quote:Politie Turkije slaags met betogers
zondag 22 dec 2013, 22:20 (Update: 22-12-13, 22:26)
In Istanbul is een demonstratie tegen de regering uitgelopen op een confrontatie met de politie. De betogers gooiden met stenen naar agenten. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de honderden demonstranten uiteen te jagen.
De demonstratie was gericht tegen bouwplannen in de stad, maar keerde zich tegen de manier waarop premier Erdogan omgaat met de grote corruptiezaak waarbij enkele zonen van ministers in staat van beschuldiging zijn gesteld.
Ontslag
Erdogan zegt dat er sprake is van een complot tegen zijn regering en hij heeft politiechefs ontslagen en overgeplaatst. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden.
De zoon van Güler is één van de 24 mensen die zijn opgepakt in het onderzoek naar corruptie. In een interview zei de minister dat hij niets heeft misdaan. Hij heeft zijn ontslag aangeboden en zegt af te wachten of Erdogan dit aanvaardt.
Machtsstrijd
De arrestatie van corruptieverdachten lijkt voort te vloeien uit een machtsstrijd tussen Erdogan en Hizmet. Die beweging van de Turkse islamitische geestelijke Gülen heeft veel invloed binnen het politie-apparaat en de rechtspraak.
Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten en was vroeger een bondgenoot van Erdogan. Zijn beweging heeft een netwerk van scholen, bedrijven en media.
De twee staan lijnrecht tegenover elkaar sinds de Turkse regering een plan presenteerde om scholen van Gülens beweging te sluiten of aan banden te leggen.
Doofpot
Journalisten in Turkije beschuldigen Erdogan ervan het schandaal in de doofpot te willen stoppen. Zo werd het hen vandaag verboden om politiebureaus te betreden, tenzij ze waren uitgenodigd voor persconferenties.
Erdogan reageerde tijdens een persconferentie op de beschuldiging, en zei dat van muilkorven geen sprake is. "Iedereen die steelt van de staat brengen wij voor de rechter, ook als het één van onze broeders is."
Dus als je gewoon je werk doet wordt je ontslagen. Onderzoek naar corruptie is 'not done' in Turkije.quote:Turkse minister biedt ontslag aan na schandaal
De Turkse minister van binnenlandse zaken Muammer Güler heeft zondag zijn ontslag aangeboden aan premier Recep Tayyip Erdogan.
Hij deed dat in verband met een corruptie- en omkoopschandaal waarin zijn eigen zoon en 23 andere personen zijn gearresteerd.
Erdogan blijft er echter bij dat het schandaal een internationaal complot is om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering gaat door met het ontslaan van politiemensen die bij het onderzoek betrokken zijn.
Onder de arrestanten is ook de zoon van minister van economie Zafer Caglayan en de directeur van de staatsbank Halkbank. Ze worden beschuldigd van het aannemen of faciliteren van steekpenningen.
Volgens berichten in de Turkse pers zijn in het huis van de bankdirecteur schoenendozen vol bankbiljetten in beslag genomen, voor in totaal miljoenen euro's.
Problemen
Door de berichten dreigt de regering-Erdogan opnieuw in de problemen te komen, na de landelijke protestgolf van de afgelopen zomer.
In Istanbul namen zondag honderden mensen deel aan een demonstratie tegen de regering. De politie trad met waterkanonnen en traangas op toen betogers stenen begonnen te gooien, meldde het persbureau Dogan.
In een interview met het staatspersbureau Anadolu zei minister Güler dat hij niets heeft misdaan en dat er 'niets is wat ik niet kan verantwoorden'. Hij zei zijn ontslag te hebben aangeboden en af te wachten of Erdogan dit aanvaardt.
Er werd al verwacht dat Erdogan deze week zijn kabinet zou wijzigen, omdat drie ministers in de verkiezingen in maart willen dingen naar burgemeestersposten. Nu zou hij in één moeite door ook Güler en andere bij het schandaal betrokken ministers kunnen vervangen.
Machtsstrijd
Turkse commentatoren brengen het onderzoek en de arrestaties in verband met een machtsstrijd tussen de regering en de invloedrijke islamitische beweging van Fethullah Gülen. De in de Verenigde Staten gevestigde geestelijke zou een grote aanhang hebben binnen de Turkse politie en justitie.
Anadolu meldde zondag dat op het hoofdbureau van politie in Istanbul 25 leidinggevenden van hun posten zijn ontheven. Eerder waren al tientallen politiemensen ontslagen, volgens analisten in een poging aanhangers van Gülen uit het politieapparaat te verwijderen.
Oppositiepartijen beschuldigen Erdogan ervan het schandaal onder de mat te willen vegen. Het werd journalisten zondag verboden politiebureaus te betreden, tenzij ze waren uitgenodigd voor persconferenties, aldus Anadolu.
Doofpot
Erdogan ontkent de zaak in de doofpot te willen stoppen. "Wij brengen iedereen die van de staat steelt voor de rechter, zelfs onze eigen broeders", zei hij.
Tegelijkertijd herhaalde hij dat het onderzoek is geïnstigeerd door 'internationale duistere kringen' binnen Turkije, een tactiek die de regering ook volgde tijdens de protesten in de zomer. "Wij zullen de handen breken die met valstrikken in Turkije chaos proberen te veroorzaken", zei hij.
quote:Turkse regering ontslaat weer politiechefs
De machtsstrijd tussen de Turkse regering en de politie en justitie zet zich voort.
De regering heeft zondag nog eens 25 politiechefs van hun functie ontheven, nadat eerder deze week de machtige politiecommandant van Istanbul, Huseyin Capkin, en 14 andere politiechefs aan de kant waren gezet.
Deze week hield de politie tientallen mensen aan, onder wie zakenlieden en zonen van ministers uit de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie bij de openbare aanbesteding van overheidsopdrachten.
rdogan veroordeelde de arrestaties. Zij zouden een ''smerige operatie'' zijn die zou dienen om de regering te beschadigen. Minister Egemen Bagis van Europese Zaken sprak van een complot tegen de regering.
Het conflict tussen de regering en de politie en justitie wijst op de kloof die is gegroeid tussen de regering en haar vroegere belangrijke bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen, die in de Verenigde Staten woont, en zijn beweging Hizmet (Dienst) zijn met de premier en diens islamitische AK-Partij in conflict geraakt door het voornemen van de regering om particuliere scholen te sluiten.
Daarvan worden er vele door Hizmet geleid. Aanhangers van Gülen vervullen belangrijke posities bij de politie en in het justitieel apparaat en de inlichtingendiensten.
we 'janken' hier toch ook over Rutte?quote:Op woensdag 25 december 2013 11:49 schreef selen het volgende:
Goh Turkije wordt ook eens wakker na ruim 10 jaar
Dat volk slaagt er gewoon ook nooit in, om fatsoenlijke ministers te kiezen.
Ik vind het nu eigenlijk ook nergens op slaan om te protesteren, in Turkije heb je immers democratie. Het volk heeft uiteindelijk Erdogan danwel AKP gekozen. Dus ik snap dat gejank niet
Dat volk gaat ervan uit dat Erdogan op een goede, eerlijke manier regeert. Als hij dat niet doet, heeft het volk recht om te protesteren.quote:Op woensdag 25 december 2013 11:49 schreef selen het volgende:
Ik vind het nu eigenlijk ook nergens op slaan om te protesteren, in Turkije heb je immers democratie. Het volk heeft uiteindelijk Erdogan danwel AKP gekozen. Dus ik snap dat gejank niet
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |