff te laten liggen. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:25 |
Chemie, formules, eng | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:26 |
Hahahahahaha, dan ben ik heel eng, dit is mijn dagelijks leven. Die mandarijnen-truc heb ik in mijn eigen lab nog wel eens uitgeprobeerd. Dat duurde echt lang! En ik kreeg de velletjes niet helemaal weg (wel geproeft na afloop...). | |
#ANONIEM | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:28 |
Klopt...ik beschadig ze soms of... ik leg het in de zon...(maar dat laatste bedoelde ik ook meer met mijn manier van rijpen ![]() [ Bericht 56% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2014 11:28:39 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:31 |
Mijn opmerking was ironie, het is een volkomen ok proces, zie ook mijn opmerking over Natronloog en zoute stengels en ander looggebak | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:31 |
Dat is een mager compromis. Steenfruit rijpt niet of nauwelijks na. | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 11:32 |
Lutefisk daarentegen is echt niet te eten ![]() Vis met loog, hoe kom je erop? En zonder ![]() ![]() | |
spierbal | vrijdag 24 januari 2014 @ 13:32 |
Ik hoef geen chemische troep door mijn eten. Leuk voor jou, houd je meer blikjes fruit over ![]() | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 13:33 |
Je strooit ook geen snufje zout door je eten? | |
RobinOok | vrijdag 24 januari 2014 @ 13:56 |
Water en zout chemische troep noemen. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 14:02 |
Je hebt echt geen idee wat je roept. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 januari 2014 @ 14:03 |
Zo klinkt het een stuk enger | |
RobinOok | vrijdag 24 januari 2014 @ 14:19 |
En het zit barstensvol C6H8O6. Ooooeeeeeh, dalussiknie! | |
Bravebart | vrijdag 24 januari 2014 @ 14:27 |
Hoeveel molair had je gebruikt? | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 14:31 |
Eerst 1 molair en later 5. Maar het blijkt dat de temperatuur van grote invloed is. | |
spierbal | vrijdag 24 januari 2014 @ 16:59 |
Waar maak je je druk om? | |
Buurpoes | vrijdag 24 januari 2014 @ 17:56 |
Het gebrek aan kennis doet soms zeer aan de ogen... | |
Bravebart | vrijdag 24 januari 2014 @ 23:53 |
Wauw, echt? Reactiesnelheid oid? | |
NoCigar | zaterdag 25 januari 2014 @ 23:14 |
Het blijft inderdaad levensgevaarlijk spul: http://motherboard.vice.c(...)jke-producten-zitten | |
Pietverdriet | zaterdag 25 januari 2014 @ 23:24 |
Nu nog een link naar die site van die australier | |
Spanky78 | zaterdag 25 januari 2014 @ 23:27 |
Ja, en dit zijn dan nog de ongevaarlijke stoffen... nu nog de afweerstoffen als de plant ziek wordt, mycotoxinen als hij niet goed is bewaard of geteeld en eventuele zware metalen en radioactiviteit uit de teeltgebieden... | |
Pietverdriet | zaterdag 25 januari 2014 @ 23:49 |
Aflatoxinen op noten. Begreep van een chemicus dat worteltje stoffen produceren die wij als zenuwgas zien | |
Spanky78 | zondag 26 januari 2014 @ 00:08 |
Yup, aflatoxine is ook zon mycotoxine. Ook lekker is rijst die meerdere keren is opgewarmd... en bewaard. | |
Pietverdriet | zondag 26 januari 2014 @ 00:11 |
Rijst en pasta zijn heel gevaarlijk als je ze gekookt bewaren wil. | |
NoCigar | zondag 26 januari 2014 @ 00:13 |
Waarom is dat met pasta zo? | |
FutureFairytale | zondag 26 januari 2014 @ 00:14 |
Mag tot n bepaald maximum en is in heel Europa altijd veilig. Anders wordt de oogst gewoon niet afgenomen. | |
Pietverdriet | zondag 26 januari 2014 @ 09:10 |
Heel goede voedingsbodem voor foute bacteriën en schimmels | |
Buurpoes | zondag 26 januari 2014 @ 10:10 |
Er zijn gewoon wetenschappelijke artikelen over te vinden hoor. Wel uit de jaren 50 geloof ik, dus boven tafel halen kán lastig zijn. | |
Bravebart | zondag 26 januari 2014 @ 13:51 |
Om maar even aan te geven hoe beperkt de kennis van veel mensen eigenlijk is als het om voeding gaat ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 januari 2014 @ 14:03 |
Bananen en Paranoten schijnen nogal wat radioactive isotopen op te nemen, kwam dat niet eens langs bij Qi? | |
Spanky78 | zondag 26 januari 2014 @ 20:57 |
Paranoten bevatten veel selenium, maar om je daarmee te vergiftigen moet je er wel nmeer dan 100 gram van eten oid. En daarnaast iets van 5% fytinezuur, dat opname van sommige voedingsstoffen remt. En inderdaad iets van radium, maar ik geloo f dat dat uiteindelijk niet zo veel is. Bananen bevatten veel kalium en daarmee ook wat radioactief kalium, maar dat geldt voor alle kaliumrijke producten.. | |
Pietverdriet | zondag 26 januari 2014 @ 21:29 |
1000 keer meer radium dan andere voedingsmiddelen. Niets om over te panieken, maar zou er niet mee adverteren. Mineraalwater mag een keer of tien zo radioactief zijn als het koelwater van kerncentrales, niets om over te panieken. | |
Spanky78 | zondag 26 januari 2014 @ 21:35 |
Inderdaad niets om je druk over te maken. | |
Pietverdriet | zondag 26 januari 2014 @ 21:39 |
Nope, maar jij weet ook hoe de media en jan publiek functioneren, zie eerdere posts over natronloog in de voedselindustrie. | |
Spanky78 | zondag 26 januari 2014 @ 21:41 |
Yup, slecht geinformeerde media, half geinteresseerde mensen en een stel kwakzalvers die daar hun (financiele ) slaatje uit slaan. Die hele e-nummer hype is gekomen uit de marketing van grote voedingsbedrijven zelf, die daarin een manier vonden om zichzelf te differentieren. Ze riepen zelf; nu zonder e-nummers. Nou, scoren bij de gemiddelde mbo-miep natuurlijk... |