Snap je het eerste plaatje?quote:Op maandag 6 januari 2014 10:07 schreef kanovinnie het volgende:
Ik snap er geen hout van, maar succes ermeeiig tof dat je nog wat laat weten
Dat klopt. Voor bepaalde wetenschappelijke doeleinden kan zoiets wel eens nuttig zijn, denk bijvoorbeeld aan het meten van het spectrum van de zon, om zo te bepalen wat er in de atmosfeer hangt (doen we niet, is slechts een voorbeeld). Daar voor moet eerst het licht gesplitst worden, wat we met een tralie doen, om het daarna af te beelden op een detector.quote:Op maandag 6 januari 2014 10:08 schreef kanovinnie het volgende:
Deels. Je gaat dus een lichtstraal splitsen en meten?
Nee, het F getal geeft de lichtsterkte aan, de hoeveelheid licht die door het objectief komt.quote:Op maandag 6 januari 2014 11:40 schreef Lyrebird het volgende:
Ongelofelijk - dat zijn nog eens camera's.
Het lijkt me dat het in die apparaten inderdaad om hoge kwaliteit optica gaat, die goed gecorrigeerd zijn voor zowel de hoek als de kleur. Wat ze ideaal zou maken voor deze toepassing (zowel hoek en kleur zijn heel erg belangrijk - het plaatje van mijn eerste ontwerp laat zien dat over een grote hoek in de spectrometer kleuren met bijna dezelfde spotgrootte afgebeeld kunnen worden).
Een mogelijk nadeel is dat het hier om lenzen met een behoorlijk lange brandpuntsafstand gaat, en het plaatje van de Little John Process camera laat zien dat de hoek waaronder licht kan worden gevangen niet al te groot is. Althans, in vergelijking met waar wij naar op zoek zijn.
Dat kunnen we eventueel oplossen met een tralie die de kleuren minder sterk verspreid.
Na suggesties bij mijn eerste post in dit topic heb ik wel gekeken naar (repro) lenzen voor large format cameras, maar het f-getal was aan de hoge kant, wat aangeeft dat de hoek waaronder licht kan worden gevangen niet al te hoog is. Maar nogmaals, een ander tralie zou wonderen kunnen doen.
Een praktisch probleem zou dan wel de grootte van het apparaat worden. Nu houden we het nog compact, wat uit praktisch/commercieel oogpunt wel een plus is.
Dat is omdat ik niet precies zeg wat ik er mee wil gaan doen, maar met dit apparaat willen we juist ieder foton kunnen vangen. Vandaar ook het doel om de spotgrootte net zo groot te laten zijn als de grootte van de detector. Kleiner zou nog beter zijn geweest, maar we mogen met deze resultaten niet klagen. Dus niet alleen een scherpe afbeelding, maar ook nog eens met een zo kort mogelijke belichtingstijd.quote:Op maandag 6 januari 2014 11:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Voor jouw toepassing is scherpte (scheidend vermogen) en een zo laag mogelijke chromatische aberratie veel belangrijker dan een hoge lichtsterkte omdat een langere belichtingstijd niet erg is.
Ik vrees dat die niet voor 20k de deur open doenquote:Op maandag 23 juni 2014 11:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Schneider Kreuznach ook geprobeerd? Die leven voor dit soort specials.
Dat zou zomaar kunnen, geen ideequote:Op maandag 23 juni 2014 11:43 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Ik vrees dat die niet voor 20k de deur open doen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |