FOK!forum / Culinesse à gogo / Belg en toch eten op een budget project
HaerdenCdinsdag 14 januari 2014 @ 20:20
Hey mede fokkers. Ik speel al enige tijd met het idee om eens te proberen of het mogelijk is een maand te overleven met maaltijden die 1 euro kosten. Ikzelf ben niet echt onhandig in de keuken en het was naar aanleiding van wat discuties op het werk over hoe duur eten en vooral gezond eten tegenwoordig is alsook de prijzen van sommige kant en klaar producten.

Al snel kwamen we met de, wat ik chappie noem, blikjes uit de wat goedkopere supermarkten met veelal Italiaanse schoteltjes, ravioli etc. Deze blikjes zijn rond de euro te koop. Vraag is kan je iets gezond maken voor 1 euro.

Ik dacht er gewoon met goede moed op 1 januari aan te beginnen maar ondertussen is gebleken dat het moeilijker is dan ik initieel verwacht had, excel files worden bijgehouden met de boodschappen en prijzen worden vergeleken.

Ik besef hierdoor eens te meer dat ik een vrij makkelijk leven heb doordat ik niet zo heel erg moet opletten. Niet dat ik het geld langs ramen of deuren kan buiten werpen maar ik heb een modaal leven.

Uiteraard zou ik gewoon 30 dagen broodmaaltijden kunnen eten afgewisseld met blikjes ravioli maar dat is dus niet de bedoeling.

Ik ga in Maart proberen de maand door te komen met dit als project :) alle hulp is welkom en ik ga echt mijn best doen om dagelijks hier te updaten.

Ik eet niet graag traditioneel brood :) dat maakt het extra lastig. Het idee is dus ook om wat duurdere producten toch te kunnen gebruiken en op 1 euro te komen. BV met wat zalm en surimi sticks is het perfect mogelijk om sushi te maken voor dat bedrag terwijl dat eigenlijk over het algemeen aanzien wordt als duur luxe eten. Helaas is het vooral het werk wat de prijs maakt.
Pannenkoek3000dinsdag 14 januari 2014 @ 20:23
Eieren ipv vlees scheelt al veel geld.
Pasta en rijst kost amper wat.
Verse groentes halen op de markt.
Half kilo gehakt kan je makkelijk opdelen in meerdere porties als je toch vlees wilt.
HaerdenCdinsdag 14 januari 2014 @ 21:10
vandaag heb ik een test gedaan, spruitjes, 1/4de ajuin, gebakken aardappelschijfjes van 2 gekookte aardappels, 75 gram spekjes kruiden en boter 0.93 euro ... en was genoeg, gezond en zelfs erg lekker dus het kan best zelfs met supermarkt producten.
Marco001dinsdag 14 januari 2014 @ 21:38
Wat Pannenkoek zegt, pasta e.d kost niet veel, maar is wel lang houdbaar. Groot inkopen dus. En vooral letten op aanbiedingen, dat kan soms nogal schelen!
Spanky78dinsdag 14 januari 2014 @ 21:40
Grote porties maken voor meerdere dagen en invriezen scheelt enorm. Een paar liter soep kost je bijna niets. Maar eet je wel weer een paar dagen van.
CafeRokerdinsdag 14 januari 2014 @ 21:43
Leuk project, ben benieuwd.
HaerdenCwoensdag 15 januari 2014 @ 11:40
Totale bereidings kost 93 eurocent (jan 2014),alles aangekocht bij Colruyt behalve de aardappelen die komen van de lokale boer. Bereidingstijd is ongeveer 50 minuten en meerdere porties maken neemt praktisch geen extra tijd buiten schiltijd.

001.jpg

2 aardappelen (maat te bepalen aan hoe veel honger je hebt) vastkokend of vrij vastkokend
40 spruitjes
1 rood pepertje
1/4de ajuin (variatie mogelijk naar smaak)
16 gram boter
vleugje peper en zout (dit kan je bv. ook gratis krijgen als je eens bij lunchgarden of macdo gaat eten maar maakt de prijs niet … dat is voor de echte extremisten)
vleugje provence kruiden voor de aardappeltjes (200 gram verpakking kost nog geen 4 euro en daar kom je jaren mee toe! 1 cent voor gerekend)
De spruitjes 40 minuten laten koken tot ze beetgaar zijn maar niet uit mekaar vallen, ondertussen ook de aardappelen koken. Eens dat klaar is de aardappelen afgieten en in schijfjes snijden. De spruitjes afgieten en in een vergietje laten liggen tot je in het kookketeltje wat boter gesmolten hebt en er de spekjes, ajuintjes en het rode pepertje in fijne stukjes hebt aangebakken. Vervolgens de spruitjes er bij, afkruiden en laten stoven. De rest van de boter gaat in een pan om de aardappelschijfjes te bakken.

Er blijft nog een 7 cent over in het 1 euro budget waarvoor er bv een toefje mosterd of mayonaise kunnen toegevoegd worden.

Samen serveren eventueel met een glaasje rode wijn bv. een Cabernet Sauvignon of een biertje op een winteravond. (Drankjes zitten niet in de 1 euro prijs ingerekend tenzij je water of bv. Zweed bessensap gebruikt. )
Scissordonderdag 16 januari 2014 @ 13:53
Stamppotten zijn ook erg goedkoop (zeker nu!) en toch gezond. Maak een grote pan met 4-6 porties en je kunt ook voor 1 euro per portie klaar zijn, mits je niet teveel vlees per portie doet. Maar wat spekjes, of voor de hele pan 1 of 2 rookworsten in plakjes erdoor, dat moet wel lukken.

Denk verder aan: quiches/ovenschotels, gevulde omeletten of frittata-achtige gerechten.

Oh en: blikje kidney bonen en een blikje 'mexicaanse mix' of hoe het ook heet (mais, wortel en erwtjes zit er volgens mij in), misschien nog een avocado of een tortilla ofzo als dat van het budget af kan en je hebt een vrij redelijke mexicaanse hap!
sirdanilotdonderdag 16 januari 2014 @ 14:58
1 euro is wel heel weinig. Het kan wel, maar wij studenten doen meestal een budget van 1,50 of 2 euro pp. Dat is dan inclusief toetje, en exclusief drinken (da's meestal water).

Van het maaltje op het bord zou ik bijvoorbeeld niet genoeg hebben, ik eet namelijk nogal veel. En dan heb je niet eens een toetje.
#ANONIEMdonderdag 16 januari 2014 @ 19:17
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 14:58 schreef sirdanilot het volgende:
maar wij studenten doen meestal een budget van 1,50 of 2 euro pp. Dat is dan inclusief toetje, en exclusief drinken (da's meestal water).
Voor een maaltijd ja, niet per dag :')
Zit zelf (als student) op ~5 euro per dag als ik erg me best doe (ontbijt,lunch,diner). Veel vaker richting de 10 :X

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 16-01-2014 19:23:11 ]
HaerdenCvrijdag 17 januari 2014 @ 10:59
Poging 2 -> veel eten voor rond de euro! 2 van deze borden of te wel 750 gram!

Totale kostprijs 1.03 euro (jan 2014), bereidingstijd 15 minuten, weinig afwas (2 ketels), allemaal lang houdbare producten. Ik heb nu verse champignons gebruikt maar je zou ook perfect een blikje kunnen nemen.

002.jpg

- spekjes (100 gram) en pasta Aldi 200 gram ongekookt!
- champignons van bij de groentekraam (3 grote gebruikt)
- 1/4de ajuin
- tomatenblokjes van bij de Colruyt 400 gram
- 2 thee lepels olijfolie
- peper, zout, alround kruiden

Iets meer dan 1 euro maar dat is met een reden want je hebt voor dat geld niet 1 maar 2 van bovenstaande borden! Het is dus echt wel een gerecht voor de grote honger.

1 ketel met water en een beetje zout opzetten en aan de kook brengen, tevens een lepeltje olijfolie. In de tweede ketel olijfolie opwarmen en vervolgens de ajuintjes aanstoven samen met de spekjes. Eens ze wat kleur hebben gekregen de tomaten blokjes en champignons er bij, af kruiden en nog even laten door stoven.
HaerdenCvrijdag 17 januari 2014 @ 21:25
Vandaag ook weer lekker gegeten voor 1 euro en echt wel genoeg receptje volgt :) de drank telt gelukkig niet mee dus het receptje zal voor later zijn het is vrijdag voor iets :) Glaasje rode wijn werden er al snel 2. Wat het onderzoek me alvast geleerd heeft is dat je een big mac menu eet voor 6.45 euro ... en dat je voor dat geld verschrikkelijk lekker en goed kunt eten dus mss ook eens een maand gerechtjes doen ter waarde van en big mac menu ... dan kan je echt luxe eten kopen hoe gek dat ook klinkt.
Mirjamzaterdag 18 januari 2014 @ 12:39
Leuk topic!
Als het je een maand lukt ben je dan van plan om het door te trekken en langer dit te doen?
niels0zaterdag 18 januari 2014 @ 17:18
Ik maak veel gebruik van verse kruiden en die zijn over het algemeen duur dus ik ben ze zelf gaan kweken. Scheelt me best veel geld op maandbasis. Er was wel enige investering voor nodig want ik heb er 2 LED-groeilampen voor aangeschaft.
sirdanilotzaterdag 18 januari 2014 @ 17:33
^ Led gloeilampen? Wat is er mis met een paar potten in de vensterbank? De zon is de beste en goedkoopste gloeilamp ;)

Veel kruiden kunnen trouwens ook prima in de tuin. Sommige doen het wat beter dan andere; koriander en munt groeiden als vulte (is zeeuws voor onkruid) in onze tuin, basilicum is wat lastiger. Bieslook groeit niet zo snel maar is wel stabiel, het blijft staan en als je wat afknipt groeit het langzaam weer terug.

Het nadeel van kruiden telen is dat ze nogal eens doorschieten. Vooral koriander, de blaadjes worden op een gegeven moment dunner en er komen zaadjes aan (korianderzaad is ook een kruid, maar toch wat minder interessant dan korianderblad). Of basilicum krijgt bloempjes waardoor de blaadjes minder smaak hebben. Alleen bij munt merkte ik geen smaakverschil tussen jonge en oude planten.

Ik had een keer lavas (maggikruid) op mijn balkon in een potje, maar toen ging ik weg en toen ik terug kwam was het verschrompeld :(

Verder nog ervaring met héél hete pepertjes. Er kwamen echt heel veel kleine pepertjes aan het eerste jaar, die hebben we geoogst en ingemaakt. Maar in de volgende jaren helemaal niets. Gelukkig was die plant op zich ook wel mooi genoeg als kamerplant (neutraal maar zeker niet lelijk) dus hebben we hem pas weggehaald toen we gingen verhuizen.
CafeRokerzaterdag 18 januari 2014 @ 18:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 januari 2014 17:33 schreef sirdanilot het volgende:
^ Led gloeilampen? Wat is er mis met een paar potten in de vensterbank? De zon is de beste en goedkoopste gloeilamp
In de winter kom je daarmee toch niet ver.
CafeRokerzaterdag 18 januari 2014 @ 18:18
Dit is ook een heerlijke maaltijdsoep waarmee je binnen dat budget kunt blijven:

1 liter water
100gr linzen
½ miniblikje tomatenpuree
2 middelgrote aardappels
2 uien
3 teentjes knoflook
2 kruidnagels
Verse munt (de turk verkoopt die bosjes hier voor 50 cent)
1,5 bouillonblokje (dus minder dan op de gebruiksaanwijzing van de blokjes, want de rest van de soep heeft ook veel smaak)
Chilipeper
Olijfolie
Rozemarijn

Bereidingswijze: uien snipperen en op een laag vuur fruiten. Halverwege de knoflook ook toevoegen.
Vervolgens de rest erbij met uitzondering
van de munt. 20 tot 30 minuten koken en met de staafmixer pureren. Dan de munt fijngesneden erbij.

Eventueel kun je het wat extra binden met paneermeel of verkruimelde beschuit.
seasushizaterdag 18 januari 2014 @ 19:45
Moet lukken. Seizoensgroente, groot verpakkingen pasta en rijst en aardappelen kopen.
HaerdenCmaandag 20 januari 2014 @ 11:54
Totale kostprijs 0.96 euro (jan 2014), bereidingstijd 40 minuten.

003.jpg

-150 gram gehakt gekocht bij de Budgetslager op woensdag (1kg kopen halve gratis)
-Paneermeel (zelf gemaakt van oud brood gedroogd op de verwarming dus eigenlijk geen kost)
-kruidenmix (ik had nog een zakje allround kruiden liggen ergens eens gratis bij gekregen)
-spruitjes
-1/4de ajuin
-2 grote aardappelen vast kokend
-1 ei
-30 gram vloeiend meel

extra
-bakboter
-peper en zout
-vleugje kruiden voor op de aardappeltjes indien gewenst

Eerst de spruitjes op zetten en de ajuintjes fijn snipperen (die worden naderhand voor het opstoven van de spruiten gebruikt)

Alle ingredienten voor de gehaktballen in een kom gedaan (alles behalve de aardappelen, ajuin en spruitjes). Alles goed doorkneden en vervolgens 2 gehaktballen maken. De gehaktballen bakken. Vervolgens uit de pan halen en in 4 snijden, stoof de spruitjes met de ajuintjes, peper en zout en doe de aardappelschijfjes in de pan. Leg op het einde nog even de bouletdeeltjes bij de aardappelen voor een lekkere korst op de snij lijntjes.
HaerdenCmaandag 20 januari 2014 @ 12:02
Maaltijdsoepen onderscheiden zich door de toevoeging van een bindmiddel, in mijn geval 1 aardappel op 1 liter soep. De groenten komen uit een kant en klaar pak. Om wat vlees te hebben heb ik gekozen voor zelfgemaakte gehaktballen (om werk te besparen paar extra gemaakt dag er voor wel opgenomen in het budget) en aangevuld met bakerwtjes en 2 afbakbroodjes.

Prijs per portie ligt rond de 80 euro cent en dan hou ik rekening met 2 a 3 van deze kommen soep.

004.jpg
foodloverdinsdag 21 januari 2014 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 12:02 schreef HaerdenC het volgende:
Maaltijdsoepen onderscheiden zich door de toevoeging van een bindmiddel, in mijn geval 1 aardappel op 1 liter soep. De groenten komen uit een kant en klaar pak. Om wat vlees te hebben heb ik gekozen voor zelfgemaakte gehaktballen (om werk te besparen paar extra gemaakt dag er voor wel opgenomen in het budget) en aangevuld met bakerwtjes en 2 afbakbroodjes.

Prijs per portie ligt rond de 80 euro cent en dan hou ik rekening met 2 a 3 van deze kommen soep.

[ afbeelding ]
Leuk topic, dit!

Wat denk je van een stukje (diepvries)witvis, foliepakketje in oven met wat soja, groenten, rijst. Of diezelfde vis gepaneerd met wat kaas, gebakken aardappeltjes, doperwtjes???
HaerdenCwoensdag 22 januari 2014 @ 11:46
Allemaal inderdaad leuke tips ... het is wel nog steeds zoeken en zoeken voor mij om producten af te wegen en het ook evenwichtig te houden. Desondanks gisteren echt LUXE eten gemaakt voor 1 euro. Sushi !!! Sushi is dus vooral duur omdat het behoorlijk arbeidsintensief is ... enfin foto verslag.

Bereidingstijd een uurtje als je behendigheid hebt anders mogelijk nog wat langer. Budget 1 euro maar met 15 cent extra kom je eigenlijk pas op volwaardige sushi schotel. Het is heel erg mikken met grondstoffen!

005.jpg

28 gram gerookte zalm uit de aldi of lidl ... mijne kwam van bij Jumbo in Nederland en was uit een promotie van 2 de pakje halve prijs waardoor je onder de 1 euro per 100 gram komt!
3 surimi sticks (komen uit de lidl zitten in een pak van 37 stuks en kosten 3.45 euro dus 0.093 euro per stuk eigenlijk was 2 sticks ook al genoeg maar met 3 kan je wat meer surimi er in doen en minder rijst :)
2 nori bladen gebruikt, ik heb mijn nori gehaald in de Asian market in Brussel als je dit bij de supermarkt koopt ga je zuinig moeten zijn aangezien men hier best veel centjes voor durft vragen. Ik heb 1.95 betaald voor 15 vellen in promo maar ik zag bij Cora 10 bladen voor 4.45 euro. Zo zie je maar dat je in de Asiatische winkel echt wel koopjes kan doen
1 koffie tasje sushi rijst (in de Asian market 1 euro per kg als je 5 kg koopt) kostprijs is dus bijna niets voor een tasje.
1 eetlepel rijstazijn
2 koffielepels poedersuiker
klein beetje sesam zaadjes wit en zwart (Asian market 1.67 euro voor 500 gram, daar kom je zowat een half leven mee toe)
blokje komkommer, blokje wortel, 1/8ste advocado (lag in de uitverkoop super rijp voor 15 cent.)
wasabi bolletje
beetje sojasaus
eventueel wat gember ... mijne was op :)

Belangrijk is de rijst op de juiste manier bereiden zodat hij stevig is en voldoende kleefkracht heeft.

Spoel de rijst grondig met koud water
1 tas rijst 2 tassen water dat is zowat de regel ook al zegt de verpakking 1 op 1.5
doe de rijst en het water samen in de ketel en breng ze samen aan de kook ... lichtjes roeren
eens aan het koken het vuur op een laag pitje zetten (net bij het kookpunt) en 15 minuten laten koken
na 15 minuten is al het water opgenomen, nu gewoon 10 minuten laten staan van het vuur af
Doe er 1 eetlepel rijstazijn en 2 koffielepels poedersuiker op en roer alles goed onder met je lepel
Laat dit geheel goed afkoelen (niet in de frigo) eens afgekoelt kun je het wel even extra chillen in de frigo

Snij vervolgens de groentjes in streepjes en van je zalm 2 mooie stukjes voor over een rijst bolletje te leggen al de rest ook in streepjes. Als je beginneling bent met sushi kan je het wat moderniseren door bv een beetje pikante mayonaise te maken. doe wat mayonaise en een puntje wasabipasta in een kommetje en goed mengen dit een beetje tussen je sushi draaien.

De sushi zelf kan je vormen met je handen en dan het lapje zalm er op leggen voor de maki's (rolletjes) zijn die met nori het makkelijkst. Ikzelf heb een sushi makertje gekocht maar je kan het even goed doen met een bamboo matje in een diepvrieszakje. Eens gerold even laten rusten zodat de nori wat vocht op neemt van de rijst en vervolgens snijden met een nat scherp mes!

TIP: Zorg dat je 1 laagje nori rond je maki's hebt. Als je er meerdere lagen rond doet is het niet meer lekker en wordt het een taai boeltje.

Voor de mensen die niet zo voor de rauwe vis zijn kan je als alternatief een eitje bakken met wat suiker in en dat in streepjes snijden, surimi is ook niet rauw. Als je toch rauwe zalm of zo wil gebruiken moet je goed weten dat er hier eigenlijk geen zalm te krijgen is die echt goed genoeg is om zomaar rauw te eten. Steek heb daarom eerst even in de vriezer om eventuele voedselproblemen te voorkomen, eens even gevroren geweest kan je hem ook makkelijker in plakjes (sashimi) of streepjes snijden.
mytecwoensdag 22 januari 2014 @ 15:34
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2014 11:46 schreef HaerdenC het volgende:
Allemaal inderdaad leuke tips ... het is wel nog steeds zoeken en zoeken voor mij om producten af te wegen en het ook evenwichtig te houden. Desondanks gisteren echt LUXE eten gemaakt voor 1 euro. Sushi !!! Sushi is dus vooral duur omdat het behoorlijk arbeidsintensief is ... enfin foto verslag.

Bereidingstijd een uurtje als je behendigheid hebt anders mogelijk nog wat langer. Budget 1 euro maar met 15 cent extra kom je eigenlijk pas op volwaardige sushi schotel. Het is heel erg mikken met grondstoffen!

[ afbeelding ]

28 gram gerookte zalm uit de aldi of lidl ... mijne kwam van bij Jumbo in Nederland en was uit een promotie van 2 de pakje halve prijs waardoor je onder de 1 euro per 100 gram komt!
3 surimi sticks (komen uit de lidl zitten in een pak van 37 stuks en kosten 3.45 euro dus 0.093 euro per stuk eigenlijk was 2 sticks ook al genoeg maar met 3 kan je wat meer surimi er in doen en minder rijst :)
2 nori bladen gebruikt, ik heb mijn nori gehaald in de Asian market in Brussel als je dit bij de supermarkt koopt ga je zuinig moeten zijn aangezien men hier best veel centjes voor durft vragen. Ik heb 1.95 betaald voor 15 vellen in promo maar ik zag bij Cora 10 bladen voor 4.45 euro. Zo zie je maar dat je in de Asiatische winkel echt wel koopjes kan doen
1 koffie tasje sushi rijst (in de Asian market 1 euro per kg als je 5 kg koopt) kostprijs is dus bijna niets voor een tasje.
1 eetlepel rijstazijn
2 koffielepels poedersuiker
klein beetje sesam zaadjes wit en zwart (Asian market 1.67 euro voor 500 gram, daar kom je zowat een half leven mee toe)
blokje komkommer, blokje wortel, 1/8ste advocado (lag in de uitverkoop super rijp voor 15 cent.)
wasabi bolletje
beetje sojasaus
eventueel wat gember ... mijne was op :)

Belangrijk is de rijst op de juiste manier bereiden zodat hij stevig is en voldoende kleefkracht heeft.

Spoel de rijst grondig met koud water
1 tas rijst 2 tassen water dat is zowat de regel ook al zegt de verpakking 1 op 1.5
doe de rijst en het water samen in de ketel en breng ze samen aan de kook ... lichtjes roeren
eens aan het koken het vuur op een laag pitje zetten (net bij het kookpunt) en 15 minuten laten koken
na 15 minuten is al het water opgenomen, nu gewoon 10 minuten laten staan van het vuur af
Doe er 1 eetlepel rijstazijn en 2 koffielepels poedersuiker op en roer alles goed onder met je lepel
Laat dit geheel goed afkoelen (niet in de frigo) eens afgekoelt kun je het wel even extra chillen in de frigo

Snij vervolgens de groentjes in streepjes en van je zalm 2 mooie stukjes voor over een rijst bolletje te leggen al de rest ook in streepjes. Als je beginneling bent met sushi kan je het wat moderniseren door bv een beetje pikante mayonaise te maken. doe wat mayonaise en een puntje wasabipasta in een kommetje en goed mengen dit een beetje tussen je sushi draaien.

De sushi zelf kan je vormen met je handen en dan het lapje zalm er op leggen voor de maki's (rolletjes) zijn die met nori het makkelijkst. Ikzelf heb een sushi makertje gekocht maar je kan het even goed doen met een bamboo matje in een diepvrieszakje. Eens gerold even laten rusten zodat de nori wat vocht op neemt van de rijst en vervolgens snijden met een nat scherp mes!

TIP: Zorg dat je 1 laagje nori rond je maki's hebt. Als je er meerdere lagen rond doet is het niet meer lekker en wordt het een taai boeltje.

Voor de mensen die niet zo voor de rauwe vis zijn kan je als alternatief een eitje bakken met wat suiker in en dat in streepjes snijden, surimi is ook niet rauw. Als je toch rauwe zalm of zo wil gebruiken moet je goed weten dat er hier eigenlijk geen zalm te krijgen is die echt goed genoeg is om zomaar rauw te eten. Steek heb daarom eerst even in de vriezer om eventuele voedselproblemen te voorkomen, eens even gevroren geweest kan je hem ook makkelijker in plakjes (sashimi) of streepjes snijden.
Knap gedaan alleen voordat het uitkan moet je wel zorgen dat je meer sushi eet of de ingredienten gebruikt voordat het niet meer goed is ;-)
HaerdenCwoensdag 22 januari 2014 @ 15:53
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2014 15:34 schreef mytec het volgende:

[..]

Knap gedaan alleen voordat het uitkan moet je wel zorgen dat je meer sushi eet of de ingredienten gebruikt voordat het niet meer goed is ;-)
inderdaad dat is uiteraard zo ... daarom dat het heel erg hard mikken gaat zijn om gerechten te combineren als ik het exact een maand wil doen. Voor sushi valt dat goed mee de specifieke sushi ingredienten zoals rijst en nori bewaren lang, wasabi pasta, pitjes etc ook :) Wortel, komkommer kan je ook met veel andere dingen combineren. Overige surimi zit in de vriezer en kan ook dienen in salades en dergelijke of in blokjes gesneden in de soep als vleesvervanger. Gerookte zalm kan ook op afbakbroodjes met wat dille en mayonaise en kan je weer aan een 1 euro maaltijd komen doordat afbakbroodjes en mayo zo goedkoop zijn. Makkelijk wordt het niet maar ... toch denk ik dat het wel moet lukken.

Als volgende project ga ik proberen om te kijken hoe geweldig goed je kan eten voor de prijs van een Medium Big Mac menu (5.95 euro!)
mytecwoensdag 22 januari 2014 @ 15:58
Voor 5,95 kan je zeker aardig goed eten. Mc Donalds is gewoon veelste duur. Taco Bell in America is bijvoorbeeld veel goedkoper waren we voor 20 dollar met 4 personen klaar. dat is ongeveer 14 euro. Maar ook hier de regel is meer personen is makkelijker ;-). moet je maar eens kijken wat je voor 4*5,95 kan maken bijvoorbeeld.
killerkip69woensdag 22 januari 2014 @ 16:17
goed bezig, goedkoopst is natuurlijk vers koken en dan die porties invriezen.
als je alleen woont, koop aardappeltjes, groente/jus saus mix, bij de Aldi van die goede stukjes koolvis, zalm e.d koop je bij de AH weer die bonduelle groenten (diepvries zakken)
koop nog wat vlees, verpak het per portie en je hebt de hele week 'n goede maaltijd, wissel eens af met spaghetty, van je gehakt...haal je wat af...peper/zouten die handel en gehaktballen/hamburgers draaien, hup nieuwe porties voor je saaie aardappelen, je kan er altijd makkelijk puree van draaien e.d
ook met rijst voor nasi etc..invriezen die porties, ook lekker als je rijst overhebt als nagerechtje met echte boter,basterdsuiker en rozijnen.

veel lekkerder dan elk ander verpakte maaltijd en in de long run stukken voordeliger, en 'n echte baas maakt z'n broodje hamburger zelf natuurlijk, daar kan de mc donalds niet aan tippen man...
HaerdenCwoensdag 22 januari 2014 @ 16:22
quote:
14s.gif Op woensdag 22 januari 2014 16:17 schreef killerkip69 het volgende:
goed bezig, goedkoopst is natuurlijk vers koken en dan die porties invriezen.
als je alleen woont, koop aardappeltjes, groente/jus saus mix, bij de Aldi van die goede stukjes koolvis, zalm e.d koop je bij de AH weer die bonduelle groenten (diepvries zakken)
koop nog wat vlees, verpak het per portie en je hebt de hele week 'n goede maaltijd, wissel eens af met spaghetty, van je gehakt...haal je wat af...peper/zouten die handel en gehaktballen/hamburgers draaien, hup nieuwe porties voor je saaie aardappelen, je kan er altijd makkelijk puree van draaien e.d
ook met rijst voor nasi etc..invriezen die porties, ook lekker als je rijst overhebt als nagerechtje met echte boter,basterdsuiker en rozijnen.

veel lekkerder dan elk ander verpakte maaltijd en in de long run stukken voordeliger, en 'n echte baas maakt z'n broodje hamburger zelf natuurlijk, daar kan de mc donalds niet aan tippen man...
Voor de prijs van zo een mac menu heb ik 800 gram gehakt :) en 8 broodjes plus frietenen saus hahahaha :)
Skeletor.woensdag 22 januari 2014 @ 22:58
Bevalt het zo, dat budgetkoken?
HaerdenCwoensdag 22 januari 2014 @ 23:10
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2014 22:58 schreef Skeletor. het volgende:
Bevalt het zo, dat budgetkoken?
momenteel wel maar asl ik het een maand aan een stuk moet doen gaat het toch lastig worden ... nu is het wat testen en kijken he :) ik ben wel nog altijd enthousiast.
sirdanilotdonderdag 23 januari 2014 @ 00:03
Ik ben zelf juist een beetje omhoog gegaan met mijn budget omdat ik gewoon merkte dat ik heel veel van hetzelfde at. Pasta pasta pasta, rijst, pasta pasta aardappels, shoarma, pasta pasta pasta... :')

Ik merk dat ik nu toch wel een stuk gevarieerder eet en ook bv. fruit wat ik eerst heel weinig kocht.
Skeletor.donderdag 23 januari 2014 @ 10:28
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2014 23:10 schreef HaerdenC het volgende:

[..]

momenteel wel maar asl ik het een maand aan een stuk moet doen gaat het toch lastig worden ... nu is het wat testen en kijken he :) ik ben wel nog altijd enthousiast.
Hoeft natuurlijk ook niet je hele leven lang :D . Wel leuk als experiment. Je wordt er inventief van.
HaerdenCdonderdag 23 januari 2014 @ 11:01
Bereidingstijd ongeveer een kwartier. Kostprijs exact 1 euro voor 600 gram saus je hebt er dus wel aardig mee gegeten!

006.jpg

- 440 gram tomaten blokjes in blik (Colruyt)
- 1/3de blikje (ongeveer 70 gram) chapignons … als je schijfjes neemt kom je nog pak goedkoper uit - maar deze stonden in de kast en zien er zo leuk uit :) (Colruyt)
- 100 gram kalkoenreepjes (Aldi en dienen eigenlijk voor salade, zijn gekookt of zo maar even aanbakken super lekker)
- 1/4de ajuin versnippert
- Pasta
- Spagetti kruiden, peper, zout,
- 1 koffieleper curry ketchup
- 1 klein groen vers pepertje (maar kan ook uit de molen, de verse geven wat kleur)
- lepeltje olijfolie voor de pasta
- 1 blokje boter voor de pan

eigenlijk zijn er weinig instructies nodig, de ajuintjes bruinen in een beetje boter. champignons er bij samen met het pepertje en de kalkoenblokjes. Vervolgens de tomaten en kruiden. Ondertussen kook je de pasta.
HaerdenCdonderdag 23 januari 2014 @ 11:27
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 00:03 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ben zelf juist een beetje omhoog gegaan met mijn budget omdat ik gewoon merkte dat ik heel veel van hetzelfde at. Pasta pasta pasta, rijst, pasta pasta aardappels, shoarma, pasta pasta pasta... :')

Ik merk dat ik nu toch wel een stuk gevarieerder eet en ook bv. fruit wat ik eerst heel weinig kocht.
ik voorzie bewust 1 euro voor een vieruurtje daarmee kan je makkelijk fruit kopen ;) ik zou pakweg gaan voor rond de 5 euro per dag. Ontbijt, 10.30 snack, middageten, vieruurtje, avondeten.

Kwa variatie valt het tot nu toe redelijk mee denk ik :) zit nog maar aan gerecht 6 en heb al vlees, vis, groenten, sausjes, oosters, italiaans, ... etc gegeten dus :) dat hoeft geen beperking te zijn.
HaerdenCvrijdag 24 januari 2014 @ 10:18
Zomerse bbq stijl in de winter voor 1 euro ... mits heel hard mikken :)

007.jpg

Bereidingstijd 30 minuten. Kostprijs 1 euro (jan 2014 gebruik makend van promoties!)

Chipolata bij Lidl in de reclame, dit is het duurste van de maaltijd
Pasta naar keuze bij Aldi
8 kerst tomaatjes
1/8ste ajuin versnipperd
4 cm komkommer
perper / zout
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
puntje bakboter
1/4de blikje champignons (eigenlijk hadden het schijfjes moeten zijn om aan de euro te komen maar deze had ik nog open dus opgebruikt)

Het gerecht is nogal van de eenvoudige aard. Tomaatjes en komkommer in stukjes doen, uitje versnipperen. Beide in een kommetje doen met een halve eetlepel olijfolie en een halve eetlepel azijn, afkruiden met wat peper en zout. De pasta afkoken, chipolata bakken in de grilpan en afkruiden en de laatste 3 minuten de champignons bij in de pan doen om ze wat aan te kleuren in de jus. Opdienen met wat ketchup.
HaerdenCzaterdag 25 januari 2014 @ 21:33
Hmzzz... mijn projectje begint aandacht te krijgen op de sociale media ...
HaerdenCzondag 26 januari 2014 @ 11:56
Ajuinburger met bootjes en gebakken aardappelschijfjes

today8.jpg

Bereidingstijd ongeveer 40 minuten, gebruik maken van snelverkoop, promoties anders haal je het niet!

- Hamburgers aan promo prijs, in de snelverkoop (waren nog 3 dagen binnen verkoopsdatum en eet er gewoon 2 dagen na mekaar van). Daardoor kom je op 0.38 euro voor de hamburger van 125 gram!
- Klontje boter
- halve kleine ui
- aardappel of 2 (afhankelijk van de maat) vastkokend. Het kan uiteraard ook met gewoon gekookte aardappelen.
- peper, zout, lookpoeder en vleugje prov. kruiden
- Half potje sperzibonen in stukjes

Kook de aardappel en snij hem in schijfjes, Snij de helft van de ajuin in lange reepjes en de andere helft in blokjes. Bak je hamburger en leg naar het einde toe de aardappelschijfjes en ajuin er bij. Ondertussen wat boter in een steelpannetjes, vleugje knoflookpoeder, uitjes en netjes laten glazig worden (lichtjes aanbakken) vervolgens half potje sperziboontjes er bij. Laat het op een klein vuurtje stoven. Peper en zout er bij naar eigen smaak en 1 minuut voor het opdienen wat prov. kruiden over de aardappeltjes!
FutureFairytalezondag 26 januari 2014 @ 12:00
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 11:56 schreef HaerdenC het volgende:
Ajuinburger met bootjes en gebakken aardappelschijfjes

[ afbeelding ]

Bereidingstijd ongeveer 40 minuten, gebruik maken van snelverkoop, promoties anders haal je het niet!

- Hamburgers aan promo prijs, in de snelverkoop (waren nog 3 dagen binnen verkoopsdatum en eet er gewoon 2 dagen na mekaar van). Daardoor kom je op 0.38 euro voor de hamburger van 125 gram!
- Klontje boter
- halve kleine ui
- aardappel of 2 (afhankelijk van de maat) vastkokend. Het kan uiteraard ook met gewoon gekookte aardappelen.
- peper, zout, lookpoeder en vleugje prov. kruiden
- Half potje sperzibonen in stukjes

Kook de aardappel en snij hem in schijfjes, Snij de helft van de ajuin in lange reepjes en de andere helft in blokjes. Bak je hamburger en leg naar het einde toe de aardappelschijfjes en ajuin er bij. Ondertussen wat boter in een steelpannetjes, vleugje knoflookpoeder, uitjes en netjes laten glazig worden (lichtjes aanbakken) vervolgens half potje sperziboontjes er bij. Laat het op een klein vuurtje stoven. Peper en zout er bij naar eigen smaak en 1 minuut voor het opdienen wat prov. kruiden over de aardappeltjes!
Voor een man vind ik dit een behoorlijk kleine portie (voor een vrouw ook).
CafeRokerzondag 26 januari 2014 @ 12:03
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 12:00 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Voor een man vind ik dit een behoorlijk kleine portie (voor een vrouw ook).
Ja, dat zat ik het hele topic eigenlijk al te denken. Niet dat iets grotere porties het veel duurder maken, maar ik ben best verbaasd dat TS hier op kan leven.
Mr.Noodlezondag 26 januari 2014 @ 12:05
Maak zelf eens nasi met satesaus, kan ook voor minder dan een euro. Ideaal als je nog van allerlei groenten over hebt, van je eerdere inkopen.
HaerdenCzondag 26 januari 2014 @ 12:21
Wel :) de porties dat is al meermaals aangehaald. Heel mijn idee is begonnen met een paar doelstellingen
- geen honger hebben maar ook niet met een vette pens in de zetel hangen
- evenwichtig dus proberen alles uit de voedingspiramide te gebruiken
- zware handicap is dat ik lactrose intollerant ben dus ik kan mijn gerechten niet aandikken met kazen en zo wat relatief goedkoop maaltijd stuk zwaarder maakt
- aantonen dat eurodeals van mac donalds zwaar crap zijn en veel te duur (1 hamburgertje voor 1 euro)

Sommige gerechten zijn meer dan andere, de pasta met kalkoen was 800 a 850 gram eten dat is best een stevige maaltijd, de nasi waren 2 kommen en een volledig zakje rijst, plus spekjes, een eitje, groenten. Daar heb ik echt flink van gegeten.

Ik voorzie tevens 5 maaltijden per dag! Dus
- ontbijt
- snack in voormiddag
- middageten
- vieruurtje of soep
- avond eten
in totaal kom je dan op een 5 euro per dag budget

We eten allemaal te veel vlees voedingsadvies zegt dat je om gezond te leven als gemiddelde persoon tussen de 100 en 125 gram vlees per dag mag eten. Ik zou nu ook vegetarisch kunnen gaan leven dan is het ook goedkoper maar dat was allemaal dus niet de bedoeling.

Aardappels, rijst, pasta maken de prijs niet van je gerecht. Het is vooral het vlees dat duur is en sommige groenten. Als ik bv rode kool zou zelf maken kan ik je zeggen dat je geen halve euro op krijgt aangezien je een volledige rode kool kan kopen voor 60 cent :)

Ikzelf ben denk ik een vrij normaal eter maar ben wel redelijk mager geef ik toe. 1m76 64 kg.

Ik heb nog geen honger geleden. Paar gerechtjes echt buik vol en andere gewoon doenbaar om normaal te leven.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
Myraelazondag 26 januari 2014 @ 17:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 10:18 schreef HaerdenC het volgende:
Zomerse bbq stijl in de winter voor 1 euro ... mits heel hard mikken :)

[ afbeelding ]

Bereidingstijd 30 minuten. Kostprijs 1 euro (jan 2014 gebruik makend van promoties!)

Chipolata bij Lidl in de reclame, dit is het duurste van de maaltijd
Pasta naar keuze bij Aldi
8 kerst tomaatjes
1/8ste ajuin versnipperd
4 cm komkommer
perper / zout
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
puntje bakboter
1/4de blikje champignons (eigenlijk hadden het schijfjes moeten zijn om aan de euro te komen maar deze had ik nog open dus opgebruikt)

Het gerecht is nogal van de eenvoudige aard. Tomaatjes en komkommer in stukjes doen, uitje versnipperen. Beide in een kommetje doen met een halve eetlepel olijfolie en een halve eetlepel azijn, afkruiden met wat peper en zout. De pasta afkoken, chipolata bakken in de grilpan en afkruiden en de laatste 3 minuten de champignons bij in de pan doen om ze wat aan te kleuren in de jus. Opdienen met wat ketchup.
Sorry, maar pasta met ketchup, champignons uit blik. Dat noem ik geen maaltijd hoor.

Ik heb in ieder geval nog niets origineels hier voorbij zien komen. We kunnen allemaal aardappels/pasta/rijst met goedkope (blik) groenten en een stuk vlees uit de aanbieding combineren.

Waarom verzin je geen originele gerechten?

Dan zul je waarschijnlijk wel in grotere hoeveelheden moeten koken om aan de 1 euro te komen. Maar hier leert natuurlijk niemand iets van. Ja, goedkoop eten is mogelijk. Maar op deze manier laat je alleen maar zien dat je ook wel enorm compenseert op kwaliteit en smaak.
FutureFairytalezondag 26 januari 2014 @ 23:25
64 kg en dan bang zijn dat je met je 'dikke pens in de zetel zit'. Apart :D
DancingPhoebezondag 26 januari 2014 @ 23:56
Ik vind het een leuk topic!

Maar een ding moet me van het hart... Wees eens wat liever voor je gebakken aardappels man! Die kun je echt veel lekkerder klaarmaken dan je ze nu iedere keer weer op je bord hebt liggen!
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 09:34
Ik ben momenteel nog volop aan het zoeken wat allemaal mogelijk is :) het zou wel handiger zijn om dan wat dingen te posten die te doen zijn ipv. te zeggen dat het kut is ;) Nu niemand wordt verplicht dit topic te volgen of er iets uit te leren. Mij gaat het er om dat je voor 1 euro exact 1 hamburgertje hebt bij macdo en dat je voor die prijs een qualitatief betere complete maaltijd kan koken ook al ben je een complete noob. Van het niks origineels vind ik erg kort door de bocht. Als suhi en maki voor jullie mainstream is om zelf te maken wordt het erg moeilijk. Zelfs met gebruik maken van promo's is het best lastig om een complete maaltijd te maken. De ketchup is gewoon handig om 1 tje en zo te maken en ik snap niet goed wat er mis is met ketchup of mayonaise. Enfin ... ik doe verder en er komen heus nog wel wat specialere dingen maar je bent voor 1 euro gewoon beperkt. Verder over champignons in blik of vers. Meestal is vers ook haalbaar maar ik eet graag van die champignons uit een blikje soms hopelijk mag ik ook bepaalde dingen wel lekker vinden die jullie niets vinden.
Pannenkoek3000maandag 27 januari 2014 @ 10:27
quote:
0s.gif Op maandag 27 januari 2014 09:34 schreef HaerdenC het volgende:
Ik ben momenteel nog volop aan het zoeken wat allemaal mogelijk is :) het zou wel handiger zijn om dan wat dingen te posten die te doen zijn ipv. te zeggen dat het kut is ;) Nu niemand wordt verplicht dit topic te volgen of er iets uit te leren. Mij gaat het er om dat je voor 1 euro exact 1 hamburgertje hebt bij macdo en dat je voor die prijs een qualitatief betere complete maaltijd kan koken ook al ben je een complete noob. Van het niks origineels vind ik erg kort door de bocht. Als suhi en maki voor jullie mainstream is om zelf te maken wordt het erg moeilijk. Zelfs met gebruik maken van promo's is het best lastig om een complete maaltijd te maken. De ketchup is gewoon handig om 1 tje en zo te maken en ik snap niet goed wat er mis is met ketchup of mayonaise. Enfin ... ik doe verder en er komen heus nog wel wat specialere dingen maar je bent voor 1 euro gewoon beperkt. Verder over champignons in blik of vers. Meestal is vers ook haalbaar maar ik eet graag van die champignons uit een blikje soms hopelijk mag ik ook bepaalde dingen wel lekker vinden die jullie niets vinden.
Je geeft aan dat je 1 euro per maaltijd uit geeft. Maar bij je ontbijt kan je toch makkelijk per dag voor 50 cent ontbijten omdat brood/muesli niet zo duur is. Dan kan je toch meer investeren in het avondeten. Gewoon een suggestie.
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 11:26
quote:
7s.gif Op maandag 27 januari 2014 10:27 schreef Pannenkoek3000 het volgende:

[..]

Je geeft aan dat je 1 euro per maaltijd uit geeft. Maar bij je ontbijt kan je toch makkelijk per dag voor 50 cent ontbijten omdat brood/muesli niet zo duur is. Dan kan je toch meer investeren in het avondeten. Gewoon een suggestie.
Dat zou ik inderdaad kunnen maar dan kook ik geen 1 euro maaltijden meer dan kom ik per dag rond met bv 5 euro :) het idee was om aan te tonen welk alternatief ik vrij makkelijk kan maken voor de zogenaamde Eurodeals van Mac Donalds. Zijnde 1 hamburger voor 1 euro.

In een volgend project (eens ik 31 gerechtjes heb gemaakt van 1 euro) ga ik proberen wat ik kan maken voor de prijs van 1 medium big mac menu. Zijnde 5.95 euro inclusief drank.
minilotmaandag 27 januari 2014 @ 11:38
Maak 'ns shakshuka! ^O^ Met paprika, een blik tomaten, knoflook, ui, de specerijen in je keukenkastjes en een eitje of drie heb je, zeker in combinatie met een volkoren boterham, een zeer lekkere, bijzonder goedkope en heel volwaardige maaltijd. :9

Verder zou ik als ik jou was eens Googlen op dingen als spicy linzensoepen. Een schep yoghurt erop en klaar is kees.
Peulvruchten, zeker gedroogde, kun je bijna gratis krijgen en met een beetje liefde en aandacht kun je daar heel lekkere gerechten van maken (kikkererwten-curry! kidneybonen-chili! falafel!) waar je stampvol van zit en die heel wat minder saai zijn dan laffe bordjes pasta en of een berg glazig uitziende aardappels met blikgroenten ernaast. :Y

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 27-01-2014 11:43:42 ]
minilotmaandag 27 januari 2014 @ 11:46
Aan de andere kant: volgens mij vind je het best lekker wat je momenteel allemaal eet, toch?

Maar wees niet verbaasd dat de gerechten die je hier post in CUL enige kritiek opleveren: zaken als champignons uit blik en tomatenketchup op je pasta, daar gruwen heel veel mensen in CUL nu eenmaal van. ;)
Myraelamaandag 27 januari 2014 @ 11:47
Maak gewoon grotere porties, dan kun je normale maaltijden maken.

Ik heb gisteren een enorme pan erwtensoep gemaakt, met onwijs veel vlees, voor nog geen 10 euro. Kunnen 12 mensen van eten.

Bak je eigen wraps, dat kost ook geen niets. Vullen met whatever je wilt.

Daarbij zou ik je berekeningen aanpassen. Want de gedachte van "Ik gebruik maak een lepel van iets, dus dat kost 0.009232 cent" heeft niemand iets aan. Want degene die zo'n gerecht gaat maken moet nog steeds wel eerst het hele product kopen. Dus dat is nog steeds duur.

Ik zou je berekeningen baseren op maaltijden voor 4 personen en de prijzen gewoon het complete aanschafbedrag rekenen. Dan kun je pas echt zeggen dat het goedkoop is.
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 12:18
quote:
14s.gif Op maandag 27 januari 2014 11:47 schreef Myraela het volgende:
Maak gewoon grotere porties, dan kun je normale maaltijden maken.

Ik heb gisteren een enorme pan erwtensoep gemaakt, met onwijs veel vlees, voor nog geen 10 euro. Kunnen 12 mensen van eten.

Bak je eigen wraps, dat kost ook geen niets. Vullen met whatever je wilt.

Daarbij zou ik je berekeningen aanpassen. Want de gedachte van "Ik gebruik maak een lepel van iets, dus dat kost 0.009232 cent" heeft niemand iets aan. Want degene die zo'n gerecht gaat maken moet nog steeds wel eerst het hele product kopen. Dus dat is nog steeds duur.

Ik zou je berekeningen baseren op maaltijden voor 4 personen en de prijzen gewoon het complete aanschafbedrag rekenen. Dan kun je pas echt zeggen dat het goedkoop is.
Dat is een beetje zever in pakjes ik ga echt niet iedere keer 1kg zout en een potje peper rekenen alsook een pot bakboter, een vers pak groenten kan je ook best 2 dagen van eten.

Tevens ... onwijs veel vlees voor 10 euro -> verklaar u nader want volgens mij is dat exact gelijk aan wat ik doe alleen maak ik het niet ineens klaar. soep is een mooi voorbeeld staat ook ergens tussen mijn gerechten. Zelf gehaktballen gebakken, broodjes en soep gemaakt er is geen enkele reden om dat in het groot te maken, soepgroenten en gehakt kunnen perfect in de vriezer.
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 27 januari 2014 11:46 schreef minilot het volgende:
Aan de andere kant: volgens mij vind je het best lekker wat je momenteel allemaal eet, toch?

Maar wees niet verbaasd dat de gerechten die je hier post in CUL enige kritiek opleveren: zaken als champignons uit blik en tomatenketchup op je pasta, daar gruwen heel veel mensen in CUL nu eenmaal van. ;)
Ik vind het alleszins ALLEMAAL een betere deal dan de zogenaamde hamburger 1 euro deal van macdonalds of een blik ravioli in de magnetron.
Myraelamaandag 27 januari 2014 @ 12:33
quote:
0s.gif Op maandag 27 januari 2014 12:18 schreef HaerdenC het volgende:

[..]

Dat is een beetje zever in pakjes ik ga echt niet iedere keer 1kg zout en een potje peper rekenen alsook een pot bakboter, een vers pak groenten kan je ook best 2 dagen van eten.

Tevens ... onwijs veel vlees voor 10 euro -> verklaar u nader want volgens mij is dat exact gelijk aan wat ik doe alleen maak ik het niet ineens klaar. soep is een mooi voorbeeld staat ook ergens tussen mijn gerechten. Zelf gehaktballen gebakken, broodjes en soep gemaakt er is geen enkele reden om dat in het groot te maken, soepgroenten en gehakt kunnen perfect in de vriezer.
Peper en zout hebben mensen wel standaard in huis. Sesam, nori, en dat soort dingen niet. Een kwart ui bewaren de meeste mensen ook niet.

Nouja, het zal allemaal wel. Ga lekker door met je projectje. Maar ik snap het punt dat je probeert te maken niet. Ik zou zo niet willen eten en eet dan toch echt liever een hamburger bij de Mac of gewoon een boterham met pindakaas. En dat terwijl koken voor één euro helemaal niet lastig is.
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 12:43
sezamzaad en nuri zijn droge voedingswaren die perfect te bewaren zijn, sezam zaad zelfs 4 jaar. Een halve ui bewaren in je ijskast tot de dag er na vind ik echt niet zo abnormaal hoor of een halve krop sla bijvoorbeeld.

Een hamburger is
- veel minder gewicht
- veel minder evenwichtig
- bevat veel minder vlees
- bevat veel minder voedingswaarde
- kan je geen maaltijd noemen (het gaat echt om de hamburger)
- heb je echt niet mee gegeten
- bevat veel minder uit de voedseldriehoek
- bevat 1 schijfje augurk en verder niets van groenten
- bevat ketchup daar zijn jullie dan net tegen

owja even nog wat feiten op een rij ...

http://nutritiondata.self.com/facts/fast-foods-generic/8044/2

De hamburger van macdo heeft een gewicht van 102 gram, daarvan is 48 gram water ...

nja ieder zijn ding maar veel mensen zien het punt wel. Dit maakt eigenlijk zelfs net heel het punt duidelijk. Van mac donalds accepteer je wel bepaalde dingen zonder er ook maar even bij stil te staan terwijl als iemand voor 1 euro een relatief normaal gerecht probeert te maken er een hele hoop eisen aan worden gesteld :) het zijn dat soort dingen die ik net fascinerend vind. Het internet is gelukkig groot genoeg dat er voor iedereens projectjes plaats is. Of jij er het nut nu van inziet of niet is vooral jouw zaak :)
Myraelamaandag 27 januari 2014 @ 12:46
Ik ben niet tegen ketchup. :') Ik ben tegen droge pasta met ketchup.
HaerdenCmaandag 27 januari 2014 @ 12:48
quote:
14s.gif Op maandag 27 januari 2014 12:46 schreef Myraela het volgende:
Ik ben niet tegen ketchup. :') Ik ben tegen droge pasta met ketchup.
je kan er ook olijfolie en een versnippert uienpijpje met wat prov. kruiden over doen ... zelfde prijs :) maar dat maakt zo lastig een 1 en is ieders smaak. Ik eet graag eens wat curry ketchup op mijn pasta :)
Spartagekzaterdag 1 februari 2014 @ 05:02
Wat ik me afvraag, ben je vrijgezel ?

Want ik denk niet dat ik moet aankomen thuis
"schatje ... de komende 30 dagen eten we voor 1¤ per maaltijd "

Ik vermoed dat ik er gratis een andere slaapplaats voor kan zoeken, in de schuur
Isabeauzaterdag 1 februari 2014 @ 05:12
Deze twee mensen zijn een nog idiotere uitdaging aangegaan: http://onedollardietproje(...)/01/it-starts-today/
1 dollar per dag per persoon. Ze waren daarna wel beiden afgevallen :7 Misschien kan je daar eens kijken voor wat inspiratie, er staan ook een paar recepten op de site.
CafeRokerzaterdag 1 februari 2014 @ 08:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 05:02 schreef Spartagek het volgende:
Wat ik me afvraag, ben je vrijgezel ?

Want ik denk niet dat ik moet aankomen thuis
"schatje ... de komende 30 dagen eten we voor 1¤ per maaltijd "

Ik vermoed dat ik er gratis een andere slaapplaats voor kan zoeken, in de schuur
Mensen die dit willen proberen hebben meestal ook een wederhelft die er ongeveer net zo over denkt. Jij zou misschien naar de schuur worden verbannen, maar zou je het zelf dan wel willen proberen?
foodlovervrijdag 7 februari 2014 @ 22:30
Is het gedaan met het experiment???
Jammer als dat zo is, vond het wel leuk om te volgen :+
HaerdenCzondag 9 februari 2014 @ 13:21
Goed ik kom even terug hier :)

ik ben inderdaad momenteel vrijgezel maar ik heb paar vrouwen rondom me die heel erg hard volgen en die economisch denken. Maar inderdaad dus concreet ik ben vrijgezel. Ik verplicht verder ook niemand van mee te doen hoor. Mijn zoontje is hier ook en die krijgt eten naar zijn wensen en vaak dubbel zo duur dan mijn eten ;) Het blijft gewoon een sociale test zoals al 10 keer gezegd om aan te tonen wat voor slechte deal een eurodeal is bij MacDonalds en hoe veel je eigenlijk voor 1 euro kan hebben. Ik heb geen enkele ambitie om voor 1 euro super deluxe te koken (hoewel sushi best chique eten is).

Het project is zeker nog niet gedaan maar laatste dagen kan ik niet echt mee tellen als 1 euro omdat ik bezoek heb gehad en dus zeg maar normaal gekookt heb. Tevens 2 keer zakelijk gegeten dus nja dat is dan 0 euro, ontbeten bij ouders dus ook 0 euro :) ik schat alles van voorbereidingen klaat te hebben inclusief volledig schema zodat ik in april of mei echt een volledige maand kan doen aan 1 stuk.

Wat heb ik nog gedaan ...
- paar experimentjes met soepen gedaan en die zijn verschrikkelijk dankbaar
- videe gemaakt in het groot met verse champignons. De kip was uitverkoop van kipfilet bij Colruyt en met 50% korting. ik heb anderhalve kilo gemaakt voor een 3,3 euro ... nu ik weet niet goed hoeveel jullie als standaard portie videe zien. Als jullie uit gaan van 500 gram per persoon lukt dat dus net niet maar als jullie uit gaan van 300 gram per persoon dan zitten er 5 porties in en is het wel te doen!
- Excel gemaakt om gerechtjes te linken en zodoende optimaal gebruik te maken van aangekochte spullen en hoeveelheid (Dit naar aanleiding van opmerking in dit topic waarbij aangehaald werd dat niet alles opgebruikt geraakt ... nu daar ga ik sowieso voor een middenweg moeten gaan en ik ga dus een basis aankoop van spulletjes moeten voorzien waarvan ik uitga dat iedereen zo iets in die aard in zijn kast heeft. Het gaat dan over peper, zout, paneermeel, maizena of vloeiende mail, kristalsuiker, etc)
- Proberen achterhalen hoeveel calorieen en dergelijke in iedere maaltijd zitten
- Wok gerecht met rund, varken, kalkoen, kip of vegetarisch kan altijd onder de euro in mijn geval (ik ben een modale eter)

Eerlijk is eerlijk de motivatie was even wat lager door de negatieve reacties die ik van een aantal mensen heb gekregen. Echt totaal niet opbouwen maar gewoon afzeiken ... nja internet trollen zeker ;)

Olezondag 9 februari 2014 @ 20:35
Ik moest even googelen wat videe is.
CafeRokerzondag 9 februari 2014 @ 21:46
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 13:21 schreef HaerdenC het volgende:
paar experimentjes met soepen gedaan en die zijn verschrikkelijk dankbaar
had je m'n linzensoep nog geprobeerd?
HaerdenCmaandag 10 februari 2014 @ 10:23
quote:
1s.gif Op zondag 9 februari 2014 20:35 schreef Ole het volgende:
Ik moest even googelen wat videe is.
Koninghinnenhapje heet dat bij jullie denk ik ... ook wel vol-au-vent

De linzen soep heb ik nog niet geprobeerd :) maar wel op de planning
Lucky_Strikemaandag 10 februari 2014 @ 10:36
Wat een leuk project ^O^
HaerdenCdinsdag 11 februari 2014 @ 10:40
Toch terug beetje motivatie gevonden dus ... kom ik nog eens een post doen.

Bereidingstijd: 25 minuten, prijs tussen 1 euro en 1.15 euro.

009.jpg

- 250 gram wokgroenten
- 120 gram kippen of kalkoenblokjes kijk naar wat er in de aanbieding is!
- 1 pijpajuin
- 1 citroen melisse takje
- 2 eetlepels sezam olie
- 1/2 koffielepeltje soja saus
- 1 eetlepel wok olie
- beetje peper (naar eigen smaak) of bv hot chili saus een scheutje
- zakje rijst
- beetje sezamzaad vooral voor het oog dus geen must!

120 gram kippenblokjes, kalkoeblokjes of bv als de filets in de reclame zijn zelf snijden. Doe wat sezamolie samen met sojasaus (ter vervanging van zout) en wat wokolie samen in de wok. Zet ondertuusen een keteltje rijst op (in de afbeelding 1 zakje per persoon genomen). Snij een pijpajuintje, wat citroen melisse en doe dit samen met de kippenblokjes in de verhitte wok. Vervolgens stevig vuur er onder en goed bakken. Doe dan een 250 gram wokgroentjes er bij samen met 50 gram verse soja scheuten. Werk af met wat sezamzaad en dien de rijst op in een bol met daarnaast de resultaten van de wok.
_Liekvrijdag 14 februari 2014 @ 10:30
Misschien vind je hier nog wat inspiratie tussen http://simoneskitchen.nl/category/recepten/budget/ Budget challenge voor 1,50 pp en ook op dit blog: http://es-factory.nl/blog(...)-budgetchallenge-ii/
-mandy-vrijdag 14 februari 2014 @ 23:41
Wat een leuk idee dit!!!
Succes!
nicvdw88dinsdag 18 februari 2014 @ 22:33
Erg leuk om te volgen dit! Ik kook ook op een budget, maar wel wat ruimer dan dit. Lijkt me erg, erg lastig!
Miss_Virgodonderdag 20 februari 2014 @ 21:35
Zak wortels
Bleekselderij
Paprika
Ui
Bolletje knoflook
500 gram gehakt
200 gr kipfilet
2 blikken bonen
3 blikken gepelde tomaten
Zak pasta
Zak rijst
Zak aardappels
Zakje zuurkool
pakje spekjes

Met deze ingrediënten kan je in ieder geval maken (beetje combineren)
Grote pan soep
Grote pan bolognesesaus
Grote pan chili con carne
Grote pan stamppot

in porties invriezen: voila minstens een halve maand eten :)
habituedonderdag 20 februari 2014 @ 22:20
Ik snap je topictitel niet echt. Impliceer je nou dat het voor Nederlanders normaler is om op een budget te eten dan voor Belgen?

7 Nederland 48.222
12 België 43.533

Wij verdienen hier toch wel wat meer hoor.

[ Bericht 0% gewijzigd door habitue op 20-02-2014 22:27:10 ]
Isabeauvrijdag 21 februari 2014 @ 06:59
quote:
16s.gif Op donderdag 20 februari 2014 22:20 schreef habitue het volgende:
Ik snap je topictitel niet echt. Impliceer je nou dat het voor Nederlanders normaler is om op een budget te eten dan voor Belgen?

7 Nederland 48.222
12 België 43.533

Wij verdienen hier toch wel wat meer hoor.
Ik dacht: als Belg (Westerling) heb je eigenlijk genoeg geld voor eten, niet zoals een groot deel van de wereld (de niet-Westerse wereld) waar ze moeten rondkomen van nog geen dollar per dag. Maar je kan er in je hoofd altijd een Nederland-Belgie iets van maken als dat je gelukkig maakt.
HaerdenCvrijdag 21 februari 2014 @ 07:44
Om te beginnen het gaat inderdaad helemaal niet over vergelijking met Nederland maar puur als Westerling inderdaad zoals Isabeau al zei. Mijn grootmoeder was Nederlandse, mijn opa uit de Walen en de rest Vlamingen dus ik ben zelf eigenlijk 1/4de Nederlander :) sorry alvast voor dat misverstand.

Het project begint echt wel heel erg serieuze vormen te krijgen ondertussen. Mede door de al dan niet trollende opmerkingen hier en op een paar Facebook groepen ben ik hard aan de slag gegaan. Tevens heb ik een paar extra moeilijkheidsfactoren bijgevoegd ... of dat een heel goed idee is weet ik niet daar ben ik nog vollop voor aan het rekenen. De voornaamste is dat ik ga proberen conserven in Blik en Pot te beperken tot maximaal 20 procent. Ik bekijk of vermijden ook lukt. Dat is wel een behoorlijk extra inspanning vooral voor groenten als kool. Aangezien ik alleen ben is een volledige kool echt wel veel. Ik heb zeer beperkte invries capaciteit.

Graag toon ik jullie alvast een stuk van de voorbereiding.

Ik ben op voedingscentrum.nl gaan kijken naar puur Calorie basis hoe veel een mens nodig heeft dit puur ter referentie (aangezien dat iets persoonlijk is met paar afhankelijke factoren maar ik moet ergens een basis maken). Hiermee tegemoet komend aan de mensen die zeggen dat is nooit genoeg ik heb 3 porties nodig etc.

calorie.jpg
ik neem hierbij dus alle gegevens voor mannen en vrouwen van 19 tot 50 zowel actief als minder actief en neem het gemiddelde dan kom je dus rond de 2500 calorien. Ikzelf ben een IT-er dus heel erg actief is dat op zich niet als beroep en ben tussen de 31 en 50 jaar en ik ben man dus dat algemeen gemiddelde komt toevallig ook netjes overeen met de groep waar ik in val.

Ik zal mijn gewicht wegen op dag 1 en op dag 31 zodat op het einde van het project gekeken kan worden of ik ben bijgekomen of af gevallen!

De 20 basis dingen waarvan ik uit ga dat die in huis zijn, dit om de argumenten te onderbouwen van dit of dat is niet mee gerekend. Ik reken dus tot op niveau van peper en zout per gram! Deze 20 dingen zijn perfect lang te bewaren en zijn geen basis maaltijd of ingredient voor grote volumes.
basis.jpg
Deze basis kost 25 euro. Hiermee kom je uiteraard veel langer toe dan enkel de maand waar mijn experiment loopt dus het zou niet eerlijk zijn om dit door te rekenen. Ik ga voor deze ingredienten enkel de gebruikte hoeveelheid rekenen. Ik kan moeilijk bij ieder gerecht er van uit gaan dat ik een nieuw pak zout of peper open doe.

Ik voel de bui al hangen ... "Calorieën is niet alles". Uiteraard is het belangrijk dat er voldoende variatie is en dat je voldoende vitamientjes en mineralen binnen krijgt. Tevens zouten niet de pan uit te laten swingen en suikers, eiwitten in de juiste hoeveelheden te eten. Dus ben ik aan de slag gegaan met mijn excel als volgt in te delen
detail.jpg
Hier ben ik dus nog vollop aan bezig want het is best een beetje werk. Eens ik al deze gegevens er in heb zitten kan ik beginnen om dag per dag de 3 maaltijden samen te stellen zodat alles evenwichtig en gevarieerd is. Als referentie ga ik dan weer aan houden wat het gemiddelde is aangezien ik best een gemiddelde mens ben.

Vooroordelen hebben ook een plaats gekregen in de Excel dit is het lijstje tot heden:
Je eet bedorven eten voor 1 euro dat kan niet anders!
Ik gebruik niets dat over datum is of slecht is.
Je kan voor 1 euro geen vlees kopen!
Ten eerste zitten mensen in hun hoofd met kiloprijzen je eet geen kilo vlees. Ten tweede ligt heel veel aan welk vlees en de promoties.
Je eet niet gevarieerd!
In de gerechten zit kip, vis, vlees, groenten, pasta, rijst, brood, fruit, olie, verse kruiden, zuivel, eieren, etc …
Het kan nooit genoeg eten zijn voor 1 euro!
Ik ga voor het experiment voldoen aan de gemiddelde opgegeven hoeveelheden die gezond zijn en alles in een tabel zetten!
Ja maar ik ben allergisch aan dit, ik mag geen gluten, ik mag zus niet, ik mag zo niet …
Ik kan onmogelijk met ieders gekke wensen rekening houden dus het gaat om maaltijden voor gewone mensen die alles mogen eten.
Mannen verbruiken meer dan vrouwen en veel licht aan hoe actief je werkt.
Klopt helemaal … vandaar de calorie berekening op pagina 1 van deze excel. Ik ga voor het goede gemiddelde.
Er kan nooit voldoende fruit en groenten gekocht worden voor dat geld.
Fruit en groenten zijn goedkoper dan je zou verwachten, zeker in de uitverkoop hoek of als je je spullen op de markt gaat kopen,
Je koopt enkel bij budget supermarkten
Gedeeltelijk waar maar hou er rekening mee dat in duurdere supermarkten gedeeltelijk het extra personeel, gezelligheid, duurdere aankleding betaald wordt … niet noodzakelijk betere producten
Je rekent fout want je rekent enkel wat je echt gebruikt niet wat je koopt
Wel inderdaad maar ik kan moeilijk een volledige zak aardappelen gaan rekenen als ik er maar 2 maak. Daarom maak ik gebruik van vriezer of producten die aantal dagen houdbaar zijn.
Je gebruikt dit of dat van kruiden en dat heeft niet iedereen in huis
Daarom is er een tabblat met een basis waarvan ik uit ga dat iedereen dat min of meer in huis heeft. Daar rekenen ik zo juist mogelijk van door hoe veel ik gebruik daarvan.

De excel wordt uiteraard vrij gegeven eens hij compleet is ;) ik overweeg ook een filmpje te maken tijdens het project.

Dus ... alle OPBOUWENDE kritiek is welkom. Zoals jullie zien, zelfs de minder fijne argumenten probeer ik te gebruiken om tot iets te komen.
Isabeauvrijdag 21 februari 2014 @ 13:40
Ik vind het een steeds leuker project worden, HaerdenC! ^O^
habituevrijdag 21 februari 2014 @ 15:21
Als ras patriot moest ik dat even duidelijk hebben offc.

Verder leuk project Haerden, al zal ik je niet snel volgen. Eten moet voor mij op de eerste plaats vooral lekker zijn.
TimeJumperzaterdag 22 februari 2014 @ 14:52
Leuk project, en verbazend dat je voor 1 euro kan eten :D
Ik ga dit effe volgen :Y