Ik word dagelijks geteisterd door dit soort denkbeelden. Ik ben ondertussen expert op dit gebied in de filosofische denktank waar ik in zit. Voor een geleerd iemand is een maatschappelijk leven in principe onmogelijk. Deze persoon zal bepaalde waarden en normen moeten laten varen, oogjes toe knijpen, om een maatschappelijk leven mogelijk te maken en leuk te houden. De volgende vraag is dan : is dit mogelijk in jouw geval? Zoja dan ben je geholpen, zonee, dan zit je in hetzelfde schuitje als ik. Wil je hier meer over weten reageer dan gerust met vragen.quote:Op vrijdag 13 september 2013 18:51 schreef dingesdedinges het volgende:
Ik twijfel een beetje of ik dit in F&L of in R&P moet plaatsen, omdat het met allebei wat te maken heeft. Maar omdat het in essentie toch een filosofisch probleem is, heb ik voor de eerste optie gekozen. Als de mods het niet met me eens zijn, volg ik hun instructies trouwens met plezier op.
Een paar jaar geleden ben ik uit een heel diepe depressie "ontwaakt". Inmiddels ben ik weer aardig hersteld, voor wst betreft het normaal functioneren in het dagelijks leven. Toch zie ik nu de wereld om me heen in een heel ander licht dan eerst. Pessimistischer. Alsof er een grauwe sluier over de werkelijkheid ligt gedrapeerd. Het verschil tussen mijn hudige toestand en de depressie is alleen dat nu door de voile tenminste nog de zon lijkt te schijnen, terwijl ik voorheen alles louter pikzwart zag.
Vermoedelijk is mijn melancholie thans te wijten aan een klassiek geval van existentiële twijfel, gok ik zo.
We leven in een schier onmetelijk groot universum, op een van de vele miljarden rotsklompjes die rond een van de vele miljarden gasbollen in de immense kosmische leegte draaien. Er is zeer waarschijnlijk geen god aan wie we verantwoording moeten afleggen en die ons in ruil daarvoor zou kunnen helpen. Daarnaast is het menselijk bestaan, en daarmee ook mijn eigen leven, wellicht volkomen zinloos. Ik heb althans nog nooit een echt overtuigend argument gezien voor de bewering dat het leven wel degelijk zin heeft.
Nu ken ik wel de moderne quasifilosofische zelfhulp-mantra, dat we zelf de zin van ons leven moeten definiëren. Maar wat is de zin daar dan weer van? Gelukkig worden? Voor de meeste mensen is geluk een tamelijk efemeer verschijnsel, en ik betwijfel dan ook of de "gelukssom" van een doorsnee mensenleven uiteindelijk boven nul uitkomt. Maar zelfs als we langdurig gelukkig zouden kunnen worden, wat dan nog? Uiteindelijk gaan we er allemaal aan. Ten opzichte van de eeuwigheid van ons dood-zijn, lijken die paar jaartjes op deze planeet tamelijk betekenisloos. Waarom zou je nog ergens moeite voor doen? De meesten van ons zijn geen geniale kunstenaars of wetenschappers, en velen krijgen geen kinderen. Het merendeel van de mensheid laat dus niets blijvends achter, wanneer men dit aardse tranendal verlaat.
Zit ik hier hele dagen stilletjes over te huilen. Natuurlijk niet. Ik ben zo nu en dan echt gelukkig. Vooral muziek en mijn andere hobby's houden me op de been. Toch komen soms de donkere gedachten opzetten, vooral 's nachts, als ik alleen in mijn bed lig en de wereld zo stil lijkt.
Zijn er anderen hier die geplaagd worden door soortgelijke angsten en twijfels? Hoe hebben jullie het opgelost? Soms lijkt het wel of iedere oplossing die ik zelf bedenk, na verloop van tijd ontmaskerd wordt als zijnde gebaseerd op illusies en wensdenken. Vooral het verlies van mijn geloof, tijdens mijn puberteit, laat nog steeds diepee sporen na.
Interessant dat je in een filosofische denktank zit. Moet ik me dan iets officieels voorstellen, waarvoor je misschien wel betaald krijgt, of is het zomaar een leuke uitdrukking voor een soort vereniging? Overigens denk ik dat het probleem in bredere kring speelt dan alleen onder het deel van de bevolking dat je "geleerd" zou kunnen noemen. Ik denk dat iedereen die enigszins gevoelig en intelligent is en graag wat dieper over existentiële zaken nadenkt het moeilijk heeft in deze maatschappij. Onder andere doordat onze definitie van "succes" nogal beperkt is. Alleen wie veel geld, seks en aanzien heeft, is succesvol. Wie die dingen niet heeft, is een loser. Vergelijk dat eens met de definitie van een negentiende eeuwse denker als Walter Pater:quote:Op vrijdag 13 september 2013 19:09 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Ik word dagelijks geteisterd door dit soort denkbeelden. Ik ben ondertussen expert op dit gebied in de filosofische denktank waar ik in zit. Voor een geleerd iemand is een maatschappelijk leven in principe onmogelijk. Deze persoon zal bepaalde waarden en normen moeten laten varen, oogjes toe knijpen, om een maatschappelijk leven mogelijk te maken en leuk te houden. De volgende vraag is dan : is dit mogelijk in jouw geval? Zoja dan ben je geholpen, zonee, dan zit je in hetzelfde schuitje als ik. Wil je hier meer over weten reageer dan gerust met vragen.
Misschien heeft Pater wel gelijk en moeten we steeds streven naar de schoonheidsbeleving in het moment zelf. In ieder geval zou ik zelf wel een vrijwel geheel buitenmaatschappelijke denker of kunstenaar willen worden, ook al betekent dat in praktische zin levenslange armoede. Veel erger dan mijn huidige situatie kan het toch niet worden. Ik heb nooit het gevoel gehad thuis te horen tussen het gros van mijn landgenoten.quote:Every moment some form grows perfect in hand or face; some tone on the hills or the sea is choicer than the rest; some mood of passion or insight or intellectual excitement is irresistibly real and attractive for us--but for that moment only. Not the fruit of experience, but experience itself, is the end. A counted number of pulses only is given to us of a variegated, dramatic life. How may we see in them all that is to be seen in them by the finest senses? How shall we pass most swiftly from point to point, and be present always at the focus where the greatest number of vital forces unite in their purest energy? To burn always with this hard, gemlike flame, to maintain this ecstasy, is success in life. In a sense it might even be said that our failure is to form habits: for, after all, habit is relative to a stereotyped world, and meantime it is only the roughness of the eye that makes any two persons, things, situations, seem alike
Dit vind ik wel interessant. Ik ben bijna afgestudeerd en ben momenteel m'n eerste stappen aan het zetten in sollicitatieprocessen voor een toekomstige carrière. Dit zal iets in de publieke sector worden, daar liggen mijn doelen die ik graag zou verwezenlijken (iets bijdragen aan de maatschappij vanuit bestuurlijk/politiek niveau).quote:Op vrijdag 13 september 2013 19:09 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Ik word dagelijks geteisterd door dit soort denkbeelden. Ik ben ondertussen expert op dit gebied in de filosofische denktank waar ik in zit. Voor een geleerd iemand is een maatschappelijk leven in principe onmogelijk. Deze persoon zal bepaalde waarden en normen moeten laten varen, oogjes toe knijpen, om een maatschappelijk leven mogelijk te maken en leuk te houden. De volgende vraag is dan : is dit mogelijk in jouw geval? Zoja dan ben je geholpen, zonee, dan zit je in hetzelfde schuitje als ik. Wil je hier meer over weten reageer dan gerust met vragen.
En dit herken ik dus ook heel sterk. Ik zou intelligentie en sensitiviteit als mijn twee kerneigenschappen kenmerken. Geld kan me weinig schelen. Ik wil wel een bepaald inkomen waardoor ik een Westerse levensstandaard kan hanteren (huis, warm water, eten, vakantie), maar of ik nu 20.000 of 100.000 per jaar verdien zal me echt worst zijn. Ook is seks een onderwerp wat door mijn mannelijke medestudenten en vrienden veel en graag besproken wordt, maar wat echt volkomen langs mij heen gaat... Ik vind liefde wel belangrijk, maar om het geluk wat het mij en mijn partner oplevert, niet om over te pochen bij anderen.quote:Op vrijdag 13 september 2013 22:05 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Overigens denk ik dat het probleem in bredere kring speelt dan alleen onder het deel van de bevolking dat je "geleerd" zou kunnen noemen. Ik denk dat iedereen die enigszins gevoelig en intelligent is en graag wat dieper over existentiële zaken nadenkt het moeilijk heeft in deze maatschappij. Onder andere doordat onze definitie van "succes" nogal beperkt is. Alleen wie veel geld, seks en aanzien heeft, is succesvol. Wie die dingen niet heeft, is een loser.
Kun je hier eens wat verder over uitweiden of is dat te persoonlijk/pijnlijk ?quote:Op vrijdag 13 september 2013 18:51 schreef dingesdedinges het volgende:
Zijn er anderen hier die geplaagd worden door soortgelijke angsten en twijfels? Hoe hebben jullie het opgelost? Soms lijkt het wel of iedere oplossing die ik zelf bedenk, na verloop van tijd ontmaskerd wordt als zijnde gebaseerd op illusies en wensdenken. Vooral het verlies van mijn geloof, tijdens mijn puberteit, laat nog steeds diepe sporen na.
Het hangt er denk ik van af in wat voor geloof je bent opgevoed. Mijn ouders waren heel erg vanilla, middle-of-the-road Nederlands-Hervormd -- PKN tegenwoordig. Behalve zondagschool heb ik in mijn jeugd weinig specifiek theologisch onderricht gehad (later wel goedgemaakt). Wel werd er gebeden en geloofde ik in allerlei troostende aspecten van het christendom, zoals het hiernamaals en Gods welwillendheid. Tijdens mijn middelbare-schooltijd kwam ik veel meer in aanraking met atheïstische en agnostische medeleerlingen en ook met een meer wetenschappelijk wereldbeeld. Hierdoor is mijn geloof langzaam afgenomen, tot er op den duur niets meer over was. Toen ik dat besefte, ervoer ik wel een schok. Verder heeft het weinig met het ontstaan van mijn pessimistische wereldbeeld te maken. Er zijn immers genoeg atheïsten die veel vrolijker in het leven staan. Wel vind ik het erg vervelend dat ik niet meer terug kan. In die zin heeft het verlies van mijn geloof mijn leven wel moeilijker gemaakt. Religie is weliswaar vaak heel geruststellend, maar volgens mij is het allemaal gebaseerd op illusies en verouderde geschriften. (Niet dat ik religie niet meer respecteer; het is alleen zo dat ik er zelf niets meer mee kan. Dat is jammer.)quote:Op vrijdag 13 september 2013 22:56 schreef Jappie het volgende:
[..]
Kun je hier eens wat verder over uitweiden of is dat te persoonlijk/pijnlijk ?
Ik vind het namelijk opvallend hoe je deze opmerking bijna achteloos in het uiterste hoekje van je post hebt neergesmeten maar er tegelijkertijd zulke krachtige woorden in gebruikt hebt. Tevens intrigeert het mij hoe iemand door het verlies van zijn geloof zo pessimistisch kan worden. De meeste verhalen die ik hoor voor wat betreft mensen die hun geloof vaarwel zeiden zijn regelrechte succesverhalen door het bevrijdend gevoel wat er veelal mee gepaard gaat.
Het lijkt mij ( sorry dat ik inbreek ) een heel begrijpelijk verhaal! Even een hele sneue analogie om de situatie die mijns insziens bestaat te schetsen. Het moment dat je erachter komt dat Sinterklaas niet bestaat. Dat is vrij ingrijpend en heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je de waarheid kent. Dat is het hoofdpunt, lijkt me. Geen inhoudelijke twijfel meer over: ''maar als Sinterklaas alle cadeau's mee moet nemen, terwijl die boot maar zo klein is en dat paard kan maar zoveel tillen en...'' etc etc. Dat is allemaal opgelost. Daarnaast scheelt het ook een stuk angst. Dat grote boek is gewoon een bos-atlas die de buurman vast heeft en wat ik de rest van het jaar uitspook kan hij dus helemaal niet weten. Dat scheelt.quote:Op vrijdag 13 september 2013 22:56 schreef Jappie het volgende:
[..]
Kun je hier eens wat verder over uitweiden of is dat te persoonlijk/pijnlijk ?
Ik vind het namelijk opvallend hoe je deze opmerking bijna achteloos in het uiterste hoekje van je post hebt neergesmeten maar er tegelijkertijd zulke krachtige woorden in gebruikt hebt. Tevens intrigeert het mij hoe iemand door het verlies van zijn geloof zo pessimistisch kan worden. De meeste verhalen die ik hoor voor wat betreft mensen die hun geloof vaarwel zeiden zijn regelrechte succesverhalen door het bevrijdend gevoel wat er veelal mee gepaard gaat.
Ja, dat is een prima vergelijking. Dank je wel.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:20 schreef Uitstekelbaars het volgende:
[..]
Het lijkt mij ( sorry dat ik inbreek ) een heel begrijpelijk verhaal! Even een hele sneue analogie om de situatie die mijns insziens bestaat te schetsen. Het moment dat je erachter komt dat Sinterklaas niet bestaat. Dat is vrij ingrijpend en heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je de waarheid kent. Dat is het hoofdpunt, lijkt me. Geen inhoudelijke twijfel meer over: ''maar als Sinterklaas alle cadeau's mee moet nemen, terwijl die boot maar zo klein is en dat paard kan maar zoveel tillen en...'' etc etc. Dat is allemaal opgelost. Daarnaast scheelt het ook een stuk angst. Dat grote boek is gewoon een bos-atlas die de buurman vast heeft en wat ik de rest van het jaar uitspook kan hij dus helemaal niet weten. Dat scheelt.
Maar het brengt ook leegte. Wat is nog het doel van Sinterklaas, buiten de leugen verspreiden voor je kinderen ( en je eigen vermaak )? Waar is de magie gebleven van die tijd? Wat is er nog voor lol aan als je weet dat het gewoon hartstikke nep en verzonnen van A tot Z is? Los van of je nou lief was geweest of niet, Sinterklaas is ook een vorm van zingeving voor kinderlevens. ''Wie zoet is...''Dat idee.
Hetzelfde bij stoppen met geloof. Ja, het brengt leegte. Omdat sommige dingen er blijkbaar niet zijn. Als ik altijd geloofde dat er een bak geld in een container zat maar het blijkt dat er eigenlijk niks in zit dan is dat nou eenmaal zo. Maar op niets kan je moeilijk je hele leven bouwen dus richt je aandacht zich vanzelf op andere zaken die wel bestaan.
Tja, lastig en makkelijk tegelijk. Het feit dat je er nog geen einde aan gemaakt heeft geeft al aan dat je onbewust de voors en tegens hebt afgewogen en gewoon nog lekker voortmoddert.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:30 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Ja, dat is een prima vergelijking. Dank je wel.
Alleen vind ik het moeilijk om te bepalen wat dan wel zo belangrijk is dat het in emotionele zin de plaats van God kan innemen. Liefde? Schoonheid? Het welzijn van andere mensen? Heel nobele zaken, waar zeker moeite in gestoken mag worden, maar als fundament voor mijn leven vind ik het allemaal te wankel. Dat is erg vervelend, vooral omdat er genoeg mensen zijn voor wie het wel meer dan voldoende is.
Okay thnx, helder, zoals je zelf ook al stelt lijkt het verlies van je geloof meer een natuurlijk verloop te hebben gehad en is het meer een samenloop van rationeel volwassen worden en volwassen worden überhaupt gekoppeld aan het daardoor ontstane idee van zinloosheid welke het pessimisme en de daaraan vooraf gegane depressie veroorzaakt hebben.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:12 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Het hangt er denk ik van af in wat voor geloof je bent opgevoed. Mijn ouders waren heel erg vanilla, middle-of-the-road Nederlands-Hervormd -- PKN tegenwoordig. Behalve zondagschool heb ik in mijn jeugd weinig specifiek theologisch onderricht gehad (later wel goedgemaakt). Wel werd er gebeden en geloofde ik in allerlei troostende aspecten van het christendom, zoals het hiernamaals en Gods welwillendheid. Tijdens mijn middelbare-schooltijd kwam ik veel meer in aanraking met atheïstische en agnostische medeleerlingen en ook met een meer wetenschappelijk wereldbeeld. Hierdoor is mijn geloof langzaam afgenomen, tot er op den duur niets meer over was. Toen ik dat besefte, ervoer ik wel een schok. Verder heeft het weinig met het ontstaan van mijn pessimistische wereldbeeld te maken. Er zijn immers genoeg atheïsten die veel vrolijker in het leven staan. Wel vind ik het erg vervelend dat ik niet meer terug kan. In die zin heeft het verlies van mijn geloof mijn leven wel moeilijker gemaakt. Religie is weliswaar vaak heel geruststellend, maar volgens mij is het allemaal gebaseerd op illusies en verouderde geschriften. (Niet dat ik religie niet meer respecteer; het is alleen zo dat ik er zelf niets meer mee kan. Dat is jammer.)
Verveling is gebonden aan het concept tijd (je verveelt je pas na een minuut of een uur e.d.), en het idee is volgens mij dat God en het hiernamaals zich buiten de tijd bevinden. In de hemel ben je als het ware gelukkig gedurende een "eeuwigdurend ogenblik"; ik hoop dat dat niet al te gek klinkt. Mijn vraag is dan altijd tot in hoeverre er dan nog sprake kan zijn van continuïteit tussen de persoon die je op aarde was en de persoon die daar met God aan het feestvieren is. Is degene in de hemel eigenlijk niet gewoon een ander, een vreemde? Een echt duidelijk antwoord heb ik daar nooit op gekregen.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:48 schreef Uitstekelbaars het volgende:
[..]
Tja, lastig en makkelijk tegelijk. Het feit dat je er nog geen einde aan gemaakt heeft geeft al aan dat je onbewust de voors en tegens hebt afgewogen en gewoon nog lekker voortmoddert.
En zo gaat het meestal gewoon. Ik denk bij het opstaan weleens: ''waarom ga ik ook alweer mijn warme nest uit?'' Maar ik denk nooit: ''waarom zou ik deze dag nog blijven leven?'' Dat wordt je gewoon in je schoot geworpen.''Ohja, vandaag die en die cliënt op kantoor. Moet nog even hieraan denken''...en daar ga je alweer.
Een langetermijndoel is ook niet nodig, m.i. Persoonlijk vind ik zingeving net zoiets als een hagedis een mooi pakje proberen aan te trekken. Je kan het proberen, het kan er potsierlijk uitzien, maar het is niet per se de bedoeling. Het leven heeft geen doel nodig, dat ploetert wel voort. Waarom dan moeite doen om het in het keurslijf van een doel of bestemming te wringen? Zonde van de tijd, naast de aard van de zaak en volgens mij een recept voor teleurstelling. Je bent niemand iets verschuldigd, dus laat het lekker gaan.
Daarnaast nog even een uitstapje ( terug ) naar het geloof. Wat mij verbaast is dat gelovigen ook nooit verder denken dan de hemel. Wat is daar dan het doel van als je eenmaal met z'n allen erin zit en lekker veel lol trapt met god tot in de oneindigheid? Welk doel dient dat dan? Gewoon voor de leuk? Omdat het dan 'gelukt' en 'volbracht' is? En dan? Game over?
Dat lost ook niks op m.i. Het is een kunstgreep en een gedachtegang die in alle eerlijkheid meer vervreemding oproept dan troost biedt. Maar dat is slechts mijn visie. Sommige mensen wensen dat als eindhalte van hun gedachten te zien. En dat moeten ze helemaal zelf weten.
Zo kun je het ook zien inderdaad; ikzelf heb een iets andere kijk op geloof en daarmee ook op de so called cadeautjes of oplossingen voor zingeving welke in de traditioneel religieuze overtuigingen geboden lijken te worden. Voor simpelen van geest volstaan simpele verklaringen maar voor diegene die meer rationele vragen stellen zijn er feitelijk in de platte bijbelse uitleg geen antwoorden op zingevingsvragen.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:20 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Hetzelfde bij stoppen met geloof. Ja, het brengt leegte. Omdat sommige dingen er blijkbaar niet zijn. Als ik altijd geloofde dat er een bak geld in een container zat maar het blijkt dat er eigenlijk niks in zit dan is dat nou eenmaal zo. Maar op niets kan je moeilijk je hele leven bouwen dus richt je aandacht zich vanzelf op andere zaken die wel bestaan.
Is er maar 1 dan ?quote:
nee, er is één realiteit, wat jouw perceptie van realiteit is, tjahquote:Op zaterdag 14 september 2013 00:27 schreef Jappie het volgende:
[..]
Is er maar 1 dan ?
Als ik zo om me heen kijk zijn er meerdere en tevens is het bestaan van dit topic zelf al het bewijs dat er meerdere realiteiten bestaan.
Boeiend antwoord; dank je wel. Kun je wat gedetailleerder uitleggen hoe bewustzijn kan helpen bij zingeving? Je kunt namelijk ook zeggen dat het feit van ons bewustzijn aanleiding kan geven tot diepe nihilistische wanhoop, omdat we ons dan ook bewust zijn van pijn en verdriet.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:11 schreef Jappie het volgende:
[..]
Okay thnx, helder, zoals je zelf ook al stelt lijkt het verlies van je geloof meer een natuurlijk verloop te hebben gehad en is het meer een samenloop van rationeel volwassen worden en volwassen worden überhaupt gekoppeld aan het daardoor ontstane idee van zinloosheid welke het pessimisme en de daaraan vooraf gegane depressie veroorzaakt hebben.
Ik kan mij voorstellen dat je indien je deze wetenschappelijke wereld als basis neemt voor je bestaan de vraag over zingeving in absolute zin niet of nauwelijks beantwoord krijgt, je zult dus op zoek moeten naar alternatieven of moeten accepteren dat het leven buiten je eigen zingeving zinloos is.
Een van de grappige dingen die ik heb geconstateerd als gelovige zijnde is het fenomeen dat ook met een God en een geloof de zingeving of zinloosheid vraag feitelijk recht overeind blijft staan. Wat is immers de zin van het leven als het alleen ter meerdere eer en glorie is van onze lieve heer of in een wat minder strenge omgeving; wat is de zin van een eeuwigdurende hemel?
Dat we met zijn allen gelukkig kumbaya zingen bij een hemels kampvuur ?
Het antwoord op zingeving is er m.i. wel maar is niet te vinden in religie zoals wij die kennen en tevens niet in de wetenschappelijke verklaring voor de wereld. Je zult dus op zoek moeten naar een ander alternatief en dat alternatief wordt m.i. zowel gevonden in dit enkele leven als in de wereld waarbij dit aardse leven slechts een ontwikkelingsgebied voor bewustzijn is.
Zoals uit mijn reactie valt op te merken heeft het alternatief alles te maken met bewustzijn zelf, de aard van het beestje welke bewustzijn heet is de sleutel naar de reden en dus ook de zin van dit bestaan. Onderzoek (jouw) bewustzijn in al zijn hoedanigheden en kijk wat je tegenkomt.
p.s. troost je overigens met de gedachte dat voor een filosofisch aangelegd gelovige de eventuele zinloosheid van dit bestaan veel langer duurt dan voor jou als atheist/agnost.
Bedoel je daarmee de fyaieke realiteit (het universum, zeg maar)?quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:28 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
nee, er is één realiteit, wat jouw perceptie van realiteit is, tjah
Zie jij een mogelijkheid voorbij te komen aan jouw perceptie van de realiteit ?quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:28 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
nee, er is één realiteit, wat jouw perceptie van realiteit is, tjah
dat is een vraag over perceptiequote:Op zaterdag 14 september 2013 00:29 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Bedoel je daarmee de fyaieke realiteit (het universum, zeg maar)?
voorbij te komen, wat bedoel je hier precis mee, jezelf buiten realiteit zetten, natuurlijk, dan houd je op te bestaanquote:Op zaterdag 14 september 2013 00:30 schreef Jappie het volgende:
[..]
Zie jij een mogelijkheid voorbij te komen aan jouw perceptie van de realiteit ?
Niet alleen als leuk theoretisch hebbedingetje maar daadwerkelijk voorbij aan jouw subjectieve ervaring ?
Jij begon over realiteit. Ik vraag: wat bedoel je daar dan mee? Of ben je zo'n idealist die gelooft dat er niets anders bestaat dan perceptie? (Zo ja, wat voor zin heeft het dan nog om naar een onderliggende realiteit te verwijzen?)quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:31 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
dat is een vraag over perceptie
nee, een realistquote:Op zaterdag 14 september 2013 00:35 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Jij begon over realiteit. Ik vraag: wat bedoel je daar dan mee? Of ben je zo'n idealist die gelooft dat er niets anders bestaat dan perceptie? (Zo ja, wat voor zin heeft het dan nog om naar een onderliggende realiteit te verwijzen?)
Je beantwoordt nog steeds mijn eerste vraag niet. Dus nogmaals: wat is dat begrip "realiteit" dat je erbij sleept, wat bedoel je daarmee? Ik vraag geen definitie (en al helemaal geen metadefinitie); gewoon een omschrijving. Jouw wedervraag begrijp ik niet goed, eerlijk gezegd.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:38 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
nee, een realist
als je het over definities van definties wilt hebben past dat niet hier meer denk ik, al.. als je pessiment bent wanneer je realist bent, welke waarde heeft pessimisme?
quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:43 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Je beantwoordt nog steeds mijn eerste vraag niet. Dus nogmaals: wat is dat begrip "realiteit" dat je erbij sleept, wat bedoel je daarmee? Ik vraag geen definitie (en al helemaal geen metadefinitie); gewoon een omschrijving. Jouw wedervraag begrijp ik niet goed, eerlijk gezegd.
Nee dat is precies wat je wel vraagt, de definitie lijkt mij globaal wel duidelijk, dus of je bent niet bekend met het concept realiteit of stelt de verkeerde vraagquote:Reality
From Wikipedia, the free encyclopedia
Reality is the state of things as they actually exist, rather than as they may appear or might be imagined.[1] In a wider definition, reality includes everything that is and has been, whether or not it is observable or comprehensible. A still more broad definition includes everything that has existed, exists, or will exist.
Philosophers, mathematicians, and other ancient and modern thinkers, such as Aristotle, Plato, Frege, Wittgenstein, and Russell, have made a distinction between thought corresponding to reality, coherent abstractions (thoughts of things that are imaginable but not real), and that which cannot even be rationally thought. By contrast existence is often restricted solely to that which has physical existence or has a direct basis in it in the way that thoughts do in the brain.
Reality is often contrasted with what is imaginary, delusional, (only) in the mind, dreams, what is false, what is fictional, or what is abstract. At the same time, what is abstract plays a role both in everyday life and in academic research. For instance, causality, virtue, life and distributive justice are abstract concepts that can be difficult to define, but they are only rarely equalled with pure delusions. Both the existence and reality of abstractions is in dispute: one extreme position regard them as mere words, another position regard them as higher truths than less abstract concepts. This disagreement is the basis of the philosophical Problem of universals.
The truth refers to what is real, while falsity refers to what is not. Fictions are considered not real.
Kunnen wel maar doen niet, het is m.i. doeltreffender om als oplossing voor jouw probleem zelf de reis te ondernemen en kijken waar je uitkomt. Maar om je een richting te geven zou ik zeggen dat het Tibetaans dodenboek een mooie insteek is of zou kunnen zijn.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:28 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Boeiend antwoord; dank je wel. Kun je wat gedetailleerder uitleggen hoe bewustzijn kan helpen bij zingeving? Je kunt namelijk ook zeggen dat het feit van ons bewustzijn aanleiding kan geven tot diepe nihilistische wanhoop, omdat we ons dan ook bewust zijn van pijn en verdriet.
Wanneer we spreken over een begrip als realiteit dan moeten we beseffen dat er een onderscheid is tussen fenomenen en noumena. We kunnen elk spreken over dingen die soortgelijk zijn voor ons alleen. We kunnen intersubjectieve uitspraken doen over wat we zien als realiteit. Daar buiten bestaat een realiteit van dingen die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Deze dingen an sich zijn voor ons onbereikbaar en daarover kunnen we ook geen zinnige uitspraken doen. Realiteit an sich is voor ons niet te kennen, we kennen slechts de realiteit zoals het ons voordoet volgens de ervaring en die gevormd wordt door onze cognitie.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:38 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
nee, een realist
als je het over definities van definties wilt hebben past dat niet hier meer denk ik, al.. als je pessiment bent wanneer je realist bent, welke waarde heeft pessimisme?
Wat ik ermee bedoel is vrij simpel, er is voor jou geen enkele manier om buiten de kaders van je eigen subjectieve raam naar de "werkelijkheid" te kijken. De "werkelijkheid" die je lijkt te zien is een reflectie van jezelf. Zelfs als je deze werkelijkheid deelt met nog een miljard anderen.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:33 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
voorbij te komen, wat bedoel je hier precis mee, jezelf buiten realiteit zetten, natuurlijk, dan houd je op te bestaan
verder zijn mijn ervaringen niet subjectief, al ben ik wel subjectief aan mijn ervaringen, maar dat maakt ze niet minder realiteit
quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:46 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
[..]
Nee dat is precies wat je wel vraagt, de definitie lijkt mij globaal wel duidelijk, dus of je bent niet bekend met het concept realiteit of stelt de verkeerde vraag
Sorry, ik kap deze discussie even af, omdat ik je weinig samenhangend vind. Als ik jou gewoon iets vraag en je geeft mij een of ander zeer algemeen en breed Wikipedia-artikel en gaat blaten over roze wolken, dan voel ik me niet serieus genomen.quote:Op
zaterdag 14 september 2013 00:48 schreef Life2.0 het volgende:
Jij zoekt/zocht een zin van het leven, zin in het leven, die kon je niet vinden dus je werd 'pessimist' maar als jij enkel van een roze wolk naar de realiteit bent gekomen, wat is dan het verschil tussen realiteit en pessimisme?
En ja hoor, daar komt Kant de kamer binnenwandelen.quote:Op zaterdag 14 september 2013 00:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
Wanneer we spreken over een begrip als realiteit dan moeten we beseffen dat er een onderscheid is tussen fenomenen en noumena. We kunnen elk spreken over dingen die soortgelijk zijn voor ons alleen. We kunnen intersubjectieve uitspraken doen over wat we zien als realiteit. Daar buiten bestaat een realiteit van dingen die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Deze dingen an sich zijn voor ons onbereikbaar en daarover kunnen we ook geen zinnige uitspraken doen. Realiteit an sich is voor ons niet te kennen, we kennen slechts de realiteit zoals het ons voordoet volgens de ervaring en die gevormd wordt door onze cognitie.
nee, hoe zich het voordoet is geen realiteit, maar een perceptie van de realiteit, als ik droom een wasbeer te zijn, is de inhoud van de droom geen realiteit, voor mij niet, voor niemand nietquote:Op zaterdag 14 september 2013 00:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
Wanneer we spreken over een begrip als realiteit dan moeten we beseffen dat er een onderscheid is tussen fenomenen en noumena. We kunnen elk spreken over dingen die soortgelijk zijn voor ons alleen. We kunnen intersubjectieve uitspraken doen over wat we zien als realiteit. Daar buiten bestaat een realiteit van dingen die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Deze dingen an sich zijn voor ons onbereikbaar en daarover kunnen we ook geen zinnige uitspraken doen. Realiteit an sich is voor ons niet te kennen, we kennen slechts de realiteit zoals het ons voordoet volgens de ervaring en die gevormd wordt door onze cognitie.
als jij twijfelt aan de realiteit, moet je je ook zorgen makenquote:Op zaterdag 14 september 2013 00:57 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
[..]
Sorry, ik kap deze discussie even af, omdat ik je weinig samenhangend vind. Als ik jou gewoon iets vraag en je geeft mij een of ander zeer algemeen en breed Wikipedia-artikel en gaat blaten over roze wolken, dan voel ik me niet serieus genomen.
Om een droom te hebben van een wasbeer moet je wel een idee hebben van een dier dat lijkt op een wasbeer en strepen heeft enz. Over realiteit an sich is niet te spreken, omdat we het niet kunnen voorstellen noch waarnemen. Er is alleen uitspraken te doen over onze waarneming van realiteit en zelfs daarover zijn we het niet eens. Wat echt is, is een ontologische vraag en waaruit de realiteit bestaat is een kwestie van wat er bestaat in de wereld.quote:Op zaterdag 14 september 2013 02:10 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
nee, hoe zich het voordoet is geen realiteit, maar een perceptie van de realiteit, als ik droom een wasbeer te zijn, is de inhoud van de droom geen realiteit, voor mij niet, voor niemand niet
Ik krijg er een vergoeding voor, maar dat is ook niet zo vreemd want ik steek er erg veel tijd in. Het is geen authentieke denktank, en in principe ook nog maar net filosofisch te noemen. Zeer rationeel, zonder emoties of belangen....De waarheid gaat boven de gezondheid van de mens bijvoorbeeld. Hebben we een vraagstuk en komen we uit opdat de mens fout is, dan is dat zo, ookal mochten wij dan zelf gezichtsverlies lijden. Omdat we dit beleid vanaf het begin voeren is dit natuurlijk nog nooit voorgekomen, gezien wij dus voor de waarheid strijden. Of het een leuk begrip is is relatief, ik vond dat het de lading wel dekte.quote:Op vrijdag 13 september 2013 22:05 schreef dingesdedinges het volgende:
[..]
Interessant dat je in een filosofische denktank zit. Moet ik me dan iets officieels voorstellen, waarvoor je misschien wel betaald krijgt, of is het zomaar een leuke uitdrukking voor een soort vereniging? Overigens denk ik dat het probleem in bredere kring speelt dan alleen onder het deel van de bevolking dat je "geleerd" zou kunnen noemen. Ik denk dat iedereen die enigszins gevoelig en intelligent is en graag wat dieper over existentiële zaken nadenkt het moeilijk heeft in deze maatschappij. Onder andere doordat onze definitie van "succes" nogal beperkt is. Alleen wie veel geld, seks en aanzien heeft, is succesvol. Wie die dingen niet heeft, is een loser. Vergelijk dat eens met de definitie van een negentiende eeuwse denker als Walter Pater:
[..]
Misschien heeft Pater wel gelijk en moeten we steeds streven naar de schoonheidsbeleving in het moment zelf. In ieder geval zou ik zelf wel een vrijwel geheel buitenmaatschappelijke denker of kunstenaar willen worden, ook al betekent dat in praktische zin levenslange armoede. Veel erger dan mijn huidige situatie kan het toch niet worden. Ik heb nooit het gevoel gehad thuis te horen tussen het gros van mijn landgenoten.
Hoe ziet jouw leven eruit?
Dit heb ik altijd wel begrepen maar een stap verder nemend blijken ook de religies geen geruststelling te kunnen bieden, immers kun je altijd de vraag blijven opwerpen: 'Wat is het nut hier van ? Dus wat is het nut van het leven na het leven ? Wat is het nut van het bestaan van God en de hemel ? De hemel zou dan een plek moeten zijn waar je niet meer kan filosoferen. En dan, dan is de hemel een plek waar je eigenlijk gewoon een (gelukkig) zwijn bent i.p.v. een bewuste entiteit, een mens. Blijkbaar vonden veel mensen het concept van God (en hemel) een genoeg voldoening gevend antwoordt, maar voor zij die eenmaal kennis hebben gemaakt met de kracht van de twijfel en scepticisme zal er nimmer een sluitend antwoord gegeven kunnen worden op de existentiële miserie.quote:Op vrijdag 13 september 2013 23:12 schreef dingesdedinges het volgende:
Religie is weliswaar vaak heel geruststellend,
Kan inderdaad. En vergeet niet, er zijn er waarschijnlijk zat geweest die er wel een eind aan hebben gemaakt toen ze de nutteloosheid niet meer konden dragen. Wat ik min of meer bedoelde is dat zelfs binnen een zinloos leven allerlei zaken zich aan je opdringen ( liefde, familie, school, baan etc ) waardoor je vanzelf allerlei ( tussen )''doelen'' aangereikt krijgt. Onze biologische behoeften stuwen 99% van de mensheid voort en zijn zo sterk dat al die mensen totaal niet de behoefte voelen om de drijfveren achter de drijfveren te onderzoeken. Ook prima...quote:Overigens begrijp ik je punt over zelfmoord minder goed. Als alles in het leven werkelijk zinloos is, is ook de afwezigheid van lijden (hetgeen je met zelfmoord meestal beoogt) zinloos en kun je net zo goed niets doen.
Bekijk de zelfmoordstatistieken inderdaad maar. Komt vrijwel niet voor in 3de wereldlanden. Wel ironisch natuurlijk. Zij die niet meer bezig zijn met overleven zijn eerder geneigd niet meer te willen leven.quote:Op zaterdag 14 september 2013 16:03 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Uiteindelijk is het ook een luxeprobleem voor een deel. Ik denk dat als je in één of andere 3e wereldland 12 uur per dag stenen staat te breken en blij bent dat je in je nest ligt ( en dat je dat überhaupt hebt ) zingevingsvragen een stuk minder prominent aanwezig zijn.
Dat kan ook andere oorzaken hebben, trouwens. De grotere rol die religie doorgaans speelt in derdewereldlanden bijvoorrbeeld. (In de meeste godsdiensten is zelfmoord zwaar taboe.) Ik weet niet of het zingevingsvraagstuk wel een luxeprobleem is. De opkomst van religies in primitieve tijden, die vanuit ons moderne westerse standpunt heel karig en armoedig waren, lijkt strijdig met een dergelijke zienswijze. Bovendien zullen arme mensen zich ongetwijfeld heus ook weleens afvragen wat voor zin hun armoede en het daarmee samenhangende lijden hebben. Wel zullen zij minder gelegenheid hebben tot zwelgen in hun existentiële twijfel.quote:Op zaterdag 14 september 2013 16:15 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Bekijk de zelfmoordstatistieken inderdaad maar. Komt vrijwel niet voor in 3de wereldlanden. Wel ironisch natuurlijk. Zij die niet meer bezig zijn met overleven zijn eerder geneigd niet meer te willen leven.
Heel herkenbaar voor 90%, maar nee ik heb geen antwoorden. Hoewel? Jawel een beetje. Ik ben mijn pessimisme zat. Ik wil niet gedeprimeerd zijn. Althans niet 24/7. Daar lijkt een oplossing te liggen.quote:Op vrijdag 13 september 2013 18:51 schreef dingesdedinges het volgende:
Ik twijfel een beetje of ik dit in F&L of in R&P moet plaatsen, omdat het met allebei wat te maken heeft. Maar omdat het in essentie toch een filosofisch probleem is, heb ik voor de eerste optie gekozen. Als de mods het niet met me eens zijn, volg ik hun instructies trouwens met plezier op.
Een paar jaar geleden ben ik uit een heel diepe depressie "ontwaakt". Inmiddels ben ik weer aardig hersteld, voor wst betreft het normaal functioneren in het dagelijks leven. Toch zie ik nu de wereld om me heen in een heel ander licht dan eerst. Pessimistischer. Alsof er een grauwe sluier over de werkelijkheid ligt gedrapeerd. Het verschil tussen mijn hudige toestand en de depressie is alleen dat nu door de voile tenminste nog de zon lijkt te schijnen, terwijl ik voorheen alles louter pikzwart zag.
Vermoedelijk is mijn melancholie thans te wijten aan een klassiek geval van existentiële twijfel, gok ik zo.
We leven in een schier onmetelijk groot universum, op een van de vele miljarden rotsklompjes die rond een van de vele miljarden gasbollen in de immense kosmische leegte draaien. Er is zeer waarschijnlijk geen god aan wie we verantwoording moeten afleggen en die ons in ruil daarvoor zou kunnen helpen. Daarnaast is het menselijk bestaan, en daarmee ook mijn eigen leven, wellicht volkomen zinloos. Ik heb althans nog nooit een echt overtuigend argument gezien voor de bewering dat het leven wel degelijk zin heeft.
Nu ken ik wel de moderne quasifilosofische zelfhulp-mantra, dat we zelf de zin van ons leven moeten definiëren. Maar wat is de zin daar dan weer van? Gelukkig worden? Voor de meeste mensen is geluk een tamelijk efemeer verschijnsel, en ik betwijfel dan ook of de "gelukssom" van een doorsnee mensenleven uiteindelijk boven nul uitkomt. Maar zelfs als we langdurig gelukkig zouden kunnen worden, wat dan nog? Uiteindelijk gaan we er allemaal aan. Ten opzichte van de eeuwigheid van ons dood-zijn, lijken die paar jaartjes op deze planeet tamelijk betekenisloos. Waarom zou je nog ergens moeite voor doen? De meesten van ons zijn geen geniale kunstenaars of wetenschappers, en velen krijgen geen kinderen. Het merendeel van de mensheid laat dus niets blijvends achter, wanneer men dit aardse tranendal verlaat.
Zit ik hier hele dagen stilletjes over te huilen. Natuurlijk niet. Ik ben zo nu en dan echt gelukkig. Vooral muziek en mijn andere hobby's houden me op de been. Toch komen soms de donkere gedachten opzetten, vooral 's nachts, als ik alleen in mijn bed lig en de wereld zo stil lijkt.
Zijn er anderen hier die geplaagd worden door soortgelijke angsten en twijfels? Hoe hebben jullie het opgelost? Soms lijkt het wel of iedere oplossing die ik zelf bedenk, na verloop van tijd ontmaskerd wordt als zijnde gebaseerd op illusies en wensdenken. Vooral het verlies van mijn geloof, tijdens mijn puberteit, laat nog steeds diepee sporen na.
En nog steeds...quote:Op vrijdag 13 september 2013 21:31 schreef Cockwhale het volgende:
Ook altijd lastig gevonden om maar gewoon met de massa mee te doen, hun regeltjes te volgen en de wereld te accepteren zoals het is.
So, there are others like me...quote:Op vrijdag 13 september 2013 22:06 schreef UltraR het volgende:
Echter heb ik sterk het gevoel dat ik veel en veel te moralistisch en idealistisch ben voor de harde werkelijkheid. Ik twijfel dan ook ontzettend (heb eigenlijk geen flauw idee) over wat ik wil gaan doen qua baan/carrière. Ik vrees dat ik al heel snel extreem gefrustreerd zal raken over de weinige mogelijkheden die er zijn om iets te bereiken en de vele energie die zal gaan zitten in het vechten tegen de egoïstische aard van de gemiddelde mens.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |