Hier ook zo, tot ik de kleine liet castreren toen werd het gemep een stuk minder alhoewel de grote nog steeds af en toe moet bewijzen dat hij de baas is. Wel raar zo ligt de kleine lekker te slapen of voor zich uit te kijken en dan in ene wordt hij onderuit geschoffeld en waarom ? misschien oortje de verkeerde stand of even te lang naar de grote gekeken, ik heb geen idee.quote:Op vrijdag 6 september 2013 13:09 schreef controlaltdelete het volgende:
[..]
Nou bij mij niet hoor. Toen ik één van mijn katten als kitten in huis nam heeft deze er veel en vaak van langs gekregen van mijn oudere kat. Klein of niet die ouwe mepte er gewoon op los. Tot op heden zijn het nog steeds geen vrienden trouwens.
Je bent verder van huis als ze je huis onder gaan pissen, zie ze het dan maar weer af te leren. Daarom zou ik het niet zo doenquote:Op zaterdag 7 september 2013 12:34 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Omdat ik genoeg huishoudens heb gezien waarin twee katten makkelijk met 1 bak konden.
Daarom wil ik het even aanzien, daar is toch niks mis mee.
Dat het kan, betekent niet dat het ideaal isquote:Op zaterdag 7 september 2013 12:34 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Omdat ik genoeg huishoudens heb gezien waarin twee katten makkelijk met 1 bak konden.
Daarom wil ik het even aanzien, daar is toch niks mis mee.
Dit klinkt eerlijk gezegd een beetje vreemd, het kitten zat tot gister in een doosje en is dus of nog erg jong, of niet veel gesocialiseerd? Hoe oud is ze als ze weg mag?quote:Op zaterdag 7 september 2013 12:40 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Op basis daarvan hebben ik en mijn vriend afgelopen donderdag een kitten uitgezocht die heel nieuwsgierig was naar wat er buiten de doos gebeurde (ze zat met haar zusje en broertje in een doosje). Vrijdag mochten ze officieel buiten de doos kijken en de eigenaar is gister dan ook begonnen met het zindelijk maken van de katjes. Over (hopelijk) twee weekjes mag het poesje met ons mee naar huis, mits ze dus zindelijk is.
Oh jee... Hoe oud is het katje nu? Kittens worden rond 3/4 weken zindelijk. Ik hoop niet dat het katje over 2 weken weg mag, dat is echt veel te jong. Of het kitten leert pas op latere leeftijd zindelijk te worden.quote:Op zaterdag 7 september 2013 12:40 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Aah, wat lief
Ja, je weet nooit hoe de katten met elkaar om zullen gaan. Op basis van hoe onze kat omgaat met de kitten van de buurjongen, heb ik geconstateerd dat onze poes niet zeer territoriaal is, behalve dus haar voerbakje.
De kitten van de buurjongen is een lompe, wilde knuffelpoes die van stoeien houdt. Op basis daarvan hebben ik en mijn vriend afgelopen donderdag een kitten uitgezocht die heel nieuwsgierig was naar wat er buiten de doos gebeurde (ze zat met haar zusje en broertje in een doosje). Vrijdag mochten ze officieel buiten de doos kijken en de eigenaar is gister dan ook begonnen met het zindelijk maken van de katjes. Over (hopelijk) twee weekjes mag het poesje met ons mee naar huis, mits ze dus zindelijk is.
Ik zal foto's posten als ze hier dan eindelijk is en ik kan ook wel bijhouden hoe het tussen de twee gaat. Altijd leuk om zulke ervaringen te lezen, vooral voor de mensen die een oudere kat hebben en er ook aan zitten te denken om er een kleintje bij te nemen
Ik ga eerst kijken wat ze doen, als ik gelijk zie dat het niet lukt, dan heb ik (zoals ik ook al zei) een tweede bak als back-up.quote:Op zaterdag 7 september 2013 17:13 schreef Holyme het volgende:
[..]
Dat het kan, betekent niet dat het ideaal isIkzelf zou er geen risico's mee willen nemen, en er zijn ook genoeg katten die alleen wonen en toch 2 bakken willen, een voor elke boodschap, dus ik kies er sowieso voor om mijn katten voldoende bakken te geven zodat ze keuze hebben.
[..]
Dit klinkt eerlijk gezegd een beetje vreemd, het kitten zat tot gister in een doosje en is dus of nog erg jong, of niet veel gesocialiseerd? Hoe oud is ze als ze weg mag?
Edit, om dat nog wat te verduidelijken, hier vindt je wat extra info www.kittenleeftijd.nl
Een kitten gaat vanaf een week of 3 voorzichtig op onderzoek uit buiten het nest, en vanaf 7 weken mogen ze wettelijk gezien pas bij de moeder weg (wat eigenlijk nog veel te vroeg is). Dus vandaar dat ik me dat afvraag
Ja, wij hebben het inderdaad ook een paar keer met een teiltje met grit gedaan toen ze nog kleiner was (als we een paar dagen van huis waren, namen we haar altijd mee).quote:Op zondag 8 september 2013 13:13 schreef gargamel het volgende:
Uit eigen ervaring: Schaft een klein kattenbakje of teiltje aan die iig de eerste week op een andere plek staat dan de normale grote kattenbak. Als de zittende kat dan territorium drift krijgt en als een bezetene gaat blazen voor de ingang van de kattenbak, dan kan de kitten nog uitwijken naar het kleine bakje voor haar behoefte. Als het blazen verminderd en ze elkaar accepteren kan je de kleine bak weer wegdoen.
Ik had zelf 2 katten en nam er 2 kittens bij waarvan van een werd gezegd dat die onzindelijk was (door de oude baas). Die bleek zelf 2 grote katten te hebben. Toen ik mijn oudere poezen observeerde zag ik dat ze vooral de ruimte met de bak claimden en naar de kittens gingen blazen als ze richting kattenbak liepen. Na een teiltje met steentjes erbij gezet te hebben een paar meter van de bak vandaan konden de kittens die niet langs de grotere katten durfden toch snel een plas doen. Nooit ongelukjes gevonden en na een week was de rust weergekeerd.
Ik heb nu zelf 4 katten en 2 bakken.
Met te jonge katjes heb ik ook ervaring: de laatste is wegens slecht drinken bij haar moeder weggehaald toen ze 3 weken was. Ze is met de hand opgevoegd in een huis met een hond. Ik heb haar ziek overgenomen met 10 weken (500gram) Inmiddels een klein maar gezond poesje alleen heeft ze geen kattenopvoeding gehad, wat soms problemen geeft met de andere katten. Ze heeft heel wat hondse trekjes. Hoe langer ze dus bij haar moeder en nestgenoten kan blijven hoe meer ze leert als kat te gedragen.
Met onze andere poes en die van de buren ging het prima met 7/8 weken hoorquote:Op maandag 9 september 2013 08:24 schreef Ansu het volgende:
Zeven weken (en acht) is zo jong! Kan je niet nog even wachten? Zoals gezegd maken die paar weekjes op het sociale gedrag van een kat veel uit!
Leuk voor je dat al die voorbeelden wel goed zijn gegaan, maakt nog niet dat het niet beter is voor het kitten om langer bij de moeder te blijven.quote:Op maandag 9 september 2013 15:52 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Met onze andere poes en die van de buren ging het prima met 7/8 weken hoor
Bedankt voor je advies(?), maar hier ging mijn vraag dus niet over.quote:Op maandag 9 september 2013 15:56 schreef Oognip het volgende:
[..]
Leuk voor je dat al die voorbeelden wel goed zijn gegaan, maakt nog niet dat het niet beter is voor het kitten om langer bij de moeder te blijven.
Hmm, bedankt voor je advies.quote:Op dinsdag 10 september 2013 04:38 schreef EricOscuro het volgende:
Beste Pipdebeer,
Gevoelsmatig zeg ik dat je dit niet moet doen.
Om een jonge kat zijn kattenkwaad in te dammen, dat is zeker een paar maanden bijna een dagtaak.
Ook denk ik dat je een jonge kat zijn of haar baldadigheid ook niet moet af willen leren... hooguit de scherpste randjes er af zien te werken.
Maar een kat is een kat... en een kat heeft meestal een vrije natuur. Des te minder je dit tegen houdt, des te beter het bij jou gaat passen.
En des te minder (vreemde streken) dat je een jonge kat wilt laten uithalen, des te meer streken je hem wel laat uitvoeren.
Zo had ik met mijn eerste katertje een spelletje.. ik loerde op hem, liet me af en toe zien... en mijn katertje begon dan ook op mij te jagen (en als hij me op mijn rug gesprongen was had hij gewonnen).
Het is een geweldig spelletje tussen mens en dier, beiden zullen jullie hier veel plezier aan beleven.
En het leidt de kat af van eventuele vernielingen.
Maar omgaan met jullie andere kat? Die is nog niet zo heel oud, deze kan nog aardig met een jonge kat meekomen... maar je hoeft geen nieuwe kat voor hem/ haar te nemen. Katten zijn doorgaans solitaire dieren... al zullen ze een kitten doorgaans minder hard aanpakken als een andere volwassen kat.
Maar hoe dan ook... als jullie zelf weinig tijd hebben om die kleine op te voeden... dan zou ik het niet doen, tenzij je je bewust bent van de lasten.
Ja, dat bedoelde ik dus. Ik weet dat de kleine boef het gewoon lekker doet als wij slapenquote:Op dinsdag 10 september 2013 10:24 schreef Oognip het volgende:
Je kunt een kat niet afleren om op het aanrecht of de tafel te springen. Je kunt alleen afleren dat ze het niet doen als jij in de buurt bent
En zelfs dat is verrekte lastigquote:Op dinsdag 10 september 2013 10:24 schreef Oognip het volgende:
Je kunt een kat niet afleren om op het aanrecht of de tafel te springen. Je kunt alleen afleren dat ze het niet doen als jij in de buurt bent
Eén van katten doet het ook gewoon als hij aandacht wilquote:Op dinsdag 10 september 2013 10:41 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Ja, dat bedoelde ik dus. Ik weet dat de kleine boef het gewoon lekker doet als wij slapen
Verder is het leeg houden van het aanrecht ook een goede aanpak.
Echt waar? Dat wist ik niet. Af en toe is het ook wel leuk hoor, onze poes begint op zo'n moment ook te praten als je er wat van zegt.quote:Op dinsdag 10 september 2013 13:03 schreef senesta het volgende:
[..]
Eén van katten doet het ook gewoon als hij aandacht wilEn als alleen op de aanrecht zitten niet werkt dan wil hij ook nog wel even zoeken naar iets om eraf te gooien
Als je denkt dat je deze kitten net zo kunt opvoeden als jullie oudere kat... dan moet je het natuurlijk gewoon doen. En gelukkig gaat ook niet elke kat in de gordijnen hangen.quote:Op dinsdag 10 september 2013 09:54 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Hmm, bedankt voor je advies.
We hebben niet te weinig tijd om hem op te voeden, we hebben dezelfde tijden dat we weg van huis zijn als met onze eerste kat. En daarnaast ben ik nu ook op de maandagen vrij.
Dat spelletje van jagen doen wij inderdaad ook met onze kat. Pupillen als theeschoteltjes heeft ze dan haha
Maar dat kattenkwaad heeft ze zeker nog wel hoor. Ze jaagt de hele woning door met een speeltjes.
Ik bedoelde met opvoeden dan inderdaad ook de scherpe randje wegwerken, oftewel niet op het aanrecht springen, niet aan de bank haken en niet in de gordijnen hangen. Verder maakt het me niet uit wat ze doet. Onze poes heeft de onderkant van onze bank opengeklauwd en ging vervolgens in de hoes liggen
Bijna onze poes van een jaar ging het verder ook goed qua die dingetjes afleren, zelfs al waren we een paar uur per dag van huis (4 - 7 uren)
Ja echt, zelfs in fel daglicht, die pupillen!quote:Op dinsdag 10 september 2013 23:06 schreef EricOscuro het volgende:
[..]
Als je denkt dat je deze kitten net zo kunt opvoeden als jullie oudere kat... dan moet je het natuurlijk gewoon doen. En gelukkig gaat ook niet elke kat in de gordijnen hangen.
Succes ermee!
Dat bankstel openkrabben komt me erg bekend voor haha, dat was overigens mijn oudere kater.... een weekje geleden ongeveer. Meneer kon er wel in, maar eruit was heel wat lastiger!
Ja, inderdaad goed beschreven.. oogjes als theeschoteltjes bij het "jaagspelletje."
hey nog even snel jouw antwoord geciteerd... zodat dit onderwerp niet automatisch zou verdwijnen.quote:Op woensdag 11 september 2013 22:31 schreef pipdebeer het volgende:
[..]
Ja echt, zelfs in fel daglicht, die pupillen!
Maar bedankt
Ik zal hier nog wel even posten hoe het uiteindelijk is gegaan. Hopelijk goed natuurlijk.
En een fotootje uiteraard
Een 'koetjeskitten' zoals de eigenaar haar noemt. Wit met zwart, en de buitenste randen van de zwarte vlekken hebben wat strepen erin zitten. Een beetje cypers haast. We zullen zien, misschien zullen deze strepen zich meer uiten naarmate ze ouder wordt, of juist niet!
Nee, vorige week werd het hem niet. We halen haar morgenavond op en dan komen er zeker foto'squote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |